Zaterdag was een drukke dag voor Tienen. Niet alleen was er Rock Aflaat op de Veemarkt, maar ook in de Nieuwstraat en op de Grote Markt was er vanalles te beleven. De hele namiddag waren er gratis sportdemonstraties en wedstrijden.
Tienen Sport liet jong en oud van bekende en minder bekende sporten proeven. Onder andere vechtsporten, baseball, katapultschieten, streetsoccer, airtrack, speedball, schermen en trampolinespringen stonden op het programma. Doorlopend waren er demonstraties en kon er genoten worden van randanimatie met steltenlopers, een ballonnenclown, straatmuzikanten en eenwielers. Voor de festivalgangers van Rock Aflaat vormde het evenement een ideale pauze tussen de muziekoptredens door. (Vandersmissen)
Vlaanderen Lekkerland is een gastronomisch-toeristische publicatie waarin ook Tienen eervol aan bod komt;
Naast arrangementen in drukker bezochte steden biedt ToerismeVlaanderen de toerist ook twee Tiense suggesties. Het gaat om overnachtingen in Alphahotel (en Brasserie) en in B&B Nokernote (Vissenaken). De eerste is gecombineerd met een bezoek aan het Vinne in Zoutleeuw en het tweede met Velpewandelingen. Ook een proeverij in het Nieuwhuys in Hoegaarden zit erin. Bij Nokernote is restaurant De Bondt opgenomen met Hagelandse recepten: Tiense Kwèker, Vertrijkse sla, sabayon met Hoegaards, taartje met streekfruit... In de streek is ook opvallend aanwezig: B&B Racour (Landen), in het oude station van Raatshoven. De grote wandel- en fietssuggesties gaan aan onze regio voorbij. Het Land van de Witte (Zichem) speelt een prominenter rol. (Raymond Billen)
'De wet tegen het dragen van een boerka is een samenzwering tegen de islam.' Met harde woorden heeft Hafiz Mohammad Saeed zwaar uitgehaald naar Frankrijk en België. Saeed is de leider van een Pakistaanse terreurbeweging en volgens India het brein achter de zware aanslagen in Mumbai.
'Frankrijk en België zijn bezig met een samenzwering tegen de islam. Door onze symbolen aan te vallen, brengen ze ons in diskrediet. Die landen willen ons te schande maken.' Die harde woorden zou Hafiz Saeed geuit hebben tijdens het vrijdaggebed in de Pakistaanse stad Lahore. Aanleiding is het 'boerkaverbod' dat in België werd goedgekeurd in het parlement.
Ook in Frankrijk ligt er een wetsvoorstel op tafel om de boerka te verbieden. En dat is niet naar de zin van de radicale moslim. 'De moslims zouden hun vrouwen moeten aansporen om een sluier te dragen en het belang daarvan in de verf zetten, in het licht van de ban in België en Frankrijk', zei hij. 'Anti-islamitische krachten spenderen miljoenen euro's om mensen van de islamcultuur weg te halen. De regeringen promoten obsceniteiten en vulgariteiten om de jeugd te vernielen.'
Hafiz Mohammad Saeed is de oprichter van de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Taiba en het hoofd van Jamaat-ud Dawa, de liefdadigheidsorganisatie die als dekmantel daarvoor dient. Die ontstond in 1991 in de schoot van Al-Qaida en de Pakistaanse taliban. Hafiz Saeed beperkt zich in zijn aanval op België en Frankrijk vooralsnog tot woorden, maar hij werd India's meest gezochte terrorist door zijn vermoedelijk aandeel in de bloedige aanslagen op hotels in Mumbai in november 2008. Zeker 175 mensen kwamen daarbij om het leven. Sinds eind 2008 zit Saeed onder huisarrest.
Saeed werd nooit aangeklaagd voor de aanslagen in Mumbai, maar dat betekent niet dat hij zich niet ongerust moet maken. Nog deze maand eiste India nog maar eens de uitlevering van Hafiz Saeed en 21 andere Pakistani's die bij de aanslagen betrokken zouden zijn. Maar de relaties tussen India en Pakistan zijn niet van die aard dat zulke verzoeken zomaar worden ingewilligd.
Behalve Frankrijk en België moest overigens ook Zwitserland eraan geloven in het vrijdaggebed. Dat komt omdat de Zwitsers onlangs in een referendum voor een verbod op minaretten bij moskeeën hebben gestemd.
