Zo dit keer blijven wij in belgie en gaan eens naar de ardennen, na een poosje uit te vissen waar naar toe zijn wij overeen gekomen, wel wij gaan naar Trois Pont,dat ligt tussen Spa en Vielsalm Dus het nodige gedaan en ingepakt het was voor een mid-week,van maandag tot vrijdag het huisje was dus geboekt na overenkomst.Daar aangekomen zagen wij een klein huisje genoeg voor ons 2 en de hond,die praktisch midden in de bossen lag,een gezzelig en aangenaam dingeske. dan maar uitpakken en ons instaleren niets te kort een terrasje was er ook aan en een vijver was welte koudom te zwemmen ,tegen 18hr ben ik maar aan mijn eten begonnen en zo later een wandeling ,wat tv en naar de kooi. Smorgens opstaan naar de bakker om lekker koeken ,ne het eten zo tegen 11hr een grote wandeling van toch een 10 kilometer en wat in de weiden te krossen ,waren wij terug in ons verblijf en zoals alle dagen eten maken nadien houtkachel aan lekker warm tv zien en naar de kooi .Derde dag opstaan eten en bezoek gaan brengen naar de watervallen van coo ben daar wel al een 10 maal geweest maar toch dat geruis van het naar beneden lopend water dat gaf mij een goed gevoel en rust ,was daar toch al een lange tijd niet meer geweest en er was veel veranderd met plopzaland en zo, mooi. dan maar teug naar huis en doen zoals gewoonlijk he .de vierde dag smorgens grote wandelling gedaan en in de namiddag naar Francorchant geweest en daar was juist oefenritten bezig van zware rally moteren was aangenaam om dit lawaai eens mee te maken er si wel iets gebeurd daar in de verte zag men wat maar heb niet kunnen te weten komen wat, na een goed uur zijn wij richten verblijf af gezakt en in het dorp een goe tas koffie gaan lusten en zo terug. Vijfde dag naar het museum van F1 gaan zien wel de moeite en tegen 12hr uur alles in gepakt de rekening verrefend en richting Schoten waar wij onderweg nog mooie campings gezien hebben en zo met de zon mee omstreeks 16hr thuis gekomen zijn . Zullen wij zeker nog eens doen . Rommeke
In oktober had ik besloten even met de auto een ritje te maken ,daar ik een vervent rijder ben zet ik aan richting Duitsland zo ben ik beland in Sundern Sauerland ligt tussen Werdohl en Arnsberg,daar een hotelleke gezocht ,die mij goed bevallen is gedurende 3 dagen de kamers goed eten goede mooie open keuken met kok die klaar maakte wat je wilde eten s'avonds wandeling gedaan in centrum en een lekkere ziegeunerschnitsel gaan eten echt duits hmm was lang geleden, ,in het terug keren naar hotel begon het heftig te sneeuwen dat gedurende 2 dagen ,maar kon mij niet schelen . De volgende dag was zondag een lekker ijscreem gaan eten bij een Italiaan dus kan je denken he ,wat in de sneeuw gaan lopen nadien en tegen 18hr het lekker avondmaal zeer uitgebreid gaan nuttigen in hotel . De maandag na het middagmaal ben ik dan maar terug richting belgie gekomen met tussen pauze aan de Mohnesee en Soest heb daar 6 jaar bij het leger geweest en was nieuwschierig he kan je denken was van 1971 dat ik daar nog was,na een wandeling heb ik dan genoten van een lekkere chaslik met currysaus vettig maar aleé ,en dan terug stilaan belgie binnen ,waar ik omstreeks 21hr thuis gekomen ben ,ik moet zeggen het heefd mij zeer goed bevallen en denk van binnenkot dat nog eens over te doen Romain
Was de broccoli en verdeel hem in kleine roosjes. Snijd de champignons en de Chinese kool in schijfjes. Snijd de bonen en de bieslook in stukken van 2 cm. Schil de tomaat en snijd ze in blokjes. Meng de bouillon met de maïzena, de suiker, de sojasaus en de harissa. Klop de eieren en voeg er peper en zout aan toe. Verwarm in de wok 2 eetlepels olie en giet er de geklopte eieren in. Laat de eieren bakken en snijd de omelet ruwweg in reepjes. Verwarm de olie in de wok en fruit er de broccoliroosjes in gedurende 3 minuten. Voeg de andere groenten - behalve de tomaten ? toe en laat 3 minuten bakken terwijl u voortdurend blijft roeren. Voeg de saus en de tomaten toe en laat 1 minuut bakken. Voeg de omeletreepjes toe en meng het geheel voorzichtig. Bestrooi met koriander en dien op met rijst.
