Waar moet je dit jaar naartoe en welke evenementen kun je maar beter nu al in je agenda noteren? Dit zijn enkele reisideeën voor 2011.
Januari
In navolging van steden als Turijn en Lyon wil Gent de winterse sfeer doorbreken met een driedaags gratis festival, waarbij gevels, straten en pleinen na valavond in een kunstzinnige en sfeervolle verlichting worden gehuld. Het startschot wordt gegeven op donderdag 27januari. Tegelijk met het lichtfestival loopt in het nieuwe stadsmuseum Stam een tentoonstelling over verlichting in de Arteveldestad. Gent is onlangs door Lonely Planet opgenomen in zijn top-tien van stedenbestemmingen. www.gent.be
Februari
In Essoyes, een dorp in de zuidelijke Champagne (Aube), in de buurt van Troyes, heeft de schilder Auguste Renoir zijn laatste levensjaren doorgebracht. Met de opening van een nieuw bezoekerscentrum, begin februari, wil het dorp zich nog nadrukkelijker op de toeristische kaart zetten. Het nieuwe centrum wordt het vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door het dorp, waar zich onder meer de tuin en het atelier van Renoir bevinden. Er zijn ook wandelpaden uitgetekend, met onder meer reproducties van landschappen die door Renoir op doek zijn gezet en die je nu met de hedendaagse setting kunt vergelijken. De laatste halte is het kerkhof, waar de schilder en zijn familie begraven liggen. 'Du côté de Renoir' is tevens een poging om Essoyes als een artiestendorp in de regio vorm te geven. www.renoir-aube-champagne.com
Maart
Op 17 maart 1861 werd in Turijn officieel het koninkrijk Italië uitgeroepen. De datum wordt het sluitstuk van een reeks evenementen en herdenkingen die naar aanleiding van de 150e verjaardag van het eengemaakte Italië op het getouw zijn gezet. Vooral in Turijn, de eerste hoofdstad van de nieuwe staat en de voormalige koningsresidentie van het Huis Savoye, zijn enkele interessante tentoonstellingen gepland. Ook de Giro d'Italia, die op 7 mei begint, zet de eenmaking van Italië in de kijker: de eerste (ploegen)tijdrit gaat van de koningspaleizen in Venaria Reale naar Turijn. http://eng.italia150.it
April
Eind april krijgen de Britten weer volop de kans om hun fascinatie voor de royals te laten blijken. En uit onderzoek blijkt dat de toeristische industrie voor en na het huwelijk van prins William en Kate Middleton, op 29 april, flink zal meeprofiteren van de interesse voor plaatsen en evenementen die met de koninklijke familie in verband worden gebracht. In dat verband wordt zelfs gesproken van een half miljard pond aan extra opbrengsten. www.visitbritain.be * De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires neemt de fakkel als wereldboekenhoofdstad over van Ljubljana.
Mei
Een van de culturele topevenementen in eigen land wordt ongetwijfeld de opening van het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Het nieuwe gebouw aan het Hanzestedenplein zal onderdak bieden aan het nieuwe stadsmuseum van de Scheldestad, dat zal kunnen putten uit de collecties van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Volkskunde-, etnografisch museum en het Vleeshuis. De openingstentoonstelling, Een verhaal van het beeld, focust op de belangrijke rol die Antwerpen en Vlaanderen hebben gespeeld in de westerse beeldcultuur van de 16de en 17de eeuw. Het Eilandje, de wijk waar het nieuwe museum is gevestigd, zal door de opening zijn rol als culturele trekpleister bevestigd zien. Rond de openingsdatum (17 mei) staan een hoop evenementen geprogrammeerd. www.mas.be * Eind mei is Oostende weer het mekka voor watersportliefhebbers, met het festival Oostende voor Anker.
Juni
In 2011 is het honderd jaar geleden dat met de bouw van de Filmstudio Babelsberg, bij Potsdam, werd begonnen, de Europese tegenhanger van Hollywood. Het hele jaar door zijn er bijzondere evenementen en thematische rondleidingen gepland. In de zomermaanden vinden verschillende bioscoopvoorstellingen in open lucht plaats, zowel in Potsdam als elders in Brandenburg. De films worden getoond op plaatsen waar zij werden opgenomen of op plaatsen waar een link bestaat tussen de desbetreffende locatie en de film. www.filmjahr.potsdam.de
Juli
Deze maand wordt in Peru de honderdste verjaardag van de ontdekking van de Incasite van Machu Picchu herdacht. De stad, hoog in de bergen gebouwd als residentie voor de Inca-koning Pachacuti, werd nooit ontdekt door de Spanjaarden en bleef onaangeroerd tot de komst van de Amerikaanse wetenschapper Hiram Bingham, in 1911. Sedertdien geldt het als de toeristische topattractie van het land, met jaarlijks meer dan een half miljoen (vooral buitenlandse) toeristen. Afgelopen jaar kwam Machu Picchu in het internationale nieuws toen honderden buitenlandse toeristen dienden te worden ontzet nadat de regio ten zuidoosten van Cuzco getroffen werd door zware regens en overstromingen. Sedertdien doet men er alles aan om de toegangspoort tot de site, het stadje Aguascalientes, weer in optima forma te herstellen. De lokale autoriteiten en toeristische industrie hopen immers dat de festiviteiten gedurende dit feestjaar de belangstelling voor de site opnieuw zullen aanzwengelen een beetje vergelijkbaar met 2007 toen de bezoekersaantallen, na de uitverkiezing tot één van de nieuwe wereldwonderen, fors toenamen. www.peru.info
Augustus
Wil je wat anders dan je jaarlijkse vakantie naar de Côte d'Azur, laat je dan leiden door een culturele hoofdstad of een themajaar. In 2011 zijn het Finse Turku (www.turku2011.fi) en de Estse hoofdstad Tallinn (www.tallinn2011.ee) de Europese Culturele Hoofdsteden. Toch verwacht de toeristische industrie ditmaal geen toeristische stormloop op beide bestemmingen. Dit jaar staat ook de Ecuadoraanse hoofdstad Quito (www.quito.com.ec) in de kijker, als 'Cultural Capital of the Americas'. Sirte, in Libië, is dan de Arabische Culturele Hoofdstad. Het Canadese Vancouver combineert de 125ste verjaardag van zijn stichting met de titel van Canadese Cultuurhoofdstad. Nepal hoopt in 2011 extra toeristen te lokken met een 'Visit Nepal Year'. Het mikt op 1 miljoen bezoekers (http://nepaltourismyear2011.com). Ook Sri Lanka, dat sinds november opnieuw rechtstreeks wordt aangevlogen vanuit Brussel, wil dit jaar extra bezoekers lokken (www.srilanka.travel).
