seniorenmeise
Foto


Inhoud blog
  • 485 Levensverwachtig
  • 484 Meerwaarde 7
  • 483 Meerwaarde 6
  • 482 Meerwaarde 5
  • 481 Meerwaarde 4

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    niet bij een seniorenvereniging aangesloten ouderen
    14-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.77 Verenigingen

    77 Verenigingen

    Okra Meise maakt nogal wat publiciteit in Kerk en Leven. Zij doen dat in een reeks, waarin de verenigingen zich voorstellen. Zij profileert zich zo als levensbeschouwelijke beweging, wat ze ook is.
    Deze grootste ouderenorganisatie in Vlaanderen telt 225000 leden, waarvan in de parochie Meise 220. Daarmee bereiken ze minder dan 90 % van de 55 plussers. Ik ken de aantallen niet op Vlaams niveau, maar daar kan dat nog minder zijn.
    En wat met de niet aangeslotenen? Via deze rubriek krijgen jullie info en de kans om mee te spelen. Met 4 stemgerechtigden (en 1 die ook lid is bij Okra) in de Seniorenraad van Meise kunnen wij uw belangen op het plaatselijke vlak verdedigen. Maar er zou ook wat response meer moeten komen o.a. op deze rubriek. Wij dromen ook nog van een forum waarin we, zoals op het seniorennet u regelmatig kunnen bevragen over actuele thema’s.

    14-08-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.76 Pruimentijd
    Het is pruimentijd, letterlijk en figuurlijk.
    Als ik met mijn hondje, een echte "Bichon à poil frisé" of "Leeuwhondje" , Faffifournik genaamd, ga wandelen in de buurt erger ik mij dood aan de onveiligheid van onze voetpaden.  De door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheiud aanbevolen 1.5 m begaanbare ruimte is er niet.  Bovendien palmden vele inwoners het voetpad (of wat het zou moeten zijn) in en beplanten het welig.  Mijn viervoeter moet dan de rijbaan op en noodgedwongen begeven wij ons in het gevaar!
    Gisteren was het file in de keizerlijke Plantentuin van Meise om de Reuzenaronskelk te fotograferen en te ruiken.  Wat een mens al niet doet om rottende lijkgeur en kattenpis als parfum te kunnen genieten.  Zou de gelijkenis met het fallussymbool met deze gekte te maken hebben ?  Op het zaad hoeven wij niet te wachten, want de ontwikkeling van de plant wordt voortijdig afgebroken om de levensvatbaarheid te verlengen.
    Onze voorzitter kreeg van mij zo een exemplaar in hout, als voorzittershamer, om de babbelaars te bedwingen op de Seniorenraad.
    Ga voor de aktiviteiten naar de vorige aflevering, want ik ben overgeschakeld naar Vista en een en ander is nog niet klaar.  Hopelijk zien wij elkaar op de nakende introductiesessies in het De Spil, want er staan daar 3 computers om te oefenen.

    07-08-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75 OOK

    75 OOK

    De Vlaamse Regering heeft haar principiële goedkeuring gegeven aan het voorontwerp van woonzorgdecreet. In dit decreet worden bestaande en nieuwe vormen in de thuiszorg, de thuiszorgondersteunende en -aanvullende zorg en de residentiële ouderenzorg gecombineerd.

    Met de vieringen van 1 en 21 juli in het vooruitzicht wou RTBF-radio mensen uit de 3 grote leeftijdsgroepen aan het woord laten met hun persoonlijke visie op de Vlaamse en Nationale feestdag en de actuele communautaire beslommeringen. De kandidaten van de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse Jeugdraad werden samen geïnterviewd.

    De Vlaamse Regering keurde donderdag 10 juli 2008 een ontwerp van besluit goed dat de nieuwe normen vastlegt waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen.

    Meer dan een jaar geleden begonnen de Vereniging van Vlaamse Dienstencentra, het OOK en de ledenverenigingen met een lokale werking besprekingen over de relaties en de samenwerking op lokaal niveau. Dit was wel nodig om elkaar te steunen ten voordele van de ouderen in de eigen gemeente of stad.

    Neos, netwerk van ondernemende senioren, start een grootschalig onderzoek naar de specifieke ervaringen en verwachtingen van de oudere consument bij de aankoop van producten of bij het gebruik van diensten.

