Rit naar Leeuwergem
Bezoek Kasteel

Baron Baudouin della Faille d'Huysse en barones Pauline de Villenfagne de Vogelsanck vergezelden ons tijdens de rondleiding in het kasteel.
Vooraf werden wij verwend met een koffie en 2 verse gebakjes.
Bijzonder was dat de Baron ons eerst met een groep naar de tuin leidde. Het omwalde kasteel is omringd door een groene oase.

Bijzonder was het 'theater' uit gesnoeide hagenbeuken opgebouwd met rondom 'loges' en 'coulissen'. Verschillende spektakels vonden er al plaats. In de winter staat het grondoppervlak onder water dat wegtrekt in de lente en zomer, zo blijven de hagen en bomen mooi groen. Zelfs bij de vorige hete zomer, vertelde hij nog.

Men kan rustig wandelen op het hele domein. Een volgende snoeibeurt blijkt er aan te komen ...

Onze 1ste groep kreeg de rondleiding met een plaatseliijke gids. Zij wist ook heel wat te vertellen over het domein.

Foto's binnen nemen was niet toegelaten ! Toch slaagde onze collega fotograaf Rudy Broeckx er in, met toelating van de barones, twee salons zonder schilderijen te mogen fotograferen.
Rit naar Hemelveerdegem
Het Sint-Jansretabel

Dit retabel dateert uit ca. 1520 en is opgenomen bij DE VLAAMSE MEESTERS, een ongeëvenaard meesterwerk van houtsnijwerk. Het vertelt ons het verhaal over het leven en de dood van Johannes de Doper. De figuurtjes waarmee het retabel is bevolkt, verrassen door hun uitgesproken detailrealisme. De nerveuze plooival van hun kleding verlevendigt het beeldverhaal.
De plaatselijke gids wist alles in detail te vertellen.

In de Sint-Jan de Dooperkerk is er nog meer houtsnijwerk te zien . Het meubilair uit de 17de en 18de eeuw is weelderig, het beeldhouwwerk is zowat het mooiste wat men aan houtsnijwerk kan te zien krijgen. De eikenhouten muurbeschotten, de preekstoel in rococostijl,de communiebank, de biechtstoelen en de zijaltaren zijn stuk voor stuk juweeltjes.
Middagmaal in HOF TEN EEDE te Haaltert

Een lekker soepje, Mechelse koekoek en kroketjes met groentenboeket en als dessert een ijsje. Meer moest dat niet zijn !
Rit naar Erembodegem bij Aalst
Het Brandweermuseum

Het bezoek verliep vlot dank zij de gewezen commandant van de plaatselijke brandweer die ons heel wat anecdotes en toelichting gaf. Vele oude toestellen, brandweerwagens, ambulancevoertuigen worden tentoongesteld die merendeels werden geschonken voor het museum door andere kazernes.

De verschillende toestellen zoals zuurstofmaskers werden vergeleken met de huidige moderne exemplaren. Toch blijft dit maar een hulpmiddel om een persoon uit een brand te redden. Men heeft maximum 20 minuten de tijd. Als men meer tijd nodig heeft riskeert men zijn eigen leven wat niet de bedoeling kan zijn. Zo vertelde ons de gids.

De demonstratie om een brandende frietketel te blussen was spectaculair. Giet er NOOIT water op was de boodschap ! Gebruik een 'vochtige' en uitgewrongen dweil.
Wij zagen wat er gebeurde !!!
Rit naar het centrum van Aalst

Als extra kon , wie wou, nog een eindje meewandelen met onze gids Dirk. Zo ging men tot de binnenkoer van het stadhuis, de kapel ‘OLV Ter druiven’ , het standbeeld van priester Daens en het station.
Onze groep deelnemers

Na een terrasje op de markt werd er naar een bijzondere site gereden voor het avondmaal. Deze keer geen broodjes maar een zeer gevariëerde koude schotel.
Voorzitter André Van Dyck dankte de chauffeur en gids voor hun deskundige begeleiding . Alle deelnemers applaudiseerden uitbundig. Dank zij hun blijvend enthousiast inschrijven kan het bestuur volgende uitstappen en buitenlandse reizen met succes organiseren.
Opmaak en samenstelling secretaris André.
Fotografen : Rudi BROECKX, Eddy DE BORGER, André VALAERT, André VAN DYCK, Alex ZELLIEN,
|