Fietstocht door het noorderlijkste deel van de Kempen en door een deel van Noord Brabant (NL). Vertrokken in Hoogstraten centrum naar KP28. Vandaar KP21-13-14-43-44-45-15-21-20-19 en terug. Fietsend langs de vele gehuchten en dorpen dat Hoogstraten Stad rijk is; Meer, langs de idyllische Mark naar Meerseldreef, Meerle, een passage via Castelré (Baarle Nassau/Hertog) over Minderhout en Wortel. Passages langs paprikabedrijven, stoeterijen, tomatentelers, aardbeienplukkers..........ook hier pure natuur en rust. (hier klikken om andere foto's te bekijken)
De Sint Katharinakerk van Hoogstraten. Deze indrukwekkende kerk en toren werd gebouwd in 1524-1546 in opdracht van graaf en gravin Antoon de Lalaing en Elisabeth van Culemborg.
Danklied voor O.L.V. van Meerle In ons needrig Kempen dorpje staat sinds eeuwen 't lieflijk beeld 't beeld van Meerles beste Moeder die ons smart en pijnen heelt.
Refrein: Aan ons goede Lieve Vrouw blijven wij voor eeuwig trouw Lieve Vrouw van 't schone Meerle wees ons steeds de mooiste peerle.
Kwamen rampen ons bedreigen Meerle bad zijn Lieve Vrouw om bescherming te verkrijgen troost en steun in leed en rouw.
In uw brede mantelvouwen vinden wij steeds veiligheid loon ons kinderlijk vertrouwen toon dat g'onze moeder zijt.
bron tekst lied: brochure St. Salvatorkerk Meerle, geschreven door A. Van Den Bossche
Vandaag de "suzanna-met-de-mooie-ogen" een knipbeurt gegeven.......alvorens haar volgende maand binnen te halen......... Thunbergia kan niet buiten overwinteren, de plant is gevoelig voor vorst. Overwinter de plant op een plaats waar veel licht is. Voor het moment van binnen halen kan de plant in vorm en tot de gewenste grootte worden (in)gesnoeid. Snoeien is gericht op het uitdunnen van het teveel van omhooggroeiende scheuten. Knip overtollige scheuten aan de basis weg. Bindt de overige scheuten aan op een 'trellis' van bamboestokken. Top vervolgens de zijscheuten. De luchtvochtigheid mag normaal zijn. De minimumtemperatuur op de overwinteringsplaats moet 13° C. zijn. Vanaf het moment dat de plant binnen wordt gehouden moet één keer per twee weken vloeibare kamerplantenmest aan het gietwater worden toegevoegd. Vernevel ten minste elke week wat water over de plant. Oorspronkelijk komt deze klimplant uit Madagascar en Zuid-Afrika. In het voorjaar geeft de plant mooie gele of oranjekleurige bloemen met in het midden een donkerbruine vlek.
Kempendag, de Schakel noord-zuid-west..... Alternatief: fietsen tussen en door de schakels op eigen initiatief. Start in Gierle, richting Tielen Mazel naar Turnhout. Het Bels Lijntje op tot KP 87. Zondereigen, een gehucht van Baarle Nassau - een startplaats en controlepunt van de Schakel - Merksplas door Carons Hofke naar de kolonie. Over Beerse en langs het domein 'de Lilse Bergen' naar Gierle eindpunt. 52 km. Knooppunten: 36-75-78-01-begin Bels Lijntje02-03-05-87richting Zondereigen 08-06-07-31-30-72-60-59-79-77-Gierle Centrum. (Klik hier om de eigen foto's van onderweg te bekijken.)
Fietstochtje door de parel der Kempen. (klik hier voor de foto's) Starplaats op de parking van de abdij van Tongerlo. Start bij voorkeur op het binnenplein van de abdij. Een afwisselend traject van 40 km langs dorp, gehucht, veld, bos en park. Route uit te stippelen via de knooppuntkaarten. Start parking abdij van Tongerlo-81-82-47-89-13-88 (stop bij Mie Maan) -86-85-83-81-parking. Breng een bezoekje aan het park van Westerlo waar je het prachtige gemeentehuis kunt bewonderen (Kasteel van Jeanne de Merode).
