Inhoud blog
  • 1 jaar later
  • Foto's toegevoegd
  • De eerste werkdag
  • De eerste dagen thuis
  • De botafumeiro in beeld
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben mark dejongh
    Ik ben een man en woon in Sint Gillis-Waas (Belgie) en mijn beroep is ziekenhuisapotheker.
    Ik ben geboren op 23/08/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: joggen, tafeltennis, fietsen.
    ik heb ook een mooie verzameling van meer dan 64.000 kroonkurken uit 200 verschillende landen. Maar veel belangrijker, al meer dan 35jr. gehuwd met Irma en vader van vele lieve kinderen : Christophe, Thomas, Tine, Katrijn, Frederik, en Roeland.
    opa gaat op stap
    Relaas van de wandeltocht van St. Gillis-Waas naar Santiago de Compostela
    112 dagen op pelgrimstocht : ontdekken, ontmoeten, onthaasten.
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orisson in de regen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

          Ik sta een beetje voor 9u. als tweede in de rij aan het postkantoortje. Ik krijg mijn pakketje zonder problemen en stuur weer wat rommel terug naar huis: sokken, mijn "slechte" poncho, mijn zakmes, mijn documenten van de via Podiensis, mijn "Franse gsm" en oplader.Weer een kleine kilo minder gewicht mee te sleuren...
     En dan op weg naar de Pyreneeën, en weer alleen.  Na een uur of  2 stijgen in die ellendige regen kom ik aan in Orisson, waar ik kon reserveren. Het is bijna middag en ik ga een overvol café binnen. Het is heel winderig en koud, dus bijna iedereen die daar passeert houdt even halt om op te warmen, want nadien is er 12 km niks meer dan pure natuur. Binnen in dat café heerst er een gezellige drukte, maar van opwarmen is er niet veel sprake. De deur staat meer open dan dat ze toe is en er brandt nergens een kachel , en de centrale verwarming is kapot voor het ogenblik.

    Ik zoek me een plaatsje en krijg wat later de boodschap via via dat Germain al is doorgestapt. Hij vond het te vroeg om daar te blijven zitten en niks te doen heel die lange namiddag.  Ik dwing mezelf om toch te blijven, want “reserveren is reserveren”. Kort na de middag mogen we op onze kamer van 3 stapelbedden. Ik zal slapen met 2 dames, Mimi en Patou, en verder Mario, de Canadees en Gerard. We zijn allemaal "niet-snurkers" bijeengezocht door Mario. Heel de namiddag dicht bijeen in dat kille café en babbelen met een koppeltje dat de oversteek van de Pyreneeën wilde maken en verder stappen tot Pamplona, maar ze keerden terug wegens te slecht weer. Ze wilden al eens testen wat de camino is, om dan volgend jaar een groot traject te stappen. Hun eerste kennismaking sloeg dus wat tegen, maar ze laten de moed zo gauw niet zakken. Wat later sla ik een babbel met een sympathiek koppel verplegenden. Ze werken beide in het ziekenhuis in Monaco, maar verdienen er een "normaal" loon.
    Wat vooraf een oneindig lange namiddag leek vloog voorbij: eens gewoon "vast" zitten en babbelen met iedereen rondom mij, omdat er niks anders te doen valt met een tasje thee, een soepje, een koffie. Ik heb daar weer veel bijgeleerd die dag. En in de late namiddag wordt dan toch de chauffage aangestoken. Er zou een stroompanne geweest zijn als gevolg van een onweder. Kan gebeuren daar...
    Als we ons avondmaal eten is het er gelukkig al wat warmer gestookt. Ik zit aan tafel met het koppel met de "Carrix" uit De Haan. Ze logeren een paar 100m terug richting St. Jean-Pied-de-Port maar moeten komen dineren in onze gite. We zitten vol goeie moed om het Spaanse deel aan te vatten...

    Berggroeten
    Mark

    21-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nog over de rustdag in de regen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik koop wat postkaartjes en zoek ook een reisgids, de zogenaamde « Duitse Rother » voor mijn laatste grote etappe in Spanje van +/- 800 km tot in Santiago. Hierin staat ook steeds wat uitleg over de regio, de bezienswaardigheden, een goede landkaart en niet onbelangrijk: de afstanden en overnachtingsmogelijkheden. Ik ga voor de Franse versie. Deze is uitverkocht in een winkeltje, maar ik geef de moed niet op en ik vind het boekje gelukkig nog in een andere shop. 

