TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
17-11-2011
Motilium
Veroorzaakt Motilium plotse hartstilstand?
Het geneesmiddel Motilium veroorzaakt volgens farmacoloog Luc Hondeghem in ons land jaarlijks honderden doden door een plotse hartstilstand. Dat staat deze week in het weekblad Knack.
Volgens de medische vakliteratuur verhoogt het medicijn vier keer het risico op een hartstilstand. Hondeghem rekende op basis daarvan uit dat het geneesmiddel in ons land sinds 2000 aan 3.200 mensen het leven kostte. Het medicijn wordt veel gebruikt bij misselijkheid en een zwaar gevoel in de maag. In ons land is het verkrijgbaar zonder voorschrift. Maar in de Verenigde Staten is het middel nooit goedgekeurd voor gebruik, zelfs niet op voorschrift, omdat het risico op een plotse dood te hoog werd ingeschat.
Bij het parket van Turnhout diende Hondeghem een klacht in tegen Janssen Pharmaceutica, fabrikant van Motilium voor fraude en criminele activiteit, aldus Knack.
Knack
Kost het medicament Motilium mensenlevens?
dinsdag 11 oktober 2011
Volgens een Belgische farmacoloog veroorzaakt Motilium in ons land jaarlijks honderden doden door plotse hartstilstand.
Motilium is een succesverhaal. Het geneesmiddel is door de farmaciereus Janssen Pharmaceutica ontwikkeld op basis van de in 1974 ontdekte molecule domperidon. Het wordt veel gebruikt bij misselijkheid en een zwaar gevoel van de maag. Het middel kwam in 1978 op de markt, en sindsdien zijn er wereldwijd ongeveer 1,4 miljard behandelingen van verkocht. In ons land (en in Nederland) is het verkrijgbaar zonder voorschrift, en wordt er vrijelijk reclame voor gemaakt.
Maar in de Verenigde Staten is het middel nooit goedgekeurd voor gebruik, zelfs niet op voorschrift, omdat het risico op een plotse dood te hoog werd ingeschat. De Belgische farmacoloog Luc Hondeghem trekt nu ook in ons land aan de alarmbel: hij vindt dat het middel alleen nog in specifieke omstandigheden, en altijd op voorschrift, zou mogen worden gebruikt, omdat het risico op een plotse hartstilstand te groot is.
Hondeghem deed in 2000 en 2002 zes experimenten met domperidon op konijnenharten en evalueerde de molecule toen als te gevaarlijk, omdat ze zware hartritmestoornissen kon uitlokken. Maar hij ontdekte pas achteraf dat zijn tests om domperidon gingen. Begin dit jaar las hij in de medische vakliteratuur dat er (Nederlandse) studies bestaan die stellen dat de molecule een vier keer verhoogd risico op een plotse hartstilstand geeft. Hij rekent op basis daarvan voor dat Motilium alleen al in ons land sinds 2000 3200 doden heeft veroorzaakt. Hij vindt dat de consument hiervan op de hoogte moet worden gebracht.
Producent Janssen Pharmaceutica blijft volhouden dat het middel slechts heel uitzonderlijk bijwerkingen geeft, en dat de voordelen ervan veel groter zijn dan de nadelen. Een stelling die door de officiële gezondheidsinstanties wordt gevolgd, zoals het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Dat waarschuwt artsen en apothekers wel dat alleen de laagst werkzame dosis mag worden aanbevolen.
Hondeghem is geschokt door deze passieve houding. Hij eist een doorlichting van het Ferderaal Agentschap en heeft bij het parket van Turnhout een klacht ingediend tegen Janssen Pharmaceutica voor fraude en criminele activiteit. Zijn relatie met het bedrijf is sterk gebrouilleerd sinds medewerkers van Janssen in 2006 een omstreden artikel in een vakblad publiceerden, waarin zijn methode (en dus zijn broodwinning) op wetenschappelijk ongefundeerde wijze in diskrediet werd gebracht.
Aan de zoo van Kiev hebben enkele topless activistes van de vrouwenrechtenvereniging FEMEN een opmerkelijke protestactie gehouden tegen de mistoestanden in de omstreden dierentuin. Enkele FEMEN-leden klommen over de omheining, maar werden hardhandig verwijderd door de veiligheidsagenten die duidelijk niet keken waar ze hun handen zetten (zie video onder deze fotoreeks).
