't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
04-02-2006
Wandeling Heidepad Kessel Heide(2,5 km)
Alhoewel vies,vochtig en ongezond buiten, toch korte wandeling uit de nieuwe wandelbrochure "Toeristische wandelgids Nijlen"gemaakt. Te verkrijgen op gemeentehuis voor de prijs van 4 euro. Vertrekpunt; Parking Provinciaal Domein Kesselse Heide Tavernes Geen enkele op de route De heide is in onze gewesten geen natuurlijk maar een cultuurlandschap. Ze is ontstaan doordat een zestal eeuwen geleden men afgedankte akkergronden door het vee liet afgrazen. Een groot deel van Vlaanderen was met onmetelijke heidevelden bedekt. In de 18 de eeuw heeft men de Kempen, herbebost ,vooral met den. De weinig overgeschoten heidegebieden worden als schaarse relieken beschermd en voor de toekomst bewaard. In 1978 werd het 43 ha groot gaaf natuurbrokje beschermd. Het werd open gesteld voor passieve recreatie. Je vindt er rustbanken en picknicktafels langsheen het parcours. We wandelden het Heidepad over een afstand van 2,5 km . We volgden de rode paaltjes .. af en toe was men vergeten er eentje te schilderen, we keken dan maar naar de nummers op de paaltjes, om alzo het goede pad te volgen. We wandelen in een verrukkelijke omgeving van wetenschappelijke en esthetische waarde. Een stukje ongeschonden wildernis. Het pad kronkelt langs natuurlijke begroeiing, houtwalletjes en open zandverstuivingen. Aan onze rechterzijde dook plots een vennetje met een schiereilandje op. We lopen langs heidevelden en de bosrand. De heide wordt begraasd door een kudde schapen in de zomer bloeit hier de paarse struikheide in alle glorie. Weet wel dat de hond altijd moet aangelijnd zijn. Er werden nog maar kortelings 6 schapen doodgebeten door loslopende honden. Er wordt controle gedaan en u riskeert een fikse boete als u dier niet aangelijnd is. Mooie wandeling in alle seizoenen. Men kan hier verschillende wandelingen met elkaar verbinden,wat ook wij deden. Uitgelezen wandeling om met kinderen te maken.
Recht tegenover het domein van de Kesselse Heide kan je vanaf nu ,het natuurpad bewandelen. Het domein is in 2005 in beheer gegeven aan de provincie Antwerpen. Het domein is 7 ha groot en heeft een grote educatieve waarde. Men tracht hier 2 verschillende biotopen .terug in hun vroegere stadium te herstellen. Hier kan de dopheide terug rijkelijk bloeien. Men vindt er ook de kleine ronde zonnedauw terug. Men heeft er ook een bijenstal gebouwd voor de honingbijen. Dit leerpad geeft informatie over planten en dieren Voor deze korte wandeling (1,5km)dient U de blauwe pijltjes te volgen. Pas ingehuldigd .;;vraag ik me af ..hoelang ,al deze mooie informatie ongeschonden zal blijven. Er zijn al vandalen aan het werk geweest die met viltstift op een van de informatieborden hebben geschreven. Wandeling interessant voor groot en klein. Wel beter te bekijken in lente of zomer. 1 van de educatieve informatieborden
op hoger gelegen gebieden krijgen talrijke korstmossen alle kansen ongestoord te groeien.
In alle vroegte de deur uit. Kijken naar en genieten van de natuur. Alles lag er ongeschonden bij, geen fietsers,geen wandelaars. Maagdelijk wit ,adembenemend mooi , geruisloos en stil.. Wat kan het leven mooi zijn.
Besdragende hulst met een winterjasje
Bloeiend Hamamelis of Toverhazelaar..een winterse symfonie
Een felbijtende koude wind kon me vandaag ook niet binnenhouden. Afgesproken met wandelmaatje, wandelschoenen aangebonden en vertrokken. Vertrokken aan de dreef naar het kasteel . Gele paaltjes volgend. Even langs de rand van het golfterrein, bos doorkruisenen links afslaand even evenwijdig met de autostrade lopen. De steenweg overstekend en links inslaan . We passeren een kasteeltje , waarover ik niets weet,doorkruisen tal van boomgaarden en weiden. We komen aan de achterzijde van het rust en verzorgings tehuis "Tsagani" Slaan rechts af,steken de baan over en komen terug aan ons vertrekpunt "De kasteeldreef" Mooie wandeling met veel afwisseling. Spijtig dat men hier eventjes .langs de autostrade wandelt,het enige minpunt van deze wandeling.
