Verzameling van borsthangers van de gemeente & de landelijke politie uit de Provincie VLAAMS BRABANT - Collection de breloques de la police communale et rurale de la Province du BRABANT FLAMAND
Zwart met gouden leeuw, het schild gehouden door een vleeschkleurigen Heiligen Kornelis, gemijterd en getabberd in goud, houdende in de rechterhand eenen staf met een kruis in top en in de linker eenen hoorn, het alles ook van goud.
08-02-2008
BOUTERSEM
BOUTERSEM
In 1359 had de schepenbank nog ghenen ghemeynen seghel en gebruikte ze het schepenzegel van Kortrijk-Dutsel. Het oudste bewaarde exemplaar van een eigen zegel van Boutersem dateert uit 1366. Op al deze schepenzegels van Boutersem komt een woontoren met puntdak voor, staande op een soort heuveltje met 7, op 2 rijen ( 3 en 4) geplaatste toppen.
Sinopel wordt gebruikt voor het veld, goud voor de woontoren, keel voor het metselwerk en het valhek van de toren en zilver voor de zeventoppige heuvel.
Aangezien Boutersem in 1650 tot baronie werd verheven ten gunste van Jan Jacob d’Ittre de Caestre, wordt het nieuwe gemeentewapen getopt met een baronnenmuts van de Oostenrijkse Nederlanden.
In sinopel een geopende woontoren met puntdak van goud, gemetseld en met valhek van keel, geplaatst op een heuvel met 7 toppen (3 en 4) van zilver. Het schild getopt met een baronnenmuts van de Oostenrijkse Nederlanden.
In 1359 had de schepenbank nog ghenen ghemeynen seghel en gebruikte ze het schepenzegel van Kortrijk-Dutsel. Het oudste bewaarde exemplaar van een eigen zegel van Boutersem dateert uit 1366. Op al deze schepenzegels van Boutersem komt een woontoren met puntdak voor, staande op een soort heuveltje met 7, op 2 rijen ( 3 en 4) geplaatste toppen.
Sinopel wordt gebruikt voor het veld, goud voor de woontoren, keel voor het metselwerk en het valhek van de toren en zilver voor de zeventoppige heuvel.
Aangezien Boutersem in 1650 tot baronie werd verheven ten gunste van Jan Jacob d’Ittre de Caestre, wordt het nieuwe gemeentewapen getopt met een baronnenmuts van de Oostenrijkse Nederlanden.
In sinopel een geopende woontoren met puntdak van goud, gemetseld en met valhek van keel, geplaatst op een heuvel met 7 toppen (3 en 4) van zilver. Het schild getopt met een baronnenmuts van de Oostenrijkse Nederlanden
04-02-2008
BOORTMEERBEEK
BOORTMEERBEEK
De gemeenteraad koos in 1985 het wapen van Hever voor de nieuwe enteiteit Boortmeerbeek.
Het domein Hever behoorde sinds 1147 aan het Sint-Romboutskapittel van Mechelen. Op het grondgebiet van de parochie lagen ook enkele andere heerlijkheden, waaronder Ravenstein met haar versterkt kasteel.
Pieter de Mester (1724-1784), enige zoon erfde de heerlijkheid Ravenstein van zijn oom Gaspar Frans Hillema ( +1762), kanunnik van Sint-Pieters te Leuven en president van het college Van Dale. Bij testament liet hij Ravenstein na aan zijn jongere zoon Jan Pieter Christiaan de Meester de Ravenstein (1755-1818). Van deze laatste en zijn echtgenote Maria Anna du Trieu stamt de tak de Meester de Ravenstein af.
Zijn oudste zoon, Constantijn de Meester de Ravenstein ( 1782-1853) erfde het domein en was burgemeester van Hever van 1818 tot bij zijn dood. Zijn oudste zoon Emile (1813-1889) schonk Ravenstein aan het Bureel van Weldadigheid van Hever om er een godshuis van te maken.(1881).
De adeldom van de familie de Meester werd erkend door de Koning der Nederlanden in 1823 en in het adelsdiploma wordt het familiewapen beschreven en afgebeeld. Dit wapen werd in 1956 verleend aan de gemeente Hever.
In sabel 9 aanstotende bollen van goud, kruisgewijze geplaatst. Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel, met wrongen dekkleden van goud en van sabel;
helmteken: de bollen van het schild tussen een vlucht van sabel.
