Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
29-06-2008
Vandaag is het de feestdag van de HH. Petrus en Paulus
Vandaag zijn dan de HH. Petrus en Paulus onze gasten en het is algemeen geweten dat Sint-Pieter meer van regen houdt, hopelijk maakt hij voor vandaag een uitzondering ? Een van de weerspreuken die ik vandaag meegebracht heb komt de boeren een beetje goede raad geven, hopelijk kom die raad nu niet te laat :
" Wanneer het Sinte-Pieter is, Zorg dat de hooitijd 't einde is, want vissen doet hij zonder gena, ofwel te voren, ofwel er na. "
Hoor je vandaag het haantje kraaien, wel dan is er geen twijfel mogelijk :
" Als Sinte-Pieter's haantje kraait, komt regenweer ons toegewaaid."
Van mij mag dat haantje gans de dag zwijgen. In de twee voorgaande spreuken zien we de karakteristieken uit Petrus' leven te voorschijn komen : hij was visser en verloochende 3 maal kristus vóór de haan kraaide. In het Gentse zegt men dan weer :
" Als 't regent op Sinte-Pieter, gebruikte in hiel de maand geen gieter."
Misschien nog een schietgebedeke opdat Sint-Paulus goed weer zou brengen ? Dat luidt als volgt :
Goede heilige Sint-Paulijn, geef ons wittebrood en wijn.
De wilde ganzebloemen (pyrethrum leucanthemum), en de Kristusogen welke rond deze tijd bloeien worden de Sint-Pietersbloemen genoemd. En zo zit juni er weeral op, morgen verwelkomen we juli en hoe we dat gaan doen, wel dat krijgt u morgen dan weer te lezen. Tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
29 Juni 2007 was een bewolkte dag met buien. Het kwik klom toen niet hoger dan 18,1°en dat werd pas om 19u14 waargenomen. De minimum temperatuur liet 14,3° noteren en dat gebeurde om 4u55 in de vroege morgen. de warmste 29ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1957 met 32,6°. - De koudste 29ste juni ooit kwam in 1844 voor met 5,3° !
Gisteren zagen we al dat een zonnig weertje op de feestdag van de HH. Petrus en Paulus de mulders wijn doet drinken maar wat wanneer het een hevige wind zou zijn ? Wel bij een hevige wind zal de nachtevening vernielende winden brengen ! Een weerspreuk komt ons dat als volgt vertellen :
" Staat Sint-Paulijn in de wind, dan wordt de boer viesgezind."
Verder meent men dat de wind welke op Sint-Paulus heerst, gans het jaar zal waaien; deze bewering is vooral in zwang in Oost-Vlaanderen en zo zegt men daar :
" Sint-Pauwel's wind is 't jaar zijn wind. "
Is het een beetje open weer en de wind zacht, dan zal heel het jaar even aangenaam zijn. Ook wordt het dan een goed biejaar :
" Sint-Pieter helder en klaar, is een goed ijmenjaar."
Morgen breng ik u de laatste weerspreuken rond deze twee heiligen en overmorgen wel dan verwelkomen we juli reeds ! ! ! Afspraak morgen ? Tot dan.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
28 Juni 2007 was een dag met bewolking en zon en een maximum temperatuur van 21,1° die om 15u18 waargenomen werd. De minimum temperatuur bedroeg die dag 12,7° en die werd 's morgens om 6u38 genoteerd. De warmste 28ste Juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1947 met 36,1°. - De koudste 28ste juni ooit kwam in 1925 voor met 5,1° !
Vandaag is het de feestdag van de HH. Zevenslapers !
Zoals ik u gisteren al zei, mag het vandaag absoluut niet regenen, en doet het dit wel dan is dat voor zeven dagen of zelfs voor zeven weken het geval !!! Morgen is het de feestdag van Sint-Ireneus en op deze dag wordt er geacht dat de lelie moet bloeien. Overmorgen krijgen we het bezoek van de HH. Petrus en Paulus en omdat er rond deze heiligen weer zoveel weerspreuken zijn ontstaan, wil ik er vanaf vandaag al naar vooruit kijken. Een eerste weerspreuk leert ons 't volgende :
" Met Sint-Pieter rijpt het koren dag en nacht. "
En zonnig weer op 29 juni, wel dat maakt het boerenjaar dan weer goed, leest u maar :
" Is 't op Sint-Pieter zonneschijn, dan drinke vrij de mulder wijn."
en........
