Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
28-02-2006
Wangeloof op de laatste dag van februari
Welke gewoontes men er vroeger al niet op na hield. In de Kempen plachten de jongelingen, meisjes en jongens, alvorens slapen te gaan, in het veld te roepen : Red, red, brengt raad, raad. Om zo in hun dromen het beeld van hun toekomende te kunnen zien. In het Waasland zouden de ouderlingen nooit slapen gegaan zijn zonder dat ze aan de achterdeur de Maart een stoel te zetten om er de Maart te laten op rusten. De reden van dat alles was om binst de maand niet te sterven. 's Morgens bij het opstaan, maakten ze een kruis met wijwater en zegden : Elk een goeden dag. Wellekom Meert, dat gij mij niet weg en zeert, en tot ten naasten jaar, als 't God belieft, Meert. Dan zet ik u weer een stoel om op te rusten. En dan nog dit : Laat ons hopen dat de zon morgen schijnt want zegt er een spreuk : " Schijnt de zon op Aswoensdag, dan schijnt ze tot Pasen."
Inderdaad, morgen stappen we maart binnen, nu de 3de maand van 't jaar, maar tijdens de Romeinse overheersing was maart de 1ste maand ! Wat zal maart ons brengen ??? Een goeie vraag ! Ik kan alleen maar zeggen dat maart geen te beste naam heeft en vaak beschuldigd wordt van kwade streken ! ! ! Zo zegt men onder andere :
" Sneeuw en hagel, regen en wind, daarvan is maart een vriend. "
En onze voorouders tenslotte die zegde vaak :
" Maarte, maarte, vuile taarte ! "
Wat er ook moge van zijn, als "blog-weerman" beweer ik dat we aan de laatste koude winter week bezig zijn ! De lente is nog een bokkensprong van ons verwijderd !!!!!!!
"Sprokkel" heeft zich niet aan zijn jaarlijkse afspraak gehouden, zoveel is vandaag al zeker !
" Februari wintert nooit zo fel, of hij geeft zijn drie schone dagen wel. "
Wat dat betreft heeft "Sprokkel" ons dit jaar goed beetgenomen. Misschien krijgen we ze met terugwerkende kracht in maart dan wel ? Blij dat februari maar 1 dag meer te gaan heeft, het kort maandeke is er eentje om spoedig te vergeten ! Morgen blik ik al even vooruit naar maart.
Februari loopt ten einde en zo ook de weerspreuken voor deze maand. Alle weerheiligen van deze maand zijn de revue gepasseerd, er resten nog enkele weerspreuken met betrekking op deze maand zelf, en die geven ons dan weer alle hoop op een goede maand maart !
" Blazen de muggen in februari alarm, houdt dan in maart de oren warm. "
Of ietsje anders uitgedrukt :
" Februari muggendans, geeft voor maart een slechte kans. "
Van muggen hebben we deze maand niet veel te zien gekregen, dus moge we aannemen dat maart ons met veel beter weer zal verwennen ! Hoewel "maartse buien en aprilse grillen" ? ? ? Daar leest u hier de komende dagen weer alles over.
De H. Walburga verliet Engeland met hare broeders de HH. Willibrordus en Willibaldus om in Germanië het geloof te helpen verspreiden. Bij de landing verbleef ze enige tijd te Antwerpen, alwaar ze nog vereerd wordt. Men bewaart er haar kaakbeen en een deel der wondere olie die uit haar heilig gebeente vloeidde. Een deel van haar relieken berusten nog in Vlaanderen en Brabant, waar ze meest gediend wordt tegen de muizen en de ratten, zo te Audenaarde(IO-Vl.) en te Veurne(W-Vl.) Deze dag is de schrikkeldag, de ingeschrikkelde, de dies intercalaris, de andere 24ste ; bis sextus calendae Martii (de andere zesde dag vóór de kalenden van Maart) Het inschuiven van de dag bestond reeds bij de Romeinen vóór Christus geboorte.
Op de feestdag van Sint - Matthijs gingen de landbouwers vroeger jaren, bij het krieken van de dag, in de boomgaard, schudden er de fruitbomen ofwel riepen er zeer luid, opdat er ooft kome overal waar de stem weerklonk. In enige dorpen klommen de kinderen op de fruitbomen en schreeuwde : " De H. Mattias bidde ik, Hij wil met ooft beschenken mij zoover in den gaard men hoore mij. " OF...... " Mathias, Mathias, geeft ons appelkens en peerkens.
