Bijna 55 % van de Fransen hebben zondag in het referendum over de Europese grondwet NON gezegd tegen het huidige Europese project en tegen de politieke leiders van hun land. Zowel inhoudelijke als externe factoren hebben de stemming beïnvloed. De enthousiaste oproepen ter verdediging van de grondwet door president Chirac en de leiders van zowel de cerntrum-rechtse meerderheid als de socialistische oppositie hebben de Franse bevolking niet kunnen overtuigen van de voordelen van de grondwet (vb. eenvoudiger werking en een sterkere socio-economische macht) noch hun vrees kunnen weerleggen voor vermeende nadelige gevolgen van de grote Europese integratie met Oost-Europa (vb. Bolkestein-richtlijn).
De intense campagne heeft de ontevreden Fransen massaal naar de stembus gedreven om hun onbehagen weer te geven over de elitaire liberale establishment-politiek in Europaen het manklopende beleid van hun arrogante leiders in Parijs, die elke geloofwaardigheid hebben verloren. President Chirac heeft blijkbaar zijn rebelse landgenoten begrepen en gaf zondagavond vlug zijn nederlaag toe: Frankrijk heeft zich democratische uitgesproken. Ik neem acte van deze soevereine beslissing.Onze Belgische Verhofstadt, die de job van Europees president ambieert, verklaarde de neen stemmen dan weer typisch als een roep naar nog meer Europa
Het is duidelijk dat de Europese Unie met het NON vanmedestichter Frankrijk naar een crisis gaat.Daar kan woensdag nog Nederland bijkomen. Het was de bedoeling dat het verdrag tegen november 2006 zou goedgekeurd worden door alle 25 EU-landen.Momenteel hebben al tien lidstaten de grondwet goedgekeurd. In België is dat nog niet gebeurt maar er bestaat geen twijfel dat dit in orde komt. Voor de federale kamer en senaat is de stemming al achter de rug en nu volgen nog de vijf regionale parlementen (Vlaams, Brussels, Waals, Duits en Franstalige gemeenschap).
De wedden van onze politici : ministers en parlementairen
Laten we maar starten met te zeggen dat Robert Stevaert geen gouverneur is geworden om meer te kunnen verdienen.Een gouverneur in België verdient 72.400 . Het is een publiek geheim dat Steve S. als partijvoorzitter en Vlaams parlementslid een ministerwedde opstreek, naast royale presentatiekosten en bijkomende voordelen. Een gewone Belgische minister heeft een jaarsalaris van 178.921 (of7.217.655 BEF). Daarbij komen nog 2.519 vakantiegeld, 4.786 eindejaarspremie, 3.312 representatiekosten en 12.802 vergoeding voor huisvesting en nog wat kleinigheidjes. Het rekeningetje loopt dus op tot 202.340 of 8.162.375 BEF.
En dan spreken we nog maar van een gewone minister. De eerste minister en de vice-premiers verdienen nog stuk meer. Voor de eerste minister zou het startbedrag al 192.000 bedragen. Ze hebben er dus wel voor gezorgd dat ze daarbij nog mee profiteren van de afschaffing van de hoogste belastingsschalen. Als we een vergelijking maken van de jaarsalarissen van de Europese premiers, doet onze Belgische excellentie het helemaal niet slecht. Hij verdient 50 procent meer dan zijn Nederlandse ofFinse collega. en dubbel zoveel als zijn Spaanse collega.
Ministers hebben ook steeds een auto met chauffeur ter beschikking en een lucratieve visa-kaart, waarmee heel wat meer mag betaald worden dan bv. een nieuwe bril. Al is in het verleden wel eens opgetreden tegen een wilde braspartij in Parijs, die Chevalier toen zijn ministerpost kostte, de laatste vijf jaar bestaat blijkbaar geen beperking meer in het gebruik.Huidig gekend recordhouder is minister Dewael, die het presteerde om 3.390 (136.752 BEF) uit te geven in de Stucki (Bazel, Zwitserland). Het duurste etentje van Stevaert kostte maar 842 (34.000 BEF) in de Baguettes Impériales (Brussel, 1 Michelin-ster).
Een volksvertegenwoordiger of senator verdient jaarlijks 69.209 of 5.768 (232.691 BEF) per maand. Daar komt nog een niet belastbare onkostennota van 19.381 bij. Verder krijgt hij nog een eindejaarspremie van 2.020 en 5.307 vakantiegeld. 36 federale parlementsleden krijgen nog een supplement als bureauleden, voorzitter, vice-voorzitter, secretaris, groepsleider of questor. Al naargelang hun functie komt er 11 à 72 % bij hun basiswedde. Kamervoorzitter De Croo verdient zelfs nog iets meer dan de eerste minister.De democratie is onbetaalbaar, zegt hij dan.
Volledigheidshalve moeten we er bij vertellen dat alle partijen, ook het Vlaams Belang, dit systeem aanvaarden. Vermeld moet ook dat de parlementairen en de meeste ministers een deel (10 of meer %) van hun wedde afstaan aan de partij. Voor het Vlaams Belang is dat 15 % en het niet meer boven de eigen kiesdrempel geraakte Groen hield het bij 25 %.
De wedden van onze politici : burgemeester en schepenen
Zoeken naar de bezoldiging van onze politici is toch niet zo eenvoudig en zo openbaar als ik het me vooraf had voorgesteld. De zoekmachines op internet brengen me niet veel verder dan wetteksten van de nieuwe gemeentewet van 1999 en besluiten over verhogingen van vakantiegeld in 2002. Het valt op dat de openbaarheid van bestuur vooral geldt voor de gemeentemandatarissen, maar dat de wedden van onze toppolitici zoveel mogelijk uit de openbaarheid worden gehouden.
De wedde van de burgemeesters en schepenen is af te leiden uit Afdeling 5 van de nieuwe gemeentewet van 4 mei 1999 (BS 28-7-1999).Art. 19 van de gemeentewet zegt dat de wedden van de burgemeesters worden vastgesteld door toepassing van de opgenomen coëfficienten op het hoogste bedrag van de in art. 28 vastgestelde weddenschaal van de gemeentesecretaris van de betrokken gemeente. Het Art 28 is nog overgenomen uit de wet van 30-7-1994 en we werken met de wedden van de secretaris, die zijn gekoppeld aan spilindex138,01 uit 1990.