Planten vrolijken woon- en werkruimtes op. Een beetje groen zorgt voor de gezelligheid en warmte. Eigenlijk bestaan er geen 'kamerplanten', ze groeien van oorsprong niet binnenshuis. De meeste 'kamerplanten' komen voor in de vrije natuur en zijn afkomstig uit de tropische gebieden. Gedurende de laatste 100 jaar werden ze stelselmatig ingevoerd in Europa en via kruisingen, selecties en mutaties allerhande gekweekt. Is een kamerplant dan wel geschikt om lange tijd in een gesloten ruimte te worden geplaatst? Cattleya: (Zuid Amerika) Cattleya's worden vaak ook corsage orchideeën genoemd. De bloemen kunnen heel groot worden, tot wel 20 centimeter. Ze zijn vaak geurend. Het enige negatieve is dat de bloemen maar 2 - 3 weken bloeien. Vocht is erg belangrijk voor Cattleya's. Het zijn epifyten wat betekent dat ze niet alleen pseudo-bulpen hebben, maar ze hebben ook grote wortels die uit de pot willen klimmen. Bevochtig deze wortels zo nu en dan. Cattleya's hebben veel licht nodig, minstens een halve dag en als het klimaat gunstig is, kunnen zijn de zomer buiten staan met half licht en half schaduw. Tussen het water geven door kunnen Cattleya's bijna uitdrogen. Overdag hebben ze een temperatuur van 21- 32 graden nodig en 's nachts 16 - 24 graden Celsius. Cattleya's willen graag iedere twee jaar een grotere pot. Gebruik fijne bark (potgrond) als de orchidee kleine bladeren heeft en grotere bark als de orchidee grotere bladeren heeft.
Het stadhuis - "'t Schoon verdiep" Gebouwd tussen 1561 en 1564 in een eigenaardige Vlaams-Italiaanse renaissance stijl. Ontworpen door Cornelis Floris en anderen. Door oorlogsomstandigheden en met name de inval der Gelderse onder Maarten van Rossum in 1542, is Antwerpen in het bezit geraakt van een renaissance-stadhuis, dat op 27 februari 1565 werd ingehuldigd.
De Groenplaats, die een blauwe maandag als 'Place Rubens' door het leven ging, altijd een belangrijk plekje in het leven van de Antwerpse bevolking geweest.
Jacob Jordaens, Als 14-jarige ging de koopmanszoon Jordaens in de leer bij Adam van Noort. In 1615 schreef hij zich in bij het gilde. Het jaar daarop huwde hij Van Noorts dochter. Jordaens schilderde vooral grote historiestukken, maar ook genrestukken en portretten, en hij was ontwerper van wandtapijten. In tegenstelling tot Van Dyck en Rubens was Jordaens nooit hofschilder. Wel kreeg hij in de jaren '40, na de dood van zijn rivalen, steeds meer (vorstelijke) opdrachten uit het buitenland. Zo leverde hij schilderijen voor de Oranjezaal van Huis ten Bosch. Jordaens woonde en werkte zijn hele leven in Antwerpen. Omstreeks 1650 werd hij calvinist. Jordaens was een welvarend man en tot op hoge leeftijd productief. Hij stierf in 1678 aan een epidemie.
Het Antwerpse Steen(klik) en De Lange Wapper, Mythische plaaggeest die vooral in het Antwerpse opduikt in allerlei volksverhalen. Volgens legenden uit de 16e eeuw vertoeft Lange Wapper graag in de buurt van water. Aan de kust is hij bekend uit een aloude Blankenbergse sage. In het binnenland maakt hij de mistige Netedijken onveilig, volgens dorpsverhalen uit Bevel, Kessel en Nijlen. Maar het liefst van al doolt hij langs de oevers van de Schelde in Antwerpen. Daar kreeg de beroemde plaaggeest in 1963 een standbeeld van Albert Poels. Die bronzen Wapper staat pal voor het Steen, dat nu het Nationaal Scheepvaartmuseum herbergt en in het verleden dienst deed als gevangenis, tolhuis en burcht.
Jacoby: antwoord op 1Sa opening: Het is vaak voordelig als de sterkste hand het spel te spelen krijgt. Een eerste voordeel is dat de uitkomst (naar het sterk toe) moet worden gedaan, zodat de kans groot is dat er in een of andere vork gespeeld wordt, Een tweede voordeel is dat de sterkste hand voor de tegenstanders verborgen blijft zodat zij minder zicht op het tegenspel hebben. Om deze voordelen in de praktijk te kunnen uitbuiten, bedachten biedtheoretici in het begin van de jaren vijftig de zogenaamde transferbiedingen. In Zweden werden de transferbiedingen voor het eerst gespeeld maar zij werden snel overgenomen door de Amerikanen en zijn thans over de gehele wereld ingeburgerd. Wat is nu precies een transferbod? Een transferbod is een kunstmatig bod dat een stapje lager is dan het natuurlijk bod.