N.B.: Waar bemoeit deze persoon zich mee? Nooit gehoord van VLAANDEREN VLAAMS, SPAANDEREN SPAANS en op SINT-ANNEKE ..MOSSELEN! (m.a.w.: Baas in eigen land!)
Twee Belgen steken Atlantische Oceaan over in roeiboot
Twee Belgische avonturiers zijn erin geslaagd om met een roeibooot de Atlantische Oceaan over te steken. Bart Verboven en Christophe Sepot zijn 109 dagen onderweg geweest. Dat heeft VTM zondag in Het Nieuws bericht.
De twee oceaanroeiers, Bart Verboven uit Herentals en Christophe Sepot uit Zoersel, vertrokken eind januari in Gran Canaria, op de Canarische Eilanden, en bereikten zaterdagavond Frans-Guyana.
Doel was het Caraibische Antigua, maar door de sterke stroming eindigden ze veel zuidelijker. Gedurende 109 dagen hebben ze om beurten 2 uur moeten roeien, twee weken langer dan er eten voorzien was.
Op 25 mei worden de twee opnieuw thuis verwacht. Eerst nemen ze vakantie.
"Handel blauwvintonijn moet gebaseerd zijn op levenscyclus, niet op winst"
"Als we de blauwvintonijn werkelijk willen beschermen, moet de handel gebaseerd zijn op de natuurlijke levenscyclus van de tonijn, en niet op kortetermijnwinst."De internationale kritiek op de Japanse import van de Atlantische blauwvintonijn groeit, nu de soort bijna uitgestorven is. Het land slaagde er onlangs in een verbod op internationale handel in de blauwvintonijn te blokkeren.
Dat zegt tonijnexpert Wakao Hanaoka van Greenpeace Japan in een reactie op de blijvende import door Japan. Het land slaagde er onlangs nog in om een verbod op blauwvintonijnhandel te blokkeren.
Blijven jagen De blauwvintonijn is de laatste toevoeging aan de controversiële Japanse lijst met geïmporteerde, bedreigde zeedieren. Bovenaan de lijst staat de walvis, waar Japan op jaagt onder het motto dat het voor "wetenschappelijke doeleinden" is. In 1986 werd de commerciële walvisvaart verboden.
Cites Japan is tegen een verbod op de export van Atlantische blauwvintonijn, een voorstel van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (Cites). Cites is een internationale overeenkomst tussen regeringen die ervoor moet zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten hun overleven niet bedreigt.
Geen extra maatregelen Tijdens de laatste bijeenkomst, in maart in Doha, werden geen nieuwe maatregelen aangenomen om het zeeleven te beschermen.
Japan wist tijdens de Cites-conferentie met succes een verbod op de internationale handel in blauwvintonijn te blokkeren. Het land werd daarbij gesteund door ontwikkelingslanden, waarbij Japan - volgens berichten in de media - intensief gelobbyd zou hebben.
80 procent minder
Uit wetenschappelijke onderzoek is gebleken dat de populatie blauwvintonijn tussen 1975 en nu met 80 procent is afgenomen. Het International Committee of the Conservation of Atlantic Tuna (Iccat), een intergouvernementele visserijorganisatie, wordt ervan beschuldigd overbevissing toe te staan.
Populair
De blauwvintonijn is populair zijn in Japanse restaurants. Het Japanse ministerie van Visserij erkent dat de tonijn beschermd moet worden, maar stelt dat Japan dat alleen maar kan doen door de tonijnimport strikt te controleren. "Alle blauwvintonijnimport moet een certificaat hebben waaruit de herkomst blijkt en de import moet voldoen aan Iccat-quota. Dat is een garantie voor duurzaam management", zegt Kenji Fukui van het ministerie van Visserij. (ips/edp)
Oost-Afrikaanse landen willen meer water van de Nijl
Zeer tegen de zin van Soedan en Egypte willen de Oost-Afrikaanse landen een groter aandeel aan water van de rivier de Nijl krijgen. Ministers van Oeganda, Ethiopië, Tanzania en Rwanda ondertekenden vrijdag in het Oegandese Entebbe een overeenkomst die het monopolie van Caïro en Khartoem moet breken.
Een verdrag dat nog uit de koloniale tijd stamt, bepaalt dat Egypte aanspraak maakt op het gebruik van 90 procent van het Nijlwater.