We komen dan tot volgende bedragen in oude BEF (met 22 weddeschalen van gemeenten met minder dan 300 inwoners tot deze boven 80.000 inwoners) :
1° gemeenten van 5.000 inwoners en minder :556.092 => 1.025.995
2° gemeenten van 5.001 tot 10.000 inwoners : 1.133.552 => 1.290.183
3° gemeenten van 10.001 tot 20.000 inw.: 1.479.004 => 1.584.403
4° gemeenten van 20.001 tot 50.000 inw.: 1.888.609 => 2.130.387
5° gemeenten van 50.001 tot 80.000 inw.: 2.498.554
6° gemeenten van meer dan 80.000 inw.: 3.012.120 => 3.247.043
Daarbij komen nog een eindejaarspremie en vakantiegeld. Deze bedragen worden door de koning vastgesteld en staan dus niet vermeld in de gemeentewet. De wedden van de schepenen worden vastgelegd op 60 % (gemeenten tot 50.000 inw.) of 75 % (grotere gemeenten) van die van de burgemeester. Ze gaan dus van 333.655 =>2.435.282 BEF
Bij al die bedragen moet zowat één derde bijgevoegd aan indexaanpassingen sedert 1990.
De burgemeester en schepenen mogen geen bijkomende verdiensten genieten ten laste van de gemeente, om welke reden of onder welke benaming ook (cf visakaarten Antwerpen en elders). Andere vergoedingen, wedden en presentiegelden voor andere politieke activiteiten naast hun mandaat (vb parlementslid) mag niet hoger zijn dan anderhalve maal het bedrag van de parlementaire vergoeding van de leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en van de Senaat. Richtbedragen daarbij staan uiteraard niet in de gemeentewet.
De gewone Fransman wil een proteststem uitbrengen en tegen de Europese grondwet stemmen In elk geval geven de Fransen waar ik mee in contact ben gekomen de laatste maand me sterk de indruk dat het "neen" wordt, wat trouwens ook blijkt uit de opiniepeilingen. Momenteel geven die nog een heel nipte meerderheid voor "neen", maar mijn indruk is toch dat het verschil groter zal zijn. De Fransman is massaal aangetrokken om te gaan stemmen en dit keer zou het "neen" kamp - al is dit woord volgens mij slecht gekozen - er het meest voordeel uit kunnen halen. Als we het over een georganiseerd kamp moeten hebben, dan is dat overal in Europa toch het 'Ja' kamp, dat massaal en met veel middelen hun verondersteld kiesvee hebben opgeroepen om hen te volgen. Maar de mensen willen dit keer niet meer meestappen op de trein naar het onbekende.
De tegenstanders van de Europese grondwet kunnen hun visie niet altijd verbaal uitleggen, maar ze zijn evensterk overtuigd van hun gelijk als president Chirac, de partijleiders van de grootste partijen en andere ja-stemmers. Ik hoor dan ondermeer de richtlijn Bolkestein en de wellicht terechte vrees voor de nieuwe oosteuropese werknemers aan lager lonen. Ook het verlies van de Franse eigenheid, vrees voor vreemdelingen maar ook het terechte wantrouwen tegen hun politieke leiders en de Europese zelfverrijking spelen een rol. Het is dus meer dan een proteststem, wegens welig tierende politieke corruptie in Frankrijk en Europa.
Steve Stevaert heeft zichzelf benoemd tot gouverneur van Limburg in opvolging van Hilde Bertrand (CD&V). Hij droomde er al lang van om gouverneur te worden in zijn provincie en dit was een enige gelegenheid om zijn ambitie waar te maken. Daarmee gaat hij de geschiedenis in als de eerste socialistische gouverneur van Limburg. Vlaanderen telt nu twee socialistische (ook Lode De Witte van Vlaams-Brabant) en twee liberale gouverneurs (Camille Paulus in Antwerpen en André Denys in Oost-Vlaanderen) waardoor paars zijn federale macht wel goed heeft verzilverd. Voor Steve was het wellicht nu of nooit. Hij heeft zelf een groot aandeel gehad in de federale verkiezingsoverwinning in 2003, waardoor de SPa voor het eerst de grootste partij werd in Limburg. Maar het gegeven was in juni 2004 al weer voorbijgestreefd doordat de CD&V sedertdien weer de grootste partij is in Limburg. Hij moest nu wel de gouverneurspost pakken of die enige kans zou hem wellicht zijn voorbij gegaan. Misschien is het wel een goede zaak voor de mensen, om het in zijn termen te stellen. Stevaert was een van de machtigste personen in het land en kan wellicht bewerkstelligen dat meer aandacht en middelen naar de provincies zouden gaan. Het beleid van de provincies staat hoedenook dichter bij de bevolking dan het federale niveau of dat van de gemeenschappen. Enkele jaren geleden schroefden de paarsgroene regeringen nog de macht en vooral de budgetten (een paar miljard minder) van de provincies terug. Centraal in beeld in Bokrijk bij de aankondiging van zijn benoeming stond Willy Claes. Robert of Steve Stevaert was eigenlijk de politieke zoon van het door het Augusta-schandaal neergeslagen Limburgse socialistische boegbeeld. Toch was het binnenhalen van de succesvolle café-manager, die het van kelner tot strategisch café-handelaar bracht, aanvankelijk geen succesverhaal. Gesteund door Willy Claes haalde hij in 1985 direct een zetel van provincieraadslid met zowat 800 stemmen en drie jaar haalde hij bij zijn volgende kandidaatstelling maar 400 stemmen. Willy Claes maakte hem wel deputé en het is in die rol dat hij zijn aanhang opbouwde met zijn eerste stunten. Toch wordt hij niet verkozen als derde op de lijst voor de Europese verkiezingen van 1994. Maar hij wordt nadien wel de eerste socialistische burgemeester van Hasselt en Vlaams parlementslid. Dan gaat het snel en wordt hij eind de jaren negentig minister van Ruimtelijke Ordening en vervoer en vice minister-president. Hij vormt duo met Vande Lanotte, brengt reclamestrateeg Janssens binnen en wordt leider van de Teletubbies.
De maskers vallen af, zouden we kunnen stellen.Het laatste jaar gaf het partijgebeuren genoeg stof om te stellen dat de V en de L in de officiële partijnaam op zijn minst gezegd heel wat geweld werd aangedaan.Met zijn gekend voluntarisme pakte Verhofstadt vorig jaar zonder enige democratische besluitvorming van de ene dag op de andere Karel De Gucht zijn voorzitterschap af om het zichzelf toe te eigenen.De Verhofstadt LD was niet ver meer! Met woordvoerder Somers als minister-president in Vlaanderen en interim-voorzitter Sterckx, die in zijn plaats de lakens uitdeelde, kon Numero Uno nergens meer worden tegengesproken.
