Viertallen is een wedstrijdvorm waarbij twee teams die elk uit twee paren bestaan tegen elkaar spelen. Een volledige viertallenwedstrijd bestaat uit twee helften, waarbij beide paren van elk team tegen elkaar uitkomen. Omdat per helft aan beide tafels dezelfde spellen worden gespeeld is het mogelijk de resultaten van de twee teams met elkaar te vergelijken. Kempen - Limburg District 1 - 24 september 2005
Lanaken 1
-
Hoogstraten 2
23
-
7
Langeman 4
-
Gierle 1
2
-
25
Geel 3
-
Oostmalle 3
2
-
25
Carta Mundi 1
-
Oostmalle 4
16
-
14
PEuT-PeUT 2
-
PEuT-PeUT 3
11
-
19
Kasterlee 2
vrij
-
Gierle speelt morgen 1 oktober een thuiswedstrijd tegen Lanaken 1.
Een belangeloze oproep aan mensen omgeving Vorselaar die graag aan vrijwilligerswerk willen doen. Hof ter Lande zoekt zulke mensen om: mee te gaan wandelen, helpen bij de maaltijd(en), contact onderhouden met bewoners...... Voor meer info kan je bellen naar het nummer 014511018 of via e-mail op animatie.hofterlande@pandora.be
Als vrijwilliger span je je belangeloos in voor de samenleving. De wet op het vrijwilligerswerk heeft jaren op zich laten wachten. Maar nu is het zo ver. Op 19 mei 2005 werd door de Kamer de 'wet betreffende de rechten van vrijwilligers' goedgekeurd.
De kruisspin. Ze kruipt in een schuilhoekje met de dikke seindraad, die in het midden van het net vastzit, tussen de kamklauw van één der acht poten. Vliegt er nu een insect in het net, dan wordt ze door de seindraad gealarmeerd en ze schiet er pijlsnel op af. Ze slaat de scherpe klauwen van de voorkaken als dolken in het slachtoffer, dat door het ingespoten gif spoedig sterft. De prooi wordt leeggezogen. Om de twee dagen weeft ze een nieuw web. In gevaar laat ze zich op de grond vallen en houdt zich dood.
In onze tuin vallen inderdaad nog heel wat bladeren. Een mooi zicht. Nu beginnen de loofbomen en struiken hun blad af te stoten. Ze doen dit door een dun kurklaagje tussen tak en bladsteel te vormen. Eerst krijgen we een prachtige verkleuring en dan de bladval: blaadjes die met de wind mee naar beneden tuimelen. Je zou er lyrisch van worden. Maar ik kan niet dichten, dus.........
De slapende hommel (foto 27 september om 13.45 uur)
Als in het najaar de temperatuur zakt sterven de hommels. Alleen de nieuwgeboren koninginnen gaan in winterslaap en stichten in het voorjaar nieuwe kolonies.
Deze draag ik op aan mijn zoon Steve en vriendin Zohra. Zohra brak de eerste ochtend van onze citytrip naar Istanbul in het hotel haar enkel, .....bad luck noem ik dat. Dankzij de goede zorgen van Aydin B. hebben ze toch nog een deel van de Turkse metropool gezien.
Boottocht op de Bosporus, waar je vaart langsheen de Europese en Aziatische oevers.Op de foto het Dolmabahçe paleis met de 600 m lange witmarmeren gevel.
De Süleymaniye moskee wordt algemeen beschouwd als de mooiste en de weelderigste van alle sultanmoskeeën. Hij werd gebouwd van 1550 tot 1557 door architect Sinan.
Het Aquaduct van Valens verbindt de derde met de vierde heuvel van Istanbul. Er is nu nog 650 m over van de oorspronkelijke 1000 meter. De bouw werd begonnen door Constantijn de Grote en voltooid door keizer Valens in 378.
De ouderwetse tram die rijdt van het metrostationnetje tot op het Taksimplein. De paardetram kwam in Istanbul in 1868 in gebruik en werd in 1914 vervangen door een elektrische tot in 1961. De huidige tram (zie foto) is een opgeknapt exemplaar en rijdt opnieuw vanaf 1990 door de verkeersvrije winkelstraat.