September
In Nieuw-Zeeland wordt begin september de aftrap gegeven van het WK rugby. Nog in het najaar kondigt Toerisme Oostende een nieuwe, digitale wandelroute aan die gewijd is aan Marvin Gaye. * In een zijgebouw van het paleis van Versailles wordt een nieuw luxehotel geopend. Het Hotel du Grand Contrôle zal worden gerund door een Belgische groep.
Oktober
Vanaf 4 oktober zit Europalia in het ritme van de samba. Brazilië is het eerste Zuid-Amerikaanse land waaraan een heel Europaliafestival wordt gewijd. Europalia wil met tal van tentoonstellingen en evenementen een beeld geven van de moderniteit van het land, dat de komende jaren een toeristische topper lijkt te zullen worden, onder meer door het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen (Rio) in 2016. www.europalia.eu * Het Bolsjojtheater van Moskou zou in het najaar, na een jarenlange renovatie, weer opengaan. Het vijfde Legoland-themapark opent de deuren in Florida. * Gent herdenkt met het Maeterlinckfestival (oktober-april 2012) de honderdste verjaardag van de uitreiking van de Nobelprijs literatuur aan de Gentenaar Maurice Maeterlinck, de enige landgenoot die de prijs ooit heeft ontvangen.
November
Wereldwijd zijn nog 28plaatsen in de running om deel uit te maken van de lijst van zeven natuurlijke wereldwonderen. De organisatie die ook verantwoordelijk was voor de uitverkiezing in 2007 van de 'nieuwe' wereldwonderen (zoals de Taj Mahal, Machu Picchu en de site van Petra, in Jordanië), wil op 11november de laureaten bekendmaken. Bij de genomineerden onder meer de watervallen van Iguazu, op de grens van Argentinië en Brazilië, de Tafelberg in Kaapstad, de Kilimanjaro, de Galapagosarchipel, het Groot Barrièrerif in Australië, de baai van Halong in Vietnam en het eiland Jeju, in Zuid-Korea. www.new7wonders.com
December
Op 14december zal het exact honderd jaar geleden zijn dat ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens voet aan de grond zette op de geografische Zuidpool. Amundsen trad daarmee in de voetsporen van een poolreiziger van eigen bodem, Adrien de Gerlache. Ons land heeft trouwens nog steeds een wetenschappelijke basis op de Zuidpool. In januari 2012 reist een Belgische groep in het spoor van Amundsen en de Gerlache naar de Zuidpool.
Dree kuininge, dree kuininge, géft mich nen nîeven houwd.
Do stonte ze dan, Achil, Lewîej en Palle. Palle hàà zèn smouwl zwèt gemakt bé houlle. Zoe te zien hàà ter al vuil vrààlîes gekeust, want zè gezicht stond vol roewej plèkke va leupestift.
Zé gélle wéal an t beëdele, bènde lourejàsse, lachte ne mètkromer as ze bé heum passaide. E békke réspèkt ver noubel minse, riep Achil. En zélle voets al zingende:
Wélle klopte an bé Héroudes zèn duir.
Héroudes de kuinink kwamp zèllever vuir.
m Spraak bé e vals hét: Wous zîet er de joungste van déé dréé zoe zwèt? Al és m zwèt, m és bekènd. m Es de kuinink van t Oriënt.
Gélle kount pàze de minse vuil plezîer hàne bé déé dréé kastaars. Uiveral kraige ze sènte.
Do wéëre àch intige aîrreke déé ter schan uiver prake. Wouws és t muigelèk dà déé lèstekante ston de bé¨dele. Dà ze van t stad dà loête gebuire és n schàn. Màà wà dà déé malkontènte minse ni wiste, dà was dà Achil, Lewîej en Palle dà zingé ni ver hun aige tès daie. Ze wéëre no den daiker gegon ver m gon te vroge àch zélle iet koste douwn ver dèrrem minse, en déan hàà hun op het gedacht gebràcht ver gon te zinge. Zoe zie gélle mar dà ter tàch nàg vuil minse zén be e goei het.
De sportdienst van de stad Tienen staat in voor de overkoepelende organisatie en de coördinatie van het aanbod van de 50+ Sportclub. Voor slechts 7 euro per jaar word je lid en ben je automatisch verzekerd voor alle activiteiten. Daarnaast betaal je voor sommige activiteiten een beperkt deelnamegeld.
Hoewel de 50+ Sportclub zich in eerste instantie vooral naar de leeftijdscategorie van 50- tot 65-jarigen richt, zijn ook jongere en oudere deelnemers welkom. Alle lessen zijn aangepast aan de fysieke conditie van de deelnemers. Het gaat om gymnastiek, aquagym, trimzwemmen, yoga, netbal en badminton. De meest populaire sporttak is het fietsen.
De infonamiddag vloop van 13 tot 17uur in cultuurzaal Manège op het St.-Jorisplein (Kazerne) in Tienen. (R. Billen)
Het huis Namen: de Bostsestraat: niet zo lang geleden
TIENEN - Paul Kempeneers hielp met het thuisbrengen van bijgaande foto. Het straatnaambord zegt 'Huidevettersstraat'.
Dr. Paul Kempeneers: 'Rechts begint inderdaad de Huidevettersstraat. De huizen tussen deze straat en de Moespikvest zijn allemaal verdwenen. Aan de linkerzijde staan de huizen er nog. Op de hoek is nu een groot appartementsgebouw, op de plaats van de vroegere 'Wildeman'. Op een prentkaart vond ik (tot mijn verbazing) nog het opschrift "Hotel de l'Homme Sauvage".'
'Het grote hoekhuis op de hoek van de Bostsestraat en de Huidvettersstraat heette eeuwenlang 'Namen', soms ook 'Klein Namen'. Het was zeker tot na 1837 een brouwerij. In mijn drie delen Thuis in Thienen (p. 837-838, met verwijzing naar kaart 57) bespreek ik de hele geschiedenis van dit huis van rond 1370 tot aan de afbraak bij de overwelving van de Borggracht (rijksweg 279).'
Dit deel van de Bostsestraat (en de rij gebouwen van de Huidevettersstraat tot aan houthandel Giroulle) verdwenen bij de overwelving van de Borggracht en de aanleg van de 'Invalsweg' eind jaren zeventig. Daar ligt nu een grasperk. De foto zit in een reeks die voor Het Nieuwsblad werd gemaakt voor de werkzaamheden. (R. Billen)
Heeft er nog iemand beelden van de (winkels en cafés in de) Bostsestraat?
Raadsel opgelost
Het Huis Namen lag aan de Bostsestraat, hoek Huidevettersstraat. Het is samen met de helft van de beide straten verdwenen voor de invalsweg (1976?).