Mag ik een Tip mee geven: De wokkeuken is heerlijk en bevat weinig calorieën omdat er weinig vetstof moet worden gebruikt.
Grieks, hoofdgerecht, 4 personen geen bijgerecht kan maar moet niet
Benodigheden:
400 g kipfilet, in dunne plakjes 1 theelepel kaneelpoeder 3 eetlepels olijfolie 1/2 citroen 8 wraptortilla's 150 ml Griekse yoghurt 1 theelepel gemalen komijn (djinten) 1 komkommer, in dunne plakjes 1/2 krop ijsbergsla, in dunne reepjes
Bereiding:
Kruid de kip met zout, (versgemalen) peper en de kaneel. Verhit de olie in een wok en roerbak de kipplakjes op hoog vuur in 5 minuten gaar en bruin. Knijp de citroen erboven uit en laat het vocht al omscheppend verdampen. Verwarm de tortilla's volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de yoghurt met de komijn en zout en peper naar smaak. Spreid de tortilla's uit en verdeel de plakjes komkommer erover. Verdeel hierover wat ijsbergsla en schep de gebakken kip erop. Schep hierop een streep Griekse yoghurt. Vouw de zijkanten over de vulling en rol de tortilla's stevig op. Snijd de wraps schuin door. Verdeel de rest van de sla op een platte schaal en leg de wraps erop.
2 achterbouten van tam konijn olijfolie 2 gedroogde pepertjes olijfolie 1 flinke ui, 2 tenen knoflook in fijne snippers gehakt een halve winterwortel in kleine stukjes 50 gram gedroogde tomaatjes 1 glas witte wijn, zelfde hoeveelheid tomatenpulpo (uit een fles, zónder toevoegingen) 1 laurierblad, 1 takje tijm zout, peper 5 ansjovisjes in kleine stukjes gesneden 1 eetlepel kappertjes
Bewerking:
Het konijn rondom bruin braden, de ui, de knoflook, de pepertjes en de wortel erbij doen en even meesmoren. De kruiden toevoegen en de witte wijn. Alles aan de kook brengen en de tomatenpulp erbij. Even voorzichtig roeren en het vlees zo, ongeveer 1 uur, zachtjes laten stoven. Voeg zonodig nog wat bouillon toe. Dan de ansjovis en de kappertjes erbij doen. Opdienen met wat vers gehakte platte peterselie.
2 achterbouten van een tam koijn wat boter of olijfolie 1 ui, grof gesneden en 1 teentje knoflook geplet en gehakt 1 winterwortel, geschild en in blokjes gesneden 1 flesje Rodenbach Grand Cru. Niet te vervangen door iets anders!!!! 1 bosje tijm, liefst uit de provence (nogmaals dank Willy, voor die mooie bos tijm, dit is één van de gerechten waar deze tijm helemaal tot zijn recht komt!) eventueel wat bouillon eventueel wat beurre manié om de saus te binden
Braad de konijnenbouten even lichtbruin in boter of olie. Voeg ui, wortel en knoflook toe en smoor ze zachtjes even mee. Doe er dan een flesje Rodenbach Grand Cru bij, breng het geheel aan de kook, voeg de tijm toe en stoof dan op een laag vuur nog ongeveer 2 uur. (Het vlees moet echt helemaal gaar zijn en bijna van de botjes vallen) Je kunt zo nodig, een klein beetje bouillon toevoegen. De bedoeling is dat er nog wat vocht over is. Neem dan de bouten uit de pan en bind de saus eventueel met wat beurre manié.
