Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
06-07-2008
Welk weer zal het morgen zijn ?
Ja, welk weer zal het morgen zijn ? Een vraag die we allemaal wel eens stellen, en een vraag die ze mij zo vaak stellen ! Ik heb daar maar een antwoord op, vraag dat eens aan onze vrienden " de dieren " ! Het is een kleine moeite die ons helemaal niets kost, hou de dieren meer in 't oog, ze vertellen u alles over 't weer en zoals ik al zo vaak zei, ze missen nooit ! Laat mij voor vandaag beginnen met de volgende erg mooie spreuk :
" Hinnikt 't peerdje blij te moe, d'r komt schoon weerke naar ons toe. "
Maar........
" Vliegen de zwaluwen laag, nadert een regenvlaag."
En zie je plots slakken kruipen.......
" Als de slakken en padden kruipen, zal het spoedig druipen. "
Knoop dit alles nu erg goed in u oortjes en vergeet dit nooit meer, dan ben je al een heel eind wegop met het voorspellen van een juist weerbericht ! Morgen breng ik u nog wat " dierenwijsheid " en laat ik u de dieren vertellen wanneer het slecht weer zal zijn ! Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
6 Juli 2007 was een bewolkte dag met af en toe een bui ! Om 14u13 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 19,9°. Iets na middernacht noteerde men toen 13,9° als minimum temperatuur. De warmste 6de juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1952 met maar liefst 37,1° ! Dat is tot vandaag nog altijd de warmste dag van de maand juli ! De koudste 6de juli ooit kwam in 1921 voor met slechts 4,5° !
Gisteren zei ik u al dat het morgen een kritieke dag is en dat is ook zo. Morgen komt Sinte-Godelieve immers op bezoek en mocht het dan regenen dan zou dit wel eens voor zes weken kunnen zijn ! Lees maar eens wat de volgende weerspreuk ons komt vertellen ;
" Regen op Sint-Godelief is de landman nimmer lief; Minstens dan zes weken regent het te reke. "
De Gentenaar meent nochtans dat de natte plaag maar drie weken duurt, en zo hoort men in die streek :
" Regene op Sinte-Godelieve, zal u drij weken van water gerieve."
Een stortvlaag rond deze dag is niets ongewoons. Jaren geleden vonden de mensen dat dit niet anders mocht, ze zegden : "Godelieve moet toch hare put vullen." Vandaar dan ook dat men in het Gentse al eens hoort zeggen :
" Als 't op Sinte-Godelieve regent, vult z'heur putje voor veertig dagen."
Bekend is ook het feit dat de regen lang kan aanhouden vandaar deze weerspreuk :
" Regen op Sinte-Godelieve, de zee loopt over naar believen."
En tot slot nog de mening van de groeteboeren en die beweren dan weer dit :
" Als 't op Sinte-Godelieve regent, de Heer de groenselhoven zegent."
En morgen, wel dan laat ik de dieren weer aan 't woord want vooral in deze maand hebben ze erg veel inspraak ! Ik zal er morgen weer zijn, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
5 Juli 2007 was een dag met bewolking en buien en een maximum temperatuur van 21,6° die om 15u49 waargenomen werd in het weerstation van Kapelle o/d Bos. - 's Morgens om 5u46 noteerde men daar 14,1° als minimum temperatuur. De warmste 5de juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1976 met 33,3°. - De koudste 5de juli ooit kwam in 1964 voor met 5° !
Vandaag geef ik het woord nog eens aan onze vrienden !
Hou onze vrienden de dieren in de gaten en je weet met zekerheid welk weer er ons te wachten staat, niks of niemand is bekwamer om ons 't weer te voorspellen dan zij !!! Ik geef er enkele voorbeelden van mee :
" Als 's nachts de puiten kwaken, moet de boer zijn oogst bewaken."
Slakken zie je beter niet want........
" Veel slakken op de wegen, voorspelt ons doorgaans regen. "
En tot slot voor vandaag nog deze :
" Fluit de merel de hele dag, dan komt er snel een regendag."
Morgen is het uitkijken naar de komst van Sinte-Godelieve en ook dat is weer een erg kritische dag, de waarom vertel ik u morgen wel, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
4 Juli 2007 was nog maar eens een bewolkte dag met even wat zon maar ook met buien ! De maximum temperatuur bedroeg toen 18,9° en die werd om 15u42 waargenomen. Om 4u56 in de vroege morgen schreef men 12,2° op als minimum temperatuur. De warmste 4de juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1957 met 34,5° ! - De koudste 4de juli ooit kwam in 1965 voor met 4,8° !
Gisteren zagen we al dat juli moet warm zijn wil het graan goed kunnen rijpen, maar niet alleen het graan heeft die warmte nodig, ook voor het rijpen van de vruchten, als daar zijn appels en peren, is de warmte een broodnodig iets ! En zo zegt een weerspreuk dan weer 't volgende :
" In juli moet van hitte braden, wat g'in september wilt laden. "
En waar hitte nog goed voor is :
" Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed."