" Heet weer op op Sint-Paulijn, wat zal de landman vrolijk zijn. "
Om te besluiten voor vandaag nog deze mooie :
" Als 't op Sint-Pieter schoon mag zijn, dan drinken al de mulders wijn, maar valt er regen, 't valt hen en de bakkers tegen. "
Morgen brengt ik u het tweede gedeelte weerspreuken die ontstaan zijn rond deze twee brave mensen. Ik zal er zeker weer zijn, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
27 Juni 2007 was een bewolkte dag waar het kwik niet hoger klom dan 18,9° en dat werd om 14u28 waargenomen. 's Morgens om 5u59 noteerde men die dag 8,6° als minimum temperatuur ! De warmste 27ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 38,8° !!! Dat is tot vandaag nog altijd de warmste dag die ooit in juni is voorgekomen ! De koudste 27ste juni ooit kwam in 1923 voor met slechts 2,9° !
Zoals ik gisteren al zei laat ik ook vandaag de dieren hun weerpraatje nog eens doen en omdat hij toch altijd de voorste wilt zijn, laat ik hem ook nu de spits afbijten :
" Als 't haantje na de middag kraait, is 't zeker dat het weer verdraait. "
En andere weerman is de leeuwerik......
" Hoe hoger de leeuwerik klimt, des te minder hij op regen zint. "
En om te besluiten voor vandaag nog deze :
" Hoe feller vlieg en horzel steken, hoe eer een onweer los zal breken. "
Morgen krijgen we het bezoek van de HH. Zevenslapers en hier is het getal zeven maataangevend want als het morgen regent, wel dan is het voor zeven dagen of zeven weken !!!!! Duimen voor een droge dag is de boodschap ! Ik zal er morgen ook weer zijn, u komt toch ook mag ik hopen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
26 Juni 2007 was een grijze dag met wind en regen en met een maximum temperatuur van 16,3° die om 16u10 waargenomen werd. - 's Nachts om 1u48 noteerde men toen 12,2° als minimum temperatuur voor die dag. De warmste 26ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1947 met 35,6° !!! - De koudste 26ste juni ooit kwam in 2000 voor toen men slechts 4,8° kon noteren.
De hoogste tijd dat ik onze vrienden de dieren nog eens aan 't woord laat, aan hun om ons enkele juiste voorspellingen mee te geven. Ik zei het al zo vaak, betere weersvoorspellers dan de dieren hoeft u nergens te gaan zoeken want ze bestaan niet !!! De eerste die ik aan 't woord laat is de koekoek en haast u want lang gaan we hem dit seizoen niet meer horen vrees ik :
" Roept de koekoek rustig en regelmatig aan, schoon weer om een lustig uit wandelen te gaan. "
Ook de kippen zijn echte grootmeesters in 't voorspellen van 't weer ! En hoe kondige zij goed weer aan ? Wel.......
" Kruip de kip vroeg op heur leerke, morgen is 't schoon weerke. "
Maar........
" Kaak'len de hennen luid en fel, 't zal gaan reeg'nen merk dat wel. "
Op deze weerspreuken geef ik u een levenslange waarborg, dieren vergissen zich nooit ! ! ! Morgen laat ik 't haantje en nog enkele andere aan 't woord, tot dan ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
25 Juni 2007 was een bewolkte dag waar de buien niet weg waren ! Om 16u09 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg 19,6° ! De minimum temperatuur liet die dag 13,7° noteren. De warmste 25ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1976 met 33,8°. - De koudste 25ste juni ooit kwam in 1926 voor met slechts 3,6° !!!
