Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
22-03-2008
Vandaag is het Goede of Stille zaterdag !
Vandaag is het Goede of Stille zaterdag of de zaterdag vóór Pasen. In Klein-Brabant beweert het volk dat, zo het regent wanneer vandaag de missaal van de epistelkant naar de evangeliekant (aan autaar) wordt gedragen, het alle dagen zal regenen, is er integendeel zonneschijn, zo staat er schoon weder voor de deur. Als het regent terwijl het doopwater gewijd wordt, is er een regenachtig jaar te verwachten. In de streek van Menen beweert men t volgende :
Als t up de Vontewiedinge regent,
regent het zeven weken lang.
En van de wind op Paasavond wordt beweert dat die doorslaggevend is en zo zeggen de spreuken :
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Maart 2007 was een bewolkte dag met om 14u51 een maximum temperatuur van 9,8°. Om iets na middernacht schreef men die dag de minimum temperatuur op en liet 2,9° noteren ! De warmste 22ste maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1945 met 23° ! - De koudste 22ste maart ooit kwam in 1837 voor met min 7,1° !
Vandaag en morgen blijf ik even stil staan bij de regen in maart om daarna dan ook eens de gevolgen van een droge maart na te gaan. Het is algemeen bekend, regen in maart deugt niet ! En de weerspreuken vertalen dat als volgt :
" Maartse regen, brengt geen zegen. "
OF .......nog ietsje anders gezegd :
" Een natte maart, is weinig waart. "
En nochtans verliezen we met een natte maart niet alles :
" Natte maart, veel gras."
EN.......
" Maarts gras, is aprils hooi."
Deze laatste spreuken komen ons in feiten vertellen dat het gras goed doorgroeit. Doch het is een algemeen bekend feit dat een te vroege was geen voordeel geeft; al heeft het gras in maart reeds vorderingen gemaakt, in de maaitijd zal het daarom niet langer zijn. Wel wordt er geacht dat een natte maart weinig zomerregen voorspelt, en dat klinkt wel erg positief ! Morgen kijken we dan eens wat een droge maart ons te bieden heeft, ik zal er zijn, u toch ook ?
Vandaag is het Goede Vrijdag of de vrijdag voor Pasen en vroeger jaren was aan deze dag erg veel bijgeloof verbonden. In de eerste plaats mocht het op Goede Vrijdag niet regenen want dan zou de regen druppel voor druppel uit de grond moeten gekrabd worden, en dit om Jezus graf niet nat te maken. De Brabantse boeren hadden graag dat de wind op deze dag uit het oosten kwam, nog liever zelfs uit het noordoosten. Zuidenwind daarentegen bracht ongeluk bij. Schoon weer op Goede Vrijdag voorspelde mooi weer voor gans het jaar. Regen bracht dan weer onvruchtbaarheid. Op Goede vrijdag begint de nachtegaal te zingen. En op deze dag mocht er door de boer zeker niet gewerkt worden, vandaar de volgende spreuk :
Op Goede Vrijdag wordt
de wasser verwezen,
de bakker geprezen.
Het was om die reden dat op Goede vrijdag het paasbrood gebakken werd. Zaaien en planten werden niet als werken beschouwd, integendeel zelfs want in tal van raadgevingen vinden we dat planten en zaaien op Goede Vrijdag niets anders dan zegen zou meebrengen. Wie bijvoorbeeld op Goede Vrijdag bloemen zou zaaien, wel die kreeg er van verschillende kleuren, en werden ze juist om 3 uur geplant, dan kregen ze een speciale glans, enz.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Maart 2007 was een bewokte dag waar maartse buien troef waren ! Om 13 uur schreef men toen 9,1° op als maximum temperatuur voor die lentedag. - 's Nachts om 2u09 noteerde men de minimum temperatuur en die bedroeg 1,2° ! De warmste 21ste maart sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1938 met 21,2°. - De koudste 21ste maart ooit kwam in 1865 voor met min 8,6° !
Morgen is het eindelijk lentedag ! Dag en nacht zijn even lang, en morgen houden we best de wind in 't oog want : Blaast hij uit het westen, dan verwachten de hoveniers een zacht voorjaar, maar.....zit de wind morgen in 't noorden, dan zit die daar voor maar liefst zeven weken !!! Een weerspreuk vertelt ons dat zo :
" Op Sint-Benooi de wind uit 't noord, 't gaat zo zeven weken voort.""