Voor de L is het niet ver gezocht als we daarvoor het item Leugens en bedrog aanhalen. En dan zijn het bedrog met het vreemdelingenstemrecht , het dooreenschudden van de Vlaamse regering of de flagrante leugens van Numero Uno in het parlement of in exclusieve intervieuws al zo goed als vergeten. De opeenvolgende verklaringen over zogenaamde belastingsverlagingen voor iedereen, de 200.000 bijkomende arbeidsplaatsen en het bedrog rond BHV nemen we er zomaar bij. Maar de vaststelling blijft dat er nog weinig geloofwaardigheid overblijft van de stellige verklaringenvan de partijtop, die van de liberale beginselen eigenlijk een grote leugen maakt.
Tenslotte krijgen we vandaag ook de laatste stap om ons met volle overtuiging te doen besluiten dat ook die D meer aanleunt bij Dictatuur dan dat de partij open staat voor een democratische politieke stellingname. De marge voor kritiek is wel heel smal geworden als een bestuurslid niet eens de mening mag hebben dat het gebruik van volmachten om op te treden tegen dissidente VLD'ers (het gaat dan nog om belangrijke opniniemakers als De Gucht en Dedecker) geen goed doet aan het democratisch gehalte van de VLD. Misschien is mijn reactie al een voorbeeld van het gelijk van deze dissidente VLD-schepen.
We zouden er een niet eens zo ongeloofwaardige karikatuur kunnen van maken. Numero Uno zit op zijn ivoren toren als opperleider en heeft zijn lakeien, die ervoor moeten zorgen dat de gemeenschap onderdanig buigt voor zijn meesterschap. Hij heeft daarvoor zijn woordvoerders-overlopers-lamme volgelingen waar huidig voorzitter Somers er één van is.Het partijbestuur wordt blijkbaar het polit-bureau van Verhofstadts Leugen Dictatuur. Dat moet eenparig zijn ! De andere meningen moeten eruit, als we vandaag zien dat Patricia De Waele onverwijld uit de partij moet worden gezet omdat ze vandaag kritiek had op de volmachten van Somers.Nu telt de inhoud van het woordje onverwijld wel ?!
Het beeld van de dictatoriale leider wordt nog scherper als we weten voor wie de volmachten zijn bedoeld. Het zijn de VLD-bestuursleden, die het hebben aangedurfd om zich democratisch kandidaat te stellen voor het voorzitterschap waar iedereen wist dat Verhofstadt zijn woordvoerder Somers op die post wilde. Daaruit bleek dat JM Dedecker zowat 40 % vertegenwoordigt in de partij. Een andere kandidaat Coveliers werd al buitengewipten Patricia De Waele kwam met 1712 stemmen als derde uit de strijd. Wie nog eens ingaat tegen Verhofstadt is meteen gewaarschuwd, maar wie de Belgische politiek volgt zou dat al moeten geweten hebben.
De voorstellen binnen de themas De wereld is onze markt en Arbeid bevrijden zijn een regelrecht pleidooi voor de absolute vrije markt (laissez faire, laissez passer). Het sociaal overlegmodel wordt hierinvolledig in vraag gesteld en de individualisering is tot absoluut doel verheven, naar analogie met het Angelsaksische model. Nieuw kunnen deze ideeën allerminst worden genoemd: reeds in de 18de eeuw werd Engeland beschouwd als de bakermat van de vrijheid. Vooral met het doorbreken van de solidariteitsgedachte toont de huidige liberale lichting wie ze zijn.
De titel van het opiniestuk van de eerder als rechtse liberaal te orienteren hoofdredacteur Luc Van der Kelen in Het Laatste Nieuws is duidelijk. De VLD gaat met zijn vernieuwde visie Van Daems naar Daens.In de voorgestelde congresresoluties wordt ook het overlegmodel fundamenteel in vraag gesteld.Zo wordt er voorgesteld om alle werknemers individueel te laten onderhandelen met hun werkgever over hun loon en diensttijden in plaats van collectief. Behalve dat zoiets redelijk onpraktisch is ik zie die van Ford al onderhandelen met elk van hun 6.000 werknemers apart voert dit het sociaal overleg terug naar de tijd van Daens.
Ik kan mij dit keer aansluiten bij het oordeel van Van der Kelen: "De intrede van een serie nieuw-rechtse yuppies uit de kabinetten drijft de partij pijlsnel weg van haar sociaal-humanistische wortels." Rik Daems, ja die arrogante typ die trots poseerde voor zijn riante villa in Aarschot, stelde tien jaar geleden samen met Verhofstadt bij een vorig VLD-congres 10 jaar geleden in Hasselt nog voor dat een elite burger uit de staat moest kunnen stappen. Die denkwijze van toen zit in de voorstellen, die 'baby Bush' en zijn ultraliberale acolieten Quick, Dedecker, Duchatelet en co. willen laten goedkeuren als de nieuwe ideologie van de partij.
Luc Van der Kelen in HLN:De VLD vindt haar voorbeelden bij de Amerikaanse president Bush, adept van de 'flattax', de belasting die voor de eenvoudige arbeider procentueel even hoog is als voor de multimiljardair. De economisten van de VLD halveren de sociale lasten en kennen in een overgangsfase nog belastingtarieven van 20 en 40%. Maar hoe ze de staat dan wel moeten financieren, is een detail dat in het midden wordt gelaten. Hoogte en duur van een werk-lozenuitkering zou afhangen van hoeveel iemand heeft bijgedragen en hoe lang hij heeft gewerkt. En daarna vliegt de werkloze naar het OCMW.
Sociale zekerheid wordt een verzekering voor wie het al beter heeft. De VLD wil van België naar het scenario van een Oost-Europese belastingsparadijs in een getto op een sociaal kerkhof. Met het schrappen van een solidaire maatschappij en het verder individualiseren van het overleg gaan we naar onhoudbare toestanden. In de bedrijven kan het nieuwe VLD-model enkel leiden naar onhoudbare toestanden, waar de werknemers elkaar moeten wantrouwen in plaats van samen te werken, enz. Na veertig jaar algemene welvaart dank zij het overlegmodel, moet alles nu weer zwichten voor het liberale kapitaal zoals in de tijd van Daens. De ijdelheid van de liberalen gaat weer zover dat werknemers weer meer slaaf moeten worden van wel medewerkers. Het produceren van naijver, nijd en andere gevolgen van wantrouwen kan op termijn enkel onze algemene welvaart doen afbrokkelen.