De feestdag van Sint-Jan is een zeer beslissend moment in de natuur, ietsje lager, in een apart hoofdstukje kan u daar nog wat meer over lezen. Zo zijn rond deze tijd de eerste vroege aardappelen rijp en konservatieve boeren zullen nooit vroege aardappelen eten vóór deze dag, vandaar dat een spreuk zegt :
" Met Sint-Jan, eet patatten alleman. "
In het Gentse noemt men deze aardappelen Sente Jantjes. Bijen welke rond Sint-Jan zwermen, geven de beste korven, getuige daar van is de volgende spreuk :
" De beste bieën vóór Sint-Jan, altijd aan het zwermen gaan. "
Bloeit de linde met Sint-Jan, wel dan verwachten we een goed seizoen, het koren zal vroeg rijp zijn :
" Als de linde bloeit met Sint-Jan, is er koren met Sint-Jakob (25 juli). "
Vroeger jaren maakte de kolenhandelaars rond deze tijd volop reclame door middel van aanplakbrieven, advertenties in de dagbladen en zelfs reclames in de cinema's om de mensen aan te sporen vanaf heden hun voorraad kolen op te doen voor de winter. Zo luidden vroeger de raadgevingen :
" Die wil wezen een wijs man, doe zijn turf op vóór Sint-Jan. "
Zo turf gestoken werd vóór Sint-Jan, mocht men aannemen dat hij nog droog geraakte vóór de winter. Dondert het veel vóór Sint-Jan, dan dondert het niet meer gedurende het heel jaar. Ook hoort men al wel eens zeggen :
" Na Sint-Jan neemt de zee het onweer niet meer aan. "
Dat wil niets anders zeggen als dat vóór Sint-Jan de onweders naar de zee drijven. Na Sint-Jan is het omgekeerd, ze drijven dan landwaarts, de bossen in. Als slot na van deze drie dagen bij Sint-Jan vertoefd te hebben, wil ik eindigen met een zeer positieve noot en kan ik u zeggen dat vanaf vandaag de warmte vermeerdert ! Getuige is de volgende en laatste weerspreuk voor vandaag :
" Als de nachten lengen, begint de hitte te strengen. "
Sint-Jan is een beslissende datum voor de natuur !!!
Sint-Jan is een beslissende datum in en voor de natuur zegt maar. De Sint-Jansbessen zijn rijp; hier en daar treft men een vroegtijdige rijpe peer, een Sint-Janspeer aan. De Sint-Janssavooi, de kleinste allervroegste savooi is volgroeid; in de bomen komt een nieuw schot, het z.g. Sint-Jansschot; het hoogtepunt in de groei van de planten is bereikt. Het vlas bloeit, al is het maar een hand hoog; de asperges mogen niet meer gestoken worden; de groenten niet meer gezaaid, want men krijgt niets dan opschietende planten; de tuinhaag mag nu geknipt worden, ze schiet toch niet meer; roept de koekoek na Sint-Jan, er komt duurte; de vroege aardappelen zijn rijp enz..enz.. Meervoudig is de kracht aan sommige planten toegeschreven welke bloeien rond deze dag. Het Sint-Janskruid, benaming van hertshooi (hypericum perforatum), op Sint-Jansdag geplukt en op de zolder van huis en stal opgehangen, bevrijdt o.a. van blikseminslag. Men schreef het vermogen van Sint-Janskruid vroeger ook toe om te duivel te verjagen. Zo wordt het bij oude plantenkundigen daemoni fugium (jaagt de duivel) genoemd. De feestdag van Sint-Jan is dus wel degelijk een erg belangrijk moment voor de natuur !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
24 Juni 2007 was een bewolkte dag met buien ! Om 15 uur werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 20,8° ! - 's Morgens om 5u25 schreef men 12,7° op als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 24ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 2005 met 32,7°. - De koudste 24ste juni ooit kwam in 1964 voor met 5,8° !
Volgens de navolgende weerspreuk kunnen we besluiten dat de regen vóór Sint-Jan, dus deze ons reeds dagen bezorgd door Sint-Medardus, voor de veldvruchten nog zo geen groot gevaar oplevert :
" Wat het regent vóór Sint-Jan, brengt 's landmans zak de duit, wat regent na Sint-Jan, dat haalt er hem weer uit. "
Rond deze dag (tijd) komt er vaak een felle stortvloed, de Sint-Jansvloed geheten. Als het op zijn feestdag regent, is er niet veel goeds te verwachten : er volgt een natte oogstmaand; de aardappelen zullen vol maden zitten; in de weiden zal veel onkruid, vooral tylonen (Leuconium) staan; de boer mag zijn noten tellen, er komen gaten in; het koren slaat "toe", het kört slecht, zegt men in Limburg. De volgende weerspreuk komt ons dat alleen maar bevestigen :
" Sint-Jans regen, voor de oogst geen zegen. "
Om dit te verhelpen kan men misschien 't volgende doen :
" Vóór Sint-Jan bid om regen, anders komt hij ongelegen. "
In de volksmond hoort men weleens zeggen :
" Vóór Sint-Jan moet men om regen bidden, na Sint-Jan komt hij vanzelf. "
Nog in verband met de regen hoort men 't volgende :
" Vóór Sint-Jan maait men gras in de weiden, na Sint-Jan uit de weiden. "
Hetgeen betekent dat het hooi, dat te drogen ligt, rot. Morgen blijf ik nog even bij Sint-Jan en breng ik u de laatste weerspreuken rond zijn naamfeest. Ik zal er zeker zijn, u komt toch ook ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
23 Juni 2007 was een bewolkte dag met wat zon maar ook met een bui. Men moest toen wachten tot 18u42 alvorens men de maximum temperatuur kon noteren en die bedroeg toen 22,1°. - 's Morgens om 5u42 schreef men 12,2° op als minimum temperatuur. De warmste 23ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1945 met 32°. - De koudste 23ste juni ooit kwam in 1944 voor met 5,4° !