Merkwaardig hoeveel er rondom de Bostsestraat is veranderd sedert de aanleg van de Invalsweg (op de Borggracht). Onze publicatie van een hoekhuis, gefotografeerd na 1970, leidde tot een hele speurtocht. Het vermoeden dat het ging om de hoek Bostsestraat-Huidevettersstraat (nu een grasperk) wordt nu bevestigd. Dr. Paul Kempeneers vond dat het huis de naam 'Namen' (op de weg naar Namen) droeg. Leopold Delande vergeleek met een oudere foto en had zijn twijfels: 'Toen die foto genomen werd was er toen een bakkerszaak (Delande). Schuin tegenover staat een hoger huis dan de andere dat bestaat nog steeds.' Ging het op de foto veeleer niet om de Hoegaardenstraat of de Driemolenstraat?
Daarop werd het huis herkent op een foto vanuit een andere hoek en daarop bleek dat op het kruispunt wegwijzers stonden naar Centrum, Leuven, Diest, Hannuit, St.-Truiden. Het verkeer moest duidelijk nog door de stad. Toen vond Paul Kempeneers de kadasterrnumers: 'Het is het huis Namen, kadasternummer G 573, met links G 574, dit is het klein poortje links van de cafédeur. Ik heb het hoekhuis nog eens vergeleken met mijn kadasterplannen. Alles klopt. Namen is nu een deel van het grasperk. Er vlakbij heeft de kapper Pierre Goeleven gewoond (in 1935 was zijn kapperszaak gelegen Huidevettersstraat 41). Zijn zoon Jean-Pierre woont in Kortenaken.'
En ja hoor, Jean-Pierre Goeleven reageert op zijn beurt: 'Dat huis ken ik .Nadien is de bakker Delande daar komen wonen... tot dat het afgebroken werd. Zijn bakkerij bevond zich ter hoogte van de aanplakbrief " Bouglione . In de linkerhoek van Bouglione was in feite een klein huisje waarin de schoenlapper met de vrolijke naam Lijeske woonde. Links van hem woonde de beenhouwer Huyghens. Mijn ouders woonden ernaast in de Huidevetterstraat nr 51.'
Een man komt heel enthousiast thuis: "Trees, pak je koffers, pak je koffers! "Wat is er dan?" vraagt zijn vrouw. "Ik heb veertig miljoen gewonnen bij de Lotto!!!" roept de man. "Oh, wat geweldig! zegt de vrouw, wat moet ik pakken: zomer- of winterkleren?" "Maakt niet uit, zegt de man, als je maar oprot!"
Een gewezen echtpaar is ook na de scheiding op goede voet met elkaar gebleven. Als de man zijn arm heeft gebroken, belt hij op een avond de gewezen echtgenote op en vraagtof zij hem misschien in het bad wil helpen. Ze komt, helpt hem voorzichtig in de badkuip en begint zijn rug in te zepen. Al gauw merkt ze dat er aan de voorkant iets begint te bewegen. "Ach, wat schattig, zegt ze gevleid, hij kent me nog."
.
Een weduwe van 75 wil graag een nieuwe vriend en zet een zoekertje in de krant met de volgende mededeling: "Ben een 75 jarige vrouw, zoek man van ongeveer dezelfde leeftijd, mag me niet slaan, mag niet vreemd gaan en moet goed zijn in bed." Enkele dagen later gaat de deurbel: een grijze, oude heer zonder armen en benen in een rolstoel. "Je denkt toch niet dat ik ga overwegen om met jou iets te beginnen? Je hebt zelfs geen armen!", zegt ze. "Dus kan ik je niet slaan!", antwoordt de oude heer. Ja, maar!, zegt het vrouwtje, je hebt ook geen benen!" "Dus kan ik ook niet vreemd gaan! sputtert hij. De vrouw fronst de wenkbrauwen en vraagt: "En lukt alles nog een beetje in bed?" Waarop de oude :"Ik heb toch op de bel gedrukt?!
..
Een bejaarde man wordt rond vijf uur wakker met een ochtenderectie. Hij wekt zijn echtgenote en zegt: "Voel eens, wat gaan we hiermee doen?" Zijn vrouw antwoordt hem: Als ik jou was, zou ik hem nu eens goed wassen nu de rimpels er eventjes uit zijn."
.
Hotelrekening
Een koppel op weg huiswaarts, besluit na een vermoeiende vakantie, om wat uit te rusten in een hotelletje langs de weg. Ze vragen de receptionist om hen over vier uren weer te wekken. Bij vertrek krijgen ze een rekening gepresenteerd van 350 euro. De man ontsteekt in woede. De receptionist en de manager vertellen dat dit de standaardtarieven zijn. Het hotel beschikt over een riante sauna met massage, een zwembad met Jacuzzi, allemaal ter beschikking van de ge - eerde gasten. Elke avond een optreden van de beste artiesten uit Parijs, Londen en Amsterdam. De man zegt dat ze daar geen gebruik van hebben gemaakt. De manager blijft echter bij zijn verhaal: 'Het is hier, dus u had er gebruik van kunnen maken'. De man schrijft morrend een check uit en overhandigt die aan de manager. Daarop roept deze verbaasd uit:!
Maar mijnheer, dit is een check voor slechts 100 euro!
Klopt, zegt de man,
'Ik heb u 250 euro in rekening gebracht voor het vrijen met mijn vrouw'.
'Maar dat heb ik niet gedaan', roept de manager verontwaardigd. Daarop antwoordt de man, 'Ze was hier, dus u had er gebruik van kunnen maken'.
.
Nix spreke niederlandski Een beeldmooie Russin trouwde met een Vlaamse bouwingenieur en ze leefden gelukkig samen in Antwerpen. De arme vrouw had het erg moeilijk met de Nederlandse taal, maar ze slaagde er toch in
een goede relatie te hebben met haar man. Maar telkens ze levensmiddelen moest gaan kopen stond ze voor een echt probleem.
Op een dag ging ze naar de beenhouwer. Ze wilde kippenbillen koper, maar had er geen flauw idee van hoe ze dat moest uitleggen. Dus kakelde ze als een kip, hief haar rok omhoog en wees naar haar benen.
De beenhouwer begreep haar gebaren en gaf haar de kippenbillen.
Wat later had ze kippenborsten nodig.
Ze kakelde weer als een kip, knoopte haar bloes open en wees naar haar borsten.
Weer had de beenhouwer haar direct begrepen en hij gaf haar de kippenborsten.
Enkele dagen nadien wilde de arme sloor worsten kopen. Ze zag niet in hoe ze zich deze keer verstaanbaar kon maken en bracht gewoon haar MAN mee ...
(Hallooooooo, haar man sprak VLAAMS !!!!!!!)