Zelfs meeste parlementairen niet geïnteresseerd voor Europese grondwet
Beschamend schouwspel in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daar werd de o zo belangrijke Europese grondwet goedgekeurd. Waar sommigen met veel ijver pleitten om daaroveer een referendum te organiseren, vinden dezelfde parlementairen het niet eens belangrijk om het debat daarover te volgen in het parlement. Bovendien blijken de geïnteresseerden niet eens op de hoogte van de essentiële inhoud van die grondwet. Bij een rondvraag van het Canvas-nieuwsprogramma Ter Zake bij de aanwezige specialisten van de verschillende partijen bleek enkel Herman Van Rompay bekwaam om correct te antwoorden op de concrete vragen over de bevoegdheden en de werking van de Europese commissie. Alle andere parlementairen verdienden een grote buis en toonden hun royale wedde onwaardig. De Europese Grondwet is zelfs voor de specialisten-beroepspolitici van de verschillende partijen te moeilijk om correct te antwoorden op de eenvoudigste vragen en de meeste parlementairen vinden het niet eens belangrijk om daarbij hun job te doen en de debatten te volgen. Hoe zou de gewone burger dan in een referendum een gefundeerde stem kunnen uitbrengen over die grondwet ?
De Vlaamse vleugel van de VLD heeft zware kritiek op de partijtop, omdat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet is gesplitst. VLD-burgemeester Willy De Waele van Lennik vindt zelfs dat de partijtop moet opstappen als hij zijn woord niet houdt. (berichtgeving VRTnieuwsnet 170505)
In tegenstelling met de partijtop van zijn partij negeert de burgervader van Lennik de gevoelgens van zijn Vlaamse mensen niet. Willy De Waele gaat heel ver in zijn bewoordingen en vindt dat zijn partij plat op de buik is gegaan voor PS-voorzitter Elio Di Rupo. Bart Somers had vorig jaar immers beloofd dat de VLD desnoods het Vlaamse splitsingvsoorstel zou doorduwen, indien de Franstaligen niet zouden willen meewerken. Hij neemt het niet dat Verhofstadt en de federale regering een nieuwe inbreuk doet op de scheiding der machten en het wetsvoorstel voer de scheiding niet laat stemmen in het parlement. Dan zou de niet-splitsing niet de schuld zijn van VLD, wat nu het geval is, maar van de Franstaligen. Hij is er net als velen van overtuigd dat die Franstaligen de alarmbelprocedure niet eens zouden in gang hebben gezet, omdat ze niet wilden verantwoordelijk zijn voor de val van een voor de Franstaligen zeer gunstige federale regering.
"Het is nu tijd om schoon schip te maken", zegt hij, "net zoals de socialisten jaren geleden een vernieuwing hebben doorgevoerd na hun schandaal met Augusta."
VLD-bestuurslid Boudewijn Bouckaert is zowat de woordvoerder geworden van de rechtgeaarde liberalen in de partij en hij publiceerde vandaag een open brief met harde opmerkingen tegen de houding van de partijtop.
"Na het migrantenstemrecht en het bevestigen van het cordon sanitaire is het afblazen van B-H-V de derde grote blunder van de VLD in één jaar tijd", zegt hij in een open brief aan alle partijleden. "De huidige leiding vreet het kapitaal van onze jonge parlementsleden op."
Dat hoeft geen commentaar, maar we mogen verwachten dat het oude trio Verhofstadt - De Wael - De Croo eventueel met de hulp van oude ratten als Willy Declercq ea., maar zeker met de hulp van woordvoerders, overlopers, parlementairen en andere gebondenen om den brode de kritiek als onverantwoord zullen in de kiem smoren. En de kiezer zal het ook vergeten.
Ongelooflijk eigenlijk wat sedert de komst van Numero Uno mogelijk is "la Belgique". Bij het paarsgroene regeerakkoord in 1999 zit een geheime clausule met jaarlijks extra Vlaamse miljardenstroom voor Franstalig onderwijs. De Franstaligen krijgen alles zonder enige discussie en zonder verwijl zoals splitsing van wapenleveringen, Francorchampswet, vreemdelingenstemrecht, enz. De kieswet wordt in 2003 aangepast of eigenlijk gemanipuleerd naar Paars BV-model. Die manipulatie door Verhofstadt I was zelfs ongrondwettelijk wat resulteerde in het arrest van het Arbitragehof een jaar geleden. Toch worden de Europese verkiezingen nog volgens hetzelfde ongrondwettelijke systeem gehouden, waarbij Franstaligen in Vlaanderen kunnen kiezen voor Michel, Di Rupo en andere FDF-kandidaten uit Wallonië. De burgemeesters dreigen terecht met sancties, en worden koest gehouden door de toen nog Paarsgroene Vlaamse regering Verhofstadt-woordvoerder Somers op kop, maar ook Verhofstadts interim-VLD-voorzitter Sterckx en SPa voorzitter Stevaert. Ze beloven de onverwijlde splitsing van BHV zonder prijs. Die zou desnoods gestemd worden met de Vlaamse meerderheid in het parlement. Die belofte wordt nog herhaald in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Vandaag kwam het niet tot die stemming. De aan de franstaligen bijzonder onderdanige regering Verhofstadt II zet het parlement gewoon buiten spel, door een nieuwe vertrouwensstemming in te roepen. Enkel Spirit bleek nog voldoende op Vlaamse grond te staan om het gedrocht van Verhofstadt-Vande Lanotte-Rijnders tegen te houden. Grondwet, Raad van State, Arbitragehof zijn vanaf nu ondergeschikt aan de huidige regering. De dictatuur is niet ver meer af ! Dat is de 'verboren agenda' van Verhofstadt. Verhofstadt en Franstalig België willen het Vlaams kartel breken en de Vlaamse regering verzwakken, zodat ze opnieuw naar de pijpen kunnen dansen van de federale regering van la Belgique. Het zou gans anders kunnen uitpakken! Een oplossing voor het arrest van het Arbitragehof verhuist tot na de verkiezingen van 2007 in de diepvries ??! Na ongrondwettelijke federale verkiezingen in 2003, ongrondwettelijke Europese verkiezingen in 2004, provincieraadsverkiezingen volgend jaar in Vlaams Brabant met ongrondwettelijke kieskring BHV, moeten ook de verkiezingen van 2007 ongrondwettelijk worden. Dus wordt het arrest gewoon in de vuilbak gegooid. Waarom zou dit in 2007 kunnen opgelost worden als nu na al die plechtige beloften de Verhofstadt LD en de nog altijd aan de PS onderdanige SPa nog altijd beven voor Di Rupo en FDF. Als ze vandaag die eenvoudige splitsing weigerden te stemmen, kan de Franstalige elite in Vlaams Brabant zeker ook op hen rekenen in 2007.
