't zijn de kleine dingen die het doen Welkom aan iedereen.
Hier staan reportages van wandelingen en evenementen.
Neem je tijd en blader eens door mijn blog.
Bedankt voor je bezoek. Marylou
08-02-2007
Hemels mooi...
Onverwachts vielen er pakken sneeuw uit de lucht. Alles laten vallen en gauw laarzen genomen en weg was ik...
Aan detoeristische wegwijzer op het pleintje Bewegwijzering Prima inorde...blauwe pijlen volgen Geschikt voor wandelaars die goed te been zijn en geen drassige terreinen schuwen. Niet geschikt voor rol en kinderwagens
Dit is een natuurwandeling; laarzen is geen overbodige luxe.
Beschrijving wandeling
Net als alle andere wandelingen in Zandhoven vertrekken we op het Statieplein , aan de toeristische wegwijzer. Met aangezicht naar de wegwijzer rechts gaan richting dorpskern. We gaan de kerk voorbij en verlaten oud dorpsplein. Dadelijk rechts de Driehoekstraat in. Dwarsen de Ringlaan en vervolgen aan de overzijde straat met zelfde naam..
Rechts zien we zeer oude huisjes uit 1842 door de bewoners van Hof ter Liere gebouwd voor behoeftigen. Genoemd "de Blokskens". Aan de 3de zandweg slaan we rechts in en verdwijnen zo in de ongerepte natuur. Na 350 m rechts een bosveldweg inslaan, die komt uit op een open weideplaats, nu een bijna onbegaanbaar terrein , waar de bomen gekapt zijn. We bevinden ons in het gebied van "Klein Wilboerebeek"
Ook over deze plaats vertellen ,sagen en legenden de gekste dingen. 's nachts kwamen hier heksen verkleed als katten de koeien melken. Men zag er ook dwaallichten...
zogenaamde zielen van kinderen die stierven zonder gedoopt te zijn. We komen een huisje tegen aan onze rechterkant aan een bruggetje. Hier woonden vroeger de boswachters. We wandelen langs velden en weiden
tot aan de kasseiweg"de Voort" Hier slaan we rechts af,links zien we dan het waterzuiveringsstation. Rondom ons zijn alle bossen bezittingen van het kasteel Hovorst. Een eindje voorbij de brug over de "Wilboerebeek" slaan we rechts de Bruggestraat in.
Blijven volgen tot "hof ter Donck" Aan het volgende kruispunt gaan we rechts de " Bautersemdreef in en passeren "het Bautersemhof".We volgen de dreef. Gaan tot aan de Ringlaan,steken over en volgen recht door tot aan de kerk. Links terug naar vertrekpunt; Prachtige natuurwandeling maar ... zeer slijkerig en nat.. Laarzen meenemen
Aan de toeristische wegwijzer op het pleintje. We volgen de rode pijlen.waar een uitnodigende arm ons het Hof van Liere aanwijst.. Wandeling toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelers.
Wandeling Vertrekken met de rug naar de wegwijzer naar links. Aan het kruispunt slaan we rechts de Oelegembaan in. Vroeger was het de rechtstreekse verbinding met Antwerpen. We wandelen een hele tijd hier tot we de tweede dreef rechts inslaan"Hofeinde" De weg leidt naar de kasteelingang maar spijtig genoeg is het nog bewoond en niet toegankelijk.
Het " Hof van Liere" of Lyere werd in de 15de eeuw gebouwd als een feodale burcht omringd door beschermende wateromwallingen.
Bij gebouw kasteel.
De ophaalbrug is verdwenen maar werd vervangen door een sierlijke brug met 3 bogen. Het wapenschild met jaartal 1560 vindt men aan de buitenkant van het kasteel.
In oude archieven vindt men in 1428 de naam terug van ridder ."Jan van Lyere. We keren nu terug naar de Oelegembaan en gaan naar links om na 200 m links de mooie dreef met naam "Mussenbaan" in te gaan. We komen zo aan de achterzijde van de waterburcht. We blijven de weg volgen en steken de Schildebaan over. Gedurende zeer lange tijd volgen we het Nazarethpad. Hier dichtbij ligt de omgeving gekend onder"Engelmortels" De benaming is van Oorsprong Frankisch. We kruisen de Hallebaan. We blijven nog altijd volgen. Na tal van kapelletjes bereiken we de Kapellebaan.
Dankt zijn naam aan de stenen kapel die de oud-griffier hier na de oorlog liet bouwen. We blijven volgen tot aan het rusthuis "O.L.Vrouw van Troost" Dat is meteen het verste punt van onze wandeling. De 1ste weg rechts"Schegel" slaan we in en komen terug op de Kapellebaan.
De zon speelt verstoppertje tussen de bomen.
