seniorenmeise
Foto


Inhoud blog
  • 485 Levensverwachtig
  • 484 Meerwaarde 7
  • 483 Meerwaarde 6
  • 482 Meerwaarde 5
  • 481 Meerwaarde 4

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    niet bij een seniorenvereniging aangesloten ouderen
    27-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.91 Open deur dag

    91 Open deur dag

    Op 20 december staan de deuren van De Spil in de Godshuisstraat in Wolvertem wijd open voor iedereen. Er zijn werken in de staat. Zorg dus voor stevig schoeisel.
    Wij bereidden met een kleine werkgroep activiteiten voor. Zo is er een tentoonstelling over onze gemeente vroeger en nu. Een oude en een nieuwe foto op dezelfde plaats geschoten worden vertoond in het kader van onze meerwaarde 8 parochies. Het schilderij van Julien De Roover wordt de blikvanger. Achtereenvolgens komen Imde, Meise, Meuzegem, Oppem, Rode, Rossem, Westrode en Wolvertem aan bod. Er zal kunnen gekozen worden uit de monumenten om de 7 Meisewonderen te selecteren uit 21 pregeselecteerde sites.
    Ondertussen leer ik jullie hoe je op het internet kunt gaan in ons internetcafé en we zullen een heus blog “De Spil” aanmaken en voor wie het wil een eigen blog.

    27-11-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    20-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.90 Studiedag 55-plussers in beweging
    90 Studiedag OOK : 55 - plussers in beweging
    De Vlaamse ouderenraad hiel op 7 november in het Vlaams parlement een studiedag over bewegen.
    Na het welkomswoord van de voorzitter gaf de minister van Sport zijn visie op sport voor ouderen.  Daarna volgden : Situering 'Sport en bewegen voor 55 - plussers', Van analyse naar aanbevelingen, discussie in werkgroepen van hete hangijzers.  Na de middag kwam de andere minister, van Welzijn, zijn visie uiteenzetten, waarna kritische reflecties in een panelgesprek aan bod kwamen.  Er was nog een plenum en een slotwoord, zoals dat gebruikelijk is.
    Een bewegingstussendoortje viel op, misschien Tai'chi ?
    Onze Seniorenraad stuurde mij niet en ik kreeg de nota's van een deelneemster.

    Gisteren ging de demonstratie Tai'chi door in de Muze van Meise.  Ik dacht dat het vandaag was!?  De aanwezige senioren vulden ook de vragenlijst in opgesteld door Centrumlogo.  De vraag over "wandeling langs voetpaden om obstakels vast te stellen" zou geschrapt zijn.

    20-11-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    13-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.89 Muur
    Toen de muur van Berlijn vier stond het Westen plots open voor allerlei invloeden.
    Een daarvan was de verstaatsing.  Administraties en raden voelden zich plots geroepen om zelf het initiatief over te nemen.  Vooral verenigingen die zeer zwak stonden, gingen eerst voor de bijl.  Veelal waren de besturen blij dat ze het zelf niet meer moesten doen.  De anderen voelden zich bedreigd en vreesden hun subsidies ingeperkt te zien.
    Dit leidde tot verregaande inmenging.  Politiekers namen het voortouw en wilden opnieuw het warme water als het ware gaan uitvinden.  Sommigen voelden zich geroepen om uitgever te spelen.  Dit stoelde meestal niet op een zo noodzakelijke cultuur van kwaliteitsverbetering en voortbouwen op wat goed was.  'Ander en beter' werd vaak 'ander en nog eens anders'.  De gekende wildgroei was hiervan het gevolg.  We zien de bomen niet meer in het bos of beter : een kat vindt er haar jongen niet meer in.
    We moeten komen tot een betere coördinatie, waarin gestreefd wordt naar samenwerking en efficiëntie.  De verenigingen moeten de motor blijven en nemen autonoom initiatief.  Zij moeten echter zorgen dat ze informatie geven aan iedereen van hun doelgroep en af en toe open staan voor iedereen. Verzekering mag hier geen obstakel zijn.  Bij Natuurpunt bijvoorbeeld, is dat tijdens de open natuurdagen (volgende zondag) het geval.  Okra Meise nodigt iedereen uit na de mis voor een receptie, naar aanleiding van de opening van de Seniorenweek.
    Overkoeplende instanties moeten enkel de leemten opvullen en vooral zorgen dat onafhankelijken niet in de kou blijven staan.
    Laat ons de muur van Meise tussen de Plantentuin en het dorp afbreken.  Zij staat al te lang symbool voor de grens tussen groepen : ëzzels en ressen, intellectuelen en de kleine man, ...!