Morgen is het de feestdag van Sint-Benedictus, in de volkmond Sint-Benooi. In Limburg meent men te weten dat oostenwind tot de langste dag zal waaien, dus tot Sint-Jan (24 juni), in ieder geval minstens zes weken. Zuidenwind voorspelt een goed jaar, leest u maar :
" Met zuidenwind op Sint-Benooi, neemt het jaar een goede plooi. "
En een Gentenaar zegt septisch :
" Slecht weer op Sint-Benuut, ge zijt voor drij weken gekl...t. "
Morgen (21 maart dus) mag er in geen geval vlas gezaaid worden beweert men in Denderleeuw, en nog veel minder met noordenwind. Best maar luisteren en niet doen dus !!!!! Wat er voor morgen op 't menu staat, wel dat laat ik vandaag nog een verrassing zijn ! Ik zal er in ieder geval weer zijn !
Van zodra de lente vroeger jaren begon gingen de buitenlieden, zoals ze die toen noemde, zich vermaken op den doel en bij de wip. Vroeger bestonden haast in alle gemeenten schuttersgilden die Sint- Sebastiaan of Sint-Joris tot patroon hadden. Men schoot toen met de kruisboog of met de handboog. Het doelschieten gebeurde in de lengte, naar een plaats waar men het middelpunt, wit of roos, moest treffen. Het wip of gaaischieten gebeurde in de hoogte naar de vogels of gaaien, die op een lat gestoken waren. De middenvogel, oppergaai, stond op de spil, dan had je twee zijgaaien en daaronder een aantal grote en kleine vogels. Bij het prijsspel koos de overwinnaar, die de titel van koning mee kreeg, een koningin. De hovelingen, dat waren zij die de zijgaaien troffen, een hofdame, en dan trok de stoet rond de gemeente om duchtig op de gezondheid van de overwinnaars te drinken ! Men was koning voor één jaar en wie driemaal de oppervogel kon schieten werd keizer. Meestal bestond de prijs uit teljoren (borden) waarin dan de eretekens, boog en pijl, alsook de naam van de maatschappij en het jaartal gebakken waren. Vandaag zijn de schietingen, waar ze nog bestaan, veel moderner uiteraard, maar ze zijn ook stilaan zeldzamer geworden.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Maart 2007 was een bewolkte dag met heel even wat zon maar ook met echte maartse buien ! De maximum temperatuur bedroeg toen 8,9° en die werd om 11u46 waargenomen. De minimum werd 's nachts om 1u34 opgetekend en die liet min 2,1° opschrijven ! De warmste 20ste maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1913 met 22,9° ! - De koudste 20ste maar ooit kwam in 1887 voor met min 10,1° !
Terwijl vandaag Sint-Jozef bij ons te gast is, krijgen we morgen Sint-Joachim die hem komt aflossen. Op de feestdag van genoemde heilige kan het nog erg koel zijn en dat komt ons de volgende weerspreuk alleen maar getuige :
" Op Sint - Jonas, komt dikwijls vuur van pas. "
Hier hoef ik niets meer aan toe te voegen dacht ik. Voor vandaag zit mijn job er weeral op, mijn centjes zijn deze keer rap verdiend moet ik toegeven. Morgen hoop ik samen met u te moge vooruit kijken naar die lang verwachte lente !!! Ik kan u nu al verklappen dat 21 maart wel een belangrijke dag is voor de wind, het hoe en waarom vertel ik u morgen wel ! Geven we elkaar morgen afspraak op dezelfde plaats ? Tot dan ?
Vandaag is het schorselwoensdag of de woensdag vóór Pasen.Vroeger jaren schorste men op deze dag de rokken en de klokken, met andere woorden men spon niet meer tot t einde van de zomer en wie heden nog spon, maakte koorden om O.L.Heer te binden, zegde het volk. Vandaag luiden de kerkklokken nog, maar morgen zullen ze zwijgen en naar Rome vliegen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Maart 2007 was een bewolkte dag met her en der sneeuwbuien ! Om 11u57 had het kwik toen zijn hoogste punt al bereikt en dat bedroeg 7,6° - 's Morgens, om 5u11 noteerde men de minimum temperatuur van die dag en die bedroeg 0,7° ! De warmste 19de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1916 met 19,6°. - De koudste 19de maart ooit kwam in 1887 voor met min 9,5° !
Aan de dag van morgen is veel gelegen want naar gelang de weersgesteldheid wordt het ganse jaar bepaald ! En hoe het weer morgen moet zijn daar laat ik natuurlijk de weerspreuken weer voor aan 't woord :
" Sint-Jozef schoon en goed, een vruchtbaar jaar verhopen doet. "
OF........
