Het weer van de dag VOLKSHEILGE - OUDE VOLKSGEBRUIKEN-
20-06-2006
Morgen komt Sint-Alois op bezoek en met hem ook de zomer
Morgen doet de zomer zijn intreden en met de zomer komt ook Sint - Alois op bezoek. Een belangrijke weerheilige zou ik zeggen want lees eens wat de weerspreuk ons vertelt :
" Alois, de zomervriend, bepaalt ook de zomerwind. "
Laat ons dus hopen dat de wind morgen uit een goed "gat" blaast, dus uit het Zuid-Oosten ! ! ! Een andere weerspreuk leert ons dan weer wat over de zee :
" Voor de langste dag, dan neemt de zee. Na de langste dag, dan geeft de zee. "
Over het algemeen is de temperatuur van het zeewater voor de langste dag kouder ten opzichte van de landtemperatuur, en na de langste dag is het net omgedraaid. Zo is ook deze weerspreuk weer verduidelijkt
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
20 Juni 2005 was een dag om nooit meer te vergeten ! Het was een prachtige hete zomerdag waar het kwik om 15u04 maar liefst tot 35,1° gestegen was ! ! ! De minimum temperatuur bedroeg 15,3° en die werd om 5u59 opgetekend. Onnodig om seffens nog te vertellen wanneer de warmste 20ste juni ooit voorkwam zeker ? Het is amper 1 jaar geleden en wees eens eerlijk, wie herinnerd het zich nog ? 20 Juni 2004 was dan weer een bewolkte dag waar de zon eventjes te zien was, en waar de regenbuien elkaar opvolgde. De maximum temperatuur die dag bedroeg 19,1° en die werd om 14u26 waargenomen. De minimum temperatuur bedroen toen 6,8° en die werd om 0u59 opgetekend.
Vroeger, nu al lang geleden, bestond het volksvermaak in de zomer vooral uit het schieten naar den doel of de wip. Maar wat men zeker niet mag vergeten was het Bol - en Rolbaanverzet. Zeer talrijk waren toen de herbergen die leefde van de opbrengst van de druk bezochte rolbaan. Men speelde met een houten platte bol, ook de krulbol, en men bolde toen naar een stek. Wie op de stek lag, werd afgeschoten of afgebold. De kinderen maakte zeepbellen van zeesop bij middel van een pijp of strooihalm, deze laatste was aan het uiteinde in vier gedeeld, blaasde ze dan de bollen of de bellen. Ook bij het verschijnen van de kersen en krieken vonden de kinderen hun leute. Ze plukte de beziën en met het sap van de rood-zwarte krieken maakte ze inkt om te schilderen, ze maakte er ook hun aangezicht en handen mee rood. Twee kersen of krieken aan een steel waren dan weer de schoonste oorbellen die er bestonden. Ook het wegschieten van vochtige kersenstenen, die ze dan tussen duim en wijsvinger namen, was erg in trek. De stenen werden ook in twee gebroken en de kinderen schudden ze dan in hun hand, lieten ze op de grond vallen en raden : kruis of munt. Vielen de stenen met de holte naar boven, dan was het klingen, vielen ze met de holte naar omlaag, dan was het dommen. Die goede oude tijd toch !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
19 Juni 2005 was een prachtige zomerdag, zeg maar "hoog zomer " met een maximum temperatuur van 32,6° om 17u52 opgetekend ! De minimum temperatur bedroeg die dag 18,7° en die werd om 4u05 waargenomen. 19 Juni 2004 begon met onweer en ging over in buien. De maximum temperatuur bedroeg 17,6° en die werd om 16u33 bereikt. De minimum temperatuur van die dag bedroeg 9,4° en die werd 's nacht om 3u32 waargenomen. De warmste 19de juni ooit kwam verleden jaar en in 2000 voor, telkens met 32° !
Morgen 20 juini vereren men de H. Aldegondis die de dochter was van de H. Basinus en die vroeger te Drongen met een grote toeloop van het volk vereerd werd. Zij werd door haar heilige vader wonderbaar genezen van de blindheid waarmee ze lange jaren geslagen was. Zij wijdde zich aan God en werd te Drongen begraven, waar haar graf, samen met dit van haar vader vereerd wordt. Er werden daar talrijke genezingen door haar voorspraak bekomen. Zij wordt aanroepen tegen de oogziekten.