We volgen die tot op drukke baan Lier-Oostmalle. Juist voor de grote baan links ,heeft men begin 20ste eeuw een proefboring naar kolen gedaan. Het resultaat was positief maar de kolenlaag zat te diepen was te dun. Toen de boortoren afgebroken was,werd uit de vrijgekomen schacht door een geizer warm mineraalwater de hoogte ingespoten; De opening werd gedicht omdat niemand het nut van deze warmwaterbron inzag. Aan de grote baan steken we het kruispunt over. We wandelen verder in de Goormansstraat. We slaan rechts de Driehoekstraat in wat verder stond vroeger de inza -melkerij. We zien nadien een hoger gebouw waar de vroegere 1ste rector van de universiteit van Leuven tot rust kwam. Het noemde indertijd "Schaliënhof" We wandelen verder langs de kapel O.L.Vrouw van Lourdes(1878) wat verder zien we "de Blokskens"een stel huisjes uit 1842. We steken de ringlaan over,volgen de Driehoekstraat tot aan de "Amelbergstraat",slaan linksaf en zijn terug aan ons vertrekpunt. Beoordeling
Mooie wandeling voor het grootse deel in de natuur;
Goed begaanbaar voor iedereen. Eten en drinken meenemen,er is alleen aan beginpunt mogelijkheid om iets te drinken of eten. Minpuntje...een tijdje lang is het geraas van auto's over de autostrade aan je linkerkant wat storend;
Wandeling toch warm aan bevolen daar de pluspunten groter zijn dan dit minpunt.
Op mijn wandeling vandaag halt gehouden aan een vennetje. Geboeid staan kijken naar de waterstoei- partijen van 2 honden . Hier zie je het resultaat; Best schattig.
Morgen begluur jij toch ook de gevederde vrienden in je tuin. Je kan je telformulier downloaden en versturen naar natuurpunt.
Hoe tellen? Na het voederen gedurende een half uurtje of iets langer tellen , geeft je genoeg gegevens om je een beeld te vormen van de vogelrijkdom in je tuin of op je koertje. Noteer het grootste aantal per soort ,,, vb 4 mezen aan een sliert nootjes , 3 aan een vetbol...dus 7 mezen. Vermeldt de verschillende soorten vb 3 koolmezen 3 staartmezen, aantal vinken,mussen ,spreeuwen enz; Je kan op de site van natuurpunt je gegevens invullen. Dus vergeet niet te tellen op 3 en 4 februari. Jouw telgegevens helpen om vogels te leren kennen en beschermen
Wie heeft er in zijn tuin of op de vensterbank binnen geen tijmstruikje staan. Dit veel gebruikt keukenkruid heeft ook antibacteriële eigenschappen . Het is erg goed voor de .luchtwegen . De longen worden erdoor versterkt. Het helpt uitstekend bij verkoudheden,bij hoest, keelpijn en griepjes. Tijm werkt ontsmettend doordat er een speciale stof inzit"thymol" Recept 110gram verse tijm Ik gebruik gewoon de vloeibare kandij siroop uit de winkel maar zelf bereiden kan ook dan heb je 200 gram suiker nodig 6dl water.
Hoe bereiden Eerst tijm goed spoelen. Laat de verse tijm 10 min koken in 6dl water. Zeef nu het overschot van kookwater . Bij vloeibare suiker gieten en laten doorkoken tot gewenste dikte. Bereid je zelf de suikerstroop suiker en sap dan 15 min laten inkoken Zet goed gewassen flessen op nat doek zo voorkom je dat ze springen ,als je ze vult.. Sluit flessen af en bewaar ze het is nog lekker ook. Na afkoeling in de ijskast of kelder bewaren.
Vertrek wandeling aan toeristische wegwijzer op pleintje We volgen de rode pijlen; Achter de kerk gaan en dadelijk rechts. Langs een geplaveid voetweggetje tot aan Ringlaan.. Hier steken we de steenweg over en gaan recht door de natuur in.
De Bautersem dreef volgen tot aan landgoed , dat ik in andere wandeling al besprak. Hier rechts af tot aan de Bruggestraat en onmiddelijk links tot "Hof Ter Donck" We blijven baan volgen,die gaat over in zandweg. na 1km komen we op de kasseiweg Pulderbos-Viersel. Hier gaan we naar rechts en .aan de Hofstraat gaan we links en gaan tot de ingang van het kasteel Hovorst.
Het is nog bewoond door de familie"van de Werve" eerst was het omwalde hoeve. In 1423 bouwde men hier een burcht In 1875 liet de nieuwe eigenaar het gedeeltelijk afbreken . onder zijn impuls werd het herbouwd in Vlaamse Renaissancestijl We steken de baan over en wandelen door Waterschap. we slaan na 300m rechts de "Gebroken loop"in. Rechts bemerken we een zeer mooi gerestaureerde windmolen.
Blijven volgen tot aan de grote baan en oversteken.
Even links en dan terug rechts de Antwerpse baan in. Aan een blauw kapelletje aan de rechterkant,slaan we het "Begijnenbos" in.Aan het houten staketsel , dat nu tegen een omheing ligt sla je rechts in. steeds recht door in smal paadje tussen school en terrein. Aan de Oelegembaan rechts en terug naar beginpunt. Over het Begijnenbos doe de gekste verhalen de ronde. 'S nachts zouden de heksen er festijnen houden.... Sagen en legenden vertellen dat men bij nacht en ontij er niet doorgeraakte ...men kon plots geen voet meer verzetten. Ik heb er alleen de wind horen fluisteren tussen de bomen. Ik hield er een flinke tred in... Heb geen mens gezien op mijn wandeling.... Laat staan heksen...