Voor de Oost-Afrikaanse landen aan de Nijl en het Victoriameer gaat het er vooral om ook tegen de wil van Egypte en Soedan in, irrigatieprojecten, stuwdammen en waterkrachtcentrales langs de langste rivier van Afrika te kunnen doordrukken. De voorbije jaren kregen vooral Kenia, Ethiopië en delen van Oeganda af te rekenen met droogte en een tekort aan water. (belga/mvdb)
Goudvis kan 40 worden, sterft bij meeste mensen al na half jaar
Een goudvis kan wel 40 jaar oud worden, maar leeft bij de gemiddelde huisdierbezitter nog niet eens een half jaar. Dat geldt ook voor een konijn, dat zeker 10 jaar kan worden maar als huisdier slechts zo'n drie jaar oud wordt.
Dat stelt het Nederlandse Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) bij de start van de Week van het Huisdier. Thema dit jaar is het houden van huisdieren, omdat op dat gebied volgens het centrum nog veel te verbeteren valt.
Het LICG heeft onder meer 'bijsluiters' gemaakt voor allerlei soorten huisdieren, waarin toekomstige baasjes alles kunnen lezen over kosten, verzorging, huisvesting en gedrag van het gewenste beest.(anp/mvl)
Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft zijn nettowinst tijdens het eerste kwartaal zien dalen met bijna 40 procent. Ongunstige wisselkoersen en productieproblemen met de superjumbo A380 van dochter Airbus wogen op de winst.
European Aeronautic, Defence and Space Company boekte een nettowinst van 103 miljoen euro in het eerste kwartaal, 39 procent minder dan een jaar eerder. De operationele winst (ebit) daalde zelfs met 64 procent tot 83 miljoen euro. De omzet nam wel 6 procent toe tot 9 miljard euro.
"De A380 blijft wegen op onze winstcijfers", luidde het bij EADS. Dochter Airbus heeft tweeënhalf jaar vertraging met de ontwikkeling van deze superjumbo. Vorig jaar werden slechts tien toestellen geleverd, de helft van het geplande aantal. Dit jaar zouden er minstens twintig de fabriek moeten uitgaan.
Airbus leverde in het eerste kwartaal 122 vliegtuigen, tegen 116 in dezelfde periode in 2009. De vliegtuigbouwer zag de omzet met 6 procent stijgen tot 6,3 miljard euro en is goed voor twee derde van de EADS-omzet.
EADS behoudt zijn jaarprognoses van een stabiele omzet, een ebit van zowat 1 miljard euro en net als in 2009 een 500-tal leveringen bij Airbus. Topman Louis Gallois zegt "voorzichtig optimistisch" te zijn dat de luchtvaartindustrie stilaan uit het dal kruipt. (belga/edp)
In Krakau moet je zijn voor de cultuur! De stad herbergt immers niet minder dan 25 procent van het totale Poolse aanbod aan musea. Je vindt er echter ook talloze clubs, bars en heel wat amusement. Een perfecte bestemming voor een lenteweekend dus.
Voordelige hotels in Krakau Aae Mosquito...v.a. 26/nacht Quality Hote...v.a. 26/nacht Wyspianski H...v.a. 28/nacht Demel Hotel ...v.a. 28/nacht Galicya Hotelv.a. 30/nacht Rt Galicya H...v.a. 30/nacht W.M Hotel Sy...v.a. 32/nacht Hotel System...v.a. 36/nacht Hotel Demelv.a. 36/nacht Langiewicza ...v.a. 42/nacht
Tot in de 17e eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen en werd het frequent bezocht door kunstenaars en wetenschappers. Dit is vandaag de dag nog te merken aan de vele prachtige gebouwen, imposante kerken en interessante musea. Ook de Jagiellonski universiteit, die al sinds 1364 haar stempel op de stad drukt, getuigt van een rijk verleden. En waar er studenten zijn, is er feest! Wist je dat het stadsdeel rond het Oude Stadsplein het meeste aantal bars per viekante meter ter wereld telt?! Hier kun je gegarandeerd tot diep in de nacht uitgaan.
Wandelvriendelijk historisch centrum
Krakau is niet al te groot en het best bezoek je de stad te voet. De meeste bezienswaardigheden liggen immers op wandelafstand van het Oude Stadsplein, Rynek Glówny, een van de mooiste en met zijn oppervlakte van 200 bij 200 meter een van de grootste pleinen van Europa. Op en rond het Oude Stadsplein vind je talrijke historische gebouwen waaronder de Heilige Maagd Maria-kerk, de Sint-Adelbertkerk, de Lakenhallen en de Raadhuistoren.
