Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
01-01-2008
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Januari 2007 was een zwaar bewolkte dag met wind en hevige regenbuien. De maximum temperatuur werd om 0u22 waargenomen en die bedroeg toen 13,3° wat erg zacht was voor de tijd van 't jaar ! - De minimum temperatuur werd 's avonds om 20u10 genoteerd en die liet toen 5,9° opschrijven. De warmste 1 januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1921 met 13,1°. - De koudste 1ste januari ooit kwam in 1997 voor met min 14,1° !!!
Inderdaad, morgen opent de poort van 2008 en wat zal dat jaar ons brengen op weergebied ? Wel misschien brengt nieuwjaarsnacht ons al een eerste voorspelling ?
" Als nieuwjaarsnacht is stil en klaar, beduidt dit vast een goed jaar. "
Laat ons nu hopen op dat stil en klaar weer want voor 2007 was dit niet het geval en geef toe, het was een jaar zonder zomer, een jaar waar we helemaal niet tevreden kunnen van zijn dacht ik ! Voor straks een fijn eindejaar en voor diegene die aan tafel gaan, gezellig feesten ! Ik ben er morgen terug, u ook ?
anuari komt voort van janus, de naam van een oude mytologische koning van Latium, aan wie Numa Pompilius de eerste maand van de hervormde kalender toewijdde. Janus had twee aangezichten, het oude keek naar het verleden, het jonge naar de toekomst. Hij werd ook afgebeeld met een sleutel, waarmede hij toegangen en deuren beheerste. Alzo opent hij de deur van het jaar; deur is in t Latijn janua, zoals ten andere een oud versje zegt :
K heet Januarius, om dat ik open sla
De Deur van t Nieuw-jaer, een deur heet janua :
Ik stel U de deur tot vorst, of wind of regen
Wijd open : kleed u wel, en wapent u daer tegen.
Hij werd door onze Germaanse voorouders Wolfsmánoth genaamd, omdat de wolven door honger gedreven, de bossen verlieten en zich in de vlakten vertoonden.
In oude almanakken spreekt men van hard- of haardmaand, wat waarschijnlijk beduidt dat bij harde koude, de mensen maar liefst bij de haard vertoefden.
Ook betitelde men hem vroeger als louwmaand = looimaand, de maand waarin het leder gelooid werd. Inderdaad wanneer men in november de dieren slachtte, werden de huiden dan gelooid en daarna tot leder bewerkt.
Verder wordt hij ook genoemd ijsmaand en wintermaand, omdat we volop in de winter zijn.
Dikwijls hoort men ook Jezusmaand, door het feit dat vooral in t begin van de maand, de geboorte van de Heiland in het brandpunt van de belangstelling staat.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
31 December 2006 was een bewolkte dag met 's avonds regen en wind, net als de dag voordien trouwens. De maximum temperatuur die pas om 18u25 waargenomen werd bedroeg 11,1°. - 's Morgens om 6u18 werd toen de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 8,3° noteren. De warmste 31 december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1901 met 13,4° ! - De koudste 31ste december ooit kwam in 1908 voor met min 14,1° !!
Morgen doen we deur van 2007 weeral dicht ! ! ! En wie weet komt Sint-Sylvester ons daar niet bij helpen ? In de kempen meent men te weten dat sneeuw op deze dag een voorteken is van een goede hooioogst en zo zegt men :
" Veel sneeuw op oudejaar, veel hooi in 't nieuwe jaar. "
Om eerlijk te zijn, vrees ik een beetje voor die vele sneeuw ! In verband met de druivenoogst zegt er een andere weerspreukt dan weer dit :
" Sylvesterwind met morgenzonneschijn, geeft zelden goede wijn. "
Dit waren ze dan, de laatste weerspreuken voor 2007 ! Van deze gelegenheid wil ik graag gebruik maken om u van harte te danken voor al u bezoeken in 2007 aan dit webblog, zonder u zou mijn blog ook niet bestaan. Hopelijk blijft u trouw op post en duwen we morgen samen de poort van 2008 open ! Op naar een nieuw jaar. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 December 2006 was een zwaar bewolkte dag met 's avonds regen en veel wind ! 's Nachts om 3u17 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 10,6° ! - 's Morgens om 7u19 noteerde men de minimum temperatuur van deze voorlaatste dag van 't jaar en die liet 8,3° opschrijven. De warmste 30ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van1925 met 13,8°. - De koudste 30ste december ooit kwam in 1950 voor met min 16,7° !!
