Gezondheid
Inhoud blog
  • Gezonde voeding.
  • Hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolpeil.
  • Geestelijke Gezondheid, Stress, Angst. Vervolg.
  • Geestelijke Gezondheid, Stress, Angst, Paniekaanvallen.
  • Depressie, Burnout, Autisme, Nierfalen, Nierdialyse, CVS.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Pijn & Stress
    10-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons klimaat, de opwarming van de aarde en de vernietiging van de natuur.

    Ons klimaat, de opwarming van de aarde en de vernietiging van de natuur.

    Al tientallen jaren volg ik zowat alles wat ik tegenkom in verband met klimaatverandering en de klimaatstabiliteit. Telkens weer moet ik echter vaststellen, dat er alleen maar gepraat wordt over de uitstoot van schadelijke gassen als voornaamste oorzaak voor de opwarming van de aarde. Naar mijn bescheiden mening, is er echter nog een veel grotere oorzaak voor de opwarming van de aarde en dat is de grenzeloze en nutteloze vernietiging van de natuur, met ander woorden de fauna en flora.

    Tijdens mijn studententijd heb ik namelijk geleerd, dat bomen en planten bij het voltrekken van het fotosyntheseproces CO2 uit de lucht halen om koolhydraten zoals bladeren en takken aan te maken met als bijproduct zuurstof. Zij zuiveren met ander woorden de lucht van CO2 en produceren dus zuurstof.

    Om dat fotosyntheseproces te voltrekken hebben planten en bomen niet alleen CO2 nodig maar ook zonlicht en water. Bomen en planten zitten met andere woorden vol met water en vormen zo een beschermend schild van water boven het aardoppervlak. Nu heeft water de eigenschap om trager op te warmen en af te koelen dan lucht.

    Het is dit gegeven dat zweefvliegtuig piloten gebruiken om stijgwinden op te zoeken tijdens hun vlucht. Tijdens de dag vinden ze die boven de open vlakte en na zonsondergang boven de bossen. Ze dienen natuurlijk daarbij rekening te houden met, de windrichting, de kracht van de wind en de hoogte waarop ze vliegen. Voor valwinden is dit juist omgekeerd.

    Bomen en planten zuiveren dus niet alleen de lucht van CO2, ze produceren ook zuurstof en dragen bovendien met andere woorden bij tot de stabilisering van ons klimaat door de vertraging van de opwarming en de afkoeling van onze leefomgeving.

    Er zijn echter nog andere belangrijke factoren van bomen en planten die bijdragen aan de stabiliteit van het klimaat namelijk:

    • Het verstrekken van schaduw, die belet dat zonnestralen de aardbodem snel kunnen uitdrogen en dat het grondwaterpeil voldoende hoog en stabiel blijft.
    • Het vertragen van neervallende regen waardoor overstromingen vermeden of afgeremd worden.
    • Het met hun wortels en neergevallen bladeren vasthouden van regenwater waardoor het minder snel kan wegstromen en het grondwaterpeil stabiel blijft.
    • Ze vormen ook een “Ecosysteem” waar fauna en flora in harmonie en/of symbiose met elkaar kunnen samenleven.
    • Dit “Ecosysteem” geeft bovendien bescherming tegen winden waardoor ze de uitdroging van de aarde tegengaan.
    • Er zijn ook bomen en planten die niet alleen CO2 maar ook andere schadelijke stoffen uit de lucht halen zoals formaldehyde, benzeen, xyleen, trichloorethyleen, ammoniak, enz. Ze zuiveren met andere woorden, de lucht die we inademen van allerhande schadelijke gassen.

    Als ik dan overweeg dat in 2017 er volgens wetenschappelijk onderzoek, begin augustus er al meer bos vernietigd was dan dat er op een heel jaar kan aangroeien, dan kom ik al vlug tot het besluit dat, het niet 5 minuten voor 12 is en ook geen 5 minuten na 12 maar 5 uur na 12. Augustus is namelijk de 5de laatste maand van het jaar, vandaar die 5 uur na 12.