We slenteren door de oude binnenstad richting Galatabrug. Vandaag bezoeken we de Taksim-wijk en de Beyoglu-wijk. Met de mini-metro tot aan het tramstation en vervolgens met de oude tram (sinds 1990 opnieuw in gebruik) de Istiklal Caddesi afrijden tot op het Taksimplein. Dit is het bekendste plein en het commerciële centrum van Istanbul. Na de hele winkelstraat en enkele stegen gedaan te hebben bezoeken we de Galatatoren, die in 1348 werd gebouwd. Vanop deze toren heeft men een prachtig zicht over heel Istanbul. Daarna steken we opnieuw de Galatabrug over naar de Egyptische en de Grote Bazaar. Twee winkelcentra die hun weerga niet vinden buiten Istanbul, 4000 winkeltjes zijn hier ondergebracht.Tegenover de oever van de Bosporus vinden we ook het station terug waar de Oriënt Expresszijn eindbestemming.
Het Topkapi-paleis is er eentje uit duizend-en-één-nacht. Het was de woonplaats van de sultans en regeringszetel van het rijk van 1478 tot 1853. Het paleis kent nog tal van schatten waaronder de gouden dolk.
De moskee van Sultan Ahmet werd voltooid in 1616 en telt als enige 6 minaretten. Deze moskee wordt de "Blauwe moskee" genoemd vanwege het blauw en wit van meer dan 20.000 tegels.
Istanbul heeft een geschiedenis van meer dan 2500 jaar. Deze stad droeg in zijn gloriedagen de naam Byzantium of Constantinopel. Het is tot op vandaag de meest Westerse stad van Turkije. Het toeristisch attractieve deel ligt in Europa, gesplitst door de baai van de Gouden Hoorn, een natuurlijke haven. Aan de andere kant van de beroemde Bosporus ligt het Aziatische deel. Men schat het totaal aantal inwoners op 12 miljoen!
Istanbul is een metropool met een oud en rijk verleden. De topattracties zijn het Topkapi paleis met zijn musea, de AyaSofia en de Blauwe Moskee. Met een boottocht op de Bosporus leer je de Europese en Aziatische zijde kennen. Vanop deze brede rivier krijg je een prachtig panorama. Een bezoek aan de Egyptische Bazaar en de Grote Bazaar moeten zeker op je verlanglijstje staan. Shoppen op z'n Turks is een ware belevenis.
In volgende logs meer over deze 5-daagse trip naar een levendige en overweldigende stad iets meer in beeld.
Istanbul zoals het veel vroeger was.... Rond 600 v. C. sticht de Griek Byzas op het schiereiland waar nu Istanbul ligt de nederzetting Byzantion. De plaats bleef lang zijn dorpskarakter behouden tot de Romeinse keizerConstantijn in 330 n.C. besloot de stad te ommuren en er zijn keizerlijke residentie in onder te brengen. Vrij vlug werd de stad 'Constantinopel' genoemd en in 395 n.C. werd ze de hoofdstad van het oostelijk deel van het Romeinse Rijk, een tweede Rome. Dit rijk krijgt later de naam 'Byzantijns Rijk', naar de oorspronkelijke naam van de eerste nederzetting.
In de vroege middeleeuwen wordt Constantinopel steeds belangrijker als handelscentrum. Handelaars uit oost en west komen er zich vestigen. De kruistochten tussen de 11de en 13de eeuw versterken het kosmopolitisch karakter van de stad. Het verjagen van de Byzantijnse keizers en de korte periode tussen 1204 en 1261, waarin de stad geregeerd werd door tot keizer uitgeroepen kruisridders, brengt Constantinopel aan de rand van de afgrond.