De Kalendbroers of Kalengiers vierden heden hun mesdag. Over de Kalendbroeders die ook in ons land, namelijk te Gent, Tienen en Zoutleeuw bestaan hebben, dient een woordje uitleg. Dit genootschap bestond uit wereldlijken en geestelijken die, bijzonderlijk op den " dies calendae ", vergaderden om gezamelijk te bidden en een gezellig feest te vieren. Dit genootschap, waar iedereen gelijk was in rang, deed ene zekere geldsom storten om uit te delen aan de arme. Sommige schrijvers zien er ene herinnering in van de " agapen " bij de eerste christenen. Die vergaderingen werden stilaan vergaderingen van teer en smeer zodat ze van wege de geestelijke overheid afgeschaft werden. De Vlaamse spreuken : Hij kalendert geheel de week ; hij geeft eenen grooten kaland, zinspelen er op.
Vandaag vereren men de H. Mathias (Matthys), hij was een der eerste 72 leerlingen van Jezus. Hij werd na de verrijzenis door de Apostelen gekozen in de plaats van de verrader Judas. Hij predikte in Cappadocië en Ethiopië. Te Geluwe (W-Vl.) eet (of at) men Mathysekenspap. Ik kan u niet bevestigen of deze traditie vandaag nog altijd in ere wordt gehouden. Deze feestdag is een lotdag, en zoals je al kon lezen bestaan er talrijke spreuken die betrekking hebben op vandaag. Ik wil u tot slot toch nog een erg oude spreuk meegeven : " Dits de dach van Sinte Mathys, op desen dach, des syt wys, so comt de soete lenten in die es des somers broederkin. " OF...... Sint Andries brengt de vries, Sint Matthys breekt het ys en brengt het sap in 't rys.
Een klein beetje geschiedenis misschien waaruit destijds de volgende weerspreuk is ontstaan :
" Te Sinte - Matthijs zag men sneeuw noch ijs, Maar op half maart reed men over de Schelde met kar en paard. "
Volgens de "geschiedenis" zou dat gebeurd zijn in het jaar 1676 ! En dan nog wat natuurkunde nu we toch bezig zijn :
" Met Sint - Matthijs, haalt de ekster haar eerste rijs. "
En wat dit gezegde betreft kan ik u vertellen dat ik deze dagen een koppel tortelduifjes bezig zag die druk doende waren met het bouwen van hun nest. Hangt de lente dan toch in de lucht ? Laat het ons hopen !!!
Zoals ik gisteren al zei, is Sint - Matthijs vandaag bij ons op bezoek en die doet het, of die doet het niet. Het zou ons goed uitkomen mocht het vandaag niet vriezen, en gelukkig maar, zit er dat ook niet in denk ik. Zal ik dan maar met de gevaarlijkste weerspreuk beginnen ?
" Sint Matthijs, breekt of maakt het ijs, en als hij het niet wil breken, dan vriest het nog zes weken ! "
Beter nieuws zijn de volgende weerspreuken :
" Sint - Matthijs, gooit wel eens een hete steen op het ijs. "
Of nog een gunstige spreuk :
" Sint - Matthijs bouwt zich een huis op het ijs van stenen muren maar het kan niet lang meer duren. "
Hierna geef ik u nog een wat geschiedkundige spreuk
Tot vandaag slechts 12 uurtjes zon, nooit eerder was "sprokkel" zo somber ! ! ! Als "Blog-weerman" zou ik alles ondernemen om daar toch maar wat verandering in te brengen, maar helaas.....ik ben ook machteloos tegen dit trieste gedoe. Hou vooral 's morgens de daken in gaten want......
" 's Morgens wit berijpte daken, zal 't gauw tot nattigheid geraken. "
Wie met dit alles wel gediend is, is de boer misschien :
" Regen in februari, is mest op den akker. "
Morgen komt Sint - Matthijs op bezoek en ik kan u nu al verklappen dat die ons aardig wat te vertellen heeft, zeker komen lezen dus !!!
Graag wil ik hier even verwijzen naar wat ik op 18 januari l.l. schreef Zoals ik toen al zei nam het feest van Sint Pietersstoel de plaats in, van een heidensch feest, namelijk dit der Cara Cognatie : het geliefde bloedverwantschap. Toen vergaderde men bij de graven der afgestorvenen en nam er het dodenmaal. Aangezien volgens de Germaansche tijdrekening heden de Lente begon, was het een lotdag van het grootste belang voor de groei en bloei der vruchten. Verschillende spreuken, waarvan u er hoger al kon lezen, wijzen er op : Als het 's nachts van S. Pietersstoel vriest, dan zal het nog veertien dagen na elkaar vriezen, vriest het echter niet, dan zal het zelfs niet meer vriezen. Nog een weerspreuk vertelt ons dat Sint Pietersstoel de lente aan heft en de zomer brengt ons Sint Urbaan, helaas is deze nog een eindje van ons af ! Het Wangeloof op deze dag dan : 's Morgens vóór zonopgang ging de boer of herder driemaal rond het huis, schuur en stal en klopte met een houten kruishamer tegen de posten en balken, roepende : "Rut, Rut sintevogel Sinte Pieter dai es komen." om de muizen, vlooien, vlinders en ander ongedierte te verdrijven.