    Ander wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er op de aarde, in het jaar 2000 ongeveer 1 hectare bos verdween per minuut en dat een volwassen boom naargelang de soort tussen de 200 en de 1500 liter water verbruikt per dag om het fotosyntheseproces te voltrekken. Uitgaande van deze gegevens kunnen we dan aan de hand van een vrij simpele berekening bepalen hoeveel liters water er dagelijks meer naar de zee vloeien gewoon door het kappen van bomen.

    Gaan we uit van de stelling, dat er op 1 hectare aangeplant bos, 100 volwassen platanen of canada’s staan met een waterverbruik van ongeveer 1000 liter of meer, dan zullen er door het kappen van dat bos ongeveer 100.000 liter water per minuut meer naar de zee vloeien. We hebben dan nog geen rekening gehouden met de vernietiging van de andere flora door het kappen van het bos.

    Indien we de hoeveelheid water willen berekenen die er op een volledige dag meer naar de zee zal vloeien dan dienen we die hoeveelheid te vermenigvuldigen met 60 (60 minuten in een uur) en met 24 (24 uur in 1 dag). Er stroomt met andere woorden volgens deze methode van berekening, dagelijks over de hele wereld gezien ongeveer 144.000.000 liter water per dag meer naar de zee door het kappen van 1 hectare bos per minuut.

    In het jaar 2015 was echter die boskap, door de vrije verkoop van kettingzagen al opgelopen tot 1 hectare per seconde. De vernieling van bos was dus in 15 jaar tijd 60 maal groter geworden. We dienen nu dus, die per dag meer naar zee stromende hoeveelheid water nog te vermenigvuldigen met 60. We komen dan op een hoeveelheid van 8.640.000.000 liter water dat er per dag meer naar de zee vloeit. Deze manier van berekenen is zeker niet volledig juist, maar ze geeft ons wel een realistisch idee van wat er gaande is door onze ongebreidelde boskap.

    De wetenschap heeft echter geen rekening gehouden met bomen die geknot of gekandelaard worden. Ook het snoeien van hagen, het wekelijks snoeien van druivelaars in de wijnbouw, het maaien van grasbermen en het vernietigen van planten door het spuiten met Glyfosaat (Roundup), dragen bij tot een supplementaire waterafvoer naar de zee. Planten houden namelijk het water vast als ze leven en niet als ze vernietigd zijn.

    Het frezen van de grond tussen druivelaars, olijfbomen en in open velden, vernietigen planten en dieren en werken zo de uitdroging en dus ook de opwarming van de aarde in de hand. De zon zal dan het grondwater op die plaatsen veel sneller verdampen. De wind zal dan het verdampte water veel sneller afvoeren waardoor het betroffen land helemaal zal uitdrogen. Hierdoor zal het grondwaterpeil veel sneller dalen met woestijnvorming als gevolg en het afsterven van de plaatselijke fauna en flora.

    Indien we de weerberichten van VTM eens wat van naderbij analyseren, dan stellen we vast, dat volgens de evolutie van de temperaturen, die woestijnvorming langs 2 fronten Europa aan het veroveren is. Het gaat hier meer bepaald over de “Costa del Sol” in Spanje en de zuidelijke kust van Turkije. In het hoge Noorden van Europa waren zelfs in de zomer van 2018 temperaturen van 30 graden geen uitzondering.

    Leven op de aarde kan alleen maar tot stand komen indien er symbiose is tussen planten en dieren. Die moeten dan ook nog kunnen beschikken over voldoende water, zonne-energie en een stabiele leefomgeving, anders sterven ze af. Iedere ingreep van de mens op één van die factoren, hoe klein dan ook, zal altijd een vernietigende uitwerking hebben op dit leven en de stabiliteit van het klimaat. In de woestijn groeien nagenoeg geen planten of bomen met als resultaat dat er bijna ook geen dierlijk leven te vinden is.