De Jacoby Transfers worden gebruikt na een openingsbod van 1 SA of van 2 SA.
opening
bijbod
rebid
2e bijbod
1 SA
2 = 5 kaart
2
0 - 7 punten
passen
8 +
bieden
1 SA
2 = 5 kaart
2
0 - 7 punten
passen
8 +
bieden
1 SA
2 = 6 kaart + 2 honneurs
3 / 2 SA met steun en 15 punten 3 SA met steun en 16/17 punten
Klimop is een geslacht van de familie araliaceae die staat voor vriendschap en trouw. Het zijn houtachtige wintergroene struiken die met behulp van hechtwortels kunnen klimmen en kruipen, zowel aan een muur als tegen een boom. Ook als struik te gebruiken of eventueel voor snoeivorm. Deze plant zal wellicht je boom overleven en kan zon honderd jaar oud worden. Klimop is een prachtige groene groeier waar je verschillende doeleinden kan mee bereiken. Over het algemeen is klimop een zeer gemakkelijke plant die niet veel eisen stelt en kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Snoeien Ieder moment van het jaar kan je snoeien als het gaat om ranken die in de weg zitten. Fors terugsnoeien doe je in april, oogt niet zo fraai in het begin maar in mei krijg je terug fris groen blad. Een Klimopblad wordt ongeveer 28 maanden, het wordt geel en valt dan af. Zieke bladeren dien je natuurlijk onmiddellijk te verwijderen. Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.
Hoe werkt nu deze rosmolen? In het midden staat een zware houten spil van 3,80 m hoogte, de koningsspil of boom. Aan de onderkant van deze centrale spil bevindt zich een ijzeren pen (taats) die draait in een taats- of vetpot die in de ankerbalk ingewerkt is. Daardoor kreeg men wat meer ruimte in het niet al te groot gebouw. Op 2,40 m van de onderzijde krijgt de spil die eerst vierzijdig en daarna achtzijdig is, een ronde doorsnede (versterkt met acht ijzeren staven), daar waar de spil doorheen het kransstuk draait. Bovenaan buiten wordt dit afgedekt met een kapje tegen de regen. Aan het boveneind van de koningsspil is een staart gemaakt die schuin naar beneden loopt. Beneden de staart worden twee paarden met een zwingel vastgemaakt, die de molen kunnen doen draaien. Een vastgemaakt touw leidt de paarden en belet hen rechtdoor te lopen. De deur van de rosmolen is zo gemonteerd dat die naar binnen draait, om te beletten dat de paarden er tegenaan lopen. Het kroonwiel is aan de koningsspil bevestigd door een kruis met dubbele armen die hier uitzonderlijk aan de bovenkant is geplaatst. De kammen van dit groot kamwiel passen in de staven van de schijfloop (lantaarn) die gemonteerd is op een houten spil die zelf met een ijzeren pen in de taatpot draait. Aan deze spil bevindt zich onder aan een kamwiel dat de beweging van de spil overzet op een kleiner kamwiel dat gemonteerd is op het klauwijzer onder de maalstenen. Dit klauwijzer, dat op een beweegbare steunbalk rust, brengt door een opening in de vastliggende ondersteen (ligger) de bovensteen (loper) aan het draaien.
"Welkom in het jaar 1742" Vlakbij de Duitse grens, in het mooie Westerwolde, ligt de vesting Bourtange. Een historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. De vesting Bourtange is in alle opzichten uniek. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Voor het ontstaan van de vesting moeten we terug naar de Tachtigjarige Oorlog. In de 16e eeuw beheersten onze voorouders de grondwaterstand nog niet. Grote onbegaanbare moerassen bedekten de helft van de huidige provincies Groningen en Drenthe. Die moerassen waren slechts op enkele plaatsen, harde zanderige passen, doorgankelijk, waaronder de 'twee uur gaans lange, slechte pas' over de plaats waar later Bourtange zou ontstaan. In maart 1580 kwam door het verraad van George van Lalaing, graaf van Rennenberg, de in 1577 door de Staten-Generaal benoemde stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe, de stad Groningen in handen van de Spanjaarden. Later in het jaar 1580 gaf prins Willem van Oranje opdracht om een schans met vijf bastions aan te leggen op de zandrug in het moerasgebied op de grens met Duitsland. Over deze zandrug, of tange, liep de weg die de stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen. De Spanjaarden gebruikten deze route onder meer om de stad te bevoorraden. De prins hoopte door het aanleggen van de schans deze belangrijke route te blokkeren, zodat de stad Groningen geheel geïsoleerd zou komen te liggen.
Een bridgevriend nodigde ons uit om samen met 70 andere genodigden de verjaardag te vieren van 'zijn' Sarah. Bijgevoegde tekst had Adriaan voor zijn jarige Betsie gemaakt en voorgedragen. Wat kan liefde en geluk hand in hand toch zeer mooi zijn.
"Je bent een engel" Betsie ik hou zo verdomt veel van jou. Soms wil je het niet geloven, maar ik blijf je trouw. In goede en slechte tijden stond jij altijd voor me klaar. Bets je bent een engel, we blijven bij elkaar. Betsie je bent een engel, we blijven bij elkaar.
