Gezondheid
Inhoud blog
  • Gezonde voeding.
  • Hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolpeil.
  • Geestelijke Gezondheid, Stress, Angst. Vervolg.
  • Geestelijke Gezondheid, Stress, Angst, Paniekaanvallen.
  • Depressie, Burnout, Autisme, Nierfalen, Nierdialyse, CVS.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Pijn & Stress
    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuurstoftekort, vitaliteit, fitheid en helderheid van geest.

    Zuurstoftekort, vitaliteit, fitheid en helderheid van geest bij chronische ziekten zoals kanker, tumoren, verlammingen, Aids, CVS, enz.
    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Bij alle chronische ziekten is het, zoals ik reeds in een vorig artikel heb weergegeven, uitermate belangrijk om er in de eerste plaats voor te zorgen dat de natuurlijke afweer terug optimaal werkt en dat de spirituele problemen worden opgelost. Het lichaam is dan veel minder gestresseerd en kan dan veel beter en met meer kans op succes een drastische behandeling zoals, “Chemo therapie, bestraling of een operatie” verwerken, waardoor men sneller gaat herstellen.

     

    Heeft men met succes de natuurlijke afweer geoptimaliseerd en de spirituele problemen opgelost, dan is er echter nog een zeer belangrijke factor die moet op peil gebracht worden, namelijk de hoeveelheid zuurstof in het lichaam.

     

    Inderdaad, bij bijna alle chronische zieken is er ook een chronisch tekort aan zuurstof in het lichaam aanwezig. De reden hiervoor is, dat men bij het doormaken van een chronische ziekte, door de stress en het gebrek aan het leveren van lichamelijke inspanningen, zeer oppervlakkig en onvoldoende diep gaat ademhalen waardoor er een tekort aan zuurstof ontstaat in het lichaam.

     

    In geval van kanker en CVS (chronische vermoeidheid), kan dit tekort al vlug oplopen tot 50% of meer van de optimale hoeveelheid zuurstof die nodig is om het lichaam normaal te laten functioneren. Wil men echter 100% fit zijn, helder van geest zijn en zich heel vitaal voelen dan moet het lichaam ook nog over een surplus aan zuurstof van minimaal 20 à 30% kunnen beschikken. Hierdoor kan, wanneer men zich heel vitaal wil voelen, het tekort al vlug oplopen tot 70 à 80%.

     

    Uit dit alles kunnen we besluiten dat, hoe zieker men is en hoe meer het lichaam geimmobiliseerd is, hoe minder zuurstof er het lichaam aanwezig zal zijn, met als gevolg dat de vitaliteit sterk gaat verminderen en men zich steeds vermoeider gaat voelen.

     

    Hoe kunnen we nu de nodige hoeveelheid zuurstof in het lichaam op peil brengen?

     

    Zoals ik het in één van de vorige artikels reeds aangaf, is de eenvoudigste manier om overlevingsstress af te bouwen, het simmuleren van vechten of vluchten door intervaltraining. Door het lopen (Alsof ons leven er van afhangt), gaan we buiten adem geraken, gaan we automatisch langzamer en dieper in en uit ademen en wordt niet alleen de overlevingsstress afgebouwd, maar wordt ook de nodige hoeveelheid zuurstof in het lichaam automatisch aangevuld.

     

    Dit alles natuurlijk op voorwaarde dat we, voor het doen van de training, reeds over voldoende zuurstof in het lichaam beschikten. Is dit niet zo, dan zullen we eerst voldoende en regelmatig die intervaltraining moeten toepassen om dat tekort aan te vullen om onze vitaliteit op peil te brengen.

     

    Hoe gaan we te werk?

     

    We lopen zo snel en zo lang mogelijk tot we buiten adem geraken. Vervolgens lopen we naargelang we kunnen, nog een 10 à 15 m verder. We stoppen met lopen en we wandelen gewoon verder tot onze ademhaling zich genormaliseerd heeft. Vervolgens herhalen we indien mogelijk, de hele cyclus nog 2 à 3 maal overeenkomstig de tijd die we er aan kunnen of willen besteden.

     

    Mensen met hartproblemen dienen wel met hun cardioloog te overleggen of het wel goed is, om deze training te doen. Indien deze training niet wordt toegestaan, dan kan men ook 1 van de hierna vermelde ademhalingstechnieken gebruiken om de hoeveelheid zuurstof in het lichaam aan te vullen.