    Het omzagen van zogenaamde exoten in onze bossen, het verwijderen van dennenbomen uit de heide en het nutteloos omzagen van bomen naast de snelwegen, ringwegen, het uitdunnen van bossen, enz., verstoren allen de ecosystemen van de natuur. Ze dragen dus allen bij aan de opwarming van de aarde en de woestijnvorming. Men noemt dit dan “Bosbeheer”. Ik persoonlijk noem dat de nutteloze vernietiging van de natuur en het klimaat.

    Strikt genomen kunnen we zeggen dat, iedere plant tak of boom die we vernietigen, gelijk staat met een achteruitgang van het klimaat. De grootte van die achteruitgang kan men uitdrukken in uren, dagen, maanden, jaren of eeuwen. Ze wordt bepaald door de tijd die de plant, de tak of de boom nodig heeft gehad om uit te groeien tot de grootte die ze hadden op het ogenblik dat we ze vernietigd hebben.

    Bovendien gaan die vernietigde planten, takken en bomen over tot ontbinding waardoor er dan weer CO2 en andere gassen vrijkomen in de natuur. Gaat men die dan ook nog verhakselen en als bodembedekker gebruiken, dan zal dit ontbindingsproces alleen nog maar versnellen.

    Verder wil ik het ook nog eens hebben over de fantasie van het aanplanten van bossen. Bossen kunnen namelijk niet aangeplant maar wel ingezaaid worden. Wat men wel kan doen is bomen verplanten, maar zelfs dat heeft een achteruitgang van het klimaat voor gevolg want het groeiproces van de betrokken bomen wordt voor een stuk onderbroken.

    Gaat het om hoogstambomen die men wil verplanten, dan is het meestal ook nog nodig om die bomen te ondersteunen met 2 à 3 houten palen. Hiervoor dient men dan weer andere bomen te kappen. In dit geval is het planten van bomen dan ook nog een ramp voor de natuur. Gaat men die bomen later dan ook nog knotten of kandelaren, dan kan men beter besluiten om geen bomen te planten.

    Verder is er nog een zeer belangrijke factor die ons klimaat en de natuur om zeep helpen namelijk, de al dan niet aangestoken catastrofale bosbranden die er jaarlijks over heel de wereld plaats grijpen. Bij die branden worden er enorme hoeveelheden waterdamp en gassen onder zeer hoge temperatuur de atmosfeer ingeblazen.

    In de hogere luchtlagen komen die dampen dan in een enorme koude omgeving terecht en veroorzaken zo luchtstromingen waardoor ze naar andere regionen afgevoerd worden. Tijdens hun tocht gaan die dampen echter afkoelen. Hierdoor zullen ze, afhankelijk van het op de plaats van eindbestemming heersende seizoen neerkomen onder de vorm van massale sneeuwval of massale neerslag.

    Wat doen we nog om de natuur te verwoesten? Wel, we verkwisten op alle mogelijke manieren hout dat afkomstig is van omgehakte bomen onder andere door: 

    • Bomen om te hakken voor de fabricatie van houtskool voor onze barbecue.
    • Onze hagen te vervangen door houten panelen of houten afsluitingen.
    • De buitenmuren van onze huizen te bekleden met hout.
    • In open lucht houten vloeren te leggen.
    • Houten woningen, tuinhuisjes en dergelijke te bouwen.
    • Houtskeletbouw toe te passen.
    • Boomhutten te bouwen.
    • Tuinafsluitingen maken in hout.

    Verder verbranden wij voor de gezelligheid hout in onze open haard, fabriceren we pellets om te verbranden in onze houtkachels en krachtcentrales, verbranden we hout bij stakingen en voor de gezelligheid op kerst- en andere markten. Ook gaan we ieder jaar miljoenen kerstbomen omhakken die we dan na een aantal weken in een zogenaamd vreugdevuur in open lucht gaan verbranden.

    Al deze acties leiden uiteindelijk tot de uitstoot van meer verbrandingsgassen, het produceren van enorme hoeveelheden fijn stof en een enorme inkrimping van het luchtzuiverende vermogen van de natuur. Ook zorgen ze voor een daling van het grondwaterpeil en een sterke vermindering van de klimaatstabiliteit dit, omdat het waterschild dus het water dat in de omgezaagde bomen zat, is weggenomen als bescherming van de aarde tegen de inwerking van de zonnestralen en de winden.

