Inhoud blog
  • 1 jaar later
  • Foto's toegevoegd
  • De eerste werkdag
  • De eerste dagen thuis
  • De botafumeiro in beeld
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben mark dejongh
    Ik ben een man en woon in Sint Gillis-Waas (Belgie) en mijn beroep is ziekenhuisapotheker.
    Ik ben geboren op 23/08/1953 en ben nu dus 70 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: joggen, tafeltennis, fietsen.
    ik heb ook een mooie verzameling van meer dan 64.000 kroonkurken uit 200 verschillende landen. Maar veel belangrijker, al meer dan 35jr. gehuwd met Irma en vader van vele lieve kinderen : Christophe, Thomas, Tine, Katrijn, Frederik, en Roeland.
    opa gaat op stap
    Relaas van de wandeltocht van St. Gillis-Waas naar Santiago de Compostela
    112 dagen op pelgrimstocht : ontdekken, ontmoeten, onthaasten.
    01-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Spanjaarden toch!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We komen vandaag aan in Agés onder een brandende zon na 27 km. rond een uur of 2 in de namiddag. We zijn met 5 : "alleen nog maar bedjes boven in de "stapelbedden" zegt de waard in het Spaans. We zeggen dat we eerst eens elders gaan kijken want Patou houdt niet zo van slapen in het bovenste deel van de stapelbedjes ...
    Als ie dat hoort heeft hij ineens een kamertje met 4 bedden naast elkaar naast de supergrote zaal. Er staat wel een wasmachine maar dat stoort ons echt niet.
    Gerard slaapt in de zaal en wij met ons vieren in het kamertje. 
    Als Gerard wat later merkt dat hij naast een gekende snurker ligt vraagt hij om in een ander bed te liggen.
    Hij heeft nu een bedje boven, maar wel juist naast de ingang naar de toiletten en douches. Hopelijk niet te veel passage vannacht voor hem.
    Mijn handwas (1 onderbroek, 1 geleende handdoek, en 1 T-shirt) hangt inmiddels al te drogen op het graspleintje tegenover de albergue in die loodzware zon. Hetzelfde geldt voor mijn sokken die ik maar eens per week meer was, na een welgekomen tip van ervaren stappers, dat weinig wassen beter is voor je voetjes.

    Ja ik heb een geleende handdoek want ik ben mijn dweil/handdoek kwijtgespeeld in Santo Domingo de la Calzada. Ik denk dat een andere pelgrim hem per ongeluk heeft meegenomen van de wasdraad...

    En nu even de  tijd om op de PC te tokkelen na een dag vol anecdotes (zie verder). Ik wissel een bankbiljet aan de bar in muntjes en begin aan de eerste PC, de tweede is bezet.
    Het beeldscherm werkt niet , en de patron weet dat wel, maar hij zegt niks. Ik vraag mijn € terug en hij geeft hem zonder dralen terug ("proberen gaat mee" zie ik hem denken).
    Ik bestel een pintje , in afwachting dat de tweede pc vrij komt.
    "I was first " zegt een assertieve Hollandse dame aan de toog. Ik was me van geen kwaad bewust dat ik haar "voorgekropen was" en zeg sorry in mijn taal tegen haar. Ze maakt zich druk in de Spaanse mannen die steeds hun sexegenoten eerst zouden bedienen (volgens haar). Ik ben niet in de stemming om me over zulke banaliteit druk te maken en wacht rustig mijn beurt af. Bovendien heb ik daar ook geen problemen mee om als eerste bediend te worden als ik grote dorst heb! (grapje)
    "Una caña por favor" is iets van het weinige Spaans dat ik al ken.
    En de ober verstaat het , alhoewel ik toch wat twijfel : hij geeft me een pintje in een COLA-glas...
    Ik hoop dat het avondmaal (10€) en het ontbijt morgenvroeg (3€) toch ietsje meer verzorgd zullen zijn
    En nu is de PC vrij: ik erf nog 5 PC-minuten van de Amerikaan voor mij.
    Het leven in de albergue is leuk, als je vanaf kwart voor 7 al op stap bent en na 27 km aankomt voor een verfrissende douche.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    01-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenvelmoment deel 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja ik begon met eerst de Spaanse sfeer in de albergue wat te beschrijven maar jullie hebben nog wat te goed van vroeger.
    In Castildelgado (kan ook ander gehuchtje geweest zijn) stapten we een kerk binnen : Even in de frisse schaduw een mentale rustpauze inlassen en een dankwoordje voor de goede gang van zaken op mijn pelgrimstocht.
    Het is Romaans, dus donker en sober.
    Er staan 2 dames recht voor het altaar. Ik zit juist even rustig te mijmeren , zonder mijn Drappy op mijn rug, en het is daar muisstil: Met hun 2 prachtige stemmen zingen de dames een enig mooi Kyrie Eleison.
    Het is moeilijk om te omschrijven wat er op zulk een moment allemaal door je heen gaat, maar ik kan je zeggen dat het echt onvergetelijk is, die paar minuutjes: dank je wel St. Jacobus dat ik daar juist dat minuutje in dat piepkleine kerkje zat , 1000x dank.

    Een beetje later buiten heb ik de 2 dames op mijn fototoestel vereeuwigd en hen bedankt voor die mooie korte zangstonde. Ze komen van Duitsland, en als ik ze ergens weer een kerk zie binnenlopen, ga ik zeker achter ze aan, voor de stemmen en de muziek welteverstaan.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    Bijlagen:
    week 13-3 (32).JPG (35.6 KB)   

    01-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een drukke caminodag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja het begon al wat minder plezant vandaag: mijn "caminocopains" stonden al om 5u30 op en ze lieten me rustig verder slapen. Ik word pas wakker als ze al bijna vertrekkensklaar zijn
    In het schemerdonker, zo stil mogelijk mijn rommel bijeen scharrelen en naar beneden voor een mini-ontbijtje. Niks vergeten? Met m'n GSM-lampke kijk ik nog eens overal rond...
    Ik vind de zonnehoed van Gerard nog op de rand van zijn bed...
    Om 6u45 staan we al op straat. Na 2 km realiseer ik me dat ik mijn "Rother - roadbook", een wegbeschrijving van de camino Frances, niet op de juiste plaats heb zitten. Ofwel ligt ie nog aan het zwembad in de tuin, waar ik niet in kon zwemmen omwille van mijn blein, ofwel zit het boekje ergens in mijn rugzak op een ander plekje dan normaal.
    Bovendien ontdek ik ook dat ik mijn drinkbussen niet heb opgevuld. Niet zo erg
    want het is nog niet warm en na 5 km is er al een dorpje met een waterkraantje...
    Toch denk ik bij mezelf: "volgende keer neem ik mijn tijd, want zo'n haastige start brengt je helemaal van streek".
    Ik wandel ondertussen met een "Zwitserse Italiaan" en moet mijn beste Duits bovenhalen om wat te klappen. Tijd voor een tasje koffie met hem. Ondertussen passeren m'n maten langs het terras: "we gaan inkopen doen in het volgende dorpje, en we zullen ineens voor jou mee aankopen". Zo is mijn leven nu eenmaal op de camino : teamwork.
    Ik kom nog een Kroatiër tegen en een Amerkaan, 2 Nederlandse dames, en zo meer. In het volgende dorpje mis ik de afspraak en ik zie mijn vrienden niet direct zitten.
    Dus stap ik gewoon verder, maar ik vergeet dat ik wel 12 km door de  bossen moet lopen tot het volgende dorp. (zonder eten dus!!)
    Ik heb nog ergens een reepje "powerbar" en veel water
    ...
    Daar zie ik een man wandelen met zijn vrouw. Hij draagt een T-shirt van Volkswagen en verder wat Nederlandse tekst erop van de garage. Ik  spreek
    hem aan en stel me voor als Vlaming. Hij begrijpt er geen jota van en
    verklaart dat hij Fransman is met een zoon die in Nederland woont. Zo zie
      je maar weer, niets is  hier wat het lijkt.

    Ineens zie ik Emmanuel in het bos aan de kant van de weg zitten. Hij is de kranige Parijzenaar van 68 die ik amper kan volgen als ie op kruissnelheid stapt. Hij is het die gisteren voor de tweede keer weer onze gite reserveerde als hij een uur voor ons aankomt. Bovendien had ie al vlees gekocht én gebakken en ook een kg erwtjes  erbij warm gemaakt, om onze aankomst nog wat meer op te vrolijken!!
    Een echte fijne kerel.
    Maar nu zit hij in de shit (figuurlijk natuurlijk): hij heeft een acute pijn in zijn kuit en heeft er wat "diclofenac" (Voltaren®, voor de leek) aan gesmeerd en een windel rond gedraaid.
    Ik blijf bij hem en we trekken heel voorzichtig weer op. Ik durf niet vragen hoe het gaat, maar weet dat hij pijn heeft. Na een kwartier kan ik hem weer amper volgen en ik maan hem aan om het toch maar voorzichtig aan te doen.
    Oef! Het had veel erger kunnen zijn...
    We stappen samen verder. Zo ontdek ik dat hij een zoontje verloren heeft (verdronken op vakantie) toen die 6 jaar was,  en dat hij een broer heeft gehad met syndroom van Down. Na zijn pensioen heeft hij nog belangrijke taken vervuld
    als vrijwilliger in grote "structuren" voor gehandicapten (beschutte
    werkplaatsen, verblijven...) gedurende 12 jaren in de regio van Parijs. Ook droomde hij er steeds van om naar Santiago te trekken als hij op pensioen was, maar  juist toen kreeg hij prostaatkanker. Als hij hier goed en wel van hersteld was , kreeg hij een hartinfarct en wat coronaire bypassen... En dan was het eindelijk zover, van een dappere doorzetter gesproken ...

    Ineens komen we aan ter hoogte van een kerkje naast een klooster in Villafranca.

    Henk en Charlotte, de 2 Vlamingen die ik al veel ben tegengekomen sinds Le Puy en Velay, vieren daar hun 1000e km. Ze stappen voor een goed doel: kinderen in Zuid-Afrikaanse favella's.
    Met wat dennenproppen hebben ze op het plein een "1000" gelegd. Ik heb de eer om een foto te trekken voor hun blog.
    Ondertussen komen mijn gezellen daar ook aangestapt. Ook zij hebben
    1000 km gestapt sedert Le Puy-en-Velay ( we hebben dat gisteren al eens gevierd!). Nog eens een paar foto's en dan is het tijd voor een pintje en wat tomaatjes etc etc...( Zeer zeldzaam moment overdag in die hitte)
    En dan blijft er nog 4 km te stappen tot Agés. De aankomst daar heb ik al verteld.
    Nu tijd voor een pintje in een echt bierglas¿¿¿???!!!


    Pelgrimsgroeten

    Mark


     

    01-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    02-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk 13
    DE WEG DES LEVENS IS : GAAN WE DOOR OF SLAAN WE AF ?
    MAAR VOOR VELEN IS HET: SLAAN WE DOOR OF GAAN WE AF ?

    2/06/2012

    02-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    04-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgos

    Burgos heel in de verte, en temidden op de graffiti een gele pijl, die de weg wijst aan ons pelgrims...
    Wat foto's van de kathedraal en historische trouwklederdracht



































    04-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    05-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.800.000 jaar oud en andere caminonieuwtjes uit Burgos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. In Agés zijn we weer bij de laatsten voor een klein ontbijtje in onze "super-albergue". ’s Avonds zijn we nog even met ons allen naar een eeuwenoud klein bruggetje in het veld gewandeld een eindje uit het dorp vooraleer we in ons bedje kropen.De temperatuur was zalig en in elk dorpje is er wel wat speciaals te zien hier.
      Bij het pover ontbijt vragen we nog wat extra koffie en een broodje. En ook nu weten ze ons weer te pluimen: 4 euro alstublieft ...

      Dan volgt er rond een uur of 7 al direct een ferme klim langs de rand van een militair domein: daar hebben ze in 1994 heel oude resten gevonden van onze voorvaderen, de eerste Europeaan ofte de Homo antecessor. Er is nu een heel educatief centrum opgetrokken voor die homo daar in Atapuerca. Als we passeren is het nog veel te vroeg voor een bezoek, alles gesloten.
      Om makkelijk in Burgos te raken is er een alternatief :Neem 7 km de bus naar het centrum ter hoogte van de luchthaven dan hoef je niet door die lelijke voorsteden te stappen.
      Ik laat me NIET verleiden, de anderen wel. Emmanuel heeft wel verzachtende omstandigheden met zijn pijnlijke kuit, maar de anderen ??? Misschien willen ze hem niet alleen laten op de bus?
      Ik mis evenwel de afslag om op de camino te blijven en loop een heel eind naast de draad rond de luchthaven. En wat verder stap ik door een korenveld om weer op het juiste pad te raken. Dat is echter geen probleem, want het is gelukkig droog weer! De “voorstad” van Burgos is niet bepaald mooi, maar toch is het wel leuk om op een zaterdagmorgen die “universele stadsactiviteit" eens  mee te kunnen beleven.
      De anderen zijn zowat een uurtje voor mij aangekomen, en hebben al hun plaatske in de albergue ingenomen. Toen ze aankwamen stond er al een hele rij pelgrims aan te schuiven ( de herberg opent 's middags om klokslag 12u) en 4 per 4 worden ze binnengelaten. Plots zien ze de "snurker" staan in hun buurt. Bijgevolg laten ze heel wat pelgrims voorgaan, zogezegd omdat ze op mij wachten. Als ze vermoeden dat ze ver genoeg van de  snurker zitten gaan ze binnen en vragen ook een plaatske voor mij. "Geen reservaties mogelijk" zegt de hospitalero, maar als ik toekom heeft die man toch maar mooi een bedje vrijgelaten bij mijn vrienden voor mij en we slapen in een hoekje met ons 4 samen. Ook Emmanuel is goed aangekomen maar hij neemt zijn intrek in een hotel ergens, omdat je normaal geen 2 dagen na elkaar mag slapen in de albergue (tenzij met een doktersbriefje als je ziek bent, geen grapje !!!). Oorspronkelijk wilde hij een dag extra blijven om musea en andere mooie gebouwen te bezoeken, nu blijft hij daar om zijn pijnlijke kuit te laten recupereren.