     

    De eerste twee weken is het zeker aan te bevelen om deze training een 2 tot 3 maal per dag te doen, dit om het tekort aan, zuurstof weg te werken. Daarna is meestal 1 training per dag voldoende om de hoeveelheid zuurstof in het lichaam op peil te houden. Hoe sneller men de hoeveelheid zuurstof in het lichaam heeft aangevuld, hoe sneller men zich vitaal en fit zal voelen.

     

    Forceer echter niets, het is niet belangrijk hoe snel en hoe ver je loopt, maar wel dat ge uw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen. Luister dan ook naar de signalen van je lichaam en doe exact en onmiddellijk wat ze aangeven. In het begin zal je mogelijk maar 50 meter of nog minder kunnen lopen alvorens buiten adem te zijn, maar na een week training kan deze afstand mogelijk al oplopen tot 100 m en meer, dat is een beetje afhankelijk van je fysieke conditie.

     

    Je kan deze training ook doen op de fiets, of tijdens het zwemmen. Een andere goede manier om uw zuurstofpeil aan te vullen is dansen, zowel salondansen als andere dansen komen hiervoor in aanmerking. Het is echter altijd de bedoeling lichamelijke inspanningen te leveren en om buiten adem te geraken om alzo uw ademhaling te verdiepen en te normaliseren.

     

    Bij mensen die regelmatig sport beoefenen, of langdurig zware lichamelijke inspanningen leveren, is meestal de nodige hoeveelheid zuurstof in het lichaam aanwezig, zij hoeven deze training dan ook niet toe te passen. Niets houd hun echter tegen om het wel te doen.

     

    Hoe kunnen bedlegerige en gehandicapte mensen de hoeveelheid zuurstof in hun lichaam optimaliseren?

     

    Er bestaan in de Yoga een aantal ademhalingstechnieken die het mogelijk maken om door een gecontrolleerde ademhaling de hoeveelheid zuurstof en prana (Chi) in het lichaam terug op peil te brengen. Een aantal van deze technieken zorgen er ook voor dat er een zeer goede uitwisseling is van de zuurstof en de schadelijk gassen in de longen waardoor er ook een betere afvoer is van die schadelijke gassen. Hierdoor gaan de longen zich ook beter zuiveren, meer zuurstof opnemen en wordt men minder vatbaar voor problemen met de luchtwegen.

     

    Bovendien stimuleer je met deze technieken ook de celademhaling en dus ook de werking van de cellen, die voor gevolg heeft dat de inwendige temperatuur van het lichaam gaat stijgen, waardoor het koudegevoel dat veel chronisch zieken vaak hebben langzaam zal verdwijnen.

     

    Ik wil me hier beperken tot 2 technieken die er specifiek op gericht zijn om de hoeveelheid zuurstof in het lichaam op peil te brengen, om alzo te komen tot een maximaal mogelijke vitaliteit.

     

    Wil je dieper ingaan in die ademhalingstechnieken, dan raad ik u aan om het boek “Pranayama. De dynamiek der ademhaling” door André van Lysebeth. Uitgeverij ANKH-HERMES BV, Deventer. ISBN 90 202 40277, aan te schaffen en te lezen.

     

    De technieken.

     

    Een gerwone diepe ademhaling met het blokkeren van de adem wanneer de longen vol of leeg zijn.

     

    Ik wil beginnen met een techniek die je eender waar kan toepassen bijvoorbeeld op momenten dat je ergens moet wachten. Het maakt niet uit of je staat of op een stoel zit. Zorg er echter wel altijd voor dat je wervelkolom recht is, het hoofd enigzins naar voren gebogen en de buik ingetrokken. Zorg ook dat je recht op een stoel zit met de benen evenwijdig naast elkaar op de grond.

     

    Alvorens te beginnen is het goed om enkele malen diep in en uit te halen. Adem vervolgens gedurende bijvoorbeeld 5 tellen langzaam in. Blokkeer vervolgens met volle longen uw ademhaling gedurende 5 tellen. Adem vervolgens gedurende 5 tellen uit en blokkeer dan met lege longen nogmaals gedurende 5 tellen uw ademhaling. Herhaal vervolgens de ganse cyclus een vijftal maal, of zo dikwijls als je er tijd voor hebt, het is beter maar 1 cyclus te doen dan niets te doen.

     

    Het is de bedoeling dat je de volledige cyclus of meerdere cyclussen kan doorlopen zonder naar adem te snakken. Ondervind je dat 5 tellen per fase te veel is, breek dan de ademhaling af en herbegin dan met 4 of eventueel nog minder tellen per onderdeel van de cyclus.