    Ik  krijg honger. Ineens zie ik daar Germain weer zitten in zijn eentje, achter een grote pot vol kleine mosseltjes. Ik vraag of ik bij hem mag komen zitten en eten. We vertellen gezellig over de gewone dingen des levens, zijn fietsclub en de jaarlijkse joggingwedstrijd die hij al heel veel jaren mee organiseert.
    Ineens  een vriendelijke goeiendag : Ik herken de 4 luxepelgrims, die maar geen gewicht kwijt raakten als ze stapten. Leuk om ook hen nog eens terug te zien, want je hebt al snel een band, ook met “anders gestemden”. Het is vandaag hun laatste stapdag geweest. Na de middag krijg ik opeens een sms-je van Eric. De pelgrim die ik tegenkwam in Vezelay is bijna aangekomen in St.Jean-Pied-de-Port. We volgden 1200 km lang dezelfde route, met +/- 1 dagje verschil.  We gaan een tasje koffie drinken en praten wat bij. Hij is nog steeds in volle vorm!
    Wat was dat gezellig om onze avonturen al die tijd even op een rijtje te zetten. Hij heeft onze sporen in de sneeuw gezien en gevolgd daar op de col du Béal...  Een super weerzien, maar onze wegen gaan weer uiteen want hij neemt de camino del Norte, zoals Michelle en Alain vanmorgen. Wat is die camino toch ondoorgrondelijk,  ik begrijp het soms echt niet…

    Mark

    21-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overmorgen

    Overmorgen is mijn lieve vrouwtje jarig !!
    Misschien vind ik ondertussen geen PC meer en daarom nu al via deze weg een woord van dank en mijn felicitaties:
    Irma,
    Je geeft me de kans om deze geweldige tocht te maken.
    Ik laat je heel lang alleen maar ben in gedachten veel bij jou.
    Je doet het heel goed daar.
    Nog eens DANK U WEL voor je liefde voor mij
    En daarom nu nog een liedje:

    You are the answer to my lonely prayer,
    You are an angel from above
    I was so lonely untill you came to me
    With the wonder of your love.
    I don't know how i ever lived before
    You're my life , my destiny!
    Oh my darling , i love you so
    You mean everything to me

    GELUKKIGE VERJAARDAG van uit St. Jean-Pied-de-Port en 3 kusjes

    Papa


    PS Wie kent nog de zanger van deze mooie ballade? Een pint voor degene die eerst reageert.

    21-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandagmorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja het is maandagmorgen,en jullie weekend en ook mijn rustdag zitten er op.
    Het regent hier nog steeds zonder ophouden in St .Jean-Pied-de-Port. Naar het schijnt is regen zoveel uren/dagen na elkaar ook hier zeldzaam.
    Een schrale troost
    Ik heb dit keer wel heel wat beter geslapen in mijn kleine kamertje met 5 stapelbedden : er waren maar 5 slapers vannacht (ook al zeldzaam ), ondermeer Marc en  André, een identieke tweeling van een jaar of 60 uit Canada.
    Vooraleer mijn tocht aan te vatten trek ik naar het postkantoortje om mijn "poste restante" op te halen.
    De post opent maar om 9u.Ik heb weer wat rommel bijeengestoken om naar huis te sturen: mijn "Franse gsm"+oplader, een zakmes, plastic lepel en mes, sokken, poncho en boekjes met documentatie over de Via Podiensis...Je kan je niet voorstellen hoe fijn dat is : overtollige dingen terug naar huis sturen om 1kg gewicht te "winnen".
    Ik ben ook al even goeiendag gaan zeggen in de kerk en alles op een rijtje gezet : al dat moois dat ik al heb mogen beleven sedert mijn vertrek 2.5 maanden terug op 3 maart. Ik had het me toch nog anders voorgesteld. dat geweldige pelgrimsavontuur.
    Rondwandelen door het dorpje is geen optie omwille van de immer neergutsende  regen, dus ben ik maar voor de 3e keer naar de opvang voor pelgrims getrokken  om jullie nog wat te vertellen.
    Vorig jaar passeerden hier 39.700 pelgrims met tientallen verschillende nationaliteiten !!