Jazz en Pools bier
Heb je van al het wandelen dorst gekregen, dan kun je voor een Poolse Zywiec of Tyskie terecht in een van de 125 cafés, bars en clubs van de stad. De meeste bevinden zich op kelderniveau en bieden naast een lekker Pools biertje ook swingende jazzconcerten aan. Krakau draagt niet voor niets de titel van hoofdstad van de Poolse Jazz. Een bezoek aan de Harris Piano Jazz bar is dan ook een absolute must.
Een bar naar ieders smaak
Wil je de sfeer van het oude Polen opsnuiven, dan moet je naar Jama Michalika. De bar dateert uit 1895 en is daarmee een van de oudste van de stad. Paparrazi is vooral bekend bij de buitenlanders. Hier tref je een internationaal publiek aan en vind je kranten uit verschillende landen. Wil je doorgaan tot in de vroege uurtjes, breng dan een bezoek aan het ondergrondse Insomnia. Het complex bestaat uit verschillende zalen met elk een eigen sfeer: een zaal om uitbundig te dansen, een die voornamelijk als bar dienst doet en een waar je in clubzetels gezellig kunt praten.
Zoutmijnen en Auschwitz
In Wieliczka, op ongeveer 15 km ten zuidoosten van Krakau, ligt een van de oudste en grootste zoutmijnen ter wereld. Treed in de voetsporen van beroemdheden als Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe en Dmitri Mendeleev en bewonder de talrijke in het rotsachtige zout uitgehouwen beelden, het ondergrondse meer en de indrukwekkende Sint Kinga Kapel. Uiteraard ook de moeite waard is een bezoek aan het vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz, op zo'n 60 km ten westen van Krakau. Ga naar de plaats waar o.a. Anne Frank een tijdje heeft verbleven en ervaar zo een stukje geschiedenis. (Orbiville.be)
Volgens onderzoekers van de School of Medicine aan de John Hopkins universiteit in Baltimore, zou rode wijn de kans dat je iets overhoudt aan een beroerte doen afnemen.
In rode druiven werd namelijk de stof resveratrol aangetroffen, die zou de aanmaak van een bepaald enzym in ons lichaam stimuleren. Net dat enzym beschermt ons tegen de schadelijke gevolgen van een beroerte.
De onderzoekers kwamen tot de conclusie na tests op muizen. De dieren die resveratrol toegediend kregen, herstelden beter van een beroerte dan de normale muizen.
Toch is het niet verstandig om grote hoeveelheden rode te wijn te drinken. Wetenschappers zijn het er over eens dat de kans op een beroerte toeneemt door alcoholgebruik.
Resveratrol is in kleinere hoeveelheden terug te vinden in noten, frambozen en bosbessen.
Een beroerte of CVA (Cerebrovasculair Accident) betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan door een klontertje dat het bloedvat verstopt (herseninfarct) of door een bloedvat dat scheurt (hersenbloeding). De symptomen zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het getroffen hersendeel.
Een vroegtijdige behandeling kan deze gevolgen beperken. Daarom is het belangrijk om snel te reageren. Elke minuut telt immers. Als medische behandeling binnen de 3 uur start, is de kans op herstel merkelijk groter. Om snel op een juiste manier te kunnen reageren, moet u een beroerte leren herkennen.
Klachten die op een beroerte kunnen wijzen:
Uw been, hand of arm voelt opeens heel slap.
U heeft geen of een voos gevoel in één kant van uw lichaam of gezicht.
U kunt plotseling maar met één oog zien of een wazig zicht uit een of beide ogen
U begint plots trager of onsamenhangend te spreken
U begrijpt opeens helemaal niet meer wat iemand zegt.
U voelt zich opeens duizelig en valt bijna op de grond.
U heeft plots zeer hevige hoofdpijn.
Als familielid of getuige kan u een beroerte herkennen aan volgende verschijnselen:
Mond: mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden. Vraag aan het slachtoffer om te lachen of om zijn tanden te laten zien.
Arm of been verlamd. Vraag de persoon om beide armen tegelijk horizontaal naar voor te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let erop of een arm wegzakt of ongecontroleerd beweegt.
Spraak: Ga na of het slachtoffer moeite heeft met spreken. Laat desnoods een zin herhalen of stel vragen.
Indien een van deze symptomen zich voordoet, moet u zo snel mogelijk de hulpdiensten alarmeren (112). Laat het slachtoffer rusten en geen inspanningen meer doen. Installeer het slachtoffer in een comfortabele houding en ondersteun het slachtoffer aan de verlamde zijde tot de ziekenwagen arriveert.
