Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 Juni 2006 was een bewolkte regendag met een maximum temperatuur van 16,1° om middernacht waargenomen ! De minimum temperatuur werd 's avonds om 20u51 opgetekend en die bedroeg toen 13,3° ! 15 Juni 2005 begon zonnig maar ging over in bewolking en eindigde met lichte motregen. Om 12u08 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat bedroeg 25° ! - De minimum temperatuur werd in de vroege morgen, om 4u43 opgetekend en dat liet 7° noteren. De warmste 15de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1858 met 33,9° ! - De koudste 15de juni oooit kwam in 1923 voor met 3,6° !
Inderdaad op 14 juni is het de beurt aan Sint-Vitus en op deze dag zou het niet moge regenen en doet het dat wel, dan kan de regen de gerst schade berokkenen. Wie Sint-Vitus is of was kan u ietsje lager vinden in een apart hoofdstukje. Feit is zeker dat die Sint-Vitus nog een andere plaag meebrengt :
" Zorg wel voor de kinderwiegen, Sint-Vitus brengt met hem de vliegen. "
Met andere woorden, de zomer kan nu volop beginnen ! ! ! En wie heeft daar niet naar uitgekeken ?
De heilige Vitus was een zoon van woeste heiden die door zijn leermeester tot het waar geloof gebracht werd. Reeds van jongs af bekwam hij van God de gave van mirakelen. Deze die hem om het leven stonden, ook zijn vader, werden zenuwkrank. Op zijn bede bekwamen ze de gezondheid weer wanneer ze berouw toonde over hun misdrijf. Hij stierf de marteldood onder Diocletiaan en wordt bijzonderlijk aanroepen tegen de zenuwziekte : de Sint Vitusdans genoemd. Volgens de weerkunde mag het op zijn feestdag niet regenen want dan zal de gerst schade lijden. En met Sint Vitus komen ook de vliegen er aan maar dat kon u hoger ook al lezen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Juni 2006 was na het onweer van de dag voordien een bewolkte dag met veel regen. Het kwik dat gisteren nog voor een record zorgde, geraakte vandaag niet hoger dan 20,2° en dat werd om 13u 59 opgetekend. De minimum temperatuur die met 17,3° nauwelijks 3 graadjes lager lag, werd om 11u06 genoteerd. 14 Juni 2005 was een mooie zonnige dag met een maximum temperatuur van 24,3° om 16u20 waargenomen. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u02 opgetekend en die liet 4,9° noteren. De warmste 14de juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1948 met 31,6° ! - De koudste 14de juni ooit kwam in 1939 voor met 2,1° !!
Sint-Bazilius is een man die vooral aan de landbouw dacht, volgende weerspreuk komt dat bewijzen :
" Staat op Sint-Bazilius 't koren schoon, de boer geeft zijn land voor geen kroon. "
De vraag is waar ziet men vandaag nog koren staan ? Morgen is het de beurt aan Sint-Vitus en die heeft wel een speciale boodschap bij voor de mama's ! Zeker komen lezen dus !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 Juni 2006 was opnieuw een schitterende zomerdag maar wel afgerond met een onweer ! De maximum temperatuur bedroeg 31,3° en die werd om 17u05 aargenomen. De minimum temperatuur bedroeg die dag 14° en die noteerde men toen om 5u36 's morgens. 13 Juni 2005 was een dag met bewolking en zon waar het kwik om 18u10 tot 20,2° gestegen was. De minimum temperatuur liet 10,9° optekende en dat gebeurde om 5u08. De warmste 13de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2006 met 31,3° ! - De koudste 13de juni ooit kwam in 1895 voor met 3,6° !
Hopelijk houden we het morgen droog want anders vrees ik voor 't ergste in de landbouw, lees eens wat volgende weerspreuk ons te vertellen heeft :
" Is het op Sint-Antonius nat, de boer drinkt van verdriet zich zat. "
Maar....schijnt morgen de zon, dan is de boer er bovenop :
" Als op SinAntonius de zonne schijnt, veel zorgen voor de boer verdwijnt. "
Hij rekent dan zelfs op een grote oogst :
" Sint-Antonius schoon en helder, vult het vat en ook de kelder. "
Om te besluiten voor vandaag nog iets uit de Greg; Almanak uit 1801 :
" Als 't vandaeg donderd, soo komt er weynig regen, en de gerste gaet af. "
Soms is het voor het weer ook wel moeilijk denk ik, wat moet het doen en wat mag het niet doen ? Niet gemakkelijk als je het mij vraagt. Morgen kijk ik dan vooruit naar Sint-Blazilius die op 14 juni bij ons langs komt, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 Juni 2006 was andermaal een schitterdende zomerdag met een maximum temperatuur van 32,1° om 17u14 waargenomen in het weerstadion van Kapelle o/d Bos. De minimum temperatuur bedroeg toen 14,6° en die werd om 5uur 's morgens opgetekend. 12 Juni 2005 was een bewolkte dag, afgewisseld met wat zon. De maximum temperatuur bedroeg toen 18,7° en die werd om 13u49 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 5,1° en die werd dan weer 's morgens om 5u29 opgetekend. De warmste 12de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1919 met 32,7° ! - De koudste 12de juni ooit kwam in 1923 voor met 3,5° !