      Aan de kathedraal eten we buiten op een terras en we genieten van de weekend-drukte op het zonnige plein. Het  loopt er vol met trouwers en hun suite: sommigen met traditionele Spaanse klederdracht, anderen in "moderne outfit" waarvan ik de prijs echt niet wil weten Dan brengen we een "geleid bezoek" aan de kathedraal met een telefoon die ons van alles en nog wat vertelt over elke hoek en elke kapel in dit immense mooie bouwwerk. Ik ben te moe om geconcentreerd naar al die geschiedenis te luisteren en ga een uurtje slapen.
      Na de avondmis in de kathedraal gaan we eten in een gezellig restaurantje. Toch is er ook een beetje droefnis vandaag want Gerard wil niet met ons mee: zijn geld is op en hij krijgt niets meer uit de geldautomaten omdat hij de laatste dagen al te veel heeft opgenomen om zijn busticket voor de terugreis te betalen.  We willen hem allen geld lenen maar hij blijft bij zijn besluit: geen geld dus geen eten in het restaurant vanavond...   En ook Emmanuel heeft het moeilijk want morgen is het namelijk de dag dat, heel lang gelden, zijn zoontje is verdronken. Het kind was toen 6 jaar oud. Daarenboven is hij ook een dochter verloren aan kanker. Die liet een man en 3 kleine kinderen achter, voor wiens opvoeding zij dan zo goed mogelijk mee hebben gezorgd.
      En dan juist voor het slapengaan ga ik mijn sokken nog van de wasdraad halen op het terras buiten. Ik kom daar 2 Nederlandse pelgrima's tegen die een sigaretje roken en die kost wat kost nog eens al mijn stempeltjes in mijn credential willen zien. Mijn 3 companen slapen al lang als ik weer terugkom (zoveel stempeltjes...).
      Zo, na  die vertraging hoop ik nog te genieten van een welverdiende nachtrust
      We hebben echter over het hoofd gezien dat die trouwers daar hun feestje hadden gepland in de buurt. Heel de nacht door passeerden lawaaierige Spanjaarden en om half 6 's morgens zijn het de eerste pelgrims uit onze zaal die onze nachtrust weeral verstoren ....
      Een mooi modern bed staat niet steeds garant voor een goede nachtrust ...

      Pelgrimsgroeten

      Mark

    05-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meseta en terrasplezier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja, het heeft al enkele dagen geduurd voor je weer van me hoorde. Gisteren had ik ergens internet gevonden. Ik tikte mijn verhaaltje in en als ik het wilde toevoegen was er geen verbinding meer met het internet en was ik alles kwijt
    Nu zit ik in een klooster en kan ik voor een gunstprijs op de pc tokkelen: 1€ per uur.
    Het vertrek uit Burgos verloopt vlot. Er stonden veel plassen, dus het heeft die nacht ook serieus geregend.
    We passeren langs de gevangenis en wat verder langs een spookstad: alle straatverlichting en het wegennetwerk is mooi aangelegd, maar daar is het mee opgehouden. De Spaanse crisis  heeft ook hier meedogenloos toegeslagen!
    Een eindje verder, in het midden van het veld komt er een 4x4tje aangereden die ons een reclamefolderke van een bar in het volgende dorpje, Tardajos, in onze handen steekt. We drinken er een koffie op zondagmorgen terwijl op de TV  de grote prijs Formule 1 voor zware motoren aanstaat. Christiane en Jean-Yves zullen deze zeker ergens zitten bekijken, wij blijven er niet voor zitten.
    We komen stilaan in de Meseta (tussen Burgos en Leon) : enorme graanvelden, bevloeiing, een  golvend landschap. Heel mooi als het niet te warm is zoals vandaag.
    We stappen, dank zij de ideale temperatuur 30km tot in Hontanas.
    Daar zie ik Tune en Anna weer , na vele weken. Ze zijn in Le Puy en Velay (1000 km terug) op dezelfde dag als ik vertrokken. 2 Noorse jonge meisjes die ik nu maar amper nog kan volgen als ze doorstappen. Na de klassieke startproblemen van vele stappers hebben ze nu wat kilo's verloren en wat spieren aangekweekt. Hun blijnen van toen zijn genezen...

    Op een van de gezellige terrasjes vinden we ook Charlotte en Henk weer. Charlotte is een podologe en ze biedt haar diensten aan om de blijnen van Mimi en Patou te verzorgen "op straat"in Hontanas.

    Patou is  er eigenlijk niet erg gerust in , maar we kunnen haar toch overhalen om zich over te geven aan de goede zorgen van Charlotte. Het wordt  een heel moeilijke klus, want het is al een weken oud letsel, waarover een dikke laag eelt zit.  Maar dat letsel bezorgt Patou nog altijd veel pijn bij het stappen. Met naald en draad door de blijn prikken, draadje afknippen en een mooie Compeed erover.
    Dan kunnen we niet anders dan een pintje trakteren als dank voor de goede zorgen. Ik ben toeschouwer en neem enkele foto's. Ik drink natuurlijk ook mijn pintje mee.
    Deze keer zijn er geen feestvarkens in de buurt van onze oude aftandse "slaapzaal" van +/- 30 personen met 2 toiletten en 2 douchen. Het wordt een heerlijke, verkwikkende nacht in een afgeleefde albergue.

    Pelgrimsgroeten,
    Mark

    05-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is 't nog ver ?
    Iedereen die al wat grotere kinderen heeft kan zich deze typische kindervraag nog wel herinneren.
    Elke dodentochtstapper stelt die vraag binnensmonds, maar nooit hardop gedurende zijn tocht.
    Ik moet eerlijk vertellen dat ik met die vraag nog niet zoveel ben bezig geweest, maar ik besef nu dat , na de Meseta, het einde toch wel wat dichterbij komt.
    Een collega stuurde me een SMS'ke en dacht dat het nog een kwestie van dagen was.
    Het antwoord is : nog 400 km, dat is dus nog een dikke 2 weken, als alles goed gaat.
    Geen probleem zie ik jullie al denken als je al meer dan 2200 km op je teller hebt staan.

    Maar deze namiddag voelde ik onder mijne Compeed, boven op mijne grote teen wat branden, een nieuwe blijn...
    Dat belooft voor morgen : een lange rechte Romeinse heirweg in de lekkere zon van 12 km , gevolgd door nog wat eenzame stukken.
    Ik kijk er al naar uit , en zal alvast een nieuwe compeed over de oude restjes Compeed kleven

    Mesetagroeten uit Carillon de los Condes op 402.5km van de meet volgens mijne Michelin gids!

    Mark

    05-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handwas en voetprobleem

    Ja nog een kleine story van eergisteren die ik vergat te vertellen daarstraks.
    Ik dronk zonet nog een glaasje wijn met de jeugd in onze gite : de 2 Noorse meisjes, een Ier, een Duitser, een Franse, een Amerikaanse.
    Anna en Tune vertelden dat ze in het begin elke dag hun handwasje deden. Nu 1000 km verder  nog maar om de 4 dagen of zo.
    Ik zei dat ik in een "handwasteam" zat.
    Ja soms leggen wij al onze spulletjes in een plastieken bakje en wast Mimi alles in hetzelfde sopje.
    Ik mag dan alles uitwringen en daarna ophangen. Dat lijkt eenvoudig maar gisteren had ik bijna een probleem : Er zat een beha tussen met wat metalen onderdelen. Het scheelde niet veel of ik had hem ook eens ferm uitgewrongen

    Vooraleer we bij de eerwaarde zusters terechtkwamen hadden we al 2 andere gites bezocht: de eerste was vol, en in de 2e waren er maar 4 bedden voor ons 5. Dat we nu apart moeten slapen vonden we dus niet zo erg…
    Op de grote slaapzaal zonder stapelbedden, alleen voor mannen, en met centraal een groot 2-persoonsbed, slaap ik naast een dikke jonge Spanjaard. Toen hij toekwam was hij uitgeput. Hij deed zijn eerste sportschoen uit met veel gejammer, gezucht en miserie. Overal windeltjes en klevers aan elke teen en hier en daar een grote bloedplek op zijn witte sok. Zijn tweede voet was er al even slecht aan toe. Pierre, een Parijzenaar, met wat meer stapervaring dan ik, ontfermde zich over hem en stuurde hem naar de dokter, in plaats van zo verder te ploeteren. Die heeft de arme stakker direct "stapverbod" opgelegd !

    ’s Nachts snurkte hij op de koop toe, naast de diepe zuchten van pijn als hij zich omdraaide.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    05-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op weg naar Hontanas : podologie in open lucht
    Weidse landschappen vol graan
    Voetverzoring op straat



















    05-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    06-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het doet eens deugd

    Ik zit nu in Terradillos de los Templarios
    Ja, zo heet dat dorpje hier. We kwamen aan rond 14u na een verkwikkende wandeling op een oude Romeinse heirweg in de meseta met eindeloze vergezichten. Deze keer zat het weder mee : Geen brandende zon maar wel wat wolken aan de hemel en een fris windje soms.
    Het was wel wind op kop , maar dat is geen probleem voor stappers, enkel voor vermoeide fietsers.
    Het eerste uur was niet zo plezant: mijn voet brandde in mijn schoen bij elke stap, maar dat betert na een hele tijd als je overschakelt op automatische piloot.
    Ik had ook een plezante conversatie met Jean-Pierre uit Parijs , die heel zijn leven in medische branche werkte: eerst in een farmaceutisch bedrijf dat contraststoffen produceerde, en later als consultant voor ziekenhuizen, voor bedrijven en tenslotte als "controleur - inspecteur" van bedrijven die medische materialen produceerden... Maar dan laat Jean-Pierre me achter, want hij wil vandaag wel 35km stappen. Niks voor mij op dit ogenblik.
    Koffie in Calzadilla de la Cueza en picknick in een café in Ledigos.
    In de namiddag belt mijn vrouw het nieuws door dat mijn beste fietskameraad ernstig ziek is en in het ziekenhuis ligt. Ik ben er helemaal ondersteboven van...
    Toen we aankwamen in de eerste gite rond een uur of 3 was er enkel nog maar plaats om te slapen op de bovenste bedden. Het is er rommelig en erg druk, ook het binnentuintje nodigt niet uit om even te verpozen.
    We trekken verder naar de andere kant van het dorp. Daar vinden we een superplaats om te slapen: Er is veel meer ruimte en we hebben een kamer voor 4: dus geen snurkers vannacht naast ons.
    En wat doet dat eens deugd, rustig alles wegzwieren op de kamer, frisse douche, handwaske in de grote tuin waarbij Mimi alles wast en ik alles uitwring (behalve de kledingstukken waar metaal in verwerkt zit). Dan een siësta van een uurke, voetverzorging en , voor de eerste keer sinds heeeel lang, een aperitief voor het avondmaal. Ook Christiane en Jean-Yves zijn daar ondertussen aangekomen en slapen in onze gite.
    De blijn is doorprikt en morgenvroeg gaat er een nieuw laagje Compeed over.
    Ik ben weer klaar voor de volgende etappe richting Santiago de Compostella.
    Gelukkig ben je niet alleen als het eens wat moeilijker gaat! :) 

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    06-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Hontanas naar Boadillo del Camino

    In Hontanas namen we '’s morgens in een piepklein cafétje ons ontbijt en om 7u15 waren we al weg. Wat verder,  in San Anton staan er heel mooie ruines van …een klooster uit de XIIe eeuw van de orde van Sint Antonius waar je ook nog kan slapen als plegrim.
    In Castrojeriz is het tijd voor een koffie in de lokale bar na eerst wat boodschappen in het winkeltje daarnaast.  Gégé lukt er in om terug geld uit de muur te halen, want het is maandag, en er is een nieuwe week begonnen, nadat hij de vorige week zijn “kwotum” bij de bank had bereikt. We zijn allen blij.
    In Itera de la Vega picknick op een bank, gevolgd door een heel korte siësta. Als we in Boadillo aankomen is de eerste gite een oud schoolgebouw met 2 klassen die nu slaapplaats geworden zijn, en verder een “speelplaats”. We besluiten om ons geluk wat verder te zoeken en daar vinden we inderdaad een heel gezellige propere albergue, met een grote binnentuin en achteraan een plaatsje om onze kleren te wassen. De albergue ligt onder de kerktoren waarop 3 ooievaars wonen. Bij het avondeten zit ik naast Anna, een Duitse uit Ingolstad, met een mooie glimlach en Gunter, een politierechercheur uit Hamburg. Zij is onder de indruk van wat ik al allemaal heb meegemaakt. Ook de Canadezen, de 2 Noorse meisjes, enkele Nederlanders , de "Carixxen"en nog zovele anderen logeren daar ook. Om 21u30 liggen we weer vermoeid, maar voldaan in ons bed.  De volgende morgen bij het vertrek mis ik mijn zeepdoos. Ik ga buiten zoeken aan de wasbakken, en aan de douche binnen…. Niks. Ik geeft niet op en trek terug naar buiten. Ineens valt mijn oog op een paal van 1.80m hoog waarop mijn zeep en zeepdoos heel de nacht op hun baasje gewacht hebben…. Oef!!


    Pelgrimsgroeten,

    Mark

    06-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    07-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calzadillo de los Hermanillos

    Dat is het plaatske waar ik slaap vandaag.
    In de voormiddag passeerden we in Sahagun. We aten er een lekker gebakje met een tas koffie op het drukke terras van de bakker. We zaten gezellig in de schaduw van een paar bomen. In het stadje is alles in gereedheid gebracht voor de bull-run van het nakende weekend.
    De picknick hebben we vanmiddag gegezten op het harde droge gras onder de beschutting van een boom. Zo probeerden we wat te ontkomen aan de harde wind. We voelden ons precies in de uitgestekte savanne van Afrika.
    In de gite kost het daar weer 15€ voor 1 nacht (anders 5€). Maar we hebben voor die prijs een moderne kamer met 4 lage bedden, en zonder "ronkers" naast ons. Na een zware dag met steeds de wind op kop door die geweldige uitgestrekte velden van de Meseta zal ons dat deugd doen.
    Onder mijne Compeed voel ik weer een ferme blaas. Het zit niet mee voor mijn grote teen.
    Ik laat de blaar zitten en zie morgenavond wel hoe het er uit ziet.

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    Bijlagen:
    week 14-2 (90).JPG (45.8 KB)   

    07-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le clan des non ronfleurs

    Dat is de naam die we voor ons groepje van 4 bedacht hebben.
    Jullie weten nog niet hoe we samen geraakt zijn sinds de oversteek van de Pyreneeën.
    Ik begin het verhaaltje nu te vertellen en zie wel hoe ver ik geraak (de PC werkt enkel met 1€ stukken en ik heb er maar 1).