In 1453 wordt de stad door de Osmaanse Turken onder sultan Mehmed II veroverd. Vooral in de 16de eeuw, onder sultan Soelaiman de Grote, werd de stad verder verfraaid met prachtige bouwwerken die niet moesten onderdoen voor de monumenten van de Byzantijnse tijd. In die periode wordt ook de naam ISTANBUL meer en meer gebruikt. Het is een verbastering van het Griekse 'eis tin poli = in de stad). De Grieken noemen Istanbul nu nog altijd ' i poli'. In de daarop volgende eeuwen knoopten steeds meer Europese staten diplomatieke betrekkingen aan met de stad die nu de hoofdplaats was van het Osmaanse Rijk.
Dit rijk begon in de 19de eeuw te verzwakken. Tijdens de eerste wereldoorlog kozen de Osmanen de kant van Duitsland. Na de oorlog kwam er een geallieerde bezettingsmacht maar in 1922 richtte Kemal Atatürkeen nieuwe republikeinse regering op in Ankara. De laatste sultan werd van de troon vervallen verklaard en Istanbul werd opgeheven als zetel van de centrale macht. De stad is er nochtans in geslaagd om sindsdien zijn positie van economisch en cultureel centrum van Turkije te behouden.
(klik op de oranje links om meer achtergrond info; bron Wikipedia)
Net voor onze afreis naar Istanbul krijg ik een griepje op bezoek. Ongepast vind je niet? Ik heb dan maar goeie ouwe Dr Oetker opgezocht en volgende medicatie mee gekregen:
Bereiding: Steek de kruidnagels door de sinaasappelschijfjes. Voeg het kaneelstaafje, de klontjes suiker en de cognac toe, verwarm dit tot de klontjes suiker bijna opgelost zijn en laat het geheel een beetje trekken.
Verwijder de sinaasappelschijfjes en steek de cognac aan. Voeg de koffie toe en giet het geheel in twee tassen. Versier elke tas met een beetje slagroom.
Zaterdag vliegen we naar Istanbul, 5-daagse citytrip. Gebouwkes kijken, shopping, terrasjes doen en mensjes bekijken. Het zal dan wel even stil zijn op Pedro's Hobby Blog. Daarna à volanté het relaas van onze trip.
Hoewel de aardappel tot het Vlaams cultureel erfgoed behoort, haalt hij zelden het nieuws. Daarom dit berichtje over onze 'patat'. Aardappelen leveren samen met brood en andere graanproducten een belangrijke bijdrage aan de aanbreng van zetmeel of complexe koolhydraten. Daarnaast bevatten aardappelen voedingsvezels en vormen zij een bron van kalium en van de vitamines B en C. In het kader van een evenwichtige voeding wordt aanbevolen dagelijks een portie van 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 g) te eten. Vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren deegwaren en rijst bijna twee maal zoveel calorieën en geen vitamine C.
Aardappelen die in de schil worden gekookt of gestoomd verliezen minder vitaminen en mineralen. Indien je ze toch schilt, moet je alleszins dun schillen omdat de meeste vitaminen, mineralen en vezels net onder de schil zitten. Aardappelen die in de schil worden bereid moeten vooraf altijd grondig worden gewassen of afgeboend om restjes aarde en mogelijke residuen van bestrijdings- en bewaarmiddelen weg te halen. De schil bevat wel minieme hoeveelheden giftige alkaloïden. (foto: henkenzwaanstaal) het rooien van de patat.
(foto: Pedro) De Cyperus alternifolius, waterplant aan de tuinvijver.
Cypergrassen komen op vochtige plaatsen in heel de wereld voor. Er zijn meer dan zeshonderd van deze zeggesoort. Cypergras is geschikt voor in huis, maar nog beter voelt de plant zich thuis aan de rand van de vijver of in een ondiepe vijveroever.