    Mijn copain Germain is al op weg, want hij stapt niet zo snel. Voor een 70 jarige heeft hij nog een geweldige savoir-vivre en vanmiddag zie ik hem terug in Orisson.
    En nu stilaan tijd om verder te trekken naar de post, in de regen

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    21-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    20-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk 11
    HET IS MOEILIJK HET GELUK IN ONSZELF TE VINDEN EN ONMOGELIJK OM HET ERGENS ANDERS TE VINDEN
    20/05/2012

    20-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik hou van "le pays Basque"
    Ondanks het slechte weer, een mooie souvenir , geniet mee!





















    20-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergissing met de gsm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben al 2 keer heel het stadje St.Jean-Pied-de-Port rondgewandeld ( gelukkig met een paraplu die de hospitalero me leende). Ondertussen heb ik al een metalen drinkbus gekocht (die mijn water hopelijk wat langer fris zal houden) en een nieuw regenzeil. Verder ook nog een "sac de viande", een laken dat aan 3 kanten is toegestikt, zoals een slaapzak, om te gebruiken in de goedkope Spaanse slaapplaatsen.
    Het regent al heel de tijd pijpenstelen,dus zet ik me nog maar eens aan de pc.
    Deze week echt gebeurd:
    Picknick  in een weide op het middaguur gevolgd door een siësta en effe tijd om SMS-ke te sturen naar Debbie.
    Ze is een jonge collega die, terwijl ik onderweg ben naar Santiago, huwt met Joeri. Ik ben de juiste datum vergeten en weet nog vaag dat het tussen de 20e en de 30e is. Ik tik mijn boodschap in maar stuur het naar een verkeerde bestemmeling....
    Kan gebeuren hé. Al direct berichtje terug om te zeggen dat de dame in kwestie al een hele poos getrouwd is en dat dat zo blijft. Ze weet ook niet van welke Mark het komt. Dus vlug even bellen om alles uit te leggen en ze heeft alle begrip voor mijn foutje. Dag An, onze super-babysit van heel lang geleden en veel groetjes van op mijn lange tocht.

    Maar dit is nog niet het einde van mijn miserie : Ik stuur mijn felicitaties naar Debbie en krijg prompt een antwoord dat ik de eerste ben om hen beide te feliciteren: Ik ben een maand te vroeg...
    Ze vraagt me in één tijd om voor goed weer te zorgen de volgende maand.
    Debbie, bij deze: ik doe wat ik kan en er is een redelijke kans dat het zal lukken en dat je goed weer zal hebben op je trouwdag op 23 juni.
    Als het op het allerlaatste nipperke toch nog zou mis lopen met dat super goed weer, bedenk dan het volgende :
    MARRIAGE PLUVIEUX, MARRIAGE HEUREUX

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    20-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uhart mixe , een beetje ongeluk, en wat geluk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De caravan waar we slapen staat in Uhart mixe.Ik begin met te vertellen dat de 70e verjaardag van Michel niet is gevierd, ondanks onze pogingen en tips voor een klein gezellig al dan niet sober feestje.
    Maar Michel ging er totaal niet op in. Van een ECHTE pelgrim gesproken...
    En `s nachts was er een flinke regenbui met enkele donderslagen. Toch zijn Fanny en Joémie niet komen aankloppen bij ons om veilig in de caravan te slapen...
    We hebben al vroeg het ontbijt genomen, want Michelle zit met stress : ze heeft een afspraak bij de kapper om 16u in St Jean-Pied-de-Port. Bij het vertrek `s morgens zegt Elisabeth (de dame die me enkele dagen voordien een koffie serveerde in "the middle of nowhere") dat
    er nog een tubeke crème op de tafel ligt. Het is mijn zonnecrème.
    Hier kom ik weer goed weg. Want onder de brandende zon ontdekken dat je dat tubeke ergens vergeten bent zou niet zo plezant zijn natuurlijk.
    Maar de eerstkomende dagen heb ik zeker geen zonnecrème nodig. Het is mistig en de wolken hangen laag, en dat blijft zo nog even. Op de middag eten we wat onder een groot afdak van een boerderij. Er ligt in de ijskast zelfgemaakte yoghurt  en kaas, en verder is er koffie,thee, frisdrank.
    Binnen staat er een grote feesttafel gedekt voor de hele familie die op visite komt.We geraken er niet bij....Het begint flink te regenen en dus blijven we maar een poos langer zitten dan gewoonlijk.
    Uiteindelijk stappen we op tussen de druppeltjes door. In dat dorpje is het gemeentehuis en de kerk 1 geheel.
    De laatste kilometers naar St.Jean- Pied-de-Port lopen we nog maar eens in een stevige regenbui.