De activistes klommen op het dak van de zoo en hielden slogans vast met 'Slachthuis!, "Sluit de schuldigen op!". Volgens FEMEN en heel wat buitenlandse dierenorganisaties sterven heel wat exotische dieren van honger in deze zoo. Een onderzoek vorig jaar kon de schuldigen niet vatten, maar kon evenmin verklaren hoe enkele aan de zoo geschonken dieren gestorven waren.
Belgische bieren scoren hoog op BIRA Awards in Israël
Bij de BIRA Awards 2011 (Beer International Recognition Awards) in Israël hebben Belgische bieren tal van prijzen weggekaapt. De internationale jury kende vijf van de tien 'Double Gold Awards' toe aan Belgische bieren. Daarnaast gingen ook vier 'Gold Awards' en één 'Silver Award' naar België.
De prijzen werden eind vorige maand door een internationale vakjury in Tel Aviv uitgereikt tijdens de International Beer Week, een organisatie van het Israëlische opleidingscentrum 'Grape Man House'.
St. Martin Triple van Brasserie de Brunehaut won een Double Gold Award in de categorie van de ales. Brouwerij de Halve Maan kaapte in diezelfde categorie Double Gold Awards weg met Straffe Hendrik Tripel en Straffe Hendrik Quadrupel.
Mongozo Premium Pilsner van Brouwerij L. Huyghe bij de specialty beers en Lindemans Kriek bij de fruitbieren, van Brouwerij Lindemans, keerden ook terug met een Double Gold Award.
Vier Gold Awards naar Belgische bieren
Er werden 15 Gold Awards toegekend. Daarvan gingen er vier naar Belgische bieren: Brunehaut Blond Bio Glutenvrij van Brasserie de Brunehaut, Brugse Zot Dubbel (de Halve Maan), La Guillotine en Delirium Tremens (beide van Brouwerij L. Huyghe). Brugse Zot van Brouwerij de Halve Maan won één van de vijftien Silver Awards.
Daarnaast sleepte de Lindemans Kriek de Best Fruit Beer Award en de Belgium Grand Award in de wacht. Brouwerij L. Huyghe won met Floris Mango de award Best of Fruited Wheat Beers en met de Mongozo Premium Pilsner de award als Best of Specialty Beers. (belga/adha)
Op de World Beer Awards hebben negen Belgische bieren een prijs weggekaapt, zo meldt de Britse gespecialiseerde site tastingbeers.com. Zo is Rodenbach Grand Cru bekroond als beste Dark Ale en beste Ale ter wereld.
Alle deelnemende bieren moesten eerst per continent (Azië, Amerika en Europa) de strijd met elkaar aangaan. Op dat niveau wisten negen Belgische bieren van vijf verschillende brouwerijen zich te onderscheiden. Vier daarvan konden zich waarmaken tegenover hun Aziatische en Amerikaanse concurrenten. De vijftig onderverdelingen bij aanvang van het concours werden daarna teruggebracht naar vijf hoofdcategorieën, waarvan Rodenbach Grand Cru één won.
Brouwerij Palm zag ook Rodenbach Vintage de Europese onderverdeling Speciality Dark Ale winnen, terwijl Steenbrugge Wit de titel kreeg van beste gekruid witbier. De Petrus Dubbel Bruin van brouwerij Bavik won op het Europese niveau de categorie Abbey Dark Ale, terwijl Petrus Aged Pale de categorie Speciality Pale Ale op zowel het continentale als internationale niveau domineerde.
Wittekerke Rosé werd bekroond als beste witbier met fruit op Europees niveau. De Oude Geuze van de Brusselse brouwer oud Beersel won de categorie Lambic & Gueuze Pale Ale, zowel op het Europese als het internationale niveau. Brouwerij Haacht behaalde met de Tongerlo Prior 9 de Europese overwinning in de categorie Abbey Pale Ale. Kriek Max van Bockor is de beste kriek, op Europees en op wereldniveau. (belga/gb)
Brigitte Bardot roept Japan op walvisjacht te stoppen
Brigitte Bardot roept Japan op de "campagne van de dood", zoals ze de jaarlijkse walvisjacht in de Antarctische Zee noemt, stop te zetten. In een brief aan de Japanse eerste minister Yoshihiko Noda noemt de pinup uit de jaren zestig het "onzedig" dat de Japanse overheid besloot 27 miljoen dollar extra vrij te maken voor de beveiliging van de walvisjagers. Die opereren onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.
"Walvissen worden bedreigd en elk dier dat gedood wordt, is een misdaad tegen de biodiversiteit", zo stelt Bardot, voorzitter van de milieuorganisatie Brigitte Bardot Foundation.
