Ik ben René Schupp, en gebruik soms ook wel de schuilnaam utopia.
Ik ben een man en woon in Kerkrade (Nederland) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 02/01/1941 en ben nu dus 84 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven. Lezen, Muziek, Tai Chi..
FILOSOFIE:
Bij het recht om te zeggen wat je denkt, hoort de plicht om te denken over wat je zegt.
Vaak is men in een gebeurtenis direct of indirect betrokken. Voor de een is het een bijzondere ervaring, voor de ander een vage herinnering, of mogelijk in het vergeetboekje geraakt. Hoe dan ook; leuk om onderstaand verhaal te vermelden.
Frans (W) woonde in de Erensteinerstraat; op al jonge leeftijd maakte hij kenbaar dat hij geroepen was om God en de mens te dienen. Het was ook niet zo vreemd; zijn oudere broer Piet was reeds jaren missionaris in de Derde Wereld. Frans was een echte wereldverbeteraar en het was zijn grote wens om zijn broer Piet te volgen. Hij kon hierover geweldig vertellen. Eveneens werd hij sterk geïnspireerd door een boek over Paul Krüger: de vijfde president van Transvaal en een voorvechter voor onafhankelijkheid. Enige tijd voordat Frans zijn studie definitief begon aan de Katholieke Universiteit in Tilburg beschrijf ik de volgende anekdote waarvan een duiventil deel uitmaakt.
Voor de duidelijkheid hoe het een en ander is ontstaan; eerst de volgende toelichting. De vader van Laurens (D) hield sportduiven; enerzijds voor wedstrijden en anderzijds om af en toe een kluifje in de soep te hebben. Op een keer haalde Laurens een aantal duiveneitjes uit het hok om deze in de pan te bakken. Echter om de pan gevuld te krijgen waren er nogal wat nodig; maar het smaakte wel.
In het hertenpark stond een duiventil met sierduiven. Regelmatig vroegen we aan de parkwachter of de duiven nog geen eitjes hadden gelegd. Elke keer weigerde hij ons te antwoorden totdat hij het kennelijk zat was. Op een gegeven moment gaf hij toestemming om in de paal te klimmen waarop een duiventil bevestigd was.
Frans, de priesterstudent klom in de ladder om vervolgens zijn zakken vol te stoppen met de aanwezige duiveneitjes. Echter toen Frans de ladder afdaalde gingen de eitjes stuk. Helaas stonk Frans een uur in de wind; kennelijk was de houdbaarheidsdatum verstreken…!
Na zijn studie is Frans als missionaris vertrokken naar Nicaragua. Jaren later nog een keer ontmoet terwijl hij in onze parochie de eucharistie deed en een inzameling hield voor getroffen gebieden. Naast zijn priesterschap had Frans het beroep van lasser geleerd. Zo kon hij effectief in de missie werkzaam zijn. Hij kwam echter in opstand omdat de bisschop collecten en zwaar verdiende gelden opeiste.
Naar ik vernomen heb is Frans op latere datum uit het priesterambt getreden; is docent en vertaler. Woont momenteel samen met zijn vrouw in Spanje (Tarragona).
In de buurt bevond zich een beemdgebied. In beginsel was dit waterrijke en natuurlijk gebied afgegraven voor zand en grintwinning. In een later stadium werd deze grintgroeve dicht gestort met huisafval. In de volksmond ook ´de Bende´ genoemd. De benaming Bende is afgeleid van het woord Beemd; waterrijk gebied. Dit gebied had een enorme aantrekkingskracht op de jeugd. Enerzijds zoeken in het afval naar gebruiksvoorwerpen of onderdelen; anderzijds klimmen in de bomen of verstoppertje spelen. Maar ook oorlogje voeren tegen andere wijken.
Op een gegeven moment werd een volle lading zaagsel (sjnietsmeeël) gestort afkomstig van de timmerwerkplaats in de buurt. Het was geweldig om na een aanloop, in duikvlucht naar beneden te zweven. Echter mijn oudere neef Michel (H), had enorme pech. Door het smeulend afval verbrandde hij beide enkels.