    In de gite waar we slapen zitten er weer een heleboel beginners zoals in Le Puy-en-Velay: je herkent ze aan hun nieuwe schoenen, hun propere kleren, hun stress voor het onbekende. Ik voel
    me zo een beetje als een universitair die naar de schachten kijkt...
    We slapen in een veel té kleine ruimte met 5 stapelbedden.
     Er is toch wel een snurker bij zeker. Gevolg, lang wakker liggen en niet echt fris opgestaan vanmorgen. Er sliep een bonte mengeling van veel nationaliteiten: Een Koreaan, een Ierse, 2 Zuidafrikanen, 3 Fransen en 2 Belgen en 1 Nederlander.
    De Belgische is van Luik en ze is thuis te voet vertrokken. Het is haar 2e poging. Vorig jaar is ze gestopt met een stressfractuur. Dit jaar weer op weg en na enige tijd had ze weer last van datzelfde euvel. Dan heeft ze onderweg maar een fiets gekocht en ze is er toch al mee tot hier aan de Spaanse grens geraakt. Vanmorgen is ze aan de oversteek van de Pyreneeën begonnen.
    Het regent nu weeral enkele uren zonder ophouden....
    Deze morgen heb ik Michelle en Alain op weg gezet naar de Camino del Norte: weer een stel super-vrienden die ik achterlaat, maar ik kom ze misschien nog wel tegen in Santiago de Compostela over 800km??!!
    Nu zit ik wat te tokkelen op mijn rustdag op een pc in de "accueil des pèlerins" in St.Jean.
    Ik ben vanmorgen ook naar de H.Mis op zondag in het Baskisch geweest: Wat een ervaring!
    Al die Basken zingen uit volle borst, echt mooi. Ik heb weer wat vitamientjes opgedaan in mijn hoofd om verder te trekken. En bij het buitengaan kom ik Germain weer tegen en we gaan samen een koffie drinken om droog te zitten. Dan ga ik wat postkaartjes schrijven en nog maar eens wat op de gratis pc schrijven. 
    Na het middageten (zie verder ) neem ik Germain mee naar de gite waar ik slaap.Tijd om weer afscheid te nemen, van jullie dit keer, want de "accueil" gaat sluiten binnen 5 minuten. Morgen hopelijk wat minder regen voor mijn eerste stukje in de Pyreneeën ( ik heb een slaapplaats in Orisson kunnen reserveren met veel geluk) zodat de oversteek in 2 stukken gebeurt. Dat is mooi meegenomen bij dit strontweer.
    Eigenlijk was het de bedoeling om bij mooi weer mijn tijd te nemen om van die prachtige bergketen te genieten, maar het draait anders uit...

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    20-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    18-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gite l'Escargot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het vertrek in die mooie gite krijgen we nog een
    baguette en enkele appels mee, want er is onderweg geen bevoorrading. Het
    zwembad hebben we niet gebruikt…

    Gite l'Escargot,dat is waar ik nu slaap in een plaatske in het Baskenland met een onmogelijke
    Baskische naam.

    Het  Baskisch is een taal die met geen enkele andere taal iets te maken heeft. Ze
    zit vol rare en moeilijk uitspreekbare woorden. 
    Ze zijn daar ongelooflijk gastvrij en sympathiek in die gite. De spreuk die er bij de inkom hing was zeer toepasselijk voor hen:
    "
    L'Accueil, c'est grand  ouvrir  sa porte et n'attendre personne".