Sea Shepherd
Bardot steunt tevens Sea Shepherd, de militante organisatie voor het behoud van zeeleven die elk jaar campagne voert tegen de walvisjacht. Zo schonk ze een aanzienlijke som geld aan Sea Shepherd voor de aankoop van hun snelle interventieschip, dat ook haar naam draagt. Ook dit jaar zal de Brigitte Bardot deelnemen aan de campagne van Sea Shepherd tegen de Japanse walvisvloot.
Bardot noemt het verder pervers om geld uit te geven aan de bescherming van walvisjagers, terwijl de internationale gemeenschap hulp verleent aan de slachtoffers van de tsunami die het noordoosten van Japan in maart heeft getroffen.
"De vloot van Sea Shepherd zal er zijn met mijn vriend, kapitein Paul Watson, aan het hoofd van de strijd tegen de moordenaars van de zee", schrijft ze aan Noda.
De commerciële walvisvangst is verboden door internationale verdragen, maar Japan gebruikt een achterpoortje in de wetgeving en voert naar eigen zeggen wetenschappelijk onderzoek uit op de gedode dieren. Het land maakt er geen geheim van dat het walvissenvlees in winkels en restaurants belandt.
Sea Shepherd stelde eerder dit jaar dat het de Japanse walvisjacht met een maand had weten te verkorten en dat de Japanners zo slechts een vijfde van hun verhoopte vangst wisten binnen te halen. Sea Shepherd achtervolgt de walvisboten, bestookt ze met stinkbommen en probeert met alle macht de vangst te verhinderen.
Slachtoffers van tsunami en Fukushima
In haar brief roept Bardot Noda ook op de "duizenden dieren te helpen die aan hun lot werden overgelaten in de verboden zone rond de vernielde kerncentrale in Fukushima". Duizenden mensen werden wegens gevaar op dodelijke straling geëvacueerd in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale. De huisdieren en het vee werden achtergelaten. Bardot beveelt Noda aan de 27 miljoen dollar dat Japan wil uitgeven aan de bescherming van de walvisvloot te gebruiken om slachtoffers van de tsunami te helpen en "dieren te helpen die tot een gruwelijke dood werden veroordeeld". (lb) hln
"Komt de winter in't verschiet, vergeet dan onze vogels niet"
Omdat het vanaf november voor vogels moeilijker wordt om aan voedsel te geraken, wil Vogelbescherming Vlaanderen 31 oktober uitroepen tot nationale "startdag vogels voeren". De organisatie lanceert daarvoor een nieuwe weerspreuk: "Komt november in 't verschiet, vergeet dan onze vogels niet".
Nu november voor de deur staat, slinken ook stilaan de natuurlijke voedselbronnen voor de vogels. De dagen worden kouder en vogels hebben dan meer voedsel en energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. "Wat extra hulp in de vorm van voedselrijke zaadmengelingen en noten komt hen vanaf nu dus heel goed van pas", zegt Vogelbescherming Vlaanderen.
Nog vroeger starten met het voederen van vogels, heeft volgens de vogelorganisatie ook niet veel zin. Normaal gezien hebben de vogels ook in de nazomer en herfstperiode nog voldoende natuurlijke voedselbronnen. Zo pikken de vogels een graantje mee wanneer de velden worden geoogst in augustus en september, zijn er nog veel struiken met bessen en vruchten en zijn er ook nog insecten die tot diep in de herfst kunnen overleven en die voor de vogels kunnen dienen als "proteïnerijke hapjes". (belga/gb)
Amerikaanse wetenschappers hebben het verloren gewaande velddagboek van de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone ontdekt en hebben de nauwelijks leesbare tekst met moderne technieken ontcijferd, zo heeft de Nederlandse publieke omroep NOS gemeld.
Volgens de onderzoekers werpt het dagboek een nieuw licht op een belangrijke episode uit de reizen van de Schotse zendeling: het bloedbad in het plaatsje Nyangwe, in het huidige Congo. Hoewel latere versies gekuist werden, blijkt Livingstone over de moordpartij te hebben geschreven toen die nog gaande was.
Livingstone was in 1866 in Afrika op zoek gegaan naar de bronnen van de Nijl. Het was zijn vierde ontdekkingsreis op het continent. Maar de tocht verliep niet voorspoedig. Plaatselijke handelaren hinderen hem, zijn voorraden werden gestolen en Livingstone liep cholera op. Wegens het gebrek aan voorraden was de man gedwongen zijn dagboek bij te houden op een oude editie van een Londense krant. Als inkt gebruikte hij bessen die door de Afrikanen als kleurstof werden gebruikt.