Na verloop van tijd werd het natuurgebied annex vuilnisbelt omgetoverd tot een hertenpark inclusief een speeltuin. Het hertenpark was nog in de eerste fase. Om voetballende jeugd van de straat te weren, kregen wij van de gemeente een plek aangewezen waar we mochten voetballen. Het was enige meters lager gelegen dan het hertenpark; zeer hobbelig met onregelmatige heuvelpartijen.
Met man en macht werd met kruiwagens de nodige grond verzet. Na enkele weken hadden we in onze ogen dan ook een prachtig stadion, waren hier na schooltijd dan ook vaak aan het voetballen. Helaas kon onze vreugde niet lang duren. De gemeente zag hier heil in voor ontwikkeling hertenpark tweede fase. Ons ´stadion´ werd omheind; vervolgens een schuin aflopende tunnel gegraven, waardoor de herten of overige dieren zich naar het lager gelegen gebied konden begeven. Snik, snik, het werd weer voetballen in de straat, waarbij helaas vaker een ruit sneuvelde.
In onze ogen was het gemeentelijk besluit dan ook erg onrechtvaardig; met enige agressieve uitingen tot gevolg. Met katapulten werd op diverse objecten geschoten. Eveneens moest de straatverlichting het op een aantal plaatsen ontgelden. Zelfs een bouwkeet van de gemeente werd omgeduwd. Uiteraard niet goed te praten; echter ons stadion hadden we aangelegd met bloed, zweet en tranen…..
Blij worden van het afval van de ander. Wat de één niet meer kan gebruiken en naar de afvalhoop brengt kan voor de ander heel waardevol zijn. De pechvogel uit het vorige verhaal maakte zijn redder van het ene op het andere moment tot een geluksvogel.
De opa van Hein (J) was de schuur aan het opruimen. In de onnoemlijke berg rommel kwam hij ook een fiets tegen met kapotte spaken en versleten banden. In opdracht van zijn opa moest Hein de fiets naar de vuilnisbelt brengen. Terwijl Hein hiernaar onderweg was, kwam hij Hilmar (C)) tegen die de fiets wel wilde hebben.
Maar Hein was onverbiddelijk; moest de opdracht van zijn opa correct vervullen. Hilmar volgde hem naar de belt. Terwijl Hein aanstalten maakte om de fiets de berg af te kieperen; greep Hilmar de fiets aan de achterzijde beet en riep: "Fiets, ik heb je...!"
Enkele dagen later reed de geluksvogel met zijn aanwinst door de straten. Zijn vader had enkele spaken vervangen en nieuwe banden opgelegd. Vervolgens een goede poetsbeurt. Hilmar trots als een pauw en Hein met een beteuterd gezicht.
De voormalige grintgroeve, annex vuilnisbelt werd in beginsel omgetoverd tot een stadspark. Later werd er ook een speeltuin gerealiseerd. Heel veel werk moest worden uitgevoerd. Veel grond moest er worden verplaatst. In verband met de hoogte verschillen konden er geen vrachtwagens rijden. Er waren smalle spoorrails gelegd waarop de kiepwagens op en aanreden. Na schooltijd waren we hier steeds te vinden.
Tijdens een pauze van de grondwerkers was ik met enkele vriendjes in een kiepwagen gaan zitten om stiekem een sigaretje te roken. Plotseling raakte de wig van de rails; onder luid geschreeuw daalden wij een helling af. Hein (J) vloog uit het kiepwagentje; kwam met zijn hoofd op de rails terecht. Ik sprong onmiddellijk uit de wagen en hield deze tot stilstand om erger te voorkomen; desondanks had Hein een flinke hoofdwond opgelopen.
Bij de spoordijk liepen twee tunnels; een voor het normale verkeer en een voor de tram die van Kerkrade naar Heerlen reed en natuurlijk ook weer omgekeerde richting. Met een aantal vrienden bij de tramtunnel aan het spelen: cowboy en indiaan.Wij legden ons oor op de rails om te luisteren of de tram al aan kwam. In dat geval legden we enkele kiezelsteentjes op de rails om deze te laten verpulveren tot poeder. Terwijl de tram aankwam liepen we langs de schuine kant van de tunnel omhoog om ons te verstoppen.
