Week 52.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Maandag 24 december.
Slecht weer met veel onweersbuien, dat hebben we nog niet meegemaakt hier. Het is benauwd met 25 graden. Voor de komende dagen moeten nog wel boodschappen gedaan worden en ik hoop alles te kunnen halen voor het diner op de tweede Kerstdag en zowaar is dat ook gelukt. Het is erg druk in de winkels.
Dinsdag 25 december.
Droog weer en we hebben een rustige dag en het wordt 21 graden. Om 12 uur zien we zo van de bergen de wolken met mist naar beneden rollen als een lawine en een paar uur hebben we geen uitzicht, maar het klaart toch weer op. Na het avondeten ga ik de tafel dekken voor het diner morgen.
Woensdag 26 december.
xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />
De kerstboom staat midden in de eetkamer. Achter de boom is nog een ronde tafel om te kunnen bridgen. Er is een grote zitkamer na de eetkamer, waarvan de openstaande deur te zien is op de foto. Links kom je op het terras en rechts is de gang, waar je nog de deur van de kantoorkamer kan zien.
Onze boom is met rood, wit en blauw versierd en staat op de grond en komt tot het plafond. Het is een kunstboom in 3 delen.
Vanmorgen de voorbereidingen gedaan voor het etentje vanavond met onze vrienden San en Pim uit Neerpelt, die hier een paar dagen op vakantie zijn. Dan de keuken poetsen en het terras met de meubelen, want we zullen wel buiten kunnen zitten. Dan douchen en optutten. Het wordt 25 graden. We gaan San en Pim ophalen bij het hotel in Kaapstad, die keurig om 16 uur klaar staan. Het is 25 minuten rijden, maar we maken even een stop bij ons natuurreservaat van de Tygerberg en lopen een stuk de berg op om van het uitzicht te genieten. Ook Henk loopt mee en het is voor hem de eerste keer, dat hij in dit park is.
Ze vinden ons huis erg mooi. We gaan buiten zitten en ik wil vonkelwijn (zuidafrikaans voor champagne) inschenken, maar kan nergens de flessen terug vinden. Dan maar witte wijn ingeschonken. Intussen op zoektocht naar de vonkelwijn, die Henk in een andere kast heeft gezet en ik had er natuurlijk eerder aan moeten denken om een fles in de koelkast te zetten, maar ik zet die nu dan in de koelkast voor straks. Voor het diner heb ik een paar samoosas als starter en dan ga ik de tijgergarnalen bakken en ik zoek de saus, die ik vanmorgen heb gemaakt. Het wordt de volgende zoektocht en Pim helpt mee zoeken en van alle doosjes in de koelkast wordt de deksel afgehaald en ja hoor, de saus is terecht. Ze zullen wel gedacht hebben wat is dit voor een huishouden, haha. Ik zal hier nog lang mee geplaagd worden. Daarna gaat Henk de biefstuk bakken. We hebben er een aardappelschotel bij en haricots verts en komkommer.
Het nagerecht is ijs met chocoladesaus en dan is het tijd voor koffie en thee.
Om 23 uur brengen we San en Pim terug naar Kaapstad, maar we stoppen op de Hendrik Verwoerd om van een prachtig uitzicht over de lichtjes in de Kaapse vlakte te genieten en er staan al veel autos aan de kant van de weg. Dit wordt ook wel de Lovers Lane genoemd. Het valt ons op dat de straatverlichting is versierd voor de Kerst. We zijn om 12 uur thuis en beginnen aan de afwas.
Donderdag 27 december.
We ruimen alles op van de afwas van gisteren en ik was de tafellakens. Om 16 uur vertrekken we naar Paarl, waar de 58ste verjaardag van onze Belgische vriend Jos wordt gevierd met een BBQ. In totaal zijn er 30 mensen en er wordt muziek gemaakt door 2 mensen. De temperatuur is goed met 25 graden, want we hebben het daar wel eens veel warmer meegemaakt. Wij zijn de enige Nederlanders in dit gezelschap. We herkennen een paar mensen van de vorige keren, zoals Douglas en Norma. Aan tafel zijn we ingedeeld met Dirk en Betty en Hans en Frieda.
Dit is het terras waar we straks eten en wij zitten aan de rode tafel links achteraan.
Hier staan de warmhoudplaten voor de gerechten straks.
Mooi uitzicht van het terras op het zwembad.
