TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
27-01-2011
Superjacht 'Monaco'
Extravagant superjacht is replica van Monaco
Voor de superrijken die maar geen afscheid kunnen nemen van hun geliefde Monaco, is er wellicht een oplossing in zicht. Britse designers dromen er immers van om een drijvende replica te bouwen van het prinsbisdom. Volgens kenners zal dit zonder twijfel het duurste jacht ooit worden.
Het schip met de toepasselijke benaming 'Streets of Monaco' zal maar liefst 150 meter lang zijn. Om een idee te geven: dat is de helft van een uit de kluiten gewassen olietanker.
Opmerkelijk is dat het superjacht miniversies bevat van bekende trekpleisters van het dwergstaatje zoals het racecircuit van Monte Carlo, het beroemde casino, Hotel de Paris, La Rascasse en het Loews Hotel. Verder zijn er ook zwembaden, sauna's , stoombaden, tennisvelden, een cinema en een bibliotheek aanwezig. Het meest in het oog springend is het circuit voor go-karts met een tunnelcomplex op het dek. Klein detail: wie deze Streets of Monaco bestelt, krijgt er ook meteen een duikboot bij.
Indien het schip werkelijk gebouwd wordt, zal het prijskaartje oplopen tot 840 miljoen euro. Hiermee steekt 'Streets of Monaco' het paradepaardje van Roman Abramovich naar de kroon. Zijn superjacht 'Eclipse' kostte 795 miljoen euro en wordt aanzien als het duurste schip van de wereld maar voor hoelang nog?
Schepen Martine Rens: 'Normaal worden er dan geen huwelijken gepland, maar ik maak voor Valentijn graag een uitzondering. Wie zich geroepen voelt om die dag in het huwelijksbootje te stappen, kan zich melden bij de dienst burgerlijke stand in het stadhuis.' (R. Billen)
Nederlandse patiënten wijken naar ons land uit voor een ruilorgaan. Intussen sterven Belgische patiënten op wachtlijsten. 'Op termijn betekent de opname van buitenlandse patiënten de doodsteek voor ons systeem', vindt professor Johan Vanhaecke.
NikolasVanhecke;
Jaarlijks krijgt een twintigtal Nederlanders in Vlaanderen een nieuw orgaan. Ze komen naar België om de strenge criteria en lange wachtlijsten in eigen land te omzeilen. Nederland heeft minder orgaandonoren dan België. Maar daardoor verlengen die Nederlandse patiënten de Belgische wachtlijsten, terwijl nu al patiënten sterven terwijl ze op de wachtlijst staan.
'Natuurlijk moeten we menselijk blijven, maar de cijfers tonen aan dat onze solidariteit problematisch is', vindt huisarts en oud-senator Patrik Vankrunkelsven. 'We kunnen ons dat eigenlijk niet veroorloven. In 2009 overleden achttien Belgische hartpatiënten terwijl ze op een wachtlijst stonden.'
Evenwicht verstoord
Ook professor Johan Vanhaecke van het transplantatiecentrum in Leuven ziet het met lede ogen aan. 'Op termijn betekent dat de doodsteek voor ons systeem. We benadelen de Belgische patiënten.'
'Een gelijkaardig probleem doet zich trouwens voor tussen Duitsland en Oostenrijk, dat net zoals België kiest voor het systeem waarbij iedereen donor is, tenzij hij bezwaar maakt. Kleine landen met een sterk donorsysteem worden zo verantwoordelijk voor een bevolking die vele malen groter is. Dat is niet houdbaar.' In België zijn er 26 donoren per miljoen inwoners, in Nederland is dat amper de helft.
De Nederlanders kunnen in België terecht omdat beide landen deel uitmaken van Eurotransplant. Die organisatie centraliseert gegevens over patiënten en beschikbare organen. Ze ziet er ook op toe dat het aantal gegeven organen min of meer in evenwicht is met het aantal dat een land krijgt. 'Maar voor België is dat evenwicht ernstig verstoord', zegt Vankrunkelsven. 'Ons land levert in realiteit meer organen dan het krijgt, omdat Nederlandse patiënten die op onze wachtlijsten staan, worden opgenomen als Belgische transplantatie. Dat vertekent het beeld.'
Transferregels herzien
Eurotransplant houdt nog maar sinds 2009 de nationaliteit van de ontvanger bij en rekent dat nog niet door in de balans per land. 'Er is geen letterlijk tekort aan organen in Europa', vindt Vanhaecke. 'We moeten er gewoon voor zorgen dat zoveel mogelijk potentiële donoren dat ook in realiteit worden.'