    Ter gelegenheid van de Werelddag DEMENTIE (21 september 2008) organiseert de Vlaamse Alzheimerliga in Oost-Vlaanderen in samenwerking met de beide Expertisecentra Dementie van Oost-Vlaanderen een familiedag in Gent. Een tiental organisaties plannen een sensibiliserende activiteit.

     

    31-07-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.74 Onderzoek

    74

    Uit het gebruikersonderzoek dat het VCOB verrichtte in december 2004 blijkt dat de bibliotheken slechts 13,6% van de 60-plussers bereiken, terwijl ze 28 % uitmaken van de Vlaamse bevolking.

     

    Op 1 mei is het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, onder leiding van professor Anja Declercq, een groot onderzoek gestart naar de zorg die aan ouderen in Vlaanderen wordt gegeven. De studie krijgt de naam VoZs (Vlaamse ouderen Zorgstudie), is uniek in Vlaanderen en volgt 3600 ouderen gedurende 4 jaar in hun zorgtraject.

     

     

    Meer dan een jaar geleden begonnen de Vereniging van Vlaamse Dienstencentra, het OOK en de ledenverenigingen met een lokale werking besprekingen over de relaties en de samenwerking op lokaal niveau. Dit was wel nodig om elkaar te steunen ten voordele van de ouderen in de eigen gemeente of stad.

     

     

    Naar aanleiding van de Europese verkiezingen in 2009 heeft de Commissie Internationaal Ouderenbeleid van het OOK-Vlaamse Ouderenraad een manifest verstuurd naar de Vlaamse politieke partijen.

     

     

    Om na te gaan wat er op het vlak van participatie aan het gemeentelijk Ouderenbeleid de laatste jaren gebeurd is, werd in de Commissie Beleidsparticipatie een snelenquête opgezet o.l.v. Huib Hinnekint.

     

    24-07-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.73 Behoeftenonderzoek

    73 Behoeftenonderzoek

    Het gemeentebestuur van Meise sloot een overeenkomst met de Provincie Vlaams Brabant inzake een lokaal behoeftenonderzoek.  Het wordt uigevoerd onder leiding van de V.U.B. en levert een onderzoeksbegeleider aan.  Er is een uitgebreide lijst van thema’s van dit onderzoek, waarop we zeker terug komen.
    Of de Seniorenraad hierbij betrokken wordt is een openvraag.

    27-06-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.72 A.V. S.R. 23.6

    72 A.V.23.6.2008

    Om 10 u. in de raadzaal van het gemeentehuis te Meise : algemene vergadering van de seniorenraad.  Iedereen is welkom!  De gemeentelijke diensten zijn, aan het verhuizen naar het nieuwe gemeentehuis in Wolvertem.
    Op het programma staan O.C.M.W.-hulp en toelagen en ouderenmishandeling.

    19-06-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.71 Plantentuin in Meise

    Pantentuin Meise

    In de maand juni krijgen de bezoekers een circulaire mee om de historische  wandeling af te werken.  Volg de paaltjes met een kasteel erop.  Aan de twee kapellen op het, traject ontbreekt iets.  Wat ?
    Men kan nu ook om de twee weekends ’s namiddags een gratis ritje maken met Brabants trekpaard op de kar.  Men kan op en afstappen op verschillende plaatsen.  Op het uur vertrekt men van aan de hoofdingang.  Vrijwilligers leiden alles in goede banen.Dit is een initiatief, dat wij senioen, enorm waarderen.  Gidsing vanop de kar zou nog een verbetering zijn!

    Activiteiten voor alle senioren :

    In De spil Wolvertem
    26 juni om 14 u: cholesterol
    In De Muze van Meise
    14.6 jaarmarkt Wolvertem
    20.6  Avondmarkt Wolvertem
    18.11 Toneel “Ik heb ze niet alle zes” (Echt Antwerps Theater) om 14 u. € 5,00
    2.12 Try-out met Paul Michiels om 14 u.
    Regionaal
    In de Zandloper Wemmel 21.9 om 14 u. Georges
    14-15.6 en 28-29.6 namiddag Plantentuin Meise gratis met paard en kar

    12-06-2008, 09:10 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.70 T'ai chi