    Het verbranden van steenkool is ook niet goed voor de uitstoot van schadelijke stoffen en fijn stof, maar is wel te verkiezen boven de verbranding van hout, omdat meestal voor de ontginning van steenkool er nagenoeg geen bomen moeten geveld worden. Het luchtzuiverende vermogen, het beschermende schild en de klimaatstabiliteit van de natuur blijft zo grotendeels behouden.

    Dat bomen en dus hout door het Europese parlement beschouwd worden als hernieuwbare energie, is zowat de grootste onzin die ik in mijn ganse leven gehoord heb. Indien je een boom van 50 jaar velt, dan betekend dit een achteruitgang van de hiervoor vermelde klimatologische factoren met 50 jaar. Vel je een sequoia van 1000 jaar oud, dan zal ook de klimatologische invloed van het gedeelte dat die boom vertegenwoordigde met 1000 jaar achteruit gaan. Denk er daarbij aan dat je een bos NIET kan aanplanten maar alleen kan inzaaien. Een boom omzagen duurt amper 20 à 30 seconden. Het duurt echter jaren zoniet eeuwen om uit te groeien van zaadje tot een volwassen exemplaar.

    Wanneer we de hierboven vermelde gegevens eens van naderbij bekijken, dan stellen we vast dat er een aantal factoren zijn die het onverantwoord verwoesten van de natuur in de hand werken namelijk door:

    • Het gezellig kunnen zitten bij de open haard, hout- of pelletkachel.
    • Centrales die gestookt worden met houtpellets.
    • De gezelligheid van de kerstversiering, houten chalets, houtbranders, enz.
    • Lekker eten bakken op de barbecue.
    • De last van de bladeren die van de bomen vallen want die moeten opgeruimd worden.
    • Bomen nemen het zicht weg van bepaalde appartementen dus gaan we ze kandelaren of knotten.
    • Het decoratieve aspect dat hout vertegenwoordigd in de woningbouw, zoals de bekleding van buitenmuren, het aanleggen van wandelpaden of terrassen.
    • Houtskeletbouw van woningen, tuinhuisjes, carports, veranda’s, enz.
    • Tientallen meters hoge vreugdevuren met Nieuwjaar zoals in 2019 in de omgeving van het Nederlandse Scheveningen en het Ierse Belfast.
    • Het in open lucht verbranden van Kerstbomen in de maand januari.
    • Houten tuinafsluitingen.
    • Grachtkanten die met houten palen en panelen afgeboord worden.
    • Het bouwen op percelen in bosrijke gebieden.
    • Door een begraving in een houten kist of een verassing, verwoesten en vervuilen we zelfs na onze dood nog de natuur.
    • Bosbeheer en zogenaamde bosbouw.

    Heel wat mensen willen graag in een bosrijke omgeving wonen, maar het eerste wat ze doen wanneer ze daar een bouwgrond gekocht hebben is, alle bomen omzagen en het plaatselijke struikgewas verwijderen. Al dan niet met een toelating van de overheid.

    De mens is zo ijdel dat hij denkt dat hij de natuur naar zijn hand kan zetten door aan bosbeheer te doen. Het enige dat hij daarmee bereikt is echter de verwoesting van “Ecosystemen”. Laat de natuur haar gang maar gaan want zij streeft naar harmonie en stabiliteit.

    In al de hierboven vermelde factoren spelen natuurlijk enorm grote economische belangen een cruciale rol. Ook gezelligheid, gevoelens van samenhorigheid, standing, vreugde, schoonheid, comfort, autoriteit, enz. dragen allen bij tot de verwoesting van de natuur.

    Verder zijn naïeve- wetenschappelijk niet verantwoorde standpunten zoals:

    • Bomen horen niet thuis op een heidevlakte.
    • Exoten horen niet thuis in ons land.
    • Bomen horen bij de categorie van hernieuwbare energie.

    De grote oorzaak van de ondergang van de natuur en dus van de opwarming van onze aarde.

