Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
13-11-2006
Opgelet want er loopt raar volk rond ! ! !
In afwachting van het bezoek van Sint-Leopoldus die ons op 15 november komt bezoeken, en die zeer belangrijk nieuws zal meebrengen, wil ik toch waarschuwen voor 3 gevaarlijke wezen die deze maand zowat overal opduiken :
" Er zijn drie kwaaie heren in 't land, Zuipneuze, druipneuze en kleppertand. "
U kunt er zich maar beter tegen wapenen ! Morgen verneemt u dan weer alles over het bezoek van Sint-Leopoldus, geloof mij, 15 november is weer een belangrijke dag ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 November 2005 was een bewolkte dag met wat zon. De maximum temperatuur werd om 13u58 genoteerd en die bedroeg 12,1°. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 6,2° en die werd om 7u25 waargenomen. 13 November 2004 was een bewolkte dag met hagel en regenbuien. Om 13u13 werd toen de hoogste temperatuur van de dag genoteerd die 10,4° bedroeg. De minimum temperatuur van die dag bedroeg slechts 1,3° en die liet zich om 8u13 optekenen. De warmste 13de november sinds de waarnemingen in Ukkel was deze van 1938 met 18,9°. De koudste 13de november kwam in 1835 voor met min 4,1°.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 November 2005 was een bewolkte dag waar de hoogste temperatuur om 0u 03 's nachts waargenomen werd en die bedroeg 10,8°. De minimum temperatuur bedroeg 7,9° en die noteerde men toen om 7u 01. 12 November 2004 was in de voormiddag zonnig, na de middag werd het bewolkt en viel er zelfs motregen. De maximum temperatuur bedroeg toen 8° en die werd om 18u55 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 1,4° en die werd om 5u15 op de morgen genoteerd. De warmste 12de november sinds de waarnemingen in Ukkel was deze van 1995 met 20,3°. De koudste 12de november kwam in 1921 voor met min 4,3° !
Welk weer was het vandaag, nu prcies 1 jaar gelden ?
11 November 2005 was een bewolkte dag waar men om 14u13 de maximum temperatuur noteerde die 13,3° bedroeg. De minimum temperatuur bedroeg toen 10,4° en die werd om 0u10 waargenomen. 11 November 2004 was eveneens een bewolkte dag maar welk een stukje kouder dan dezelfde dag in 2005. Om 0u10 's nachts noteerde men toen de maximum temperatuur van die dag en die bedroeg 7,1°. De minimum liet 3,8° noteren en dat deed men toen om 8u37. De warmste 11de november sinds de waarnemingen in Ukkel was deze van 1898 met 18,4°. De koudste 11de november ooit kwam in 1864 voor met min 6,6° !
Ieder streek kende vroeger wel zijn eigen gebruik op deze dag, zo ook Geraardsbergen waar mijn goeie vriend Pierre woont. Daar kwamen vroeger de meisjes in stoet op straat en die hadden voor de gelegenheid een toren van papier gemaakt waarin vensters uitgesneden waren. Voor de "lichtholen" plakte ze allerhande gekleurd papier dat ze met olie bestreken om ze doorschijnend te maken. Te midden van hun toren lieten ze een kaars branden en zo trokken ze dan door de stad en de omliggende dorpen. De jongens hadden wierookvaten waarin ze houtskool of vermolmd hout lieten veinzen. Deze vaten waren meestal blikken dozen of zelfs uitgehaalde rapen. En dan zongen als volgt : Op Sint Martenavond den toren gaat naar Gent, en als mijn moeder koeken bakt dan ben ik er geern omtrent. Ik kruip al onder de tafel, al om een beetje wafel, ik kruip al op den blauwen steen en moeder smijt mijn kop in tweën. In de streek van Mechelen waar ik vandaan kom, trokken ze vroeger langs de straten met een kabbassken aan de arm en daar zongen ze dan om een appelken, een peerken of een centje en een van de liedjes ging als volgt : Vandaag is 't Sinte Metten, morgen sinte kruk, we komen uit goede parten, wij hadden zo graag een stuk. Een houtje of een turfke in Sint Martens kurfje, we zullen van hier niet gaan voor dat wij hebben wat opgedaan ! Wat waren die lang vervlogen tijden toch mooi !!!!!!!!