Sint-Antonius van Padua werd te Lissabon in Portugal geboren. Hij begeerde de heidenen tot het geloof te brengen, doch het schip dat hem voerde landde in Italië alwaar hij als Minderbroeder een stichtend leven leidde en talrijke mirakelen van God bekwam. Hij werd ook door de verschijning van het Kind Jezus bevoorrecht. Deze heilige wordt bijzonderlijk aanroepen om verloren zaken terug te vinden. Men lezen in zijn leven dat men op zekere dag zijn boek ontnomen had, die hij eigenhandig had geschreven en dewelke diende om broeders in de H. Schrift te onderwijzen. De heilige bad de Heer, smekende dat hij hem zijn boek zou teruggeven. Zijn gebed werd verhoord : een novice, die, het klooster verlatende, hem had meegenomen, vond zich gedwongen het boek weer terug te dragen. Hij bestelde niet alleen het boek, maar ontving de genade aan zijn roep te beantwoorden en in het klooster terug aanvaard te worden. Daarom wordt de H. Antonius aanroepen in zedelijke twijfel zowel als bij stoffelijke verliezen.
Ter ere van de H. Antonius onderhoudt men de Negen Dinsdagen die zijn feestdag voorafgaan. Het gebruik brood te geven aan de arme te zijner eer, bestaat al sedert 1890.
Gisteren bracht ik al enkele weerspreuken rond deze heilige en vandaag wil ik er u nog graag enkele meer geven die in verband met het gras staan.
" Sint-Barnabas, heeft het langste gras. "
Er wordt ook nog gezegd dat :
" Met Sint-Barnabas, maait het gras. "
Het gras heeft rond deze tijd wel zijn maximum ontwikkeling bereikt, doch wordt nog niet gemaaid. Van nu af zal het verdrogen om rond 21 juni gemaaid te worden. Zo was het vroeger ! De voorgaande spreuk dateert dan ook nog van vóór de Gregorianse tijdrekening en toen viel Sint-Barnabas 10 dagen later of op 21 juni. Volgende spreuk komt dat alleen maar bevestigen :
" Sint-Barnabas heeft de langste dag, en 't langste vlas. "
U nog wel vertellen dat volgens onze hedendaagse kalender, de langste dag op 21 juni voorkomt of de zomerzonnestand ! De volgende heilige die aan beurt is luistert naar de naam van Sint-Anthonius van Padua en die ontmoeten we overmorgen al !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 Juni 2006 was opnieuw een schitterdende zomerdag met een maximum temperatuur van 31,6° om 15u44 opgetekend in het weerstadion te Kapelle o/d Bos. De minimum temperatuur werd 's morgens om 5u22 waargenomen en die liet 14,1° noteren. 11 Juni 2005 was dan weer een bewolkte dag met erg weinig zon. De maximum temperatuur bedroeg toen 17° en die werd om 15u36 waargenomen. 's Nacht om 2u43 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 9,9° noteren. De warmste 11de juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1919 met 31,7° ! - De koudste 11de juni ooit kwam in 1955 voor met slechts 2° !
Wie Sint-Barnabas was kan u ietsje lager vinden in een apart hoofdstukje maar ik kan u nu al met zekerheid zeggen dat hij naast Sint-Medardus, ook een berucht regenheilige is ! In de Kempen en ook wel in Brabant zegt men :
" Regent het met Sint-Barnabas, zwemt de oogst in een waterplas. "
Een andere weerspreuk zegt ons :
" Valt op Sint-Barnabas veel nat, dan zwemmen de druiven in 't nat. "
Hiermee bedoelen men niets anders dan dat de druiven dan waterachtig zullen zijn. Velen beweren dat Sint-Barnabas de macht heeft om het weder van Sint-Medardus te sluiten. Mocht dit slecht zijn dan kan hij dat weer terug goed maken en vandaar misschien de volgende weerspreuk :
" Schoon weer op Sint-Barnabé, dansen al de boeren mee. "
Morgen breng ik u uitzonderlijk nog een paar weerspreuken rond deze heilige en die staan dan weer in verband met het gras en het vlas Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Juni 2006 was een dag met een prachtig zomerweer en een maximum temperatuur van 29,7° om 17u32 waargenomen. 's Morgens om 5u53 noteeerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 11,7° opschrijven. 10 Juni 2005 was een zonnige dag met af en toe wat bewolking en een maximum temperatuur van 22,2° om 15u40 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg die dag 6,7° en die werd in de vroeger morgen, om 5u11 om precies te zijn, opgetekend. De warmste 10de juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1937 met 32,7° ! - De koudste 10 juni ooit kwam in 1881 voor met 3,4° !
