Ik wil graag enkele foto's tonen van een fietstochtje van 68 km op 3 oktober van Neerpelt naar Postel. Deze uitstap heb ik gedaan dankzij de zeer informatieve presentaties met mooie fotos van Tracker, lid van de mailgroep Reizen, die met zijn vrouw in Postel de vaartwandeling van 10km heeft gedaan. Deze wandeling heb ik op Internet gevonden en de link zet ik bij het tweede deel op mijn blog.
a = voetgangersbrug 1 = Blauwe Kei 2 = Steen der zeven Heerlijkheden. 3 = Ronde Put
Ik ben uit Neerpelt langs het Kempisch Kanaal gefietst, dat ook kanaal Bocholt-Herentals heet en onderdeel is van het Schelde-Maas kanaal.
Na 12 km passeer ik het punt bij de rode a, waar een voetgangersbrug is over dit kanaal.
De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193 hectare in de gemeente Lommel. In het midden ligt een meer. Dit landschap behoort tot het Regionaal Landschap de Lage Kempen. De Lommelse Sahara is gelegen in de onmiddellijke omgeving van het Kempisch Kanaal, waarover de voetgangersbrug een poort tot dit zanderig gebied vormt. Het is een mooi wandelgebied.
Dit is Het Postels Vaartje en bij punt 2 is de Steen der zeven heerlijkheden.
De Steen der Zeven Heerlijkheden is een grenssteen uit 1648 die zich op de grens van de gemeenten Lommel, Mol, Dessel en Balen en bevindt, een honderdtal meter ten noorden van de buurtschap Blauwe Kei. Ze werd al vermeld in 1331 als Paal van Schoongors.
Deze grenssteen vormde vroeger een drielandenpunt, want hier kwamen de Republiek der Verenigde Nederlanden, met de heerlijkheden Bergeijk, Lommel, de Spaanse Nederlanden met Mol, Postel, Dessel en Balen, en het Prinsbisdom Luik met Luyksgestel, bij elkaar.
Het was tot aan de Franse tijd het meest noordelijke punt van de vrijheid Mol, die samen met Balen en Dessel een voogdij vormde. Postel was een zelfstandig kloostergebied van de Abdij van Postel, dat bindingen had met de Meierij van s-Hertogenbosch en mogelijk zelfs met Reusel.
Sedert de uitruil van gebieden tussen Nederland en België in 1843 kwam deze grenssteen geheel in België te liggen, maar de ligging ervan is nog altijd aan de topografie te zien, terwijl de steen op de grens van de provincies Limburg en Antwerpen is gelegen.
Bij de Steen ligt een fietspad richting Dessel en dan sla ik bij het jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten rechtsaf en dit jaagpad ligt al vol met herfstbladeren. Wordt vervolgd
|