Je spaghetti doormidden snijden We weten hoe moeilijk het is, maar als je de prachtige, slanke slierten doormidden snijdt voor het oog van een Italiaan dan is het alsof je in zijn ziel snijdt. Probeer alleen je vork te gebruiken wanneer je een bord spaghetti voor je neus krijgt. Zet de vork in een hoopje pasta aan de zijkant, houd de vork bovenaan vast en draai de slierten er sierlijk omheen.Je mond wat meer naar je bord brengen en wat slierten uit je mond laten bungelen is in Italië niet per se ongepast. Kijk desnoods de kunst af bij een Italiaan aan de tafel naast je of ga in je caravan zitten oefenen totdat je geen spaghetti meer kunt zien.
Je kunt eventueel een lepel als hulpstuk gebruiken, maar deze techniek wordt doorgaans alleen door kleine kinderen gebruikt. Sbagliando si impara – oefening baart kunst!
Na de grote opkuis van de laptop en de PC en installatie van Windows 10 opnieuw aan de slag... Meteen door gevlogen naar Zaventem om vliegtuigen te spotten..
Toscane barst van eeuwenoude monumenten, schitterende kerken, drukke pleinen en overvolle gezellige terrasjes. Elke straathoek brengt een nieuwe verrassing. Hoe vaker je er naar toe gaat hoe meer je ontdek... Bella Toscana!
Mosseltijd. Er bestaan diverse manieren om mosselen klaar te maken. Pittig gekruid, mosselen in roomsaus, mosselen in witte wijn, gegrilde mosselen, gebakken mosselen, mosselen met pasta, mosselen natuur, enz... De laatste bereiding is ook mijn favoriet en dan doe ik er nog een tomaatje bij...
Mosselen goed spoelen en baard verwijderen. Snij de groenten in middelgrote stukken en stoof aan in boter. Mosselen toevoegen en kruiden met peper. De pot afdekken en 5 minuten koken (stomen). Opschudden en nog eens 4 à 5 minuutjes koken (stomen). Serveer de mosselen meteen. Geef er brood of versgebakken frietjes bij, mosselsaus en met een frisse pint bier... Njam, njam...
We zijn iets meer dan een week terug van onze vakantie in Toscane.
De acclimatisatieperiode is achter de rug, zeker met die tropische temperaturen van de laatste week. Wat nu? Wel, we beginnen zelfgemaakte foto's te verzamelen voor het album "5 jaar Toscane"... Tof jobke als de discussies niet te hoog oplopen...je weet wel "die foto wel, die foto niet"...
Vandaag laatste dag in Montaione. Morgen rijden we terug noordelijke richting naar de provincie Como. Verder door Zwitserland en via de Elzas naar Völklingen en dan naar huis...
Aan de vakantie komt een einde, anders zou het geen vakantie zijn...
Na het hevige onweer van vandaag kwamen ze uit hun schuiloord. We hebben ze een 'loopwedstrijd' laten houden en de winnaar is... eerlijk gezegd na een half uur hebben wij het opgegeven om de twee wijngaardslakken de juiste richting uit te duwen...
De wijngaardslak is een op het land levende slak die behoort tot de familie tuinslakken. De wijngaardslak is een relatief grote soort die een grijsbruine lichaamskleur heeft, het huisje is lichtbruin van kleur met lichtere strepen.
Druk, druk, druk, toch geen stress? Toch wel want inpakken slaat bij sommige vakantiegangers blijkbaar ook op het gemoed. Check, dubbel check en als het ff kan nog een derde keer ook om te kijken opdat er alles bij is. En elk jaar opnieuw neem je te veel mee op reis. De koffer van de wagen zit weeral boordevol en op de achterzitjes is het niet veel beter. En de achterzit vol laden is dat wel veilig? Ik denk van niet maar ja het moet zeker... We rijden naar het zuiden en toch denkt vrouwlief dat ze ook tussenseizoense kledij moet meenemen. Gevolg: een valies te veel... Bij het terug keren over 3 weken vrees ik dat we niet alles kunnen laden...
Vandaag naar een optreden van Mark Knopfler in het sportpaleis van Antwerpen...
An Evening with Mark Knopfler and Band
… lees meerKnopfler behoort niet alleen tot het summiere lijstje van grootste gitaristen aller tijden, hij heeft ook een patent op schitterend schrijfwerk. Grote hits van zijn hand zijn ‘Money For Nothing’, ‘Sultans of Swing’, ‘Romeo and Juliet’ en ‘Walk of Life’. Zijn grenzeloos talent levert hem een resem Grammy Awards op en wordt bekroond met een Lifetime Achievement Award bij de Ivor Novello Awards, de belangrijkste onderscheidingen voor songschrijvers in de UK. Zijn vlekkeloos palmares wordt verder gesierd door enkele samenwerkingen met de grootsten der aarde als Bob Dylan, Eric Clapton, Randy Newman, Van Morrison en Emmylou Harris.