    Toen ik vanuit St. Jean-Pied-de-Port in Orisson aankwam was ik kletsnat. Een "cafe" van een gite vol met natte stappers die even halt houden om "op te warmen" (alhoewel de chauffage op dat ogenblik niet brandde) en dan weer doorstappen. Anderen, zoals ik, hebben daar een bedje kunnen reserveren om te overnachten en hun etappe zit erop.
    Het is ongeveer middag en het zit er stampvol. De buitendeur staat meer open dan dat ze toe is en het is er heel vochtig en koud binnen.
    Mario is een Canadees uit Quebec die ik al lang ken van in andere gites. Hij beschouwt mij, na enige nachten samen slapen, als een "niet-snurker". De laatste nachten heeft ie echter niet goed geslapen, doordat er in zijn omgeving telkens snurkers lagen. Gerard zit in mijn buurt: "Etes vous un ronfleur?" vraagt ie. "Neen". "Wil je dan bij mij slapen in een kamertje van 6?"
    Patricia en Michelle zitten wat verder, ik heb ze nog nooit gezien. Hetzelfde scenario en wanneer de uitbater na de middag de kamertjes begint te verdelen vraagt Mario om ons met 5 al zeker bijeen te leggen. Nog maar 1 kans op 6 dat we er een snurker bij krijgen!
    We installeren ons en gaan terug naar de kille caféruimte. Ik raak aan de praat met een koppeltje dat de oversteek heeft gestaakt omwille van het bar slechte weer en nu terugkeert naar St Jean-Pied-de-Port. Hun eerste kennismaking met de Camino was niet echt een meevaller! Ze waren van plan om tot in Pamplona te stappen als eerste test voor hun Camino...
    Mario drinkt een thee, maar er is bijna geen warm water bij, een mini thee dus.
    Het is zijn dagje niet en hij begint te zagen tegen de baas : Weinig thee, ijskoud in de verbruikersruimte, etc. etc.

    De baas, een grimmige Bask, maakt er niet veel spel van en vraagt hem kwaad en nors om direct te vertrekken als Mario het niet naar zijn zin vindt. Mario is ook gene simpele en gaat gewoon zijn spullen grimmig inpakken boven, zegt me nog even kort gedag, vraagt zijn geld terug en stapt op. Het is 16u in de namiddag en het regent nog steeds zonder ophouden! Naar het schijnt ligt er boven sneeuw op de bergpas. Mario moet nog minstens 4u stappen...
    Tot op vandaag hebben we hem niet meer teruggezien en ook niets meer via via van hem gehoord. Dat we met ons 4 daar samen sliepen, "C'est la main de Saint Jacques??" Of  "Le hazard, c'est Dieu Lui-Même qui voyage incognito" zoals Denis het zo mooi in mijn "gouden zakboek" verwoordde in zijn afscheidsbriefje in Le Puy-en-Velay 1200 km terug.
    Maar tot op vandaag zijn wij 4 wel steeds verder samen blijven optrekken. 
    Een gezellige mix van ernst en plezier. Het is dat het zo moest zijn.
    Nog even vertellen dat rond 17u eindelijk de chauffage daar ging branden om het toch een beetje warmer te stoken. Op die manier was het nog best gezellig om te eten die avond. Naar het schijnt was de electriciteit uitgevallen wegens een storm ergens in de buurt. 
    Pelgrimsgroeten
    Mark

    07-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    08-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de Meseta komt wat zonneschijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja , we zijn er bijna doorheen, door de uitgestrekte Meseta. Vanmorgen waren we om 8u vertrokken: weer een stuk van 18km door die eindeloze vlakten vol graan, waar  een kaarsrechte Romeinse heirweg doorheen trekt.

    Het eerste half uur was voor mij niet te pruimen. Mijn blein liet zich voelen en ik liep achter de groep aan. Nadien ging het een stukje beter, de pijn ebt wat weg.
    Ik was niet de enige met de spirit op een laag pitje. De hele week was het al zo "saai" en dan hadden we nog geen last van de zware hitte die hier soms in de Meseta hangt.
    We zitten met zijn allen een lekkere tortilla te eten in Reliegos en komen er helemaal bovenop. Het is erg gezellig op het terras met zicht op een café op het hoekje, helemaal beschilderd in flower-power stijl: nog maar 6 km te gaan en er schijnt een lekker zonnetje.
    In Lansilla de las Mulos vinden we een gite met een camping in de voortuin.
    Maar vandaag zijn er daar absoluut geen tentjes toegelaten, want gisteren had er een tentbewoner de ondergrondse waterleiding onder de gazon doorprikt met zijn pikket en enkel de baas weet waar die leidingen liggen onder het gras en hij is er niet vandaag ...
    Weer een echte caminodortoir met 11 stapelbedden in onze ruimte, en daarnaast is er nog een even grote slaapzaal met nog eens 11 stapelbedden in dezelfde ruimte met een tussenschot. Beneden is er een beenhouwerij waar je ook wat kan eten.
    Na de douche en de handwas is het tijd om de Compeed héél voorzichtig van mijn blaar af te weken in een voetbadje in de tuin met een frisse pint erbij.
    Ondertussen is Charlotte, de podologe, er ook aangekomen, met haar man Henk, om de rest van de namiddag met ons door te brengen.
    Van oneindig geluk gesproken. Als de Compeed heel voorzichtig van mijn blaar is afgeweekt (een ezel stoot zijn poot geen 2 keer aan dezelfde steen), haalt ze haar "wapens" boven : naald en draad. Ze steekt de naald met draad dwars door mijn blaar en trekt er de garendraad doorheen. Ik mag de kleur van de draad kiezen en ga voor roze: eerst van boven naar beneden , dan nog een draadje van links naar rechts. Nog even de draadjes mooi gelijk knippen en ze lijken precies op de snorharen van een poesje.
    Ziezo, mijn blijn wordt nu perfect gedraineerd, zonder dat ik er ook maar iets van gevoeld heb. Nog even goed drogen , een nieuw lapje plakken op mijn blijn, en klaar is kees.
    DANK U WEL CHARLOTTE. Je hebt je hart op de juiste plaats. Ik voel me weer helemaal opgelapt.
    Om even te testen ben ik eens naar het dorp gewandeld: het ziet er goed uit, 't is te zeggen "het doet geen pijn".
    En in het kerkje laten we allen onze geest even tot rust komen, terwijl de  i-pad van Charlotte een heel stemmig "Ave Maria" laat horen.
    Mijn gedachten gaan naar mijn dierbare familie en mijn zieke vriend, heel ver van hier: Uit het oog , maar zeker niet uit mijn hart.
     
    Nog even volhouden daar, ik geef niet op en zal tegen het einde van de maand weer bij jullie zijn. Nog "maar" 340 km te gaan!
    Pelgrimsgroeten
    Mark

    08-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    09-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toen was ik weer alleen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanmorgen hebben we onze vriend Gégé, Gerard, achtergelaten. Zijn tocht eindigt in Leon, en hij blijft een dagje hangen voor Leon. We kunnen hem echt niet overtuigen om vandaag nog één dag met ons mee te stappen...
    Een korte etappe vandaag, en dus laten we al die anderen allemaal voorgaan. Om 8u zijn we op pad en rond de middag zitten we al aan de rand van de stad. Alle voorsteden ter wereld zijn even onaangenaam om door te lopen denk ik, en Leon vormt daar geen uitzondering op.
    Alhoewel: we steken ergens een soort rondpunt over, niet op het zebrapad voor de pelgrims, maar een meter of 10 daarvoor. Ineens staan we oog in oog met een 5-tal mensen in  een blauw uniform. "Ja, dat wordt wat gezever en gezaag over het nut van zebrapaden" flitst al direct door mijn gedachten, en ook mijn companen dachten hetzelfde. Maar neen, het zijn mensen van de civiele bescherming of zoiets die de pelgrims opwachten, noteren van welk land we komen, en ons de weg wijzen op een stadsplan naar de albergue waar we willen slapen. Je moet wel wat Spaans kennen om ze te verstaan. Ons Charlotte, de dame die mijn voeten in de watten legt (figuurlijk natuurlijk), spreekt een aardig mondje Spaans, vergeleken met mijn woordenschat van 4 woordjes ( ola, olala, cana, cerveza)
    Een half uur later komen we aan in de albergue van de zusters "benedictines". En daar slaat het noodlot weer eens bikkelhard toe: de mannen slapen bij de mannen, en de vrouwen bij de vrouwen.
    Zo lig ik dus zonder mijn 2 vrouwelijke companen van de "club des non ronfleurs", in een zaal met 24 stapelbedjes (heel oude en primitieve, zonder zelfs een trapje naar boven). Ik slaap gelukkig van onder. Naast mij slaapt een Argentijn die enkel Spaans klapt. Ik liet hem mijn Argentijnse hoofddeksel / zonnehoed zien die ik een tijd terug meenam in Sauvelade (F) , maar hij blijkt niet van hem afkomstig te zijn. Dus ik kan hem verder blijven gebruiken.
    Boven mij nog een Australiër waar ik wel een beetje mee kan converseren.
    Nu is het tijd voor een kleine siësta, en daarna volgt er een geleid stadsbezoek. Patou heeft hier namelijk een nicht wonen die Frans doceert aan de unief en die ons straks gaat gidsen. Hopelijk niet te veel stappen, ik zal mijn benen al maar eens gaan insmeren.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100

    Hallo , ik weet niet of het jullie opvalt , maar de klok links op het startscherm staat op
    "-99". Morgen is het 100 dagen geleden dat ik er "even tussenuit trok".
    Velen hadden hun bedenkingen, maar zegden niks daarover.
    Ik wist ook niet waar ik aan begon, maar zag het al bij al best zitten. Sommige anderen niet.
    Tot op heden is het een super avontuur geworden dat ik nooit had durven dromen.
    Daarom nogmaals oprechte dank aan Irma, mijn lieve echtgenote die het goed vond dat ik er zolang vandoor ging om mijn ultieme droom te realiseren.
    Dank je schat, dank je wel.
    Ik ben er "al" bijna, nog maar 323 km.
    Over 3 weken ben ik weer bij jou !!

    Veel liefs via de PC

    Mark

    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nog een kort berichtje
    Ik ga soms ook naar mijn eigen blog kijken, om de berichtjes te lezen
    Als je op de subgroep " reizen " klikt dan staat de blog in de top 5 van de 1014 blogs. Plezant om te constateren dat het thuisfront mijn verhaaltjes graag leest.
    Want soms zou ik , na een dagje stappen wel liever een pintje drinken , dan op de PC tokkelen.
    Maar geen medelijden, ik hou ervan om mijn caminovreugde met jullie te delen
    Pelgrimsgroeten

    Mark

    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meseta : mooi en meedogenloos
    Geniet mee!






























    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meseta : mooi en meedogenloos ( vervolg)
    Nog een beetje "Mesetagenot"















    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Léon zaterdagavond
    Gezellige ambiance en warm onthaal in Léon !






























    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk 14
    GELUK IS HOUDEN VAN WAT JE DOET EN DOEN WAARVAN JE HOUDT


    9/06/2012

    09-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    10-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel Parador in Léon

    San Marco, ik dacht hier moet ik zijn vannacht, maar het was iets boven mijn budget ...















    10-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    11-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betrapt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zoals ik al vertelde liggen de heren gescheiden van de dames in de albergue van de eerwaarde zusters  in Leon.
    Maar als ik aan de hospitalero vroeg om op de PC te werken gidste ze me helemaal door de slaapzaal van de vrouwen tot aan de PC. Toen ik gedaan had bleef ik even babbelen met Mimi en Patou, terwijl ze op hun bed lagen te rusten.
    Toevallig kwam de hospitalero daar weer aan en ze stak haar vermanende vinger op naar mij: " De PC staat hier toch niet ?" Ik ben dan maar "direct" verder gegaan, want stel je voor dat ze me op straat zou zetten zoals met Mario destijds gebeurd is in de Pyreneeën in die pletsende regen en sneeuw.

    Na de siësta staan Stephanie en haar vriend Cesar ons op te wachten aan de deur van de albergue. Ze leiden ons wat rond in het mooie gezellige stadscentrum en zetten ons dan af aan de kathedraal voor de zaterdagavondmis om 18u. Nadien pikken ze ons weer op om samen wat te gaan eten.
    Dat is niet zo eenvoudig: we moeten om 21u30 binnen zijn in de albergue en de restaurantjes gaan maar pas rond die tijd open in de Spaanse steden. Dus zit er niks anders op dan van caféetje naar caféetje te lopen. Telkens je iets bestelt krijg je er GRATIS een tapa bij (die je kan kiezen op een tapa-kaart).
    Na 4 cafés hadden we dan toch ook 4 tapa's binnen  naast het gewone vocht en was het bijna tijd om te gaan slapen.
    Onze Spaanse gastvrouw en gastheer begrepen daar niks van: als iedereen begint te leven hier in Leon gaan jullie slapen? Wat voor een bizar volkje zijn jullie, die pelgrims, toch?
    En dan wisten ze nog niet alles, want om half 10 trokken we in onze herberg in het klooster bij de zusters nog met zijn allen naar het avondgebed en de pelgrimszegen.
    En dan naar ons bedje met een halfvolle maag met enkel wat tapa's. Het was al na 22u, wel heel laat voor ons.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    Bijlagen:
    week 15-1 (28) léon.JPG (38.6 KB)   

    11-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer wat caminogeluk

    Sedert Santo Domingo de la Calzada ( daar waar die kip en die haan in de kathedraal zitten) ben ik mijn handdoekje kwijt en trek ik mijn plan met een geleend exemplaar van Mimi.
    Toen ik in Leon mijn rugzak wegzette in de grote slaapzaal lag daar een mooie blauwe grote handdoek.  Ik dacht dat ie van de Australiër, of van de Argentijn in mijn buurt was.
    Maar tot zaterdagavond laat was die handdoek daar onaangeroerd blijven liggen!!
    In het midden van de nacht had ik plots een ingeving : "misschien kan die handdoek wel eens een verloren / vergeten voorwerp zijn?"
    Na ons ontbijt op zondagmorgen in een veel te klein hoekje van het klooster, had zowat iedereen de slaapzaal al verlaten met al zijn spullen. Ik waagde mijn kans en ging nog snel even terug. De handdoek lag er nog onaangeroerd op dezelfde plaats. Ik nam hem op en toonde hem aan de dikke Spanjaard die nog in zijn bed lag. Met wat gebarentaal kwam ik te weten dat hij vanaf nu de mijne is. Mimi heeft gisteren beide handdoeken( de geleende en de gevonden)  en nog wat andere spullen in de wasmachine gestoken, en ik ben weer gered....