Logisch maar niet legaal, legaal maar niet logisch! Na gebuisd te zijn op het examen logistics en organisatie gaat een student de confrontatie met zijn professor aan. Student:"Professor, begrijpt U wel iets over het onderwerp?" Professor:"dat spreekt van zelf, zo niet was ik geen professor." Student:"goed, dan wil ik U nu graag een vraag stellen. Indien U mij het correcte antwoord kan geven,aanvaard ik de buis op mijn examen, als U echter het antwoord schuldig blijft geeft U mij een A op mijn werk." Professor:"Oké, wat is de vraag?" Student:"Wat is legaal, maar niet logisch, logisch maar niet legaal en daarbij noch logisch of legaal?" Na lang nadenken en alles in overweging te nemen blijft de professor het antwoord schuldig en verandert zoals afgesproken de examenpunten in een A. Nogal gefrustreerd, besluit de man die vraag aan zijn beste student voor te leggen. Deze antwoordt direct:"Kijk professor, U bent 65 jaar en gehuwd met een vrouw van 30 jaar. Dat is legaal maar niet logisch. Uw vrouw heeft een minnaar van 25 jaar, dat is logisch maar niet legaal. Maar het feit dat U de minnaar van Uw vrouw een A geeft voor zijn examen alhoewel hij gebuisd is, is niet logisch en ook niet legaal". ..
De directeur roept zijn secretaresse bij zich... Daisy, ik stel je een bonus voor. Het principe is eenvoudig. Ik werp 500 euro op de grond. Indien je die kan oprapen voor ik je heb kunnen penetreren,dan is dat geld voor jou !! De dame vraagt bedenktijd over het voorstelom er met haar partner over te praten. Thuis verklaart zij de toestand aan haar man. Die lijkt wel geïnteresseerd. Man: We kunnen dat hier thuis toch eens uitproberen en indien het lukt dan verdien je een aardige zak centen !! Haar man gooit een biljet van 500 euro op de grond maar, nog voor hij ook maar zijn broekriem heeft kunnen ontgespen, heeft zijn vrouw het geld reeds opgeraapt. Ze proberen het nog een keer, en deze keer heeft hij zelfs niet de kans om zijn gulp open te ritsen. Tevreden zegt hij : Schat, aanvaard het voorstel van je baas en je zal morgen in het geld zwemmen !! Wanneer hij de volgende avond zijn vrouwgaat ophalen, schrikt hij zich een bult. Haar haar is totaal in de war, haar kleren verkreukeld en zij waggelt als een halfdronken slet over het voetpad... Uitzinnig vraagt hij haar : Wat is er verdorie met jou gebeurd ?? Vrouw: Mijn baas heeft me geroepen.......heeft 500 euro op de vloer gegooid. Hij :En...ben je er niet in geslaagd zoals gisterenavond ?? Zij :Denk je dat dit gemakkelijk is ? ...met allemaal muntstukjes van 1 eurocent !!!!!
.
Nootjes Een man en zijn vrouw zitten 's avonds samen naar tv te kijken. De man is pindanootjes aan het eten en tracht ze in zijn mond te werpen. Echter, op een gegeven moment stoot zijn echtgenote hem aan net op het ogenblik dat hij weer eens zo'n nootje in zijn mond wil werpen en het belandt in zijn oor. Met verwoede pogingen probeert hij het los te peuteren, maar hoe hard hij ook zijn best doet, hij slaagt er enkel in om het steeds dieper en vaster in zijn oor te duwen.
De man en zijn echtgenote zijn bijna ten einde raad en zijn al van plan om een dokter te bellen, als hun dochter thuiskomt met haar nieuwe vriend. Die jongen bekijkt de man, steekt zijn twee vingers in de man zijn neus en zegt hem te blazen. Het pindanootje vliegt uit zijn oor. De dochter en haar liefje verdwijnen, de echtgenote is enorm opgelucht en exstatisch na het aanschouwen van dit staaltje en vraagt opgewonden aan haar man: 'Wat denk je dat die jongen later zal worden?' Waarop de man antwoordt: 'Aan de geur van zijn vingers te oordelen waarschijnlijk onze schoonzoon.'
.
De passagiers van een vliegtuig zitten allemaal op hun plaats en wachten op de piloten om te vertrekken . Twee mannen komen uit de personeelskamer achterin en stappen traag naar de cockpit.
Ze dragen een pilotenuniform en een donkere bril. De ene heeft een hond aan de leiband en de andere tikt met een witte stok voor zich uit op de vloer...
Ze bereiken de cockpit zonder problemen en sluiten de deur achter zich..
Verschillende passagiers lachen wat zenuwachtig naar elkaar, fronsen hun wenkbrauwen of doen alsof ze het als een leuke grap willen beschouwen.
Enkele seconden later starten de motoren en begint het vliegtuig over de startbaan te rijden. Het toestel gaat steeds sneller, maar het stijgt niet op. Door de venstertjes zien de passagiers dat het vliegtuig recht op een uitgestrekt meer afstevent, aan het einde van de startbaan. Het vliegtuig raast nu aan zeer hoge snelheid vooruit en verschillende passagiers beginnen te beseffen dat ze nooit zullen opstijgen en dus in het meer zullen terechtkomen. Er wordt uit vele kelen luid gegild, maar net op dat ogenblik trekt het vliegtuig lichtjes op en komt het zonder problemen van de grond.
De passagiers komen stilaan tot bedaren en praten nog wat na over die angstaanjagende "joke". Enkele minuten later is het incident vergeten.
In de cockpit betast de piloot het dashboard, vindt de automatische piloot en zet hem in werking.
Plots zegt de piloot : "Weet je wat me soms bang maakt?" "Neen?", zegt de co-piloot.
Een van dees dagen beginnen ze te laat te gillen en dan zijn we der allemaal aan."
..
Op een goede dag liep Gaston over de markt in Lier. Toen hij plotseling z'n maat André zag rijden in een zo goed als nieuwe jeep.
Hij herkende de jeep, die was van Mia. André stopte bij Gaston met een grote grijns op z'n gezicht. 'Allee,André, hoe komt gij aan die jeep?' 'Die heeft Mia aan mij gegeven', antwoordde André. 'Aan u gegeven? Ik weet dat ze je graag ziet, maar een nieuwe jeep, da's toch wel straf!'
'Awel Gaston, laat me je vertellen hoe dat komt: we reden samen in de jeep ergens op een zandweg in Kessel. Plotsklaps zet Mia de jeep in vierwielaandrijving en sjeest de bossen in. Ze parkeerde de jeep, stapte uit, deed al haar kleren uit en zei: 'André, neem wat ge wilt ! ' Dus nam ik de jeep .....
'André, ge zijt ne slimme vent! Die kleren hadden u toch nooit gepast !!!! '
Een Marokkaanse vrouw komt bij mijn vriendin, die een fotowinkel heeft in Kontich, om een pasfoto te laten maken.