Dat kan door een aanpassing van de Nederlandse wet, maar België heeft daar niets aan te zeggen. Een tussenoplossing die wel binnen de mogelijkheden ligt, schuilt in de beperking van Nederlandse patiënten op Belgische wachtlijsten en een herziening van de transferregels binnen Eurotransplant.
Opschudding in zodiakland na een artikel in de Sunday's Star Tribune! Volgens astronomen zit onze dierenriem er al duizenden jaren naast door de afwijkende aardas. Daarom willen zij een nieuw sterrenbeeld toevoegen aan de twaalf bestaande. Wie tussen 29 november en 17 december geboren wordt, is een Ophiuchus of Slangendrager. Paniek, want dat werpt de hele horoscoop natuurlijk helemaal door elkaar.
Dat komt omdat een sterrenbeeld oorspronkelijk door de Babyloniërs aan een pasgeborene werd toebedeeld op basis van het gesternte waarin de zon op dat moment stond. Maar na duizenden jaren is er daarop een afwijking van ongeveer één maand. Zo zouden Vissen eigenlijk Watermannen zijn.
Astrologie vs astronomie Maar astrologen hebben het over "oud nieuws" en zeggen dat we ons geen zorgen moeten maken over de verschuiving in onze sterrenbeelden. De westerse astrologen gebruiken over het algemeen een systeem dat gestoeld is op de seizoenen en niet op het wetenschappelijke Babylonische systeem dat op het gesternte gebaseerd is.
Tattoos weghalen Op het internet ontstond toch enige paniek na het "oude nieuws". Was onze horoscoop sowieso dan altijd al fout? Zullen de voorspellers die nu gaan aanpassen met een dertiende teken van de dierenriem? "En wat met mijn tattoo met mijn sterrenbeeld?", vroeg een ongeruste 'believer' zich op Twitter af. Collega's in hetzelfde schuitje wilden hun tattoo meteen laten weghalen.
Voor het geval u een Slangendrager bent, geven we nog mee dat het dertiende teken van de dierenriem geassocieerd wordt met genezing, verlichting, geneeskunde en hogere opleiding, volgens de Seatlle Post-Intelligencer.
HOEGAARDEN - Meester Albert Guilluy wist in zijn gedenkschriften 25 van de 35 brouwerijen in Hoegaarden te lokaliseren. Van tien ervan ontbreekt het adres. En de jongste jaren is weer veel verdwenen.
Meester Guilluy: 'Vergeet niet dat er ooit 35 werkende brouwerijen waren in Hoegaarden. Tot nu toe ken ik zeker 25 plaatsen waar eens een brouwerij in werking was.Ik heb er zelf vier nog weten brouwen: Loriers, Cipers, Ladeuze (Brasseur) en Tomsin (+buurman Celis). Ik wilde nagaan of de 'kapel' van het oude rusthuis Sint-Jozef ooit een brouwerij was. Al de gegevens wijzen in die richting, legende evenals werkelijkheid. Waarom dit alles opnemen in een biergeschiedenis? Er is in Hoegaarden al zoveel teloor gegaan. Daarom.'
Guilluy schreef zijn bevindingen neer in 2007 (?). Hij zag dus gebouwen teloorgaan zoals Den Engel en Tomsin in de recente tijden. In de drie jongste jaren werd nog meer gesloopt: Fernand Vanhagendoren Stoopkensstraat, brouwerij Pot Gasthuissstraat, Oscar Vanhaegendoren Stoopkenstraat... Niet dat het op zich waardevolle panden waren, maar op een gedenksteen aan de Gasthuisstraat na is er geen herinnering bewaard. Straks gaan ook de smidse, met schoorsteen, aan het Paenhuys teloor en de door Guilluy vernoemde kapel van het rusthuis.
Ooit is betreurd dat de brouwinstallatie van Tomsin (Vroente) verhuisd is naar Bokrijk. Guilluy deelt die kritiek niet. Gelukkig is daar alles bewaard, zo stelt hij. In extremis kon de koperen brouwketel nog worden gered. Hij was al weggenomen voor de ijzerhandel. Hij diende te worden uitgedeukt en gered. Zo maakt de meester zich ook zorgen om zijn collectie met elementen uit verschillende oude brouwerijen. Gelukkig wil de gemeente nu een deel aankopen en exposeren.
