Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
14-01-2008
Morgen komt Sint-Paulus bij ons langs
Morgen vieren men het naamfeest van Sint - Paulus en deze brave heilige man is nog lang niet de eerste de beste. In Brabant zegt men :
" Sint-Pauwel is de eerste der drie harde koppen. "
Waarmee men beduidt dat het vanaf deze dag pas goed begint te vriezen. Met de drie harde koppen bedoelt men : Sint-Paulus dus, verder Sint Anthonius op 17 januari en Sint-Sebastiaan op 20 januari. Alleen in Vlaanderen is Sint-Paulus vervangen door de Zoete Naam van Jezus dat de zondag is tussen 1 en 6 januari, zoniet 2 januari. Hier vlak onder vertel ik u nog een erg oud verhaaltje over het einde van de zes donkere weken waar we morgen aan toe zijn ! Ga eens een kijkje nemen.
Morgen treden we uit de donkere zes weken die op 4 december van verleden jaar begonnen zijn, en vroeger jaren werd deze gebeurtenis nog echt gevierd. Er brandde een extra keersken en moeder de vrouw roerde het koekenbeslag van boekweitbloem, eieren, een kluitje boter en Franse gist. Dan kwam de oude Meze van zijn verre buitenparochie afgezakt en kreeg een duit, een druppel en een pannenkoek of een wafel om zijn liedeke te zingen en dat ging als volgt :
Ach Here God wat ben ik blij, de slechte weken zijn voorbij, Moeder bakt nen wafel, zet de fles op tafel, en zing van kerre-kerrekoe, en houdt ons deurken toe.
Men moest toen ook de kwade geesten bezweren, die mogelijk waren overgebleven van uit de donkere zes weken. Men zette dan een brandend keersken bij de deur, en als de vlam begon te draaien en te sputteren, riep men verheugd : " Daar is er nog ne kwaje die er van onder trek ! " Gebeurde het soms dat een luchttocht het keerske uitblies, dan riep men vol geestdrift : " 't Is Barabbas die er van deure muist ! " Men keek elkaar dan met verschrikte ogen aan : wie had dat durven peinzen, zes weken lang had de sombere geest Barabbas door het huis gewaard. Maar nu was hij weg en de koeken of wafels zouden er maar te beter om smaken. Die goede oude tijd toch !!!
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Januari 2007 was een zonnige dag met een maximum temperatuur van 11,7° en die werd al om 0u01 waargenomen. 's Morgens om 7u31 noteerde men toen de minimum temperatuur van die dag en bedroeg 5,6° ! De warmste 14de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1930 met 14,3°. - De koudste 14de januari ooit kwam in 1838 voor met maar liefst min 18,1° !!!
Morgen krijgen we het bezoek van Sint-Hilarius, en 14 januari is tevens een lotsdag. Uitkijken dus wat het weer gaat doen !!!! In Limburg zegt men :
" Als 't op Sint-Hilarius vriest, zes weken winter aan een stuk. "
Geeft toe, zes weken winter is nog niet niks !!!! Weg met die vorst dus. Een andere weerspreuk vertelt ons dan weer 't volgende :
" Geeft Sint-Hilarius zonneschijn, dan zal 't weldra kouder zijn. "
Laat ons duimen voor een dag met bewolking en zonder vorst ! Morgen weten we welk weer het zal zijn, en hoe de komende weken zullen verlopen. Ook morgen kijken we uit naar de komst van Sint-Paulus die op 15 januari op bezoek komt. Ter gelegenheid van Sint-Pauwel zijn bezoek vertel ik morgen ook nog een erg mooi oud verhaaltje. Zeker komen lezen dus, tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
13 Januari 2007 was een bewolkte dag met een vrij zachte temperatuur voor de tijd van het jaar. Om iets na middernacht, om precies te zijn om 0u 02 noteerde men toen de maximum temperatuur van die dag en die liet 12,2° optekenen. - 's Morgens om 6u53 werd de minimum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 10,6° ! De warmste 13de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1993 met 14,8° ! - De koudste 13de januari ooit kwam in 1838 voor met min 15° !