Het is 17.45 u en de winkel sluit om 18.00 u.
Na 9 fotos is de vrouw nog niet tevreden, maar vermits t reeds 18.15 u is, vraagt mijn vriendin om toch maar een foto te kiezen, want het is al na sluitingstijd;
Bon, foto gekozen, foto betaald en de Marokkaanse vrouw gaat buiten. Ze vergeet echter haar kasticket mee te nemen;
Geen probleem denkt mijn vriendin, en zwiert t ticket in de papiermand.
De volgende dag echter komt de Marokkaanse vrouw terug om haar kasticket te vragen want zonder kasticket betaald het O.C.M.W. haar de kosten van de pasfoto niet terug
Moet er geen zand zijn.
Dit is echt geen mop, echt gebeurd.
..
Een jonge Arabier vraagt aan zijn vader: "Papa, waarom hebben jullie zo'n bizarre hoed op jullie hoofd?" Vader: "Awel da's een kap en die beschermt ons in de woestijn tegen de zon" Zoon: "Ah, zo!.......maar.... papa?" Vader: "Ja jongen!" Zoon: "Wat voor een raar kleed dragen jullie!" Vader: "Da's een burka die ons lichaam beschermt tegen de hevige woestijnzon". Zoon: "Da's goed!...zeg... papa?" Vader: "Zeg eens.... jongen." Zoon: "Waarom die eigenaardige schoenen aan jullie voeten?" Vader: "Ah..ja, dat zijn muiltjes. Die heb je in de woestijn echt nodig om je voeten niet te verbranden." Zoon: "Oke, ...maar.... papa?" Vader: "Wat nu...jongen?" Zoon: "Waarom wonen wij dan in Molenbeek?"
Natuurpunt onderscheidt twee van zijn vrijwilligers
TIENEN - Natuurpunt Velpe-Mene reikt zijn Gouden Gorzen uit aan Georges Buelens (Boutersem) en Frank Claessens (Bierbeek). De jaarvergadering vond plaats in Vissenaken-Sint-Pieter.
2010 was het jaar van de biodiversiteit, 2011 is het jaar van de vrijwilliger. De toekenning van van de Gouden Gorzen 2011 staat dan ook in dit teken. De gouden gorzen worden toegekend aan Georges Buelens uit Boutersem en Frank Claessens uit Bierbeek.
Georges Buelens is sinds de jaren 70 actief als medeconservator van de Snoekengracht (Vertrijk) toen het eerste reservaat in de streek. Sindsdien is Georges ononderbroken permanent in de weer geweest bij het beheer van het gebied, de maandelijkse opmeting van de waterstanden, de rondleidingen en gidsbeurten, vrijwillig natuurbeheer en begeleiding van educatief natuurbeheer. Daarnaast is Georges Buelens een begrip voor al wie aan natuureducatie denkt. Hij gidst voor de Week van het Bos, de Gemeenteschool van Boutersem, van de St.-Pietersschool van Korbeek-Lo en van de school van Roosbeek. Maar ook inzet in de gemeentelijke milieuraad en Gecoro zijn voorbeeldig.
De gouden gors wordt eveneens toegekend aan Frank Claessens. Frank trekt de werkgroep Biodiversiteit die door de gemeente Bierbeek ingesteld is in uitvoering van het gemeentelijk charter voor de biodiversiteit. Als eerste realisatie kon de kolonie ingekorven vleermuis ontsnappen aan de klassieke behandeling van kerkzolders. Maar in het programma werden ook verschillende poelen aangelegd of hersteld, houtwallen aangelegd. Frank is ook al 10 jaar medeconservator van het Koebos en geen inzet ook bij het concrete uitvoerende werk noch bij het rondleiden van mensen is Frank teveel. De basiscursus en daarna de vervolmakingcursus motorzagen was een investering die ondertussen door de inzet van de vrijwilliger. (R. Billen)
Boeing start nieuwe jaar met miljardencontract voor 38 vliegtuigen
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing start het nieuwe jaar met het binnenrijven van een miljardencontract voor 38 nieuwe toestellen van het type 737. CIT Group Inc wil zijn vloot van ruim 300 commerciële vliegtuigen verder uitbreiden, zo hebben beide bedrijven gemeld.
Het nieuwe contract wordt geraamd op 3,15 miljard dollar (2,37 miljard euro) en omhelst 15 toestellen van het type 737-900 en 23 van het type 737-800. Daar bovenop bevat de deal een optie voor de aankoop van nog eens zeven vliegtuigen. Tussen 2014 en 2017 zouden alle toestellen geleverd moeten worden.
De Belgische bakkerijketen Le Pain Quotidien opent dit weekend een eerste vestiging in het Indiase Mumbai. De Indiase lifestylepers noemt het een van de belangrijkste culinaire evenementen van het jaar. Het is de 152ste vestiging van de exclusieve broodjeszaak. Niet slecht voor een bedrijfje dat twintig jaar geleden begon in de schaduw van de Brusselse beurs.
Het Indiase publiek kijkt reikhalzend uit naar de komst van Le Pain Quotidien. De Indiase versie van het lifestyleblad Vogue besteedde uitgebreid aandacht aan de Belgische nieuwkomers. De Indiase lifestyleblog Mumbai Boss zette de Belgen zelfs helemaal bovenaan zijn lijstje van belangrijkste nieuwe restaurants in Mumbai (het vroegere Bombay).
'Er wordt inderdaad benieuwd uitgekeken naar Le Pain Quotidien', zegt Mumbai Boss-blogster Nayantara Kilachand. 'Hun imago gaat de Belgen vooraf. De klanten hier zijn benieuwd naar authentieke broodgerechten. Ik denk dat ook de gemeenschappelijke tafel veel klanten zal bekoren. Je mag ook de ligging niet vergeten: pal in de hipste buurt van Mumbai. Le Pain Quotidien kan een echte hotspot te worden.' Sterk imago Met zijn eerste filiaal in boomtown Mumbai (met om en bij de 14 miljoen inwoners de grootste Indiase stad), schuift Le Pain Quotidien aan op de Indiase markt. Een groeimarkt, waarop de Belgen één van de eersten zijn in hun branche. 'Het is een enorm voordeel wanneer je first mover kunt zijn in een dergelijke omgeving', zegt Pieter Vermeersch, die de oprichting van internationale filialen coördineert. 'Je kunt als kleinere speler een voorsprong opbouwen tegen de machinerie van multinationals als Starbucks. Ongetwijfeld worden zij binnenkort ook actief in India, maar tegen die tijd hebben wij hopelijk al een sterk imago uitgebouwd.'