Wanneer we een onweer moge verwachten hebben we gisteren gezien, wel vandaag laat ik de kippen u leren hoe je kunt weten wanneer het regenen zal, lees maar :
" Kaak'len de hennen luid en fel, 't zal gaan reeg'nen merk het wel. "
Nu denken we bij dit zomerweertje niet direct aan regen, maar wees deze spreuk toch maar altijd indachtig. Het is ook weer een waarheid, zo groot als een koe !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
18 Juni 2005 was een prachtige zomerdag waar het kwik om 17u52 opgelopen was tot maximum 28,7°. De minimum temperatuur bedroeg toen 18,7° en die werd om 4u05 waargenomen. 18 Juni 2004 was een bewolkte dag met af en toe lichte regen. De maximum temperatuur bedroeg toen 18,6° en die werd om 10u45 opgetekend. De minimum temperatuur werd om 5u54 genoteerd en die bedroeg 13,3° De warmste 18de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar gelden ?
17 Juni 2005 was een drukkende dag met bewolking waar het kwik om 14u40 opgelopen was tot 23,6° . De minumum temperatuur van die dag bedroeg 18,2° en die werd 's morgens om 6u30 waargenomen. 17 Juni 2004 was een dag waar bewolking en zon elkaar aflosten, de maximum temperatuur werd toen al om 10u58 bereikt met 22°, de minimum temperatuur bedroeg 14,2° en die werd om 2u56 waargenomen. De warmste 17de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° ! 1957 telde toen 4 opeenvolgende dagen van 30°
Vandaag vereren men de H. Alena die uit heidense ouders geboren, zich heimelijk naar de kerk van Vorst bij Brussel begaf waar ze onderwezen werd en het H. Doopsel ontving. Toen haar vader dit vernam, verbood hij haar de kerk nog te bezoeken. God nog meer getrouw zijnde, werd ze door de dienaren van haar vader ter dood gebracht. Haar lichaam werd in de bidplaats te Vorst begraven, en haar graf schitterde terstond door mirakelen. In het begin van de 19de eeuw toonde men te Vorst nog een hazelaar, door Alena geplant, wiens vruchten, grote hazelnoten, met eerbied werder geplukt en in de kerk bewaard. Bedevaarders kwamen haar aanroepen tegen de tandpijn en legden ene gewijde hazelnoot tegen de pijnlijke tand. Te Dilbeek is of was er nabij de Sint Alenakapel, de Sinte Alenabron en die werd jaarlijks op 17 juni door de geestelijkheid processiegewijs bezocht. De ooglijders waden er hun ogen met dat bronwater.
Zei ik gisteren al dat de dieren de beste weersvoorspellers zijn, wel dan is dat zeker geen fabeltje ! Maar men moet ze wel gade slaan natuurlijk. Wat de volgende weerspreuk ons vertelt, is een waarheid als een koe, neem het gerust van mij aan !
" Kruipt de kip vroeg op heur leerke, morgen is 't schoon weerke. "
En ik denk dat ze dit vandaag of morgen zeker weer zal doen ! En....nog veel dagen nadien.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
16 Juni 2005 was een zonnige dag met toch wat bewolking. De maximum temperatuur bedroeg die dag 24,6°, en die werd om 14u02 waargenomen.De minimum temperatuur daalde tot 13,7° om 5u15 opgetekend 16 Juni 2004 was een bewolkte dag waar de zon toch af en toe te zien was, het kwik was om 16u32 opgeklommen tot 21,3°. Om 6u09 werd de minimum temperatuur bereikt met 10,4° De warmste 16de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° !
Vandaag vereren men de H. Lutgardis die in 1183 te Tongeren geboren werd en haar geestelijke opvoeding ontving bij de Benedictinersen van het H. Catharinaklooster. In 1206 trad zij in het klooster te Aywieres, wel met het inzicht om nog meer verborgen te leven. Doch wijl ze vreesde tot overste gekozen te worden, vroeg ze de Moeder Gods om de merkwaardige gunst nooit Frans te kunnen spreken, wat werkelijk bij haar het geval werd. Zij leidde een streng boeteleven. De laatste elf jaren van haar leven was ze blind, doch verdroeg deze kwaal met een heldhaftig geduld. Door Christus bijgestaan, stierf ze in 1246. Te Itter(Brab.) worden haar relieken bewaard(hoofd en arm). Zij werd (wordt?) er door de toekomstige moeders aanroepen die gewijde linten meedragen. Vroeger deed men de vrouwen in de Sint Lutgardiszetel zitten, maar dit gebruik bestaat allang niet meer, daar het bewezen is dat die stoel de heilige nooit toebehoord heeft. De H. Lutgardis werd tot patrones gekozen door de Vlaamse jeugd.