     

    13-11-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.88 Wildgroei
    Zoals in het volwassenenonderwijs en de ontwikkelingshulp tieren de initiatieven welig.  We zien door de bomen het bos haast niet meer.  Of een kat vindt er haar jongen niet meer in terug.
    OOK, Boebs, Centrumlogo, Steunpunten, Senioren op straat, ...her en der duiken ze op, zonder duidelijk aan te geven waar ze thuis horen en vandaan komen.  Een beetje overzichtelijkheid is hier op zijn plaats.  Als onze Vlaamse regering alle initiatieven in het gareel zou krijgen en zou zorgen voor een duidelijk organigram van mogelijkheden, staan we een stap verder.  Ze zal dan bovendien gelegenheid krijgen om overlappingen weg te werken en door besparingen de kwaliteit kunnen verhogen.
    Ik heb mijn lesje destijds geleerd in de commissie "uniformisering van benamingen" in de Vlaamse Onderwijsraad.  Helaas zijn die ondertussen hervallen.  Hoe kun je dan een cultuur aankweken waarin voortgebouwd wordt op wat bestaat, zo efficiënt mogelijk, om kwaliteitsrevolutie te realiseren.
    We vonden ondertussen wel onze weg.  Centrumlogo met link naar Boebs (Beter op eigen benen staan) hangt af van de zorgsector (VIG).  Ze gaan samenwerken met onze Seniorenraad en De Spil.  Tai'chi zal op het programma komen.
    Ondertussen is er een demonstratie toegevoegd aan het toneel van 18.11 van Tai'chi en zal aan de gegadigden een vragenlijst uitgedeeld worden van Centrumlogo.  Het voorbeeld dat besproken werd met onze afgevaardigden vertoonde wat overlapping met bestaande initiatieven in Meise.  Want bij ons heerst ook wildgroei en initiatieven doorkruisen mekaar.
    Zo kunnen we de bijdrage van Centrumlogo indelen in initiatieven voor verenigingen al dan niet in  samenwerking (toneel, infosessies, tentoonstelling).  In deze sector bestaat reeds Nordic walking (dat ook bij sport hoort) en bewegingsdag voor jong en oud (Seniorensportdag).
    Nieuwe initiatieven kunnen in De Spil, al dan niet in samenwerking met verenigingen, de sportraad , de seniorenraad , de cultuurraad... en ga zo maar voort!
    Helaas we krijgen opnieuw van hetzelfde laken een broek.  Wie geen ticket bezit voor het toneel van het Antwerps theater kan niet in de zaal of toch?!  Centrumlogo zorgt wel voor een stand in de inkomhal, waar ze de enquêteformulieren zullen uitdelen en inzamelen.

    06-11-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    01-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.87 Centrumraad
    In De Spil ging op woensdag 29 oktober 2008 de eerste vergadering door van de eerste Centrumraad.
    Er zou drie maal per jaar vergaderd worden om het programma van De Spil onder de loupe te nemen, in september, februari en juni.  De diensten en de activiteiten werden besproken.  Er wordt gestart met Tai'chi en hierover wordt dinsdag 4.11 vergaderd met Centrumlogo.  In samenwerking met het CVO van de gemeente Meise werd Spaans voor senioren opgezet.  Er was maar 1 geïnteresseerde.  Dit initiatief was beter in de school zelf doorgegaan!  Er komt nog GSM gebruik en P.C.
    Het internetcafé gaat van start en er wordt geöpteerd voor een clubformule, waar op afgesproken tijdstippen gebruikers aanwezig zijn om P.C.-aid te verzorgen.
    Volgende vergadering op 3 februari 2009.
    OOK liet mij weten dat er bij hun 4 onafhankelijke deskundigen van 60-plus vertegenwoordigd zijn en Mie OOK moedigt ons aan om verder hun activiteiten te promoten.