    Plantrekkersgroeten

    Mark

    11-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Middeleeuwse markt in Leon

    Dit kan ik jullie ook niet onthouden: op een heel mooi binnenplein  van een historisch gebouw waren er allemaal standjes opgesteld die uitgebaat werden door mentaal gehandicapten en hun begeleiders, allen uitgedost in prachtige middeleeuwse klederdracht.
    Er zat in de hoek ook "een houthakker": een manneke, met Downsyndroom, had aan zijn ene hand een stevige handschoen. In zijn andere hand had hij een heus kapmes. Ik dierf maar amper kijken, maar met een handigheid, die menigeen van ons jaloers zou maken, kapte hij houtblok na houtblok in kleine stukken om de open haard mee aan te maken. Af en toe stak hij zijn tong eens naar buiten in volle aktie, en ik liet hem mijn oprechte bewondering blijken door mijn rechterduim in de lucht te steken.
    Hij glunderde en deed weer naarstig verder.

    Pelgrimsgroeten,

    Mark

    11-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkeerd gegokt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om 6u30 gaat het licht weeral aan op onze supergrote oubollige dortoir!
    En op zondagmorgen, zo had men ons verteld, is er niet veel verkeer.
    Dat was heel belangrijk voor ons want we moesten een keuze maken: ofwel liepen we een 30-tal km langs de drukke N120 (een grote weg richting Santiago de Compostella) ofwel liepen we langs de variante, maar die was nog 7 km langer.
    De meerderheid ging voor de kortste variant. Op de koop toe begon het nog wat te regenen ook en de wind blies in de verkeerde richting.
    Maar je raadt het al: zelfs op zondagvoormiddag was er heel veel verkeer, alleen de camions reden dan niet Halverwege de etappe zagen we , vanop het terras van een klein café in Valverde de la Virgen, waar we een koffiepauze inlasten, weer wat pelgrims op het openbaar vervoer staan wachten. Sommige vlees is wat zwakker dan het onze ...
    We waren dus maar al te blij als we in de namiddag na 27km weer konden stoppen in San Martin Del Camino.
    Als compensatie voor de zware stapdag vinden we een superaardige gite: Charlotte en Henk, Mimi en Patou, de 2 vrouwen, kozen voor een kamer met 2, de 2 overige heren Emmanuel en ikzelf ( We hebben Gerard achtergelaten, maar Emmanuel, de Parijzenaar met de spierscheur, heeft ons weer ingehaald) gaan voor de "grote slaapzaal" ( +/-16 bedjes).
    En daar hebben we als aperitief een fles Cava gekraakt om mijn 100e stapdag te vieren.
    Op de koop toe kregen we na het eten nog een lekkere "versnapering" op basis van kruiden bij onze koffie.
    Het stapleed naast de drukke autoweg was hiermee snel vergeten.

    Ik ben wel blij dat Emmanuel ons weer heeft vervoegd : omdat hij ons groepje zo miste (naar hij zelf zei) heeft hij, na zijn rustdag in Burgos wat langere etappes gelopen dan wij en de afstand Burgos – León die wij op 7dagen liepen, stapte hij op 6 dagen, ondanks zijn pijjnlijke kuit….Wat een kerel toch , die Emmanuel!

    In de verbruikszaal van de gite stond een aftandse pc, die echt oneindig traag was en waar je niet voor moest betalen (uitzonderlijk in Spanje). Maar opstarten alleen nam al een kwartier in beslag. Ondertussen zaten er wel een paar anderen boven mijn hoofd naar een voetbalmatch op TV te kijken. Ik heb het dus maar opgegeven ...

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    11-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astorga
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu zitten we in een gite in Astorga, naast de kathedraal.
    Onze slaapzaal staat vol stapelbedden (wel een 40-tal) op een houten krakende vloer.
    Naast mij slaapt de Duitse Anna uit Ingolstad.
    Ik heb mijn oordoppen al klaargelegd. Maar eerst nog de stad bezoeken en naar de vespers in het klooster om 19u. Het hoofd af en toe leegmaken en tot rust komen hoort nu eenmaal bij het "drukke" leven van een stappende pelgrim.
    Ik begin al een beetje af te tellen : nog 270km, al  2400km gestapt.
    Het einde komt nabij en ik begin nu echt wel te geloven dat er niet heel veel meer kan mislopen, ondanks de "grote blaar op de grote teen" van mijn rechtervoet

    Tot een van de volgende dagen

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    11-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele foto's

    Foto uit Frankrijk na 1600 km getrokken door René Jaumouille : als laatste om te vertrekken ben ik nog even mijn dagboek aan het bijwerken op het terras in Condom 




    De avond voordien hebben we uitgebreid de Flock en de lokale wijn geproefd in het heel mooie en aangepaste kader van de gite. De overige pelgrims liggen al lang te slapen (als ze al konden, want waarschijnlijk waren we nogal rumoerig)!!

    11-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    12-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astorga 11 juni

    Beetje baard en verwilderd, maar nog "en pleine forme" op weg naar het ultieme doel !



    12-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    13-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag in Spanje

    In Astorga is er wel wat misgelopen met onze planning.
    Eerst en vooral heb ik me in die grote slaapzaal even op mijn bed gelegd.
    Als ik wakker werd waren mijn buren in alle stilte verdwenen. Ze vonden het zo erg om me te wekken uit mijn iepe slaap toen ze vertrokken.
    "Geeft niet, ik vind ze direct terug in de kathedraal die ze nu aan het bezoeken zijn" is mijn eerste reactie.
    Ik spring recht en loop ze achterna.
    Kathedraal is potdicht... Geen erg, ik wandel verder naar het centrum...
    Henk roept me binnen in de bar van het hotel waar hij verblijft en samen met Charlotte drinken we gezellig een goeie pint terwijl we zorgvuldig het plein buiten controleren op de andere passanten.
    Op maandag is in Spanje dus ALLES gesloten. Bijgevolg is er dan ook niks te bezoeken en kan ik volop van mijn pintje genieten. Dan is het tijd om de foto te trekken die ge op mijn blog vindt: via een Ipad is ie verstuurd naar een dochter van Charlotte en Henk en daar op facebook geplaatst. Van daaruit naar mijn mail-adres gestuurd en dan door onze Roel op de blog gezet. In het echt zie ik er nog "scherper," uit als op die wazige foto.
    Na de vespers in het lokale klooster, zijn we in een heel chic restaurant een pelgrimsmenu van 12€ gaan eten. Zoiets kost bij ons minstens 30€ !
    En of we genoten hebben! Naast ons zitten Anna en Jurgen en nog enkelen : " Wil je een eens foto trekken van ons ?" Ja , dat doen we  met veel plezier ...

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richting Cruz de Ferro
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je van uit Le Puy en Velay vertrekt naar Santiago, dan is het hoogste punt niet de oversteek van de Pyreneeën, maar wel de oversteek van de bergen na Leon.
    Om half 8 vertrekken we weer bij de laatsten uit Astorga voor de klim tot op 1500m hoogte.
    Maar eerste maken we nog een kleine omweg naar Castrillo de Polvazares of zoiets. Een autovrij  klein gerestaureerd dorpje, waar de tijd heeft stilgestaan en waar er 3 ooievaars op de kerktoren wonen.
    In Santa Catalina del Camoza is het koffietijd en in Rabanal del Camino eten we onze picknick.
    Er is een Canadese  eeneiige tweeling die ik al enkele malen sinds St.Jean-Pied-de-Port ben tegengekomen, Marc en Andre. Ik kan ze onmogelijk uit elkaar houden. Een van hen heeft maag-darmlast. Zijn broer wil hem chocomelk geven.
    We veranderen de therapie van chocomelk naar Coca Cola om hem meer overlevingskansen te geven.
    En ja hoor, daarstraks kwamen we ze weer tegen. Hij is er weer bovenop dank zij onze aanbevelingen.

    Ook de Duitsers Jurgen en Anna en nog 2 anderen komen we weer tegen.
    Jurgen is een politie-inspecteur die telefoonnetwerk-criminelen opspoort via computerprogramma's. Ik bespaar jullie nu de boeiende details. De Canadese broers en de Duitsers blijven slapen in Rabanal.

    Wij stappen nog verder tot in Foncebadon, een uitgestorven dorpje op 2 km van de Cruz de Ferro. En juist voor Rabanal, was ik nog getuige van een prachtig tafereel: 100m voor mij steekt een schaapherder met zijn heel grote kudde, en 3 honden de weg over. Het gaat enorm snel, en op minder dan 1 minuut is alles over, juist genoeg tijd om enkele "verre actiefoto's" te maken !

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koud en warm tegelijk

    Als we ons laatste stukje tocht van 6km  aanvatten tot Foncebadon begint het te motregenen.We klimmen tot 1440m hoogte , dus het is ook niet echt warm! Foncebadon was tot 30 jaar geleden op 1 inwoner na uitgestorven en volledig verlaten. Er zaten ook lange tijd wilde honden...
    Nu staat het vol met vervallen ruïnes en enkele "huizen".
    We (eigenlijk ik) kiezen voor een gite "paroissial Domus Dei" met donativo (je mag betalen wat je wil). De anderen wilden liever een iets minder primitieve slaapplaats. "Voor mij geen probleem maar ik slaap in de "Domus Dei"" zeg ik hen. Maar mijn vrienden blijven bij mij en volgen mijn voorkeur.
    Er wacht ons een warm onthaal door de Franse hospitalero in een klein gerestaureerd kapelletje.
    Er zijn nog juist 4 bedden vrij. De laatkomers na ons slapen op een matras op de grond in een ander zaaltje.
    Als we uitgepakt zijn en we een douche hebben genomen stellen we vast dat er geen (centrale of enig andere) verwarming is.
    Op 1500m in de mist en de wolken is dat niet zo fijn. Ik doe mijn pyamavest (met lange mouwen) aan en daarover mijn 2 T-shirts die ik nog heb. Normaal was ik die altijd uit, maar gelet op de omstandigheden wordt de handwas uitgesteld naar een latere datum!!! Daarover mijn warme jas en op mijn hoofd mijn warm potske dat ik al sinds de Pyreneeën niet meer gedragen heb. Zo zitten we allen in de keuken/refter en mag ik helpen rode en groene pepers kuisen en fijn snijden voor het avondmaal. Gelukkig geen camera's in de buurt, want dit is niet mijn sterkste kant.

    Maar het is er ook warm in die gite paroissial: Er is namelijk een Engelse Franciscaan met een lang paterskleed.
    In die gerestaureerde kapel is er een kleine gebedsruimte overgebleven naast de slaapzaal.
    En daar is er om 19u een Mis in het Engels voor 15 man, gevolgd door het avondmaal in de koude refter. Ik maak kennis met Judith, een jonge Duitse arts die zich gaat specialiseren in psychosomatische ziekten, een specialisatie die we in België (nog) niet kennen. Zouden er bij ons zo geen ziekten zijn ? En naast me zit ook een Engelsman, een verstokte roker. Ik heb mijn twijfels of hij Santiago al stappend zal kunnen halen, want als hij hoest klinkt dat echt niet zo "fris"...
    Geen wijn deze keer bij het eten, enkel water. Ja soms is het wel heel sober op de camino!!

    Na het versnijden van de groenten ga ik nog een wandelingske maken buiten en ik loop een beetje verder even langs in de andere refugio, waar er ook een café aan verbonden is. Daar kom ik natuurlijk weer wat bekenden, Henk en Charlotte, Michelle en Lorry,  tegen en ik drink er iets om op te warmen. Ineens is het 19u, en ik besef dat ik dringend moet terugkeren naar Domus Dei. Heel stillekes sloot ik aan achteraan in het kapelletje, maar mijn 3 companen hebben dat natuurlijk gezien en roepen me na de H.Mis op het appel: Je laat ons hier achter in de kou en trekt er alleen op uit om wat op te warmen. Deze story zal me nog lang blijven achtervolgen !!!  


    Pelgrimsgroeten

    Mark

    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste 200 km
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben nu in Ponferrada aangeland op 203 km van het einddoel.
    En ik lees in de commentaren op mijn blog :"ik heb wel even getwijfeld aan de haalbaarheid van je tocht". Dit wordt pas nu neergeschreven en die mening moet nu dringend herzien worden. Nog vele anderen hebben het waarschijnlijk gedacht en nooit hardop gezegd of geschreven?

    Maar nu komt het einde wel degelijk in zicht.
    Terwijl Henk vandaag heel veel pijn had bij het stappen, was het voor mij een mooie dag. Een geweldige omgeving, de bergen van Leon, met de Cruz de Ferro als opwarmer. Daar leg ik, met tranen in de ogen de kleine steen neer die ik van thuis heb meegenomen. Die steen symboliseert alles wat ik wil achterlaten uit het verleden. 
    Het is erg koud, slechts een graad of 2, en in de schaduw zijn er overal nog rijmplekken om alles nog wat mooier te maken.
    Ik voel me opgelucht als ik verder ga.
    2400 km heb ik dat keitje met me meegedragen, en ik herinner me nog dat ie eenmaal probeerde weg te glippen uit mijn rugzak, als ik mijn regenkledij aantrok lang geleden ergens aan een bosrand in de Morvanstreek in Frankrijk, juist na Vézelay. Gelukkig zag ik die kleine kei  toen wegrollen. Ik herinner me ook nog dat al mijn kinderen er hun naam op schreven met potlood. En nu ligt hij daar, bij al die andere keien. Een hele berg van allemaal stenen met elk hun eigen verhaal, allemaal achtergelaten door mensen op pelgrimstocht naar Santiago, mensen onderweg, met ieder zijn eigen motivatie.

    Dan volgt de lange afdaling naar Ponferrada in de mooie natuur langs een hobbelige zandweg die de maacadam volgt,  onder een stralende zon die me al vlug weer wat opwarmt. De Engelse Franciscaan, father Augustin, steekt ons met rasse schreden voorbij.

    In de gite hier vindt ik Mario, de Canadees terug, die ons aan de voet van de Pyreneeën verliet in Orisson enkele weken terug.
    Ja , we hadden al heel wat bij te praten.
    Ook zie ik Michelle weer en haar onafscheidelijke vriendin Loradana, voor de zoveelste keer. Ze is een andere Canadese van Vancouver, en Lorry van Montreal denk ik, en ze is nu naar de kliniek, om haar arm te laten controleren die al een hele poos in een stevig steunverband zit, na een stomme valpartij...