31-01-2008
BIERBEEK
BIERBEEK
Het gedeelde wapen dat Bierbeek officieus voerde, werd in 1987 door de gemeenteraad gekozen voor de nieuwe entiteit. Het gaat terug op zegels van de schepenbank van Bierbeek, daterend van 1366 tot in de 18de eeuw. De rechterhelft vertoont het wapen van Brabant . De rechtsmacht in de 3 deelgemeenten behoorde ooit toe aan de Brabantse hertogen. De heerlijkheid Bierbeek werd in 1284 immers opgenomen in het apanage dat hertog Jan I gaf aan zijn broer Godfried van Vierzon. De linkerhelft gaat terug op het wapen van de heren die Bierbeek voordien in handen hadden: in zilver een dwarsblak van keel.
Gedeeld 1. in sabel een leeuw van goud, geklauwd en getongd van keel 2. in zilver een dwartsbalk van keel.
27-01-2008
BEKKEVOORT
BEKKEVOORT
Het domein Bekkevoort werd door Willem van Bekkevoort overgedragen aan de Duitse Orde die er in 1229 een nieuwe commanderij, afhankelijk van Alden Biesen, oprichtte. Juridisch maakte Bekkevoort deel uit van het Land van Aarschot. Uit het Land van Aarschot werd het Land van Zichem, waartoe Bekkevoort behoorde, afgesplitst en als bruidschat gegeven aan Godfrieds van Vierzon’s dochter Elizabeth, toen zij huwde met Geraard van Kleef. In 1833 ging het Land van Zichem, door ruil voor Valkenburg, over in de handen van Renier van Schoonvorst wiens gelijknamige zoon het in 1430 verkocht aan Thomas II, heer van Diest. Vanaf dan waren Diest en Zichem, met Bekkevoort, in het bezit van dezelfde heren. Vanaf 1493 ging het om het huis van Nassau dat Diest en Zichem behield tot op het einde van het Ancien Régime.
Het is dan ook te begrijpen dat op de schepenzegel van Bekkevoort uit 1694 het wapen voorkomt van Hendrik Willem, prins van Nassau, heer van genoemd dorp. Dit wapen, op het zegel getopt met de prinsenmuts van het Heilig Roomse Rijk, is een vierendeling 1. en 4. Nassau 2.en 3. Saarbrücken, met een vrijkwartier, ook gevierendeeld, namelijk 1. en 4. Loon 2.en 3. Heinsberg. Het vrijkwartier verwijst naar Jan van Loon, heer van Heinsberg, gehuwd met de kleindochter van hogergenoemde Thomas II van Diest.
Gevierendeeld 1. en 4. in lazuur, bezaaid met blokjes van goud, een leeuw van hetzelfde, geklauwd en getongd van keel,
2. en 3. in lazuur, bezaaid met herkruiste kruisjes met spitse voet van zilver, een leeuw van hetzelfde, gekroond van goud; een vrijkwartier gevierendeeld 1. en 4. gedwarsbalkt van 10 stukken va goud en van keel 2.en 3. in keel een dubbelstaartige leeuw van zilver, gekroond van goud. Het schild getopt met een prinsenmuts van het Roomse Rijk.
23-01-2008
BEGIJNENDIJK
BEGIJNENDIJK
Het huidige wapen van Begijnendijk is een combinatie van elementen uit de vroegere wapens van de deelgemeenten.
Het schild is dat van Betekom. De daarop afgebeelde lelie is die uit het wapen van de stad Aarschot. Op het einde van het ancient Régime werden Betekom en de andere plaatsen die tot dan toe de heerlijkheid Rivieren uitmaakten, gevoegd bij het hertogdom Aarschot.
Als schildhouder koos de gemeenteraad de Heilige Lucia die voorkomt in het vroegere wapen van Begijnendijk. In 1730 werd de streek getroffen door een epidemie van dysenterie. Wie de Heilige Lucia aanriep, zou toen daarvan gespaard zijn gebleven. Sint-Lucia was ook de bescherheilige van de toen in Begijnendijk gebouwde kapel, later (1801) parochiekerk. Vermoedelijk om die reden ontving de gemeente in 1819 van de Koning der Nederlanden het wapen van lazuur met de Sint-Lucia van goud.