We hebben in ons leven heel veel mee gemaakt. Maar jij, jij zette door. Waar ik al had gestaan. Je stond altijd aan mijn zijde, want niks was je te veel. Betsie je hield me altijd keurig in gereel. Je zei: 'al is het nog zo donker, het wordt altijd wel weer licht.' Zag ik het niet meer zitten, bracht jij geluk voor jou en mij in zicht.
Betsie ik hou zo verdomt veel van jou. Soms wil je het niet geloven, maar ik blijf je trouw. In goede en slechte tijden stond jij altijd voor me klaar. Bets je bent een engel, we blijven bij elkaar. Betsie je bent een engel, we blijven bij elkaar.
Betsie je bent een engel, we blijven bij elkaar. Opgedragen aan Adriaan, Betsie, Adri junior en Liesbeth.
Zuurgraad bepaalt kleur Naar de verkleuring van de bloem van hortensia is veel onderzoek gedaan. Vooral roze hortensia's hebben het vermogen om van kleur te verschieten en wel naar blauw en zelfs omgekeerd. De plantkundige Molish begon als eerste te experimenteren. Hij kwam tot de ontdekking dat ijzer en aluminium invloed hebben op de kleur van de bloem. De Amerikaan Allen constateerde dat deze chemische elementen niet alleen voor de verkleuring konden zorgen. De kleur van de hortensiabloem reageert op de zuurgraad van de grond. De zuurgraad van een grond wordt uitgedrukt in pH, een getal. Zure gronden hebben een pH-getal tussen 4,5 - 5,5, lichtzure gronden hebben een pH van 5,6 - 6,5 en basische gronden een pH tussen 6,6 - 7,2. Naarmate de grond zuurder is, kunnen meer metalen oplossen. De aanwezigheid van ijzer en/of aluminium in zure gronden bleken de verkleuring te veroorzaken. (Info: Neerlans Tuin) (eigen foto @Pedro@)
Sint Jacobskruiskruid, zeer giftige plant! Er is de laatste tijd al veel te doen geweest rond deze wilde plant. 'Het gele gevaar', groeit vooral langs onze bermen in heel Vlaanderen. Hoe meer men het sint-jacobskruiskruid maait, hoe meer hij groeit en bloeit. Deze wilde plant is zeer giftig voor alle zoogdieren, dus ook voor de mens. Het is GEEN ingrediënt in kruidenproducten maar wel een kruid dat belangrijk is om te kennen! Het kruid bevat stoffen die de lever aantasten en inname ervan kan de dood tot gevolg hebben. Een volledige bestrijding van Jacobskruiskruid in de wei en de directe omgeving ervan is beslist raadzaam. Maaien en mesten werkt voor de bestrijding van Jacobskruiskruid niet. Bovendien is hooi met Jacobskruiskruid ongeschikt om te voeren. Het kruid bestrijdt u alleen maar door het met wortel en al uit de grond te trekken, voordat de plant zaad gevormd heeft. Hoe eerder u dit onkruid verwijdert, hoe beter. Het is niet verstandig om Jacobskruiskruid met blote handen te verwijderen, ook voor mensen is het schadelijk. Jacobskruidkruid is 30-90 cm hoog en heeft gele bloemetjes. De stengel is alleen boven het midden vertakt en is meestal roodpaars maar soms ook groen. Aan de bovenkant is de stengel donkergroen en glad, de onderkant van de stengel heeft viltachtige haartjes. (Foto: Sint-Jacobskruiskruid)
Tijdens de prehistorie al liep er volk rond in Turnhout. Het oudste document stamt uit de 12de eeuw. Het leert ons dat het vroegste Turnhout in het huidige Oud-Turnhout lag. In het begin van de 13de eeuw gaf de hertog van Brabant vrijheidsrechten aan de woonkern rond de nieuwe parochie van Sint-Pieter en vlakbij het kasteel. Door zijn functie van administratief, economisch en militair centrum, overvleugelde het nieuwe Turnhout al snel het oude Turnhout van de Tempeliers. Halverwege de 14de eeuw vormde zich het Land van Turnhout, dat tot op het einde van het Ancien Régime een apart bestuur en financieel beleid behield. Door de eeuwen heen bloeiden de ambachten, liet het wapengekletter zijn sporen na en vonden verschillende kloosterordes hun weg naar Turnhout. In de 19de eeuw verloor de stad het grootste gehucht Oud-Turnhout, maar brak tegelijkertijd door zijn isolement heen dankzij het spoor en het kanaal. Op het einde van de 20ste eeuw is Turnhout een regionale stad, met alle faciliteiten van dien. (foto: kunstwerk aan het gerechtshof; eigen foto)
Mispeldonk is een prachtig natuurgebied langs de rechteroever van de Dijle te Bonheiden. Om zoveel mogelijk mensen van deze natuur te laten genieten, groeide de idee om een wandelpad aan te leggen. Mispeldonk leent zich immers voor een wandeling vol afwisseling en avontuur. De mooi kronkelende Boeimeerbeek, hagen vol bloesems en bessen, bloemrijke hooiweiden, bossen met mooie voorjaarsflora of gewoon prachtige weidse gezichten in elk seizoen valt er wel wat te beleven. Op de foto: 'de Argusvlinder', tussen de netels..... De vlinder vliegt meestal in twee generaties per jaar: de eerste vliegt van eind april tot midden juni (met een piek tussen 10 en 31 mei) en de tweede van midden juli tot begin september (met een piek tussen 20 juli en 10 augustus). In warme jaren kan een derde generatie vliegen van begin september tot begin november (met een piek tussen 20 september en 10 oktober).