    De eigenaar leende ons zijn auto om een paar km verder een mooi kapelletje uit de 12e eeuw te bezoeken dat enkel in de namiddag open is en waar we morgenvoormiddag voor een gesloten deur zouden staan.
    Raar om nog eens mee te rijden in een auto.Alain heeft gereden, zonder rijbewijs in zijn zak te hebben.
    Maar dat is hier allemaal niet zo'n probleem.
    In het kleine kapelletje was er een gids die wat uitleg gaf over dat juweeltje in het midden van de natuur.
    Ik ga nu mijn companen opzoeken want er zijn nog verschillende anderen die de PC hier
    willen gebruiken

    Tot later
    Mark

    18-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewichtsverlies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisterenavond sliepen we in Lichos in een hele chique gite met een zwembad: een 2-persoonsbed en nog een soort opklapbed aan de kant op 1 kamer.Uiteraard kwam ik in het opklapbed terecht en vanmorgen is het omgekanteld, met mij erop...
    Ik had nochtans gezegd dat ik het liefste in dat 2-persoonsbed sliep, maar we raakten er niet uit wie er dan naast mij zou liggen.
    Bij het avondmaal zaten we samen met nog 2 andere koppels, in "stadskledij" die ook wandelden.
    Op de badkamer vonden we een weegschaal en ik constateerde dat mijn gewichtsverlies nog steeds niet gestopt is: al 7kg. minder.
    Ook Alain is al enkele kg lichter, maar hij is nog niet zo lang op stap.
    Een dame van de "luxestappers" zei dat ze niet afviel wanneer ze stapte.
    We gingen er niet op in, maar op de slaapkamer hadden we onze bedenking: wij zouden ook niet afvallen als we onze rugzak niet zouden meesleuren en als onze dagelijkse etappe 10km korter is en als we maar voor 10 dagen op stap zijn.Je mag geen appels met peren vergelijken hé!!

    pelgrimsgroeten
    Mark

    Bijlagen:
    week 11-2 (33).JPG (236.8 KB)   

    18-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevonden 2x

    Het rode petje is niet al te groot en in Sauvelade zag ik een grotere "hoed" liggen met een koordje eraan. Er stond op "Icuazu, Argentina".
    Het gebeurt wel meer dat de pelgrims wat vergeten of bewust achterlaten voor degenen die na hen komen. Dus ik heb het uitgewassen en in mijn "Drappy" gestoken voor de momenten waarop de zon ongenadig hard op mijn nek zal branden.
    Tot nu toe heb ik de vondst nog niet nodig gehad ((de Franse kranten schreven over het weer tot nu toe:  “het jaar dat het weer de zomer vergeten is”) . Maar de warmte zal , aan de andere kant van de Pyreneeën wel komen denk ik.

    En ik heb nog wat anders gevonden op straat : een rubberdop die past op mijn wandelstok. Bijgevolg is mijn wandelgeluid weer een beetje minder enerverend voor sommigen: de stok zonder tsjoep in het gras aan de kant van de wandelweg, de stok met de  tsjoep op de macadam.

