Ik ben Walter Smeekens
Ik ben een man en woon in Rucphen (Nederland) en mijn beroep is Gepensioneerd agoog.
Ik ben geboren op 21/05/1936 en ben nu dus 88 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen; verhalen schrijven; foto's maken.
Ik ben gehuwd en heb 4 kinderen en elf kleinkinderen.
Toevluchtsoord van Maria voor allen die in nood verkeren.
In afwachting van de nieuwe Rucphense dorpskern: De jeu des boulesbanen.
De Rucphense wandelroute "Klavere Vrouwke"
Heideven in onze Heemtuin.
Lieve moeder Maria, zegen alle moeders die uw hulp zo hard nodig hebben.
Zomer 2009
Bloemencorso in Zundert Ieder jaar op de eerste zondag in september
De gedachtenisplaats, op de Belgisch-Nederlandse grens, aan het overlijden van een van Neerlandse beruchtste smokkelaars, tijdens de Eerste Wereld Oorlog [1914-1918]: "Klaver vrouwtje".
Rucphen, juweel in de Westhoek
Wat interessant is
07-03-2009
DE LENTE IN AANTOCHT
In onze straat is zo maar spontaan de lente voor de dag gekomen, terwijl de officiële winter nog gaande is. Maar een speels zonnetje, dat af en toe door het wolkendek piept, heeft enige plantenbolletjes doen ontwaken. Zonder de minste angst steken zij hun bloemknopjes uit de grond, want de warme zonnenstraaltjes vertelden hen, dat de lente aanstaande was en dan moet je het leven onmiddellijk opzieren met de mooiste kleuren. En laat ze dat nu juist doen vóór onze seniorenwoningen! Je ziet het: voor optimisme is het nooit te laat. Je kunt wel eens denken: "Wat een pest-die-mist!" Maar wees er van overtuigd. "Het trek wel op-die-mist!" En je ziet het. Geweldig, wat een kleurenpalet. En dat zomaar verborgen in de grond!.
Zoals al wel duidelijk uit voorgaande bericht, is mijn dorp bijzonder goed te gebruiken om eens heerlijk te wandelen of te skeeleren. Maar er zijn nog zaken die het vermelden waard zijn. Als enig dorp in de Noord Brabantse Westhoek bezitten wij een berg. Nu ja! 'n Berg? Laten we zeggen [in argeologische zin] een veredelde molshoop. Maar dan wel bedekt met eeuwige sneeuw. Om alle passanten niet direkt de ogen uit te steken, hebben we die aardig verpakt. Je moet dus wel even in het landschap zoeken voor je hem vindt, maar met een geoefend oog mag dat geen probleem zijn. En die 'molshoop' met 'eeuwige sneeuw' biedt bijzondere mogelijkheden. Zomer en winter [ het hele jaar door dus ] kunnen wij skiën. Jawel! Op onze "Dôme" is het pret voor tien. Wie mee wil doen, behoeft slechts mijn dorpje te bezoeken. En hoe of dat kan, kunt u hiervoor lezen. Mocht u de stoute schoenen aantrekken en Rucphenwaarts komen, zoek dan naar de links boven afgebeelde, verdekt opgestelde, heuvel met eeuwige sneeuw.
Het moet ergens tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870, of daaromtrent, geweest zijn, toen er Hollandse soldaten ingekwartierd lagen bij boer Klaasens, die zijn boerengedoe in het Rucphense, vlak tegen de huidige Belgische grens aan, had. Op 'n avond zaten de boer en zijn familie samen met wat soldaten rond de plattebuis met elkaar te buurten, toen het gesprek op de kwade hand en meer van dergelijke spokerijen, kwam. Boer Klaasens vertelde, dat hij dacht, ook met iets dergelijks van doen te hebben. Want hij miste de laatste tijden diverse musterts uit de schelling en op z'n land verdwenen ook regelmatig enige kolen. Hij vroeg zichzelf daarom af, wat er in 's hemelsnaam tegen te doen zou kunnen zijn. Zou hij de pastoor eens moeten vragen, om zijn gedoeike eens te komen belezen? Maar wat zouden de buren daar wel niet van denken? Oew boerengedoe laten belezen, wilde zoveel zeggen, als dat ge de zaak niet vertrouwde. Dat er iets goed fout zat. Iets mee den duuvel! En ging dat praatje eenmaal rond, dan kon dat alleen maar van kwaad naar erger gaan. Tenslotte was geen koe bont of d'r zat wel een plekske aan! Nee! Belezen was geen oplossing. Maar wat dan? "Wel," zei een van de soldaten. "Ik wil wel eens een