" Is het met Sint-Jozef licht en klaar, reken maar op een goed jaar. "
Voor diegene die het al zouden vergeten zijn kan ik u vertellen dat het verleden jaar op 19 maart bewolkt was en dat er her en der sweeuwbuien vielen. En hoe was 2007 ? Juist....een slecht jaar ! In het Gentse zegt men :
" Sinte-Jozef sta ons bij, of de winter en ga nie voorbij. "
En in West-Vlaanderen beweren ze........
" De grote was te drogen op Sint-Jozefsdag 't is altijd schoon weder. "
Laat dit misschien een hint zijn voor de vooruitziende huisvrouwen Hier vlak onder kan u nog een ietsje meer lezen over Sint-Jozef en de dag van morgen, ga er eens kijken. Morgen hoop ik weer samen met u vooruit te kunnen kijken naar de komst van Sint-Joachim die overmorgen bij ons langs komt. Afspraak morgen dan maar ?
Morgen wordt de feestdag van de heilige voedstervader van Christus gevierd in het kerkelijk officie, en de woensdag na de 2de zondag na Pasen, met de bijzondere titel van de Plechtigheid van de H. Jozef, patroon der kerk. Het was de orde van de H. Franciscus die de eredienst eerst verspreidde, later waren de Jezuïeten en Karmelieten de grote voortplanters, nog later ijverden de Redemptoristen er voor. De H. Jozef is patroon van België sinds 1679. Hij is tot beschermer van de H. Kerk uitgeroepen op 8 december 1870.
Te Elene, dat is in Oost-Vlaanderen, had er vroeger op deze dag een grote begankenis plaats tegen de kwade dromen, zinspelende op de dromen van Jozef : wanneer hem het wonder moederschap van Maria en het gebed van vluchten naar Egypte bekent gemaakt werden. Ook in Tielrode, eveneens in Oost-Vlaanderen, was er vroeger en vandaag nog altijd, een ommegang van de VII statiën der droefheden en vreugden van de heilige. De heer De Cock was zo vriendelijke om mij aanvullende informatie te verstrekken (waarvoor hartelijk dank), en op deze manier ben ik aan de weet gekomen dat de verschillende staties een mooie restauratiebeurt gekregen hebben. Onder deze staties (kleine kapelletjes) bevindt er zich zelfs eentje dat geschonken werd door Paus Pius X. Dhr De Cock vertelde mij verder nog dat deze ommegang gedurende het ganse jaar kan bezocht worden. Hoogtepunt van deze beeweg is uiteraard de maand maart.
Het moet niemand verwonderen dat de H. Jozef als patroon van de timmerlieden gekozen werd, zij vierden vroeger jaren hun mesdag met een grote maaltijd, zang en spel. Ter ere van de H. Jozef worden (werden ?) de zeven zondagen of woensdagen die zijn feestdag voorafgaan, gevierd.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Maart 2007 was een bewolkte dag met buien en met een maximum temperatuur van 10,5° die om 14u44 waargenomen werd. Om ietsje na middernacht noteerde men toen de minimum temperatuur en die liet 2,6° opschrijven. De warmste 18de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 22,1° ! - De koudste 18de maart ooit kwam in 1888 voor met min 7,1° !
Wist u dat maartse sneeuw voor onze huismoeders ideaal is ? Waarom ? Wel dat laat ik door mijn specialisten, de weerspreuken zelf, aan u vertellen :
" Met maartse sneeuw de was gedaan, drijft alle vlekken naar de maan. "
OF....zoals ze het vroeger jaren deden :
" Laat met maartse sneeuw uw linnen bleken, zo zullen er al de vlekken uit weken. "
Aan maarts sneeuwwater, en vooral die uit de Stille Week die nu bezig is, wordt nog steeds een heilzame kracht toegeschreven en het wordt (werd) o.a. veel aangewend voor het baden van zieke ogen. Is ook dienstig bij brandwonden. Dit is een gouden tip uit vroeger jaren want met de luchtgesteldheid van vandaag, heb ik daar meer dan mijn twijfels over. Morgen kijk ik vooruit naar de komst van Sint-Jozef die ons overmorgen een bezoek brengt en ik kan u nu al verklappen dat 19 maart best een mooie heldere dag is, de rest leest u morgen weer wel. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
17 Maart 2007 was weer een bewolkte dag waar het kwik om 13u42 zijn hoogste punt bereikt had en dat bedroeg 13,2° ! 's Morgens om 5u53 schreef men 7,9° op als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 17de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1990 met 22,5° ! Van lente gesproken !!! - De koudste 17de maart ooit kwam in 1887 voor met min 6,3° !