We zeggen dat een Dahlia een balvormige bloemvorm heeft, als de bloembladen bij rijpheid van de bloem een volmaakte of bijna volmaakte balvorm benaderd. Bloemen die de vorm niet halen noemen we bolvormig. Verder is er een onderverdeling gemaakt naar bloemgrootte.
Alle soorten met bloemen kleiner dan 6 centimeter in diameter noemt men Pompon Dahlia's. Geschiedenis:
Rond het 1600 maakte men in Europa voor het eerst kennis met de plantensoort Dahlia.
Vanuit het verre Mexico waren zaden meegevoerd om die in
Europa uit te gaan proberen. In de beginfase werd er nog weinig mee gedaan. Rond 1800 kwam er wat meer leven in de brouwerij en werd de plant in bloei getrokken in de Botanische tuinen van Madrid. Later werd de plant ook uitgezaaid en gekweekt in de Botanische tuinen van Berlijn.
De plant kreeg haar naam in de Botanische Tuinen van Madrid en werd vernoemd naar Andreas Dahl.
Deze was een leerling van de toenmalig zeer beroemde Linnaeus. Rond 1800 was hij leerling Botanicus te Madrid.
Vanuit die nietige positie heeft de Dahlia zichmet behulp van de omgeving en dan vooral de mens ontwikkeld tot een plantensoortmet ruim 40.000 geregistreerde soorten!
De tamme kastanje is geen inheemse boom. Hij is ingevoerd uit Zuid-Europa. Vaak staat hij alleen. Dan heeft hij een dikke korte stam en een brede bladerkroon. De schors van de kastanjeboom vertoont diepe spleten die in een spiraal om de stam draaien. Hieraan kan je 's winters de tamme kastanje herkennen. De getande bladeren kunnen wel 30 cm lang worden. Ze hebben een gezaagde rand en zijn langwerpig en veernervig.In oktober vallen de kastanjes uit de boom. De groene bolster of het vruchtomwindsel is bezet met een formidabele hoeveelheid groene stekels tot wel vijf centimeter lang. Deze stekels beschermen de vruchten tegen rovers. Eenmaal afgevallen gaan de vruchten na korte tijd vanzelf open. Je kunt een tamme kastanje dus beter een tijdje laten liggen dan ze moeizaam proberen open te maken. Tamme kastanjes kunnen geroosterd worden op houtskool, gekookt en gepoft. (eigen foto)
Kempische gezelligheid Fietsend langs het kanaal aan het sas 4 te Dessel ligt een boot die gebouwd werd in 1906. Oorspronkelijke naam: G.F. Hândel. Lengte = 32m; breedte = 6,2m; diepte = 1,70m. Motor: 6 cyl. Volvo penta-turbo 350PK Inhoud: 350 ton. Vele jaren heeft het schip gevaren als passagiersboot tussen Harlingen en Amsterdam. Daarna heeft het dienst gedaan als ziekenboot voor het Nederlandse Rode Kruis. (omgedoopt tot Prins Johan Friso) voor o.a. rondvaarten op de Rijn in Duitsland. Vanaf 1996 is het ingericht als Pannenkoekenboot. (eigen foto.)
" Mense komt an boord, ge zed welkom. We lopen 't vuur uit onze schoenen toch kan 't zen da ge efkes moet wachtte, zeker as gellie allemaol tegelijk an kumt. Mar mense ge moet allemaol nie zo jaoge dor zedde niks mee. Wellie zen hier um zo hard as meugelijk vur jellie te werke, maor wellie hebbe maor tweeje hande enne ge zit hier nie op unne schupstoel. Geniet maor van 't gewiebel en 't bezien van ander manse en schenk ons uwe schoonste glimlach. Echt mense 't unmeugelijke probere we vur oe te doen, mar op wondere zulde toch efkes moete wochtte. En dan nog iet mense wa we nog wille vroage: as ge mi klein kinder kumt zoude die dan op z'n plaots kunne laote zitte, zoals 't heurt, want wellie kenne d'r vaok nie deur mi ons drankskes, das lastig, ok vur ander mense die wille ok z'n drankske snel hebbe en in alle rust kenne geniette van ne sjat kaffee of iet anders. Kek 't is ne lenne moeite en vur ieder 'n groot plezier. Is da dan afgesproke? Wellie pleziere jellie en jellie pleziere ander en os." (met dank aan de uitbaters voor kopie van tekst) Dat is wat er te lezen staat in het boek aan boord van pannenkoekenboot "Den Diel". Gezelligheid troef zeg dat wel.........een aanrader voor wie er passeert of in de buurt komt!