Vervallen stallingen kasteel, hier moet nog heel wat gerestaureerd worden
Plots schrokken ze ,ik ook..met honderden stegen ze op..deze kon ik nog fotograferen.
Vier baantjes die je in je leven hebt gehad -moeder -kleuteronderwijzeres
Vier films die je niet vaak genoeg kunt zie -Les parapluies de Cherbourg -King Creole -Titanic -Sissi
Vier plaatsen waar je gewoond hebt -Emblem -Lier -Mexico
Vier televisie programma's waar je graag naar kijkt -groene vingers -buren -kookprogramma's -National Geographics
Vier plaatsen waar je op vakantie ging -Thailand -Griekenland -Turkye -Amerika
Vier Website's die je dagelijks bezoekt -Google -Seniorennet -Freddy's wandelhoekje -Pedro
Vier dingen die je graag eet -Wok -stoofvlees -fruitsla -verschillende broodsoorten
Vier plaatsen waar je liever bent dan nu -aan zee -in de bergen -in de bossen -in mijn tuin of natuur
Vier bloggers die je gaat taggen -Christina -Lyke -Freddy -Steffie Doe je mee?kopieer dan de vragen en vul je eigen antwoorden in. Zet het daarna op je eigen blog.
Het Pallieterpad een Polderwandeling in Lier. Het is een wandeling tussen Lier en Duffel in een prachtige brok natuur.Je wandelt op verharde wegen dus geschikt voor rolstoelers en kinderwagens. Onderweg krijg je heel vaak een panoramisch beeld van de omgeving. De wandeling begint aan de Zimmertoren is 11km lang maar kan ingekort worden tot 6km. De Lierse polder is een van de kleinste van ons land ,slechts 156 ha groot. We slaan de Schappekoppenstraat in en gaan richting begijnhof. We volgen de geasfalteerde weg langs de Neteboord.De weg loopt lichtjes omhoog en komen aan de brug, vroeger de Hoge brug in 1940 gedeeltelijk verwoesten in 1950 volledig gesloopt We volgen de nete richting Duffelen vinden links in het gras een gedenkplaat voor Timmermans.Hier zien we de splitsing van de Bovennete in de Grote en Kleine Nete. Nog steeds de Neteboord volgend wandelen we onder de kokerbrug van de in 1974 geopende ring rond Lier. Hier begint de Potpolder. Aan de overzijde bevindt zich de melkerij. Vroeger stond hier een oude burcht. We slaan links af richrting Ringenhof. Aan de Mechelse steenweg slaan we links af. Vroeger was er hier een steenbakkerij. We vervolgen de Mechelse steenweg richting Duffel tot de 19de eeuwse afspanning' t Hamerke (huisnummer373) Hier verlaten we de steenweg en slaan terug links in ,de Nete volgend richting Lier.Aan de overzijde zien we Duffel-sluizen. De eerste woning die we tegen komen is het "Hof van Lachenen"het dateert van de 15 de eeuw. We volgen de dijk onder de kokerbrug tot aan het Sasbruggetje We gaan er niet over maar volgen de boorden links van het afleidingskanaal tot aan de Mechelse steenweg. Aan de overzijde is de Baron Opsomerlaan. Hier heeft men in 1860 de beenderen van een mammoet opgegraven. We gaan rechts af de brug over en bereiken de stadswandelingen een groene 5km lange gordel rond het centrum. We slaan rechts de begijnenvest op. We slaan links de begijnhofstraat in. Aan de Gevangene Poort slaan we rechts af we zijn terug aan ons vertrekpunt"De zimmertoren" Wandeling in een brok mooie natuur.. Wel spijtig dat men de Mechelse steenweg een tijdje moet volgen.