Livingstone zou het dagboek altijd bij zich houden. Het werd samen met zijn lichaam teruggescheept naar Schotland na zijn dood in 1873. Daar verdwenen de papieren. Onderzoeker Adrian Wisnicki vond ze in 2009 terug in een ongemarkeerde doos in het Livingstone-archief. De vorser gebruikte een spectroscoop om de stukken tekst te bestuderen. Door de tekst te fotograferen in verschillende soorten licht raakten de woorden leesbaar. Voor het project was anderhalf jaar nodig, aldus de NOS. (belga/kve)
De meeste toeristen die landen op Gran Canaria, trekken meteen naar de stranden in het zuiden van het eiland. Maar dan missen ze wel hoofdstad Las Palmas. De oudste koloniale stad van Spanje is perfect voor een daguitstap.
Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, telt 400.000 inwoners. Dus moet je even door de zure appel bijten alvorens je kan doordringen tot la Vegueta, het historische hart van de stad met zijn mooie koloniale pleinen, kerken en huizen. Maar dan kom je ook in een andere wereld terecht.
Waar kan je beter de sfeer opsnuiven dan in de Mercado de Vegueta? Op de dagelijkse overdekte markt (behalve zondag) is het druk en krap, omdat kramen dicht bij elkaar staan en mensen zich ertussen wringen. Vis, vlees, fruit en groenten worden er verkocht, maar ook wijn en honing. In een hoekje kan je pastei proeven, gedrenkt in de hete chocolade.
De markt aan de Calle Mendizabal is open vanaf 7.30 uur tot een heel stuk in de namiddag.
Palmenpleinen
Vlak ernaast kan je met de Canarios verbroederen in El Herreño, een drukke tapasbar met lokale specialiteiten. Het is eens wat anders dan een smakeloos buffet in je all-inhotel. De bar is verspreid over twee verdiepingen, met veel hout. Wil je echt Canarisch eten, bestel dan 'ropa vieja', of vlees met groenten, tomaten en groene pepers.
Laat je daarna voortdrijven door de steegjes met hun afgesleten kinderkopjes en op een stille zondag waan je je al gauw in de 15de eeuw.
In de onopvallende kerk Ermita de San Antonio Abad bad Christoffel Columbus voor hij in 1492 aan zijn eerste reis naar de Nieuwe Wereld begon. En aan de overkant in het Casa de Colon - het huis van Columbus - kan je alle 'souvenirs' vinden die de veroveraars uit Amerika meebrachten.
In de Vegueta wandel je van het ene authentieke palmenplein naar het andere. De Plaza del Pilar Nuevo ziet er al 500 jaar hetzelfde uit en de Calle de los Balcones heeft haar naam niet gestolen: hier staan de fraaiste koloniale huizen van de Vegueta. Sommige met stijlvolle patio's waar planten en bomen voor schaduw zorgen.
Het lievelingsplein van de inwoners van Las Palmas is de Plaza de Santa Ana en het grootste van de Vegueta. Hier staat ook de pronte Catedral de Santa Ana met haar dubbele torens, weliswaar uit 1497, maar door geldgebrek pas tegen 1800 voltooid.
Jugenstil
De tweede wijk die je niet mag missen is Triana, die vooral levendig is omdat er zich veel studenten ophouden. Rond de bibliotheek barst het van de cafés en restaurantjes. Heel veel jugendstilpanden zijn mooi gerenoveerd, zoals Café Hotel Madrid op de Plaza Cairasco, een eeuw geleden hét trefpunt van kunstenaars en schrijvers. In het hotel verbleef dictator Franco net voor hij een staatsgreep ging plegen, maar ook de filmploeg van Moby Dick.
Het voetgangersgebied van Triana heeft ook drukke winkelstraten, behalve op zondag, wanneer de rustbankjes weer ingenomen zijn door de Canarios en de rest naar het strand is. Aan de andere kant van de stad ligt immers een van de breedste stadsstranden van Europa, Playa de las Canteras. Dankzij het zachte klimaat heerst hier altijd een uitgelaten vakantiesfeer.