    01-11-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.86 Cursussen

    86 Cursussen

    Het CVO Meise – Jette pakte uit in De Spil met 3 cursussen voor senioren.
    Ik ben een tegenstander van gelabelde cursussen. Gerichte cursussen in die aard zijn eerder een marketingstrategie en leiden tot ongebreideld gebruik van belastingelden. Elke instelling moet in staat zijn van bij de start, alle mensen zonder onderscheid te helpen en stap voor stap op hun niveau verder te helpen.
    Er waren 3 initiatieven : Introductieles Spaans, GSM – gebruik en PC - gebruik. Er wordt ook duidelijk vermeld dat men kan aansluiten bij de cursussen in het centrum.
    Voor P.C. is er dus deze mogelijkheid, naast het internetcafé. Het samenspel tussen initiatiefnemers en De Spil zou mijns inziens anders kunnen. De school zou bijspijkercursussen moeten organiseren en De Spil kan kleine hulp bij moeilijkheden kunnen opvangen de wie het nodig heeft doorsturen naar de cursussen.

    23-10-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.85 Internetcafé in De spil

    85 Internetcafé

    De Spil gaat een internetcafé inrichten. Het gaat waarschijnlijk over de P.C.’s die ter beschikking zullen staan. Wij hopen dat ze toegankelijk zullen zijn voor senioren die met een klein probleem zitten op hun thuiscomputer. Met enkele vrijwilligers kunnen wij mekaar helpen. Als het nodig blijkt kunnen we hulp vragen van het CVO Meise. De senioren die het nodig hebben kunnen wij doorsturen naar daar voor een cursus, als de nood te groot is.
    De Bib. in Meise neemt ook initiatieven op het vlak van de permanente vorming. Er staat zelfs een samenwerking met Archeduc op stapel “Voorlezen, durven en doen”.

     

    16-10-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.84 Leiding De Spil

    84 Leiding De Spil

    De Spil heeft een nieuwe Centrumleider : Roald Gillisjans. Hij contacteerde mij i.v.m. de initiatieven die ik neem voor de onafhankelijke senioren. Hij is historicus van opleiding en zijn nonkel is actief in Berla en andere heemkundige verenigingen. Hij vindt ons initiatief om er met Tai’chi te beginnen prima en zet er zijn schouders onder. Je kunt hem via e-mail bereiken op despil@ocmwmeise.be



    Activiteiten voor alle senioren :

    In De spil Wolvertem
    De menu’s en programma van de aktiviteiten vinden jullie op de website http://www.meise.be/448_nl.html (tussen 448 en nl : _ )

    In De Muze van Meise
    18.11 Toneel “Ik heb ze niet alle zes” (Echt Antwerps Theater) om 14 u. € 5,00
    2.12 Try-out met Paul Michiels om 14 u.

    09-10-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.83 Dementie

    83 Dementie

    In “ De Spil” werd een praatcafé opgestart over dementie. Hieraan neemt men deel als men zelf te maken heeft met dit probleem.
    Enkele opvallende uitspraken :
    Men moet bij dementerenden vooral de kleine dingen niet uit het oog verliezen. Bij het eten bijvoorbeeld wil men meestal zorgen dat het opgegeten wordt, zonder ermee rekening te houden of ze het lust of niet.
    Overbemoederen vermijdt men best. Doe normaal.
    Het is pijnlijk na een week vakantie samen de dementerende terug te moeten achter laten in de home.
    De familie zorgt best voor een goede band met het personeel, zonder als maar steeds eisen te gaan stellen.
    Dit is maar een greep uit wat er besproken werd.