Op dat moment dat de tram de tunnel uit kwam gleed dezelfde Hein plotseling van de tunnelrand naar beneden. Deze keer was het Hilmar (C) die hem op het nippertje kon redden; greep hem bij zijn kraag. Regelmatig bleek Hein de pechvogel te zijn….!!
Aan de Koningsweg bevond zich een smalle bosstrook; aangeduid met het bord: VERBODEN TOEGANG. In de volksmond dan ook bekend als het verboden bos. Desondanks een prachtig speelgebied. Aan de overzijde een grote witte zandplaat als overblijfsel van de reeds ontgonnen grintgroeve. Inmiddels in gebruik als stortplaats voor het huisvuil en andere afgedankte spullen. De omgeving had op de jeugd een enorme aantrekkingskracht.
Wij hoopten dat de afgraving wel wat te bieden had. Na enige tijd vonden wij een oude stenen vaas. Denkend aan de Germanen, Batavieren en Romeinen, besloten wij de ´kostbare´ vaas naar het museum te brengen. Het museum was gevestigd in een zijvleugel van kasteel ´Oud Erenstein.´Onderweg waren wij reeds plannen aan het smeden hoe wij het geld zouden besteden. Bij het passeren van een boerderij kwamen wij een vrouw tegen op een fiets. Zij zag de vaas en stapte af. Zij vond de vaas erg mooi en bood ons een kwartje aan. Natuurlijk gaven wij hier geen gehoor aan. Wij waren ervan overtuigd dat wij even later steenrijk zouden zijn.
Jan (K) zag het eigenlijk niet zo zitten. Hij had het grootste plezier en lachte dat het een lieve lust was. Nadat wij aangebeld hadden bleef Jan op de onderste kasteeltrede zitten. De beheerder zag het ook niet zitten en dacht dat wij hem in de maling wilde nemen. Boos stuurde hij ons weg. Erg teleurgesteld trachtten wij de eerder geïnteresseerde vrouw nog ergens te ontdekken. Helaas in geen velden of wegen te bekennen. Ontmoedigd gooiden wij de vaas stuk tegen de scheidingsmuur van de boerderij.
De oude muur stond erg wankel op de fundering. Men was bezig om de muur te slopen. Wij vroegen of wij mochten helpen. De boer vond het goed. Energiek begonnen wij tegen de muur te duwen, de muur begon te wankelen om even later met geraas en een stofwolk het onderspit te delven. Trots en voldaan vroegen wij de boer om drinken. Zijn antwoord: "Jullie zijn bedankt, ga maar lekker in de sloot drinken."
Om onze ergernis te verdrijven gingen wij in de buurt van de tunnels bij café ´De Bril´ slootje springen. Het spreekwoord ´Wie het laatst lacht, lacht het best´ was even later van toepassing. Jan (K) die zoveel plezier had gehad om de vaas, viel in de sloot. Proestend kwam hij boven water en riep: "Ik verdrink, ik verdrink!" De sloot was echter niet zo diep, het water was wel erg vuil. Nu was het onze beurt om te lachen. Hilmar (C) sloeg zich op de knieën van plezier. Het was ook een uiterst komisch gezicht; Jan met een natte graspol op zijn hoofd.
Bekomen van het plezier besloten wij de boer in de luren te leggen. Wij stapten het café binnen. Even later verscheen er achter de tap een dikke vrouw. Wij vertelden dat we de boer hadden geholpen en dat wij van hem een glas limonade te goed hadden. Hij zou later komen afrekenen. Argwanend schonk zij ons een glas limonade. Toen ik dit op had kon ik mijn lachen bijna niet ophouden en zei: "Ik ga even kijken of de hond noch aan de lijn zit." Buiten gekomen, een enorme lachbui. Even later volgen de anderen met her zelfde verhaal. Wanhopig riep de vrouw: "Hoeveel honden hebben jullie dan.....?"