Onlangs kreeg in van een Nederlandse vriendin deze foto toegestuurd van een 'European Roller'. In het Nederlands ' de scharrelaar'. Normaal komt deze vogel voor in Afrika (thuisland). Zeer zelden wordt deze gezien in Nederland.....
" We moeten elke dag als verloren beschouwen waarop we niet minstens één keer hebben gedanst. En we moeten elke waarheid vals verklaren, die niet vergezeld was van minstens één lach" Dixit: Friedrich Nietzsche
Over de herbieding van de geopenende hand zwijgen de meeste systeemkaarten. Dat komt vooral omdat deze herbieding gebaseerd is op gezond verstand. Bied wat u denkt te kunnen maken.
NaA
pas ( zwak )
Na A
eigen kleur herbieden met 6 kaart of mooie 5 kaart ( zwak )
Na A
een nieuwe kleur geeft hier mee een 5/4 verdeling aan.
Na A
12 - 13 punten 3 SA
Na B
Passen met een zwakke opening.
Na B
Sterke opening bijbieden.
Na C
Met een zwakke hand, kies uit deze 2 kleuren.
Na C
Sterke opening bijbieden, in een van deze 2 kleuren.
Na D
Weer kiezen tussen 2 kleuren, ga indien mogelijk altijd naar eerste kleur van openaar.
Na E
Hier mag u niet op passen, bied u beste kleur.
Na G
Hier mag u op passen, maar het is wel forcing.
Na H
Biedt U beste kleur. Als u 5 - 6 punten heeft is het goed de manche te bieden.
De Rode Kangeroe, leeft over heel Australië. De dag wordt rustend in de schaduw doorgebracht. Tegen schemeringstijd gaan ze op zoek naar voedsel. Met de lange achterpoten kunnen ze grote sprongen maken, tijdens de vlucht zes tot acht meter ver en wel twee tot drie meter hoog, met een snelheid van zeker 40 à 50 kilometer per uur, over korte afstand zelfs bijna 90.
Sint Hubertus, apostel van de Ardennen Volgens de legende bekeerde Hubertus zich tot het christendom na het zien van een hert met een schitterend stralend kruis tussen de geweistangen. Dat zag Hubertus toen hij in het jaar 683 het hert op Goede Vrijdag - de sterfdag van Jezus Christus - najoeg met zijn kruisboog in de bossen van de Ardennen. Vlak voor dat hij aanlegde voor het genadeschot met een pijl uit zijn boog, draaide het hert zich om een toonde Hubertus zijn gewei met daartussen het stralende kruis. Hubertus hoort een stem zeggen: 'Hubertus, waarom verlies je je tijd in dergelijke bezigheden? Als je je niet tot de Heer keert, zul je naar de hel gaan.' Hubertus knielt neer en vraag wat hij moet doen. 'Ga naar mijn dienaar Lambertus en doe wat hij u zegt,' is het antwoord. Bij het zien van het kruis en het horen de stem, herinnert hij zich ook dat een hert een deel van Gods schepping is, die onderhouden en bewaard moest worden. De oorzaak voor zijn jachtpassie - zo verhaalt de legende - is dat zijn geliefde vrouw Floribanne jong was gestorven.
Tijdens onze fietsvakantie in Drenthe hebben we kennis gemaakt met een, voor ons, nieuw balspel: 'het klootschieten'. Het spel klootschieten bestaat al sinds de dertiende eeuw in Nederland. Het was blijkbaar bijzonder populair, want rond 1500 werd in Enkhuizen een verbod uitgevaardigd tegen het "colven, clootschieten of andere wansturigheid, 't sy ook met stenen te werpen, op verbeurte van dertig stuyver". In die tijd was de kloot een gewone ronde steen of een ijzeren of houten bal. Binnen de stad Leiden mocht men alleen "doer die stede cloeten dan mit houten cloeten". Blijkbaar waren er al te veel beschadigingen of ongelukken gebeurd. Om de houten ballen zwaarder te maken werden ze verzwaard met lood. Het spel werd min of meer zoals het huidige golf gespeeld: er werd punt afgesproken waar men naar toe zou gooien. Het ging er dan om wie met de minste worpen het punt raakte. Er wordt nog steeds klootgeschoten (of is het geklootschiet?) en alhoewel er reglementen opgesteld werden, zijn er nog vele spelvarianten. Een hedendaagse kloot is een houten bal waarin drie gaten van gelijke diameter geboord worden en gevuld met lood. De minimum diameter bedraagt 50 mm en aan een maximum diameter wordt geen eis gesteld, evenmin aan een minimum of maximum gewicht. Het spreekt voor zich dat een te grote of zware kloot niet erg gegooid kan worden. De meeste kloten hebben de afmeting van een petanquebal en wegen zo'n 500 gr.
