Vandaag was het de jaarlijkse kerstmaal van Failsworth Womens Institute. We gingen naar een kroeg die heet The Rose of Lancaster. We hadden een echte goed tijd, met een lekkere en traditionele maal kalkoen, aardappelen, groenten en zo. Hoewel waren de spruiten veel te hard, zoals kleine kanonskogelen. Ik heb ook misschien de slechtste bier ooit gedronken, Chocoladebier of iets. In deze kroeg waren geen lekkere bieren, dus probeerde ik het Chocoladebier, maar het was weerzinwekkend.
Ik hou van Belgische bieren, en ook sommige Engelse bieren. (Ik denk dat mijn favoriete Belgische bier is Rodenbach.)
Het is nu een beetje laat, dus ga ik nu naar bed. Ik zal meer schrijven morgen.
Vanavond heb ik veel mooie berichten in mijn gastenboek gevonden! Het spijt me, ik had niet eerder beseft dat zij daarin staat. Dank jullie allemaal voor jouw vriendelijke wensen. Ik zal nu in mijn gastenboek regelmatig kijken en aan jullie berichten snel zal beantwoorden.
Er zijn ook veel mooie afbeeldingen in jullie berichten. Mijn antwoorden zijn een beetje saai, want ik weet nog niet hoe afbeeldingen binnen te plaatsen. Ik ben een nieuwe blogger (ik heb nooit gebloggeerd zelfs in het Engels) en ik heb nooit deze dingen alvorens geoefend. Misschien zal ik gauw beter zijn.
Op de einde van de negentiende eeuw, en de eerste viertig jaar van de twintigste, er waren in pakjes van sigaretten flink wat kleine kaartjes, die in reeksen gepubliceerd waren. Ik heb een reeks verzameld die heet: Interessante Deurkloppen. Natuurlijk zijn zij de deurkloppen van Groot-Brittannie, maar in Vlaanderen ook heb ik een paar gezien. Op mijn volgende vakantie zal ik voor meer uitkijken. Ik heb deze deurkloppen en handvat gezien in Veurne, Brugge en Oostende.
Vandaag ging ik naar Knutsford, een kleine stad in Cheshire, omdat twee week geleden had ik een pleisterkalke beeld naar een veiling meegenomen. Mijn ouders kregen dit beeld wanneer na hun huwelijk hadden ze het meubilair nodig. Mijn vader zn oom gaf het beeld, een groene naakte vrouw in Art Deco stijl en omstreeks een metre hoog, aan hun met verschillende tafels, stoelen en zo. Mijn ouders wenst niet om te weigeren. Niemand van ons houden ervan (hoewel ze Minnie genoemd was). Vijftig jaar later heb ik haar verkocht in dit veiling. Ze hebt £38 gemaakt, niet zo slecht, want vroeger in haar leven ze had haar hoofd afgebroken en gerepareerd.
In Knutsford er is een museum van penny-farthing fietsen in een cafeetje. Ik heb daar eenmaal geweest en een koude kopje koffie gehad, dus ging ik naar Dunham Massey, een landhuis dichtbij, die aan het publiek open is door de monumentenzorg (National Trust). Je kunt een heet kopje thee of koffie daar krijgen, en lekkere malen, soep en cakes. De soep was wortel en coriander, die ik vind smakeloos. Ik zou liever tomatensoep of iets eten. Dus at ik een stuk van chocoladecake in plaats daarvan. Je hebt maar deze problemen te slikken.
Gewoonlijk kunt je het huis bezoeken, maar tijdens de winter is het gesloten, om de antieken tegen slijtage te beschermen.
Naast het huis is een grote meer met veel eenden. Het is nu volledig gevrozen. De eenden zijn een beetje ongelukkig daarom. Er is ook een oude watermolen, die in de zomer soms werkt. Het wiel is achter het ijzeren poortje.
Ik wandelde rond het hertenpark, maar er werden geen herten om te zien. Het ijs onder mijn voeten knapperde. De vorst nog op de bomen hing en de nevelige zonneschijn een sprookjesachtige landschap maakte. Omstreeks drie uur de vriezende mist opnieuw vormde, dus ging ik thuis.
Vandaag heb ik mijn moeder bezocht, om haar boodschappen te doen. Ze woont in Bradford (Yorkshire) en op dit moment is er te veel sneeuw en ijs voor haar buiten te gaan. Ze is 86 en niet goed loopt. Gewoonlijk gaan we naar een cafe, maar wegens de sneeuw bracht ik wat sandwiches van de supermarkt.