De Lierse Grote Markt is na ST-Niklaas de grootste van België en volgens mij de mooiste. De lakenhalle die vroeger naast het belfort stond is al lang verdwenen in de plaats kwam het fijnbewerkte roccoco-stadhuis. In 1369 gebouwd kunnen wij nu nog genieten van de schoonheid van het gotische belfort De Grote markt toont onze machtige gevels. De vorm van de Grote markt is driehoekig , van Frankische oorsprong dus. De 2 oorlogen hebben veel schade aangericht, zo werd alles praktisch terug opgebouwd .Het resultaat mag gezien worden want de trapgevels van de huizen zijn terug in hun oude glorie hersteld. Je kan er verschillende neostijlen bewonderen. Acher het belfort vindt men het vleeshuis, een vroegere lakenhalle en gildenhuis uit de 15de eeuw. Gaat men het stadhuis binnen , staat men met grote ogen te staren naar de prachtige houten vrijstaande wenteltrap. De zoldering van de hal is rijkelijk versierd met ornamenten uit de roccoco periode, mooie schouwen,schilderijen,wandtapijten, oude meubels ,tapijten en smeedwerk.
Vrijstaande wenteltrap stadhuis
Deze roset aan de voorpui van het stadhuis vermeldt 6 m wat betekent dat je hier op 6 m boven de zeespiegel staat.
Toren van Sint-Gummaruskerk brandde,tot 3 maal toe af
De toren van de Sint-Gummaruskerk heeft in zijn geschiedenis heel wat pech gekend. Hij brandde tot 3 maal toe af , werd steeds terug opgebouwd in de stijl van toen. Zo kregen wij een een mengelmoes van barok,gotiek en hoog-gotiek en roccoco. Lierenaars noemen hun toren een beetje spottend "hun peperbus". De Sint Gummaruskerk is van overal te zien . Het duurde meer dan 200 jaar eer ze klaar was. Het is een prachtig staaltje van Brabantse hoog-gotiek en troont als een wachter boven de stad. Het is een schatkamer vol kunst. Een prachtig kantwerk van witte zandsteen zie je in't koordoksaal. De glasramen bieden een overzicht van een eeuw glasschilderkunst. In de kerk wordt ook het kostbare reliekschrijn van Sint-Gummarus bewaard. Het weegt 836 kilo met het houten draagstel inbegrepen. Het wordt gedragen door 16 mannen(2x8) maar er lopen er nog (2x8) naast om af te lossen. Het komt 1 keer per jaar buiten en wordt dan in de processie meegedragen.
Een overblijfsel van de vroegere wal om Lier. Vroeger noemde men het de Eikelpoort , maar momenteel wordt het de Gevangenenpoort genoemd. Men gaf deze naam omdat ze een tijdje dienst deed als gevangenis.
De Lierse begijnen zijn al geruime tijd verdwenen uit het Lierse Begijnhof maar dit kleine dorp binnen de stad ademt nog de sfeer van lang vervlogen tijden. Hieronder zicht op de prachtig gerestaureerde "Sint Margareta -kerk"
Neem een kijkje in deze Sint-Margareta kerk. Pracht en praal. De schatkamer zal gerestaureerd worden met de steun van monumentenzorg en van de Unesco.
Ga je op bezoek en je wil een typisch souvenier van Lier meenemen... Kies hier dan uit.. Een Liers Vlaaiken..specialiteit te kopen bij de bakkers Het is een hard omhulsel gevuld met een kruidig maar zachte vulling Het Lierse bier Caves.te koop in flessen van 0.75liter. Bewaard vrij lang. Lierse kant 1 van de 3 Belgische kantsoorten naast de Brusselse en Brugse kant. De Lierse kant wordt niet geklost maar gestoken.Niet goedkoop maar mooi . Het Lierse dialect Een viertal boekjes geschreven door WimVan Gelder.
Het Lierse begijnhof kent zijn ontstaan in de 13 de eeuw
In 1258 werd het Lierse begijnhof gesticht onder de bescherming van Hertogin Aleidis van brabant. Men komt er binnen via een monumentale poort. Het is een typisch stratenbegijnhof met aaneengesloten bebouwing af en toe onderbroken door kleine straatjes .Ieder huisje heeft er zijn eigen naam. Men vindt er de barokkerk "Sint-Margareta,de infirmerie, nadien wezenhuis en nu een modern woningcomplex aan de binnenkant. Het begijnhof van Lier is Werelderfgoed.
Zicht op de volledig gerestaureerde "Grachtkant".
Zicht op het smalste straatje"'t Hemdsmouwke"verklaring niet nodig denk ik.
Felix Timmermans beschreef het residentieel provinciestadje Lier aan de Nete als volgt
"Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen: waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van 'T Mijmerend,Magere Kempenland Daar is het".
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g