Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
25-12-2006
Zacht weer met Kerstmis !
Zacht weer met Kerstmis, dus iets buitentijds zegt maar, zal men later bekopen. De volksweerkunde bevestigt dat met talrijke typische spreuken en gezegden zoals b.v. :
" Vliegen op Kerstdag de muggen rond, dan dekt op Pasen het ijs de grond. "
En........
" Kerstmis in 't groen gekleed, houdt voor Pasen sneeuw gereed. "
En wat gedacht van deze :
" Een groene Kersttijd merkt dat fijn, dat zal een droeve Paastijd zijn; Maar Kersttijd wit of guur en koud; brengt groene Pasen dit onthoudt.
En om te eindigen :
" Met Kerstmis lengen de dagen, zoverre alsdat ge een teil pap kunt omstoten. "
Uitzonderlijk vertel ik u morgen welke boodschap Sint-Stefanus ons brengt die morgen bij ons op bezoek is.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 December 2005 was een bewolkte dag afgewisseld met zon. De maximum temperatuur bedroeg toen 7,3° en die werd om 13u58 waargenomen. De minimum temperatuur werd om 21u40 genoteerd en die bedroeg 1,2° 25 December 2004 was enveneens een bewolkte dag met heel even wat zon. De temperatuur steeg toen tot 8,1° en dat gebeurde om iets na middernacht. 's Avonds om 18u33 noteerde men toen de laagste temperatuur van die dag en die bedroeg precies 1°. De warmste Kerstmis sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833, was deze van 1997 met 14° ! De koudste 25ste december ooit kwam in 1870 voor met min 12,1°.
En wat men vroeger allemaal al niet geloofde met Kerstmis ! Zo heerste er bijna overal de gewoonte om met Kerstmis een stuk brood en een glas water op de vensterbank te zetten, in zekere dorpen legde de mensen haver en stro voor de staldeur. Om klokslag twaalf, dat was dus met kerstnacht, was alles gewijd. Het water bederfte niet, nocht verdampte; men deelde het brood aan mensen en dieren; de hoen die de haver pikte, zou de vos niet moeten vrezen. De koeien die van het hooi aten, konden geen kwaad als ze 's zomers in de natte klaver graasden. Water dat om middernacht geput werd, genas de maagpijn. Geen vlees eten bewaarde u van tandpijn. Appelen eten bracht zweren met zich. En zo kan ik nog een tijdje verder gaan Op Kerstdag en Nieuwjaar werd er onder of in de ooftbomen geschoten om ze vruchtbaar te maken. Kinderen op Kerstdag geboren hadden ros-blond haar. Jezus was ook ros-blond. Deze kinderen waren van God gezegend en men schreef hen het waarzeggen toe. Dat ging zelfs zo ver dat men ze raadpleegde bij de loting. Die goede oude tijd toch !
Gisteren zagen we dat een heldere hemel en wind in de Kerstdagen, ons veel goeds zouden doen, maar hoe zit het dan wanneer het zou sneeuwen ? Volgende weerspreuk geeft u het antwoord :
" Sneeuw op Kerstdag, beloofd een goede hopoogst. "
Maar regen integendeel zou dan weer erg nadelig zijn :
" Kerstmis nat, leeg zolder en vat. "
En wat vertelt de maan ons op Kerstdag ?
" Komt Kersttijd met nieuwe maan, een vruchtbaar jaar volgt daar aan. Maar neemt de maan af, of is vol, men zegt : een kwaad jaar volgen zol.
Op 20 december was het nieuwe maan, dus....? ? ?
Voor straks aan iedereen EEN FIJNE GEZELLIGE KERSTAVOND en vergeet het niet, eet vooral geen raapjes ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 December 2005 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 9° om 13u35 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 5,4° en die werd 's morgens om 6u03 opgetekend. 24 December 2004 was een bewolkte dag met 's avonds regen. Het kwik steeg toen tot 10,7° en dat werd om 21u50 genoteerd. Amper twee uur later, om 23u50 om precies te zijn, noteerde men toen de laagste temperatuur van die dag en die bedroeg 8,1°. De warmste 24ste december sinds de waarnemingen was deze van 1983 met 14,2°. De koudste 24ste december ooit was deze van 1938 met min 14,2° !
