Ik heb met heel veel respect de dames die de tapijten knopen bezig gezien. Op een zitbankje laag tegen de grond steeds in gebogen houding in een atelier zitten zonder licht van buiten..onvoorstelbaar voor mij. Dan telkens opnieuw knopen leggen en daarbij de tekening doen ontstaan in het tapijt..kunstenaars en echte ambachtslui zijn deze vrouwen ,die aan een voor ons toch wel laag loon werken.
De eerste tapijten werden vervaardigd door de nomaden als bescherming tegen de koude . Ze waren warmer en zachter dan dierenhuiden.
Hier zit ze dan in deze houding voor 8 uur werken
Nadien werden eerst tapijten gemaakt voor versiering. Het 1 ste handgeknoopt tapijt werd eerst in 1947 ontdekt in een grafheuvel van een prins in Siberië. Er werden inderdaad ook volledig bewaarde handgeknoopte tapijten terug gevonden die dateren van de 5de tot de 15de eeuw na Christus.
De tapijten uit de Turkse cultuur stammen af uit de Seltjuk-periode 12de-14de eeuw. De vraag naar hedendaags kwalitatief hoogstaande handgeknoopte tapijten is soms groter dan het aanbod. Van oorsprong zijn alle tapijten handgeknoopt en nomadisch, dat betekent dat ze allen vervaardigd werden op een grondgetouw. De samenstelling bestaat uit schering en inslag .Het gereedschap bestaat uit mes,schaar en klopper. De grondstoffen bestaan uit wol,zijde en katoen. De wol die gebruikt wordt is wol van langharige bergschapen, soms kameel en geitenhaar.
De glans van de wol bepaalt de kwaliteit van het tapijt. Werkwijze 1.wassen van de wol 2..wol wordt in kleurbad gelegd. 3.drogen in de zon. Er wordt gekleurd met planten,insecten en mineralen..
Plantaardige kleuringen zijn veel kleurvaster dan kunstmatige kleuringen. Er zijn 2 soorten knopen. 1.de Turkse Ghiordes-knoop 2.de Perziche Senneh-knoop. Het materiaal en het aantal knopen bepalen de prijs. Turkse dames leggen de knopen met hun vingers.
Na een rij knopen worden die met kracht neergeslagen met een daftum. Dit zorgt voor de stevigheid. Grondstof zijde
De zijde wordt gewonnen uit de cocons van de zijderups. De cocons worden in een heetwaterbad gegooid.
De rups in de cocon sterft zodat ze de draden niet kan doorbijten en de zijde wordt van de cocon afgewonden.
22-03-2011 om 00:00
geschreven door marylou
Categorie:cultuur en geschiedenis
|