Villa Cavrois

Een modernistische villa, gebouwd tussen 1929 en 1932.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de villa bezet door het Duitse leger en omgebouwd tot kazerne. Na de bevrijding laten de Cavrois de indeling van de villa veranderen door de architect Pierre Barbe, die er twee appartementen van maakt voor de zonen van het gezin. Na het overlijden van mevrouw Cavrois, in 1985, wordt het eigendom verkocht aan een vastgoedpromotor die het park wil verkavelen. De verlaten villa valt ten prooi aan vandalisme en raakt snel in verval, ondanks het feit dat ze in 1990 werd beschermd als historisch monument. Het duurde dertien jaar om de villa en het park te restaureren in de staat van 1932. Deze uitzonderlijke bouwplaats vereiste doorgedreven historische en archeologische onderzoeken en er werd hiervoor een beroep gedaan op de knowhow van zeer gekwalificeerde ambachtslieden, om het ontwerp van Mallet-Stevens zo getrouw mogelijk te reconstrueren. In 2001 koopt de staat de villa en het centrale deel van het park. Er worden onmiddellijk grote werken opgestart door het Regionale Bestuur van culturele zaken (DRAC) van Nord-Pas-de-Calais om de gevel en de dakdichting te restaureren. Tussen januari 2012 en april 2013 zet het CMN de restauratie van het park voort, en van juli 2012 tot mei 2015 wordt het interieur van de villa aangepakt. Wat een historie !

Wij kunnen nu van de pracht en praal genieten !

De eetkamer van de ouders is bezet met groene marmer uit Zweden, in contrast met het meubilair in zwartgelakte perelaar. De grote spiegel bood ook , wie met de rug naar de tuin zat, de gelegenheid een blik te werpen op het park en de vijver. De aansluitende haardplaats is dan weer bezet met bruin marmer dat een indruk van vlammen weergeeft.

Het bureau van Paul Cavrois met houtwerk in geverniste perelaar in natuurkleur, verschaft toegang tot het rooksalon, gedecoreerd met Cubaans mahoniehout.
Naar Roubaix voor het middagmaal in de
Grande Brasserie Impératrice Eugénie

Men kon van een zeer copieuze menu genieten !
de oude stad RIJSEL

Rijsel, de hoofdstad van de regio Hauts-de-France, oord van kunst en geschiedenis.

Met sappige commentaren van gids Bernard Delvoye (de vader van de bekende kunstenaar Wim Delvoye), vertrok men aan Euralille en de Gare De Lille Flandres. Het historisch centrum is rijk aan monumenten, Vlaamse gevels en aangename verkeersvrije straten. Men nam tijd op een terrasje om van een drankje te genieten.
"In den Grooten Moriaen" te Wervik

Hier genoot men van een broodplank met kaas, hesp en paté met groentjes en werd er nog heel wat nagepraat over deze prachtige daguitstap.
Fotografen : André jr en Alex
Opmaak en samenstelling : André sr.
|