En tot slot nog deze raad :
" Wil september vruchten dragen, dan in juli, hitte om te klagen. "
Ik ben er morgen terug, en u, u komt toch ook weer ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
3 Juli 2007 was andermaal een bewolkte dag waar het kwik niet hoger klom dan 18,8° en dat werd om 16u01 waargenomen. - 's Morgens om 9 uur noteerde men toen 12,9° als minimum temperatuur. De warmste 3de juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1976 met 35,4° ! - De koudste 3de juli ooit kwam in 1921 voor met 4,4° !
Juli staat in het teken van de oogst, het koren ( tarwe en rogge), de haver en het vlas moeten nog rijpen tot het einde van de maand en daarom zegt ons een weerspreuk moet........
" In juli moet van hitte braden, wat in augustus moet geladen. "
Want..........
" Slechts in juligloed, worden oogst en vruchten goed."
En tot slot voor vandaag nog deze :
" Juli, helder en klaar, heet altijd : een goed jaar."
Morgen blijf ik nog even stil staan bij de voordelen van een warme juli want.....ook nog andere vruchten willen echt warm weer ! Als u morgen komt dan vindt u mij hier zeker weer terug !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
2 Juli 2007 was een dag met bewolking, met zon, met buien en zelfs met plaatselijk onweer ! En hoe vlug de temperatuur toen veranderde bewijzen de volgende waarnemingen : Om 15u58 noteerde men 20,2° als maximum temperatuur en om 12u18 had men 15,6° opgeschreven als minimum temperatuur voor deze dag ! de warmste 2de juli sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1976 met 33,6°. - De koudste 2de juli ooit kwam in 1960 voor met 5,3° !
In de volkmond wordt deze dag ook wel eens " Kleine Mariadag " genoemd, en...morgen is het een erg kritieke dag ! ! ! Geen enkele weerspreuk die ook maar iets positief komt voorspellen !
" Brengt het Bezoek Maria's regen, veertig dagen duurt die zegen. "
Een andere weerspreuk vertelt het ons dan weer als volgt :
" Komt Maria in de regen nicht Elisabethje tegen, duurt zes weken het gewis vóór het weer schoon weder is."
En in het Limburgse meent men 't volgende te weten :
" Als 't regent toen Onze Lieve Vrouwe het gebergte al ging beschouwen, zo zal de regen zich vermeren en in veertig dagen niet wegkeren."
In Limburg trouwens spreekt men van " Maria-Siêp ", waarin "Siêpen" druipen of druppelen betekent. Op 2 juli is het ook de herdenking van de heiliging van Sint-Jan. Volgens de volksmond zegt O.L.Vrouw die dag tot Sint-Jan : "Wij zullen het doen regenen ! Dat bederft gans de de oogst, men weet dan niet hoe te werk te gaan om de oogst binnen te krijgen". Vandaar dat men in Vlaanderen zegt :
" Als 't regent op O.LVrouw-Bezoeking, weet men niet hoe de oogst binnengekregen."
Wat er voor morgen op het menu staat weet ik momenteel nog niet, maar een zekerheid is dat ik er zeker weer zal zijn ! Tot morgen.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
1 Juli 2007 was een dag met zowel bewolking als zon. De maximum temperatuur werd om 15u58 waargenomen en die bedroeg 26,2° ! 's Morgens om 5u51 om precies te zijn noteerde men 17,3° als minimum temperatuur voor deze dag. De warmste 1ste juli sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1952 met 35,9°. - De koudste 1ste juli ooit kwam in 1906 voor met slechts 4,4° !
Morgen zeggen en schrijven we juli een maand die ongetwijeld in het teken van de oogst staat. Maar....morgen is het ook een zeer belangrijke dag want naar de eerste dag wordt gans de maand bepaald !!!
" Is de eerste juli regenachtig, gans de maand zal wezen twijfelachtig. "
Duimen omdat het morgen een schitterende dag zou zijn is de boodschap !!!! Morgen kijk ik dan weer vooruit naar de Bezoeking van Maria die ons op 2 juli komt bezoeken en wat dat allemaal inhoud wel dat leest u morgen dan wel weer. Ik zal er zeker zijn, u komt toch ook ?
Morgen klopt juli aan onze deur, maar wie is dat ?
Juli, van het Latijn Julius, dank zijn naam aan Julius Caesar, die hem naar zichzelf, noemde.Oorspronkelijk was zijn naam Quintilis of de vijfde.Een zeer oud versje zegt ons ’t volgende :
Myn naem eerst Quintilis, heeft Roma na haer Heer,
Den Caesar Julius vernaemt, tot zynder eer.
Bespeculeert my eens van boven en tot onder,
Myn ingewand is heet, vol blixem en vol donder.
Bij de Romeinen was juli toegewijd aan Juppiter. De Saksers noemde hem Medemaand, mede, van maaien; ook nog Heirmonath en verder tweede zoete maand of tweede maand van de scheepvaart. Karel de Grote doopte hem Heuve – of Vainmanoth, hooi- of vennemaand, naar fenne = weide. Wij noemen hem ook dondermaand omdat dan de meeste onweders, vooral in de tweede helft van de maand, opgetekend worden.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
30 Juni 2007 was een bewolkte dag zonder zon. Om 17u18 noteerde men toen 22,3° als maximum temperatuur en 's morgens om 6u23 schreef men 13,5° op als laagste temperatuur voor deze laatste juni dag. De warmste 30ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1957 met 34,5°. - De koudste 30ste juni ooit kwam in 1964 voor met 5,1° !