Op 24 juni, overmorgen dus, krijgen we bezoek van Sint-Jan ! ! !
Omdat er zoveel te doen is rond de feestdag van Sint-Jan de Doper wil ik er vandaag al mee beginnen. De heidense viering van het midzomerfeest of feest van de langste dag, werd door de kerstening naar Sint-Jan verschoven. Sint-Jan is de volksheilige van de maand, en zijn feest is evenals het Kerstfeest een geboortefeest. De nachten zijn op hun korst en de dagen op hun langst, deze beginnen nu stilletjes aan te krimpen zoals de huid van oud vrouwke zou ik zo zeggen. Volgens de volksetymologie zegt Sint-Jan : " Ik moet afnemen, Hij (Christus) moet toenemen ". Vandaar dat men zegt :
" Sint-Jan draait de troon. "
Een van de eerste weerspreuken rond de feestdag van Sint-Jan komt ons 't volgende vertellen :
" Wanneer Johannes is geboren, 't lengen der dagen is verloren. "
In West-Vlaanderen hoort men in verband met Sint-Jan midzomer en Sint-Thomas (21 dec) in de kortste winterdagen, de volgende luimige zegswijze :
" Sint-Jan en wilde niet slapen gaan, Sint-Thomas en wilde niet opstaan. "
Morgen breng ik u weer enkele erg mooie weerspreuken, allemaal rond de feestdag van Sint-Jan. Tot morgen ?
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
22 Juni 2007 was een dag met bewolking, een dag met wat zon, een dag met een bui en zelfs een dag met een onweer ! Om 13u33 werd de maximum temperatuur waargenomen en die bedroeg toen 22,1°. In de vroege morgen, om 4u14 om precies te zijn noteerde men toen de minimum temperatuur van deze dag en die liet 13,7° opschrijven. De warmste 22ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel in 1833 was deze van 1941 met 32,8°. - De koudste 22ste juni ooit kwam in 1903 voor met 3,6° !
Gisteren vertelde ik u dat ik vandaag eens een kijkje zou gaan nemen in de tuin. Ik heb dat ook gedaan en terwijl heb ik ook mijn verzameling weerspreuken geraadpleegd om na te gaan of er geen spreuken tussen zaten die ons wat raad konden geven, en jawel hoor, ik vond de volgende :
" Een boon in juni geplant, geeft er vijftig in de hand. "
Ik zou zo zeggen waarop wachten we nog om bonen te planten ? Vanaf morgen begin ik al vooruit te kijken naar de komst van Sint-Jan De Doper die ons op 24 juni een bezoek brengt. Rond zijn naamfeest zijn er zoveel weerspreuken ontstaan dat ik er maar liefst 3 dagen wil blijven bij stilstaan ! Afspraak morgen, zelfde plaats ? Tot dan.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
21 Juni was een mooie dag waar het kwik om 15u44 gestegen was tot 25,6° ! - Om 6u03 's morgens schreef men 14,9° op als laagste temperatuur voor deze dag. De warmste 21ste juni sinds de waarnemingen van Ukkel was deze van 1936 met 32,1°. - De koudste 21ste juni ooit kwam in 1964 voor met 4,7° !
Het weer van deze maand bepaald het weer van december ! Want zo zegt er een weerspreuk :
" Zo heet het in juni is, zo koud het is in december. "
Of nog ietsje anders gezegd :
" Juniweer, decemberweer. "
Morgen begint dan eindelijk de zomer en zoals de wind morgen staat, blijft hij uit die richting heel de zomer waaien. Laat ons dus hopen dat het morgen een windje is die uit het Zuid-oosten waait !!!!! Morgen trek ik nog eens de tuin in, en wat ik daar ga zoeken wel dat leest u morgen dan wel weer, tot dan ?