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AANMOEDIGING

    Ik weet niet goed hoe ik dit moet schrijven.
    Al vanaf mijn vertrek op 3 maart schrijf ik regelmatig mijn verhalen neer op deze blog voor jullie.
    Ik vind het heel fijn om jullie mee te laten genieten van wat een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella allemaal inhoudt.
    Eigenlijk heb ik nooit getwijfeld aan mezelf, maar ik besef wel dat ik zeer bevoorrecht ben:
    Ik kan 4 maanden alles achterlaten, en mijn lichaam heeft dank zij St. Jacobus goed stand gehouden tot op heden.
    Op het goede moment vond ik iemand om mijn blaar te verzorgen, vond ik de juiste vrienden om niet te verdwalen, vond ik steun overal waar ik kwam, vond ik nieuwe schoenen, kreeg ik aanmoedigingen van thuis  het uitgebreide thuisfront etc. etc.

    Nu durf ik jullie om een gunst vragen, vrijblijvend :
    Als je me wil aanmoedigen voor het laatste stukje van 200 km kan je een gift overmaken aan "Het Veer".
    Dit is een Therapeutisch Kinderdagverblijf in St. Niklaas, waar gehandicapte kinderen dagelijks worden opgevangen en verzorgd en wel gekend in de regio van St.Niklaas.
    Je kan er meer over lezen op:  www.hetveer.be.

    Ze zoeken ondermeer sponsoring voor enkele kleine projecten in de nabije toekomst:

    - Aankoop van een I-pad om te gebruiken bij logopedie en ergotherapie

    - Aankoop van een buggy waarin 6 kinderen  tegelijk kunnen zitten

    - Aankoop van electrische tandenborstels voor elk patiëntje en uitwerken van een project mondhygiëne hiermee.

    - ...

    Als je een gift wil overmaken kan dat op
    Het Veer vzw
    BE 27 7376 2042 4773
    BIC KREDBEBB
    met vermelding :  " Pelgrimstocht Santiago"

    Giften van 40€ en meer komen in aanmerking voor aftrek bij de belastingaangifte.

    Oprechte dank namens de mensen daar!

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foncebadon
    Warme sfeer op de camino in kille Foncebadon














    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur in Galicië














    13-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    15-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puerta del Perdon

    Villafranca del Bierzo







    15-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    17-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Father Augustin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als we weer eens aan het stappen zijn komt de Franciscaan met zijn lange rok en de koord errond in onze buurt. Hij heet father Augustin en woonde tot nu toe in Redford of Bradford of zoiets in England.
    Maar na zijn camino zal hij gaan werken naar Guatemala. Het is een jonge vitale kerel, maar ook bij hem gaat het zoals bij vele anderen: als je wat te veel vraagt van je lichaam begint dat te protesteren. Gisteren liep hij ons als een raket voorbij, vandaag heeft hij een off-day zegt ie.
    Ik leg hem uit dat je niet alleen naar God maar ook wel een beetje naar je lichaam moet luisteren. En hij erkent dat ik gelijk heb: "We leven veel te veel alleen met ons hoofd" vertelt hij er nog bij.
    Ik wist al een hele poos dat het een mix moet zijn van die 2, op de Camino: je hoofd en je lijf.
    In Cacabelos besluit hij om al te stoppen, vandaag luistert hij naar zijn lichaam .
    Wij trekken nog wat verder tot Villafranca del Bierzo.
    "God bless you, Mark" . Met die deugddoende woorden neemt hij afscheid. Hij maakte veel indruk op mij.

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongelooflijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    En een kwartiertje verder, ik loop nog te mijmeren over alles wat father Augustin me vertelde, zitten " 2 fietsers te picknicken.
    Even later steken ze ons voorbij. Het gaat niet zo snel, want de weg loopt licht bergop.
    Als gevolg van mijn vele fietsvakanties in het verleden met mijn beste copain Marc De Witte, bekijk ik steeds de fietszakken en ook de manier waarop alles op de fiets is bevestigd. Kwestie van de beginners van de echte professionals te onderscheiden.
    "2 echte bruingebrande dames met een afgetrainde body, en met een goeie Duitse fietszak van het merk Ortlieb" is mijn eerste snelle analyse.
    Als ze zo'n 10m voor mij uitrijden is er iets in mij dat me plots "België" doet roepen.
    "België" roepen ze terug.
    "Vanuit Antwerpen te voet" is mijn antwoord.
    "Kalmthout" roepen ze nu terug.
    Ik vraag ze om alsnog even te stoppen: "Ik heb heel mijn jeugd in Kalmthout gewoond"
    Wat een ontmoeting zo'n 2400 km van huis!
    Het blijkt een dame te zijn met wiens broer Jan ik nog in de klas heb gezeten tot en met het 4e studiejaar: Rita van Alphen die toen van voor in de Kijkuitstraat woonde.
    Ze is met haar vriendin Anita Stevens per fiets onderweg. De broer van Anita, Guy, heeft nog een poosje op de bureau van mijn vader zaliger gewerkt als bouwkundig tekenaar. Ze zien er beiden stralend uit en na een veel te korte leuke babbel rijden ze weer verder. Nog 2 dagjes voor hen, voor mij nog heel wat meer: dit is het verschil tussen snelle fietsers (80-100km/dag) en gewoon trage pelgrimstappers (25-30km/dag).
    Ik ben er een hele poos ondersteboven van. Hoe komt het dat ik juist nu "België" roep?
    Ik heb al zoveel fietsers zien passeren en dan zeg ik gewoon " Buen Camino".
    Ja, ik denk er het mijne van, dit is geen toeval maar een cadeautje van St. Jacobus: Dank U St.Jacques, dank U nogmaals!!!"

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ommetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat later maak ik weer een ommetje van 2 km met mijn copain Emmanuel door de wijngaarden.
    Patou is moe en heeft last van haar pijnlijke voeten en Mimi blijft bij haar boezemvriendin waar ze in Le Puy mee gestart is.
    We eten een lekkere picknick op een stemmig terras voor ons alleen. We gaan wat verder een hele zak wilde kersen plukken, om dan rustig verder te wandelen tussen de wijngaarden richting Villafranca del Bierzo door een prachtige natuur.
    Plots zie  ik een petje op de zandweg liggen, een heel proper zwart exemplaar, dat echt niet van een lokale landbouwer afkomstig kan zijn.
    Ik raap het op en hang het ergens aan mijn Drappy.
    In de gite hang ik het petje in de inkomhall aan de trapleuning.
    Onze albergue ligt vlak bij de Iglesia de Santiago (12-13e eeuw) met de Puerta del Perdon. De zieke en verzwakte pelgrims (enkel zij!) kregen in de Middeleeuwen aan deze deur dezelfde volledige aflaat  als de gezonde pelgrims aan het graf van de apostel Jacobus in Santiago (180 km verder). Hallucinant, niet ?

    Mijn blein ziet er vanavond niet zo goed uit, een rood kleurtje. Ik leen wat ontsmettende spray van Mimi en laat dat een nachtje inwerken vooraleer ik er een nieuw lapje Compeed op kleef.
    's Avonds gaan we in het centrum met zijn vieren + Charlotte en Henk lekker eten buiten op een gezellig terras.
    In de receptie van onze albergue zitten er een paar naar de voetbalmatch Spanje-Ierland te kijken. Die competitie laat me helemaal koud, nu de Belgskes er weeral eens niet bij zijn.
    Op tijd in ons bed. Er komt even later een Spaans koppel op de slaapzaal die denken dat ze in hun living zitten.
    "SSSSSSSST" sis ik van onder "mijn lakens" na eerst even figuurlijk de kat uit de boom te hebben gekeken. Ja het helpt en we hebben een verkwikkende nachtrust!

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgende story
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanuit Villafranca del Bierzo vertrekken we de volgende morgen om 8u richting Las Herrerias.
    In de eerste km vind ik met mijn speurdersogen een leeg pakje sigaretten op straat. Niks bijzonders natuurlijk, maar daarnaast ook nog 2 briefjes: eentje van 5€ en eentje van 10€.
    Ik deel mijn vreugde met mijn 3 vrienden en beloof hen er iets samen mee te doen.
    Wat later zie ik een Japanse, of Koreaanse, of Chinese juffrouw met "mijn" zwart klakske lopen.
    "Is it yours?"
    "Yes"
    Ik leg haar uit dat ik het gisteren in de wijngaarden vond.
    Op zijn oosters volgt direct een welgemeend dankuwel. Mijn dag kan nu al niet meer stuk en hij is nog maar net begonnen.
    Emmanuel en ik willen weer een variante van de Camino nemen,de "camino duro" die over de heuvelkammen loopt en 2 km langer is.
    We beseffen echter dat we verkeerd zitten en dat we de afslag naar omhoog gemist hebben bij het vertrek in Villafranca ergens.
    Maar met een gedetailleerde landkaart gaan we in Pereje, het volgende gehucht op zoek naar de juiste weg boven op de heuvelkam.
    Het is een paar 100m steil klimmen, maar dat zijn we al gewoon, en Emmanuel denkt niet te veel aan zijn zere been op dit ogenblik.
    Na enkele momenten van twijfel en een heel eind wandelen over de steile weg omhoog, komen we toch op de zogenaamde "Camino Duro" (moet ik dit vertalen?!) terecht. Hij leidt ons over de bergkam verder naar een plantage vol heel oude kastanjebomen. Het uitzicht op de vallei is heel mooi, de extra klim zeker waard. We nemen daar de tijd om ons laatste beetje brood ( zonder zout) en een beetje water te verbruiken ( de toespijs zit in de rugzak van de dames beneden).
    Na een lange afaling houden we halt in een café om een chocolade te drinken (echte gesmolten chocolade in een grote tas) : (te) zware kost ...
    We komen een uur of 2 na Mimi en Patou aan in Las Herrerias.

    Ze hebben al een plaatske voor ons gereserveerd in een klein gezellig huisje.
    Omdat geen van hen beiden Engels spreekt hebben ze voor mij onder Erica, een meisje uit California, een bed gekozen. Er ligt een briefje op: " Pour Mark d'Anvers"... Naast mij slapen Michelle en Loradana (Lorry for the friends) uit Canada.
    Een eindje verder in het enige restaurantje van het gehucht, gaan we nog vlug, als "laat middagmaal", 4 gegrilde heel kleine forellekes eten, een kleine aanvulling op die hete chocolade. Mimi vergeet er in het restaurant een plastic zak met "afval voor de vuilbak". Na enkele honderden meters haalt de waardin ons  terug in om het kleinood aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen : het leven zoals het is op de Camino Frances. We hebben maar wijselijk gezwegen tegen die lieve waardin over de inhoud van het zakje.
    's Avonds maak ik wat beter kennis met Erica. Ik ben ze al wel een paar keer "tegengekomen" zoals dat op de Camino gaat. Maar als ik haar wat vertel over mijn tocht tot nu toe en hoe dat allemaal begonnen was thuis, heel lang geleden krijgt ze de tranen in haar ogen. Als ik stop zegt ze: "thanks for make me crying"
    Wat je toch allemaal kan tegenkomen hé op de camino? Wat later wil ze nog met mij op de foto.
    Ik voel me al bijna een rariteit.
    Maar ja, zoveel pelgrims kom je inderdaad niet tegen die al 2500 km gestapt hebben op weg naar Santiago de Compostela. Misschien is er toch echt wel iets mis met mij?
    Nee hoor, ik voel me gewoon gelukkig, dag na dag op die Camino.
    want : "Ik ben geworden wie ik ben!"

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rotweer

    Sinds we in Spanje zijn is het, behalve op de eerste dag, bij de oversteek van de Pyreneeën, redelijk droog gebleven.
    Maar op zaterdag 16 juni was ons geluk met het weer allemaal opgebruikt.
    Regen al van bij het vertrek in de vroege morgen. We stijgen een paar honderd meter tot in O' Cebreiro op 1300m en komen daar al helemaal doorweekt toe.
    Wat spijtig want we hebben zeker geweldige landschappen "gemist door de mist".
    Ook het Sancta Maria a Real (oudste kerkje van de Camino uit de 9e eeuw) gaat letterlijk de mist in. O'Cebreiro, een van de mooiste dorpjes op de Camino Frances, lopen we als verzopen waterkiekens door, nadat we kort het kerkje hebben bezocht en daarna even een koffie hebben gedronken. Een vergeefse poging was dat om ons wat op te warmen. In het overvolle café van het hotel zaten naast mij een paar Hollanders op leeftijd die met de bus een stukje van de Camino doen. Ik had niet echt veel zin om als verkleumde natte puit  wat te vertellen in mijn moedertaal aan die mensen die juist uit hun warme airco-autobus komen gestapt. Kunt ge U dat voorstellen?
    Maar dan trekken we snel verder en komen aan op de Col de Poio, die ook gelegen is op 1300m hoogte. Er waait een koude wind en het is nog steeds mistig. Daar vinden we een restaurantje met kachel én centrale verwarming die brandt (niet evident in Spanje in juni). Dus we houden daar halt voor de "menu peregrino"van 9€, koffie inclusief, naast een groep wielertoeristen. Wat een welgekomen meevaller. Allen gezellig dicht opeen, wat opwarmen en onze natte spullen zo dicht mogelijk bij de kachel installeren.
    Na het eten zijn onze kleren wat droger geworden, onze schoenen daarentegen nog niet. Maar het regent niet meer en we stappen vol nieuwe moed bergaf verder richting Triacastela (nog 12 km).
    Daar komen we pas rond de vijven aan. Eerst passeren we nog wat piepkleine gehuchtjes. We zijn in Castilië aangekomen, de armste provincie van de hele camino en ook van heel Spanje.
    Ineens, op de smalle holle zandweg ontmoeten we een boer met zijn 20 koeien. We zetten ons voorzichtig, maar heel snel aan de kant, want die beesten stormen vooruit zonder opzij te kijken. En de oude man, met een stokje in de hand, mept er duchtig op los: van de ene koe op de andere, zonder dat dat ook maar enig effect heeft op dat koebeest. Die loopt gewoon verder, op nog geen halve meter van ons. En af en toe valt er een plavei op de grond, natuurlijk ook op het moment dat ze ons passeert.
    Dit is Spanje, en de Camino Frances op zijn best.
    Het doet me terugdenken aan dezelfde taferelen in mijn prille jeugd, meer dan 50 jaar geleden, toen ik een jaar of 3-4 was. Ik liep als klein drolleke naast mijn grootvader op de boerderij tussen die voor mij "enorme" koebeesten. Mooie jeugdherinneringen van Nieuwmoer-Kalmthout, die weer opborrelen in de Camino !
    Dank U St. Jacques...

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag
    Nu zit ik al een hele poos te tokkelen.
    Tijd om er mee op te houden, want ik heb hier ook nog een sociaal leven...
    De rest van het caminonieuws is voor later.