Als er geen verdere herinnering overschiet, ware het nuttig om tenminste Guilluys tachtigjarige memoires beschikbaar te stellen aan de gemeenschap. Ze zijn extreem goed gedocumenteerd, anekdotisch maar correct, en van de betere vrijetijdslectuur. (R. Billen)
Foto: Aan de voormalige brouwerij Cipers, Stoopkensstraat
Een Nederlandse website over oorlogsgraven vestigt de aandacht op twee Britse graven in Outgaarden.
Op de site (*) komen de begraafplaatsen voor burgerlijke en militaire slachtoffers uit de periode 1940-45, maar ook van betrokkenen die nadien overleden.In Tienen handelt het bv ook over de gevolgen van een bombardement. In Outgaarden liggen twee oorlogsgraven van het Gemenebest. Het zijn de graven van Pilot Officer (Piloot) Peter William Vaughan en Aircraftman 2nd Class (Air Gunner) Edwin Mold. (R. Billen)
Op de Algemene Begraafplaats in Outgaarden liggen twee oorlogsgraven van het Gemenebest. Het zijn de graven van Pilot Officer (Piloot) Peter William Vaughan en Aircraftman 2nd Class (Air Gunner) Edwin Mold. Op 13 mei 1940 om 7.30 vertrekt vanaf vliegbasis Monchy-Lagache in Frankrijk de Westland Lysander P9063 met als missie een verkenningstocht langs Duitse stellingen. Tijdens deze tocht werd de Lysander onder vuur genomen door zeven Duitse Messerschmitt jagers en stortte om 8.45 neer in Outgaarden. Bij de crash kwamen beide bemanningsleden om het leven, ze liggen beide begraven op deze begraafplaats
Leuven wil samenwerking met omliggende steden voor aanpak groei
De Leuvense burgemeester Louis Tobback roept de omliggende steden Diest, Tienen en Aarschot op tot samenwerking ten aanzien van de problemen die gepaard gaan met de snelle groei van Leuven. Hij verwees hierbij naar het wetenschapspark dat de KULeuven in Tienen plant in het kader van het Feed Food Health-project. 'Dergelijke dingen zijn ook mogelijk in Aarschot en Diest', aldus Tobback tijdens een nieuwjaarsreceptie vrijdagavond in Leuven.
Leuven groeit momenteel sneller dat het stadsbestuur indertijd voorzien had bij de opmaak van het ruimtelijk structuurplan. 'Met een jaarlijkse bevolkingsaangroei van om en bij de 1.000 mensen zitten we nu aan meer dan 97.000 inwoners. We internationaliseren dankzij de ontwikkelingen aan de KULeuven ook zeer snel. Ook het studentenaantal groeit snel. Zo verwacht de universiteit een toename van 3.000 studenten als in bepaalde studierichtingen een tweejarige master wordt ingevoerd. Het resultaat is echter dat deze stad stilaan te klein wordt', aldus Tobback.
Om de problemen door deze snelle groei aan te pakken is volgens Tobback nood aan een grote consensus tussen de grote actoren in het Leuvense 'over waar we naartoe willen'. 'Het stadsbestuur wil in elk geval geen bijkomende open ruimte aansnijden en denkt aan bijkomende hoogbouw.Daarnaast moeten we methoden vinden om de ontwikkelingen in Leuven te laten uitdijen naar de omliggende regio. Ook Diest, Aarschot en Tienen moeten de KULeuven als een actor van voorspoed zien. De universiteit moet een universiteit voor het Hageland worden', aldus Tobback.
Vrouwen die hun baby enkel borstvoeding geven gedurende hun eerste zes levensmaanden riskeren ijzertekort en voedselallergie bij hun kind, waarschuwen experts.
Britse experts raden nu aan om andere voeding, maar niet flesvoeding, tussen de vier en zes maanden te introduceren bij baby's. Minder dan één procent van de Britse moeders beperken zich de eerste zes levensmaanden tot enkel borstvoeding, blijkt uit een enquête van 2005. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft sinds 2003 moeders het advies om zes maanden enkel borstvoeding te geven. Wetenschappers zeggen nu dat dit advies inderdaad klopt voor ontwikkelingslanden waar het risico op infectie door gebrek aan proper water groot is, maar in westerse landen waar het voedsel veilig is, is dit niet waar.