Ik was in de straat aan het voetballen. Moeder riep mij om een boodschap bij de slager te doen. "Hè..... hè..... altijd ik." Maar het geklaag had geen zin. De boodschap moest toch gebeuren. Ik vroeg aan Laurens (D), of hij even mee ging naar America. "Dat is wel erg ver" zei Laurens plagend, wetend dat America de naam van de slager was. Samen op één fiets reden wij naar het centrum van Kerkrade. Daar werden pamfletten uitgedeeld. Terwijl wij zo voorbij fietsten greep ik naar een aantal pamfletten.
Door middel van het pamflet zocht de KVP steunbetuiging voor de aankomende Kamerverkiezing. Tevens was er een prijsaankondiging door middel van een volgnummer. Na de boodschap wilden wij ons huiswaarts begeven. Plotseling scheerde er een helikopter over ons heen; deze bleek te gaan landen op het terrein van de huidige 'Roda Hal'. Nieuwsgierig gingen wij een kijkje nemen. Via megafoons werden winnende nummers van de pamfletten afgeroepen.
Al gauw bleek dat ik een winnend nummer had. Samen met een buurtgenoot mocht ik in de helikopter plaats nemen voor een rondvlucht boven Kerkrade. Dit was indrukwekkend. Echter toen ik later thuis kwam was moeder boos; ze stond al enige tijd op het vlees te wachten en vader was ook al thuis van de mijn. Opgewonden vertelde ik wat ik gewonnen had. "Ja, ja, jouw fantasieën ken ik......", zei moeder.
Gelukkig....., de volgende dag stonden de winnaars met een foto in de krant.....!!!
Kerkrade was twee bioscopen rijk; het 'Hollandia' en het 'Roxy' theater. In het weekend stonden de mensen in een lange rij voor een bezoek. Er speelde weer een leuke film; helaas kwam ik met een stel vriendjes enkele dubbeltjes te kort. Zodoende gingen wij in de belt lege flessen zoeken.
Wij vonden enkele lege melkflessen en brachten deze naar melkboer Faber in de Koestraat. De winkel bevond zich op de begane grond en het woonhuis boven de winkel. Naast de winkel was een lange overdekte gang. Deze gang kwam uit op het erf achter de winkel. Nadat we statiegeld hadden ontvangen bracht de melkboer de flessen achter de winkel naar de binnenplaats.
Intussen stond in de gang reeds iemand van ons klaar om via het poortje weer enkele flessen te vergaren. Natuurlijk ging dit slecht maar één keer goed. Even later was het de beurt van Jan (G). Heel voorzichtig opende Jan het poortje maar had echter buiten de waard (lees Faber) gerekend. Deze verkocht Jan een flinke draai om de oren.
21 maart 1951 overleed de burgemeester van Kerkrade. Dagelijks liep de schooljeugd voorbij het bordes van het gemeentehuis. Op de jeugd had de burgemeester steeds een sympathieke indruk gemaakt. Wij vonden zijn heengaan dan ook bijzonder spijtig. Korte tijd later was ik met enkele vriendjes aan het spelen bij het zogeheten ´Verboden Bos´. Wij zagen enkele gemeentearbeiders in de hun bekende houding staan; met hun oksel leunend op een schop.
Dichterbij gekomen hoorden wij hoe ze aan het roddelen waren over de pas overleden burgemeester. Wij waren op zoek naar wraak. Een eind verder stonden hun fietsen; aan het stuur bevonden zich leren bont gevoerde handwarmers. Jan (G) had een idee; hij dook de bosjes in om even later de binnenzijde van de handwarmers in te wrijven met ontlasting. Onsmakelijk ja..... maar wij hielden toch zoveel van de burgemeester...!!!
In de buurt was een groot natuurgebied. Er was bos en water waardoor prachtige speelgelegenheid. Wij waren er vaak te vinden en beelden verhalen uit die we kenden van de film zoals Cowboy en Indiaan of de rol van Tarzan.