    Mark

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk 15
    BERGEN VERZET JE DOOR ELKE DAG KLEINE KEIEN TE VERPLAATSEN


    17/06/2012

    17-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    18-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Addendum bij bericht van 17-6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik vertelde jullie van mijn ontmoeting met father Augustin.
    Mijn vrienden  Michelle, Patricia en Emmanuel, waar ik al heel de tijd mee optrek sinds de Pyreneeën, hadden daarbij een kleine bedenking.
    Vrij vertaald komt het hier op neer:  "de eerste keer dat hij op de Camino iemand ziet lopen die een rok / kleed draagt loopt ie er achter. Hij heeft niet eens opgemerkt dat het een pater was." Maar ik weet wel beter en trek me echt niet aan wat ze daarvan denken !

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    Bijlagen:
    week 15-2 (57).JPG (52.1 KB)   

    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondagmorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze gite communale in Triacastela had een speciaal sfeertje: het waren allemaal kamertjes met 2 stapelbedden. Ze gaven allen uit op een gang via 2 klapdeurtjes, zoals in een saloon van de far west.
    Niks bijzonders eigenlijk, maar (pas) in de vroege ochtend, wanneer het nog stil was, ontdekten we dat die deurkes heel veel lawaai maakten als ze flapperen, en zoals je weet zit de Spaanse camino vol vroege vogels....
    Als we dan besluiten om ook maar (vroeg) op te staan gaat Emmanuel naar de wasplaats ( 2 lavabootjes en douches voor de heren). Wat later komt hij een beetje ongelukkig terug. Terwijl hij op het toilet zat is zijn rode handdoek verdwenen. "Misschien een stier?" lachen wij. Na 5´ gaat hij nog eens kijken. Tevergeefs, nergens geen rode handdoek meer te bespeuren.
    Als we onze rugzak hebben ingepakt en we staan vertrekkensklaar, loopt hij nog eens een tweede keer terug. Triomfantelijk komt hij met zijn handdoek terug aan. Hij voelt zich een ander mens, want een Camino zonder handdoek is niet zo handig. Ik weet ervan mee te spreken. Maar vooral het gevoelen dat de handdoek per ongeluk was meegenomen en wat later weer teruggelegd geeft ons allen een beter gevoel om de nieuwe dag te starten ! Het gaat er nog steeds eerlijk aan toe op de Camino. 

    We gaan op zondagmorgen ontbijten in het eerste "cafeetje " dat we tegenkomen. Zodra we binnen zijn draait de uitbater de deur op slot!! We eten zijn laatste brood op en drinken zijn laatste chocomelk...Daarom ging dus die deur op slot !
    Het is in totaal 15.20€. Ik betaal met mijn gevonden geld, en het is de eerste keer in Spanje dat het me overkomt : ik krijg een korting van 20 eurocent, zodat onze gevonden "pot" van daags voordien ineens "volledig"opgesoupeerd is. Weeral een administratieve  kopzorg die van me afvalt.

    Rond een uur of 2 komen we al aan in Sarria op zondagmiddag. Alle winkels zijn gesloten.
    We installeren ons in een mooie chique gite, met GRATIS internet, gelegen langs de trappen van de hoofdweg van het stadje. Er vindt juist een tijdrit op een mountainbikeparcours plaats. De trappen liggen vol strobalen en de "atleten" komen er in vliegende vaart afgedenderd om de zoveel minuten.
    In de keuken van de gite eten we samen onze laatste broodrestjes op.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    Bijlagen:
    week 16-1 (35).JPG (28.1 KB)   

    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eten zoeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Manu en ik gaan op stap om eten te zoeken, terwijl Mimi en Patou zich ondertussen over hun en onze was ontfermen. Na een tochtje door het oude centrum komen we in het moderne deel van Sarria terecht, op zoek naar een bakker. We vinden zo direct niks. Een oud koppel passeert en ik waag mijn kans in perfect Spaans: "Panaderia por favor?"
    De meneer en zijn madame bekijken mekaar eens bedenkelijk en beginnen onbegrijpelijke dingen te vertellen. En dan ineens " Follow me".  We zetten ons in beweging achter hen. Gelukkig is het een oud koppel dat ik aansprak, want we kunnen niet zo snel meer uit de voeten na een DAGJE stappen.
    En we volgen hen maar, eerste links , dan tweede rechts , etc etc . We kijken al eens naar elkaar en hebben wat twijfels. Maar het zien er echt rechtgeäarde en heel brave mensen uit die ons geen pee willen stoven. Na nog een paar honderden meters gaan ze een bakker binnen waar je ook taartjes kan eten. Ze zetten zich aan tafel en bestellen een gebakje.
    Wij zijn ook gered. Twee stokbroden "por favor" en dan nog wat gebakjes, en enkele blikjes frisdrank, als dank voor het ophangen en opvouwen van onze was, voor onze 2 vrouwelijke kamergenoten die achterbleven in de gite.
    Zo zorgen we ervoor dat zij ons niet beu geraken daar, de laatste week op de Camino...

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alphonso IX
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alphonso IX was een koning die in Sarria stierf in de jaren 1200, toen hij op pelgrimstocht was naar Santiago de Compostela.
    Daarnaast is Alphonso IX nu een heel chic hotel waar je toch ook een pelgrimsmenu kan eten voor minder dan 10€.
    We wagen onze kans en spreken daar af met de "Carrixen" ( het koppel uit De Haan dat regelmatig ons pad kruist en al hun bagage op een karretje, een "Carrix", meetrekt).
    De pelgrimsmenu is alleen maar voor 's middags...
    Maar daarnaast geven ze 's avonds nog een "menu del dia" van 13€ die ook best meevalt. Oef !!
    We zitten in een hoek apart in onze "pelgrimskleren".
    Het is wel al na 22u. als we de keet verlaten, maar toevallig sluit onze gite vandaag om 22u30 en niet om 22u zoals meestal. Gelukkig maar!

    Pelgrimsgroeten

    Mark


    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen
    En je denkt dan:" zo laat in bed, al zo lang aan het stappen, die zal wel goed slapen".
    Maar als ik om een uur of 2 even op sta voor een bezoekje aan het sanitair, begin ik weer te denken aan Anita en Rita, de 2 Belgische fietsers uit Kalmthout.
    De achternaam van Anita valt me weer te binnen: "Stevens", zoals er zoveel zijn in Kalmthout.
    " Onze Guy heeft nog een tijdje bij jullie vader op den bureau gewerkt" herinner ik me ineens weer.
    Ik vond dat ik dit nog even moest aanvullen op mijn blog, want de wereld was die dag, toen ik hen ontmoette,  echt wel klein!

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandagmorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is maandagmorgen 18 juni.
    Onze wekker krijgt weer geen kans om af te lopen, want in de hall naast onze slaapkamer zijn er al heel veel rugzakken gereed gezet door de collega-pelgrims voor een nieuwe stapweek.
    Emmanuel is als eerste uit het bed gesprongen (hij sliep boven mij) en verdwijnt zonder iets te zeggen. Wat later komt hij weer binnen met al onze was die nog te drogen hing boven op de 2e verdieping in de "keuken-zithoek" van de albergue.
    We gaan ons ontbijt daarboven verorberen, breken onze wasdraad weer af en zijn nog maar eens de laatsten om de gite te verlaten zoals al zoveel keer ervoor.
    Adieu Alphonso IX
    Vandaag gaat het richting Portomarin.
    In Sarria staat kilometerpaal 111, maar volgens onze reisgids moet je er nog 5 km bijtellen.
    Hoe dan ook, we zullen stoppen met nog minder dan 100 km te gaan vanavond.
    We stappen door een heel mooi bos met eeuwenoude eiken. Sommige zien er heel knoestig en misvormd uit, precies echte kabouterhuisjes.

    Pelgrimsgroeten

    Mark




    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zingen op de Camino
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vertel ik het of vertel ik het niet?
    Ik vind dat ik jullie dit niet mag onthouden , alhoewel ik weet dat alleen mensen met een caminoverleden dit echt zullen kunnen smaken en misschien ook nog enkele anderen. Maar dit is nu eenmaal OOK de "Camino".
    We passeren in Barbadelo, na een uurtje stappen, en er staat een oude meneer aan de kant van de weg: "Daar staat een mooie Romaanse kerk" wijst hij ons de weg naar een zijwegel.
    We laten ons verleiden voor die kleine omweg van een 100-tal meter.
    Via het kerkhof komen we aan een kleine Romaanse ingang en gaan naar binnen. Het is er donker, maar hij steekt het licht aan voor ons. De rugzak even uit, en we wandelen naar voor. Het wordt stil in ieder van ons en ineens vraagt Emmanuel : "on chante?" - "zullen we zingen?"
    We halen ons tekstkaartje met "Ultreia", het lied van de pelgrims dat we al heel lang geleden in Conques hebben geleerd, uit onze bagage. En met ons vieren zingen we aarzelend en zachtjes het refrein en de eerste 2 strofes.
    Enige tijd terug was ik aangedaan door het Kyrie Eleison, gezongen door de 2 Duitse dames, nu doen we het zelf!!! Al zongen we misschien wat vals, het ging bij mij door merg en been.
    Ondertussen heeft de pastoor (het meneerke) de micro aangezet en komt hij met een blad aangestapt: "English?"
    Ik zeg "ja" en direct stopt hij dat blad in mijn handen. Ik lees het gebed in het Engels voor in de micro voor ons 4. Het klinkt zo stemmig daar!! En dan geeft hij ons de pelgrimszegen en we laten onze credential afstempelen door hem, een stempeltje met een echte ziel, de ziel van het romaanse kerkje "iglesia de Santiago" in  Barbadelo en ook van de brave pastoor.
    Als ik dit 4 maanden later thuis herlees krijg ik weer de tranen in mijn ogen

    Als ik verder stap denk ik weer aan 3 maart, de dag dat mijn Camino begon.
    Na 8 km m'n allereerste halte in St. Niklaas bij Maria, een collega die ook al de camino Frances gestapt heeft met haar man Paul. Op hun toilet hangt een spreuk en ik herinner me nog een stukje van de mooie tekst: " zing alsof niemand je kan horen "

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    Bijlagen:
    week 16-1 (77).JPG (42.3 KB)   

    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saphia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Saphia is de tekst die op het petje stond van de Japanse.
    Ze zat bij de aankomst in Portomarin op de trap aan de ingang van het dorpje.
    Vlug een foto van het verloren en dan weergevonden voorwerp, met de eigenares erbij

    Mark

    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Castilië

    Waar de tijd bleef stilstaan...













    Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelooflijke haast ...











    Een piepklein mooi kapelletje,  naast de mesthoop...





    18-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    19-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een verrassing van formaat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Portomarin was er verder niet veel te beleven.
    Ik ontmoette er aan de kerk weer de verstokte roker uit England, die ik voor het eerst tegenkwam in Foncebadon. Hij beweert dat hij 's morgens altijd heel vroeg vertrekt. Al enkele dagen stapt hij verder aan ons tempo. Ik kan het niet goed plaatsen maar ik gun hem het voordeel van de twijfel. 
    Ook zag ik in een café 3 religieuzen, 3 nonnen, naast mij op internet hun mailtjes lezen, en plezier dat ze samen hadden op hun pelgrimstocht.
    Zoals een hongerig paard de stal ruikt, zo trekken wij ook verder naar ons doel. Elke 500m staat er nu een paaltje langs de weg dat ons helpt bij het aftellen van de kilometers tot in Santiago de Compostela.
    We begonnen vanmorgen bij het paaltje van 90 km toen we Portomarin verlieten rond 8u.
    Toen ik ter hoogte van km-paaltje 75 was kwam er een SMS-ke toe van Hugo.
    Voor degenen die het al vergeten waren: ik ben thuis vertrokken op 3 maart en ik kwam in Reims, na 350km stappen, de eerste pelgrim tegen in de kathedraal daar. Dat was Hugo die ook op 3 maart vertrokken was van bij hem thuis in Oostakker.
    Hij bleef een dag langer in Reims dan ik, en nu, 3 maanden later en 2200 km verder is hij weer in mijn buurt gekomen.
    Hij had vandaag al stappend een ontmoeting gehad met Charlotte en Henk, " de Carixxen" waar ik al zoveel mooie momenten mee heb beleefd de laatste weken in Spanje. Als zij horen dat hij Vlaams spreekt zeggen ze , "we kennen nog een Vlaming hier, Mark". "Toch niet Mark Dejongh?" .....
    We spreken af in Palas de Rei, waar ik mijn trip eindig voor vandaag.
    Een kwartiertje nadat ik Drappy, mijn rugzak, naast mijn bedje gezet heb in onze kamer voor 11 personen op de 2e verdieping komt hij daar aan.
    Het wordt een heel erg intens weerzien. Hij ziet er stralend uit en is ook enkele kilo's kwijtgespeeld. Hij heeft dezelfde avonturen mogen beleven als ik. Dit is zo moeilijk uit te leggen: vele weken alleen in de harde mooie natuur van Reims, via Vézelay tot in Le Puy- en-Velay. Ook door de sneeuw geploeterd (en dan nog wel op zijn eentje) op col du Béal en col des Supeyres. Dan de grote trek vanuit Le Puy-en-Velay op de Camino Podiensis richting St Jean-Pied-de-Port van al die Fransen, Duitsers, enkele Belgen en nog vele andere nationaliteiten. Na een maand zijn er al velen weer terug naar huis, of ze stoppen aan de voet van de Pyreneeën. Maar wij stapten allebei nog verder door elk aan zijn tempo, los van elkaar: de tocht van bijna 800 km door Spanje langs de Camino Frances.
    We proberen een beetje bij te praten en dan trekt hij weer verder want hij stapt nu dagelijks veel langere etappes dan ik: ieder zijn Camino.
    Ik ben weer een heel speciale mooie ervaring rijker als ik zijn rugzak nastaar...

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    19-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boodschappen doen

    Na de boodschappen lopen we langs een terrasje. Er zitten 2 koppels uit Nederland. De ene dame masseert de tenen van de andere dame. Ik neem een stoel en zet me ernaast. Ik bied mijn voet aan...
    "Jamaar, hij moet wel gewassen zijn."
    "Ik heb juist een douche genomen" repliceer ik.
    "Het is wel 2€ euro per teen zegt de echtgenoot ernaast."
    Ik heb het al begrepen, dit wordt weer niks.
    Ja, soms loopt het op de Camino niet zoals je hoopt dat het zou kunnen lopen

    Toch hou ik de moed erin hoor.