avondje de wacht betrekken in de schuur. Baat 't niet, 't schaadt ook niet." "Adde da zoow wulle doen. Gèère!" hapte de boer toe. "Heb je voor mij dan misschien 'n oud dubbeltje, om op m'n geweer te duwen?" Er waren in die tijd namelijk nog oude zilveren munten in omloop, met kruisen en bijenkorven erop. En tegen zilveren kruizen en "bieëkörve" kon noch het kwaad, noch de duivel, op. Vandaar dat de boerin snel in de beddestee dook en uit een oude sok, onder de stromatras, vliegens vlug, 'n zilveren dubbeltje opscharrelde. "Asteblief munne jonge, da den Heer oe maag bijstaon!" zei ze, de soldaat de munt toereikend. Aldus uitgerust met het wapen van de moderne stijd - het geweer - en de munitie van Den Heer - 't zilveren dubbeltje - toog de soldaat op pad. Hij stelde zich verdekt op in de schuur; zette de schuurdeur op 'n kier, zodat hij uitzicht had op zowel de houtschelf, als op het koolveld. Het middernachtelijk uur had nog nauwelijks vanuit de kerkeklok geklonken, of de landsverdediger kreeg het kwaad in het oog. Daar midden in het licht van de volle maan zat een konijn, prins heerlijk, van de kool te knabbelen. Maar het was niet zo maar een gewoon konijn. Nee! Het beest had de grootte van een haas! De milicien hoefde zich niet lang te beraden Hij legde aan en ... vuurde af! Even klonk er 'n snerpend, door merg en been dringend zweepslagachtig fluitend geluid, waarna de nachtelijke stilte weer intrad. Met een voldaan gevoel begaf de wapenbroeder zich ter ruste. [wordt vervolgd]
Hoe kom ik in Rucphen? a. Via Breda richting Roosendaal de A58 afslag Rucphen; doorrijden tot Parkeerplaats aan uw rechterhand midden in het dorp bij bovenstaand gebouw [Raadhuisstraete]. b. Via Tom-Tom: Invoer: Gemeentehuis Rucphen Raadhuisstraat 27 4715 CB Rucphen
Het gebouw op de foto grenst aan de aangegeven parkeerplaats "Raadhuisplein" op het plattegrondje bij zwarte pijl.
Vanaf deze plek vertrekt de skeelerbeschrijving. 1. Vertrek richting "Schijf"; via "Schijfsevaartkant"; 2. Buiten de bebouwde kom neem je de 1e links; de "De Vennenweg"; 3. Op splitsing links; 4. Op kruising links; "De Bredendam"; 5. Op splitsing rechts; "Zundertseweg" [kluun-steentjes] 6. Oversteken; "Dennenweg"; 7. Op kruising rechts; "De Molenweg" [ volgen tot eind.] 8. Eind Molenweg links; "De Vorenseindseweg" 9. 2e weg rechts; "Pauwenstraatje" 10. Op splitsing rechts; "Moervenstraat"; 11. Eind Moervenstraat rechts; "Zundertseweg" [fietspad volgen] 12. Op kruising rechtdoor; 13. Na militairkamp 1e weg links; [kluun-steentjes] 14. Einde weg links; "De Bredendam"; 15. Op kruising rechts; "De Vennenweg"; 16. Op T-kruising rechts; 17. Einde weg links; "Schijfsevaartkant"; 18. Fietspad volgen tot in het dorp. 19. EINDE TOCHT. [± 7 km lang]
Deze tocht leent zich natuurlijk ook voor een heerlijke wandeling. Vanwaar u vertrekt, keert u ook weer weer. Genieten van 'den buiten' is in feite heel eenvoudig. Veel plezier dus.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Gemeentehuis Rucphen
Ik weet niet hoe ik moet bidden; Ik weet niet wat te zeggen; Ik heb niet veel tijd. Wat dan?
Het lichtje dat ik offer is: 'n beetje van mijn bezit, 'n beetje van mijn tijd, 'n beetje van mijzelf, dat ik achterlaat voor Maria.
Dat stralende lichtje stelt mijn gebed voor, dat ik voortzet terwijl ik wegga. -.-.-.-.-.-.- Muurgebedje uit Mariakapel Horendonk
Ginds ver aan de einder, Daagt ' t Mariaoord, St. Willebrord; Met in zijn schaduw De Vlegter & de Kim.
Een restantje Paradijs. [om 't nooit te vergeten!]
Mijn lief sprak en zei tot mij: "Sta op, liefste, mijn schoonheid, En kom naar mij. Want voor jou is de winter voorbij, De regen is opgehouden en verdwenen De bloemen ontluiken uit de aarde De tijd dat de vogels zingen is gekomen. Dus ... Sta op mijn liefste en kom naar mij."
Dit nooit meer. Dodenherdenking 4 mei 2009
Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Vloeiweide Rijsbergen