    02-10-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.82 Boebsverslag

    82 Boebsverslag

    Op 22.9 kwam Veerle De Bent van Centrumlogo uitleg verschaffen over hun initiatieven in het kader van Beter Bewegen. De mogelijkheden zijn :
    - Een voordracht over valpreventie en beweging
    - Griepvaccinatie
    - Toneelstuk ‘Trap niet in de val’ : Een 3-tal acteurs van toneelgezelschap ‘De zingende sterren’ brengen op een ludieke manier allerlei gevaarlijke situaties in huis onder de aandacht.
    - Initiatie ‘Tai Chi’ op 18 november
    Ik volg de zaak voor jullie verder op en vroeg het Dienstencentrum van het O.C.M.W. te verwittigen.

    Activiteiten voor alle senioren :

    In De spil Wolvertem
    De menu’s en programma van de aktiviteiten vinden jullie op de website http://www.ocmwmeise.be

    In De Muze van Meise
    18.11 Toneel “Ik heb ze niet alle zes” (Echt Antwerps Theater) om 14 u. € 5,00
    2.12 Try-out met Paul Michiels om 14 u.

    25-09-2008, 09:11 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.81 S.R. 15.9

    81 S.R. 15.9 verslag

    De vergadering van de Seniorenraad ging door in de vergaderzaal van de dienst Cultuur. Wij hadden verwacht dat ze in de raadzaal zou doorgaan. Want als er publiek komt is dat zaaltje te klein. De prachtige conferentietafel bleek te smal om mekaar comfortabel in de ogen te zien.
    Leen Peltijn van het O.C.M.W. kwam uitleg verschaffen over het vervoer van minder mobielen. Als er een probleem is bel je haar best op.
    Daarna konden wij vragen stellen aan Dany van de Sportdienst, die ons een belangrijke doelgroep noemde. Er ontspon zich een vinnige discussie over het al dan niet concurrentiëel zijn van gemeentelijke initiatieven met de verenigingen. Door sommigen werden de onafhankelijke senioren (nochtans 90 %) weer genegeerd.
    Er zal onderzocht worden om Tai’chi en andere bewegings- en evenwichtssporten te beoefenen en volgende maandag zal Boebs zich komen voorstellen. De Voorzitter en uw dienaar zullen erbij zijn.
    We kregen ook een planning voor jaarlijkse ophaling van groot huisvuil. Het “kajoebërën” kan terug beginnen! Dat betekent er op voorhand het beste uithalen.
    De laatste afspraken voor “Georges” in de Zandloper werden gemaakt.
    Volgende vergadering (publiek) op 1.12.2008.

    18-09-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.80 Initiatieven

    80 Initiatieven

    Het OCMW hernieuwt de mantelzorgtoelage om mensen hulp te bieden zodat de zorgbehoevende zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. In eerste instantie is een mantelzorgtoelage voorzien van 25 euro per maand. Ze koppelen aan deze toelage ook een sociaal onderzoek.

    “Ze is er maar ze is er ook niet”

    Het Experisecentrum Dementie staat er op de eerste schooldag. Ze lanceren op dit moment een brochure die adolescenten inzicht kan geven over het eventuele dementeringsproces van grootouders of kennissen.

    Activiteiten voor alle senioren :

    In De spil Wolvertem
    De menu’s en programma van de aktiviteiten vinden jullie op de website http://www.ocmwmeise.be
    25.9 Praatcafé dementie om 14 u.

    In De Muze van Meise
    18.11 Toneel “Ik heb ze niet alle zes” (Echt Antwerps Theater) om 14 u. € 5,00
    2.12 Try-out met Paul Michiels om 14 u.
    Regionaal
    In de Zandloper Wemmel 21.9 om 14 u. Georges

    11-09-2008, 09:40 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.79 WOAS

    79 WOAS

    Het West-Vlaams Overleg Adviesraden van Senioren zoekt niet georganiseerde senioren. Er komt dus schot in de zaak. De meerderheid van 90 % wordt opgemerkt.
    Zou er een Vl.B.OAS (Vlaams - Brabants Overleg Adviesraden van Senioren) bestaan ? Want daar moeten wij ons dringend voor inzetten.
    Toen we in Meise, onder leiding van Herman Boon pr., toen onderpastoor in Meise, met de Jeugdraad begonnen, was ik verantwoordelijke voor de Patklub (niet georganiseerde jongeren van 6 tot 12 jaar). Toen ik in 1966 voorzitter van de Jeugdraad werd heb ik de niet – georganiseerde jeugdwerking verder uitgebouwd.
    Wat ik nu doe is hetzelfde, maar voor de senioren!