Blijft januari zonder regen dan zal de boer beslist wel in zijn nopjes zijn en waarom ? Wel dat vertellen u de volgende weerspreuken :
" Januari zonder regen, is de boerenstand een zegen. "
Nog een andere spreuk vertelt het ons dan weer zo :
" Als januari stof maakt, dan groeit het koren als een eikeboom. "
Morgen kijken we eindelijk nog eens uit naar een weerheilige met name Sint-Hilarius die ons overmorgen komt bezoeken, en die dag is ook een lotsdag. Erg belangrijk voor ons weer dus ! Wees er morgen zeker bij, ik zal er ook zijn !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
12 Januari 2007 was een bewolkte dag met een weinig motregen. De maximum temperatuur die toen om 17u44 waargenomen werd, bedroeg 11,7°. - De minimum temperatuur werd die dag 's morgens om 5u13 opgetekend en die liet 6,1° noteren. De warmste 12de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1974 met 13,2°. - De koudste 12de januari ooit kwam in 1987 voor met min 13,5° !
Regen is deze maand eveneens verkeerd, een natte januari geeft een slechte oogst, zowel voor graangewassen als wijnstok. Ik koos uit mijn verzameling enkele weerspreuken uit die ons dat duidelijk komen maken :
" In januari veel regen, brengt de vruchten weinig zegen. "
En andere weerspreuk zegt het dan weer als volgt :
" In januari veel regen en snee, doet aan 't gewas veel wee. "
En tot slot nog deze :
" Is januari koud en nat, dan blijft er weinig in het vat. "
Ik denk dat we met ons allen overtuigd zijn, weg met die regen in januari ! Bedankt omdat u hier was, ik ben er morgen weer en wat er dan op het menu staat, laat ik vandaag nog een verrassing zijn.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
11 Januari 2007 was een een bewolkte stormachtige regendag ! De maximum temperatuur werd die dag om 17u30 waargenomen en die bedroeg 11,1°. - De minimum temperatuur werd 's nachts om 2u12 opgetekend en die liet 5° noteren. De warmste 11de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1946 met 13,5°. - De koudste 11de januari ooit kwam in 1938 voor met min 13,7° !
De voorbije dagen zagen we al dat het in januari echt moet winteren willen we aanspraak kunnen maken op een goede lente en zomer. Vandaag zacht en morgen weer koud deugd al evenmin, en dat komen de volgende weerspreuken ons dan weer duidelijk maken :
" Sneeuw en donder in januari voelt men gans het jaar. "
OF :
" Als 't in januari dondert, wees voor ziekten niet verwonderd. "
Deze weerspreuken maken ons eenvoudigweg duidelijk dat het ongezond is ! En wat betekend regen in deze maand ? Wel dat kan u morgen dan weer lezen. Ik ben er morgen zeker, u toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden
10 Januari 2007 was een bewolkte dag met in de namiddag regen en wind, maar ook weer met een vrij zachte temperatuur voor deze tijd van 't jaar. Om 11u46 werd 12,9° waargenomen als maximum temperatuur voor deze dag. Om ietsje na middernacht schreef men toen 6,3° op als minimum temperatuur. De warmste 10de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2005 met 13,6° ! - De koudste 10de januari ooit kwam in 1861 voor met een min 16,2° !
Deze maand mag het gras nog in geval groeien ! En wat indien dit dan toch zou gebeuren ? Wel daar laat ik de volgende weerspreuk het antwoord op geven :
" Groeide in januari het gras, nooit de zomer goed en was. "
Dat is meer dan duidelijk geloof ik. Een andere weerspreuk zegt het dan weer zo :
" Staat groen en fris in januari het gras, het hele jaar heeft vaak een schraal gewas. "
Morgen kijken we dan weer wat een afwisselend weer van koud en warm te betekenen heeft. Ik ben er morgen weer, komt u ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
9 Januari 2007 was een bewolkte dag met een erg zachte temperatur voor de tijd van 't jaar ! Om 10u46 werd in het weerstadion van Kapelle o/d Bos 13,9° waargenomen als hoogste temperatuur voor deze dag ! - Om ietsje na middernacht noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 12,2° opschrijven wat ook weer uitzonderlijk zacht was !!! De warmste 9de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1936 met 13,7° ! - De koudste 9de januari ooit kwam in 1861 voor met min 16,8°.