Vandaag is het Sint Pietersstoel te Antiochië en dit is een dag om best heel goed in 't oog te houden want vandaag zou er wel eens een en ander kunnen beslist worden :
" De nacht van Sint-Pietersstoel duidt aan, hoe 't weer de volgende veertien dagen zal vergaan. "
En wat gedacht van volgende weerspreuk ?
" Sint Pieters' Stoeltje koud, wordt veertig dagen oud. "
Hier moet ik wel onmiddellijk aan toevoegen dat een andere weerspreuk dan weer maar van veertien dagen spreekt, wat toch al direct een gans ander verschil geeft.
Beter en zelfs goed nieuws is dan weer :
" Met Sint Pieters' Stoel komen de ooievaars in het gewoel. "
Dus toekomstige moeders, zet het wiegje al maar klaar !
Wanneer men de overblijfsels van Pepyn van Landen naar Nijvel overbracht om bij het graf zijner dochter, de H. Gertrudis, te zetten, geschiedde zulks processiegewijs. Niettegestaande de hevige wind die er toen waaide, bleven de kaarsen branden ; het volk zag er een teken van heiligheid in, en beschouwde hem als een heilige. Morgen is het Sint Pietersstoel en wat dat inhoud, wel dat leest u morgen dan weer wel.
Vandaag vereren men de H. Eleutherius, te Doornik geboren, werd aldaar bisschop, predikte het geloof ook in Vlaanderen, waar hij de ketterij van Arius bestreedt. Hij stierf in 531 en werd te Blandain(Heng.) begraven. De H. Eucherius, te Oleans(F) geboren, monnik te Jumeiges werd bisschop in zijn geboortestad. Verbannen ten gevolge van valse beschuldigingen, trok hij zich terug in de abdij van Sint-Truiden waar hij in 738 stierf.
Meer en meer weerspreuken beginnen mij te overtuigen dat we beter af zijn met een koud, winters sprokkel-maandeke, dan met een zacht februari maandeke. Oordeel de komende dagen zelf maar :
" Als 't kort maandeke te veel op maarte trekt, de boer een scheve muile trekt. "
En geef nu toe, nen boer met ne schuive muile, "das" ook geen zicht he ?
Vandaag krijgen we het bezoek van Sint - Bonifatius en een weerspreuk rond zijn naam brengt ons erg goed nieuws :
" Sint - Bonifaas breekt het ijs ! "
Persoonlijk heb ik daar wel enige moeite mee omdat ik eerder in Sint-Matthijs geloof voor wat het breken van het ijs betreft. Sint-Matthijs die komt op 24 februari op bezoek en die dag geef ik u een overvloed aan erg mooie weerspreuken mee. Mis die vooral niet !!!
De H. Bonifaas, te Brussel geboren, studeerde te Parijs, alwaar hij, priester geworden, de godgeleerdheid doceerde gedurende zeven jaren, en twee jaren te Keulen. Hij werd verheven op den Bisschoppelijken stoel te Lausanne(Zwitserland) waar hij ijverde om de tucht te herstellen. Na tien jaren begaf hij zich naar het Cisterciënklooster van Terkameren bij Brussel waar hij in 1265 overleed. Men placht ter ere van den Heilige de zondag van Halfvasten (Laetare) brood uit te delen. De relieken werden in 1850 van de kerk van O.L.Vrouw der Kapelle naar de nieuwe kerk van Elsene overgebracht. Wilt u meer vernemen over Heiligen dan surft u best eens naar : www.farida.nu/heiligenbeeldenmuseum
Nog een weekje te gaan en 't kort maandeke zit er op ! Het gaat ook rapper voorbij dan gelijk welke andere maand. Of het een felle maand was, of een "stortmaandeke" dat kunnen we stilaan beginnen te evolueren. Een echte zachte maand kunnen we februari niet noemen, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn want :
" Brengt februari ons geen winterweer, dan geeft april dat keer op keer. "
En zeg nu zelf, winterweer in april, wie zou daar kunnen om lachen ? De komende dagen krijgen we weer bezoek van nog enkele weerheiligen zodat we "sprokkel" met nog erg mooie weerspreuken kunnen eindigen.