Er was geen oplossing mogelijk ? Waarom schorst de Paarse regering dan niet de kieswet van 2003, die oorzaak is voor het arrest van het Arbitragehof. Waarom kan het parlement niet zijn werk doen en de splising stemmen in de kamer ? De Alarmbelprocedure, wordt gezegd. Maar de Franstaligen zouden die nooit inroepen, daar ze dan wel een minder onderdanige Vlaamse partner riskeren in het federaal parlement en de federale regering, want Paars zou bij verkiezingen zijn meerderheid verliezen. Dat is de kern van de zaak : Di Rupo, FDF-MR Reynders en de Franstalige bourgeoisie in Vlaanderen zou de huidige buitenmatig onderdanige houding van de Paarse regering behouden en geen verkiezingen riskeren. Spirit zat dwars en verdient dus alle Vlaamse sympathie. Maar het zegt veel over de Vlaamse liberalen en socialisten, die hun historisch gunstige houding tegenover Franstalig Belgique blijven waarmaken.
Politici dwarsbomen klokkenluider met alle middelen
JM - Op www.struikgewas.be een straf klokkenluidersartikel gelezen (moet je ook eens doen), een echte aaneenschakeling van onrechtmatigheden, dat eindigt met Verwilghen die niet optreedt t.a.v. een schriftvervalsing en een verduistering van een overheidsdocument. En dat voor een jurist en oud-voorzitter en zelf uitgeroepen 'witte ridder' van de Commissie Dutroux. Verdere ingredienten: een sjoemelende advocaat van een bepaalde politieke kleur, de ombudsdienst die liegt en bedriegt; De Croo die zijn ogen sluit; en de rechtbank die ook al manifest partijdig optreedt... Enfin een duidelijk ons-kent-ons-verhaal, met bewijzen op het net en al ... Jan Puype, auteur van 'De elite in Belgie - Welkom bij de club' stelt in een commentaar op dit dossier: het is beenhard gestaafd en een echte David tegen Goliathstrijd. Poli - Aangrijpend de hele zaak. Moest de bevolking meer politiek bewust zijn en bekommerd om hun democratie, zouden dergelijke voorvallen evengoed kunnen aanzetten tot een soort witte woede. Uitgerekend de zgn. witte ridder uit de Dutroux commissie toont hierin nogmaals zijn ware aard. Het is echter geen gemakkelijke materie, waarop in forum-tijd zomaar gefundeerd kan gereageerd worden. Eerste reactie toch : Gelukkkig bestaat dit medium om te pogen de mensen wakker te schudden voor deze praktijken. In elk geval ook moed voor het slachtoffer. Respect ook voor zijn serene houding, waarbij hij zijn verhaal rustig en zonder rancune brengt. Het bewijst dat hij als ambtenaar op zijn plaats zat. De reactie van deskundige terzake Jan Puype (van boek Elite van België) legt ook de vinger op de wonde. Mij is ook bijgebleven : Een beenhard dossier waarin het slachtoffer een David-strijd moet voeren tegen Goliath. En de verwijzing naar wat het weekblad Knack op 9 juli 2003 mooi weergaf: "Onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte werd destijds door een fout bord spaghetti door zijn meerderen gestraft, maar zijn meerderen mochten wel tot de loge behoren." Dacht bij het lezen inderdaad ook aan de witte beweging tegen gerechtelijke willekeur met de Dutroux affaire als hoogtepunt. De witte ridder Verwilghen van toen, heeft ondertussen al wel meer duistere streken uitgehaald.
Als we Numero Uno mogen geloven (?) gaat hij eindelijk nog eens echt onderhandelen over BHV. Als ik hem vandaag bezig hoor op radio en TV, dan start hij eerder een verkiezingscampagne: "Het is allemaal de schuld van de CD&V". Hij vergeet natuurlijk dat het onverwijld splitsen van BHV een belofte is van de vorige Vlaamse regering met de Plechtige ondertekening nu ruim een jaar geleden van een akkoord met de Paarse burgemeesters van de rand om BHV onverwijld te splitsen zonder tegenprijs en alleen als uitvoering van het arrest van het Arbitragehof. Het waren de toenmalige minister-president van de Paarsgroene regering Somers (vroeger overloper-woordvoerder van Verhofstadt en nu VLD-voorzitter), partij-voorzitter Sterckx in de plaats van Verhofstadt, SPa voorzitter Stevaert, e.a. Daar hebben CD&V, NVA of VB niets mee te zien. Het overnemen van dit akkoord door de regering Leterme kwam pas nadien. En is het echte probleem niet het arrest van het Arbitragehof als gevolg van de nieuwe ongrondwettelijke Paarsgroene kieswet van Verhofstadt. Ook bij en na verkiezingen blijft dit probleem en moet dit opgelost worden en hierbij is de splitsing van BHV de voor de hand liggende oplossing. Over VB maakt Numero Uno zich blijkbaar geen zorgen, hoe meer ze de oppositiestemmen naar zich toetrekken hoe beter, want die kunnen zijn positie van Numero Uno niet aantasten. Hij zal trouwens niet nalaten hen hierbij nog een steuntje te bezorgen.
Probleem voor de Vlaamse belangen in ons land is niet langer het Vlaams Blok, maar de huidige VLD, die de weg effent voor eventuele ondemocratische VB. Als er federaal al geen respect meer kan worden opgebracht voor de Belgische grondwet of het Arbitragehof, dan is ons rechtsbestel ernstig in gevaar !
Het probleem met de VLD is dat de V niet meer staat of in de praktijk misschien nooit heeft gestaan voor Vlaams maar voor Verhofstadt en dat die V ook nog eerst komt ook. Dat maakt dat de L verminkt wordt tot niet veel meer dan "leugen en bedrog" en de D staat dan voor Dewael, die al enige tijd alles in het teken stelt om V federaal op te volgen.
Verhofstadts federaal Paars zou het probleem rond de kieskring B-H-V nu nog een tijdje in de koelkast willen steken door een aanpassing van grondwetsartikel 63.Hierin zou de kieskring B-H-V niet worden gesplitst, maar komt er een feitelijke kieskring Vlaams-Brabant. In Leuven en B-H-V kunnen dan dezelfde Vlaamse lijsten ingediend worden. De tweetalige kieskring wordt dan gewoon uitgebreid en op termijn kunnen de Franstaligen al hopen op een uitbreiding van Brussel tot gans Vlaams Brabant !
VLD-kamerlid Luk Van Biesen reageerde eerder deze week al zoals we van een rechtgeaarde Vlaamse volksvertegenwoordiger konden verwachten :,,Een wijziging van artikel 63 lost niets op, het zou verwonderlijk zijn dat het Arbitragehof niet dezelfde bezwaren zou opwerpen als in mei 2003 bij een gelijkaardige regeling die paars-groen naar aanleiding van de kieshervorming van 2002 had uitgewerkt. Via een grondwetswijziging zou die nu toch mogelijk worden. De Franstaligen zien een uitbreiding van de tweetalige kieskring wel zitten en Verhofstadt en dienaar Vande Lanotte dus ook. Als extra zouden de reeds in regeringsakkoord overeen gekomen afspraken nog eens op papier komen en nog eens voorgesteld voorgesteld worden als tegenprestatie. Splitsing bevoegdheid ontwikkelingshulp als eerder beslist en over verkeer was al overeenkomst in regeringsakkoord.