    T’ai-chi

    T’ai-chi is een discipline die op haar plaats is in ons Dienstencentrum.  Het is echter niet zo gemakkelijk om een goede leerkracht te vinden.
    Ik vond bij De Sleghte een boekje in een “flow motion uitgave” van James Drewe met als ondertitel : “verbeter je gezondheid en vitaliteit met de dynamisch vloeiende t’ai chi – bewegingen.  Op de binnenflap staat wat volgt :
    T’ai chi verbetert je flexibiliteit, geeft je lichaam veerkracht, geeft ontspanning, helpt bij het verbeteren van coördinatie en is een voortreffelijke manier om stress en spanning te verminderen.  Na het beoefenen van t’ai-chi voel je je getraind, maar anders dan bij andere vormen van lichaamsoefening, die je vermoeien en dwingen tot uitrusten, zul je je verfrist, vitaler en ontspannen voelen.  Met de verbazingwekkende details van flowmotion kun je elk onderdeel van deze rustige, maar effectieve oefening volgen en een betere gezondheid opbouwen.

    05-06-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.69 Stappen

    Stappen

    Onze eerste behoefte is een veilig voetpad in onze straat.
    Als ik met mijn stappenteller (initiatief van de Dienst Sport van onze gemeente) en mijn hondje onze ronde doe in onze wijk, maak ik dagelijks mee hoe belabberd het eruit ziet met onze voetpaden.
    Na de actie met rondvraag over de voetpaden in onze gemeente en met de twee studiedagen over dit onderwerp in mijn achterhoofd, wordt ik geconfronteerd met de practijk.  Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid liet mij bovendien weten dat zij 1,5 m breedte, vrije doorgang, aanbevelen aan de gemeentebesturen.
    Andere seniorenraden gingen dat uittesten op straat en kwamen tot onthutsende vaststellingen.  Vooral als men gehandicapten in een rolstoel meeneemt staan we met de ogen wijd open gesperd!
    Er zijn nogal wat voetpaden, als er al een is, waar cementtegels van 30/30 cm liggen.  Ik telde er op mijn trajecten slechts maximum 5 in de breedte bekeken, in het beste geval.  Dat is nog maar 1m vrije doorgang.  Maar regelmatig wordt de breedte ingekort door planten die tot zelfs tot tegen de straatgoot het voetpad overwoekeren.  Vele eigenaars palmen gewoonweg de helft of meer, van het voetpad in en voegen het bij hun voortuin.  Verlichtingspalen, bomen, T.V.signaalverdeelkastjes, electriciteitskasten en telefooncabines versperren u de doorgang.
    Ik begreep ondertussen waarom de 1,5 door het B.I.V.V. aanbevolen slechts een aanbeveling is.  Moest dat in de wet staan, dan is geen enkele gemeente nog in orden en gaan ze bij de uitvoering zeker failliet.
    Wij verwachten echter dat bij nieuwe straten en heraanleg er daadwerkelijk rekening gehouden wordt met die aanbeveling!

    29-05-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.68 Boebs

    Boebs

    Kom mee boebsen!  Dat is de titel van een studiedag die vandaag doorgaat in het CC van Mechelen over “Blijf Op Eigen Benen Staan”.
    De bedoeling is om vallen bij ouderen te voorkomen.  Zelfstandigheid, onafhankelijkheid en mobiliteit maken je leven een stuk aangenamer.  Boebs zorgt mee voor die levenskwaliteit.  Het is niet enkel valpreventie, maar een manier van leven.
    Het project heeft een eigen website, waar je meer kunt lezen : http://www.boebs.be
    Een 30 tal gemeenten BOEBSEN reed succesvol.  Dit is zeker iets voor onze eigen sportdienst of het dienstencentrum.  Wat in het programma opvalt is”tai-chi”.  Dat moet zeker op ons programma komen.