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    18-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn vriend Germain
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik zit hier in een gite ergens in het Baskenland (Uhart Mixe)
    Vanavond slapen we met 4 in een STACARAVAN, naast de gite zelf:  Michelle en Alain en ikzelf, en dan nog een Michel, een man die vandaag 70 wordt!! (de kleine die zo snel liep dat zijn grote struize vriend er de brui aan gaf , toen we bij Frits de Duitser sliepen enkele tijd terug). We stellen hem voor om dat te vieren op de één of andere manier, met bubbels of wijn, uitbundig of intiem, maar hij gaat er niet op in. Nu ja , dan vieren we met ons 3 wel iets anders ...
    In een tentje op de camping waar de caravan staat, slapen, jawel Fanny en Joémie ergens want de gite is vol en de caravans ook.
    Maar ik ging vertellen over Germain: een crème van een kerel, die gepassioneerd is door het wielrennen, en die mijn vriend werd dank zij de massage met zijn crème. In Sauvelade heb ik uiteraard zijn rug nog een keertje ingesmeerd toen hij het kamertje deelde met mij...
    Hij is 70 jaar en komt uit een gezin met heel veel kinderen. Hij had aan zijn oudste broer beloofd dat ie voor hem zou zorgen. Dat heeft hij dan ook heel plichtsbewust gedaan , en toen die in het rusthuis was , ergens in de buurt waar hij woonde (Arneke , nabij Duinkerken) ging hij hem 2x per week bezoeken, maar nooit op vaste dagen. Vorig jaar is zijn broer gestorven en nu zit hij dus op de Via Podiensis, zijn levensdroom. Hij heeft al een km of 700 gestapt ondertussen. Zijn vrouw baatte een kleine kruidenierszaak uit , geërfd van haar ouders, in Arneke. De winkel was bijna altijd open en in heel zijn leven zijn ze maar een paar keer heel kort op vakantie geweest.
    Zijn vrouwtje heeft zijn rugzak klaargemaakt met superveel liefde: alleen het beste zit er in, en dat heeft zo zijn repercussies op het gewicht. Hij vertrok in Le Puy met 18 kg (ter info de mijne weegt er nu 10kg + 1kg eten).
    Dus besloot hij om wat terug te sturen. Maar om zijn vrouwtje thuis niet te "kwetsen" stuurt ie alles naar zijn dochter, die arts is in de buurt van Lauzerte, waar ik al gepasseerd ben. Eens was ie in het postkantoor om zijn slaapzak terug te sturen, een heel speciaal model met metalen beugels dat wel 3kg woog. Hij moest aan een toevallige bezoeker van het kantoor vragen om hem te helpen om die slaapzak samen te persen in een kartonnen doos voor de verzending. Na veel moeite is dat gelukt en het pak zag er uit als een reuzegrote rugbybal. De rol plakband van het postkantoor heeft hij bijna volledig opgebruikt om die "opgeblazen doos" stevig dicht te tapen.
    Ik weet niet of alles perfect is aangekomen.
    Verder zingt Germain ook op elke begrafenis en andere diensten die plaats vinden in zijn parochiekerk, en hij zet zich belangeloos in voor 101 andere zaken in de parochie. Bovendien is hij secretaris van de club wielertoeristen en ook van de joggingclub. (hij is allergisch aan computers en nog een echte "ambachtelijke" boekhouder) 
    Maar nu is ie voor 2 maanden weg voor zijn levensdroom, zijn Camino. Tot zo ver Germain.

    Ik kom morgen aan in St. Jean-Pied-de-Port en ik heb voor zondag een rustdag voorzien. Maandag volgt dan een etappe tot Orisson, ergens bijna halfweg op de oversteek van de Pyreneeën. Dus ik zal hem daar weer wel eens tegenkomen, de man die mijn hart gestolen heeft.

    Pelgrimsgroeten
    Mark 

    18-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    17-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En weer Germain
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ja , in Sauvelade komen we aan aan de oude "abbaye".
    We kunnen maar binnen rond 16u en wachten buiten op het terras in het zonnetje nadat we eerst al de donkere koele kerk daar hadden bezocht.
    Mijn "patiënt" Germain is er ook al.
    Sinds zijn massage, 2 dagen terug , heeft ie toch weer 50km kunnen stappen zonder problemen. Hij is me heel dankbaar!
    Het zijn kamerkes voor 2 personen daar en hij vraagt heel voorzichtig of ie bij mij mag slapen.
    De rest van het verhaal volgt later, want het is nu etenstijd.
    Overmorgen kom ik aan in St. Jean-Pied-de-Port, en zondag neem ik daar een volledige rustdag .
    Dan kan ik mijn verhaaltje afmaken (hopelijk).

    Tot later,
    Mark


    Bijlagen:
    IMG_6583.JPG (343.5 KB)   

    17-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pyreneeën
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    En ja hoor , al enkele dagen zien we heel in de verte wazige grijze schimmen opduiken. 

    Het onderscheid met de mistige wolken is niet zo duidelijk: grijze rotsen of grijze wolken.
    Maar nu zien we ze echt duidelijk: de toppen van de Pyreneeën, vol sneeuw. Machtig, prachtig, supermooi na 1700 km. stappen.
    Ze komen beetje bij beetje dichterbij.
    We waren om een uur of 8 op weg richting Arthez-de-Béarn. Daar nemen we weer de tijd voor een tasje koffie en doen we onze inkopen. Picknick in Maslacq op een terras aan een plein en dan weer verder.
    En ineens komen we daar een pelgrim tegen. Hij ziet er een beetje hulpeloos uit. 
    Het is Gerard, en hij is voor de eerste dag op stap. 
    Op zijn buik hangt een supergrote camera.
    Op zijn rug natuurlijk een (supergrote) rugzak, waaruit een paraplu steekt. In zijn hand draagt hij bovendien nog een plastic zak vol eten! (zie links op de foto onderaan)
    We adviseren hem om toch iets selectiever te zijn bij het vullen van zijn rugzak, maar als hij zegt dat ie vorig jaar ook al een flink stuk gewandeld heeft op de Camino, geven we het op. Hij zal het dan wel ondervinden.
    Pelgrimsgroeten
    Mark

    17-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pomps

    Pomps is niet het verkeerde meervoud van pomp, maar wel de naam van het dorpke waar we slapen in de "gite communale" (weer eentje) .