De wedstrijd bestaat erin de kloot over een bepaald traject tot aan een afgesproken punt te gooien. De winnaar van de wedstrijd is een speler of een groep spelers die de wedstrijd besluiten met de beste score volgens vooraf besproken regels. Men kan punten geven op het minst aantal worpen (schoten) tot aan het eindpunt, het gemiddeld aantal meter per schot (de totaal afgelegde afstand delen door het aantal schoten) of zelfs de snelheid waarmee het eindpunt bereikt wordt.
Het was zo stil vandaag..... Regen tikte tegen de ramen..... Ieder in zijn zeteltje..... Starend naar en denkend aan.....??? Het was net een levend 'stilleven'....... Stilleven op tafel
Bedenk bij je openingsbod al wat je herbieding zal zijn.
A
12 - 14 punten
1 SA, dit bod ontkent: 1 een eigen lange kleur 2 steun voor partners kleur 3 een tweede biedbare kleur. 4 met een singleton in de door de partner geboden kleur, en geen ander geschikt bod, mag u ook 1 SA herbieden
partner mag passen
B
12 - 14 punten
kleur herbieden 6 + kaart, soms een 5 kaart als er geen beter bod voorhanden is en geen steun voor partnerskleur
partner mag passen
C
12 - 14 punten
tweede kleur lager dan de openingskleur 5/4 verdeling
partner mag passen
D
14 - 17 punten
Na een tussenbod en een pas van partner, belooft een nieuwe kleur een 5/4 verdeling
mag passen
E
16 - 19 punten
reversebod 5 + kaart in de openingskleur en een 4 + kaart in tweede kleur hoger dan de openingskleur
partner mag niet passen
F
16 - 19 punten
tweede kleur met een sprong lager dan de openingskleur 5/4 verdeling
( forcing ) partner mag passen
G
16 - 19 punten
sprong in openingskleur
( forcing ) partner mag passen
H
18 - 19 punten
Na een tussenbod en een pas van partner, is een 1SA bod sterk met een SA verdeling en dekking in de geboden kleur
I
18 punten
2 SA
mag niet passen
J
19 punten
3 SA ( min of meer gebalanceerd )
mag passen
Als partner van de openaar met een eigen kleur op twee niveau antwoordt, is een verhoging in die kleur ( door openaar ) naar driehoogte manche forcing. Dat geldt ook voor de tweede kleur van partner, als openaar die kleur eentje verhoogt.
Als de openaar zijn kleur herbiedt, is een nieuwe kleur van de antwoorder op zowel twee - als driehoogte forcing voor een ronde
Een antwoord op tweeniveau is forcing tot twee in de geopende kleur.
Tweede bijbod partner
Over de herbieding van de geopenende hand zwijgen de meeste systeemkaarten. Dat komt vooral omdat deze herbieding gebaseerd is op gezond verstand. Bied wat u denkt te kunnen maken.
een mooi hulpmiddel is L T C
Na A
pas ( zwak )
Na A
eigen kleur herbieden met 6 kaart of mooie 5 kaart ( zwak )
Na A
een nieuwe kleur geeft hier mee een 5/4 verdeling aan.
Na A
12 - 13 punten 3 SA
Na B
Passen met een zwakke opening.
Na B
Sterke opening bijbieden.
Na C
Met een zwakke hand, kies uit deze 2 kleuren.
Na C
Sterke opening bijbieden, in een van deze 2 kleuren.
Na D
Weer kiezen tussen 2 kleuren, ga indien mogelijk altijd naar eerste kleur van openaar.
Na E
Hier mag u niet op passen, bied u beste kleur.
Na G
Hier mag u op passen, maar het is wel forcing.
Na H
Biedt U beste kleur. Als u 5 - 6 punten heeft is het goed de manche te bieden.
Na I
Biedt U beste kleur. of 3 SA
Na J
Met een zwakke hand passen.
Na J
Met een 6 + kaart in de hoge kleuren 4 / bieden.
