Geef het volk een visioen!xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wordt het niet hoog tijd dat onze kerkleiders en onze priesters zich bezighouden met wat hun kerntaak is: het volk een uitzicht op heil geven? De mensen een visioen geven, waardoor ze humaan kunnen leven. Wordt het geen tijd dat onze priesters uit hun rol treden van goedbedoelende, maar niet-professionele sociale werkers, die constant zichzelf voorbij renen om alle brandjes te willen blussen. En in tussen hun kerntaak vergetend!
Wordt het geen tijd dat ze zich eens echt bezorgd maken over de leegloop van onze kerken. Zich vooral zorgen maken over de echte noden die deze kerkverlaters met zich meezeulen buiten de kerk. Waarom verlaten die mensen onze kerken? Hebben die mensen elders een antwoord gevonden voor hun geestelijke noden? Dat blijkt niet uit de onheiltijdingen die de media dagelijks met bakken over ons uitstorten.
Zou het niet tijd dat de religieuze leiders zich bezinnen waarom die mensen zo plots zo massaal onze kerken verlaten en soelaas voor hun geestelijke noden elders gaan zoeken? Waarom leggen onze religieuze leiders zich zo gelaten neer bij die leegloop? Waarom maken zich wel druk om de vele zaken die niet tot hun kerntaak behoren? Waarom stoppen ze niet met hun energie te verspillen aan taken die niet tot hun kerntaak behoren? Wat weerhoudt hen van die gedurfde bezinning op hun kerntaak? Waarom laten ze met een ogenschijnlijke gemoedsrust die zoekende mensen hun gading elders vinden. Is dat een sluipende vaandelvlucht? Een sluipende vaandelvlucht! Want gelaten zien ze die massas idolen achterna hollen, Bvs, Story-helden, sportgoden, zich toevertrouwen aan horoscopen, madame Soleil, hun hoop stellen op Lotto,
Wordt het niet hoog tijd dat ze eens ernstig nadenken over de zondagliturgie. Niet om de neus nog dieper weg te stoppen in oude folianten opzoek naar de lang uitgestorven, maar aftandse, levensvreemd geworden symbolische waarde van woorden en gebaren. Een zoektocht met grote oogkleppen op voor reële actuele noden en gevoeligheden van de kerkverlaters. Studie om die mensen nieuwe, actuele, aangepaste motieven voor hoop, geloof en liefde te geven. Er zijn andere problemen dan de kleding, of sekse van voorgangers en helpers tijdens de diensten!
Welke heilstijdingen, welke Goed Boodschap kunnen we op zondag die kerkverlaters brengen als tegengewicht tegen de vrachten onheilstijdingen die gedurende de week in ononderbroken golven over hen heen spoelen?
Krijgen pastorale werkerster, diakens en leken voldoende vrijheid om te experimenten met nieuwe rituelen, die nauwer aansluiten bij het aanvoelen van de moderne mensen?
Worden vernieuwers aangemoedigd om te zoeken naar vormen die de polsslag van het volk versterkt? Vinden de tekstdichters die de noden van de moderne mensen in woorden gestalte trachten te geven ook een luisterend oor bij onze kerkleiders? Mogen ze vorm geven aan onze angsten tegenover onze onafwendbare eindigheid en onvolmaaktheid? Aan ons leed om slepende ziekten en tegenslagen. Aan onze spanningen om samen te leven met andersdenkenden, met smaakbedervers. Aan onze wrevel omdat we telkens weer overspoeld worden door niet aflatende golven van vernieuwing. Etc.
Denken ze voldoende na over een aangepaste catechese om kinderen en jongeren te leren leven in deze tumultueuze tijden? Hebben ze erover nagedacht voor welke levensvragen va,daag zelfs kinderen van dertien geplaatst worden? Want op elke middelbare school circuleren reeds in de eerste jaren drugs. Welke steun biedt hun die catechese?
Het wordt hoogtijd ballast af te gooien! Veel ballast. Misschien met leed in het hart. Ooit moet de lang gekoesterde bruidsjurk toch de deur uit! Ballast van rubrieken: ballast van regels en regeltjes die niets of niemand dienen; ballast van formules die niemand meer in trance brengen.
Geen terugkeer naar een historische bron, maar wel focussen naar de actuele kern! Het wordt tijd daaraan de spaarzame krachten te wijden, in plaats van ze te verspillen aan beuzelarijen! Inventariseer niet hooiberg, zoek de naald! Cultiveer niet de akker, delf de schat op!
Paul Tack, Westerlo, 2007-02-05