Niet alleen de imposante gotische architectuur van het gebouw, maar ook de in de kerk aanwezige monumenten maken de kerk tot het belangrijkste gebouw van Zwolle.
Wereldberoemd is het grote 4-klaviers Schnitgerorgel (1721) Zie ook de torenhoge weelderig besneden preekstoel van Adam Straes (1622) en het fraaie eikenhouten koorhek (1594) en nog veel meer......!
In de kerk zijn er verder fraaie grafzerken uit de 17e en 18e eeuw, o.a. van de bekende Zwolse schilder Gerard ter Borch. Er zijn ook zeer beschadigde muurschilderingen te zien.
Deze kerk is in de jaren 1406-1446 gebouwd als vervanger van een kleinere Romaanse kerk en is een fraai voorbeeld van middeleeuwse Gotiek.
Haar naam dankt ze aan de aartsengel Michaël, bestrijder van de Draak (Openbaring 12 : 7), schutspatroon van de stad en beschermengel van de kerk.
Nog steeds houdt de gevleugelde Michaël met draak als schutspatroon de wacht vanaf zijn hoge post op de spits van de Hoofdwacht aan de noordzijde.
De Grote Kerk van Zwolle is vooral bekend om zijn orgel.
Het barokke orgel is ontworpen door de Noordduitse orgelbouwer Schnitger en bevat ongeveer 4000 pijpen en is met zijn vier klavieren jarenlang het grootste orgel van ons land geweest. Vanaf 1973 is in de Laurenskerk in Rotterdam het grootste orgel met 7600 pijpen.
Het Schnitgerorgel werd gebouwd in de leegstaande O.L. Vrouwekerk (Peperbus) en in 1721 kon het worden afgeleverd en geïnstalleerd.
De Michaëlstoren aan de westzijde van de kerk was de trots van de stad Zwolle: hij was met zijn 112m hoger dan de domtoren in Utrecht.
In1669 sloeg de bliksem voor de derde maal in de spits en er brak brand uit. In 1682 stortte de toren neer tijdens een zware storm. Op deze plek werd in 1690 de achthoekige consistoriekamer gebouwd. Zie foto van Egbert. Het plafond en vergulde kroon zijn typerend voor de stijl van die tijd.
Het schilderij boven de schoorsteenmantel stelt de vijf toenmalige predikanten en koster voor. Het is vervaardigd door de Zwolse schilder Hendrik ten Oever in 1691. Helaas kan ik op Internet geen plaatje van dat donkere schilderij vinden en niemand in de groep heeft blijkbaar een foto daarvan gemaakt.
Daartegenover, boven de deur, naamlijsten van alle predikanten van de Hervormde Kerk van Zwolle vanaf 1579.
|