Zoals gisteren beloofd geef ik u vandaag nog enkele erg mooie weerspreuken rond het naamfeest van deze brave man. En een eerste gaat als volgt :
" De misse van Sint-Merten, brengt ons de winter in 't herte. "
Wanneer het weer tot aan Sint-Maarten zacht geweest is, en dat was het dit jaar wel dacht ik zo, dan mogen we ons aan een strenge winter verwachten, lees eens :
" Is met Sint-Maarten nog loof aan de bomen, zo moogt ge van een strenge winter dromen.
Een zonnige dag duidt eveneens op een strenge winter :
" Sint-Maartensdag klaar, maakt het ijs gaar. "
En omgekeerd voorspelt een donkere Sint-Maartensdag dan weer een kwakkelwinter.
" Is 't donkere lucht op Sint-Martijn, zo zal 't een zachte winter zijn. Maar is die dag het weder helder, de vorst dringt door in meen'gen kelder. "
En morgen breng ik u dan, op het naamfeest zelf, nog enkele zeer mooie weerspreuken rond Sint-Maarten.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 November 2005 was een bewolkte, koud aanvoeldende dag met om 12u53 een maximum temperatuur van 12,2°. De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u44 opgetekende en die bedroeg 1,9°. 10 November 2004 was een bewolkte dag met buien van gesmolte sneeuw. Om 16u56 noteerde men toen de hoogste temperatuur van die dag en die bedroeg 8,4°. De minimum temperatuur werd 's nacht om 0u50 waargenomen en die bedroeg 1,8° De warmste 10de november ooit kwam in 1977 voor met 17,9°. De koudste 10de november was deze van 1864 met min 5,8°
Gisteren vertelde ik u al een waarom het rond deze tijd al wel eens erg zonnig kan zijn, en andere waarom vertel ik nu. Sint-Maarten had een wit paard, waarmede hij brood of kleren aan de armen ging uitdelen. Maar om dat paard te kunnen voederen had hij hooi nodig, en juist omwille van dat hooi deed er zich telkens een probleem voor. Braaf en geduldig als Sint-Maaarten was, werd zijn meers maar het laatst van al afgemaaid, en wanneer de maaiers elders geen werk meer hadden. Maar dat bracht met zich mee, dat zijn hooi nooit in 't droge werd binnen gehaald en daarom bad hij God om hem alle jaren in november enkele schone zomerse dagen te bezorgen om zijn hooi droog binnen te krijgen, en dat is wat er rond deze tijd nog altijd geschiedt. Maar volgens het volksgeloof stemt de Sint-Maartenszomer overeen met het tijdstip van het verschijnen van de koude der ijsheiligen in mei of zes maanden vroeger. Alsdan komen de laatste warme dagen en volgt de winter. Uit de optekeningen in het Weerkundig Instituut te Ukkel, blijkt dan weer dat de Sint-Maartenszomer niet geregeld verschijnt. Erger nog, slechts om de negen jaar zouden een of twee warme dagen genoteerd zijn geweest tussen 8 en 14 november. We zien wat het dit jaar zal worden.