In zilver een lelie van sabel. Het schild gehouden door een Sint-Lucai van goud
19-01-2008
BEERSEL
BEERSEL
De gemeente Beersel opteerde na de fusie voor een nieuw gemeentewapen dat teruggaat op schepenzegels van Beersel uit 1630 en 1394. Hierop staat een gevierendeeld schild met in 1. en 4. een leeuw en in 2. en 3. een uitgeschulpt kruis. Dit schild is geplaatst voor een boom.
Het afgebeelde wapen is dat van de heren van Witthem. In 1362 huwde Maria, dochter van Hendrik van Stalle, heer van Beersel, met Jan van Witthem. Daardoor ging de heerlijkheid van Beersel over in de handen van de familie van Witthem die ze behield tot het midden van 17de eeuw.
Oorspronkelijk voerden de heren van Witthem een uitgeschulpt kruis in hun wapen. De hierboven vermelde Jan plaatste in zijn schild een leeuw met een schuinbalk, beladen met 3 hermelijnstaartjes of lelies, eroverheen. In 1374 verschijnt op het zegel van de heer van Witthem de vierendeling van deze wapens. Vanaf het begin van de 15de eeuw verdween de schuinstaak die in 1. en 4. over de leeuw lag en kwam men tot het wapen van de heren van Witthem zoals het wordt voorgesteld op de genoemde 17de eeuwe schepenzegels.
Gevierendeeld 1. en 4. in sabel een leeuw van goud, geklauwd en getongd van keel
2. en 3. in zilver een uitgeschulpt kruis van lazuur. Het schild geplaatst voor een geplante eikenboom van natuurlijke kleur.
15-01-2008
ASSE
ASSE
De fusiegemeente opteerde voor een, volledig nieuw wapen, dat zijn oorsprong vindt in een oud schepenzegel uit de 13de eeuw.
Het gemeentewapen dat in 1912 werd toegekend aan Asse ging terug op schepenzegels van het oppidum de Asca uit 1335 en1442, waarop een schild met een leeuw voorkomt. Het wapen der stadt, poert, vriheyt ende heerlichheyt des gebeelden lants van Assche was eenen witten leeuw in een swert velt, m.a.w. in sabel een leeuw van zilver. De gemeente ging echter nog verder terug en verkoos als wapen de toren die voorkomt op het SIGILLUM:SCABINORW{M} D{OMI}NE DE ASKA, het zegel van de schepenen van de vrouwe van Asse, waarvan exemplaren uit 1248 en 1274 bekend zijn.
In sabel een toren van zilver
11-01-2008
AFFLIGEM
AFFLIGEM
In 1977 heette de fusiegemeente “Hekelgem”. In 1980 werd de naam gewijzigd in “Affligem”. Geen enkel deelgemeente had een officieel erkend wapen.
Hekelgem en Essene maakten op kerkelijk gebied oorspronkelijk deel uit van de grote moederparochie Asse. Op het grondgebied van Hekelgem lagen verschillende gehuchten waaronder Hekelgem zelf en Affligem. Omstreeks 1083 werd in het gehucht Affligem een abdij gesticht die in 1086 de regel van Sint-Benedictus aanam. Stilaan verwierf zij een groot deel van de gronden in Hekelgem . Vermoedelijk nog voor 1100 werden Hekelgem en Essene zelfstandige parochies. In 1105 schonk de bisschop van Kamerijk het patronaat van de 2 parochiekerken aan de snel groeiende abdij van Affligem. In de 12de-13de eeuw verwierf deze laatste bijna 2/3 van het grongebied van Essene.
Teralfene zou op kerkelijk gebied eerst van Essene, daarna van Hekelgem hebben afgehangen. Het werd een afzonderlijke parochie op het einde van de 13de eeuw. Ook hier behoorde het patronaat toe aan de abdij van Affligem. Op burgerlijk gebied ressorteerde Teralfene tot het graafschap Vlaanderen, onder de schepenbank van Erembodegem die ten hoofde ging naar Aalst.
In Affligem had de abdij reeds in 1289 niet alleen een laathof, maar ook een schepenbank van het gehucht Affligem. Van dit zegel zijn afdrukken bekend uit 1434 en 1554. Zij vertonen in het veld een lelie met 2 uitkomende gesteelde rozen, begeleid heraldisch rechts van een gesteelde en gebladerde roos en een abtsstaf en heraldisch links van een omgewende sleutel en een gesteelde en gebladerde roos. De kleuren van wapen en vlag zijn ontleend aan het wapen van de abdij van Affligem, namelijk in keel 2 schuingekruiste afgewende sleutels van zilver met over alles heen een zwaard van hetzelfde met gevest van goud.