Het advies van het WHO kwam er nadat een onderzoek aantoonde dat baby's die borstvoeding kregen minder infecties hadden en geen groeiproblemen vertoonden, maar veel experts stellen vragen bij de manier waarop het onderzoek gebeurde. Gezondheidsproblemen Latere studies brachten namelijk exclusief borstvoeding geven gedurende de eerste zes maanden in verband met ijzertekort. Dit kan leiden tot mentale, sociale en coördinatieproblemen. Baby's die geen kennis maken met andere smaken, zeker de bittere, groene bladgroenten op een jonge leeftijd, kunnen deze op latere leeftijd weigeren, wat kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedzame stoffen. Ook wanneer kinderen pas kennismaken met vaste voeding na zes maanden, vergroot dit de kans op het ontwikkelen van een allergie. Een Zweedse studie toonde een verband aan tussen een langdurige borstvoeding en een verhoogd risico op coeliakie, een chronische ontsteking van de darmen veroorzaakt door glutenintelorantie. Op basis daarvan suggereerden de experts dat de beste periode om glutenhoudende voeding, als bloem, te introduceren tussen de drie en zes maanden is. Overgewicht Toch is ook risicovol om al te vroeg vaste voeding te introduceren, als je dit voor drie à vier maanden doet, loop je meer risico op overgewicht en ademhalingsproblemen op latere leeftijd, zo toonde een onderzoek aan.
Moedermelkbank doneert overgebleven borstvoeding
Voor het eerst wordt in Nederland met een 'moedermelkbank' gestart. Moeders van gezonde kinderen kunnen er hun overgebleven melk doneren.
Het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam start midden 2011 met de moedermelkbank. Bedoeling is deze melk te gebruiken voor te vroeg geboren baby's die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen. Moedermelk verlaagt de kans op ziekten bij te vroeg geborenen.
Voordelen
Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm, een levensbedreigende complicatie. Voor moeders van te vroeg geboren baby's is het echter niet altijd mogelijk om moedermelk te geven. Zij produceren vaak nog niet voldoende moedermelk, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. Dankzij de moedermelkbank kunnen alle te vroeg geboren kinderen in Nederland toch moedermelk krijgen.
Donormelk
Aanvankelijk zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan te vroeg geboren kinderen worden gegeven. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby's dan kunstvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren. "In omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen", zegt professor Hans van Goudoever.
Mama's ruilen borstmelk op Facebook
Een Facebookgroep uit de Canadese provincie Alberta helpt moeders om borstmelk uit te wisselen. De vraag van mama's is hoog, maar experts waarschuwen voor de gezondheidsrisico's.
Persoonlijke band
De organisatie 'Eats on Feets', dat filialen in verschillende provincies heeft, koppelt mama's die borstmelk nodig hebben aan vrouwen die dit kunnen missen. Dit initiatief is nog maar drie weken actief, maar vond al een oplossing voor acht moeders. "Het is een erg intieme band die deze vrouwen scheppen", aldus woordvoerster Andrea Salcedo.
Gezondheidsrisico's
Maar de gezondheidsorganisatie Health Canada waarschuwde dat het uitwisselen van borstmelk niet veilig is, het stelt baby's bloot aan hiv of hepatitis B en C of bacteriële infecties als stafylokokken of voedselvergiftiging. "Het is een nodeloos risico om borstmelk van een andere moeder te geven die niet gescreend werd of waarvan de melk niet gepasteuriseerd werd", aldus professor Evelyn Jain. "Er zijn minstens zes verschillende, bedreigende virussen die via borstmelk doorgegeven kunnen worden."
De groep moedigt vrouwen wel aan tot een bloedscreening van donoren, ze moeten ook de ontvangende mama's laten weten of ze medicatie nemen.
Dankzij een intense samenwerking tussen kenniscentra, het bedrijfsleven en de verschillende overheden, is Food Port, de pionier van het Feed Food Health-project, ontstaan. Dit ambitieuze project in Tienen krijgt de volle steun van Vlaams minister-president Kris Peeters. Food Port draagt immers bij tot de verwezenlijking van het toekomstplan Vlaanderen in Actie, dat Vlaanderen tegen 2020 als Europese topregio wil positioneren.
Het Feed Food Health-project in Tienen vormt een kennis- en innovatiegemeenschap waarin plaats is voor vernieuwende projecten, ontwikkelingen en bedrijvigheid in het brede domein van gezonde voeding voor mens en dier. Food Port, de hoeksteen van dit project, heeft als doel de wetenschap en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Dit incubatiecentrum is een infrastructuur voor opstartende bedrijven waar deze, tegen gunstige voorwaarden, kantoor-, labo- en/of productieruimte kunnen huren. Daarnaast worden ondersteunende basisdiensten aangeboden zodat de startende ondernemers zich volledig kunnen toeleggen op hun eigen bedrijvigheid.