De verfrissing die we kregen was er nodig ! En neen we gaan in geen regen-periode sukkelen, je kunt weer rustig aan wandelen denken ! ! ! En wanneer doe je dat het best ? Wel laat het de koekoek eens vertellen :
" Roept de koekoek rustig en regelmatig aan, schoon weer om eens lustig uit wandelen te gaan. "
Weet dat dieren vaak de beste weersvoorspeller zijn, twijfel daar maar nooit aan !
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
15 Juni 2005 begon zonnig, schakelde dan over naar bewolking en eindigde met motregen. De maximum temperatuur bedroeg 25° en die werd al om 12u08 bereikt. De minimum temperatuur klom niet hoger dan 7° en die werd om 4u43 genoteerd. 15 Juni 2004 was een zonnige zomerse dag met een maximum temperatuur van 24,9° om 14u09 opgetekend. De minimum temperatuur bedroeg toen 12,7° om 4u30 De warmste 15de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° !
Gisteren gaf ik u de raad van al maar een kaarsje te laten branden tegen de komst van Sint - Vitus, die men in de volksmond ook wel eens Sint - Veith noemt ! Wel de reden van mijn oproep vertelt u de volgende weerspreuk.
" Als het regen met Sint - Veith, dan regent het zes weken in één tijd. "
Laat ons dus men z'n allen hopen dat het morgen droog blijft ! Een andere weerspreuk geeft vooral de moeders dan weer goede raad.
" Zorg wel voor de kinderwiegen, want met Sint - Vitus komen de vliegen. "
In feiten wil dat zeggen dat de zomer aangekomen is, en met de zomer ook de eerste vliegen. Tot slot nog een erg oude weerspreuk :
" Sint - Vitus heeft de langste dag, Sint - Lucia (13 december) doet hem na met de langste nacht.
Deze weerspreuk stamt van omstreeks het jaar 1500 toen hoger genoemde dagen wel degelijk de langste dag en de langste nacht bezaten.
Welk weer was het vandaag, nu precies 1 jaar geleden ?
14 Juni 2005 was een mooie zonnige dag waar het kwik om 16u20 opgelopen was tot 24,3°. De minimum temperatuur bedroeg die dag slechts 4,9° en dat werd om 5u02 opgetekend ! 14 Juni 2004 was eveneens een zonnige dag maar met een sluierbewolking. De maximum temperatuur bedroeg toen 25,3° en die werd om 16u25 waargenomen. De minimum temperatuur bedroeg toen 6,3° en die werd om 5u05 opgertekend. De warmste 14de juni ooit kwam in 1957 voor met 30° !
Morgen viert men het feest van H. Vitus die de zoon was van een woeste heiden. Hij werd door zijn leermeester tot het waar geloof gebracht. Reeds van jongs af bekwam hij van God de gave van Mirakelen. Diegene die hem om het leven stonden, ook zijn vader, werden zenuwkrank. Op zijn bede bekwamen ze de gezondheid weer wanneer ze berouw toonden over hun misdrijf. Hij stierf de marteldood onder Diocletiaan, en hij wordt bijzonder aanroepen tegen de zenuwziekte : de Sint Vitusdans genoemd. Vroeger geloofde men dat de gerst schade zou lijden wanneer het op zijn feestdag zou regenen. Of de boer daar vandaag nog zo over denkt, is een groot vraagteken.
Vroeger vierde het volk op 14 juni (morgen dus) de heilige Basiel, en was het op zijn feestdag mooi weer, wel dan was de boer met niets om te kopen :
" Staat op Sint - Basiel het koren schoon, de boer geeft zijn land, nog voor geen kroon. "
Alleen vrees ik een beetje of het weer morgen mooi zal zijn ? ? ? En overmorgen komt Sint - Vitus op bezoek, en ik verwittig u, laat vanaf heden al maar een kaarsje branden voor mooi weer op die dag ! ! ! Of.....dat vertel ik u morgen dan wel.