Dien de konijnenbouten op met een paar stukjes van de ui en wortel en een schepje saus.
Wij aten er een puree bij van aardappelen en knolselderij; 400 gram knolselderij en 600 gram aardappelen, schillen en in stukken snijden. Gewoon samen koken met wat zout en als ze gaar zijn, afgieten en door de pureeknijper of met de pureestamper fijnstampen. Een flinke klont boter of een scheut olijfolie erdoor roeren. En spruitjes gewoon kort gekookt met een klontje boter erover en wat nootmuskaat. Wij dronken er natuurlijk een glas Rodenbach Grand Cru bij.
1 kalkoen van 4 kg, in stukken gesneden 1 kruidentuiltje 1 prei, 1 1 wortel 2 uien 5 rode Spaanse pepers 2 sjalotten 3 à 4 lookteentjes 60 g pure chocolade 70 cl tomatencoulis 100 g kleine rozijnen 100 g amandelpoeder 1 tl kaneelpoeder 1 tl korianderpoeder 4 kruidnagels 5 el olijfolie 2 klontjes Solo platte peterselie zout en peper
Bereidingswijze :
Breng 2 liter water aan de kook met zout, peper en het kruidentuiltje. Voeg er de wortel, seldertak, prei en een ui bij. Leg de stukken kalkoen in de bouillon, zet het deksel op de pot en laat 1 uur koken op laag vuur. Haal de stukken kalkoen eruit en filter de bouillon. Hou 1,2 l apart. Doe 3 el olie in een grote pot en fruit hierin de sjalotten en een ui. Voeg de ontpitte Spaanse pepers, de geperste lookteentjes, het amandelpoeder, de rozijntjes, kaneel, koriander en kruidnagels toe. Roer 2 minuten en giet er dan de tomatencoulis bij. Laat een kwartiertje sudderen. Smelt een klontje Solo in een pan en voeg een eetlepel olie toe. Bak hierin de helft van de kalkoenstukken goudgeel. Doe hetzelfde met de andere helft. Giet de apart gehouden bouillon bij de saus. Breng aan de kook en laat nog wat sudderen. Voeg de geraspte chocolade toe en laat smelten. Leg vervolgens de stukken kalkoen in de saus. Laat dit nog 5 min sudderen en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi dit gerecht met peterselie en dien warm op met rijst.
½ l halfvolle melk 30 gram gist 1 eetlepel suiker 250 gram rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers 500 gram bloem 1 theelepel zout 1 ei olie poedersuiker
Bereiding :
Verwarm een deel van de melk tot deze lauwwarm is. Verbrokkel de gist in een kommetje en schenk de verwarme melk erbij. Los de gist al roerend op en voeg de suiker toe. Laat dit 10 minuten op een warme plaats staan. Was de rozijnen en krenten. Snijd eventueel sukade en oranjesnippers klein. Laat de rest van de melk ook lauwwarm worden. Zeef de bloem met het zout in een kom. Klop het ei los. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het gistmengsel, het ei en een deel van de melk erin. Roer dit enkele minuten krachtig tot alle klonten weg zijn. Voeg onder goed roeren meer melk toe tot een soepel beslag is ontstaan. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers er door. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen. Verwarm de olie tot 170° C. Houd 2 lepels of een ijslepel even in de olie en schep hiermee bollen beslag in de pan. Bak de oliebollen tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin. Keer ze en bak de andere kant bruin. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
1 kilo tarwebloem 1 liter water 20 gram zout 50 gram suiker 80 gram gist 10 gram kaneel enkele druppeltjes citroensap 200 gram rozijnen 100 gram verse appelstukjes
Bereiding:
Los het gist op in het water en meng het kort. Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen. Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie. Ververs de olie regelmatig.
De appelflappen gaan we maken met bierbeslag, gebruik liefst wat zure appel bijvoorbeeld goudrenetten of bellefleurs. In plaats van appel kunt u ook dunne schuiven ananas, geschilde gehalveerde en in stukjes gesneden banaan gebruiken.