(eigen foto) De hopbellen, de vrucht van de hopplant. Het mooiste aan de hop is zonder twijfel wanneer de strengen met hopbellen eraan hangen. De bellen zij lichtgeel gekleurd. De schutblaadjes hebben een opbouw die doet denken aan een denappel in gesloten toestand. Deze schutblaadjes liggen over elkaar heen. Tegen eind augustus verspreiden de bellen een doordringend aangename, zware geur. Bier! Bij de bereiding van bier wordt het 'poeder' dat in de bellen aanwezig is, gebruikt om het bier zijn eigen karakter te geven. Het geeft de wat bittere smaak aan bier. De plant is tweehuizig. Het is noodzakelijk om een mannelijke en vrouwelijke plant aan te schaffen. Om het verschil tussen beide geslachten te bepalen is het noodzakelijk de bloeiwijzen te analyseren. De mannelijke bloemen zijn in pluimvorm en hangen. De vrouwelijke bloemen zijn kort gesteeld en hebben een overduidelijke kegelvorm.
(foto: Pedro) Hopplant als klimplant, decoratief mooi. Het gebruik van de hop-plant als klimplant in de tuin is niet erg in trek. Onbekend maakt onbemind geldt zeker voor deze sterke klimplant. Van nature komt hop in de Nederlandse moerasbossen voor. In een tuincentrum is de plant een zelden gezien artikel. Om aan deze plant te komen moet dus flink wat moeite worden gedaan. Het bijzondere is z'n verschijningsvorm. De grote, donkergroene, handvormige bladeren hebben veel weg van een druivenblad. Het bladoppervlak is wat ruw. Dit is zeker van toepassing op de stengels. Ze zijn behaard en bij aanraking lijkt het wel een baard van twee dagen... Hop stelt geen bijzondere eisen aan de grond(soort). Op een wat vochthoudende grond voelt de plant zich het prettigst. Vanaf half april schieten de nieuwe scheuten de lucht in. Dit is ook de tijd om de plant langs gespannen draden te leiden. De plant is linkswindend. Heeft de hop eenmaal verticaal houvast, dan groeit hij in een mum van tijd tot een hoogte van wel vijf meter. In het begin zijn de bladeren mooi lichtgroen. Hoe verder in het seizoen, des te donkerder worden de bladeren. Langs de stengels komen veel bladeren tot ontwikkeling. De hop vormt door z'n dichte gebladerte een ideale wand tegen zon. Met opzet schrijf ik 'wand'. De hop groeit goed en snel in verticale toestand, maar aan horizontaal (moeten) groeien heeft de hop kennelijk een hekel. De lengte van het schot wordt in horizontale toestand beduidend korter. (Info: Neerlands tuin) (klik op foto)
Israelke is de aanranding van de kater niet te boven gekomen. Vanavond lag hij op zijn zij.......jammer, de wonde toegebracht door de kat was blijkbaar toch ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Nou ja, de natuur kan ook wreed zijn......
Gered uit de klauw(en) van een hongerige zwervende kater. Toen ik gisteren thuis kwam zag ik de lissen aan de tuinvijver fel bewegen. Niks abnormaal, maar bij windstilte vond ik het toch echt raar. Bij nader toezien zag ik een poes (blijkbaar een zwervende kater) met haar pootjes 'mijn' Israelke op het droge harken. Israelke is een EuroKoi van enkele maanden oud. Die is zo braaf dat hij zich gewillig liet bepotelen door de kater. Israelke lag er voor dood bij. Kater op de vlucht gedreven, EHBO toegepast, Israelke enkele uren in quarantaine geplaatst.(zie foto)........ Ik denk dat Israelke het gehaald heeft want hij komt terug eten aan de oppervlakte. Als hij nu maar een beetje bang geworden is voor zwarte pootjes dan heeft hij toch nog iets geleerd bij zijn hachelijk avontuur........ (klik hier voor meer info over koi's)
Het watermolenpad, 50 km fietsen in en door een milieuvriendelijk omgeving. Je kan uitgebreid genieten van nagenoeg ongerepte stukjes Kempen. (klik op "watermolenpad" om meer foto's)
De "watermolen" van Grobbendonk behoorde in de 13e eeuw toe aan de Heren van Grobbendonk en aan de abdij van Sint-Bernard-op-de-Schelde, die deze streek van de Hertogen van Brabant in leen hadden. Deze watermolen maalt met de kracht van water. De molen staat op de eigenlijke "Nete" (de zijarm en de grote arkuil zijn gegraven). In 1268 brandde hij af. In 1597 werd hij opnieuw totaal verwoest en in 1919 werd hij weerom door brand ernstig geteisterd. In 1921 werd hij helemaal vernieuwd en later tot monument geklasseerd. Het feit dat hij nog steeds maalt met de kracht van water, vormt een unicum.
