Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
10-10-2007
Morgen komt Sint-Gummarus bij ons langs
Morgen is het de feestdag van Sint-Gummarus en die is van belang voor de komende zomer. En van welk belang laat ik de weerspreuken zelf vertellen :
" Treedt Gummarus met droogte in, de zomer zal nat zijn van in 't begin. "
Maar.......
" Volgen op Sint-Gommarus droge dagen, de zomer zal door veel nat mishagen. "
Zouden we deze keer niet beter op enkele regendagen roepen ??? De Brabantse boeren beschouwen Sint-Marusdag als bijzonder geschikt om wintertarwe te zaaien. Hierna, in een apart hoofdstukje kunt u nog ietsje meer vernemen over Sint-Gummarus. Morgen ga ik het woord nog eens geven aan oktober zelve ! Ik zal weer op post zijn, u ook ?
Geen enkel andere heilige is zo vermaard in de provincie Antwerpen als de H. Gommarus. De patroon van de stad Lier geniet de algemene devotie en wordt als grote wonderdoener beschouwd. Zo was het vroeger althans ! Hij werd (wordt) aanroepen in zedelijke kwalen door de ongelukkige huisgezinnen en in de lichamelijke kwalen door de breuklijders. Gummarus was getrouwd met een erg boosaardige vrouw die, terwijl hij als krijgsman zijn vorst bijstond, de lieden zeer slecht behandelde. Bij zijn terugkomst vond hij dit :
Grimaria (de vrouw) ded dackerlieden slaeven stickende schier van dorst, in t branden vande zon, Gummarus door meedogen comt hun noodt te laeven als hy, soo Mozes deed,verweckt een claere bron. Door dit wonder was de echtgenote in schijn tot inkeer gekomen, maar allengskens kwam de kwade inborst weer aan de bovenhand. Toen besloot Gummarus haar te verlaten en als kluizenaar in een eenzame plaats te gaan leven, zonder nochtans op te houden haar handelswijze na te sporen en te zorgen dat niemand er door zou moeten lijden. Terwijl de dienstbode op een aangewezen grond een kluis wilde bouwen, velde ze een mooie boom die de heer niet toebehoorde. De eigenaar, die zeer mistevrede was, ontstak in woede en verplichtte Gummarus tot schadeloosstelling. Gummarus zond een bede naar de hemel, zette de boom recht, en bracht de beide stukken weer samen, bond er zijn gordel rond. De stam groeide weer aaneen, wortelde en bloeide verder ! In deze legende vinden we de reden terug waarom de heilige gediend wordt (werd) tegen lichamelijke breuken.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
10 Oktober 2006 was een dag met motregen in de voormiddag, maar met een mooi herfstweer in de namiddag. De maximum temperatuur bedroeg 20,5° en die werd om 14u10 waargenomen. Om iets na middernacht werd de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 14,4° noteren. De warmste 10de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 27,2° ! - De koudste 10de oktober ooit kwam in 1936 voor met min 1° !
Zoals gisteren beloofd sta ik vandaag nog heel even stil bij Sint-Denijs en in Gent weet men 't volgende nog :
" Wind en kêwe op Sint-denijs, brengt de boeren van de wijs. "
Omdat wij van een strenge winter zouden bespaard blijven, aanroept men Sint-Denijs als volgt :
" Goede, brave Sint-denijs, geef ons vuur en weinig ijs. "
Met deze weet is het nu aan u, tenzij u voor een strenge winter wilt opteren ? Morgen is het uitkijken naar wat Sint-Gummarus ons te vertellen heeft die op 11 oktober op bezoek komt, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Oktober 2006 was een tamelijk mooie herfstdag met om 14u43 een maximum temperatuur van 21,2° ! - 's Morgens om 5u16 werd de minimum temperatuur toen waargenomen en die bedroeg 6,4° ! De warmste 9de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 27,7°. In 1921 kende men 3 opeenvolgende dagen van 27 graden ! - De koudste 9de oktober ooit kwam in 1936 voor met 0,4° !
Inderdaad morgen dinsdag krijgen we het bezoek van Sint-Denijs en in verband met het rooien op de akker van de laatste partij aardappelen zegt men in het Gentse :
" Sint-Denijs mee water, deugt niet voor de petater. "
En mocht het morgen regenen wel dan moge we een zachte winter verwachten :
" De regen op Sint-Denijs, voorspelt een natte winter en weinig ijs. "
En omgekeerd luidt het dan weer als volgt :
" Helder weer op Sint-Denies, meldt gewoonlijk sterke vries. "
Morgen blijf ik nog heel even stilstaan bij Sint-Denijs en vertel ik u nog wat uit het Gentse. Hier vlak onder kan u ietsje meer te weten komen over Sint-Dionysius ! ! !Tot morgen ?