    22-05-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.67 Ouderenparlement

    Ouderenparlement

    Het OOK en de Vlaamse Ouderenraad hielden op 13 mei hun Ouderenparlement in het Congrescentrum De Montil in Affligem met als thema “Het verschil door een andere bril”.
    De opkomst was niet gering.  Iedereen kreeg een map met de te bespreken teksten en werd ingedeeld in een werkgroep.  Die startten na de toespraak van de voorzitter en de bevoegde minister Van Ackere, een poulain van Chabert.
    De besprekingen werden grotendeels een herhaling van de 6 hoorzittingen, waaruit 21 verslagen resulteerde in een basistekst in drie delen : individuele verantwoordelijkheid, inzet ouderenorganisaties en verwachtingen ten aanzien van het beleid (ouderen in het diversiteitsbeleid en diversiteit in het ouderenbeleid.
    Men had de deelnemers beter vastgepint op de teksten, die iedereen had moeten ontvangen op voorhand, wat niet het geval was.  Het geheel werd nogal gemonopoliseerd door de verenigingen.  Deze zien met lede ogen de initiatieven van de overheid aan, die in hun ogen het gras voor hun voeten wegmaaien.  Ik ben het daarmee enigszins eens, op voorwaarde dat de er meer initiatieven komen die voor iedereen toegankelijk zijn (ook voor de niet – georganiseerden.  De werking van de dienstencentra van de O.C.M.W.’s kunnen door deze bril bekeken worden.
    Het middageten maakte alleszins veel goed : een overheerlijke koude schotel.
    Alle deelnemers kregen een map en een schrijfblok.  We komen hierop later terug.

    Activiteiten voor alle senioren :

    In De spil Wolvertem
    29 mei om 14 u: omgaan met rouw na verlies
    26 juni om 14 u: cholesterol

    In De Muze van Meise

    25.5 Beiaardfeesten Meise– Kinderbeiaardconcert in Grimbergen-Dag van het park in de Plantentuin.

    20.6  Avondmarkt Wolvertem

    18.11 Toneel “Ik heb ze niet alle zes” (Echt Antwerps Theater) om 14 u. € 5,00

    2.12 Try-out met Paul Michiels om 14 u.

    15-05-2008, 09:23 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK 13

    OOK 13 Andere suggesties (slot)

    Organisatie
    Organisaties hebben logistieke steun nodig.  Als ze willen investeringen doen zouden ze moeten kunnen lenen mits waarborg.Cultuur
    De belangstelling voor Cultuur neemt vaak af met de leeftijd.
    Men vraagt een coördinerend minister die ouderen in alle domeinenvertegenwoordigt.
    Financieel
    Financiële onafhankelijkheid is heel belangrijk om ook zelf beslissingen te kunnen nemen.
    Informatie
    Gemeente, Provincie, Vlaamse – en Federale overheid moeten spontaan hun informatie in groot lettertype, in braille of op geluidsband ter beschikking stellen.
    Informatie moet ook altijd via de klassieke weg te krijgen zijn (contactadressen waartoe men zich schriftelijk kan richten).
    Gemeente kan info bundelen voor bijvoorbeeld oudere inwoners, nieuwkomers.
    Eén loket voor senioren binnen de gemeente los van de OCMW sfeer.
    Info over vorming voor ouderen meer bekend maken langs gemeentelijke, provinciale en nationale bladen, ook in de advertentiebladen.
    Maandelijkse informatie per post met actuele thema’s  (vb. stookoliebijdrage)

    Vereenzaming
    Vereenzaamde senioren opvangen bij gemeentelijke initiatieven.
    Media
    Correctere beeldvorming van ouderen.
    Ouderen kunnen zelf oudere mediamensen aanspreken i.v.m. het naar buiten brengen van een positiever beeld.
    Niet via een campagne.  Wel voortdurend aandacht voor competenties.
    Politiek
    Welvaartvaste pensioenen.
    Afschaffen van de solidariteitsbijdrage en dit geld gebruiken om de kleinste pensioenen aan te vullen.
    Aandringen op meer financiële steun voor ouderenorganisaties.
    Personen met een handicap moeten een financiële compensatie krijgen voor de verloren vrijstellingen zoals kijk- en luistergeld, telefoon, gas en elektriciteit.
    Werk maken van het ouderendecreet.
    Minister verantwoordelijk voor ouderenbeleid.
    Mobiliteit
    Openen en sluiten van deuren van de bussen en treinen   In Hasselt helpen de stadswachten ouderen de bus op en af.
    Openbaar vervoer meer afstemmen op noden van de ouderen.  Oversteektijd voor voetgangers op zebrapaden verlengen.  Gebruiksvriendelijker maken ook voor ouderen die niet goed te been zijn en gehandicapten.
    Domein zorg
    Spanningen tussen mantelzorger en zieke partner.  De mantelzorger heeft te weinig inspraak.  Het contact met de buitenwereld vervaagt.  Hij krijgt ondanks alles, nog te weinig ondersteuning.  Ook is het zo dat de mantelzorgers niet graag over hun problemen praten en zich derhalve weinig open stellen.