De tegenpartij opent het bieden Als de tegenpartij opent, kunnen spelers van Biedermeijer Groen het volgende doen: * Volgbod van één of twee in een kleur Een volgbod op éénniveau mag met minimale waarden (voor een uitkomst of redbod). Het volgbod heeft ruime grenzen: ongeveer 6-16 punten (dat laatste met een hand die niet geschikt is voor een informatiedoublet). * Informatiedoublet Steun voor alle ongeboden kleuren en de kracht van een openingsbod. Het (praktisch) verplichte antwoord op een informatiedoublet is de beste kleur en belooft 0-8 punten. Vanaf 9 punten spring je in je beste kleur. * Volgbod van 1SA Dit volgbod is vergelijkbaar met het openingsbod van 1SA en belooft een dekking in de door de tegenpartij geopende kleur. * Sprongvolgbod in een kleur Een sprongvolgbod belooft een hand vanaf een goed openingsbod met een zeskaart.
Conventionele biedingen Stayman, Jacoby, de conventionele sterke 2Kl-opening, het informatiedoublet en 4SA als Blackwood: azen vragen. De antwoorden op 4SA: 5Kl met nul azen, 5Ru met één, 5Ha met twee, 5Sch met drie.
Uitkomen en signaleren -'kleintje belooft plaatje' -hoogste van een serie (van VB10 met de V) -hoogste van een doubleton -een na hoogste van een waardeloze drie- of vierkaart. Als u wilt signaleren is een hoge kaart een 'aan'signaal en hoog-laag geeft een even aantal in de betrokken kleur aan.
De herbieding Over de herbieding van de openende hand zwijgen de meeste systeemkaarten. Dat komt vooral omdat deze herbieding gebaseerd is op gezond verstand. ·Op een antwoord in een nieuwe kleur geeft een 1SA-herbieding 13-14 punten aan met een verdeelde hand, zonder een vierkaart steun voor partners kleur. ·Een herbieding van de geopende kleur toont extra lengte (vaak een zeskaart). ·Herbiedingen met een sprong geven altijd extra kracht aan. In SA 18-19 punten met een evenwichtige verdeling. Een sprong in partners kleur belooft een punt of 16-17 punten en een vierkaart steun.
Het verdere bieden Een reverse-bod is een bod in een nieuwe kleur, die partner met zijn bijbod heeft overgeslagen. Voorbeelden:
Noord
Zuid
1Kl
1S
2Ha
Noord
Zuid
1S
2Ha
3Kl
De eerste situatie wordt wel eens een hoge reverse genoemd (de tweede kleur is hoger dan de eerstgeboden kleur), de tweede situatie een lage reverse. Een reversebod belooft minstens een punt of zestien. De eerste kleur is bijna altijd een vijfkaart. Het bieden is bovendien forcing, een lage reverse is zelfs mancheforcing. Ook de antwoordende hand kan reverse bieden. Een reverse in de antwoordende hand is mancheforcing. Een voorbeeld:
Noord
Zuid
1Kl
1Ha
1SA
2S
Voor het verdere bieden van de openende of antwoordende hand zijn nauwelijks regels. Gezond verstand moet hier de oplossing brengen. Het is vaak de antwoordende hand, die in tweede instantie het eindbod bepaalt (of in elk geval een voorstel doet).
Antwoorden op openings-biedingen Partner heeft geopend. Wat belooft uw reactie?