     

    Je kan het tellen op verschillende manieren tot stand brengen, bijvoorbeeld:

    • Je telt gewoon in een constant ritme van 1 tot 5 of meer.
    • Je stemt het tellen af op het ritme van een klok of een metronoom.
    • Je stemt het tellen af op de slagen van je hart, indien je die kan aanvoelen, enz.

     

    Verhoog langzamerhand het aantal tellen per fase, bijvoorbeeld: je bent gestart met 5 tellen en na 3 dagen stel je vast dat je de ademhaling moeiteloos kan uitvoeren, verhoog dan het aantal tellen per fase met 1 tel, dit tot je ook deze verhoging moeiteloos kan doorvoeren, verhoog vervolgens het aantal tellen weer met 1 tel, enz.

     

    Zeer belangrijk is het om niets te forceren en uw lichaam de tijd te geven om zich aan te passen. Hoe gering ook het aantal tellen per fase is, altijd zal er een ontspannend effect optreden en zal het zuurstofpeil in uw lichaam verhogen. Wanneer je de ademhaling kan uitvoeren met 10 tot 15 tellen per fase, dan zal het een zeer ontspannende en zeer vitaliserende uitwerking hebben.

     

    Indien je de techniek wil doen met meer dan 10 tellen per fase, dan is het aan te bevelen om het boek “Pranayama, de dynamiek der ademhaling” aan te schaffen, om de techniek strikt volgens de daarin beschreven regels toe te kunnen passen. Een ander mogelijkheid is om de techniek onder begeleiding van een zogenaamde leermeester of goeroe te beoefenen.

     

    De vierkante ademhaling.

     

    Er zijn verschillende mogelijkheden om deze ademhaling te doen. Je kan recht op een stoel gaan zitten met de benen evenwijdig naast elkaar op de grond, de buik ingetrokken en het hoofd lichtjes voorover gebogen. Je kan in kleermakerszit, dus met de benen gekruist op de grond gaan zitten, je kan met de knieën op de grond en met het zitvlak op de hielen gaan zitten, of je kan het in de lotushouding doen. Altijd dien je er echter voor te zorgen dat je wervelkolom recht is, dit door de buik in te trekken en het hoofd licht voorover te buigen.

     

    Plaats nu je wijsvinger van je rechter hand tussen de wenkbrouwen, zodanig dat je met je duim en middenvinger respectievelijk je rechter en je linker neusgat kan afsluiten. Adem nu enkele malen diep in en uit en ga dan als volgt verder:

     

    • Blokkeer nu met je middenvinger je linker neusgat en adem nu gedurende bijvoorbeeld 5 tellen langzaam in een constant ritme langs het rechter neusgat in.
    • Sluit nu met je duim ook je rechter neusgat af en blokkeer vervolgens met volle longen uw ademhaling gedurende 5 tellen.
    • Open dan je linker neusgat en adem dan gedurende 5 tellen door je linker neusgat uit.
    • Sluit terug beide neusgaten af en blokkeer met lege longen gedurende 5 tellen de adem.
    • Open vervolgens terug het linker neusgat en adem gedurende 5 tellen langs het linker neusgat in.
    • Sluit terug uw linker neusgat af en blokkeer dan weer met volle longen gedurende 5 tellen uw ademhaling.
    • Open vervolgens het rechter neusgat en adem gedurende 5 tellen uit.
    • Blokkeer vervolgens met lege longen gedurende 5 tellen uw ademhaling.

     

    Dit is een volledige cyclus, die je best een 5 tal keren doet. Ook hier is het belangrijk, om in het begin uit te zoeken, met hoeveel tellen je zonder problemen 1 of meerdere cyclussen, zonder naar adem te snakken, kan doorlopen om vervolgens wanneer het mogelijk is, 1 tel per fase toe te voegen.

     

    Doe, om de hoeveelheid zuurstof in uw lichaam aan te vullen, gedurende 1 week of langer, deze oefening 2 à 3 maal per dag. Vervolgens doe je ze 1 à 2 maal of volgens uw behoefte per dag, om de hoeveelheid zuurstof in uw lichaam op peil te houden. De dagen dat je gaat sporten is het meestal niet nodig om die oefening te doen.

     

    In geneeskundige kringen gaat men uit van de stelling dat, in een lichaam dat rijk is aan zuurstof, er geen kanker kan ontstaan. Indien dit zo is, dan ben ik er van overtuigd dat ook de aanvulling van het zuurstofpeil in het lichaam positief zal inwerken op kanker die reeds in het lichaam aanwezig is. Wetenschappelijk onderzoek zou dit al dan niet kunnen bevestigen.