     

    08-05-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.65 OOK 12 Groep 1

    OOK 12 Groep 1

    Vorming
    Aparte initiatieven voor senioren waar rekening gehouden wordt met hun tempo. (Een goede leerkracht doet dat altijd voor iedereen)  Men kan dat aan de CVO’s vragen. (Doen dat reeds, maar eindtermen zijn dezelfde voor iedereen)
    Meer en specifiekere informatie over vormingsinitiatieven voor ouderen.
    Organisatie
    Organisaties hebben logistieke steun nodig.  Als ze willen investeringen doen zouden ze moeten kunnen lenen mits waarborg.
    Cultuur
    De belangstelling voor Cultuur neemt af met de leeftijd.
    Financieel
    Financiële onafhankelijkheid is heel belangrijk om ook zelf beslissingen te kunnen nemen.

    01-05-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK 11 Andere suggesties

    OOK 11 Andere suggesties

    Besluitvorming

    Waarom geen quorum invoeren als het gaat om deelname aan adviesraden e.d. (vraag aan de wetgever)
    Ouderen op verkiesbare plaatsen (vraag aan de politieke partijen).
    Er zijn uitvoeringsbesluiten nodig op het ouderenparticipatiedecreet die een LOAR oplegt aan de gemeenten + een schepen voor senioren (Vlaamse minister).
    De beleidsmensen moeten gedurende 6 jaar hun oor te luisteren leggen bij de bevolking, niet alleen voor de verkiezingen.

    24-04-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK 10 Drempels wegwerken

    Drempels wegwerken ?

    1.Minister moet Cultuur- en Vormingsaanbod beter doen afstemmen op de behoeften en mogelijkheden van ouderen.
    LOAR’s opnemen in Culturele centra?
    2.Mediacampagene gericht op een meer genuanceerd en realistisch beeld van ouderen?
    3. Stimuleren en sterker ondersteunen van vorming voor ouderen in het omgaan met ICT?
    4.Ondernemingen bewust maken van het belang van een leeftijdsbewust personeelsbeleid en vorming van oudere werknemers.
    Meer gebruik maken van hun ondervinding.  Vooral aan jongeren kansen geven.
    5.Onderzoek naar reden waarom bepaalde groepen ouderen minder participeren.
    Meer nadenken over wat we zelf kunnen doen.  Ouderenverenigingen moeten zorgen dat iedereen er zijn gading vindt.  Jongere ouderen aantrekken via persoonlijk contact.

    Wat met de 90 % niet aangeslotenen ?!

    6.Sensibiliseringscampagne via Vlaamse Ouderenraad over diversiteit, allochtone ouderen, ouderen met andere seksuele geaardheid, armoede bij ouderen,enz.
    Oppassen met labelen!

    17-04-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.62 OOK9 Andere drempels

    OOK9 Andere drempels

    Financiële

    Mensen met een volledige loopbaan moeten hogere pensioenen hebben, teneinde zelf individueel te kunnen beslissen over hun comfort en zorg.
    Jongeren en niet gepensioneerden moeten aangemoedigd worden een volledige loopbaan uit te doen.  Er gaat te veel geld naar valiede niet-werkenden bij de niet-gepensioneerden.

    Economie

    Ouderen worden gezien als te duur, hebben zogezegd geen economische waarde en er is een onrealistische beeldvorming over de vergrijzing.

    Gratis vervoer van de lijn

    Alleen voor zeer valide ouderen.  Het aanbod is de laatste tijd heel sterk verbeterd.
    Toch blijven er nog een aantal problemen : te hoge opstap, de beperkte overstaptijden, het week-end en avond-aanbod.  Overbezetting op sommige lijnen.Ouderen mogen zich niet te rap achtergesteld voelen wanneer men vraagt om buiten het spitsuur gebruik te maken van het openbaar vervoer.  Ook ouderen moeten in dit verband rekening houden met de ‘diversiteit’.

    Veiligheid, wonen, vrije tijd

    Onveiligheid wordt als prioritair probleem ervaren.  Fietsers moeten ook aandacht geven en niet altijd gebruik maken van voetpaden.  Er gaat volgens de groep te veel geld naar fietspaden en –routes.
    Wat is de minimale breedte van een voetpad ?  Men houdt te weinig rekening met de obstakelvrije ruimte.
    De toegankelijkheid van de openbare gebouwen wordt als zeer belangrijk ervaren.  De openbare sector moet zeker een voorbeeldfunctie opnemen.