Ingrediënten
Voor ongeveer 15 stuks: 125 gram gezeefde bloem, 1½ deciliter pils of oud bruin, 1 eierdooier, 1 eiwit, 3 gram zout, 3 zure appels, olie.
Bereidingswijze:
Schil en boor de appels uit, snijd ze in niet te dikke plakken. Roer de gezeefde bloem met het bier flink door met een garde zodat er geen klontjes meer in voorkomen. Voeg de eierdooier (niet het eiwit), zout en de slaolie toe aan het mengsel. Flink tot een gladde massa roeren. Neem een vetvrije beslagkom en klop het eiwit vlak voor gebruik op tot een stevig schuim. Spatel het opgeklopte eiwit schuim door het beslag.( voorzichtig spartelen en niet te lang ). Wentel er de vruchten door, leg ze in de hete olie (170ºgraden) en bak de beignets lichtbruin en gaar.
6 reuzenchampignons peperolie en/of knoflookolie olijfolie zout en zwarte peper naar smaak 100 gram geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas 50 gram verse broodkruimels 2 losgeklopte eieren fijngehakte verse oregano naar smaak
Bereidingswijze:
Maak de champignons schoon, verwijder de stelen en hak deze stelen zeer fijn. Meng deze met de kazen, broodkruimels, oregano en losgeklopte eieren. Let op dat de vulling niet te nat is. Wanneer dit het geval is wat broodkruimels toevoegen, is het te droog een extra ei. Verdeel de vulling over de met knoflook- of peperolie ingesmeerde champignonhoedjes, bedruppel met olijfolie en zet ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven (ca. 200oC)
4 grote champignons (of 8 kleinere) 1 sjalotje 4 tenen knoflook 200 gram geitenkaas 1 el olijfolie peper zout
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180°C.
Bereiding:
Haal het steeltje uit de champignons en snijd deze fijn. Leg de hoeden van de champignons even apart. Snipper het sjalotje en de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin het sjalotje en de knoflook glazig. Voeg de fijngehakte champignon steeltjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet de hoeden van de champignons in een ovenschaal en vul deze met het champignon/sjalot mengsel.Verkruimel er wat geitenkaas over. Zet de gevulde champignons in de oven en bak deze in ongeveer 10 minuten gaar, afhankelijk van de grote van de champignons.
Tip: Voor een niet vegetarische variant kun je wat fijngesneden bacon toevoegen.
Is eentje van de vele is wel niet zo ver maar toch het was er prima is over te doen hoor Vetrokken van zaventem en na de landing in spanje met bus naar Lloret de mar, het hotel lag wel aan een drukke baan in het centrum maar het eten en verblijf in kamers wel ok geen 5 sterren maar goed .Overdag de kleine winkelstraatjes gedaan en zo elke dag wat gekocht je kent dat wel hé zo van nee ik koop niets en aan het einde van de reis een halve koffer vol. Er waren heel veel van die snacks en restaurentjes met tamellijke goede smaak van eten . Tegen aan het dinér terug naar het hotel en s'avonds na de maaltijd wat rond slenteren op de dijk en eens gezellig gaan zitten met een cocktail hmmmm lekker . Ben ook een paar keer naar het strand geweest niet overbevolk goed zo ,ook eens met het touristis treintje de groene want er waren er 3 naar het hoogste stukje van Lloret gegaan daar was een oude ruiene van in de tijd goed om te bezichtigen . Ook eens met de stadsbus naar Tossa de mar geweest zeer mooi stadje klein strand maar aangenaam fijne retaurents ,en kan je een mooie wandeling maken naar boven op smalle wegjes en veel bomen met boven een heel mooi uitzicht op Tossa. Ook een paar keer in stad s'avonds rond gewandeld zeer druk met weeral heel goed eethuizen en allerhande straat vertoningen,moet je mee maken ,heb daar een cocktail gedronken van 1 liter namellijk Battida de coco met 4 strootjes ,en eerlijk ik was ver gestroot hoor heb wel goed geslapen .Ja dan was de dag daar van vertrek en ben zo terug gekomen zoals ik vertrokken ben. heb een mooie reis gehad zou het her doen maar niet te druk dan. Romain