     

    Eén ding is zeker, hoe vitaler iemand zich zal voelen, hoe beter hij de strijd kan aanbinden tegen kanker en hoe beter en met meer resultaat hij eventuele behandelingen kan ondergaan.

     

    Besluit.

     

    Een normale mens kan meerdere weken leven zonder voedsel, hij kan ook meedere dagen leven zonder drinken, maar hij kan maar enkele minuten leven zonder zuurstof. Hieruit blijkt duidelijk dat een optimale hoeveelheid zuurstof in het lichaam uitermate belangrijk is opdat het goed zou kunnen fucntioneren.

     

    Heeft een lichaam jaren lang, mogelijk zelfs tientallen jaren lang, door bijvoorbeeld een zittend leven, geleden onder een tekort aan zuurstof, dan kan het ook niet anders dan dat de werking van de cellen, de organen, de spieren en ook de zenuwen daar onder geleden heeft. Het is dan ook logisch dat er tengevolge hiervan, structurele veranderingen in het lichaam zijn opgetreden, die zeker niet altijd omgekeerd kunnen worden.

     

    Indien men er echter in slaagt, om de natuurlijke afweer terug te optimaliseren, om de spirituele problemen op te lossen en om de hoeveelheid zuurstof in het lichaam terug op peil te brengen en te houden, dan kan men terug behoorlijk gezond worden en blijven.

     

    Je moet echter niet verwachten dat, op het ogenblik dat al deze punten terug in orde zijn, men ook volkomen gezond zal zijn. Het is eerst dan, dat het lichaam volledig kan beginnen werken en optimaal regenereren, wat in een aantal gevallen nog lang kan duren. Men zal zich echter op dat ogenblik vrij vitaal voelen en de problemen van het leven veel beter aankunnen.

     

    Het kan dan ook nog nodig zijn om, bijvoorbeeld in geval van obesitas, een dieet te volgen en om een verslaving aan voedsel en drank te overwinnen. Ik persoonlijk vind “Dieet” een slecht gekozen woord, en zou het willen houden bij, “Een meer natuurlijke voeding toepassen”.

     

    Indien je vitaal de dag wil aanvangen, dan zou ik u aanraden om ’s morgens 10 tot 15 minuten vroeger op te staan. Je begint na het opstaan met een aantal rek- en strekoefeningen te doen, (Zelfs katten en honden doen dit telkens ze geslapen hebben) om uw lichaam soepel te houden, om vervolgens een vijftal cyclussen van 1 van de hiervoor vermelde ademhalingstechnieken uit te voeren. Hiermede zult ge de hoeveelheid zuurstof in uw lichaam op peil te houden en uw vitaliteit op topniveau brengen en houden.

     

    Oudere mensen, die niet meer in staat zijn om aan sport te doen of om regelmatig krachtige lichamelijke inspanningen te leveren zoals bijvoorbeeld fietsen of wandelen, wil ik aanraden om 2 à 3 maal per dag een vijftal van 1 van de ademhalingtechnieken toe te passen.

     

    Mensen met chronische vermoeidheid en kanker, kunnen best meerdere malen per dag die ademhalingsoefeningen blijven doen, dit zolang ze ziek zijn.

    Studenten die in een blokperiode zitten, zou ik aanraden, om in die periode, tijdens een break, 2 tot 3 maal per dag 10 tot 15 cyclussen te doen van de vierkante ademhaling (6 of meer tellen per fase). Begin zeker 1 week voor die blokperiode met het doen van die oefening, zodanig dat uw lichaam er op ingesteld is.

     

    In het begin zal het wel wat discipline vragen om die oefeningen te doen. Op het ogenblik echter dat je er de voordelen van hebt ondervonden namelijk, fitheid, helderheid van geest, rust, kalmte en u gelukkig voelen, dan zult ge bijna niet meer zonder die oefeningen kunnen.

     

    Maak eventueel ook gebruik van de bloesem combinatieremedies die beschreven zijn in het artikel over spirituele problemen.

    Het regelmatig toepassen van die ademhalingsoefeningen of intervaltraining, zal ook in een zekere mate bijdragen tot het normaliseren van een te hoge bloeddruk. In een aantal gevallen zal men zelfs zijn bloeddruk volledig onder kontrole kunnen houden, zonder medicijnen in te nemen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 27/03-02/04 2023
  • 14/11-20/11 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 09/11-15/11 2020
  • 15/04-21/04 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 05/03-11/03 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 23/03-29/03 2015
  • 27/10-02/11 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 21/10-27/10 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 20/07-26/07 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 19/01-25/01 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!