Vandaag is Sinte-Gertrudis op bezoek, en is het Palmzondag
Vandaag is het Palmzondag en daar kan u ietsje lager wat meer over lezen. Mocht het morgen een volle maan zijn, wel dan zou de oogst lukken. En erwten die men morgen plant, wel die komen goed uit. Ik zou tegen iedereen die een tuin bezit zeggen : " maakt dat u erwten morgen gepland worden. " En wat brengt Sinte-Gertrudis morgen voor ons mee ? Als u het mij vraagt een erg mooi geschenk dat ik liever door een weerspreuk laat vertellen :
" Op Sinte-Gertruid, komt de warmte de grond uit. "
In Zuid-Limburg zegt men dan weer 't volgende :
" Sint-Maties, wörpt eine glenetige sjtein op 't iês, Sint-Gêêtruuj mit de moês, host um weer droês. "
Dat Zuid-Limburgs is ook wel een "dieventaaltje" hoor. Beide spreuken komen alleen maar getuigen dat het weder vanaf morgen verzacht en beter nieuws kunnen we ons niet indenken zeker ? De volgende weerheilge is Sint-Jozef en die is op 19 maart aan de beurt. Morgen heb ik het heel speciaal over sneeuw in de Stille of Goede Week die vandaag begonnen is. Tot morgen ?
Op deze dag herinnert de kerk de intocht van Jezus te Jeruzalem. Voor deze gelegenheid wordt er voor de Hoogmis met grote plechtigheid palm gewijd en processiegewijs rondgedragen. Men sluit de pastoor buiten zeiden ze vroeger, wanner hij aan de kerkdeur met het kruis op de deur klopt bij het gezang van Attollite portas vestras, en binnen gelaten wordt om het misoffer te beginnen.
De gewijde palm werd vroeger eerbiediglijk in de huizen bewaard tot welzijn van ziel en lichaam. De landlieden behielden de aloude gewoonte om palmen te steken op de hoeken van hun bezaaide land. De palmtak werd aan het Christusbeeld of wijwatervaatje gehecht om de zegen te bekomen over het huis en de huisgenoten. Hij diende ook om het wijwater op de zieken in de doodstrijd, en rond huizen en andere gebouwen te sproeien ten tijden van onweer. Vooral s namiddags na de vespers, ging de landman op zijn veld de takken steken, zeggende :
Ik zegen hier mijn koorn,
tegen den bliksem en den oorm
Tegen meisens en knechten,
Dat ze mijn koorn niet om en vechten,
En tegen dat duivelsch zwijnges,
Dat zoo kwaad om pikken es. Amen.
Wanner men de palm stak moest men bidden zonder stil te staan. Wanneer men een nieuw huis liet bouwen, kwam de eigenaar de eerste steen leggen. Hij dopte een takske gewijde palm in wijwater, besproeide ermee de steen die hij ging leggen en de palmtak werd vervolgens in de muur gemetseld. In de streek van Aalst en Geraardsbergen deed de koster op deze dag de ronde van zijn parochie. Hij wenste iedereen een Zalige Pasen en ontving zijn paasei (of liever eieren). De Goe-Week was immers een lastige week voor de kosters en onze goede voorouders begrepen dat die moeite wel een vergelding verdiende.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Maart 2007 was een bewolkte dag of het einde van enkele zeer mooie lentedagen. De maximum temperatuur bedroeg die dag 11,8° en die werd om 13u02 waargenomen. - 's Nachts om 4u33 schreef men 1,8° op als minimum temperatuur. De warmste 16de maart sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1961 met 21,8°. - De koudste 16de maart ooit kwam in 1883 voor met min 7° !
Gisteren zagen we al dat vandaag de spinnewielen weer naar 't zolder verhuizen, wel ook de grispotten volgen hun weg ! Een spreuk vertelt ons dat als volgt :
" Half meert, de grispotten uit de heerd. "
Grispotten, in sommige streken ook wel eens grisstoven genoemd, zijn niets anders dan voetverwarmers. En reken maar dat die vroeger jaren erg in trek waren ! Mooi weer vóór 15 maart is verkeerd want :
" Zolang de kwakvors zingt vóór half meert, zwijgt hij stil na half meert. "
Hoort men rond deze dag de koekoek, dan komt er spoedig beterschap in 't weer. Getuige daar van is de volgende mooie spreuk :
" Een koekoeksroep ter helft van meert, is voor de boer een daalder weerd. "
Zet jullie oortjes open en wie weet kan je bij de boer die daalder niet gaan ontvangen ? Morgen kijk ik dan weer vooruit naar de komst van Sint-Gertrudis die overmorgen aan de beurt is. Jullie zijn alvast weer bedankt om hier te zijn, ik geef u morgen al een nieuwe afspraak, tot dan ?