In keel een lelie met 2 uitkomende rozen, begeleid rechts van een gesteelde en gebladerde roos en een abtstaf, links van een omgewende sleutel en een gesteelde en gebladerde roos, alles van zilver.
07-01-2008
AARSCHOT
AARSCHOT
Arescod verschijnt in 1107 voor het eerst in de geschreven bronnen. Zeker voor 1179 verkocht Godfried Van Aarschot zijn heerlijkheid aan, de hertog van Brabant. In 1284 schonk Jan I, hertog van Brabant de stad Aarschot, in apanage aan zijn broer Godfried van Vierzon. Samen met zijn zoon Jan sneuvelde deze in de Guldensporenslag.
Het Land van Aarschot werd in 1517 verheven tot markizaat en 10 jaar later tot hertogdom.
Het wapen van de stad Aarschot zou teruggaan op dat van de oude heren van de plaats. Volgens de 14de eeuwe rijmkroniek «De Grimbergse oorlog» voerden zij in het midden van de 12de eeuw een banier van selveren met 3 lelien diere/ van sable, daer in gewracht. Hiervan behield de stad slechts één lelie van sabel. Het oudste bekende zegel van Aarschot (1372) vertoont in het veld een kerktoren. De oorsprong van de gouden adelaar die fungeert als schildhouder, is duister. Wellicht verwijst hij naar een volksetymologische interpretatie van de naam Aarschot.
Volgens de legende zou Julius Caesar er een arend hebben geschoten: Ar(end)-Sch..ot
In zilver een lelie van sabel. Het schild getopt met een halve adelaar van goud.
04-01-2008
4. de GEMEENTEPOLITIE
de BORSTHANGERS van de VERSCHILLENDE GEMEENTEPOLITIE KORPSEN in VLAAMS BRABANT
Sinds 1983, telt de Provincie Vlaams Brabant 65 gemeentes.
10 gemeentes hadden een landelijke politie en
55 hadden een gemeentepolitie
3 politiekorpsen droegen geen borsthanger => Roosdaal, Rotselaar & Ternat
4 korpsen : Diegem, Heverlee, Strombeek-Bever & Wilsele werden gefusionneerd maar droegen daarvoor een borstkenteken.
In ‘ t totaal heb ik tot nu toe 126 verschillende borsthangers gevonden bij deze politiekorpsen.
Ik zoek nog 10 borsthangers uit deze provincie. Deze 10 ontbrekende zijn beschreven op ‘t einde van deze blog.
De 56 politie korpsen (de 4 gefusionnerde inbegrepen) die één of meerdere borstkentekens droegen zijn de volgende.
Aarschot
Affligem
Asse
Beersel
Begijnendijck
Bekkevoort
Bierbeek
Boortmeerbeek
Boutersem
Diegem
Diest
Dilbeek
Drogenbos
Geetbets
Gooik
Grimbergen
Haacht
Halle
Herent
Heverlee
Hoegaarden
Hoeilaart
Holsbeek
Kampenhout
Kappelle-op-de-bos
Keerbergen
Kortenaken
Kortenberg
Kraainem
Landen
Leuven
Liedekerke
Linter
Londerzeel
Lubbeek
Machelen
Meise
Merchtem
Opwijk
Overijsse
Scherpenheuvel
St-Genesius-Rhode
St Pieters Leeuw
Steenokkerzeel
Strombeek Bever
Tervueren
Tielt Winge
Tienen
Tremelo
Vilvoorde
Wemmel
Wezembeek-oppem
Wilsele
Zaventhem
Zemst
19-12-2007
over de BELGISCHE POLITIEDIENSTEN
de BELGISCHE POLITIEDIENSTEN in 't kort
Eind december 1996 telde de politie in België 35.829 man,
verspreid in
18.745 gemeentelijke politiemannen (met inbegrip van 1054 landelijke politie voor 223 plattelandsgemeenten)
15.873 rijkswachters en
1211 agenten van de gerechtelijke politie.
Met één politieagent voor 299 inwoners, is België binnen het Europese gemiddelde.
In 1831, een jaar na het ontstaan van België, waren er 2.739 gemeenten.