Een grondwetspecialist legde het zo uit :we mogen om begrijpelijker reden alleen rechts rijden op de weg, maar een overtreding daarop is niet uit te sluiten. Om die overtredingen dan toch uit te sluiten veranderen we gewoon de verkeerswet : u mag ook links rijden. Om grote baas Verhofstadt niet voor het hoofd te stoten, mag de pers tegenwoordig dan niet zeggen dat dit een slechte oplossing is, die leidt naar nog meer chaos.
Het is intussen ook geweten welke uitbrander Luk Van Biesen gekregen heeft omdat hij zijn job goed probeerde in te vullen. Als er genoeg Vlaamse volksvertegenwoordigers even vlug ter orde kunnen worden geroepen door de grote Marschalk, dan kunnen alle voorstellen, hoe catastrofaal ook voor Vlaanderen,worden goedgekeurd. Het is duidelijk dat Franstalig België 100 % achter het voorstel staat. Ze hebben er ook enkele onbenullige splisting van bevoegdheden voor over zoals de verkeersborden en ontwikkelingssamenwerking. Eigenlijk moesten die al gesplitst worden gelijktijdig met de bevoegdheid over de wapenleveringen aan Nepal of de Francorchamp-wet, maar toen zat Vlaams Paarsgroen gewoon te slapen in het geval van de Groene minister toen zelfs letterlijk.
Ik kan mij beperken tot de nog ongecensureerde en onverdachte visie van VLD-kamerlid Luk Van Biesen : ,,Politiek ligt de wijziging van artikel 63 ook zeer moeilijk. Het is geen antwoord op de rechtvaardige eis voor de splitsing van B-H-V. De splitsing moet er immers voor zorgen dat Halle-Vilvoorde loskomt van de Brusselse Franstalige politici. Zij bemoeien zich nu met dit stukje Vlaandere omdat het hun kieskring is. Als dat niet meer het geval is, zal de communautaire spanning snel verminderen.''.
Uiteindelijk zal Van Biesen nu wellicht juist het tegenoverstelde van zijn mening stemmen, net als vele Vlaamse overlopers-woordvoerders-getrouwen tot de dood van onze Paarse Goden !
Voor mij heeft federaal Verhofstadt LD het al verpest. Voor mij moet de grondwet en het Arbitragehof in elk gerespecteerd worden. Als de splitsing van BHV niet kan, dan maar de afschaffing van de Paarsgroene nieuwe kieswet van 2003, die het voorwerp is van het arrest van het Arbitragehof.
Heb te veel geboft met Luk Van Biesen (VLD). Op commando van Verhofstadt pakt hij na een dag al zijn biezen. Hij wil de splitsing B-H-V nu even uitstellen, zoals dat al een paar jaar gebeurt. Als we zien wat het Arbitragehof' in verband met de grondwet vertelt over de nieuwe Paarsgroene kieswet Verhofstadt, dan moest dit dan al gebeurt zijn. Nu verliest ook Van Biesen alle geloofwaardigheid en zet de stap terug naar de liberale Pest Voor Vlaanderen, dat sedert 1999 en met Verhofstadt - De Waal altijd wel een beetje aanwezig bleef.Verhofstadt wil rustig op zijn ivoren toren blijven en dus moet de grondwet, het arbitragehof en de splitsing van BHV daarvoor wijken.
De analyse van het kamerlid wordt niet door alle VLD'ers gedeeld, zo krijgen we nu te horen. Hij bedoelt wellicht : het past niet voor onze Paarse keizer Verhofstadt.Van Biesen kreeg in elk geval woensdagochtend telefoon van premier Guy Verhofstadt die liet weten dat hij een andere mening is toegedaan. Dus zolang Verhofstadt de liberale paus blijft (en dat is hij al dertig jaar, in opvolging van zijn politieke vader Willy Declercq) moet iedereen daarvoor buigen wil hij niet gebroodroofd worden.
Het ziet er op dit moment naar uit dat Spirit in dat verband gelukkig zijn visie mag behouden, zodat de federale grondwet misschien toch nog gerespecteerd wordt.
Eenzijdige grondwetswijziging voor BHV geen oplossing
De vice-premiers Didier Reynders (MR-FDF) en Johan Vande Lanotte (SP.A) zouden een oplossing hebben voor BHV. BHV zou niet gesplitst worden, maar nog uitgebreid over gans de provincie Vlaams Brabant . De twee moeten deze voormiddag verslag uitbrengen in de kamercommissie Binnenlandse Zaken.
Maandag werd in regeringskringen nog bevestigd dat een aanpassing van grondwetsartikel 63 op tafel lag. Daardoor zou de kieskring B-H-V niet worden gesplitst, maar komt er een feitelijke kieskring Vlaams-Brabant. In Leuven en B-H-V kunnen dan dezelfde Vlaamse lijsten ingediend worden. Het Arbitraghof vernietigde in mei 2003 een gelijkaardige regeling die paars-groen naar aanleiding van de kieshervorming van 2002 had uitgewerkt. Via een grondwetswijziging zou die nu toch mogelijk worden.
Het wordt nu wel kijken of de Vlaamse vleugel van federaal Paars nogmaals op de buik gaan voor hun Paars komplot. Het leidt geen twijfel dat Franstalig België eenparig achter het voorstel staan en dus net als met het vreemdelingenstemrecht maar een beperkt aantal aanhangers in Vlaanderen nodig hebben om dit erdoor te krijgen. Guy en de andere Paarse excellenties kunnen dan weer verder bakken aan hun wanbeleid tegenover de Vlaamse meerderheid.
Gelukkig hoorden we al Spirit, de kartelpartner van SP.A, en VLD-kamerlid Luk Van Biesen waakzaam reageren. Maar dat is niet genoeg. Het parlement zit vol opvolgers-woordvoerders-overlopers, die dankbare getrouwheid verschuldigd zijn aan hun grote baas in de regering.