    04-09-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.78 Gregoriaans

    78 Gregoriaans

    Deze week zagen wij de Oostenrijkse Cisteriënzer in zomer 2008. De CD “Chant” bevat 29 heerlijke Gregoriaanse gezangen. Ik waan mij terug als misdienaar in de kerk van Meise bij het beluisteren ervan! Korter bij kunnen wij ’s zondags in Grimbergen gaan luisteren naar de Gregoriaanse mis. Het koor zingt onder de kundige leiding van mijn goede vriend Gereon.
    In “Kerk en Leven” las ik “Als het zittend mag, speel ik nog altijd mee”, het relaas over Florent Scherpereel uit Wingene, tot voor kort onze oudste beiaardier. Maar elke zondag om 18 u. kunnen wij ons eigen beiaardconcert beluisteren van op de luisterplaats tussen de bib. met oude onafgewerkte beiaard en de oude pastorij. En de “Vrienden van de Beiaard” zorgen op een ander uur ook voor beiaardklanken vanop St.-Servaas in Grimbergen.

    21-08-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.77 Verenigingen

    77 Verenigingen

    Okra Meise maakt nogal wat publiciteit in Kerk en Leven. Zij doen dat in een reeks, waarin de verenigingen zich voorstellen. Zij profileert zich zo als levensbeschouwelijke beweging, wat ze ook is.
    Deze grootste ouderenorganisatie in Vlaanderen telt 225000 leden, waarvan in de parochie Meise 220. Daarmee bereiken ze minder dan 90 % van de 55 plussers. Ik ken de aantallen niet op Vlaams niveau, maar daar kan dat nog minder zijn.
    En wat met de niet aangeslotenen? Via deze rubriek krijgen jullie info en de kans om mee te spelen. Met 4 stemgerechtigden (en 1 die ook lid is bij Okra) in de Seniorenraad van Meise kunnen wij uw belangen op het plaatselijke vlak verdedigen. Maar er zou ook wat response meer moeten komen o.a. op deze rubriek. Wij dromen ook nog van een forum waarin we, zoals op het seniorennet u regelmatig kunnen bevragen over actuele thema’s.

    14-08-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.76 Pruimentijd
    Het is pruimentijd, letterlijk en figuurlijk.
    Als ik met mijn hondje, een echte "Bichon à poil frisé" of "Leeuwhondje" , Faffifournik genaamd, ga wandelen in de buurt erger ik mij dood aan de onveiligheid van onze voetpaden.  De door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheiud aanbevolen 1.5 m begaanbare ruimte is er niet.  Bovendien palmden vele inwoners het voetpad (of wat het zou moeten zijn) in en beplanten het welig.  Mijn viervoeter moet dan de rijbaan op en noodgedwongen begeven wij ons in het gevaar!
    Gisteren was het file in de keizerlijke Plantentuin van Meise om de Reuzenaronskelk te fotograferen en te ruiken.  Wat een mens al niet doet om rottende lijkgeur en kattenpis als parfum te kunnen genieten.  Zou de gelijkenis met het fallussymbool met deze gekte te maken hebben ?  Op het zaad hoeven wij niet te wachten, want de ontwikkeling van de plant wordt voortijdig afgebroken om de levensvatbaarheid te verlengen.
    Onze voorzitter kreeg van mij zo een exemplaar in hout, als voorzittershamer, om de babbelaars te bedwingen op de Seniorenraad.
    Ga voor de aktiviteiten naar de vorige aflevering, want ik ben overgeschakeld naar Vista en een en ander is nog niet klaar.  Hopelijk zien wij elkaar op de nakende introductiesessies in het De Spil, want er staan daar 3 computers om te oefenen.