* op 1 Kl Ru, Ha, S - pas: 0-5 punten. - twee in partners kleur: een vierkaart mee en 6-9 punten. - één in een nieuwe kleur: een vierkaart of langer, vanaf zes punten. - 1SA met 6-9 punten: geen steun in partners kleur en geen vierkaart in een kleur boven de kleur van het openingsbod. - twee in een nieuwe kleur (lager dan de openingskleur): vanaf tien punten en een vierkaart of langer. - drie in partners kleur: een vierkaart of langer en 10-11 punten (limietantwoord). - twee of drie in een nieuwe kleur (enkele sprong): een mooie zeskaart en de kracht van een openingsbod. - 2SA of 3SA: respectievelijk een limietbod (10-12 punten) of 13-15 punten, om te spelen; dit bod ontkent een vierkaart in een hoge kleur. - 4Ha/4S(na 1Ha/S): steun in partners hoge kleur (12-15 punten) en ten minste een vierkaart mee.
* Op 1SA - pas: 0-8 punten. - 2Kl: Stayman vraagt naar partners vierkaart in harten of schoppen. - 2Ru of 2Ha: Jacoby transferbod: belooft ten minste een vijfkaart in de opvolgende kleur (dus respectievelijk een lange harten- of schoppenkleur). - 2SA: negen punten, zonder vierkaart har ten of schoppen. - 3SA: 10-15 punten, om te spelen.
* Op 2Kl - 2Ru: een afwachtbod, d.w.z. geen behoorlijke eigen kleur. - 2Ha/S, 3Kl/Ru: een mooie kleur, minstens een vijfkaart met twee tophonneurs. - 2SA: een evenwichtige hand vanaf een punt of tien. Om te onthouden: pas is uitgesloten op partners 2-opening.
* Op 2Ru, 2Ha, 2S - 2SA: afwijsbod, geen steun in partners kleur. - een nieuwe kleur op twee- of driehoogte: een mooie kleur, bij voorkeur een vijfkaart met twee tophonneurs. - drie in partners kleur: positief, slem is niet uitgesloten. Minstens een slag of drie in de vorm van een honneur in troef, aftroefwaarde (doubleton of singleton in een bijkleur) of azen en heren in een bijkleur. - de manche in partners kleur: geen sleminteresse, eindbod.
* Op 2SA - pas: 0-3 punten - 3Kl, Stayman vraagt naar partners vierkaart in harten of schoppen. - 3Ru of 3Ha: Jacoby transferbod. Belooft ten minste een vijfkaart in de opvolgende kleur (dus respectievelijk een lange harten- of schoppenkleur) - 3SA: 4-10 punten, zonder vierkaart harten of schoppen.
* Op preëmptieve openingen - steunen: rekening houdend met de kwetsbaarheid (partner hanteerde de regel van twee of drie). - 3SA op 3Kl of 3Ru: wat aansluiting in partners kleur en een mooie hand met stops in de andere kleuren. Zo, dit was meteen het langste hoofdstuk van deze 'groene' versie van het standaardbiedsysteem.
-1Kl, 1Ru, 1Ha en 1S U belooft 13-21 punten en ten minste een vierkaart in de geopende kleur. Met twee of meer vierkaarten biedt u de laagste kleur eerst. Met twee vijfkaarten biedt u de hoogste kleur eerst.
-1SA Open 1SA met 15-17 punten en een evenwichtige hand. Dat wil zeggen elke 4-3-3-3 verdeling, 4-4-3-2 verdeling of 5-3-3-2 verdeling met een vijfkaart in een lage kleur. Een ongedekte doubleton is geen bezwaar.
-2Ru, 2Ha en 2S U belooft ten minste acht slagen met de ge-opende kleur als troefkleur. Bovendien zult u veel topkracht hebben (het minimum aantal punten ligt rond de achttien)
-2Kl Het conventionele, sterkste openingsbod; een hand waarbij de manche zeker is, of een evenwichtig verdeelde hand met ten minste 23 punten. -2SA U belooft een evenwichtige hand (vergelijk voor de verdeling de vereisten bij 1SA) met 20-22 punten.
-3 of 4 in een kleur en 5Kl en 5Ru U hebt een lange (zevenkaart) of zeer lange kleur; de kracht: minder punten dan een opening; niet kwetsbaar drie slagen minder dan beloofd, kwetsbaar twee slagen minder.