Morgen vieren men het naamfeest van Sint-David, en zoals ik u gisteren beloofde vertel ik u vandaag een heel handig trucje waarmee u het weer van de komende zomer kan voorspellen. Je plaatst op Sint-David, morgen dus, vliertwijgen in 't water. Springen na zekere tijd alle botten open, ontwikkelen die zich en bloeien, dan kan u er zeker van zijn dat er goede zomer op komst is ! Verdrogen de twijgen dan kan je er donder op zeggen want dan is er echt niets goeds te verwachten ! Geef toe, niks is zo simpel als dit, je moet het alleen maar willen doen. Als weerspreuk koos ik voor vandaag voor de volgende :
" Als het regent in de winter, is het goed planten in de de zomer. "
Laat dit een magere troost zijn na al de natigheid die we deze maand te verwerken kregen ! Morgen sluit ik het jaar af met Sint-Sylvester die ons op 31 december een bezoek brengt. Wat die voor ons nog in petto heeft, wel dat kan u hier morgen dan weer lezen, tot dan ??
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 December 2006 was een licht bewolkte dag waar de zon zich af en toe toch eens toonde. Om 13u57 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 8,9°. - De minimum temperatuur werd die dag 's morgens om 8u05 genoteerd en die liet 0,6° opschrijven. De warmste 29ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1920 met 13,9° ! - De koudste 29ste december ooit kwam in 1908 voor met min 15° !
De zon zowel als de :maan komen ons erg vaak vertellen welk weer we moge verwachten, we hoeven er alleen maar eens naar te kijken en dat wordt maar al te vaak vergeten. Een weerspreuk leert ons 't volgende :
" Een waterige zon en een bleke maan, kondigen meestal regen aan. "
En speciaal voor vandaag een heel toepasselijke weerspreuk :
" Het weer dat kinderdag wil, komt terug ook in april. "
Iedereen zal wel weten welke dag we vandaag zijn neem ik aan. Morgen vertel ik u weer een trucje hoe men op een heel simpele manier de komende zomer kan voorspellen, zeker komen lezen dus !!! Tot morgen
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 December 2006 was een bewolkte dag waar het kwik om 14u10 zijn hoogste punt bereikt had en dat bedroeg 3,3°. Om ietsje na middernacht noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en die liet 1,1° noteren. De warmste 28ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1955 met 13,5° ! - De koudste 28ste december ooit kwam in 1840 voor met min 11,6°.
En wat met onze gezondheid rond deze tijd van 't jaar ?
Zoals ik gisteren beloofde gaan we vandaag, en ook bij gebrek aan weerheiligen, eens kijken hoe het met de dokters gesteld is. Daar bestaan twee mooie gezegden over en die wil ik u zeker niet onthouden :
" Valt de kerstmaand in de drek, aan vallingen geen gebrek. "
Hopelijk hebben er dat onder u nog niet teveel moeten ervaren ! Een ander gezegde vertelt het ons dan weer als volgt :
" Had men in december veel slijk, worden de dokters stinkend rijk. "
Wat er voor morgen op het weermenu staat laat ik nog eens een verrassing zijn. Bedankt omdat u er weer was, tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 December 2006 was een bewolkte dag met plaatselijk zelfs wat lichte sneeuwval ! Om 0u01 werd de maximum temperatuur al opgeschreven en die liet 1,1° noteren ! - Om 13u13 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg, net als de dag voordien, exact 0° ! De warmste 27ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1839 met 14,4° ! - De koudste 27ste december ooit kwam in 1853 voor met min 12,6° !
Aan vandaag is veel gelegen omdat het volgend jaar erg vruchtbaar zou zijn, en wie beter dan weerspreuken kunnen ons het waarom vertellen ?
" Is de wind stil met Sint-Steven, dan zal 't jaar goede oogst geven. "
Rond deze tijd kan er al veel sneeuw gevallen zijn en een gezegde leert ons dan weer :
Op Sint-Stefaan sneeuw op de baan, vuil om gaan, vuil om staan. "
Nochtans zou het allemaal van korte duur zijn want.......
" Sint-Steffen maakt alles effen, Nieuwjaar maakt alles klaar. "
Vandaag mag men zeker geen kolen eten om reden dat Stefaan, om aan zijn vervolgers te ontsnappen, zich in een kolenveld verschuilde. 't Is maar dat ge het weet ! Deze maand komen er nog twee weerheilige op bezoek, de ene al wat minder weerheilige dan de andere, en u leest er de komende dagen weer alles over. Tot morgen wanneer ik het over de dokters ga hebben !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 December of tweede Kerstdag 2006 was een bewolkte, wat nevelige dag met een maximum temperatuur van 3,3° die om iets na middernacht waargenomen werd.- In de namiddag, om 15u42 noteerde men toen de minimum temperatuur en die bedroeg exact 0° ! De warmste 26ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1839 met 14,1°. - De koudste 26ste december ooit kwam in 1853 voor met min 16,7° ! ! !
