Istanbul zoals het veel vroeger was.... Rond 600 v. C. sticht de Griek Byzas op het schiereiland waar nu Istanbul ligt de nederzetting Byzantion. De plaats bleef lang zijn dorpskarakter behouden tot de Romeinse keizer Constantijn in 330 n.C. besloot de stad te ommuren en er zijn keizerlijke residentie in onder te brengen. Vrij vlug werd de stad 'Constantinopel' genoemd en in 395 n.C. werd ze de hoofdstad van het oostelijk deel van het Romeinse Rijk, een tweede Rome. Dit rijk krijgt later de naam 'Byzantijns Rijk', naar de oorspronkelijke naam van de eerste nederzetting.
In de vroege middeleeuwen wordt Constantinopel steeds belangrijker als handelscentrum. Handelaars uit oost en west komen er zich vestigen. De kruistochten tussen de 11de en 13de eeuw versterken het kosmopolitisch karakter van de stad. Het verjagen van de Byzantijnse keizers en de korte periode tussen 1204 en 1261, waarin de stad geregeerd werd door tot keizer uitgeroepen kruisridders, brengt Constantinopel aan de rand van de afgrond.
In 1453 wordt de stad door de Osmaanse Turken onder sultan Mehmed II veroverd. Vooral in de 16de eeuw, onder sultan Soelaiman de Grote, werd de stad verder verfraaid met prachtige bouwwerken die niet moesten onderdoen voor de monumenten van de Byzantijnse tijd. In die periode wordt ook de naam ISTANBUL meer en meer gebruikt. Het is een verbastering van het Griekse 'eis tin poli = in de stad). De Grieken noemen Istanbul nu nog altijd ' i poli'. In de daarop volgende eeuwen knoopten steeds meer Europese staten diplomatieke betrekkingen aan met de stad die nu de hoofdplaats was van het Osmaanse Rijk.
Dit rijk begon in de 19de eeuw te verzwakken. Tijdens de eerste wereldoorlog kozen de Osmanen de kant van Duitsland. Na de oorlog kwam er een geallieerde bezettingsmacht maar in 1922 richtte Kemal Atatürk een nieuwe republikeinse regering op in Ankara. De laatste sultan werd van de troon vervallen verklaard en Istanbul werd opgeheven als zetel van de centrale macht. De stad is er nochtans in geslaagd om sindsdien zijn positie van economisch en cultureel centrum van Turkije te behouden.
(klik op de oranje links om meer achtergrond info; bron Wikipedia)
|