De Okkernoot (Juglans regia), ook wel Walnoot, Gewone walnoot of Persische walnoot genoemd, wordt al vele eeuwen geplant vanwege de grote economische waarde van het hout en de goed smakende noten. Deze boom is inheems in Zuid-Europa op de Balkan, Zuidwest- en Centraal-Azië tot de Himalaya en in Zuidwest-China. In Amerika wordt de boom ook wel "English Walnut" genoemd.
In de Griekse mythologie wordt Carya door de God Dionysos in een walnotenboom veranderd. De notenboom staat daarom voor het symbool van de wijsheid. Karyatiden zijn vrouwenbeelden van notenhout in de vorm van kolommen van de tempel van Arthemis Karyatis. Onder het christendom werd de okkernoot een boom van de duivel en symboliseerde macht en wellust. Men geloofde dat je ernstig ziek kon worden als je onder de boom in slaap viel.
De boom kan een hoogte van 20 m of meer bereiken en kan meer dan 10 m breed worden. De boom vormt een ronde half open kroon en bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast.De boom bloeit in mei en kan bij lage temperatuur vorstschade aan de bloemen oplopen, waardoor vruchtzetting uitblijft.
Fietstocht in Klein Brabant, langs spoorweg en dijk, via veer en brug. Onze startplaats was 'het fort van Breendonk'. Klein Brabant alwaar de Schelde in de regio het enige gebied is in Europa waar de werking van eb en vloed voelbaar is op zoet water! Fietsen over de Scheldedijken langs Branst, Weert en Hingene, en dan via het Klein-Brabantse hinterland en de Rupelstreek.
Step-Bridge-drive te Huizen in Nederland. Matige opkomst en zeer matige prestatie van het duo Adri en Pedro. Een echte walk-over werd het daar in Huizen. Volgende keer beter, optimistisch blijven!
Aronskelk (Zantedeschia) Dit bolgewas is afkomstig van de vochtige graslanden in Zuid-Afrika. De plant heeft dikke, sierlijke, tot 20 cm hoge, lange, puntvormige bladeren. De zantedeschia heeft een opgerolde bloeischede in alle mogelijke kleurschakeringen zoals wit, goudgeel, oranje, roze en karmijnrood. De plant komt het beste tot uiting in half schaduwrijke plaatsen. Tijdens de groeiperiode de aarde constant vochtig houden, na de bloeiperiode niet meer gieten. Tip: de Zabtedeschia is een giftige plant. Voorkom contact met de ogen of de huid.
Met de Truscott conventie is het de bedoeling de tegenpartij uit de bieding te houden, na een opening van Uw partner kan er een informatie doublet geboden worden. Nu kan het zijn dat het Uw bieding niet direct stoort, dan biedt U gewoon door. Het is ook mogelijk, dat het wat moeilijker is, maar U wilt het de tegenpartij toch moeilijk maken, dan is daar de Truscott conventie, die U mogelijk van dienst kan zijn. Het is de bedoeling met een "fit" in de geboden kleur zoveel mogelijk biedruimte weg te nemen. Een enkelvoudige verhoging kan nu met 2 tot 5 punten.
B.v 1 > Doublet (informatiedoublet) > 2 * met een "fit" en 2 tot 5 punten en met 6 tot 9 punten spring je naar 3 hoogte, 3 * in dit geval, dus 4 punten minder dan normaal het geval is. *Niet Alerteren
In zo'n geval gaat natuurlijk een Jacoby 2 SA niet neer door. Dus een 2 SA*Alerteren, bod heeft een andere betekenis. Wel bied je met inviterende handen 10 - 11 punten en een "fit", 2 SA. Dit is dus inviterend voor de Manche en een "fit"
Met 9+ punten redoubleert U en U heeft belangstelling gedoubleerd tegen te spelen.
De openaar moet zich natuurlijk wel aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden !!
Met overwaarde ga je natuurlijk wel naar de manche en bij een "fit" in de lage kleuren, of het liefst naar 3 SA.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)