De H. Dionysius ontving het geloof van de H. Paulus wanneer hij het Evangelie in het Areopaag predikte te Athene. Hij verspreidde de leer van Christus in Gallië, waar hij, samen met Rusticus en Eleutherius de marteldood stierf te Parijs. Na zijn onthoofding nam Dionysius zijn hoofd in zijn handen en wandelde er een mijl ver mee tot op de plaats die nu Montmartre genoemd wordt. Hij wordt deswege aanroepen tegen de hoofdpijn, iets dat vroeger jaren veel meer t geval zal geweest zijn dan heden den dagen. Sint Denijs is daar met zijn zaaikleers aan, zeiden de mensen in West-Vlaanderen. Op zijn feestdag werd vroeger het zaaigraan gewijd. Al de mensen kwamen dan naar de kerk, met enig zaaigraan, in kleine zakjes die ze dan op de bank der Nutting plaatsten waar ze door de priester met gewone gebeden en kerkelijke gebruiken, gewijd werden. Nog een weerspreuk die erg gekend is, dat denk ik toch is de volgende :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Oktober 2006 was een bewolkte dag met zonnige periodes. Om 15u30 had het kwik toen zijn hoogste punt bereikt en dat liet 19,7° noteren. 's Avonds om 23u10 werd toen de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg 8,5° ! De warmste 8ste oktober sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1921 met 26,9° - De koudste 8ste oktober ooit kwam in 1912 voor met min 0,4° !
Oktober bepaald de weersgesteldheid van sommige maanden
Meer bepaald kan naar gelang oktober, de weersgesteldheid van sommige maanden voorspeld worden ! En een eerste voorbeeld daar van vertelt ons volgende weerspreuk :
" Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild. "
In de loop van deze maand geef ik u daar zeker nog andere voorbeelden van. Morgen is het uitkijken naar wat Sint-Dionysius, alias Sint-Denijs ons aan te bieden heeft die op 9 oktober op bezoek komt. Ik zal er morgen zijn, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Oktober 2006 kende een bewolkte start, maar eindigde nog erg zonnig. De maximum temperatuur bedroeg 16,6° en die werd om 15u19 waargenomen. De minimum temperatuur werd 's avonds om 22u40 genoteerd en die liet 9,2° opschrijven. De warmste 7de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 27,3° ! - De koudste 7de oktober ooit kwam in 1912 voor met min 1,6° !
Inderdaad, morgen is het O.L.Vrouw van de Rozenkrans en rond dit feest vond ik in mijn verzameling een erg mooie weerspreuk die ik graag met u wil delen, leest u zelf maar :
" Kan nauw met Rozenkrans een gans aan de spurrie zich verzaden, dan is er toch nog kans dat Sint-Rafaël (24 oktober) een koe er ziet in waden. "
Dat wil dus zeggen, mocht het rond 7 oktober nog een zacht weer zijn, dat dan de kans zeer groot is, dat dit zo blijft tot de 24ste van deze maand. De volgende weerheilige die zich meldt is Sint-Dionysius die er op 9 oktober aankomt en waarover u overmorgen dan weer alles kunt vernemen. Hierna vindt u nog wat over Rozenkransdag in Erpe-Mere. Ik ben er morgen weer, u ook ?