,,Een wijziging van artikel 63 lost niets op'', klonk het. Volgens Van Biesen zou het ,,verwonderlijk zijn'' dat het Arbitragehof niet dezelfde bezwaren zou opwerpen. ,,Politiek ligt de wijziging van artikel 63 ook zeer moeilijk. Het is geen antwoord op de rechtvaardige eis voor de splitsing van B-H-V. De splitsing moet er immers voor zorgen dat Halle-Vilvoorde loskomt van de Brusselse Franstalige politici. Zij bemoeien zich nu met dit stukje Vlaanderen omdat het hun kieskring is. Als dat niet meer het geval is, zal de communautaire spanning snel verminderen.''
Van Biesen wijst er ten slotte fijntjes op dat voor een grondwetswijziging een tweederde meerderheid nodig is. Toch nog een rechtzinnige VLD-er in de kamer, misschien wel voor zijn laatste keer, maar in elk geval mijn volle respect.
MISSCHIEN KAN EEN AMENDEMENT WORDEN INGEDIEND OM GELIJKTIJDIG OOK EEN KIESKRING BRUSSEL-WAALS BRABANT IN TE VOEREN EN DAN TEGELIJK HET BRUSSELS PARLEMENT AF TE SCHAFFEN EN TE HERLEIDEN TOT 1 GEMEENTERAAD VOOR ALLE BRUSSELSE GEMEENTEN, NET ALS ANTWERPEN.
Om meer dan één reden een dubieuze keuze. Wie niet geloofde in een politieke keuze, komt eerder bedrogen uit. De rechterhand van de zieke paus, wordt ook de opvolger na diens overlijden. De man die de wenk gaf om Karel Woytila te kiezen en daarna zijn voornaamste raadgever was, wordt nu zelf paus. Hij was op zijn zeer hoge leeftijd niet alleen de voornaamste kandidaat, maar krijgt nu ook bijna op zijn verjaardag ook het hoogste ambt. Daar hij zichzelf de afgelopen weken uitgesproken kandidaat stelde voor het ambt, zelfs nog bij de start van het concilie en alle andere visies op de toekomstige kerk monddood censureerde, kan hier moeilijk sprake zijn van een ongedwongen kiessfeer. Het gaf er dikwijls de indruk toe dat Kardinaal Radzinger bij momenten zelf voor Heilige Geest speelde. Alles doet dan ook veronderstellen dat de koers van paus Johannes-Paulus II op alle gebied wordt verder gezet.
Al woont hij nu al bijna een kwarteeuw in Rome, dan nog valt op dat ook zijn geboorteland Duitsland wel heel dicht bij Polen ligt. De keuze uit Polen was echter een veropenbaring en de Paus werd daar en op andere plaatsen ook in die zin gewaardeerd. Duitsland doorstaat op dat vlak geen enkele vergelijking. Het idee van de wereldkerk heeft zonder twijfel een deuk gekregen. Als de lijn van thuislanden doorgetrokken wordt, komen we bij volgende pauskeuze in België terecht, maar het is wel te betwijfelen als alleen deze Europese christelijke cultuur borg moet staan als voortrekker van een wereldkerk. Intellectuele begaafdheid volstaat trouwens niet om een goede paus te worden.
Enige lichtpunt is de naamkeuze Benedictus XVI. Als Paus Radzinger daarmee wil aanduiden dat hij wil open staan voor vernieuwende ideeën, dan was daar bij mijn weten niet zoveel van te merken de afgelopen decennia. De Heilige Geest zou dus misschien nog kunnen spelen in de persoon van paus Benedictus XVI zelf. Maar met een figuur als Johannes XXIII lijkt hij momenteel enkel de leeftijd gemeen te hebben.
Krantentitel "Gefoefel met belastinggeld werd een beoordelingsfout" trok mijn aandacht en bevestigt wat de meerderheid van de werknemers al weet : hoe sterker het manager-gehalte van een functie, hoe meer ongestraft mag worden gesjoemeld.
De inhoud van het artikel handelt over de Visa-crisis in Antwerpen. Francis De Decker, jarenlang hoofd van de tuchtdossiers voor de ambtenaren, kan het niet langer aanzien ! Het Antwerpse stadsbestuur is geenszins gelouterd, zegt hij. Nog altijd worden ambtenaren geconfronteerd met verzoeken uit het stadhuis waarop ze volgens de regelgeving 'neen' moeten antwoorden. Het college heeft die Visa-affaire snel toegedekt en redeneert: 'Daar zijn we goed vanaf geraakt'. Intussen hebben de managers Janssens en Van Campenhout hun slag thuisgehaald ! Hoe meer manager, hoe meer full-time jobs met full-time loon men ook aankan, hé !
Francis De Decker bleef op post tot de dag dat het Antwerpse college besliste dat een reeks bestuursdirecteurs en de brandweercommandant met een ,,strenge vermaning'' konden wegkomen, en daarna weer tot de orde van de dag moest worden overgegaan. De Decker werd toen gevraagd zich vanaf dan weer te concentreren op de strafdossiers van de kleintjes.
,,Ik heb burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en schepen van Personeelszaken Marc Van Peel (CD&V) gezegd dat ik eigenlijk met al mijn informatie over die managers naar het gerecht moest stappen. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan, uit loyauteit tegenover mijn bestuur, en ik wou ook geen klokkenluider spelen.''
Toch bleef de zaak knagen, en bij zijn pensionering vorige maand verspreidde De Decker een striemende nota onder de collega's, met de veelbetekenende titel Managers straft men niet.
- U bent duidelijk boos op het stadsbestuur. Waarom? Ze hadden die managers niet mogen laten gaan met een straf die geen straf is. Een redelijke straf zou een maand schorsing zonder wedde geweest zijn. Ze zouden daarmee een duidelijk signaal hebben gekregen dat het niet kon. Maar ja, zo'n sanctie kon niet, want dan had het college hun herbenoeming in het gedrang gebracht.
- Het college noemde de zaak ,,een beoordelingsfout''. Beoordelingsfout? Bijkomende wedden met Visa-kaarten, dubbele tot bijna driedubbele wedden via de vzw Soma, dat kan ik geen beoordelingsfout noemen. Het bestuur heeft geprobeerd ons die perceptie op te dringen, terwijl het gefoefel was met ons belastinggeld door een toplaag van de administratie. Ik noem dit erge feiten onder de tafel vegen met de zogenaamd propere handen van Patrick Janssens. Bovendien hoorden die topambtenaren duidelijk te weten dat al sinds 1995 een artikel in het geldelijk statuut staat ingeschreven dat alles waarop een ambtenaar recht heeft, opgenomen is in de weddeschaal. Het verbiedt dergelijke vormen van bijkomend loon. Lagere ambtenaren en werknemers werden wel financiëel gestraft. Van de ambtenaren die een tuchtsanctie boven het hoofd hing, moesten we nadien altijd horen: ,,Zij deden meer, maar kregen minder straf.''