Het liep tegen Pasen; ik had een nieuw blauw matrozenpakje gekregen. O, wat chique! De dag voor Pasen mocht ik het pakje reeds aan. Trots als een pauw liep ik door de straat. Moeder maande mij echter om voorzichtig te zijn. Even later ging ik met Jan (K) naar het natuurgebied. Wij klommen in een boom en wilden Tarzan nadoen. Tarzan kon het schijnbaar beter want wij kwamen helaas in de blubber terecht. Wat een pech...!!!
Als dieven in de nacht via enkele zijstraten en een tuinpaadje door de achtertuin voor hulp naar Laurens (D). Wij wilden onze kleren bij de kachel drogen. Omdat wij hout nodig hadden voor de kachel werden eerst enkele houtblokken verspaand. Op het moment dat ik bukte om houtspaanders op te rapen, kwam het bijl naar beneden. Een ernstige hoofdwond was het gevolg. Dubbele pech...!!!
Met een handdoek om mijn hoofd én toch nog een nat pakje naar huis. Helaas een pak slaag. Driedubbele pech...!!!
In Kerkrade op de Markt was een klein snoepwinkeltje. Het winkeltje werd beheerd door een oud vrouwtje. Wij noemden haar ´Het Wiefke’. Voor een paar centen kon je al veel verkrijgen; suikerpapier, drop, of toverballen. Vooral het laatste was een begeerd artikel. Om het wonder van de kleurverandering te bewonderen, was de toverbal vaker uit de mond dan in de mond.
Het Wiefke was erg bijziend. Verlustigd op de lekkernijen, maar door geldgebrek, stopten wij vaker een oude munt, of een cent in zilverpapier gewikkeld, in haar handen. Ook een begeerd artikel waren de vierkante plakken kauwgum. In die verpakking bevonden zich foto's van bekende filmsterren.
In de Nassaustraat woonde Louki (V); hij had niet alleen veel dubbele plaatjes, maar hij praatte ook dubbel. Regelmatig vroeg hij dan ook: "Wil jij met mij fi... fi... fi..., fimmelsterren ruilen?" N.B. De laatste zin is geen drukfout.....!!!
Enkele jongens uit de buurt waren soldaatje aan het spelen. Het spel werd erg realistisch gespeeld. Een van hen had een versleten piespotje op het hoofd gezet. Heel voorzichtig naderde hij de vijand....., echter ook hij werd heel voorzichtig benaderd. Plotseling kreeg hij met een enorme knots een ontzettende dreun op zijn helm. Hierdoor raakte het potje bekneld over zijn oren. Wat een paniek...!
Met spoed naar de smid; deze wist wel raad. Hij kwam aanlopen met een snijtang en verklaarde doodnuchter dat het hele hoofd er maar af moest. Het geschreeuw van de Jeu (W), leek op dat van een varken dat naar de slachtbank wordt geleid….
Zijn naam was Albert, maar iedereen kende hem als 'Al' en sommigen noemden hem 'Alberto'. Van beroep vrachtwagenchauffeur en zijn verhalen waren steeds bijzonder. De verhalen die hij vertelde, waren zó gruwelijk overdreven, dat hij aanvankelijk de bijnaam had van 'De Fantast'. Aan ons jongeren vertelde hij: "Bij ons op zolder staat een zilveren fiets en mijn vader heeft een gouden buik".
In zijn jonge jaren werkte hij in het Roxy Theater; liep met een zaklamp voorop om de plaatsen aan te wijzen. Vaak kondigde hij in geuren en kleuren de film van de komende week aan (ook zwart-wit). Tijdens avonden van de buurtvereniging droeg hij gedichten voor, of speelde hij virtuoos op een piepklein mondorgeltje.
Op een keer wilde hij een zakcentje verdienen en vroeg of ik ook interesse had. Hierop volgend werden aan de spoordijk wilde katjes geplukt en in kleine bosjes gebundeld. Vervolgens de verkoop in een welgestelde buurt. De verhalen die hij aan de dag legde deden de verkoop dan ook zeker slagen.
Albert had aan zijn fantasie te wijten dat hij geplaagd werd met de bijnaam fantast en opschepper. Om zijn moed te bewijzen wilde hij een stunt uithalen. Terwijl buurtgenoten met verbazing toekeken sprong hij met een geopende paraplu uit het slaapkamerraam van zijn ouders. Met een harde knal en pijnlijke voeten kwam Albert op de straat terecht. De fantast kreeg nu de bijnaam: 'PARACHUTIST.'