Flaneren op de brede boulevard, een ijsje eten en een plekje zoeken op het strand, meer hoeft dat niet te zijn. hln
Om de twee dagen botsing tussen vliegtuig en vogel(s) in België
Vorig jaar gebeurde in het Belgische luchtruim om de twee dagen een botsing tussen een vliegtuig en een of meerdere vogels. Dat zijn 179 botsingen in totaal. In 2009 waren dat er nog slechts 99. De aanvaringen kunnen variëren van enkele bloedspatten tot een heuse crash. Daarvan bleven we vorig jaar gelukkig gespaard.
"We doen er alles aan om aanvaringen te voorkomen, maar gemakkelijk is dat zeker niet", laat Jan Van der Cruysse (Brussels Airport) weten. "Hoe meer vliegverkeer, hoe groter immers de kans op botsingen."
"Als een kleine vogel in een van de motoren vliegt, is dat meestal geen probleem. Er ontstaat pas een groot gevaar als een zwerm kleine vogels of een grote vogel (een buizerd, gans of valk bijvoorbeeld) met de motor in aanraking komt." Volgens een piloot van KLM kan de motor dan zo zwaar beschadigd raken dat hij ontploft of simpelweg uitvalt, wat niet betekent dat het vliegtuig meteen een crash te wachten staat.
De meeste aanvaringen gebeuren tijden het landen of opstijgen.
Oefenen in vliegsimulator
"Een passagiersvliegtuig kan immers landen op een moter. Om risico's te vermijden moet het toestel wel meteen aan de grond gezet worden." Piloten bereiden zich op dergelijke noodsituaties voor in een vliegsimulator.
In ons land is ook een comité opgericht dat oplossingen moet zoeken om luchthavens en hun omgeving vogelvrij te houden. Er zijn continu zeven vogelbeheerders in de weer om de dieren te verjagen. Dat gebeurt met lichtkogels of het geluid van roofvogels. Af en toe wordt er ook gejaagd, op een diervriendelijke manier.
Vliegtuig in drie door torenvalk
In 2008 vond op de luchthaven van Zaventem nog een zware crash plaats nadat een torenvalk in een van de motoren van een Boeing 747-209 F van Kalitta Air was gezogen. De motor van het transporttoestel ontplofte en het vliegtuig brak in drie stukken. Er vielen in totaal vijf gewonden bij het incident.
Er deden zich volgens het Air Transport Safety Institute vorig jaar ongeveer 20.000 botsingen voor tussen vliegtuigen en vogels. Een aantal dat nog elk jaar stijgt, ondanks alle maatregelen. De aanvaringen gebeuren meestal op lage hoogte, vooral bij het landen en opstijgen. (adha) hln
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zal geleidelijk de vluchten hernemen nadat de vloot 44 uur aan de grond bleef. Dat heeft topman Alan Joyce gemeld. Het zal minstens tot dinsdag duren vooraleer alle vliegtuigen opnieuw volgens schema vliegen.
Door een sociaal conflict bij Qantas zitten wereldwijd meer dan 70.000 passagiers vast. Het conflict sleept al weken aan. Afgelopen zaterdag besliste de directie om alle toestellen aan de grond te houden. Maar een abritrage-instantie beval Qantas gisteren opnieuw te vliegen en riep de vakbonden op hun acties te beëindigen. (afp/mvl)
Vergeet vliegtuigen of treinen want volgens de New Yorkse Architect Tiago Barros zijn gigantische wolken het transportmiddel van de toekomst. Zijn 'Passing Cloud' is een enorme nylon ballon, die zich laat meevoeren met de wind. Op die manier wordt reizen opnieuw een echte belevenis want je weet nooit van tevoren wanneer je ergens zal toekomen. De wind bepaalt de eindbestemming.
Snelheid
Het ontwerp met de zeppelin als inspiratie bestaat uit een stalen constructie die met wit nylon wordt overspannen. Reizigers beklimmen de 'Passing Cloud' met behulp van een ladder en dan laat de wolk zich meevoeren met de wind. Het milieuvriendelijke transportmiddel stoot geen schadelijke stoffen uit.
Volgens de architect is de wereld dringend toe aan een nieuwe manier van reizen. "Het moet opnieuw een belevenis worden waarbij snelheid geen enkele rol speelt", verklaart Tiago Barros. "The journey becomes your destiny", besluit hij. (kve)
Neutrino's wel of niet sneller dan het licht? Test moet uitsluitsel brengen
Er is een nieuwe test aan de gang om na te gaan of neutrino's wel degelijk sneller dan het licht kunnen reizen, zo heeft adjunct-directeur Stavros Kasavenas van het Franse Instituut voor Kern- en Deeltjesfysica (IN2P3) vandaag gezegd.