Na J
Met een sterke hand slem onderzoeken
LTC = Losing Trick Count ( LTC )
De LTC kan gezien worden als concretisering van wat wel kaartfeeling wordt genoemd. Een eigenschap die de een wel en de andere niet heeft. De onderhandelingen tussen partners gaat bij LTC niet via punten maar via slagen. Om het juiste aantal slagen te kunnen bepalen, tellen we onze verliezers.
Men noemt een rebid in een nieuwe kleur, die hoger is dan de openingskleur en wordt geboden op tweehoogte zonder sprong, een reverse-rebid. Een reverse-rebid belooft: Tenminste een 5 kaart in de openingskleur en een 4 kaart in de tweede kleur. Een vrij sterke opening, 16 - 19 punten ( soms minder met twee mooie lange kleuren ).
Een reverse - rebid belooft dus een sterke opening en garandeert dat er, zelfs met een minimaal bijbod, op driehoogte kan worden gespeeld. Hoewel een reverse - rebid in acol niet strikt forcing is, zal het toch hoogst zelden voorkomen dat er op gepast wordt. De openaar kan best 19 punten hebben.
Fietsend of wandelend door het Grotenhout. (ook wel Gierlese Bos genoemd) Het is één van de weinige grote oud-boscomplexen in de Kempen. Eeuwenlang was het eigendom van grote adellijke families. Zelfs de prinsen van Monaco hebben ooit een deel van het bos in eigendom gehad. Een drietal jaar geleden is Bos en Groen erin geslaagd dit unieke complex van ca 300 ha aan te kopen. Het is een gevarieerd geheel van waardevolle oude eikenbossen, beekbegeleidend bos en jongere naaldhoutbestanden, met centraal een grote vijver, ontstaan bij de aanleg van de E34 autosnelweg. Voor het gehele gebied werd een beheerplan opgemaakt, waarbij een evenwichtige afweging werd nagestreefd tussen bosbeheer, recreatie en natuurherstel. Hierbij werden ook twee zones bosreservaat voorgesteld. Deze werden nu officieel als reservaat aangewezen. Het westelijk deel is 45 ha groot en is langs de vallei van de oude Dijkloop gelegen, het oostelijk deel bestaat uit een compact blok van 26 ha. Het merendeel van de bosbestanden in beide delen zijn oude loofbossen, gedomineerd door Zomereik. Rond de Oude dijkloop in het westelijk deel treffen we ook beekbegeleidend bos met de bijhorende karakteristieke voorjaarsflora aan.
Niet alleen de historiek, de bosstructuur en de flora zijn bijzonder in dit bos, ook qua fauna is het bos interessant. De aanwezigheid van broedvogels als Fluiter, Havik, Wespendief, Zwarte en Kleine Bonte specht, evenals 3 vleermuissoorten die tot de Vlaamse Rode Lijst behoren bevestigt dit. Het grotenhoutbos te Gierle.
Phalaenopsis (fal-en-OP-sis), Grieks voor nachtvlinder, is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie (Orchidaceae). Deze van oorsprong zeldzame plant werd rond de jaren 1700 via ontdekkingsreizen naar onze streken meegebracht en werd pas later in de eerste helft van de 20e eeuw door intense kweekmethodes gecultiveerd waarna men ze aan redelijke prijzen aan de tuinliefhebber kon aanbieden. Deze meest verkochte en populairste bloeiende kamerorchidee is één van de makkelijkste om in onze huiskamers te houden en er bestaan ruim 50 soorten met meer dan honderdduizend cultivars.
(foto Pedro)
Verzorging: Hij verlangt een lichte standplaats in huis. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden of oosten, waar geen rechtstreekse zon komt. Geef hem matig water (ongeveer eens per week), laat bijvoorbeeld het water door de pot heen lopen, zodat hij zeker geen natte voeten houdt. Let er op dat je de orchidee niet in gewone potgrond zet. De wortels van een orchidee hebben heel veel lucht nodig en eigenlijk maar weinig voeding. Gebruik dus speciale orchideeëngrond. Eventueel mag je de orchidee sproeien. Om een goede luchtvochtigheid rondom de orchidee te krijgen, kun je hem echter ook op een schotel met daarop water zetten. Door de verdamping krijgen de bloemen lekkere vochtige lucht. Let wel op dat je alleen de pot in het water zet, zodat de wortels niet in het water zitten! Na de bloei mag je de stengel afknippen, maar om de twee jaar moet deze boven het derde oog worden afgesneden.
De haagwinde (met als bijnaam "piespotje") is een lastig onkruid met mooie bloemen, die meestal wit zijn, maar ook weleens rose getint. Wanneer de plant eenmaal in een tuin groeit, is hij moeilijk uit te roeien omdat hij wortelstokken maakt in de grond. Hij windt zich om alles heen dat in de buurt staat, wat in de tuin vervelend is, maar in de vrije natuur wel zijn charme heeft.
Het "piespotje" dat de beukenhaag overwoekert...........
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)