Groeiende middenklasse Oprichter Alain Coumont toont zich in een interview met Vogue alvast optimistisch over zijn Indiase avontuur. 'Ik ben altijd gefascineerd geweest door India. De klanten hier zijn erg geïnteresseerd in nieuwe restaurantconcepten. Bovendien vielen onze filialen in New York, Londen en Dubai ook in de smaak bij Indiase expats daar.'
Toch lijkt een bezoekje aan de Belgische bakker nog niet voor elke Indiër weggelegd. 'India kent momenteel een sterk opkomende middenklasse', zegt ook Pieter Vermeersch. 'Meestal gaat het om jonge dertigers met een stevig inkomen. Een bezoek aan onze zaak hoort bij die nieuw verworven status.'
Dansaertstraat Met het filiaal in Mumbai telt Le Pain Quotidien nu wereldwijd 152 vestigingen en meer dan 3.500 medewerkers. In 2009 was het bedrijf goed voor een omzet van 125 miljoen euro. Niet slecht voor een Belgisch bedrijf, dat in 1990 bijna per toeval ontstond. Het verhaal van Le Pain Quotidien begint immers met één bakkerij in de Brusselse Dansaertstraat. Alain Coumont, die zijn sporen verdiend had als chef in enkele Brusselse restaurants, was het beu dat hij in Brussel nergens ambachtelijk zuurdesembrood vond dat echt bij zijn gerechten paste en begon dat dan maar zelf te bakken.
Noodgedwongen kleedde Coumont de gelagzaal van zijn prille zaak aan met een mengelmoes van tweedehands meubilair, waarvan de centrale tafel de grote blikvanger was. Le Pain Quotidien was geboren. Medeoprichter en geldschieter Luc Van Oostende - hij runde een café, zijn vrouw de broodjeszaak Dagelijks Brood - ging vanaf 1998 zijn eigen weg. Sindsdien opende hij een waaier succesrijke horecazaken in binnen- en buitenland.
Tafel als handelsmerk Twintig jaar later is die centrale tafel nog steeds het handelsmerk van Le Pain Quotidien. Of je nu in Brussel aanloopt, in New York of in Tokyo: overal staat de grofhouten tafel centraal. Volgens trendwatcher Herman Konings is ze cruciaal voor het succes van Coumonts bakkerij. 'Bij de laatste Belgische Restaurant Concept Awards kwamen vijf van de zes finalisten aanzetten met zogenaamde conviviale tafels', zegt Konings. 'Le Pain Quotidien is wat dat betreft een absolute trendsetter geweest.' Konings ziet het succes van de gemeenschapstafel als een gevolg van de hedendaagse sociale media. 'Mensen zoeken een tegengewicht voor de gedigitaliseerde communicatie die hun leven beheerst. Ze verlangen naar analoog contact. Al blijft het beperkt tot een knipoog wanneer je de chocopasta doorschuift naar je tafelgenoot, toch heb je weer echt contact gehad met je buur. Ongetwijfeld hunkeren ook veel buitenlandse klanten naar die specifieke vorm van ontspanning. Het ambachtelijke sfeertje van Le Pain Quotidien speelt daar perfect op in. Met hun doorleefd uitziende interieurs komen ze tegemoet aan het verlangen naar authenticiteit van de klanten.'
Starbucks Die ongedwongen huisstijl met veel aarde- en tarwetinten moet echter ook doen vergeten dat de gemoedelijke bakkerij, met zijn dikke boterhammen en gemeenschappelijke chocopotten op tafel, eigenlijk deel uitmaakt van een middelgrote multinational. 'Die worden algauw verdacht wanneer ze te nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig zijn', zegt Konings. 'Denk maar aan Starbucks: die hebben in veel grote steden een vestiging op zowat elke straathoek, die bovendien ook als twee druppels water op alle andere lijkt. Na een tijd begint de consument zich daar vragen bij te stellen. Bij Le Pain Quotidien hebben ze dat goed begrepen: alle vestigingen ademen wel dezelfde sfeer, maar het zijn nooit exacte kopieën van elkaar. Je zult hen ook niet snel grootse reclamecampagnes zien opzetten, want dat vloekt met hun kleinschalige imago. Maar intussen veroveren ze wel de hele wereld. Op fluistertoon.'
Boterham is big business Pieter Vermeersch beaamt dat er bij de voorbereiding van een nieuw filiaal niets aan het toeval wordt overgelaten. Het bedrijf heeft een speciaal team in dienst, dat intensief samenwerkt met de overzeese partners om ervoor te zorgen dat het nieuwe filiaal zonder veel problemen van de grond komt. 'De mensen met wie we samenwerken worden door ons uitvoerig gescreend én begeleid. We willen alleen samenwerken met bedrijven die ervaring hebben in onze sector en in staat zijn om in onze naam een regio verder te ontwikkelen.'
Ook de menukaart wordt altijd lichtjes aangepast aan de plaatselijke trends. 'We leiden mensen op om met typische basisingrediënten te werken. Je kunt in Mumbai even goed een stevige boterham bestellen als in onze vestiging in Brussel. Maar we bieden evenzeer plaatselijke specialiteiten aan', zegt Vermeersch.
Anderzijds wordt het interieur en meubilair verzorgd door de mensen die ook de Belgische vestigingen aankleden. Twintig jaar na de opening van de eerste vestiging is het avontuur van Le Pain Quotidien nog niet ten einde. 'In de komende jaren zal er zeker in India veel veranderen', meent Vermeersch. 'De concurrentie zal niet wachten om een graantje mee te pikken. Daar moeten we op inspelen.' Tegelijkertijd zijn er plannen voor nieuwe filialen in India en Japan. Of hoe een simpele boterham big business wordt.
Kelly Brook vindt haar borsten "een grote teleurstelling". De 31-jarige Britse actrice-model-presentatrice poseerde vorig jaar voor Playboy en is weliswaar trots op haar natuurlijke voorgevel, maar vindt het sneu dat ze de potloodtest niet meer glansrijk doorstaat.
Groot maar niet superpront
"Het zijn de mijne, dat is er leuk aan. Ze zijn niet fake, maar ze hangen wel een beetje. Ze zijn niet meer superpront, omdat ze zo groot zijn. Dat is een reuze teleurstelling voor mij. Als ik mijn beha uittrek, floepen ze naar beneden".
Angelina en Halle
Kelly stelt dat ze te veel schrik heeft om onder het mes te gaan. "Een borstlifting is niets voor mij. Ze nemen je tepels eraf, en dat zou ik echt niet willen ondergaan". Meteen geeft ze mee naar wiens melkklieren ze opkijkt: "Angelina Jolie en Halle Berry, die hebben pas mooie borsten".