Sint-Barnabas was een van de 72 discipelen van de Zaligmaker, gezel van de H. Paulus. Hij stichtte de kerk te Milaan en stierf gestenigd door de joden te Salamine. Hij wordt vooral aanroepen tegen de hagel. Een zeer oude spreuk leert ons 't volgende :
" Sint Barnabas heeft de langste dag en het langste gras."
Hoe juni moet zijn laat ik u door de volgende weerspreuk vertellen :
" Niet te koel, niet te zwoel, niet te nat en niet te droog, juni vult de schuren hoog. "
Morgen en ook nog overmorgen zal ik u wat vertellen over Sint-Barnabas die op 11 juni op bezoek komt en rond wie er ook weer aardig wat weerspreuken bestaan ! In de Kempen, meer bepaald te Kalmhout is er van Sint-Medardus geen sprake, daar zweert men bij Sint-Barnabas. Ik noem hem persoonlijk de regenheilige nummer twee ! ! ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Juni 2006 was een zeer mooie zomerdag met een maximum temperatuur van 27,7° en dat werd om 17u57 waargenomen in het weerstadion van Kapelle o/d Bos. De minimum temperatuur werd 's morgens om 6u02 genoteerd en die liet 10,3° noteren. 9 Juni 2005 was eveneens een zonnige dag met om 17u16 een maximum temperatuur van 21°. - De minimum temperatuur van die dag bedroeg 6,3° en die werd om 5u24 genoteerd. De warmste 9de juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1858 met 31,4° - De koudste 9de juni ooit kwam in 1881 voor met 4,5° !
Vandaag is het Sint-Medaar, pist hij of pist hij niet ?
Zoals gisteren beloofd geef ik u vandaag nog enkele weerspreuken rond deze weerheilige mee en een eerste zegt ons :
" Zoals Sint-Medardus 't weder vindt, blijft het zes weken met zijn wind. "
Het hoeft dus niet altijd om regen te gaan ! Meer zelfs, is het vandaag een mooie droge dag dan......lees eens :
" Wat Sint-Medardus geeft, droog of nat, zes weken duurt dit of dat. "
Nog een andere spreuk zegt ons dan weer dit :
" Zoekt Sint-Medardus in regen troost, dan zendt hij die ook in de oogst. "
Maar niet iedereen aanriep Sint-Medaar om zes weken van regen gespaard te blijven. De makers van regenschermen en de handelaars die deze verkopen en wier schutspatroon hij is, verlangen niet beter dan dat het zou regenen. Bij veel van die handelaars zag men zelfs een beeldje van Sint-Medardus staan, en vroeger in de goede oude tijd, stond daar zelfs dit rijmpje bij :
" Sint-Medardus wil mijn handel zegenen, en laat het zes weken lang regenen. "
Op nu naar Sint-Barnabas die er op 11 juni al aankomt, en die.....jawel ook weer een regenheilige is. Ik vertel er tijdig weer alles over !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden !
8 Juni 2006 was een prima zomerdag met een maximum temperatuur van 25,7° om 17u36 waargenomen. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 6,4° en die werd 's morgens om 5u47 opgetekend. 8 Juni 2005 was een tamelijk mooie zonnige dag waar het kwik om 17u13 gestegen was tot 19,3°. 's Morgens om 4u20 noteerde men die dag de minimum temperatuur die 5,4° liet opschrijven. De warmste 8ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1915 met 34,3° ! - De koudste 8ste juni ooit kwam in 1837 voor met 2,8° !
In de almanak van t Meetjesland (1877) komt in verband met Sint-Medardus, volgende weerlegende voor : Den 8ste juni vieren wy Sinte Medardus; en ik en twyfele niet of t zal regenen; maer geen veertig dagen lang toch, zoo als de Franschen beweren. Dat het tons zou kunnen regenen tot den 18ste, t is mogelijk : immers, volgens de legende, zei den heilige Fautus wiens feestdag den negenden gevierd wordt aen Sinte Medardus : Barnabas (11 juni) en Vitus (15 juni) zyn myne geburen, en wy zullen te samen ne keer de boeren wasschen, tot als onzen kameraad, den Hollander, Frederik (18 juni) de sluyzen des hemels komt toeschuiven.
Vanzelfsprekend werden er op de vooravond van Sint-Medardus naamdag, tal van middeltjes aangewend om de welwillendheid van de natte sant op bijzondere wijze af te smeken, om van de natte plaag bevrijd te blijven. Het beste middel scheen een glazeke wijwater te zijn, waarin men een ruikertje stak bestaande uit allelei veldbloemen en drie Vader-ons en evenveel Wees-gegroeten te bidden. Te Gent mocht men vooral niet vergeten met volgend versje te besluiten :
Sinte Medardus van omhuuge,
Laat beneen hier d irde druugde.
Men kon het ook nog anders doen, namelijk met een cent in de vlam van een gewijde kaars te doen gloeien en hem in het regenstuk te laten vallen :
Als hij duumt en sist, es Sint-Medardus ghiel uitgepist.
t Moeilijkste was natuurlijk om die cent gloeiend te krijgen ! Wat zijn ze toch mooi, die legendes van vreuger ! ! !