Bezoek Stadsmuseum STA*M


Zoals werd aangekondigd lag Gent letterlijk aan je voeten. Iedereen kreeg schoenovertrekjes om de vloerplaten niet te beschadigen. En maar zoeken ...


Het LAM GODS

Het paneel werd nog niet gevonden. Op deze afbeelding van het drieluik werd in het paneel zwart ingekleurd. Wel vertelde onze gids dat de maker van de kopie de beeltenis van Koning Leopold III had bijgezet. Dit om te bewijzen dat het een kopie is en niet het werk van de gebroeders VAN EYCK.

Met veel interesse werden de verschillende zalen doorlopen. Bij de afbeelding van Isabella van Oostenrijk (1501-1526) en keizer Karel V (1500-1558) werd het verhaal verteld van de 'stroppendragers'.
Op 3 mei 1540 vernederde keizer Karel V de notabelen van Gent. De Arteveldestad had zich schuldig gemaakt aan majesteitsschennis door de belastingen te weigeren. Hij liet de leiders van de opstand arresteren. Daarvan werden 25 mensen onthoofd. Anderen liet hij, bij wijze van exemplaire bestraffing, blootvoets en pij door de stad struinen met een strop om de hals.
De strop is blijven leven als het symbool van weerstand tegen elke vorm van tirannie en misplaatste autoriteit. Gentenaars noemen zichzelf koppige mensen die altijd ruimte laten aan andere meningen. Bij de openingsstoet van de Gentse Feesten zijn de 'stroppendragers' in grote aantallen fier aanwezig.

Heel wat oude geschriften en miniaturen trokken onze aandacht.

Niet alleen de geschiedenis van de stad, de oude ambachten en fabrieken, maar ook de huidige evolutie van leven en werken werd belicht.
EUROPAHOTEL aan de Leie

Het middagmaal met voor- en hoofdgerecht waarna het dessert, werd door onze secretaris met chef kok en onze reisagent Viamundi vooraf afgesproken. Dat dit zeer gesmaakt werd zag men aan de lege borden ...
de Plantentuin van de Universiteit Gent

Opgericht in 1904 en sindsdien uitgegroeid tot een botanische schatkamer. Voorzitter André kreeg alle documentatie ter hand ...in afwachting van de gids.

Wij werden ingedeeld in groepjes van 10, Zo was uitleg geven en vragen stellen zeer praktisch ...ook eventueel om een blaadje te proeven in de moestuin ...

Dat de gidsen alle planten en bloemen met hun latijnse naam en biologische uitleg konden omschrijven was voor ons verwonderlijk Ook van bladeren die een bloempje dragen ? hadden we nog nooit gehoord, laat staan gezien.

Een kleine wandeling naar het historisch centrum van de stad kon niet uitblijven. Een terrasje op de Graslei was dan ook welgekomen. Zij die winkels wilden zien hadden de keuze.
Na de koffietafel in Feestzaal Breughel te Beervelde kon deze mooie dag worden afgesloten.
|