Aan het eind van de les Spaans wordt de opgedane theorie omgezet in praktijk en bij ons is dat met het maken van Zarzuela... De Zarzuela is een Spaans operette- en operagenre. Het kent twee hoofdvormen: de barok en de romantische zarzuela. Zarzuela, genoemd naar een operagebouw in Madrid kent veel variëteiten. Volgens zeggen heeft elke Spaanse familie haar eigen gerecht. Dit is het onze... "Buen Provecho!"
Ingrediënten voor 4 personen: 700g visfilet (kabeljauw, schelvis, Victoriabaars...) 250g mosselen, 250g inktvisringen, enkele gamba's 2 uien, in ringen gesneden 4 teentjes knoflook, uit de knijper 2 paprika's, in ringen gesneden, 2 tomaten, ontveld en in stukjes 1 Spaans pepertje, zaadjes verwijderd en fijngehakt 50g Serrano ham, in reepjes gesneden 50g fijngehakte amandelen vers gemalen zwarte peper, 1 laurierblad, zout, saffraan 4 dl droge witte wijn, wat citroensap
Werkwijze: - Bestrooi de visfilets met zout. - Verhit olijfolie in een ruime (paella)panen fruit hierin de uiringen en knoflook lichtgeel aan. - Laat vervolgens de paprika, tomaten en Spaans pepertje zo'n 5 minuten meefruiten. - Voeg nu de ham, amandelen, laurier, peper, zout en saffraan toe en laat het mengsel inkoken. - Blus met zo'n 5 dl water, de wijn en enkele druppels citroensap en meng alles goed. - Voeg de vis, inktvis en gamba's toe en laat het geheel 8 minuten zachtjes koken. - Voeg tenslotte de mosselen toe en laat nogmaals 5 à 6 minuten pruttelen. - Serveer de zarzuela in de pan.
Lekker met stokbrood maar ook met rijst en een fris glas wijn.
Info: mijn kookboek Meer over de echte zarzuela: KLIK op de afbeelding bovenaan.
Reacties op bericht (1)
05-05-2007
mmmmmm
het water komt me in de mond Mechelaarke. Verschrikkelijk maar mijn ventje lust niets van vis .... hoe bestaat het hé? Paella lust ik ook zo graag, maar dat maak je ook niet voor één persoon. Alhoewel .... ik kan misschien wel twee porties of zelfs meer op van dit recept.
zonnige groetjes,
05-05-2007 om 17:56
geschreven door bojako
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)