Vandaag is het de feestdag van de HH. Petrus en Paulus
Vandaag zijn dan de HH. Petrus en Paulus onze gasten en het is algemeen geweten dat Sint-Pieter meer van regen houdt, hopelijk maakt hij voor vandaag een uitzondering ? Een van de weerspreuken die ik vandaag meegebracht heb komt de boeren een beetje goede raad geven, hopelijk kom die raad nu niet te laat :
" Wanneer het Sinte-Pieter is, Zorg dat de hooitijd 't einde is, want vissen doet hij zonder gena, ofwel te voren, ofwel er na. "
Hoor je vandaag het haantje kraaien, wel dan is er geen twijfel mogelijk :
" Als Sinte-Pieter's haantje kraait, komt regenweer ons toegewaaid."
Van mij mag dat haantje gans de dag zwijgen. In de twee voorgaande spreuken zien we de karakteristieken uit Petrus' leven te voorschijn komen : hij was visser en verloochende 3 maal kristus vóór de haan kraaide. In het Gentse zegt men dan weer :
" Als 't regent op Sinte-Pieter, gebruikte in hiel de maand geen gieter."
Misschien nog een schietgebedeke opdat Sint-Paulus goed weer zou brengen ? Dat luidt als volgt :
Goede heilige Sint-Paulijn, geef ons wittebrood en wijn.
De wilde ganzebloemen (pyrethrum leucanthemum), en de Kristusogen welke rond deze tijd bloeien worden de Sint-Pietersbloemen genoemd. En zo zit juni er weeral op, morgen verwelkomen we juli en hoe we dat gaan doen, wel dat krijgt u morgen dan weer te lezen. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Juni 2007 was een bewolkte dag met buien. Het kwik klom toen niet hoger dan 18,1°en dat werd pas om 19u14 waargenomen. De minimum temperatuur liet 14,3° noteren en dat gebeurde om 4u55 in de vroege morgen. de warmste 29ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1957 met 32,6°. - De koudste 29ste juni ooit kwam in 1844 voor met 5,3° !
Gisteren zagen we al dat een zonnig weertje op de feestdag van de HH. Petrus en Paulus de mulders wijn doet drinken maar wat wanneer het een hevige wind zou zijn ? Wel bij een hevige wind zal de nachtevening vernielende winden brengen ! Een weerspreuk komt ons dat als volgt vertellen :
" Staat Sint-Paulijn in de wind, dan wordt de boer viesgezind."
Verder meent men dat de wind welke op Sint-Paulus heerst, gans het jaar zal waaien; deze bewering is vooral in zwang in Oost-Vlaanderen en zo zegt men daar :
" Sint-Pauwel's wind is 't jaar zijn wind. "
Is het een beetje open weer en de wind zacht, dan zal heel het jaar even aangenaam zijn. Ook wordt het dan een goed biejaar :
" Sint-Pieter helder en klaar, is een goed ijmenjaar."
Morgen breng ik u de laatste weerspreuken rond deze twee heiligen en overmorgen wel dan verwelkomen we juli reeds ! ! ! Afspraak morgen ? Tot dan.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Juni 2007 was een dag met bewolking en zon en een maximum temperatuur van 21,1° die om 15u18 waargenomen werd. De minimum temperatuur bedroeg die dag 12,7° en die werd 's morgens om 6u38 genoteerd. De warmste 28ste Juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 36,1°. - De koudste 28ste juni ooit kwam in 1925 voor met 5,1° !
Vandaag is het de feestdag van de HH. Zevenslapers !
Zoals ik u gisteren al zei, mag het vandaag absoluut niet regenen, en doet het dit wel dan is dat voor zeven dagen of zelfs voor zeven weken het geval !!! Morgen is het de feestdag van Sint-Ireneus en op deze dag wordt er geacht dat de lelie moet bloeien. Overmorgen krijgen we het bezoek van de HH. Petrus en Paulus en omdat er rond deze heiligen weer zoveel weerspreuken zijn ontstaan, wil ik er vanaf vandaag al naar vooruit kijken. Een eerste weerspreuk leert ons 't volgende :
" Met Sint-Pieter rijpt het koren dag en nacht. "
En zonnig weer op 29 juni, wel dat maakt het boerenjaar dan weer goed, leest u maar :
" Is 't op Sint-Pieter zonneschijn, dan drinke vrij de mulder wijn."
en........
" Heet weer op op Sint-Paulijn, wat zal de landman vrolijk zijn. "
Om te besluiten voor vandaag nog deze mooie :
" Als 't op Sint-Pieter schoon mag zijn, dan drinken al de mulders wijn, maar valt er regen, 't valt hen en de bakkers tegen. "
Morgen brengt ik u het tweede gedeelte weerspreuken die ontstaan zijn rond deze twee brave mensen. Ik zal er zeker weer zijn, u komt toch ook ?