Het koninklijk besluit van 25 september 1975, geratificeerd door de wet van 30 december 1975, van kracht in januari 1977, verminderde het aantal Belgische gemeenten tot 589 (na de fusie in Antwerpen in 1983) *!
Uit mijn onderzoek blijkt dat 447 gemeentelijke politiekorpsen een borsthanger hadden. Een complete collectie moet ten minste 447 borstkentekens zonder de verschillende variaties in modellen erbij te tellen.
Na de fusies, tellen we nog 426 borsthangers.
Niet alle steden hadden een politiekorps, maar een landelijke politie en niet alle gemeentelijke politiekorpsen droegen een borstkenteken.
§ § §
§
§ § §
Belgisch Staatsblad
van 8/02/1979(blz 1593) 29 november 1978 —
Koninklijk besluit houdende regeling van het dragen van het uniform door de gemeentepolitie en de veldpolitie :
Alle politiemannen dragen gehecht aan de knoop van de linker bovenzak van de jekker, een metalen kenteken op lederen ondergrond ( +- 40 mm breedte op + - 50 mm lengte) met erop het wapenschild van de gemeente - of wat dit vervangt — en vermelding van de naam van deze in de aldaar officieel te gebruiken taal of talen. Dit kenteken, in de kleuren van de gemeente, is van verchroomed metaal voor de aspiranten , speciale agenten en andere agenten, van verzilverd metaal voor de officieren, en het vervangt de schouderbadge met de naam van de gemeente.
&
& & &
We kennen tot op heden geen referentiewerk dat de belgische politie kentekens weergeeft en beschrijft .Hier vind U mijn verzameling dat 1446 borsthangers telt , zowel van de belgische gemeente politie, de rijkswacht,de landelijke en militaire politie, met aanduiding van hun verschillen waaraan ik heraldieke commentaren aan toevoeg. De bedoeling is eventueel een referentiewerk te zijn voor andere verzamelaars en om diegenen die mijn verzameling willen of kunnen aanvullen vertrouwen te geven om met me contact op te nemen.
&
& & &
17-12-2007
2. STRUCTUUR van het blog
STRUCTUUR van het blog
Op deze blog, vindt U de borsthangers dat ik tot zover verzamelt heb in de loop, der jaren.
Provincie VLAAMS BRABANT
1. Welkom - Bienvenue & copyright
2. Structuur van het blog
3. Over de belgische politiediensten
4. de borsthangers van de gemeente politie korpsen
5. de landelijke politie
6. de nog ontbrekende borsthangers
7. Links naar de andere provincies
8.Links - Liens - Facebook
9.Balans & the end
Nu dat ik met U mijn passie gedeeld heb, en, mocht U me kunnen helpen en bijdragen aan deze magnifieke verzameling aarzel niet om me een mailtje te sturen
Dank U bij voorbaat
14-12-2007
WELKOM = BIENVENUE - Copyright
WELKOM Hallo en dank u voor uw eerste bezoek. Deze blog heeft geen commerciële, politieke of taal pretenties. Dit is een collectors site.
De foto’s op deze site zijn mijn eigendom.
Ze zijn dus niet vrij van rechten
& & &
BIENVENU
Bonjour et merci de votre première visite. Ce blog n'a aucune prétention commerciale, politique ou linguistique. C'est un site de collectionneurs.
Toutes les photos présentes sur ce site sont ma propriété.
Elles ne sont donc pas libres de droits.
10-12-2007
IN MEMORIAM
IN MEMORIAM
Verdwenen maar nooit vergeten
Deze blogs zijn gemaakt met mijn vader en mijn verzamelaarsvrienden in gedachten
Ik zou van deze gelegenheid gebruik willen maken om deze mensen, die zeer serieuze verzamelaars waren, te bedanken voor hun advies en steun.
.= = = = = =
Paul VANDENBERGHE
police de Bruxelles - politie Brussel
Henri Hering (acss - kvvd)
politie St-Joost = police St Josse-t-Noode
stichter van de "Kring der Verzamelars van de Veiligheidsdiensten"(KVVD)
William De Prins
Police de Bruxelles politie Brussel
Robert Vandeperre
uit Deurne
"Monty"
uit Leuven
Claude Marchal
Dirk Hering (acss - kvvd)
Politie Brussel - Police de Bruxelles
met zijn vader, de oprichter van de kvvd en verzamelaar
kvvd :Kring der Verzamelars van de Veiligheidsdiensten
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek