Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
01-06-2007
Juni moet warm zijn of..........
Juni is een maand die aan nogal wat eisen moet voldoen ! Het mag vooral niet te koel en zeker niet te nat zijn want anders :
" Als in juni vocht en koude kwelt, dan wis voor 't hele jaar niets goed voorspelt. "
En erger nog voor de boer :
" Is juni koud en nat, de boer zijn zak is plat. "
Laat de zon maar komen, hoe meer en hoe feller, voor ons maar ook voor de boer zijn teller ! Morgen vertel ik u dan weer wat over H. Drievuldigheidszondag.
Gisteren zagen we al dat deze maand ook wel eens braakmaand genoemd werd. In de Almanak van t Meetjesland uit 1874 wordt de betekenis van braakmaand etymologisch als volgt verklaard : Braeckmaend dat verstaen de boeren best, t is nu immers overal kermis, en zy drinken zoo veel genever dat zy er moeten van braken. Die boeren toch, foei ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Juni 2006 was een bewolkte dag met regen waar het niet warmer werd dan 12,8° en daar moest men toen zelfs tot 18u51 op wachten. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u19 genoteerd en die bedroeg 6,4°. 1 Juni 2005 was een zomerse zonnedag met om 16u53 een maximum temperatuur van 21,6°. - De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u51 opgetekend en die liet toen 6,2° noteren. De warmste 1ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 33,7° - De koudste 1ste juni ooit kwam in 1936 voor met 0,3° !
In de Romeinse oudheid, als maand der Juniores, was juni de jonkheid toegewijd daar hij het hoogtepunt van de lente vertegenwoordigde. Volgens sommigen zou deze maand haar naam danken aan de Romeinse consul Lucius junius Brutus (508 vóór Christus), de tribuun die Tarquinus Superbus uit Rome verjoeg.
Een oud versje begint : Naer Juno, Jovis Vrouw, is Junius myn naem ; Juno, de schone en strenge echtgenote van Juppiter, was de godin van het huwelijk.
De Angel-Saksers noemde ze Midsummermonath om de wille van het Mid-zomerfeest dat in deze maand viel. De oude Saksers betitelden ze Wedemanoth = weidemaand, omdat het vee dan in de weiden stond. De Saksers noemden ze de eerste zoete maand of eerste maand der scheepvaart omdat ze dan hun avontuurlijke reizen op zee begonnen.
Karel de Grote heette ze Brachmanoth, evenals ze nu nog braakmaand genoemd wordt. (braak = brake : omgeploegd)
Als andere namen komen nog voor : dood-(wandel), zomer-, rozen- en lange dagenmaand. Daar juni toegewijd is aan het H. Hart van Jezus, noemen wij hem hedendags het meest Heilig-Hartmaand.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 mei 2006 was een bewolkte dag met veel regen ! Om 12u48 noteerde men toen de hoogste temperatuur van die dag en die bedroeg 12,3° ! De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u04 opgetekend en die liet 4,8° noteren. 31 Mei 2005 was een tamelijk zonnige dag met hier en daar een licht plaatselijk onweer ! De maximum temperatuur bedroeg toen 19,7° en die werd om 12u24 opgetekend. De minimum temperatuur noteerde men toen om 5 uur 's morgens en die bedroeg 5,7° De warmste 31ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 32,3° ! - De koudste 31ste mei ooit kwam in 1915 voor met 1,2° !
Vandaag verlaten we mei en morgen kijken we al een beetje vooruit naar juni ! Als laatste weerspreuk voor deze maand, wil ik u nog een zeer oude maar niettemin erg mooie spreuk meegeven :
" Gaan de meivissen plots paren, branden rood de scheldebaren. "
Wie heeft het nog gezien, ik bedoel vissen in de schelde ? Overmorgen zeggen en schrijven we juni ! De maand waarin dat " good old meneerke Medardus " bij ons op bezoek komt. Wees gerust, ik vertel er u tijdig weer alles over ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Mei 2006 was een koude dag met regen en zelfs met hagelbuien ! Men moest toen tot 15u46 wachten om maximum 12,8° te kunnen optekenen ! De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u52 waargenomen en die bedroeg 5,7°. 30 mei 2005 was al niet veel beter als dezelfde dag van vorig jaar. Het was een dag met motregen en een maximum temperatuur van 13,1° om 15u14 opgetekend. De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u46 waargenomen en die liet 10,4° noteren. De warmste 30ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1944 met 33,8° ! - De koudste 30ste mei ooit kwam in 1899 voor met 3° !
Sinte-Petronella is de laatste weerheilige van mei en die heeft wat invloed op het vlas, zo leert ons een weerspreukt 't volgende :
" Is het klaar met Petronel, dan meet men vlas met een el. "
Nog een andere weerspreuk komt ons dan weer dit vertellen :
" Op Sinte-Petronella heet of wak, het geld smelt in uwe zak. "
Nou ja, met het vaderke Staat dat wij hier kennen, smelt ons geld wel altijd in onze zak dacht ik zo ! ! ! Morgen sluiten we mei af voor een jaar en overmorgen begroeten we juni al ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Mei 2006 was een dag met regenbuien, met wat zon en zelfs met onweer ! Om 11u52 had het kwik toen zijn hoogste punt al bereikt en dat liet 15,4° noteren. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 10,1° en die werd om middernacht opgetekend. 29 Mei 2005 was een zonnige dag waar er in de namiddag toch wat bewolking kwam binnen drijven. Om 15u02 noteerde men toen 22,6° als hoogste dagtemperatuur, en om 5u46 schreef men 8,5° op als de minimum waarde van die dag. De warmste 29ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1944 met 33,2°. - De koudste 29ste mei ooit kwam in 1961 voor met 0,9° !
Terwijl we op de komst van Sinte-Petronella wachten die op 30 mei op bezoek komt, geef ik u vandaag misschien wel de positiefste weerspreuk onder alle mee :
" Steertje van mei, is 't steertje van de winter."
Kort maar wel enorm positief ! Morgen leest u hier dan weer alles over Sinte-Petronella en daarna wuiven we mei weeral uit voor een jaar ! ! !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Mei 2006 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 18,9° en die werd om 15u10 waargenomen. De minimu temperatuur bedroeg die dag 12,7° en die wers 's morgens om 5u 37 opgetekend. 28 Mei 2005 was een mooie zomerse dag waar het kwik om 16u16 opgelopen was tot 27,2° ! De minimum temperatuur was met 18,5° aan de erg hoge kant, en die werd om 4u03 opgetekend ! De warmste 28ste mei sinds de waarnemingen was deze van 1944 met 31,8° ! - De koudste 28 ste mei ooit kwam in 1961 voor met 0,5° !
Tweede Sinksendag is een lotsdag en laat ons hopen dat ze het dan droog houden want zegt ons een weerspreuk :
" Regent het met Sinksenmaandag, dan regent het zeven zondag. "
Morgen is het ook Sint-Germanus en hoewel die bij ons niet voor komt in de algemene verering wordt of werd beter, hij wel aanroepen tegen de hoofdpijn. Vooral in Duitsland en meer bepaald in Beieren werd hij veel aanroepen, daar trok men zelfs op zijn feestdag ter kerke als bestrijding tegen kwalijke hoofdpijn. Bij ons werd hoofdpijn veel eenvodiger aangepakt. Om van die kwaal verlost te geraken volstond het om gewoon " In de naam des vaders en des zoons en des heiligen Geestes" te zeggen. Dat moest men wel driemaal na elkaar zeggen zonder daarbij te ademen. Pas aan het eind van de derde keer mocht men er "Amen" aan toevoegen. Die "goede oude tijd" toch !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Mei 2006 was een zwaar bewolkte dag met regen in de namiddag. Om 12u06 noteerde men toen 15,6° als hoogste temperatuur, terwijl men 's nachts om 3u50 de laagste waarde van die dag noteerde en die liet toen 13,6° optekenen. 27 Mei 2005 was een hoog zomerse dag met om 17u19 zo maar eventjes 31,6° als hoogste dagwaarde. 's Morgens om 5u03 werd 12,6° als laagste waarde van die dag opgetekend. De warmste 27ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1892 met 31,8° ! - De koudste 27 ste mei ooit kwam in 1934 voor met 0,5° !
Sinksen komt zeven weken na Pasen maar dat wist u wellicht ook. Vele Sinksengebruiken wijzen er met zekerheid op dat Sinksen een Germaans akkerfeest was, dat tien dagen ervoor begon op een donderdag, die door de Kristendom in O.L.Heer-Hemelvaart omgezet werd. Dit feest was Donar of Thor toegewijd en heet heden nog in Engeland Holyday. Op die dag begonnen de akkeroptochten ter ere van de wasdom. Tien dagen nadien eindigde het akkerwijdingsfeest weer op een aan Thor toegewijde donderdag, tegenwoordig de H. Sakramentsdag.
Vroeger, en dan bedoel ik de vroegere eeuwen, had Sinksen een grote invloed op het weer, zo meende men dat :
Sinksenregen, Godes regen.
Nadien moest men ondervinden dat het niet waar was. Hedendaags gelooft men als de zon op Sinklsen niet schijnt, dat het jaar verloren is en een zomer met weinig zonneschijn en veel betrokken lucht zal volgen. Volgens de volksetymologie, in verband met het te wijden water, moet men niet al te veel op mooi weer rond Sinksen rekenen want men zegt immers :
" In de meimaand trekt men schapen door de vaart, dan blijven ze van schurft bewaard. "
Hoe het er vroeger toch aan toe ging ! ! ! Morgen is "Sinksen" en die Feestdag zou ook een invloed hebben op ons weer, een weerspreuk vertelt ons dat zo :
" Natte Pinksteren vette Kerstmis. "
EN.......
" Heldere Sinksen, dorre Kerstmis. "
Morgen vertel ik u nog 't een en 't ander over Sinksen en dan is het ook uitkijken naar wat Sint-Germanus ons te vertellen heeft die op 28 mei geviert wordt.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Mei 2006 was een zwaar bewolkte dag met regen van de morgen tot de avond ! De maximum temperatuur bedroeg toen 15,7° en die werd om 15u25 waargenomen. De minimum temperatuur werd 's nachts om 1u50 opgetekend en die liet 7,8° noteren. 26 Mei 2005 was een zeer mooie zomerse dag met een maximum temperatuur van 30,1° wat net geen nieuw record was voor die dag. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u56 opgetekend en die bedroeg toen 13,5° ! De warmste 26ste mei sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1937 met 30,2° ! - De koudste 26ste mei ooit kwam in 1928 voor met 3° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 mei 2006 begon met motregen in de voormiddag en verliep verder met opklaringen in de namiddag. Om 15u46 wees het kwik toen 16,1° aan en dat was meteen goed voor het maxumum van die dag. De minimum temperatuur bedroeg toen 9,5° en die werd 's morgens om 5u40 opgetekend. 25 Mei 2005 was een mooie zomerse dag met een maximum temperatuur van 26,6° om 18u01 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 13,5° en die werd om 5u06 opgetekend. De warmste 25ste mei sinds de waarnemingen was deze van 1953 met 31,1° - De koudste 25ste mei ooit kwam in 1923 voor met 0,9° !
Inderdaad morgen is Sint-Urbanus bij ons te gast en dat is de patroon van de wijngaardiers. Zijn feestdag valt op het tijdstip dat de wijngaard bloeit en een weerspreuk vertelt ons 't volgende :
" Sint-Urbanus in de zon, wijn in de ton. "
Of nog een ietsje anders :
" Schijnt de zon op Sint-Urbaan dan wordt de wijnstok zwaar belaân. "
En in de "ouden Rymalmanak " uit de 15de eeuw lezen we volgende zeer mooie spreuk :
" Sente urbaendach gaet de lentin uut, dan komt die somer met syne virtuut, dat weder beghint te wesen schone, de sonne warm an den trone. "