Het was eenmaal het centrum uit , een prachtige wandeling in de natuur. Ik kwam geen enkele levende ziel tegen. Goed begaanbare wegen of bospaadjes. Onderweg geen drankgelegenheden.; alleen bij vertrek en aankomst;
Vies regenachtig ,donker weer; toch even een paar kilometers wandelen; Door de zware storm van vorige week, zijn heel wat zaaddozen van de bomen gerukt. Ik kon niet weerstaan aan de eenvoud en schoonheid van de zaadbol van de plataan.
Ik ben daags na de storm de5 km rond Lier gaan wandelen. De omwalling of stadsvesten in Lier genoemd Ze omarmen de stad Een groene long......favoriet parcour van joggers of van de gewone sterveling als ik. Er was heel wat schade. Reuzen werden geveld door de zware storm Pluim voor de stadsdiensten .... .Na de middag was de grootste ravage al opgekuist; Mag ook wel eens gezegd worden. Ere wie ere toekomt.
Hallo beste mensen bloggers, Bedankt voor de schorten voor de dementen. Bedankt Mieke en echtgenoot voor de fijne organisatie van de bijeenkomst van de bloggers. Bedankt Joeltje en band voor de fijne muziek; Bedankt bloggertjes voor het aangename gezelschap. Nu de foto's want gisterenavond geraakte ik niet binnen op het seniorennet..
Bedankt
Mieke Moma Utta
Sandra Roosje
Lana met?????denk met johnny
Marcella Liliane
Johan en zijn vrouwtje Steffie en haar dochter Mieke en echtgenoot en de bluesband Rude Roots Binnenpretjes heren??
Toen ik vanmiddag mijn kilometertjes ging stappen; zag ik hem plots roerloos,onbeweeglijk staan langs de boorden van de Nete. Dit beeld kon ik toch niet verloren laten gaan.
De tol is heel hoog. Spijtig genoeg eiste de zware storm met windsnelheden tot 130km aan zee en 110 in het binnenland mensenlevens. Ontelbare reuzen van bomen werden geveld. In mijn tuin is mijn pruimenboom flink gaan overhellen. Op de stadswandeling in Lier brak de top uit een kastanjeboom. Aan de vest van de Frederik Peltzerstraat knakte een populier deels over de Nete ,deels op de straat; Dat zag ik in het voorbij rijden. Morgen bij klaarlichte dag zal de schade nog meer duidelijk zijn. Ik hoop dat jullie,beste bloggers geen schade hebben.
We vertrekken aan de toeristische wegwijzer op het plein waar vroeger de stoomtram stopte We gaan naar links ,paseren het oude gemeentehuis met schild . Het dateert uit1844;
Aan de kerk van de H.Amelberga slaan we rechts af en wandelen rond de kerk We komen op een driehoekig plein ,hier heersten ooit de Franken. Op de hoek "Sint Christoffel" een oude afspanning. Rechts een huis met trapgevel ,gebouwd in1664, doet nu dienst als Vredegerecht; We verlaten de oude dorpskern. Gaan richting Ringlaan,steken die over. Even links en dan rechts tot aan een stenen kapel. Nu volgen we tot aan de Schoutsvorsthoeve 1715.
Achterkant Schoutsvorsthoeve Bekeken vanaf de weg "Schoutsvorsthoeve. Hier slaan we rechts af en volgen tot aan de Driehoekstraat. In een scherpe bocht gaan we links een zandpad op.
Op het einde zien we het dubbel omwalde ,sprookjesachtig landgoed Bautersemhof;
We vervolgen onze wandeling. Wat verder ,is er ook nog "Hof Ter donck" Hier gaan we rechts af ,richting Vierselbaan. We steken die over , eerst links en dan rechts onze wandeling vervolgen. Men stuurt ons nu naar de Lierse baan. Hier steken we weer over en gaan rechts de Bogaereweg op om rechts af te slaan door een houten poortje volgens de brochure. Pas op...Poortje is verdwenen. Langs de Perenlaan,een bospad tot aan de Oelegembaan. We bereiken zo terug ons vertrekpunt op het plein.
Ik ben marylou
Ik ben een vrouw en woon in Aan de rand van Lier (België) en mijn beroep is gepensioneerde kleuterjuf.
Ik ben geboren op 11/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen,fotografie,schilderen op zijde,kano varen en kamperen,lezen en koken,tuinieren,computer enz.
Ik heb 2 dochters en schoonzonen ,5 schatten van kleinkinderen en 1 achterkleinkind
Ben reeds van in 1988 gescheiden.
Hou van de natuur,
van de wind in mijn haren en
van door plassen lopen..
Ik ben niet
op mijn mond gevallen
maar kan ook heel g