Op 6 september 1948 werd prinses Juliana, na de troonsafstand van haar moeder Wilhelmina, ingehuldigd als nieuwe Koningin. Er was een feest comité, die ter ere van de nieuwe Koningin een optocht organiseerde. Muziekkorpsen, turnverenigingen, padvinders en gidsen zouden op de markt langs het bordes van het stadhuis voorbijtrekken.
Enkele dagen voor de optocht had vader mijn step versierd. Over het stuur had hij een boog gespannen. Deze was versierd met oranje linten en strikken. Door de spaken waren eveneens oranje linten gevlochten. De dag voor de optocht reed ik trots met de step door de koestraat. Maria (S), de oudste zus van mijn jeugdvriendin Annie moest voor boodschappen naar de Coöperatie. Zij vroeg mij om samen op de step te gaan.
Terwijl ik beide voeten op de loopplank hield, leunde ik tegen het stuur. Maria steppend en sturend, verloor plotseling het evenwicht, waardoor we kwamen te vallen. Ik had meer verdriet om de beschadigde boog dan van de bezeerde knieën. Maria troostte mij met een ijsje...!!!
In dit gedeelte zijn een aantal korte verhalen gebundeld waarin ik direct of indirect betrokken ben. Maar ook verhalen uit de omgeving. Vaak komen verhalen spontaan naar boven drijven. Daarnaast liggen verhalen diep te sluimeren en worden door de juiste prikkels aan de vergetelheid onttrokken. Ik vond het de moeite waard om ze te vermelden. Evenzo bijzondere gebeurtenissen en prachtige boodschappen die zo maar voorbijkomen.
Met een aantal zangers van diverse Kerkraadse koren op de muziekschool van Kerkrade een bijzondere koorscholing gevolgd. Leden van KKM Sint Lambertus, CMK en David; in tien achtereen volgende weken. Gestimuleerd door de federatie van zangkoren. Praktijkgerichte lessen; prettige herhaling van reeds eerder opgedane kennis.
HANDVATTEN Gemeenschappelijk bezig met aangereikte handvaten; houding en dynamiek, ritmisch tikken en versjes voor de articulatie. Tenslotte zingt elke vogel zijn lied. Als dank het volgende gedicht voorgedragen aan docente Marijke; uiteraard met de nodige bloemen. Het gedicht in fotocollage; eveneens aangeboden aan docente en aan alle deelnemers.
GEDICHT
Het was wel even wennen; Om elkaar te leren kennen. Opdrachten werden vervuld; Door ieder met veel geduld. Rit-misch tik-ken, klap, klap, klap; Sys-te-ma-tisch, stap voor stap. Met Ma-rij-ke , voor de klas; In de maat en in de pas.
Versjes voor articulatie; Aandacht en inspiratie. Grappig het eerste spel; Vreemd maar we leerden snel. Fietsie, foetsie is mijn fietsie; Ai, waar is mijn fietsie? Zonder fietsie kan ´k nie fiets nie; ach, mijn fiets is foetsie.
Luid weerklinken de vocalen; Door Campus leslokalen. Zangers van diverse koren; Bassen tot en met tenoren. Tien maal waren we hier; Leerzaam en kostbaar vertier. Rosen fra Fyn, Rosen fra Fyn, Rosen fra Fyn, Rosen fra Fyn.
We waren hier om te leren; Onze zang te perfectioneren. Het was voor ons een hele eer; Marijke we danken zeer. Fietsie, foetsie is mijn fietsie; Ai, waar is mijn fietsie? Zonder fietsie kan ´k nie fiets nie; Ach, mijn fiets is foetsie.