Zelfs als de waarschuwingstekens slechts enkele minuten duren, is het aan te raden om zo snel mogelijk uw arts te raadplegen of naar een dienst spoedgevallen te gaan.
Een derde van de patienten met een beroerte heeft in de dagen tot weken voor de beroerte deze waarschuwingstekens al gehad gedurende enkele minuten. Deze voorbodes van een beroerte worden ook TIA (transiente ischemische aanval) of mini-beroerte genoemd. Als de oorzaak van een TIA tijdig opgespoord wordt kan de beroerte zelf voorkomen worden.
Toekenningsprocedure voor windmolenpark op zee on hold
De toekenning van de laatste concessie voor een windmolenpark voor de Belgische kust zal nog een tijdje op zich laten wachten. Na klachten van de scheepvaartsector werd de procedure "bevroren", maar het is wachten tot na de verkiezingen alvorens de nieuwe regering de draad weer kan oppikken.
Er is in elk geval nog niet beslist of de procedure dan helemaal van nul opnieuw zal worden opgestart, benadrukt men op het kabinet van ontslagnemend minister van Energie Paul Magnette.
Het was De Tijd die vrijdag de kat de bel aanbond. Volgens de zakenkrant kregen de drie kandidaten voor de laatste - en meest begeerde - concessie onlangs te horen dat ze allemaal naast de toekenning grijpen. Electrabel, een consortium met onder meer Electrawinds en één met het Nederlandse Eneco waren kandidaat.
Volgens De Tijd zal het heropstarten van de procedure vermoedelijk extra kandidaten aantrekken. Toch is daar nog niets over beslist, beklemtoont men bij Magnette. Door de val van de regering blijft de procedure voorlopig opgeschort, zonder dat gekozen werd om al dan niet met de huidige drie kandidaten voort te gaan. Dat is een zaak voor de volgende bewindsploeg.
Het stuk Noordzee in kwestie ligt op 45 kilometer van de Belgische kust en beslaat een gebied van 57 vierkante kilometer. Aangezien de scheepvaartsector vreest voor hinder op sommige vaarroutes, werd het dossier voorlopig op non-actief gezet.
SINT-TRUIDEN/HOOGSTRATEN - De aardbeien zijn uitzonderlijk duur. Op de veilingen worden recordprijzen neergeteld voor een bakje: maandag liefst 10 euro voor een kilo, gisteren 6 euro.
Bij Colruyt betaalden consumenten gisteren tot 7,59 euro voor een bakje Belgische aardbeien van 500 gram, en dat in hartje mei. 'Dat is inderdaad uitzonderlijk duur', zegt Tony Debock, verantwoordelijke fruit en groenten bij Colruyt. 'Op woensdag (vandaag dus, nvdr) zal de prijs zakken naar 5,99 euro voor een bakje, omdat de prijzen op de veiling iets gezakt zijn. Maar ik vrees alweer voor de komende dagen.'
In vergelijking met vorige jaren zijn de aardbeien peperduur: 'Op dezelfde dag vorig jaar stonden de rode vruchten op 3,5 euro voor een bakje, in 2008 zelfs maar op 2,5 euro', zegt Tony Debock. 'De vruchten zijn op de veiling op één week tijd 2,5 keer duurder geworden. Maandag betaalden we op de veiling liefst 10 euro voor een kilo, nu is de prijs iets gezakt naar 6 euro per kilo.'
Groene vruchten
De reden is niet ver te zoeken. Door het slechte weer zijn de vruchten bijzonder schaars. De telers klagen dan ook steen en been. 'De winter was donker en vertraagde de oogst al', zegt teler Jos Schoofs uit Zepperen. 'Enkele mooie en zonnige dagen in april leken de achterstand te herstellen. Maar de voorbije week ging het van kwaad tot erger. De productie viel tot de helft terug. De aardbeien blijven groen.'
De schaarste bij de Belgische bedrijven valt samen met het tekort aan buitenlands aanbod. Ook in Spanje viel de oogst tegen. 'Grootwarenhuizen uit heel Europa moeten bij ons kopen. Op dit ogenblik leveren alleen België en Nederland nog aardbeien', stelt Jos Meesters van Veiling Haspengouw vast. 'Rond de feestdagen is er ook altijd meer vraag naar aardbeien', zegt directeur Gaston Opdekamp van de Veiling Hoogstraten. 'Ook dat is een factor voor de hoge prijs.' De veilingen verwachten deze week geen verbetering omdat de temperaturen te laag blijven.