Bradford is slechts 40km van Manchester, maar de M62 snelweg kruist de Pennines, hoge heuvelen van omstreeks 372m. Het weer vaak op een kant naar de ander verschilt. In Manchester hadden we vriezende mist. De bomen dichtbij de snelweg met witte vorst bedekt worden, zoals fijne kant. In Bradford scheen de zon en de sneeuw schitterde.
Wanneer ik thuis reed, het hele landschap gloeide met roze van de ondergaande zon. Ik vond het heel mooi.
Vandaag niet veel gebeurd hebt, dus zal ik meer praten over onze vakantie in Brugge. Niet alleen genoten we van de grote gezichten zoals het Belfort, maar ook van de kleine details. Op de gebouwen veel stenen versierd worden met allerlei dieren, bloemen, bladeren, wapenschilden en zo. Tijdens onze wandelingen, soms waren we zo bezig met rond ons kijken dat we waar te gaan vergaten.
De eerste foto is het embleem van Lodewijk van Gruuthuse, en de tweede foto is van een pelikaan op de front van een godshuis langs de Groene Rei.
Ik heb nu een fotoalbum begonnen, om mijn fotos beter te tonen. Ze zijn meestal een beetje klein op mijn blog en niet op zijn best gezien. Als je wilt kunt je dit album zien onder mijn gebruikersnaam, ginseng.
Vandaag hebt Failsworth Womens Institute zijn kerstbazaar gehad. Er waren niet zoveel klanten wegens de sneeuw. De oudere mensen lopen niet het risico van op het ijs vallen. Het pand waarin we onze bazaars houden schuilt zich ook achter een bushalte en een hoge hek. Dus weinig mensen weten niet waar het is. (Onze groep is eerlijk nieuw en een andere plaats om te ontmoeten kunnen we niet vinden.)
We verkochten veel sandwiches met kalkoen en vulling, pasteitjes met slagroom en warme (alcoholvrij) wijn in de cafeetje. Er waren een paar stalletjes: bric-a-brac, eigengemaakte cakes, jam, chutney en gepekelde uien, enz. en een tombola. Gewoonlijk ben ik ongelukkig met tombolas maar ik won wat chocoladekoekjes en een fles van druifsap.
Op dit moment ben ik gelukkiger dan gebruikelijk. Twee weken geleden, op onze regelmatige ontmoeting, won ik een wedstrijd voor de ongewoonste theehanddoeken (!!) Deze wedstrijden zijn slechts voor de grap, natuurlijk.
Ik ben lid van het Womens Institute, een nationale organisatie voor vrouwen in het VK. Ons plaatselijke groep heet Failsworth And Beyond (FAB). Vorige avond gingen we naar Failsworth Pole om de verbinding van de kerstlichten te zien. Het gemeentebestuur ons had gevraagd om wat pasteitjes en kerstcake, enz. aan de toeschouwers te uitdelen. Er was een klein fanfarekorps die een paar kerstlieden speelde. Wegens de sneeuw het was gelijk aan een landschap van A Christmas Carol, zonder Scrooge, maar uiterst koud.
Failsworth Pole is een soort van ontmoetingsplaats en orientatiepunt in ons dorpje, een hoge uurwerktoren van baksteen, met een weerhaan op het hoogste punt, in een kleine park. Oorspronkelijk was het de plaats waarop meibomen waren gelegen. De vorige Poles waren van hout gemaakt en hebben in slecht weer gevallen, de laatste in 1950. Duidelijk waren deze afbeeldingen niet in de winter genomen.
Vandaag in Manchester is er veel sneeuw en ijs, en we meer verwachten. Tijdens de vorige dagen is de sneeuw in de oosten van de land gevallen, de volgende dagen in het westen. Manchester staat bijna in de midden, nabij de Pennines, dus we vaak allebei hebben. Deze foto is van de weg niet ver van ons huis.
Ik ging eerst naar Brugge omdat mijn vriendin 50 jaar oud was. (Ik was mezelf 50 twee jaar eerder en we hadden een dagtocht naar York.) Ik heb naar Brugge te gaan beslist, zei ze. Je kunt thuis blijven als je wilt.