Kerstnacht is de moedernacht of eerste nacht van de "12 nachten " begrepen tussen 25 december en 5 januari. De weersgesteldheid in ieder van de twaalf nachten wijst het weder aan welke zal heersen in de korresponderende maand. Een paar middeltjes misschien om u toe te laten van u aan weersvoorspellingen te wagen ? Leg op Kerstavond zout op tafel, is het 's morgens gesmolten, dan zal het jaar regenachtig zijn. Nog een ander middeltje is 't volgende: Laat notenschelpen waarin een stukje brandende kaars is geplaatst op het water drijven. Zoveel schelpen omvallen, zoveel natte maanden zullen er in het aanstaande jaar voorkomen. En welke weerspreuk komt ons op Kerstdag wat vertellen ? Wel omdat het Kerstmis is, is positiefs :
" Op Kerstdag lengt de dag, zoveel een mugge geeuwen mag. "
Morgen kijken we uit naar wat Sint-Stefanus ons te bieden heeft, hij is morgen immers onze gast. Nog een prettige Kerstdag verder en tot morgen !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
Kerstdag 2006 was een bewolkte nevelige dag met een maximum temperatuur van 7,2° die om 11u31 waargenomen werd. - 's Nachts om 0u10 werd toen de minimum temperatuur genoteerd en die liet 1,1° opschrijven. De warmste Kerstdag sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1997 met 14° ! - De koudste Kerstdag ooit kwam in 1870 voor met min 12,1° !
Ook de maan heeft vandaag zijn zegje want om precies 2u16 was het volle maan vandaag en met die volle maan wordt de decembermaan bedoeld. Wat zeggen ons de weerspreuken over die fameuse maan ?
" Blaast de noorderwind met decembermaan, dan houdt de winter vier maanden aan. "
Dat kunnen we dus vandaag al nagaan ! Een andere weerspreuk vertelt ons dan weer :
" Komt Kersttijd met nieuwe maan, een vruchtbaar jaar volgt daar aan, maar neemt de maan af, of is ze vol, men zegt : een kwaad jaar volgen zol. "
Ai, ai, ai dus als dat waar moge zijn ! Is het weder met Kerstmis zacht, dus iets buitentijds, dan zal men dat later bekopen en de volksweerkunde bevestigt dat met enkele typische spreuken en gezegden zoals :
" Vliegen op kerstmis de muggen rond, dan dekt op Pasen het ijs de grond. "
OF.....
" Geeft kerstdag warme zonneschijn, dan zal er te Pasen nog houtvuur zijn. "
In Brabant bijvoorbeeld zegt men :
" Kerstmis in 't groen gekleed, houdt voor Pasen sneeuw gereed. "
En tot slot voor vandaag nog deze mooie :
" Een groene Kersttijd merkt dat fijn, dat zal een droeve Paastijd zijn; maar Kersttijd wit of guur en koud, brengt groene Pasen dit onthoudt. "
Voor straks aan iedereen een gezellig Kerstfeest. Morgen ben ik er weer met de laatste weerspreuken rond Kerstmis, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 December 2006 was nog maar eens een bewolkte droge dag met een maximum temperatuur van 2,8° die om iets na middernacht al kon genoteerd worden. De minimum temperatuur werd toen om 10u23 in de voormiddag opgeschreven en die bedroeg 1,1° ! De warmste 24ste december sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1983 met 14,2° ! - De koudste 24ste december ooit kwam in 1864 voor met min 14,2° !
Zoals alle kerkelijke hoogdagen, oefent het weder op Kerstmis in de volksweerkunde invloed uit op het komend weder; te meer daar bij onze voorouders (oude Saksen), Kerstdag de eerste dag van het jaar was, en de eerste dag van een tijdsbestek steeds beslissend is geweest in de volksweerwijsheid. Zo voorspelt een klare hemel ons veel goeds, leest u maar :
" Is op Kerstmis de hemel klaar, verwacht dan vrij een vruchtbaar jaar. "
Ook de wind heeft zo zijn voordelen voor alles :
" Noordenwind is korenwind. "
OF.......
" Is er wind in de Kerstdagen, dan zullen de bomen veel vruchten dragen. "
Sneeuw bijvoorbeeld is dan weer erg goed voor de hoptelers :
" Sneeuw op Kerstdag, belooft een goede hopoogst. "
Regen is dan weer een nadelig iets :
" Kerstmis nat, ledig zolder en vat. "
En morgen, wel dan kijken we eens wat de maan ons te voorspellen, tot dan ???