Zoals alle kerkelijke hoogdagen, oefent het weder op Kerstmis in de volksweerkunde invloed uit op het komend weder, te meer daar bij onze voorouders (oude Saksers), Kerstdag de eerste dag van het jaar was, en de eerste dag van een tijdsbestek is steeds beslissend geweest in de volksweerwijsheid. Laat ons op een klare hemel hopen want in zo'n geval :
" Is op Kerstmis de hemel klaar, verwacht dan vrij een vruchtbaar jaar. "
Of nog anders gezegd :
" Is Kerstmis helder en klaar, volgt een hoogst gezegend jaar. "
Ook wind heeft zo zijn voordeel, lees maar :
" Veel winden in de Kerstdagen, de bomen manden vruchten dragen. "
En wat wanneer het zou sneeuwen ? Daar leest u morgen dan weer alles over.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 December 2005 was een zwaar bewolkte dag met om 12u38 een maximum temperatuur van 7,8°. De minimum temperatuur werd toen om middernacht opgetekend en die bedroeg 6,7°. 23 December 2004 was eveneens een bewolkte dag maar wel met een zeer zachte temperatuur voor de tijd 't jaar. Om 13u49 noteerde men die dag 12,1°. De minimum temperatuur werd om 0u 01 vastgesteld en die bedroeg 5,1° De warmste 23ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1977 met 15,5°. De koudste 23ste december ooit kwam in 1938 voor met min 11,3° !
Akkoord dat we nog enkele dagen verwijderd zijn van Kerstmis, maar toch breng ik u vanaf nu al enkele weerspreuken rond dit mooi jaarlijks feest. Het aanbod weerspreuken is zodanig groot en ik wil er voor u, vanaf vandaag, iedere dag de mooiste uitpikken ! Laat mij beginnen met een goede raad voor al deze die in de komende dagen uit eten gaan, die eten best geen raapjes meer want :
" Als 't kindeke is geboren, den hebben de rapen hun smaak verloren. "
En wat u ook moet weten is 't volgende :
" Een maand voor en een maand na Kerstmis, hebben wij de winter gewis. "
Al denk ik nu wel dat de winter dit jaar even de weg verloren is ! En dan hoop ik maar een ding, en dat is dat hij zijn weg niet meer terug vindt.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 December 2005 was een zwaar bewolkte dag met een maximum temperatuur van 8,1° om 15u04 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 4,6° en die werd om 0u04 opgetekend. 22 December 2004 was een bewolkte dag die met erg gladde wegen en regen begon ! Voor de maximum temperatuur diende men toen te wachten tot 20u15 en dan kon men 4,2° noteren. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u07 waargenomen en die bedroeg 0,8° De warmste 22ste december sinds de waarnemingen te Ukkel was deze van 1916 met 13,4°. De koudste 22ste december ooit kwam in 1855 voor met min 13,8° !
Vandaag zou het in feiten hard moeten waaien wil men volgend jaar veel fruit kunnen plukken, lees maar :
" Als Sint - Tomas rukt en raast, en dapper door de bomen blaast, dan rapen wij het volgend jaar, veel appels bij mekaar. "
Een andere weerspreuk vertelt het ons dan weer zo :
" Sint-Tomas die niets gelooft, zorgt voor de bomen en het ooft. "
En waarom men Sint-Thomas een "ongelovige" noemt komt door het feit dat hij bij zijn thuiskomst van een reis niet wilde geloven dat Jezus verrezen was, tenzij men hem de bewijzen leverde. Toen op een vergadering van de apostelen, Jezus zijn doorboorde handen liet zien, was hij overtuigd ! Die Thomas toch !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 December 2005 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 5,7° om 14u25 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 3,1° en die werd om iets na middernacht opgetekend. 21 December 2004 was eveneens een bewolkte dag waar het kwik niet hoger steeg dan 0,2° en dat werd om 14u49 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen min 7,8° en die werd om 8u27 vastgesteld ! De warmste 21ste december sinds de waarnemingen te Ukkel was deze van 1989 met 14,3°. De koudste 21ste december ooit kwam in 1938 voor met min 14,9° !
Ik beloofde u gisteren om u te vertellen waarom we vanaf heden de echte koude moge verwachten. Wel de waarnemingen op meteorologisch gebied leren ons dat de grootste koude valt ná de kortste dag, evenals de grootste hitte valt ná de langste dag. Al nemen de dagen reeds in lengte toe, en al stijgt de zon hoger aan de hemel, toch is de uitstraling van de warmte van de aarde op die tijd nog groter dan de ontvangst van de zonnewarmte, zodat daardoor de temperatuur nog steeds daalt. Dit verschijnsel houdt zelfs tot in februari aan wanneer de dagen zienderogen toenemen. Men wezen dus verwittigd, de winter komt er pas nu aan !
