Bijna 55 % van de Fransen hebben zondag in het referendum over de Europese grondwet NON gezegd tegen het huidige Europese project en tegen de politieke leiders van hun land. Zowel inhoudelijke als externe factoren hebben de stemming beïnvloed. De enthousiaste oproepen ter verdediging van de grondwet door president Chirac en de leiders van zowel de cerntrum-rechtse meerderheid als de socialistische oppositie hebben de Franse bevolking niet kunnen overtuigen van de voordelen van de grondwet (vb. eenvoudiger werking en een sterkere socio-economische macht) noch hun vrees kunnen weerleggen voor vermeende nadelige gevolgen van de grote Europese integratie met Oost-Europa (vb. Bolkestein-richtlijn).
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De intense campagne heeft de ontevreden Fransen massaal naar de stembus gedreven om hun onbehagen weer te geven over de elitaire liberale establishment-politiek in Europa en het manklopende beleid van hun arrogante leiders in Parijs, die elke geloofwaardigheid hebben verloren. President Chirac heeft blijkbaar zijn rebelse landgenoten begrepen en gaf zondagavond vlug zijn nederlaag toe: Frankrijk heeft zich democratische uitgesproken. Ik neem acte van deze soevereine beslissing. Onze Belgische Verhofstadt, die de job van Europees president ambieert, verklaarde de neen stemmen dan weer typisch als een roep naar nog meer Europa
Het is duidelijk dat de Europese Unie met het NON van medestichter Frankrijk naar een crisis gaat. Daar kan woensdag nog Nederland bijkomen. Het was de bedoeling dat het verdrag tegen november 2006 zou goedgekeurd worden door alle 25 EU-landen. Momenteel hebben al tien lidstaten de grondwet goedgekeurd. In België is dat nog niet gebeurt maar er bestaat geen twijfel dat dit in orde komt. Voor de federale kamer en senaat is de stemming al achter de rug en nu volgen nog de vijf regionale parlementen (Vlaams, Brussels, Waals, Duits en Franstalige gemeenschap).
|