Op 11 november komt Sint-Martinus of Sinte Mette op bezoek
Omdat er rond de feestdag van Sint-Martinus, in het Mechelse Sinte-Mette genaamd, zoveel weerspreuken bestaan, begin ik er vandaag al maar mee. Een eerste erg mooie, maar niet veel belovende is deze :
" Sint- Marinus zet zich met veel dank, bij het haardvuur op de bank. "
Ik dacht dat deze weerspreuk geen verdere uitleg vraagt. Een andere is dan wel een veel belovende weerspreuk, lees maar :
" Al moet Sint - Merten een mantelken dragen, hij moet toch nog wandelen in zomerse dagen ! "
Wat deze weerspreuk betreft vindt u lager in een apart hoofdstukje het waarom van die zomerse dagen. En morgen breng ik het vervolg van de weerspreuken rond deze weldoener !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 November 2005 was een zwaar bewolkte dag met motregen. Om iets na middernacht noteerde men toen de maximum temperatuur al en die bedroeg 12° ! De minimum temperatuur werd 's avonds rond 20u27 waargenomen en die bedroeg 5,5° 9 November 2004 was een zonnige dag maar met een maximum temperatuur van 8° om 14u02 waargenomen, zeker niks te warm. De minimum temperatuur daalde voor het eerst dat jaar met min 0,6° onder nul ! De warmste 9de november sinds de waarnemingen kwam in 1983 voor met 18,6°. De koudste 9de november was deze van 1908 met min 6,3°
Zoals hoger beloofd geef ik u wat meer uitleg in verband met die zomerse dagen rond de feestdag van Sint-Maarten. Iedereen zal welicht nog wel weten dat hij zijn mantel gescheurd had om een arme te kleden ? Wel wanneer hij naar het kamp terugkwam, werd hij tot straf voor zijn weldadigheid, naakt aan een boom gebonden om gegeseld te worden. En toen hij het erg koud kreeg had de goede God medelijden met de brave man en zond hij een weldoende zonnestraal, met als gevolg dat sindsdien ieder jaar omtrend deze tijd enige zonnige dagen voorkomen. Morgen ik hier nog wat meer over Sint-Maarten en die zomerse dagen, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 November 2005 was een bewolkte dag met afwisseld zon maar met een wel zeer zachte maximum temperatuur van 18,2° om 13u55 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 9,9° en die werd 's nachts om 3u30 opgetekend. 8 November 2004 was een zwaar bewolkte dag met motregen. men moest toen tot 16u15 wachten alvorens men de maximum temperatuur kon optekenen en die bedroeg toen 9,2° ! De minimum temperatuur bedroeg 4,9° en die werd iets na middernacht waargenomen. De warmste 8ste november sinds de waarnemingen van 1833 kwam in 1983 voor met 18,5° ! De koudste 8ste november ooit was deze van 1864 met min 5,9°.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 November 2005 was een bewolkte dag met motregen waar de maximum temperatuur 15,3° bedroeg om 14 uur opgetekend; De minimum temperatuur werd 's morgens om 8u03 waargenomen en die bedroeg toen 10,1° 7 November 2004 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 12° om 13u26 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 4,6° en die noteerde men toen om 19u47 's avonds. De warmste 7de november sinds de waarnemingen was deze van 1955 met 20,4°. De koudste 7de november ooit was deze van 1864 met min 6° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 November 2005 was een licht bewolkte dag die wel erg koud aanvoelde. Om 13u41 was het kwik gestegen tot 15° terwijl men om 6u21 de laagste temperatuur van die dag noteerde en die bedroeg 9,2° 6 November 2004 was een erg donkere dag met om 12u55 een maximum temperatuur van 11,9°. De minimum temperatuur bedroeg die dag 7,6° en die werd op 6u02 waargenomen. De warmste 6de november sinds de waarnemingen was deze van 1955 met 18,7°. De koudste 6de november ooit kwam in 1842 voor met min 6°
Inderdaad, morgen komt Sint - Leonardus bij ons langs en dat wordt een zeer belangrijke dag, geloof mij ! Waarom dit een belangrijke dag wordt laat ik de weerspreuk zelf vertellen :
" Het weer van Sint-Leonardusdag, blijft tot Kerstmis. "
Zullen we dan maar met ons allen duimen voor een zachte, mooie dag ?