Inderdaad, morgen komt Sint-Thomas ons bezoeken en die heeft 't een en 't ander voor ons mee geloof mij ! Laat mij beginnen met een weerspreuk zo oud als de straat :
" Sint - Tomas, de kortste dag, en de langste nacht. "
Voor de lang slapers onder ons dus al direct zeer goed nieuws ! Maar het zou Sint-Thomas niet zijn mocht hij niet meer voor ons meebrengen, lees maar eens :
" Als met Sint-Tomas de dagen lengen, beginnen de nachten te strengen. "
Of nog anders gezegd :
" Als de dagen lingen, gaat de winter ons dwingen."
En waarom we vanaf morgen de echte koude kunnen verwachten, dat vertel ik u morgen samen met nog wat erg mooie weerspreuken rond Sint - Thomas. In een apart hoofdstukje vindt u hier iets lager ook nog een, al zeg ik het zelf, mooie legende over Sint-Thomas, zeker gaan kijken en lezen dus.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 December 2005 was een bewolkte dag waar het kwik niet hoger steeg dan 3,3° en dat werd om 12u48 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 1,3° en die werd om 8u14 opgetekend. 20 December 2004 was een erg zonnige dag met een maximum temperatuur van 2,4° om 14u02 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen min 6,9° om 8u26 waargenomen. De warmste 20ste december sinds de waarnemingen was deze van 1932 met 14,6°. De koudste 20ste december ooit kwam in 1938 voor met maar liefst min 15,8° !
Op 21 december vieren men de feestdag van Sint - Thomas en dat leek wel een bijzonder iemand te zijn. Het volksgeloof beweert dat hij een lang - slaper was en dat verklaren ze met volgende legende, op een zeer pittige wijze verteld. Op zekere dag, in de winter, toen al de heiligen reeds waren opgestaan, lag Sint-Thomas nog onder de dekens. O.L.Heer nam dat niet en die zond enige engeltjes naar hem toe om te zien, waar die luie Tomas zo lang bleef. Na een poosjes kwamen de kleine gastjes terug met de boodschap, dat Sint-Thomas eenvoudig niet wilde opstaan. " Hij zei" zo vertelde ze, " dat de dagen te kort waren en het de moeite niet waard was, om zich te wassen en te kleden." O.L.Heer dacht een ogenblik na en zei dan : " 't is goed ! Keer terug en zeg hem, dat hij nu toch maar moet opstaan, en dat wij vanaf morgen de dagen zullen doen lengen." En het geschiedde zo, en 't is zo gebleven tot nu toe ! Dit is de enige en juiste uitleg waarom de dagen vanaf morgen aan 't lengen gaan, en geloof je mij niet, dan ben ik geneigd om u een ongelovige Thomas te noemen. Morgen vertel ik u waarom we de strengste koude vanaf nu moge verwachten en dat is dan echt geen legende, tot morgen ?
Inderdaad 2006 heeft hier niet veel meer te vertellen en een spreuk vertelt ons 't volgende :
" Met de wintermaand is het jaar weer uit, gelukkig wiens ballans goed sluit. "
Ik denk niet dat hier nog enige uitleg bij hoeft ! Het is niet direct een weerspreuk maar rond deze tijd mag dit er wel eens tussen komen dacht ik. Morgen komt er dan weer een weerheilige aan, en wil je weten welke boodschap die voor ons meebrengt hoef je maar gewoon te komen kijken.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 December 2005 was een bewolkte dag waar het kwik om 15u21 opgelopen was tot 7,3°. De minimum temperatuur bedroeg toen 1,2° en die werd 's nachts om 0u28 opgetekend. 19 December 2004 was een licht bewolkte dag met zon. De maximum temperatuur bedroeg die dag 4° en die werd om 14u07 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 0,3° en die werd 's avonds om 18u25 genoteerd. De warmste 19de december sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1932 met 14,2°. De koudste 19de december ooit kwam in 1938 voor met min 13,6° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 December 2005 was een bewolkte dag met een maximum temperatuur van 4,5° om 13u44 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag min 0,1° en die werd om 5u49 opgetekend. 18 December 2004 was een bewolkte dag met heel even wat zon, de maximum temperatuur bedroeg toen 6,6° en die werd om 13u14 waargenomen. De minimum temperatuur werd om 9u10 opgetekend en die bedroeg die dag 1,6° De warmste 18de december sinds de waarnemingen was deze van 1932 met 14,8°. De koudste 18de december ooit kwam in 1927 voor met min 14,7° !
Het is ondertussen weeral een tijdje geleden dat ik de dieren nog eens een voorspelling liet doen, wel vandaag is de kat aan de beurt ! Geloof mij, ook een poes kent er soms wat van ! ! !
" Keert de kat haar rug naar 't vuur, daar komt sneeuw van op de duur. "
En reken maar dat de kat zich maar zeer zelden zal vergissen, als ze zich al zou vergissen ?