Op 22 september maakte het internationaal Opera-onderzoeksteam bij het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN bekend bij herhaling in proeven te hebben vastgesteld dat neutrino's, die subatomaire ongeladen elementaire deeltjes zijn, vanuit Genéve 730 km hadden afgelegd aan 6 km per seconde sneller dan het licht (bijna 300.000 km per seconde). Dit nieuws sloeg in als een bom want het werd onmogelijk geacht. Het zou ook de hele fysica, met inbegrip van de theorievorming van Albert Einstein, op zijn kop zetten.
Test duurt tot 6 november
De "enkele dagen geleden gestarte" test van het IN2P3 duurt tot 6 november en omvat een nieuwe methode om de deeltjes vanuit het CERN in Genève doorheen de aardkorst naar het ondergrondse Italiaanse laboratorium Gran Sasso te sturen.
De nieuwe methode wil een antwoord bieden op critici die de onverwachte vondst aan een "statistisch effect" toeschreven. De onderzoekers gebruiken nu een nieuwe bundel protonen om de neutrino's voort te brengen, die naar Italië reizen. Bij aankomst worden ze één na één gemeten.
Mogelijk is deze test sluitend. Maar het meest waarschijnlijk is dat het een proef is voor een "heel belangrijke test" vanaf april en die mogelijk een maand duurt. (belga/mvdb)
De Spaanse toerismesector heeft dit jaar een van de beste zomers ooit gedraaid. In de maanden juli, augustus en september kwamen er bijna 21 miljoen buitenlandse toeristen naar het Zuid-Europese land; een stijging van 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Spaanse ministerie van Toerisme bekendgemaakt.
In de eerste 9 maanden van dit jaar kwamen er bijna 46 miljoen toeristen naar Spanje, een toename van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. De meeste toeristen kwamen uit Groot-Brittannië, maar ook uit Duitsland, Nederland en Frankrijk kwamen er veel.
Spanje profiteerde vooral van de onrust in Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië en Egypte en het economische herstel in Duitsland. De grootste stijging van het aantal buitenlandse toeristen was op de Canarische Eilanden. Van januari tot en met september kwamen daar 7,4 miljoen vakantiegangers, een toename van bijna 20 procent. (afp/kve)
Wie eens wat anders wil met eindejaar, kan kerst en/of Nieuwjaar vieren in het Hoge Noorden. Het aanbod is de jongste jaren enorm gestegen.
Een klassieker is Kerstmis vieren in Rovaniemi in Fins Lapland. Met touroperator Gallia verblijf je er van 23 tot 26 december. Naast een speurtocht naar de kerstman staat er ook sneeuwpret op het programma, zoals tochtjes met een sneeuwscooter, een kickslede, een tobogan, ijsvissen, ijsgolfen en sneeuwhockey. Uiteraard mag ook een bezoek aan een huskyboerderij niet ontbreken. Op 24 december is het aanschuiven voor een Fins kerstmenu. Verblijf in een viersterrenhotel in halfpension, met vluchten en activiteiten, kost per volwassene 1.725 euro. Kinderen van 4 tot 11 jaar betalen 1.199 euro.
Wil je toch liever kerst en Nieuwjaar in familiekring vieren, dan kan je met Gallia een trip boeken van 27 tot 30 december in Muonio. Daar duurt de poolnacht van begin december tot midden januari. Hoogtepunten zijn een huskysafari en een lunch in een ijsrestaurant. Prijs 1.410 euro per volwassene, vluchten, halfpension en uitstappen incluis.
Van 29 december tot 3 januari kan je met Laplandreizen inchecken in het Harriniva Hotel op de Fins-Zweedse grens. Hier heerst het ver-weg-van-alles-gevoel in combinatie met een comfortabel hotel, een relaxerende sauna, uitgebreid tafelen in een heerlijk restaurant of een avondje keuvelen in de pub. Maar Harriniva staat vooral synoniem voor op-en-top winterse Laplandbeleving: sneeuwscooter- en huskysafari?s begeleid door Vlaamse gidsen. Prijzen op aanvraag.
IJsland
Met North and Away kan je nieuwjaar vieren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. IJslanders vieren dat met grote vreugdevuren en spectaculair vuurwerk. Tijdens een excursie per superjeep naar de Zuidkust op nieuwsjaarsdag ga je op zoek naar het noorderlicht. Vier dagen kosten vanaf 1.075 euro per persoon, vluchten incluis. hln