Een speciale aandacht geniet het jonge graangewas dat sinds het najaar op de velden staat. Een te voorbarige wasdom als gevolg van een te zacht weder, voorspelt niets goed. Het zal door de nog te verwachten koude in zijn verdere groei geremd worden :
" Wast het graan wel in januari, 't en wast maar slecht de hele jare. "
Of ook :
" Wast het graan in januari, dan is de zomer in gevaar. "
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
8 Januari 2007 was een bewolkte dag met af en toe wat regen en een maximum temperatuur van 11,1° die om 12u52 waargenomen werd. Om iets na middernacht werd de minimum temperatuur opgeschreven en die liet 8,9° noteren. De warmste 8ste januari sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1877 met 13,2° ! - De koudste 8ste januari ooit kwam in 1861 voor met maar liefst min 17,7° !!!
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
7 Januari 2007 was een bewolkte met heel even wat lichte regen ! De maximum temperatuur werd om 13u16 waargenomen en die bedroeg 10°. - 's Nachts of op de vroege morgen, hoe je dat noemen wil, werd de minimum temperatuur genoteerd en die liet om 4u 03 nog 6,7° opschrijven. De warmste 7de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1890 met 12,5°. - De koudste 7de januari ooit kwam in 1979 voor met min 11,5° !!
Alles heeft zijn gerechtigheid, wat in januari te veel is, dus buitentijds, moet men later bezuren, onnatuurlijke warmte wreekt zich en dat laat ik door enkele weerspreuken bevestigen :
" Als de kat in januari in de zon ligt, dan kruipt ze in februari achter de stoof. "
OF :
" Dansen de muggen in januari, zitten met Pasen w' in de penari.
Morgen krijgt u hier nog een vervolg van, ik hoop dat u er dan weer bent ??
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Januari 2007 was een bewolkte regendag en daarmee is alles gezegd ! De maximum temperatuur bedroeg toen 11,7° wat erg zacht was, en die werd om 16u32 waargenomen. De minimum temperatuur werd om 5u47 genoteerd en die liet 7,2° opschrijven. De warmste 6de januari sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1999 met 14° ! - De koudste 6de januari ooit kwam in 1979 voor met min 13,1° ! 1999 Kende wel enkele zeer zachte dagen waarvan 6 januari al de derde op rij was.
Morgen komen Casper, Balthasar en Melchior op bezoek ! ! !
Met driekoningen wordt het winter beweerde men vroeger en daar zit veel waarheid in ! Is de avond vóór Driekoningen het weer vochtig en de wind sterk, dan is dat een voorteken van een slecht jaar ! Is het koud en droog, dan volgt er een vruchtbaar. Een eerste weerspreuk komt ons 't volgende vertellen :
" Als 't Driekoningen is in 't land, komt de vorst in 't vaderland. "
We stellen ook vast dat de dagen verder, zij het langzaam lengen, nog wel altijd onbeduidend maar alle beetjes helpen !
" Op Driekoningen zijn de dagen zo gelengd, gelijk een haan over een wagenspoor springt. "
Weten jullie waarom een haan altijd over een wagenspoor springt ? Neen ? Wel omdat het te ver is om rond te gaan ! Tot slot nog dit, in West-Vlaanderen zegt men :
" Als 't op Dertiendag vriest, 't vriest dertien weken lang. "
Neem dit met een korreltje zout zou ik zeggen want wellicht speelt derien hier een voorname rol ! Ik ben rond voor vandaag, morgen ga ik Driekoningen zingen, maar niettemin ben er ook weer terug met een volgende weerspreuk ! Tot dan ?