Vanavond heb ik heeeerlijk gegeten! We hebben vis op de markt in Valkenswaard gekocht en voor Henk is dat zalm en ik heb een portie ansjovis voor mezelf meegenomen en die waren lekker, hmmmmm. Wat kan een mens toch genieten soms he en die portie van 250 gram kost maar 1 euro. Henk houdt niet van dat gepriegel, maar er zit maar één graat in bij ansjovis, net zoals bij paling. Bovendien kan je ze met graat ook eten, want die is ook zacht geworden tijdens het bakken. Hieronder mijn recept, dat ook met sardientjes kan. Ik heb ansjovisjes voor de eerste keer gegeten jaren geleden in juni in Bergen op Zoom, waar een kwekerij is. Ik heb daar toen met vriendinnen een fietstochtje gemaakt, de AAA route, asperges, aardbeien en ansjovis en de restaurants spelen daar op in. Maar de ansjovis is er alleen als het zeewater warm genoeg is. We hebben nu net een paar hete dagen achter de rug. Nog een keer zo'n hittegolf en ze zijn volop verkrijgbaar. Maar op de markt verkopen ze het hele jaar door ansjovis uit de Middellandse Zee en die zijn wel kleiner.
Recept per persoon: 250 gram ansjovis, wassen en kopje afsnijden. Je trekt meteen de ingewanden mee naar buiten bij het afsnijden van het kopje. Daarna nog eens wassen en droog deppen met keukenpapier en op een grote plank leggen.
Bestrooien aan de ene zijde met beetje zout en witte peper, dan beetje paneermeel erover. Onze visboer verkoopt zakjes panklaar paneermeel voor vis en die is erg lekker gekruid.
Paar knoflookteentjes fijnsnijden.
In pan klont roomboter en scheut olijfolie verhitten. Visjes met gepaneerde zijde in pan leggen en paar minuten bakken. De bovenkant bestrooien met viskruiden (merk Verstegen) en paneermeel erover. Visjes omdraaien en andere kant bakken. Paar minuten voor het einde stukjes knoflook erbij en stukjes rode ui uit een potje van het merk Euroma. Tot slot peterselie toevoegen (vers of gedroogd).
Eet smakelijk!!!
Iets opgezocht op Internet over ansjovis: Maximum lengte 20 cm in het Kanaal en zuidelijke Noordzee, maar zelden meer dan 16 cm. In het zuidelijke deel van het verspreidingsgebied kleiner, maximaal 10 cm. Ansjovissen voeden zich met dierlijk plankton en soms met algen. Ansjovis wordt vooral in de Middellandse Zee gevangen met keernetten en plagische trawls. Ze worden, evenals sardienen, ook met licht aangelokt. Ansjovis smaakt bitter, daarom worden ze meestal gezouten en in olie of marinade ingemaakt. Komt in april in onze kustwateren, trekt begin mei de open zeegaten binnen, vooral de Oosterschelde, en paait in brak water als de watertemperaturen hoog genoeg zijn.
Er staat dat ze bitter smaken, nou daar heb ik niks van gemerkt, ligt misschien aan de tijd van het haar dat ze worden gevangen. Ik vond ze heerlijk.