    Ook beroepen zoals houthakker, schrijnwerker, meubelmaker, bouwvakker, handelaar, verkoper, enz, verdienen strikt genomen geld aan de verwoesting van de natuur. Zelfs de manier om ons te voeden speelt daarin een grote rol. Voor de productie van vlees en melk dienen er namelijk ook enorme oppervlakten aan bos gekapt te worden, alleen al voor het voedsel van die dieren. Om 1kg. dierlijk voedsel te produceren heeft men namelijk zowat 10kg plantaardig voedsel nodig. Dan spreken we nog niet over de enorme hoeveelheid broeikasgassen die de dieren uitstoten.

    We kunnen uit dit alles besluiten dat, de mens niet alleen de lucht bezoedeld met een massa broeikasgassen, maar dat hij ook op grote schaal de bomen en de planten vernietigd die de lucht zuiveren van die gassen. Bovendien vernietigt hij zo ook nog de producenten van een niet te verwaarlozen hoeveelheid zuurstof. Ook neemt hij hierdoor het schild weg dat de aarde moet beschermen tegen de uitdrogende inwerking van de zonnestralen en de winden.

    De uitstoot van schadelijke gassen en fijn stof.

    We vernielen niet alleen onze bossen en onze planten, maar zorgen er ook voor dat we nog meer broeikasgassen en fijn stof onnodig en dus onverantwoord de lucht insturen. Enkele voorbeelden:

    • Circulatieplannen voor het verkeer in steden. Al deze plannen hebben de bedoeling om de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof in bepaalde gebieden van een stad te verminderen. Meestal hebben ze echter voor gevolg dat auto’s kilometers moeten omrijden om op hun bestemming te geraken of zelfs verloren rijden. Gevolg nog meer uitstoot van schadelijke gassen en de vorming van files maar dan op andere plaatsen. Een perfect voorbeeld hiervan is de doorsteek van de wegen komende vanuit Lier en Mechelen richting Antwerpen in gemeente Mortsel. Voor de herinrichting van de verkeersstroom daar ter plaatse deed men over het traject Boechout – Berchem, ongeveer 5 à 10 minuten. Nu loopt dit op tot ongeveer 25 à 30 minuten rijden in een file. Het gevolg van die file is dan weer dat veel mensen kilometers gaan omrijden om die file te vermijden en om op hun bestemming te geraken. Dus nog meer uitstoot.
    • Het afsluiten van zogenaamde sluipwegen. Hierdoor wordt het verkeer gecentraliseerd naar bepaalde hoofdwegen waardoor er nog meer files ontstaan. Gevolg nog meer uitstoot.
    • Op alle festivals, sportwedstrijden en bij feesten, worden rookbommen, Bengaals vuur en vuurwerk afgestoken. Verder worden er allerlei technieken gebruikt zoals vlammenwerpers en het spuiten van confetti in de lucht, zogezegd om een aangename sfeer te scheppen. Gevolg nog meer fijn stof, broeikasgassen en een hoop scheikundige brol in de lucht. Het zou goed zijn om op die plaatsen eens wat metingen te doen aangaande fijn stof en luchtbezoedeling. Ik persoonlijk denk dat men versteld gaat staan van de meetresultaten.
    • Bij ontploffingen in een oorlog en bij terroristische aanslagen.
    • Bij kernproeven.
    • Bij auto’s met te grote vermogens die hun wielen laten platineren om snel te kunnen optrekken.
    • Bij betogingen en/of stakingen wordt er hout, houten paletten, autobanden en zelfs auto’s in brand gestoken. Verder worden er allerlei vernielingen aangericht, die bij het herstellen van de schade opnieuw zorgen voor een supplementaire uitstoot.
    • Verkeersremmers en as-verschuivingen op onze wegen dragen allen bij tot de vorming van files en stilstand van het verkeer. De enige degelijke manier om de snelheid onder controle te houden is, “Trajectcontrole”. Een auto die op een constante snelheid rijd, verbruikt het minste brandstof en stoot dus ook de minste broeikasgassen uit. Bij sportief rijden kan men dit vermenigvuldigen met 5 à 10. Bij het rijden in een file kan dit oplopen tot maal 20 à 30.
    • Chemische fabrieken vlammen nog altijd hun bedrijfsgassen af in open lucht in plaats van ze op te vangen en nuttig aan te wenden.
    • Bij de productie van cokes en mineralen komen er enorme hoeveelheden broeikasgassen vrij. Bovendien gaan er ook een enorme hoeveelheid warmte verloren in de open lucht.
    • Voor 30 Euro kan men heen en terug vliegen naar Barcelona.