    Ik slaap toevallig weer naast Fanny en Joémie. Ik geef hen mijn pakje pasta dat ik al een hele poos meedraag in mijn "Drappy" want de eerstvolgende dagen slapen we steeds half-pension. Ik blij dat ik weer een beetje minder gewicht moet meezeulen,  en zij 2 ook blij met weer wat dagelijkse kost.
    Maar Michelle en Alain hebben minder geluk : ze slapen in dezelfde open ruimte, achter het hoekje, naast een oudere Franse dame die alsmaar door hardop tegen zichzelf  praat: "Ik ga mijn kousen hier leggen, dan vind ik ze morgen zeker terug. Of nee, hier liggen ze nog beter. En wat doe ik met mijn rugzak? Laat ik die daar staan? Neen, hier staat hij beter, ik zal hem hier zetten" en zo verder en zo verder.
    Als ze dan uiteindelijk in haar bed ligt :"Ja daar begint er één te snurken! Ik zal weeral eens niet kunnen slapen. Wat moet ik nu gaan doen? Ik zal weer wakker liggen."  Mijn 2 companen proberen ernstig te blijven , maar na een tijdje wordt het hen ineens te machtig en ze schieten in een lachbui die ze niet zonder moeite weer onder controle krijgen. Ik kan niet volgen, maar na de uitleg de volgende morgen werd me alles duidelijk.
     
    Gelukkig komen we die dame niet meer tegen: ze stapt altijd heel korte etappes!!
    Pelgrimsgroeten.
    Mark

    17-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rood petje
    Ik draag , als de zon wat hevig brandt, een rood petje met het opschrift "Wanna play" en aan de achterkant staat er "Suzuki".
    Het lag thuis in de garage en het was van niemand.
    Op enkele dagen tijd is de knalrode kleur helemaal verschenen.
    In Arzacq-Arraziguet doen we boodschappen en is het tijd voor een tasje koffie met Michelle en Alain. De madame van de koffie in het café is niet zo vriendelijk. Boven haar toog hangt een knalrode pet van het merk Ferrari. Ik vraag haar of ik mijn petje niet mag ruilen voor dat Ferrari- ding om wat sneller te stappen.
    Ze weigert , want het is er eentje van een overleden vriend, maar ze kan al wat meer glimlachen en zegt dat ik maar moet denken dat er Ferrari op mijn klakske staat...

    Mark

    17-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    15-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pelgrimsleed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We komen aan in Pimbo in de gite communale.

    De gemeente-beamte heeft al 3 pintjes voor ons in haar frigo klaarliggen.
    In de gite slaapt nog een Spaans koppeltje dat bijna geen Frans spreekt in onze slaapzaal en ook Germain ( niet Germaine). Het is een Fransman uit Duinkerken, geen Franse vrouw. Dit is van groot belang voor de rest van het verhaal dat zal volgen.
    We hebben Germain al eens ontmoet enkele dagen voordien in Lectoure.
    Hij is 70 jaar oud en vanuit Le Puy vertrokken.
    Bij de start woog zijn rugzak 18kg!!! Maar dat is een ander verhaal.
    Deze morgen heeft de "gastheer" van de gite waar hij sliep zijn rugzak anders afgesteld opdat hij zijn bagage beter zou dragen. En nu komt hij daar toe en kan zijn ene voet niet meer voor zijn andere zetten. Zijn rug is gekraakt , "mon dos est cassé" zegt hij, en hij zit in zak en as: Al 3 weken stapt hij dag na dag zonder probleem, en sinds die aanpassing deze morgen ineens miserie.
    We hebben met hem te doen.
    Maar ons leven gaat voort en we zoeken, Alain en ikzelf, bij een lokale wijnboer wat drank om de smaak van ons oud brood te maskeren straks bij het eten. We mogen proeven, wat we ook doen, maar we hebben geen keuze, er is maar 1 soort. Het is een appelation Tursan. Nooit van gehoord maar heel lekker.
    We besluiten om 2 flessen te kopen voor 3 personen, om op te drinken bij onze pasta!
    Zoals steeds gaan we weer vroeg slapen, en Germain slaapt naast mij. Heel bedeesd vraagt hij me of ik alstublieft even zijn rug wil insmeren.
    Ja natuurlijk. Ik doe mijn uiterste best om met zijn zalfke de pijn te verlichten en wrijf een dikke laag crème uit over zijn rug tot alles er in is gemasseerd.
    De volgende morgen voelt hij zich al veel beter en vraagt me om nog eens een laagje aan te brengen...
    Germain is weer op pad gegaan . "Wordt vervolgd"
    Pelgrimsgroeten
    masseur Mark