Het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus werd, toentertijd onder de naam ´Societé St. Lambert Kerkrade´, d.d. 10 oktober 1873 opgericht te Kerkrade. De doelstelling van de vereniging is, het beoefenen van de zangkunst en het aankweken en behouden van vriendschapsband onder de leden. Deze doelstelling heeft de vereniging door vele jaren heen groot gemaakt op muzikaal gebied. Voor inadere nformatie zie onderstaande link:
DOELSTELLING Mede door het nastreven van de verenigingsdoelstelling verwierf de vereniging het predicaat " koninklijk" op 23 juli 1949. Van meet af aan was het KKM St. Lambertus een wereldlijk koor dat de religieuze werken echter niet schuwde. In de loop van de jaren bouwde KKM St. Lambertus een internationale reputatie op gebaseerd op vele aansprekende concerten. Het koor betrad in zijn bestaan belangrijke Europese concertpodia, onder leiding van bekende dirigenten en met medewerking van orkesten van naam.
VOCALE PRESTATIES Met name de vocale prestaties van het koor in de afgelopen 25 jaren springen bijzonder in het oog (oor). Zo werd bijvoorbeeld geconcerteerd onder leiding van Stefan Soltesz (Opera van Luik), Gabriël Chmura (eerste prijs Von Karajan concours Berlijn), Yoram David, Pierre Bartholomeé en Norbert Nozy.
KKM CONTACTEN Professionele uitvoeringen en concerten. Vriendschap en kameraadschap wordt elke keer weer bestendigd bij diverse gelegenheden. Ieder op zijn manier draagt hier een steentje aan bij. Zo ook een persoonlijke bijdrage tijdens de jaarlijkse Kerstvieringen. Inmiddels ligt de bijdrage voor dit jaar reeds op de plank.
Vanaf 2000 t/m 2004 was ik als bariton lid van dit gezelschap. Tevens heb ik vanaf begin 2003 t/m eind 2004 het secretariaat ´Nieuwe Stijl´ op de rails gezet. Het was een periode van spitten, zaaien en oogsten. Conclusies en aanbevelingen werden gedaan. Met veel genoegen en voldoening heb ik deze taken gedaan.
VERHUIZING Door de verhuizing van Venlo naar Kerkrade (juni 2004) ben ik tot het eind van het jaar blijven pendelen. Helaas bleek dit op langere termijn niet meer haalbaar te zijn. Met pijn in het hart heb ik afscheid genomen van een geweldige fijne club. Denk met heel veel plezier terug aan de prettige tijd. Vooral de sfeer van het VOG in het algemeen en een aantal mensen in het bijzonder. De verzorging van het secretariaat; repetities; uitvoeringen; uitstapjes; feestavonden; barbecue; maar bovendien de leuke en soms diepgaande gesprekken.
Dit koor is onder de naam "Tussen de rails" actief geweest tussen 1960 en 1990 als onderdeel van de Personeelsvereniging van de N.S. Na de privatisering is het koor voortgezet onder de naam "Eindhovens Zang- en Operettekoor". De repetities vonden plaats in Musis Sacrum. Anno 2017 bekend onder de naam "Eindhovens Gemend Koor Ascolta."
LEDEN In beginsel bestond het koor uit leden van de spoorwegen met hun aanverwanten. Later aangevuld met zangers en zangeressen uit de regio. Een aantal solisten in eigen gelederen, aangevuld met een aantal solisten van 'Lichtstad Reveutheater. In een van de gebouwen op het spoorweg amblassement het repetitielokaal. Gezellig ingericht met een bar en coffiecorner. Elke maandag repetitie onder leiding van Frans van der Vorst.
REPERTOIRE Een zeer uitgebreid repertoire. Om het speelelement te bevorderen werden zangkoppels gevormd en de teksten als zodanig uit het hoofd gezongen. Vanaf 1978 t/m 1985 ben ik lid geweest van deze fantastische club. Mijn vast zangmaatje was Liesbeth. Vaak was er een optreden in tehuizen in de regio. Evenzo uitvoeringen voor de stichting Zonnebloem. In het voormalig pensionaat Eikenburg werden wekelijks nieuwe gasten getrakteerd op een muzikale reis. Een fantasiewereld met opera en operette fragmenten, maar ook musical en ludieke sketschen. Hoogtepunt was het optreden in het 'Gooilandtheater' in Hilversum. Een landelijk georganiseerde korendag met diverse esembles. Tusse de rails scoorde hoog en een staande ovaties was het resultaat.