Tegen 2051 zullen in België nauwelijks nog rokers te vinden zijn. Dat zegt Citigroup als het percentage volwassen rokers verder blijft afnemen zoals dat sinds de jaren zestig begon. De bank adviseert haar beleggers om hun aandelen in de tabaksindustrie voorlopig te houden, zo staat in de weekendeditie van de Britse krant The Telegraph te lezen.
Citigroup voorspelt dat over vijftig jaar nauwelijks rokers overblijven in de ontwikkelde landen. In Australië verwacht de groep dat er over pakweg zeventien jaar geen rokersmarkt meer zal zijn. Voor België, met twintig procent volwassen rokers, heeft de tabaksindustrie nog veertig jaar respijt. Gelijkaardige voorspellingen zijn er ook voor Nederland. Duitsland en Frankrijk ontspringen de dans, voor Frankrijk wordt roken vanaf 2118 een zeldzaamheid en voor Duitsland vanaf 2280.
Dat het percentage rokers in de westerse wereld in rechte lijn blijft dalen ligt volgens de analisten aan een rookverbod, een stijgend bewustzijn van de gezondheidsrisico's, verhoogde taksen en de verplichte aanpassing van verpakkingen.
Citigroup berekende wat de gevolgen van het afnemend roken in de westerse wereld betekent voor de takaksindustrie. Die zal in de toekomst vooral haar pijlen op ontwikkelingslanden moeten richten, al worden er tot 2020 nog steeds stijgende winstcijfers in het Westen verwacht. Citigroup verlaagde haar beleggersadvies wel van 'buy' naar 'hold'.
'Ik ben er op de eerste plaats om mensen te helpen, niet om ze op de vingers te tikken.' Dat zegt VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx (46).
Zo'n taaladviseur is overigens een typisch Vlaams verschijnsel. Ook VTM heeft er een. Maar bij andere omroepen in Europa bestaat de functie niet.
Ruud Hendrickx woont in Herent en groeide op in Tienen. Daar kreeg hij de liefde voor de taal te pakken. 'Toen ik van school kwam, zat ik op de schoot van mijn overgrootvader gefascineerd te kijken naar de ondertitels op de televisie-uitzendingen van de BRT. Die zinnetjes onder aan het scherm spraken tot mijn verbeelding.'
De fascinatie voor taal bleef, ook later toen Hendrickx naar de middelbare school ging. Daar deed zijn leraar Nederlands Paul Kempeneers de vonk overslaan. 'Tijdens het laatste jaar secundair in de Provinciale Normaalschool trok hij met ons naar de markt van Tienen om er te luisteren naar wat mensen vertelden en vooral hoe ze dat deden. Paul Kempeneers was geboeid door taalkunde. Door hem ging ik in Leuven Germaanse filologie studeren, waar ik koos voor de richting algemene taalwetenschap.'
Na zijn studie bleef Ruud Hendrickx drie jaar aan de slag als medewerker van Guido Geerts, hoogleraar Nederlandse taalkunde. Hij deed er onder meer onderzoek naar het verband tussen het taalniveau van eerstejaarsstudenten en hun slaagkansen. De resultaten van dat onderzoek waren er nog niet toen hij in 1990 de KU Leuven verliet om bij de VRT aan de slag te gaan als eindredacteur vertaling en ondertiteling. 'Bij de vertalingen vroegen we ons af: is het juist wat er staat en ligt het goed in de mond, want het gaat tenslotte over spreektaal. Bij de ondertiteling moesten we uiteraard ook letten op spelfouten.'
Niet bij de BBC
Toen taaladviseur Eugène Berode (ook een Tienenaar) in 1998 met pensioen ging, vroeg de VRT zich af of de functie door één persoon zou worden ingevuld of door een team. Uiteindelijk koos de openbare omroep ervoor om opnieuw met één gezicht naar buiten te komen: Ruud Hendrickx. 'Maar het werk doe ik niet alleen. Er is een werkgroep waarin een dertigtal mensen zitten die er mee op toezien dat het taalcharter in hun afdeling wordt nageleefd. Maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de programmamakers zelf.'
De VRT heeft als taaladviseur Ruud Hendrickx. Bij VTM ziet Jan Schoukens erop toe dat de taal die op de commerciële zender wordt gesproken, voldoet aan de norm. 'Die functie was er van bij de oprichting van VTM', zegt Hendrickx. 'Ook De Standaard en Het Nieuwsblad hadden met Ludo Permentier (uit Hoegaarden) een taaladviseur in de redactie. Maar het blijft uniek in Europa. Onlangs hebben we het nog gevraagd op een vergadering van de European Broadcasting Union (EBU) en daar bleek dat andere Europese omroepen zo'n functie niet hebben. Ook de BBC heeft geen taaladviseur.'
Hier Spreekt Men Nederlands
De reden waarom Vlaamse omroepen een taaladviseur hebben, heeft te maken met de positie van het Nederlands in Vlaanderen. Van het moment dat het Nederlands naast het Frans de officiële taal werd in België, was er naast de dialecten ook behoefte aan een standaardtaal. Tot de jaren negentig gold daarvoor de norm van Nederland. Vlaanderen spiegelde zich aan het Nederlands boven de Moerdijk. Tot enkele jonge taalkundigen - waaronder Ruud Hendrickx - vonden dat er ook erkenning moest zijn voor de Vlaamse variant van de standaardtaal.
'Dat was toen revolutionair', vertelt Hendrickx. 'Tot dan toe werd in Vlaanderen gestreefd naar de Noord-Nederlandse norm. In 1998 hebben we het bestaansrecht van de Belgische variant in het taalcharter van de VRT gezet. In 2007 verdween het eruit omdat het zo vanzelfsprekend was geworden. Ook de Taalunie heeft nu een meerpolige visie op de standaardtaal en erkent zowel de Nederlandse, de Vlaamse als de Surinaamse variant.'
Niet enkel de visie op de standaardtaal, ook de manier waarop met taalzuivering wordt omgegaan, is geëvolueerd. Ook bij de VRT.
In de tijd van Berode werden medewerkers op hun taalfouten gewezen via de beruchte blauwe briefjes. 'Nu willen we op de eerste plaats hulp bieden', zegt Hendrickx. 'Niet mensen op de vingers tikken. Zo ben ik vaak het eerste proefkonijn om de tekst van een documentaire op zijn helderheid en duidelijkheid te checken. Niet enkel bij de VRT, ook in de maatschappij is dat opgeheven vingertje verdwenen. In de jaren zestig waren er in de scholen ABN-kernen die het Algemeen Beschaafd Nederlands promootten en hadden Joos Florquin, Fons Fraeters en Annie Van Avermaet op de BRT de rubriek Hier Spreekt Men Nederlands, waarin ze de kijkers vertelden wat ze wel en niet moesten zeggen.'