Uitzicht vanaf het zwembad
Dit is hun waakhond, een boerenbul, een ras, dat hier veel voorkomt. Helaas is deze hond niet te vertouwen en ligt nu aan de ketting in zijn hok. Ze staat wel toe dat ik een foto maak, maar ik blijf wel op een veilige afstand.
Het voorgerecht is snoek en gerookte snoek. Ik neem een portie van de gerookte snoek. Dan komt er nog een hoofdgerecht met diverse vleessoorten van de BBQ en salades en een bavarois toe.
Aan het einde van de avond gaan we naar binnen en wordt er gedaan aan Karaoke met songs van Frank Sinatra
Vrijdag 28 december.
Mooi weer en het wordt 26 graden. We gaan een uitstap maken met San en Pim en we halen ze om 10.30 uur op bij het hotel Westin Grand in het conventiecentrum, dat vroeger Arabelle Sheraton heette. We vragen of ze gisteren nog op de Tafelberg zijn geweest en dat is allemaal goed gelukt met mooi weer en ze vonden het prachtig en ze zijn ook nog in het Kasteel van Van Riebeeck geweest en hebben een stuk met de toeristenbus gereden.
We rijden via de M3 en de Ou Kaapse Weg en de M65 naar Fishhoek en dan langs de kust van False Bay naar Simons Town, de marinebasis van Zuid-Afrika. Deze stad is opgericht in 1743 door gouverneur Simon van der Stel en er staan huizen in Victoriaanse en de Cape Dutch stijl. We stoppen bij Jubilee Square en kunnen zowaar parkeren in de schaduw. We lopen naar het beeld van de Deense dog Just Nuisance. Tijdens de 2e Wereldoorlog was deze hond de mascotte van de Britse mariniers. We drinken koffie en thee op een terras met uitzicht over de haven.
De volgende stop is bij de Boulders om de Afrikaanse Jackass pinguïns (kleine ezelspinguïns) te bezoeken. Ze worden ezelspinguïns genoemd, omdat ze hetzelfde geluid maken als het balken van een ezel, dus ia roepen. Deze zijn hier vanaf 1985.
Ik zie veel minder pinguïns dan andere jaren. Er zou hier een kolonie van 3000 stuks moeten zijn.
Sanne en Pim op de vlonder.
We lopen ook heen en weer naar Boulders Beach.
foto van Internet
We zien ook een rode sprinkhaan en een Dassie-familie rots hyrax
San vertelt, dat ze gehoord had, dat de dassies op de Tafelberg zijn uitgestorven vanwege een grote brand 2 jaar geleden.
We hebben om 14 uur bij het visrestaurant the Black Marlin in Millers Point afgesproken, maar er is geen tafel vrij en we roepen de manager om dit toch te regelen. We genieten wel van de entourage en het heerlijke eten.
Met onderstaande gerechten kan je je menu samenstellen en de ober toont ons de verse vis op een schaal.
Queen Prawns Each R 15.00
Langoustines Each R 95.00
Giant Tiger Prawn Each R 75.00
One Medium Crayfish (Rock Lobster) Each R 175.00
Fresh Medium West Coast Oysters,
served with lemon and tobasco, for 6 R 55.00
Sanne kiest 6 West Coast oesters vooraf en een grote tijgergarnaal en een halve kreeft als hoofdgerecht. Op de achtergrond linksboven False Bay.
Pim neemt 12 oesters vooraf en sardienen, Henk alleen zalm en ik neem calamari vooraf en een tijgergarnaal en kingklip aan het spit. Deze lunch is ons door San en Pim aangeboden, waarvoor onze dank. We vervolgen onze reis om 16 uur naar Cape Point. We hebben in de auto besloten om met de Funicular the Flying Dutchman naar de vuurtoren te gaan, maar de tram is uitgeschakeld. San en Pim gaan lopen naar boven en Henk en ik wachten een uur beneden tot zij weer terug zijn en natuurlijk gaan we met zn allen op de foto bij dit geografische punt.
Deze foto is door een toerist genomen en ik heb daar andere mensen weg gepoetst en de foto rechter gezet en de achtergrond moeten klonen van een andere foto.
Je kan ook in anderhalf uur lopen naar Kaap de Goede Hoop.