Heb pauskeuze gevolgd op VTM en VRT. Werkelijk voorbeeld van onkunde. Over de rook kunnen we discussieren, maar de klokken al minuten aan het luiden als ze op VRT nog altijd niet wisten of er wel een nieuwe paus zou zijn. Op dat vlak was VTM dan beter ingelicht, maar hier was men er van overtuigd dat het Ratzinger niet zou zijn, omdat er meer dan één stemming nodig was.
Had zelf al als pronostiek opgegeven dat als binnen eerste stemmingen gekozen was, dat dit Ratzinger moest zijn, de volgende een Italiaan en later dan elders. Was dus verwonderd over commentaar VTM dat dit Ratzinger niet kon zijn. Het meest ontgoocheld over commentaar was ik bij de komst op het balkon voor aankondiging. Het was niet deken Ratzinger, dus moest Ratzinger wel paus zijn geworden, maar ook hier toonden onze Vlaamse zenders dat ze geen enkel inzicht hebben in deze materie, alhoewel ze daar al weken mee bezig zijn. Dat zegt misschien veel over het personeel daar bij onze TV-zenders.
Over de keuze zelf zal ik maar zwijgen zeker. Was enige die van de deken en als deken in openbaar campagne kon en mocht voeren. Lijkt dus wel op een politieke keuze, eerder dan een keuze van de H Geest. Een keuze van de H. Geest komt veelal over als een verrassing en blijkt dan achteraf inderdaad een heel goeie keuze te zijn geweest, zoals bij Woytila. Ratzinger kan nu de pas overleden paus rap heilig verklaren en dat doet afbreuk aan andere heiligen zoals Pater Daminaan, enz. Kan heilig zijn maar dat moet blijken na enkele decennia, en na een lange procedure en niet nu onmiddellijk.
BRUSSEL - Voortaan mogen VRT-journalisten buiten hun uren niet langer debatten modereren tenzij na goedkeuring van het college van de hoofdredacteurs. Ook de regels voor het uitnodigen van Belangers in duidingsprogramma's worden verscherpt. Met deze maatregelen roept het college der hoofdredacteuren Siegfried Bracke tot de orde. Hij had voor 500 een debatopdracht aanvaard van de Knokse afdeling van Vlaams Belang tussen Dewinter (VB) en Dedecker (VLD).Het was zeker zijn eerste niet, maar misschien wel de eerste bij het Vlaams Belang?!
De verstrakking komt er op vraag van VRT-baas Tony Mary. Die zou ook bijzonder boos zijn over de manier waarop Bracke met Vlaams Belang omgaat. Zo wordt Bracke verweten dat hij Belang-voorman Filip Dewinter een forum gaf van 35 minuten toen tijdens Terzake Zaterdag Eric Antonis, de gewezen Antwerpse schepen van Cultuur, na een misverstand niet kwam opdagen. Die uitzending mochtnooit op antenne gekomen zijn .
Volgens het ontwerp van wijziging van de VRT-richtlijn mogen VRT-journalisten voortaan niet langer debatten van ,,partij-politieke organisaties'' modereren tenzij met de uitdrukkelijke toestemming van het college der hoofdredacteurs. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat vooral de debatopdrachten van deze extreem-rechtse partij zullen worden geweigerd. Er komen ook nog strengere regels bij de uitnodiging van Belangers in duidingsprogramma's zoals Terzake en De zevende dag . Daarover mag niet langer een enkele eindredacteur (zoals Bracke in het geval van Dewinter) oordelen. Voortaan moet zo'n uitnodiging de goedkeuring wegdragen van het college van de hoofdredacteurs, de chef Binnenland en de eindredacteur van dienst.
Volgens de partij is de nota ongrondwettelijk en houdt ze een vorm van censuur in.
De huidige aanval op Bracke past eigenlijk ook inde huidige hetze van VTM tegen VRT. Het voorstal tot aanpassing van de VRT-notakomt er juist in reactie op de kritiek van de groepen rond Van Thillo (HLN-VTM) en Denolf (Knack-VTM).
Rik Van Cauwelaert bond de kat de bel aan in Knack en een paar dagen later meldde Luk Van der Kelen in Het Laatste Nieuws dat de VRT en de loge - ,,vrijzinnig-humanistische kringen waar Bracke doorgaans vertoeft'' - allerminst tevreden waren met de manier waarop hij ,,zwart geld'' verdiende.
Het modereren van debatten is heel gewoon. Er zijn zelfs verslaggevers die boeken schrijven voor Paarse politici om ze vervolgens voor hun krant te interviewen. En wat te denken van journalisten die tegen forse betaling de verruiming van de liberalen met christen-democraten mediatiek hebben begeleid? Het kon allemaal zonder veel rimpels. Zelfs de journalistieke raad voor deontologie besteedde er nooit aandacht aan. Maar Vlaams Belang is natuurlijk geen partij als de andere.
Bracke reageert principieel enkel in de volgende Humo. Daarin zullen we ongetwijfeld horen dat de VRT-nieuwsdienst al langer aanstuurt op een ,,normale aanpak'' van Vlaams Belang. Als de pers normaal reageert, zal de kiezer ook normaal kunnen reageren. Dan kan ook normaal gereageerd worden als die partij ingaat tegen de mensenrechten of de basiswaarden van onze democratie. zal ik daarop wijzen. Bracke vertelde enkele maanden geleden als dat het niet de opdracht van journalisten is om opkomende partijen tegen te houden.
Meteen kwam het debat van Filip Dewinter met Jean-Marie Dedecker een stuk geloofwaardiger over. Daar kanl ik Bracke niet op afrekenen. Die topjournalisten nemen opdrachten aan van alle partijen en het is normaal dat ook het Vlaams Belang die mensen mag vragen en krijgen om te modereren. Al ben ik geen fan van Siegfried Bracke, toch daarover geen kwaad woord. Dat hij Dewinter zomaar alleen zijn ding liet doen in Terzake zaterdag, vind ik anderzijds deontologisch minder kunnen, al ken ik niet de juiste toedracht van het misverstand.
Met zijn inbreng in Ter Zake zie ik Siegfried Bracke trouwens terugvallen op zijn reële waarde. Phara de Aguirre steekt er met kop en schouder bovenuit. Haar kritische aanpak komt geloofwaardiger over, de inhoud wordt boeiender en directer gebracht en is minder voorspelbaar.Siegfried heeft duidelijk te veel vrienden, vooral binnen de loge. Zijn voorstelling met Verhofstadt was echt een lachertje en zoals ik hem daar braaf zonder enige journalistieke reactie zat zitten luisteren naar flagrante leugens en bedrog denk ik dat hij dat ook wist.