Ik had niet verwachtte van onze vakantie zoveel te genieten. In Engeland hebben we veel geschiedenis en mooie plaatsen, maar Vlaanderen ook mooi is en zo verschillend, hoewel met sommige bekende dingen: de regen, bijvoorbeeld.
Als toerist je hoort veel over de chocolade en het bier, en een paar feiten zoals: Er zijn 366 trappen naar het hoogste punt van het Belfort. Meestal het lijkt dat de toeristen slechts voor een of twee nachten blijven, en dan ze naar Parijs gaan, of Timbuctu, or terug naar de VS. We bleven voor acht nachten en zo we meer tijd om rond te kijken hadden.
We gingen naar het Gruuthuse, waarin ik bekeek de beschrijvingen over de collectie. Natuurlijk waren ze in het Nederlands. Er is een tekst in het Engels, maar met minder informatie. Ik zou graag weten over wat ik zie, en dus mijn reis in een andere taal begon. Het eerst boek in het Nederlands die ik kocht heette: Gids voor Architectuur in Brugge. Dit was niet zo nuttig in de winkels, of in de restauranten.
Hoewel met het Teach Yourself Dutch boek en een goede woordenboek had ik een start gemaakt. Ik lees ook wat Vlaamse kranten op de computer en zoveel informatie die ik vind, in het Nederlands en in het Engels.
We hebben nu verscheidene vakanties in Brugge gehad en veel interessante dingen en plaatsen gezien.
Gauw leerde ik dat alles in Brugge is niet zoals het lijkt. Het Gruuthuse, bvb. Grotendeels was het front de ontwerp van Louis Delacenserie, de 19de-eeuwse architect. Ik hou van het grote beeld van de ridder en zijn paard boven de deur. Vorig jaar we bezochten de tentoonstelling De uitvinding van Brugge. Er waren een paar fotos van maquettes van ridders, vanuit een gekozen was. Ik heb ook in een tijdschrijft over Frankrijk een oud kasteel gezien, met een vergelijkbare ridder op het front. Dus lijkt dit een oude traditie, die Delacenserie herleefde. De kleine brug nabij het Gruuthuse, die heet Bonifaciusbrug, slechts 100 jaar oud is, maar alle toeristen denken dat het sinds de Middeleeuwen staat. Dus dacht ik ook. Daar stond geen brug, voor het begin van de 20de eeuw. Hoewel in de film, De Leeuw van Vlaanderen, over de Guldensporenslag, twee mannen gooien een derde van deze brug af.
Ik heb dit blog begonnen om mijn fotos van Brugge en andere plaatsen te tonen en ook mijn Nederlands te oefenen.
Ik ging naar Brugge voor de eerste tijd in 2008. Ik vond het zo leuk en interessant dat ik het Nederlands te leren besliste. Dit is niet makkelijk in Engeland. Er zijn een paar cursussen in het Frans en Duits, misschien Spaans en Italiaans, maar niet in het Nederlands. Dus ik kocht een boek, Teach Yourself Dutch . . . het saaiste boek die ik in mijn hele leven ooit heb gelezen . . . en de grammatica verwardend en niet logisch was. Ik moest een boek over Nederlandse grammatica en werkwoorden krijgen voor ik eindelijk iets begreep.
In Belgie, speciaal in Brugge, veel mensen spreken het Engels maar voor mij is dit niet de hoofdzaak. Ik zou liever proberen om het Nederlands te spreken. Hoewel met weinig kans te oefenen, ik ben een beetje met de mond vol tanden.
Een Vlaamse vriend, die in Brugge woont, tegen me zegt: Je denkt in het Engels en dan de vertaling maakt. Dit is heel waar, maar het is moeilijk niet in het Engels te denken, toen je Engels bent.
Natuurlijk, in dit blog zal ik proberen om alles juist te schrijven, maar hoop ik dat jullie mijn onvermijdelijke fouten zullen excuseren. Ik moet nog een woordenboek vaak gebruiken, en de idiomen, enz. niet dezelfde zijn.
Ik hoop dat jullie van mijn fotos genieten en ook nu en dan een beetje over mijn dagelijkse leven in Engeland.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Ik ben Linden
Ik ben een vrouw en woon in Failsworth, Manchester (Engeland) en mijn beroep is Liefdadigheidswerker.
Ik ben geboren op 28/11/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotografie, tuinieren, schilderen, schrijven, lezen en het Nederlands leren.