Met ‘Tracker’ is Mark Knopfler toe aan zijn negende soloalbum. Het splinternieuwe werk ligt vanaf januari in de rekken.
Knopfler, die op dit moment de laatste hand legt aan zijn nieuwe plaat, zal op vrijdag 5 juni in het Sportpaleis het podium betreden met de zevenkoppige band met wie hij al bijna twee decennia lang succesvol samenwerkt: Guy Fletcher (keyboards), Richard Bennett (gitaar), Jim Cox (piano), Mike McGoldrick (blaasinstrumenten), John McCusker (strijkinstrumenten), Glenn Worf (bas) en Ian Thomas (drums).
Eén van mijn favoriete koks is ongetwijfeld Giorgio Locatelli.
Giorgio Locatelli kreeg het verfijnde eten letterlijk met de paplepel ingegeven. Zijn familie runde een sterrenrestaurant in het noorden van Italië. Vanaf zijn 14de draaide Giorgio mee in de familiezaak en kreeg hij van zijn oom vaak te horen dat hij nooit een echte chef zou worden...
Maar dat werd hij dus wel. Met veel vallen en opstaan klom hij op van armlastig afwassertje tot beginnend kok in Frankrijk. Uiteindelijk eindigde hij in La Tour d’Argent in Parijs. Van daaruit ging hij vastberaden zijn eigen weg naar de top.
In 1995 opende Giorgio in Londen Zafferano dat een paar jaar later werd uitgeroepen tot beste Italiaanse restaurant én een Michelinster won. In 2002 volgde Locanda Locatelli, dat hij samen met zijn vrouw Plaxy runt. Ook dit restaurant werd bekroond door Michelin.
Kruiden worden in de keuken vooral gebruikt om het gerecht meer geur en smaak te geven. Het beste resultaat bekom je door zoveel mogelijk verse kruiden te gebruiken.
En gezien smaak voor iedereen verschillend is, kan je zelf gaan experimenteren, en zo leren welke invloed een combinatie op een gerecht heeft.
Hier onder enkele voorbeelden:
Bouquet garnie: laurier, tijm, bladpeterselie
Provençaalse kruiden: tijm, oregano, rozemarijn
Fines herbes: kervel, bieslook, peterselie, dragon
We hebben hier zelf een kruidenbak op ons terras staan...
risotto con finocchio e vodka, risotto met venkel en wodka.
Voor 6 personen heb je nodig: 3 venkelknollen met groen, 2 knoflooktenen, 1½ gedroogd chilipepertje, zout, 1 theelepel anijszaad, 75 gram boter, 4 eetlepels olie, 1 rode ui (fijngesneden), 300 gram risottorijst (voor een primo, reken op 500 gram als je er een stevig hoofdgerecht van wil maken), 1 glas witte wijn, 1 liter kippenbouillon, half wijnglas wodka, 1 citroen (uitgeperst), 100 gram Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
Maak de venkel schoon, snijd ze klein en houd het loof apart. Wrijf in de vijzel de knoflook, de chilipeper, wat zout en het anijszaad fijn.
Laat in een pan 50 gram van de boter met de olie smelten, smoor het uitje erin en dan de knoflookpasta. Voeg de venkel toe en laat deze een beetje zacht worden. Voeg dan de risotto toe en roer goed om tot alle korrels mooi vettig zijn. Blus af met de witte wijn. Dan gaat lepel voor lepel de bouillon erbij; wacht steeds tot het vocht is opgenomen door de rijst voordat je weer een lepel toevoegt. Ga hier 15 tot 20 minuten mee door.
Meng ondertussen de wodka met het venkelgroen en het citroensap. Doe er zodra de rijst bijna gaar is het wodkamengsel door en laat de risotto met het deksel op de pan nog even staan. Roer er tot slot de resterende boter en de kaas door en laat nog 10 minuutjes staan, met het deksel op de pan maar niet op het vuur.
Heerlijk als primo, maar eventueel ook, met twee of drie gegrilde gamba’s als hoofdgerecht.
Goeiemorgen! Willen jullie kennismaken met een beroemd varkentje dat al meer dan duizend jaar oud is en dat door de beroemdste schilders is vereeuwigd op hun meesterwerken? Een varkentje dat bekend staat als de beste vriend van de menselijke smaakpapillen? Hier ben ik: het cinta senese-varken, door vrienden en bekenden simpelweg la cintagenoemd.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)