'Nu nemen we een voorzichtigere houding aan. Omdat taal evolueert, is het niet altijd vanzelfsprekend wat standaardtaal is en wat niet. We hanteren binnen de VRT de vuistregel: je mag de kijker niet ergeren, want een geërgerde kijker kijkt niet naar wat je vertelt. Voor radio geldt uiteraard hetzelfde: als je met een woord een grote groep luisteraars irriteert, gebruik het dan niet want dan breng je je boodschap niet over. Zo zijn groter dan of groter als voor taalkundigen beide even goed. Maar omdat iemand in de zeventiende eeuw bedacht heeft dat enkel groter dan correct is, storen veel mensen zich eraan als je groter als gebruikt. Luisteraars en kijkers houden ook niet van clichés. Uitdrukkingen als naar de toekomst toe en ik heb zoiets van kan je beter mijden.'
De gevoeligheid is generatiegebonden. Zo storen oudere luisteraars en kijkers zich nog wel aan het verkeerd gebruik van 'noemen' in de betekenis van 'heten', maar jongeren liggen er niet wakker van. 'Als die oudere generatie sterft, zal de gevoeligheid daarvoor vermoedelijk mee verdwijnen', zegt Hendrickx.
Taaltips worden via mail naar iedereen binnen de VRT verspreid. Maar ook buitenstaanders kunnen zich gratis op die taalmail abonneren. 'Dat zijn er intussen twintigduizend', zegt Hendrickx. 'En de vragen naar advies zijn heel anders. VRT-medewerkers vragen meestal hoe een woord wordt uitgesproken, gebruikers van buitenaf willen weten hoe het wordt geschreven.'
Gratis abonneren op de VRT-taalmail kan via vrttaal.net.
De Gentse haven sloeg in 2010 één miljoen ton meer over dan het vorige recordjaar 2008. Met 48 miljoen ton totale goederenoverslag kende de haven een groei van bijna een derde tegenover het crisisjaar 2009.
"Dit overtreft onze stoutste dromen", aldus havenschepen Christophe Peeters (Open Vld). "Zowel de goederenoverslag via de zeevaart als via de binnenvaart boekt ongeziene groeicijfers. Ook de export van goederen registreerde een record en bovendien blijkt de diversiteit van de haven een grote troef te zijn om meer overslag te boeken."
Met één miljoen ton meer overslag in 2010 overtreft Gent het recordjaar 2008 (47 miljoen ton). Het totale goederenverkeer steeg met 29 procent tot 48 miljoen ton in vergelijking met 2009. De goederenoverslag via zeevaart kende een ongeziene groei van 31 procent: van 20,8 miljoen ton naar 27,3 miljoen ton. Ook de overslag via binnenvaart kende een grote groei van 25,5 procent: van 16,5 miljoen ton naar 20,7 miljoen.
"Hiermee neemt het belang van de haven van Gent als knooppunt tussen zeevaart en binnenvaart almaar toe. Er worden dan ook meer goederen via binnenvaart doorgevoerd naar het achterland."
Export via zeeschepen
Het nieuwe record werd vooral behaald door de toename van de export via zeeschepen: de voorbije zes jaar steeg het aandeel van 20 procent naar 25 procent.
"We willen groeien naar een stabiele 50 miljoen ton, maar elke ton die erbij komt is niet alleen goed voor de cijfers, maar ook voor de toegevoegde waarde en de tewerkstelling."
De hele Leuvense binnenstad - dit is het volledige gebied binnen de ring - wordt vanaf 30 januari zone 30. Het stadsbestuur wil met deze maatregel de leefbaarheid in het stadscentrum verhogen. Ook in sommige deelgemeenten wordt op termijn zone 30 ingevoerd. Rond de zomer komt een groot stuk van Kessel-Lo als eerste aan bod, zeggen de schepenen Dirk Robbeets (sp.a) en Herwig Beckers (CD&V).
Schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets wijst erop dat het stadsbestuur de invoering van deze maatregel al jaren voorbereidde door heel wat straten en pleinen opnieuw aan te leggen om ze veiliger te maken voor voetgangers en fietsers.
Op enkele plaatsen waar nu nog sneller gereden wordt dan 30 kilometer per uur, staan overigens nog werkzaamheden op stapel. Zo zal het autoverkeer op de Bondgenotenlaan sterk verminderen eens het Fochplein opnieuw is aangelegd en een stuk van de aanpalende Tiensestraat verkeersvrij is gemaakt.
Dertig doet deugd
De invoering van de zone 30 gaat gepaard met een grote communicatiecampagne met als centrale slogan 'dertig doet deugd'. Winkelende bezoekers van de binnenstad zullen lolly's krijgen om aan te geven dat het stadsbestuur met de zone 30 een rustige, ontspannen stad nastreeft.
De politie zal de normale controles uitvoeren, maar het is volgens schepen van Mobiliteit Herwig Beckers zeker niet de bedoeling om "de naleving van deze maatregel er repressief in te stampen".
Openbaarvervoermaatschappij De Lijn sensibiliseert haar chauffeurs om de snelheidsbeperking minutieus na te leven.
De grootste klok van de Dom in Keulen, ook wel Dikke Peter genoemd, heeft zijn klepel verloren. Volgens het aartsbisdom ontstond het probleem tijdens het luiden van de bellen voor Driekoningen.
De klepel is volgens diaken Raimund Witte in twee delen gebroken. Voor de reparatie moet een smid in de arm worden genomen. Experts zullen vrijdag onderzoeken hoe groot de schade precies is. Grootste ter wereld De kerkklok in de Dom is de grootste ter wereld met vliegende klepel. De kerkklok weegt 24.000 kilo, de klepel 700 kilo. De grootste klok van de Dom luidt alleen nog op kerkelijke feestdagen, als een paus of de aartsbisschop van Keulen sterft of als een oorlog wordt beëindigd.
Symbool van eenheid
De St. Petersglocke, zoals de klok officieel heet, werd in 1923 gegoten op instigatie van de toenmalige burgemeester van Keulen en latere eerste bondskanselier van West-Duitsland, Konrad Adenauer. De klok is een symbool van de eenheid van Duitsland en het Duitse volk en van de verzoening tussen de volkeren, aldus kardinaal Karl Joseph Schulte bij de inhuldiging in 1924. De klok werd dan ook geluid bij de vereniging van West- en Oost-Duitsland op 3 oktober 1990.
De Dom van Keulen geldt al sinds de 19e eeuw als symbool van de eenheid van Duitsland. De bouw van de gotische kathedraal, die in 1248 was begonnen, werd toen als gezamenlijke inspanning van tal van Duitse staten voltooid. De Dom van Keulen is de meest bezochte toeristische trekpleister van Duitsland.