Naast het schrijven van verhalen en gedichten is muziek en met name de zang mijn grote hobby. Bij het beluisteren van muziek kan ik volledig wegdromen en mijn fantasie de vrije loop laten. Reeds in mijn jeugdjaren maakte het "Belcanto" van beroemde zangers een diepe indruk op mij. Mijn droom was operazanger te worden. Vaker stond ik dan ook voor het "open raam" te zingen. Helaas heb ik deze droom niet kunnen verwezenlijken, echter mijn hobby heb ik steeds professioneel benaderd. De zang; mijn passie. Kwaliteit; steeds weer de primaire doelstelling. Vader speelde viool met hart en ziel. Als hij de snaren bespeelde raakte ik geroerd door de prachtige klanken. Vaak mooie zigeunermuziek maar ook de walsen van Strauss. Kennelijk ben ik hierdoor al op jonge leeftijd in de ban geraakt van klassieke muziek.
MUZIEKSCHOLEN Op de muziekscholen Breda, Eindhoven, Almelo en Venlo heb ik muzikale vorming en zangles genoten. Eveneens in Eindhoven privé zangonderwijs gevolgd bij de Tsjechische zangpedagoge Vera Plojahr. Als bariton heb ik diverse verenigingen mogen dienen. Helaas moest ik vaker door werkomstandigheden en verhuizingen vaarwel zeggen.
NICOLAUS AMATUS Het volgende verhaal heb ik van horen zeggen. Vader was een jaar of zestien (1923) en binnen op de viool aan het oefenen. Opa stond buiten tegen een deurpost geleund en luisterde naar de muzikale klanken. Hijzelf was eveneens muzikaal; speelde hoorn en trompet. Op een gegeven moment kwam er een zigeuner voorbij, om messen en scharen te slijpen. Hij vroeg aan opa wie er op de viool aan het spelen was. Even later kwam vader naar buiten; de zigeuner bekeek de viool van alle kanten. Deed een aanbod om de viool te ruilen voor een andere; daarnaast nog een bedrag van 25 gulden. In die tijd een vermogen. Echter met respect voor de erfenis heeft vader de viool behouden; thans in mijn bezit. In de klankkast van de viool het label: ´NICOLAUS AMATUS FECI IN CREMONA 1636.´
BLADMUZIEK Vader had muzikale aanleg; het bespelen van de viool was bekend. In een later stadium bleek dat hij ook bugel en trompet beheerste. Hierin was hij echter minder actief; deze kennis had hij opgedaan in de Huzarentijd. Als klap op de vuurpijl speelde hij ook nog mondharmonica. Alles op zijn gevoel en zonder bladmuziek. Desondanks lag boven op de buffetkast een dikke stapel bladmuziek. Op een of andere manier blijft een oude weemoedige melodie in herinnering. "Ik hoor je stem in het lied der golven."
ARCHIEF In de loop der jaren heb ik een enorm archief aan bladmuziek opgebouwd. Ruim 2000 muziekstukken van diverse componisten. Het repertoire omvat werken uit: opera, operette, musical en bovendien omvattende kunstliederen. Eveneens een groot aantal 'Unterrichtslieder.' Maar ook boeken over muziekleer en zangtechnieken. Alles ter ondersteuning voor een fascinerende hobby.
Een vorm van communicatie en van alle tijden. Reeds in de verre oudheid wist men via drums, ritmische boodschappen over te brengen. Heden ten dage laat muziek in prachtige composities en velerlei stijlen, eveneens een boodschap doorklinken. Over muzieksmaak valt niet te twisten. De een houdt van klassiek, de ander van pop. In alle genres is onnoemlijk veel muziek geschreven; zowel in majeur als mineur.
INHOUD 10.1 MUZIKALE VORMING 10.2 TUSSEN DE RAILS 10.3 VENLOOS OPERETTE GEZELSCHAP 10.4 KKM ST. LAMBERTUS 10.5 KOORSCHOLING