Deze keer ben ik tot de splitsing gegaan, rechtsaf ga je naar Kaap de Goede Hoop en linksaf naar een uitzichtpunt, waar ik al eens ben geweest, maar Henk wil niet dat ik verder ga. Links boven is de vuurtoren van Cape Point (niet op deze foto)
Ik maak wel een foto van Kaap de Goede Hoop.
Ik laat ook een foto zien van de uitgebloeide proteas. Als je hier een maand eerder komt, dan staat het fynbos nog prachtig in bloei met allerlei soorten proteas. Dit is een pincushion protea.
Hieronder hoe die eruit ziet in bloei.
foto van Internet
We zien deze keer geen baboons, maar op de terugweg komen er toch een aantal tevoorschijn en gaan midden op de weg zitten. Pim maakt een paar fotos.
We nemen de andere kustlijn terug van dit schiereiland en komen door Scarborough, Kommetje en Noordhoek, waar we door de Chapmans Peak pas rijden naar Houtbay.
foto van Internet
Gelukkig dat die weer geopend is nadat er diverse rotsblokken tijdens het slechte weer vorige maand naar beneden zijn gekomen en de weg op tijd is hersteld. We blijven langs de kust rijden tot in Camps Bay, waar we hoge golven zien in de zee. Het is hard gaan waaien en het wordt al fris. We willen aan de boulevard met palmen iets drinken, maar het is er erg druk en we zijn zo brutaal om de parkeerplaats van een residentie op te rijden en Pim weet de wacht over te halen om toch te parkeren. We zitten op een luidruchtig trendy terras en zien de zon in de zee zakken. Het is inmiddels 8 uur en we rijden naar de Waterfront in Kaapstad, waar Pim en San nog een hapje willen eten en we wijzen hun even de weg en ook hoe ze terug kunnen lopen naar hun hotel en dan nemen we afscheid van elkaar.
Zaterdag 29 december.
Het wordt een warme dag vandaag met 31 graden hier en windstil. Voor mij een pc dag om berichten door te nemen en ik heb een nieuwjaarskaart gemaakt met Photoshop en PSP. Het is de eerste avond, dat het niet afkoelt buiten.
Zondag 30 december.
Het wordt 27 graden, maar het voelt veel warmer aan, omdat er geen wind is.
Ik hou het 45 minuten uit in de zon en dan ga ik douchen en optutten voor vanavond. Mijn zoon Arthur heeft nog gebeld via Skype en ik heb mijn schatten van kleinkinderen gezien met de webcam, dat vind ik erg leuk. Ze vertrekken zo naar Frankrijk om daar 2 nachten te blijven en Oudjaar te vieren bij Anton en Jan, die daar wonen.
We hebben met San en Pim om 20 uur afgesproken bij restaurant Hildebrand op het op het pierhoofd aan het Victoria Basin in de Waterfront. De Waterfront heet hier Victoria & Alfred Waterfront naar koningin Victoria van Engeland en haar 2e zoon Alfred, die de eerste stenen van de aanleg van de Waterfront in zee heeft geworpen.
Hildebrand is een Italiaans restaurant en we zitten buiten op het terras, maar er staat een frisse zeewind, gelukkig heb ik een vest bij me.
Dit is de laatste avond voor San en Pim in Kaapstad en ze hebben ons voor dit etentje uitgenodigd. Morgen reizen ze een paar dagen met de stoomtrein naar Pretoria en dan vliegen ze terug naar huis in België. San beveelt me een voorgerecht Vitello tonnato aan, dat zijn dunne plakjes kalfsvlees met tonijnsaus en ik vind het erg lekker. Henk neemt een uiensoep, maar die is smakeloos. Wat Pim heeft gegeten, dat weet ik niet meer. Als hoofdgerecht neem ik een tweede voorgerecht met calamari, maar het is de eerste keer, dat ik een slechte kwaliteit calamari krijg voorgeschoteld en dat zou niet mogen voor dit als topkwaliteit bekendstaande restaurant. Pim is ook niet zo tevreden over zijn hoofdgerecht. San heeft een pastagerecht en Henk heeft kalfsvlees. Ik neem een Don Pedro toe en die is prima. De wind is gaan liggen en dan is het aangenamer om buiten te zitten.
We vertrekken om 23 uur naar huis en zetten San en Pim af bij hun hotel waar we afscheid nemen van elkaar. We hebben leuke dingen deze week met ze gedaan en we vonden het erg gezellig.
|