    Wat zal er nu in de toekomst gebeuren?

    Door de groei van de wereldbevolking en de foutieve voeding van die bevolking, zal de druk op de natuur nog in belangrijke mate toenemen. Hierdoor zal in de toekomst de stabiliteit van ons klimaat exponentieel achteruit gaan. De weersomstandigheden die we in 2018 gekend hebben zullen in de toekomst nog extremer worden.

    Jaar na jaar zullen er op al die punten nieuwe records gevestigd worden. In de zomer zullen perioden van uitzonderlijk hoge temperaturen afgewisseld worden met perioden van extreme regenval terwijl in de winter extreme koude zal afgewisseld worden met perioden van extreme sneeuwval. Ook zullen er altijd maar meer en zwaardere stormwinden ontstaan, die nog zwaardere verwoestingen zullen aanrichten.

    Als gevolg van dit alles zal het grondwaterpeil gaan zakken en het zeewaterpeil gaan stijgen waardoor de tektonische platen onder zeer zware druk komen te staan. Hierdoor zullen die de neiging krijgen om te beginnen schuiven. De steeds meer voorkomende aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zijn hiervan de eerste kenmerken.

    Op een zeker ogenblik zullen die platen dan gaan schuiven en zal heel de aardkorst herschikt worden. Ben je op dat ogenblik op de juiste plaats, dan is het mogelijk dat je dit kan overleven. In het andere geval is er geen ontkomen aan. Op dat moment zal de natuur “Tabula Rasa” maken met het “mensDOM” en het “dierenRIJK”.

    Is dit nog te stoppen?

    Als we zien dat het op wereldvlak nog niet mogelijk is om een degelijk akkoord af te sluiten om de opwarming van de aarde tegen te gaan, dan is volgens mij dit vernietigingsproces niet meer te stoppen. Daarbij zullen de vrije verkoop van kettingzagen, de economische belangen, het eigenbelang, geld, het gebrek aan respect van de mens voor de natuur en hoogmoed, dit proces van vernietiging in de toekomst nog versnellen.

    Op basis van mijn persoonlijk opgedane kennis, voorzie ik dat de beëindiging van dit verwoestingproces, dus de “TABULA RASA”, om en rond het jaar 2050 zal plaats grijpen. In de jaren die daaraan voorafgaan, zullen we te maken krijgen met de enorme vernielingskracht van de natuur. Voor velen zal dit de dood betekenen terwijl anderen al hun have en goed zullen verliezen maar mogelijk hun leven kunnen redden.

    De grootste oorzaak van al deze problemen is de overbevolking van de aarde en de foutieve voeding van die bevolking. Men zou dus best de wet van, 1 kind per gezin, over de hele wereld invoeren in plaats van ze af te schaffen zoals men enkele jaren geleden China gedaan heeft. Kinderbijslag geven aan meer dan 1 kind is in dit verband dan zeker niet aan te bevelen. Maatregelen nemen om de bevolkingsaangroei te stimuleren zoals men nu in China doet, is volledig uit den boze en is vragen om nog meer problemen.

    In plaats van de indianen te gaan beschaven, hadden we beter bij hen in de leer gegaan om in harmonie met de natuur te leren leven.

    10-02-2019, 00:00 Geschreven door bartjeb  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/03-02/04 2023
  • 14/11-20/11 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 09/11-15/11 2020
  • 15/04-21/04 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 05/03-11/03 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 23/03-29/03 2015
  • 27/10-02/11 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 21/10-27/10 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 20/07-26/07 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 19/01-25/01 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!