    10-04-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.61 OOK 8 Mobiliteit

    OOK 8 Mobiliteit

    Het openbaar vervoer is nog te weinig aangepast aan de mogelijkheden en behoeften van de ouderen (aanbod, verbindingen, uren, te hoge opstap)
    Ja, maar het is beter dan vroeger.

    De openbare weg en de voetpaden zijn vaak onveilig voor ouderen die minder mobiel zijn.

    Het aanbod aangepast vervoer wordt ingeperkt met minder kansen voor de gebruikers, hogere criteria en minder bedieningsuren.
    Voetpaden moeten vrij zijn van obstakels, vooral voor rolstoelen en slechtzienden.  Ze zijn bovendien gevaarlijk, ook door het toelaten van jonge fietsers (geen bel).
    Criteria breedte voetpaden om bomen te zetten ? Men houdt te weinig rekening met de obstakelvrije ruimte.
    Te weinig bussen in het week-end en ‘s avonds, zeker op het platteland. de deuren gaan te snel dicht, beperkte overstaptijden, overbezetting op sommige lijnen.

    Ouderen in rusthuizen hebben vaak weinig of geen mogelijkheid om gebruik te maken van het openbaar vervoer (De Lijn).
    Te veel en te hoge trapjes in bussen.
    Te weinig fietspaden, maar t.o.v. voetpaden te veel.
    De toegankelijkheid van openbare gebouwen wordt als zeer belangrijk ervaren.  De openbare sector moet hier een voorbeeldfunctie opnemen.

    03-04-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.60 Boeken

    Boeken

    In De Standaard der Letteren van vrijdag 21 maart 2008 werden 2 pagina’s gewijd aan literatuur rond Ouderen onder de titel ‘Herinneringen zijn geen saldo op de bank” van Douwe Draisma.  Deze geheugenexpert stelt ons gerust, want vergeetachtig worden doen we allemaal en daar is niets aan te doen.  Hij schreef hierover een boek : “De heimweefabriek”uitgegeven bij Historische Uitgeverij.
    Op dezelfde pagina bespreekt Geerdt Machiels “ouder worden, dat niet mag beschouwd worden als een bedreiging in “Het zilveren paradijs” met nog drie boeken.  Hij stelt dat we ons wel moeten voorbereiden om van de verzilvering een kans te maken.  We moeten af van het idee dat ouderen een probleem zijn.

    Deze boeken zijn : “Altijd vandaag. Dementie in de literatuur” van Frans Meulenberg &Inez Beaufort bij Meulenhoff, “Het Methusalem mysterie.  Vergrijzing : zegen of bedreiging?” van Dick Knook bij Prometheus en “Hoe wij ouder worden.  Een doktersrecept” van Sherin B. Nuland bij De Bezige Bij.”

    27-03-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK 7 Arbeid

    Arbeid

    Ouderen krijgen in het bedrijfsleven onvoldoende vormingskansen.
    In het aanwervingsbeleid van ondernemingen krijgen ouderen vaak te weinig kansen.
    De toegelaten arbeid voor gepensioneerden is te beperkt.
    Ouderen worden te gemakkelijk met (vervroegd) pensioen gestuurd.

    Willen de ouderen wel langer werken ?
    Via uitzenddiensten krijgen ouderen zeer moeilijk een vaste baan.  Daardoor blijven deze mensen wel uit de werkloosheidscijfers (cijfervervalsing).
    Het is voor de werkgevers financieel interessanter om jongeren aan te werven (staatssteun).

    20-03-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK 6 (Gezondheids)zorg

    (Gezondheids)zorg

    Personeelstekort belemmert een optimale ouderenzorg

    Allochtone ouderen vinden niet altijd een aangepast zorgaanbod.
    Autochtonen ook niet

    Ouderen hebben te weinig inspraak in de zorg.
    Niet alleen ouderen hebben te weinig inspraak.
    Nood aan transparantie bij hospittalisatieverzekeringen.
    Betaalbaarheid van opname in een woon- en zorgcentrum.
    Weinig inspraak in voedingstijdstippen bij verblijf in…
    Ouderen ontbreken in de raad van bestuur.
    Identificatie van eenzame zorgbehoevenden
    Gebrek van 1 aanspreekpunt.

    13-03-2008, 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!