    En vergeet niet om de mooie projectjes van kinderdagverblijf "het Veer" te sponsoren.
    Hiervoor mijn oprechte dank bij voorbaat.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    19-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ergens tussen Portomarin en Palas de Rei
    Bekijk dit eenvoudige gestyleerde kruisje langs beide kanten naast die eeuwenoude boom !







    19-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    20-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overgangsetappe

    Hallo daar in België !
    Ik voel me vandaag een beetje als in de Tour de France: de bergritten zijn gereden, ook de tijdritten en de ploegentijdrit zitten erop, de prijzen zijn gedeeld en het podium ligt al vast, als er geen malheuren meer gebeuren. Enkel het klinken van het glaasje champagne met de ploegleider al rijdend voor de tv-camera in de laatste rit en het rondtoeren op de Champs-Elysées moet nog gebeuren.
    Maar ook die overgangsritten voor de laatste dag kunnen nog verrassingen inhouden!
    Om te beginnen voel ik vandaag allemaal andere dingen in mijn lijf !!
    Gisterenavond ineens een pijnscheutje in mijn kuit toen ik ging kijken of de bar nog open was (om 20u30 !!! dat is toch nog een redelijk uur hé voor een pelgrim?)
    Vanmorgen een krampke tijdens het stappen in mijn teen.
    Ook mijne schouder doet weer pijn, maar nu op een andere plaats. Een lijf is toch iets raar... 2700 km gestapt en ineens begint het weer wat op te spelen ???

    Maar er valt ook nog plezant nieuws te rapen. Al stappend stak me een jonge Spaanse voorbij met blonde krulletjes. "Ola, buen camino" zeg ik dan natuurlijk. Ze spreekt ook vloeiend Frans en we hebben een leuke babbel over koetjes en kalfjes. Ze wordt wel begeleid door 2 jonge Spaanse bewakers die ze op de camino heeft ontmoet, maar die niks verstaan van onze conversatie, dus af en toe vertaalt ze wat voor hen. Ze heet Laia en woont ergens in Barcelona,Catalonië.

    In de namiddag kom ik ook een Nicolas Bello tegen en hij woont in de omgeving van Avignon, sinds hij gepensioneerd is. Voordien woonde hij heel dicht bij Patou en Mimi in Montbéliard en werkte daar in de grote Peugeot fabriek.
    Hij is ook thuis vertrokken en heeft er al een 1700km op zitten via "la Voie d'Arles". We hebben dezelfde geweldige ervaringen gehad in onze lange tocht, en zo vliegt mijn dag weer voorbij. Geen tijd om aan die kleine kwaaltjes van hierboven te denken als je stapt en tatert.
    Ik ben nu in Arzua, op 40km van het einddoel gestrand.
    Vrijdag zullen we in Santiago aankomen , als het goed gaat.
    Hopelijk blijft het weder droog.

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    20-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 3 minuten

    Juist genoeg om te vertellen dat ik wou gaan boodschappen doen met Mimi en Patou voor onze diner.
    Als ik buiten kom steekt iemand de straat over in mijn richting : " Jij zou ook een Belg zijn?"
    Dat was het begin van mijn ontmoeting met Chris uit Torhout, op stap met zijn copain Roger.
    Meer hierover op een andere keer.
    Morgen volgt een rustige dag tot ?
    Niet te dicht bij santiago want daar zijn er enkel maar dure hotelletjes beschikbaar en dat is niet in oveeenstemming met mijn budget.

    Slaapwel en pelgrimsgroeten

    Mark

    20-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (2)
    21-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg van gisteren

    Ja, ik ontmoette Chris.

    Hij vertrok , ik denk in St Jean-Pied-de-Port , met zijn vriend.
    Maar het loopt niet altijd even lekker want de copain kan 's morgens niet snel genoeg op weg zijn en stapt als een PGV (pèlerin à grande vitesse) zijn etappe van 20-25km.
    Zo komen ze dus al rond de middag, doodmoe (de copain) aan op hun volgende bestemming.
    De copain is daarenboven ook nog een snurker, dus slapen ze zoveel mogelijk op een kamer met 2 en niet op een zaaltje.
    Gisteren was het niet anders en Chris was kort na de middag al een beetje verloren rond aan het wandelen toen hij te horen kreeg dat ik zijn taal sprak.
    Chapeau Chris voor jou camino met je vriend, en zoals ik je al zei: "Kom nog eens terug, alleen voor jou camino want je kunt het , je hebt de spirit."

    Vanmorgen hadden we even een bibbermoment: We verlaten onze gite om aan de overkant van de straat een ontbijt te nemen in een café samen met Charlotte en Henk. Als we willen vertrekken steken we de straat weer over om onze rugzakken op te pikken maar we staan voor een gesloten deur van onze gite. De meeste pelgrims zijn al een hele poos weg , maar wij namen onze tijd omdat we toch maar een korte etappe wilden stappen vandaag. Gelukkig komt de laatste (?) pelgrim juist op dat moment naar buiten gestapt, zodat we kunnen binnen glippen om onze rugzak op te halen!

    Pelgrimsgroeten
    Mark

    21-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cooling down
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sportmannen lopen na hun loopwedstrijd nog even uit of stretchen hun spieren.

    Ik was daar nooit een held in en gaf er de voorkeur aan om gewoon aan te komen , even uithijgen  en dan de douche in, als die er was.
    Maar hier ben ik begonnen aan mijn "cooling down": Een korte etappe van 20km.
    Vanmorgen sliepen we nog om 6u45, dat was al lang geleden. Een afscheidsgeschenk van St. Jacobus misschien?
    En we hadden toch al de tijd. Onderweg zie ik een dame lopen op 1 slipper  en 1 botin. Daar neem ik stiekem een foto van.
    Een beetje later stap ik ze voorbij. "Ça va, le pied ?" Geen antwoord. "You have a blister?" probeer ik nog eens? En ja hoor, nu heb ik wel contact.
    Het zijn 2 dames van Denemarken, met mooie Deense namen die ik even snel weer vergeet als ze uitgesproken zijn. Mijn hoofd zit vol....
    Ze zijn samen voor een week op stap en ja, ze ervaren de "weg" zoals hij kan zijn, mooi maar onverbiddelijk voor beginners met de verkeerde schoen.
    Gelukkig zijn ze bijna aan de meet, nog 30 km...
    Waar heb ik dat nog meegemaakt? A ja, ik weet het weer, In Bornem natuurlijk, tijdens een van mijn dodentochten, maar ook op mijn pelgrimstocht de dagen na Le Puy-en-Velay en St.Jean-Pied-de-Port liep het vol met "beginners met hun voeten vol bleinen".
    Ondertussen komen we al aan in Pedrouzo na 20km rond de middag, onze laatste halte voor Santiago de Compostela.
    STOP , een korte etappe vandaag, en zachtjes uitbollen.
    Per toeval (???) komen we terecht in een "aangepaste" albergue : Er speelt heel de tijd rustgevende Oosterse muziek, gelijk in een sauna. Dat doet deugd : geen drukke Spanjaarden vandaag ( behalve juist nu komen er 6 binnengestapt). En een aangename gastheer, die het niet alleen voor de centen doet...
    Op de koop toe kom ik nog een Hollandse meid tegen die in Maastricht vertrokken is. 
    Ze heet Heleen en we kunnen gezellig wat bijpraten buiten op het terras in de tuin.
    Morgenmiddag zal ik aankomen in het einddoel, SANTIAGO DE COMPOSTELA.
    Wie had dat ooit gedacht, buiten ikzelf en enkele andere kenners natuurlijk!!
    Pelgrimsgroeten
    Mark

    21-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    22-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postkaartje voor allen
    Hallo beste vriend(in)
    Groeten uit Santiago de Compostela:
    Ik ben vandaag goed aangekomen om 13u aan de kathedraal, helemaal te voet van thuis.
    Het heeft wel even geduurd (juist 16 weken) maar het was echt de moeite waard.
    Misschien heb je wel eens gedacht : "Dat redt hij nooit"
    Het viel allemaal best mee, gewoon je ene voet voor je andere zetten EN overeind blijven, geen duizend keer , maar een paar miljoen keer.
    Onderweg dacht ik dan : " Je marche, donc je suis "(zoals Blaise Pascal ooit sprak)
    Ik kom nu zo snel ik kan weer naar huis, want ik heb jullie een beetje gemist soms.

    Heel veel pelgrimsgroeten en tot later 

    Mark d ´ Anvers  

    22-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Denemarken

    De dame op de slipper sliep enkele bedden verder in de "slaapzaal" vannacht.
    Toen ik haar passeerde vroeg ik nog eens naar haar naam, en nog eens, en nog eens want ik verstond hem niet .
    Dan bood ik haar mijn gulden boekje aan : Ze schreef hun namen neer , "Helle and Randi from Denmark". Het zijn 2 sympathieke collega's die in een financiële instelling werken.
    Ik heb ze vandaag nog niet teruggezien.
    Morgen misschien ?

    Vanmorgen hadden we even een bibbermoment: We verlaten onze gite en gaan aan de overkant van de straat rustig een ontbijt nemen in een café samen met Charlotte en Henk. Als we willen vertrekken steken we de straat weer over om onze rugzak op te halen, maar we staan voor een gesloten deur van de gite. Je kan er alleen maar van binnen naar buiten gaan, maar de meeste pelgrims zijn al een hele poos weg. Wij namen weer onze tijd omdat we toch maar een korte etappe wilden stappen vandaag. Gelukkig komt de laatste (?) pelgrim juist op dat eigenste ogenblik naar buiten gestapt, zodat we kunnen binnen glippen om onze rugzak op te halen.



    Pelgrimsgroeten

    Mark

    22-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst in Santiago

    Het is al laat en ik kan eigenlijk geen pap meer zeggen.
    Aankomen is een mix van heel veel verschillende gevoelens: blijdschap natuurlijk dat je het haalde, droefheid dat het voorbij is , en ook een weerzien op het plein voor de kathedraal van mensen die je weken, maanden of enkele dagen niet meer zag.
    En ook nog iemand ontmoeten die je nog nooit zag en die 3 km van je deur woont.

    Mario de Canadees, legt ineens zijn hand op mijn schouder.
    Morgen of later vertel ik het vervolg van deze ontmoetingen en de andere afspraakjes,  want er staan er al enkele op onze agenda.

    Na die eerste emoties van aankomst en ontmoetingen op het grote plein,  de Praza do Obradoiro, voor de kathedraal gaan we op zoek naar een plaats om samen onze laatste nacht door te brengen. Direct in de buurt vinden we het “groot seminarie” een eeuwenoud prachtig en groots gebouw. Het oogt heel chic en we trekken naar de balie. Er is echter geen kamer voor 4 personen beschikbaar en dus wordt het niks. Van het “groot” trekken we naar het “klein” seminarie, een heel eind verder op een heuvel. Onze zoveelste grote slaapzaal, waar we met 4 op een rij slapen. Ik reserveer ineens voor 3 nachten en betaal 12.5€, een spotprijs. Na een verfrissende douche keren we terug naar het centrum en halen we ons diploma op, op vertoon van ons stempelboekje. Er staat een rij van +/- 30 wachtenden voor ons en het is best wel emotioneel als ik fier dat papier in ontvangst neem na 16 weken stappen ! Ook Mimi, Patou en Emanuel hebben meer dan 1500km gestapt om hun "Compostela" te verdienen...


    Slaapwel en pelgrimsgroeten
    En al bedankt voor de reacties op de blog en op de gsm. Ze doen me echt deugd !

    Mark
    Pelgrimsgroeten

    22-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (3)
    23-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankomst

    fotootjes
    Emmanuel, Mimi,Patou
    Elisabeth
    Christiane en Jean-Yves
    Fanny en Joémy
    Father Augustin












    23-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    24-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog niet helemaal gedaan

    Hallo allemaal daar in België
    Veel dank voor jullie reacties en felicitaties: Het is heel mooi geweest maar:

    Ja ik ben aangekomen, maar ik ben nog niet thuis .
    Ik zat weer 2 dagen in een roetsjbaan ongelooflijk.
    Details volgen later over die dagen in Santiago.
    Omdat ik met de Eurolines-bus naar huis kom, die slechts 3 keer per week rijdt, heb ik nog enkele dagen tijd over want de eerstvolgende bus vertrekt pas op dinsdagmiddag 11u30 zoiets naar "Amberes".
    Dus heb ik nog een andere lokale bus naar Muxia aan de kust genomen vanavond want het is hier heel mooi weer in Santiago (heel uitzonderlijk). Maar op 3 km van Muxia : MIST
    Dus volgt er toch geen superbe zonsondergang aan "het einde van de wereld" voor mij als ultieme afsluiter.
    Ik zit nu in een splinternieuwe gite in Muxia die nog maar enkele dagen open is en waar uiteraard een computer ter beschikking staat van de pelgrims. Morgen maak ik wel mijn allerlaatste supermooie wandeling van 32 km van Muxia naar Finisterre (Fisterre in het lokale dialect) om af te kicken.
    We moeten enkel zien dat we onze bus terug naar Santiago om 16u45 niet missen en daarvoor zal ik voor de eerste keer op mijn pelgrimstocht eens heel vroeg opstaan om 6u. als al de anderen nog slapen en stilletjes met mijn pillamp al mijn spullen bijeenzoeken. Ik doe deze laatste tocht met Nicolas, m'n nieuwe copain uit Avignon, die ik enkele dagen terug voor het eerst ontmoette. 


    En dan volgt er nog een laatste trip van zowat 27 uur in de autobus naar Antwerpen.
    Ik zie dat nog wel zitten, want nu wil ik toch wel écht graag terug thuis zijn.
    Oei mijn "computertijd" is weeral op ....

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    24-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk 16
    GELUK IS WILLEN WAT JE KRIJGT.
    SUCCES IS KRIJGEN WAT JE WIL !

    24/06/2012

    24-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    27-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug thuis

    Hallo volgelingen
    Ja ik ben weer in het land, na 30u bus en een half uur trein.
    Alle kinderen, kleinkinderen en mijn beste fietsmakker Marc en zijn vrouw Greta waren paraat: Het mini-feestcomité van dienst.
    De kleine Fela, geboren terwijl ik onderweg was, na 3 maanden voor het eerst knuffelen, en die andere sloeberkes even pakken deed heel veel deugd. Ze keken hun opa, 6 kilo lichter en met een echte baard, aan met grote verwondering. En die bruine benen....

    Jullie hebben de verhalen van de laatste dagen in Santiago nog tegoed.
    Nu eerst wat bijslapen, want die busreis naar Ambères en de trein verder huis waren er wat teveel aan...