Wellicht is het oudste broederschap of verering van O.L.Vrouw van den H. Rozenkrans in Vlaanderen en meer bepaald in Mere, dat vroeger jaren Meire noemde, gevestigd. Het beeld Sedes Sapientiae , de Moeder Gods zittende op de stoel der wijsheid, heeft haar kind op de arm. Dit beeld dagtekent van de 13de eeuw. De legende vertelt ons dat het beeld in de 16de eeuw tijdens een beroerten in de grond gedolven werd. Die tijden duurden zodanig lang zodat men stilaan de plaats waar men het beeld bedolven had, vergeten was geraakt. Op een zekere nacht ontwaarde men in het veld een licht dat op ene plaats rustte. Men ging er naartoe en begon in de grond te delven en men vond er het Mariabeeld weer. Men richtte in de ommegang de vijftien statiën der mysteriën op. Vroeger kwam men van heinde en verre op O.L.Vrouw Geboortedag en ook op Rozenkransdag daar Maria vereren. De voorzitter van de Heemkundige kring van Erpe-Mere, dhr De Boeck en echtgenote, waren zo vriendelijk om mij te vertellen dat het Mariabeeld in kwestie onlangs prachtig gerestaureerd werd en in het weekend van 5 tot 7 oktober zal het beeld terug in de kerk van Sint-Bavo geplaatst worden. De heemkundige kring draagt bovendien zijn steentje bij en organiseert een didactische tentoonstelling over dit 13de eeuws beeld. Voor de geïnteresseerde kan ik nog zeggen dat de tentoonstelling doorgaat op 6 en 7 oktober, nu dus, telkens van 14 tot 18 uur. Mij rest Dhr en Mevr.De Boeck nog te bedanken voor hun bereidwillige uitleg. De foto hierbij is een tekening van het beeld
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Oktober 2006 was een dag met regen en wind ! Om 14u16 noteerde men toen de maximum temperatuur van die dag en die bedroeg 18,2° ! - De minimum temperatuur werd om ietsje na middernacht waargenomen en die liet 13,7° opschrijven. De warmste 6de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 27,8° ! - De koudste 6de oktober ooit kwam in 1936 voor met min 0,6° !
Hou deze dagen vooral de muizen eens in de gaten want van hun gedrag valt rond deze tijd zeker weer heel wat te leren. Een weerspreuk vertelt ons dat als volgt :
" Kruipen de muizen diep in d' aard, wees voor een strenge winter vervaard. "
Morgen is het de beurt aan O.L.Vrouw van de Rozenkrans die op 7 oktober gevierd wordt. Tot morgen ?
Deze heilige was bisschop te Reims toen hij Clodowich en 3000 man van zijn leger doopte. Hij werd vooral te Beersel (Prov Antwerpen) gediend tegen de kinkhoest :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Oktober 2006 kende een zonnige start maar eindigde met bewolking en wat regen. Het kwik klom tot 17,5° en die maximum was al om 13u08 bereikt. 's Morgens om 5u41 noteerde men toen 8,7° als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 5de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 27,5° ! - De koudste 5de oktober ooit kwam in 1881 voor met min 2° ! ! !
Morgen komt Sint-Remigius bij ons op bezoek en hoe braaf deze man ook moge wezen, hij brengt ons niks dat deugd ! Dat het reeds koud wordt, bevestigen alleen maar de volgende spreuken :
" Dominus Vobiscum ! Sint-Remi draait 't blaadje om, en 't nieuwe kapittel draagt "winter" als titel. "
Nog een andere weerspreuk vertelt het ons dan weer als volgt :
" Mee Sinte-Remi, geire of nie, begint er de winter. "
Het wordt bibberen, zeker weten ! ! ! Als u hier morgen weer komt kijken, wel dan ben ik ook weer ! Ietsje lager kan u nog wat vinden over Sint-Franciscus, ga er eens een kijkje nemen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Oktober 2006 was een bewolkte dag met fikse buien ! Om 16u40 werd de maximum temperatuur van die dag waargenomen en die bedroeg toen 16,4° ! 's Avonds om 21u50 schreef men toen 10,2° op als minimum temperatuur op ! De warmste 4de oktober sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 26,7° ! - De koudste 4de oktober ooit kwam in 1912 voor met precies 0° !
Deze heilige, stichter der orde, genaamd de Minderbroeders, stierf in 1226. In ons land zijn of waren er verschillende kloosters van die orde onder verschillende namen gekend : De Conventuelen die in grote kloosters of conventen leven, de Observantynen die in de eenzaamheid verblijven, uit deze rank spruiten de Capucienen die een kap dragen of droegen. De Recollecten werden in 1500 door Joannes Guadaloupe ingesteld.
Morgen is het de feestdag van Sint-Franciskus van Assisie en de biezenstekkers, hoe zeldzaam ze ook geworden zijn, die vóór de winter hun voorraad opdoen, wel die trekken er op 4 oktober op uit want :
" Sint Fransiskus van Assiezen, maakt sterk de tenen en de biezen. "
Morgen is het dan weer uitkijken naar Sint-Remigius die ons op 5 oktober komt bezoeken. Alleen in het bisdom Mechelen is dat niet het geval, daar wordt deze heilige man op 1 oktober gevierd.