    07-08-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75 OOK

    75 OOK

    De Vlaamse Regering heeft haar principiële goedkeuring gegeven aan het voorontwerp van woonzorgdecreet. In dit decreet worden bestaande en nieuwe vormen in de thuiszorg, de thuiszorgondersteunende en -aanvullende zorg en de residentiële ouderenzorg gecombineerd.

    Met de vieringen van 1 en 21 juli in het vooruitzicht wou RTBF-radio mensen uit de 3 grote leeftijdsgroepen aan het woord laten met hun persoonlijke visie op de Vlaamse en Nationale feestdag en de actuele communautaire beslommeringen. De kandidaten van de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse Jeugdraad werden samen geïnterviewd.

    De Vlaamse Regering keurde donderdag 10 juli 2008 een ontwerp van besluit goed dat de nieuwe normen vastlegt waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen.

    Meer dan een jaar geleden begonnen de Vereniging van Vlaamse Dienstencentra, het OOK en de ledenverenigingen met een lokale werking besprekingen over de relaties en de samenwerking op lokaal niveau. Dit was wel nodig om elkaar te steunen ten voordele van de ouderen in de eigen gemeente of stad.

    Neos, netwerk van ondernemende senioren, start een grootschalig onderzoek naar de specifieke ervaringen en verwachtingen van de oudere consument bij de aankoop van producten of bij het gebruik van diensten.

    Ter gelegenheid van de Werelddag DEMENTIE (21 september 2008) organiseert de Vlaamse Alzheimerliga in Oost-Vlaanderen in samenwerking met de beide Expertisecentra Dementie van Oost-Vlaanderen een familiedag in Gent. Een tiental organisaties plannen een sensibiliserende activiteit.

     

    31-07-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.74 Onderzoek

    74

    Uit het gebruikersonderzoek dat het VCOB verrichtte in december 2004 blijkt dat de bibliotheken slechts 13,6% van de 60-plussers bereiken, terwijl ze 28 % uitmaken van de Vlaamse bevolking.

     

    Op 1 mei is het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, onder leiding van professor Anja Declercq, een groot onderzoek gestart naar de zorg die aan ouderen in Vlaanderen wordt gegeven. De studie krijgt de naam VoZs (Vlaamse ouderen Zorgstudie), is uniek in Vlaanderen en volgt 3600 ouderen gedurende 4 jaar in hun zorgtraject.

     

     

    Meer dan een jaar geleden begonnen de Vereniging van Vlaamse Dienstencentra, het OOK en de ledenverenigingen met een lokale werking besprekingen over de relaties en de samenwerking op lokaal niveau. Dit was wel nodig om elkaar te steunen ten voordele van de ouderen in de eigen gemeente of stad.

     

     

    Naar aanleiding van de Europese verkiezingen in 2009 heeft de Commissie Internationaal Ouderenbeleid van het OOK-Vlaamse Ouderenraad een manifest verstuurd naar de Vlaamse politieke partijen.

     

     

    Om na te gaan wat er op het vlak van participatie aan het gemeentelijk Ouderenbeleid de laatste jaren gebeurd is, werd in de Commissie Beleidsparticipatie een snelenquête opgezet o.l.v. Huib Hinnekint.

     

    24-07-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.73 Behoeftenonderzoek

    73 Behoeftenonderzoek

    Het gemeentebestuur van Meise sloot een overeenkomst met de Provincie Vlaams Brabant inzake een lokaal behoeftenonderzoek.  Het wordt uigevoerd onder leiding van de V.U.B. en levert een onderzoeksbegeleider aan.  Er is een uitgebreide lijst van thema’s van dit onderzoek, waarop we zeker terug komen.
    Of de Seniorenraad hierbij betrokken wordt is een openvraag.

    27-06-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.72 A.V. S.R. 23.6

    72 A.V.23.6.2008

    Om 10 u. in de raadzaal van het gemeentehuis te Meise : algemene vergadering van de seniorenraad.  Iedereen is welkom!  De gemeentelijke diensten zijn, aan het verhuizen naar het nieuwe gemeentehuis in Wolvertem.
    Op het programma staan O.C.M.W.-hulp en toelagen en ouderenmishandeling.

    19-06-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!