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    27-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (1)
    30-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag in Santiago
    Ik heb vrijdagavond voor de laatste keer met Mimi, Patou en Emmanuel op een grote zaal geslapen in het kleine seminarie.
    Deze ochtend begonnen de (meeste) pelgrims een beetje later te rommelen.Maar er sliep toch weer een ronker in onze buurt, een dikke Spanjaard... En naast mij bleek Natasha te liggen, een pelgrim uit Slovenië.
    We hebben gisteren picknick gekocht en gaan beneden in de "eetzaal" ons laatste uitgebreid ontbijt samen nuttigen: een yoghourtje, een stuk watermeloen, een perzik, enz. enz.
    Ik denk dat jullie dagelijks ontbijt wel wat minder is soms
    Mijn maten trekken direct naar de kathedraal waar ze een afspraak hebben met Christianne en Jean-Yves. Ik zoek eerst mijn weg naar het busstation om daar mijn ticket voor de terugreis te reserveren.
    Op de infobalie spreken ze enkel Spaans, ongelooflijk in zulke stad toch met zoveel buitenlandse pemgrims !!
    Met veel gebarentaal kom ik een heel eind verder  aan een "internationaal loket" terecht en nu mag ik een beetje Engels bovenhalen. Een kaartje voor de bus naar "Antwerp". Ze geeft me een klein ticketje en er staat op  Santiago - Amberes. Ik betrouw het niet en vraag " Belgium, Antwerp?"
    Ze knikt bevestigend. Ik besluit haar maar te geloven en hoop dat ze me goed verstaan heeft....

    Dat dit geen overbodige vraag was blijkt 2 dagen later.
    Ik zit op de bus naast Judith, de Duitse jongedame, die juist haar doktersdiploma gehaald heeft en die ik enkele keren tegenkwam. Ze toont me haar ticketje: Santiago - Fribourg (S). Ze had een ticket naar Freiburg gevraagd, maar dan in Duitsland. Wat zou die "S" betekenen vraagt ze zich angstig af. De buschauffeur is zo nors en spreekt enkel Spaans, Portugees, zodat daar helemaal geen antwoord te verwachten valt op haar vraag.
    Uiteindelijk is ze met haar ticket naar Basel gereden in Zwitserland en ik veronderstel dat ze nu al wel thuis zal zijn

    Mark

    30-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag in Santiago op het plein
    Ik haast me dan van het bussencomplex naar het centrale plein en als ik het centrum binnenloop zie ik daar Loradana staan, terwijl haar vriendin Michelle binnen in de winkel nieuwe stapschoenen aan het kopen is. Terwijl ik een babbeltje sla komt Emanuel aangestapt: Haast U naar het plein want Jean-Yves en Christiane staan vertrekkensgereed, want ze keren naar huis met de bus.
    Ik kom nog juist op tijd aan om van hen afscheid te nemen. Ze zijn gelijk met mij in Le Puy-en-Velay vertrokken en ik heb regelmatig overdag en s'avonds mijn lief en leed met hen gedeeld (Als ik je vertel dat Jean-Yves 2 x deelnam lang geleden in de beginperiode aan Paris-Dakar met de moto en ook ooit motocrosskampioen van Frankrijk was, dan kun je je wel voorstellen dat hij leuke en spannende anecdotes te vertellen had !!!)
    Dan zie ik ook Joémie terug en Fanny.
    Wat later bots ik op Elisabeth, die ook samen met mij startte in Le Puy.
    Ik heb ze sinds heel lang niet meer gezien. Ze ziet er stralend uit en heeft de eindmeet zonder noemenswaardige problemen gehaald.
    Ze is al naar Finisterre doorgewandeld , want ze heeft het ommetje naar Rocamadour niet gelopen, zodat ze enkele dagen vroeger dan mij in Santiago aankwam.
    Deze morgen was ze gaan ontbijten in het Paradorhotel (gratis).
    Dat doet een belletje bij me rinkelen en ik krijg zin om ook mijn kans te wagen als ik er nog de tijd voor vind.
    Ondertussen is het tijd geworden voor de pelgrimsmis om 12u. Misschien zien we de Botafumeiro wel heen en weer zwieren!?!
    Neen geen geluk, geen reuze wierookvat voor ons vandaag (voorlopig).
    Maar een van de celebranten is father Augustin, mijne maat met de lange rok.
    Hij deelt de communie (toevallig?) uit aan de kant waar ik zit. Hij herkent me en drukt de hostie iets langzamer en dieper in mijn handpalm...
    Die warme ontmoeting  maakt het wegblijven van dat wierookvat ruimschoots goed.
    En dan staan we weer op het plein. Daar komt ook father Augustin weer uit de kathedraal gestapt. Hij herinnert zich nog mijn naam !!

    Het is al mooi geweest vandaag, maar de rest van de dag volgt later....
    (mijn geheugen laat me in de steek en mijn lieve echtgenote heeft mijn mini-dagboekje en mijn notities "ontvreemd" om duistere redenen die ik niet mag weten....

    Pelgrimsgroeten 
    Mark



    30-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Botafumeiro

    Na de pelgrimsmis  gaan we samen met Michelle, Patricia en Emanuel eten in “ Casa
    Manolo”,
     hét restaurant van de pelgrims waar er heel goedkoop menuutjes worden
    geserveerd aan de lopende band. Het was een tip van Mario, de Canadees.
    Dan is het tijd om wat te winkelen: ik koop voor elk van mijn kinderen en mezelf een mooie sleutelhanger, en verder nog een paar T-shirts.

    Dan stuur ik wat postkaartjes naar hen die de blog niet volgen, wegens allergisch aan computer of nog andere redenen...Zo kan ik hen laten weten dat ik er eindelijk geraakt ben.
    Op een terraske hoor ik achter mij Nederlands praten. Ik draai me om en er blijkt een meneer van Sint Gillis Waas bij te zitten, Alain uit  de Reepstraat, die ik niet ken, maar nu dus wel. Hij is daar met enkele vrienden met zijne moto en woont op 4 km van mijn deur. "Achter op de moto terug naar huis, dat zou ook wel plezant zijn" denk ik even. Maar nee, ik heb geen valhelm en geen motorpak, en bovendien rijden die mannen op het gemakske  terug, gespreid over 5 dagen. Plan afgevoerd.
    Daarna kom ik op het plein father Augustin weer tegen; " Je ziet er stralend uit " zegt hij tegen mij, "Je vrouw zal merken dat je anders geworden bent" vervolgt hij daarna. Ik dank hem voor het compliment en besef stilaan wat ik allemaal heb afgestapt om daar aan te komen. Ik voel me ook zalig. Dan vraag ik hem of hij een tipje van de sluier kan lichten: "Weet jij wanneer ze die botafumeiro laten zwieren misschien?"
    "Ga vanavond eens kijken om 18u".
    Dat wordt dan wel mijn tweede mis voor vandaag, maar ik heb het er graag voor over.
    En ja hoor, als ik de kathedraal binnenstap, hangt dat supergrote wierookvat al klaar voor het altaar. Eén rij voor mij zit Laia, de jonge Spaanse krullebol die ik enkele dagen terug ontmoette onderweg, en een paar rijen achter mij valt er iemand van haar stokje (figuurlijk natuurlijk)
    Op het einde van de H.Mis, juist voor de zegen is het dan zover:  8 mannen, ze hebben een speciale naam die me nu niet te binnen schiet, maken de touwen los. Eén ervan vult het wierookvat  met mirre en houtskool en dan steekt hij alles "in brand". Dan trekken ze samen het rokende ding een meter of twee omhoog. Een van hen geeft het reusachtige zilveren vat  nu een klein duwtje (gelukkig in de goeie richting) en ze trekken zo hard ze kunnen alle 8 tegelijk aan het touw. Met 3 à 4 ferme halen zwiert de botafumeiro tot bijna tegen dat heel hoge plafond. En dan keert het met een enorme vaart weer naar beneden, passeert voor het altaar en zwiert verder omhoog in de andere zijbeuk. Ik haal mijn kodakske vlug boven om alles te filmen. 
    Dat kunnen ze me nooit meer afpakken. Een heel mooie climax op dag 113. Dank je wel Heilige Jacobus.
    De Mis is gedaan tegen 19u.
    Ik heb nog een idee....

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    30-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne in de Parador en strijdplan aangepast
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als ik buiten kom uit de kathedraal op zaterdagavond wil ik mijn kans wagen in het poepchique Parador hotel om een gratis avondmaal te krijgen als pelgrim. Gewapend met mijn stempelboekje snel ik naar de garage van het hotel om me aan te melden.
    Maar onderweg kom ik een Franse copain tegen: " Zeg, ga je niet met ons mee eten? Ben je alleen?" We hebben paëlla besteld voor 9 personen, en er zijn er 2 die hebben afgemeld".
    Zoals steeds laat ik me weer leiden door het toeval en de spontane ontmoetingen. "Stoort dat echt niet?" en ik ga dus mee met hen.
    Het is nog wat te vroeg voor die paëlla en ze trekken één van de bars van de Parador binnen, om hun aankomst in Santiago met de nodige luister te vieren. Ik voel me niet echt op mijn gemak in het begin. Ze willen bubbels en vragen de kaart. Ze kiezen (gelukkig) een Spaanse variant van de Moët & Chandon en de Mum die daar verkrijgbaar zijn.
    We laten het ons smaken en zo heb ik mijn aankomst ook de nodige luister bijgezet, en dat voor maar 3€. De garçon is wel een kwartier bezig om met iedereen zijn fototoestel een foto van de groep te nemen...
    En dan is het paëllatijd in een restaurantje om de hoek.
    Lekker gezellig eten met weer een paar nieuwe gezichten erbij. En ook de Zwitserse moeder en dochter zijn erbij. In Frankrijk verplaatsten ze zich even veel met de campingcar, bestuurd door de papa/echtgenoot, als te voet, en zeker als het een beetje regende of als het veel bergop was . .
    Ook Nicolas zit erbij. Ik  heb hem al een paar keer ontmoet de laatste 2-3 dagen.
    Hij heeft de nacht voor ie in Santiago aankwam onder de blote hemel geslapen (tussen 2 jonge meisjes). Hij heeft veel wakker gelegen en veel sterren gezien, letterlijk. Het was wel ferm koud geweest en hij voelde zich soms als een worst van een hotdog, samengeperst tussen de 2 gezellen die alsmaar dichterbij schoven van de kou.
    Hij blijkt ook in mijn grote slaapzaal te slapen in de seminario minor, en niet in één van de vele hotelletjes daar in de buurt van de kathedraal.
    We stappen, na  de paëlla, samen naar "huis" en ondertussen maken we nog wat plannen.
    Het is zaterdagavond , en we nemen beiden op dinsdagmiddag de Eurolines-bus naar huis.
    Dus eigenlijk kunnen we nog een dagje stappen, van Muxia naar Finisterre, langs de kust.
    Dan moeten we zondagavond de bus naar Muxia nemen, maandagmorgen vroeg uit de veren voor een laatste etappe van 32km met de rugzak, en maandagavond om 17u weer terug de bus op naar Santiago.
    Dat lijkt me een heel mooie afsluiter en zo zal ik dan toch alsmog terechtkomen in Finisterra, het einde van de wereld, volgens de brave pelgrims uit de Middeleeuwen.

    Pelgrimsgroeten

    Mark

    30-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parador ontbijt op zondagmorgen

    Het is zondagmorgen, een echte rustdag want ik moet niks stappen, en ik heb me voorgenomen om uit te slapen.
    In zo een slaapzaal is dat eigenlijk niet mogelijk, en rond 7u begin ik op mijn dooie gemakske aan mijn nieuwe dag. Om 8u ben ik helemaal gereed en is mijn Drappy weer opgemaakt voor de busuitstap naar Muxia.
    Ik heb niks meer te eten, want Mimi, Patou en Emmanuel slapen elders. Ja ik had toch gisteren een laatste uitgebreid ontbijt met hen, en er schoot niets meer over !!!
    Geen nood, ik trek naar het Parador hotel!
    "Kom Drappy, we zijn weg, we zullen eens chic gaan ontbijten hé". Op het grote plein voor de kathedraal is het uitzonderlijk stil rond dit uur en ik ontmoet er Charlotte, die ook aan een vroege ochtendwandeling bezig is.
    Ik kom rond 8u45 aan in de garage van het hotel. Er staan nog 4 andere mannen, zonder rugzak.
    "Dat komt hier goed " denk ik al direct , want enkel de 10 eersten mogen binnen. En ja hoor, even voor 9u komt de garagebewaker naar ons toe. We schrijven onze naam, paspoortnummer en nationaliteit in een schriftje, na controle van onze "Compostela", ons diploma dat we de laatste 100 km te voet hebben gestapt.
    En dan krijgen we een ticketje, goed voor 5 ontbijten in de pelgrimsrefter.
    "Ga hiermee naar de hoofdingang op het plein, en er wordt voor jullie gezorgd".
    Ik moet Drappy wel achterlaten, maar de meneer stelt me gerust in het Spaans en in  gebarentaal: "Ik zal goed op haar letten" en hij wijst geruststellend naar mijn rugzak!
    Aan de hoofdingang worden we direct door de portier naar een "pelgrimsrefter" geleid langs verschillende gangen en over een sfeervol binnenpleintje met fontein.
    We moeten zelf in de keuken ons ontbijt afhalen op een dienblad. Wat een aparte sfeer: zo een professionele keuken, onderverdeeld in allemaal minikeukens, van een superchic hotel. Ons ontbijt is niet zo uitgebreid als dat van de echte, betalende gasten, maar het smaakt toch heel lekker. Ik eet samen met 2 Duitsers en 2 Italianen. Een poos later stuiken er nog 3 jonge luidruchtige Amerikanen binnen.
    Na het ontbijt ga ik alleen weer naar de uitgang van het hotel en loop natuurlijk verloren (een beetje bewust) met mijn fototoestel in de aanslag! Het historische kader is onbeschrijflijk mooi.
    In de mooie inkomhall kom ik Stewart uit Canada tegen die daar logeert voor 1 dag. Hij vereeuwigt me op de foto!
    Een onvergetelijk ontbijt op een gewone zondagochtend in Santiago de Compostela!

    chique pelgrimsgroeten

    Mark

    30-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parador op zondagmorgen (2)








    30-06-2012 om 00:00 geschreven door opie


    >> Reageer (0)


    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Een aangename regen donderdag groet
  • fijne maandag
  • proficiat
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Vanuit Noord-Holland

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per maand
  • 06-2013
  • 10-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!