WEMMEL
De heerlijkheid Wemmel, gehouden van de burggraaf van Brussel, was in de 12de-13de eeuw in het bezit van een familie van die naam. Na de dood van Leo van Wemmel (+1263) ging ze over op zijn dochter, gehuwd met Arnulf II van Kraainem. De familie van Kraainem behield Wemmel tot het in 1390 door huwelijk in handen kwam van Gijsbrecht Taye van Elewijt. In 1628 werd Wemmel verheven tot baronie en in 1688 tot markizaat. Nog steeds in het bezit van de familie Taye, ging het in 1761 over op de graven van der Noot, meteen de laatste heren/markiezen van Wemmel.
De zegel bekend in 1390, 1410, 1490 enz...vertoont al een schild met een kruis, vergezeld in het eerste kwartier van een vogel. Dit was het wapen van de heren van Kraainem, die Wemmel bezaten van na 1263 tot ca. 1390.
Het wapen dat in 1873 aan Wemmel werd toegekend - in goud een kruis van keel, vergezeld in het 1ste kwartier van een mereltje van sabel - gaat terug op de reeds beschreven schepenzegels. Het mereltje stelt echter een probleem. Op de oude zegels van de heren van Krainem staat in het 1ste kwartier van het wapen soms een mereltje soms een kraai. Beschrijvingen van het Kraainemse wapen in 14de-eeuwse wapenboeken hebben het steevast over een mereltje, terwijl men², op de tekeningen zelf ene vogel ziet met een vrij lange beken staart, soms met en soms zonder pootjes. Op het zeer goed bewaarde zegel van de schepenbank van Wemmel uit 1410 prijkt een vogel met bek, staart en poten. Dit is duidelijk geen mereltje .
Het huis van Kraainem, heren van Wemmel, voerde dus in goud een kruis van keel, vergezeld in het 1ste kwartier van een kraai van sabel.
Wemmel verving het mereltje in haar wapen door een kraai van sabel.
In goud een kruis van keel, vergezeld in het 1ste kwartier van een kraai van sabel
|