    15-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    13-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk 10
    GELUK IS IETS DAT JE VAN TEVOREN KIEST, HET IS EEN BESLISSING DIE JE ELKE MORGEN NEEMT ALS JE WAKKER WORDT

    13/05/2012

    13-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koetjes pesten in Baskenland
    Hier enkele actiefoto's van de lokale sport in Nogaro en omstreken ! Tussen de horens van de koe is er een bloemeke aangebracht dat je moet proberen te "plukken". De scherpe horens zijn afgeplakt zodat ze wat minder scherp zijn bij ongewenste intimiteiten!!
























    13-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moment suprème
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja , de camino zit er vol van, maar in dit berichtje een heel mooi moment.

    Eerst de inleiding: Ik zit aan tafel bij het ontbijt naast een Eric uit Gent. Leuke kennismaking, nog een streekgenoot met hetzelfde doel, maar hij is al meermaals op weg geweest , en stapt nu vanuit Le Puy-en-Velay.
    Ter hoogte van de kruidenierswinkel loop ik Michelle en Alain weer tegen het lijf en samen vertrekken we verder.We hebben gehoord dat alle gites in de regio volzet zijn en daarom bellen we al vlug (op maandgmorgen) om iets voor vanavond te zoeken. We bellen naar de kleine gite "communal" in Pimbo,en we hebben van de eerste keer prijs. Eigenlijk hebben we heel veel geluk want de dagen ervoor was het weekend en nam er niemand op in "het gemeentehuis" om reservaties te noteren en er zijn maar 6 plaatskes. Bovendien moeten we zelf voor brood bij ons avondeten zorgen en ook voor het ontbijt zegt de lieve dame aan de telefoon. Hier komen we effe goed weg met ons slaapprobleem voor 3 stappers !!!!!!
    Geen probleem voor dat brood denken we en we stappen naar Miramont-Sensacq (let op het tweede stukje van de naam van het dorpje : die deed ons , dappere pelgrims, even wegdromen...) en stoppen bij het lokale winkeltje uit de jaren stillekes: zie foto.
    Een oud vrouwtje heeft enkel nog wat baguetten van de dag ervoor. Beter dan niks voor ons en we kopen er brood voor de picknick, het avondmaal en het ontbijt.
    De winkelstock is meer dan gehalveerd. 
    De picknick in de schaduw van enkele kleine boomkes aan de kant van de weg is juist voorbij en dan volgt een kleine siësta. Ineens komt er een mevrouw voorbij met Ema, haar dochtertje van een jaar of 6. Ze heeft syndroom van Down. We roepen haar en wuiven even; Ema komt dichterbij en zegt "bonjour". Dan plukt ze 3 madeliefjes (maar zonder het stengeltje) en legt er 1 tje op elke hand.
    "Dank U lieve Ema". Ik geef haar een kushandje en prompt gaan haar 2 kleine handjes naar haar mond en krijgen we twee kushandjes terug. Ze is al direct weer verder gelopen zonder nog om te kijken...

    Dan volgt nog een kort gesprek met haar mama over de problemen met haar hartje enz., zodat ze maar een halve dag school kan lopen… Zo herkenbaar in mijn eigen familie…

    Onze dag kan niet meer stuk
    Pelgrimsgroeten
    Mark

    13-05-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Een aangename regen donderdag groet
  • fijne maandag
  • proficiat
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Vanuit Noord-Holland

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 06-2013
  • 10-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!