Flexibiliteit en multifunctionaliteit zijn kernwoorden voor de infrastructuur van Food Port. Zo zal er maximaal aan de noden van de wisselende bedrijven beantwoord kunnen worden. Aan de hand van een verwisselbare gordijngevel kunnen de startende bedrijven zelf hun lichtinval bepalen. Het cascosysteem zorgt er dan weer voor dat elk bedrijf in staat wordt gesteld zijn eigen afval te recycleren en verantwoordelijk is voor zijn eigen nutsleidingen. Het incubatiecentrum wordt volledig gebouwd in duurzame materialen. Dankzij een doordacht bouwplan, kan Food Port aanzien worden als een passief gebouw dat CO2-neutraal is.
De kennisuitwisseling tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid die in Food Port tot stand gebracht zal worden, moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten en het creëren van tewerkstelling. Het gaat om een investering van 2,8 miljoen euro die zal bijdragen tot een duurzame toekomst voor Vlaanderen binnen Europa. Niet alleen de stad Tienen en de POM Vlaams-Brabant, maar ook de Tiense Suikerraffinaderij, Blankedale, de K.U.Leuven en tal van andere partners hebben zich achter het project geschaard.
Ook Kris Peeters, Vlaams minister-president, ondersteunt Food Port ten volle. Dat bevestigde hij tijdens een werkbezoek aan Tienen. Dit economisch, duurzaam en ambitieus project draagt immers actief bij tot de verwezenlijking van het toekomstplan Vlaanderen in Actie, dat Vlaanderen tegen 2020 als Europese topregio wil positioneren.
Autobus en autocarbedrijf Van Mullem & Zonen uit Tienen wil vanaf nu zijn werknemers een gezonde snack presenteren in plaats van suikerhoudende drank of ongezonde snoep. Zaakvoeder Olivier Van Mullem merkt op dat gezondheid op de werkvloer steeds belangrijker wordt. Daarom introduceren we nu voor onze buschauffeurs, mekaniekers en kantoorpersoneel vers fruit.
Fruitsnacks, een bedrijf uit Nieuwerkerken zal voortaan wekelijks verse fruitmanden voorzien. Dit bedrijf levert in heel België nu al wekelijks 1.300 fruitmanden aan een kleine 1.000 bedrijven. Zaakvoerder Karel Paesmans haalde zijn idee uit Scandinavië, waar al jaren bedrijven beleverd worden van vers fruit. De voordelen zijn dan ook duidelijk: het motiveert het personeel, het gaat ziekteverzuim tegen en het verhoogt de concentratie. Van Mullem & Zonen introduceert dit fruit als een extra legaal gezond voordeel en dit draagt bij tot het positieve imago van het bedrijf.
Corporate Security Service, een onderdeel van de NMBS, zal instaan voor de veiligheid in en om het station.
Het stadsbestuur van Tienen en de Corporate Security Service van de NMBS-Holding ondertekenen op donderdag 27 januari de Intentieverklaring stationsomgeving Tienen. Met deze intentieverklaring engageren alle betrokken partners zich om de veiligheid in en rond het station van Tienen te bevorderen.
Heel wat steden en gemeenten met een eigen spoorwegstation sluiten tegenwoordig een overeenkomst af met de NMBS om hun stationsbuurt veiliger te maken. Zowel in de stationsruimten als in de directe omgeving van het station (vb. fietsenstalling) wordt daarbij steeds vaker gebruik gemaakt van cameratoezicht. (R. Bilen)
TIENEN - In de gemeenteraadsdebatten van januari 1971 was nog sprake van de overwelving van de Gete aan de Reizigersstraat.
Eerder in de maand rezen er vragen bij de drooglegging van de Grote Gete in het centrum van Tienen. Dat stond in contrast met de herinrichting aanHet Schip, de Reizigersstraat,... en de waterbouwkundige werken aan de Helenasluis. Maar in de periode toen ook de Borggracht verdween, was er nog sprake van de overwelving van de rivier in de stad.
Eind 1970-begin 1971 kwam op de gemeenteraad in Tienen de 'sanering' van de Reizigersstraat. De huizen tegen de Gete aan zouden verdwijnen. In december werd al besloten op vier krottten te slopen. In februari werd voorgesteld om er een zestal aan toe te voegen. De eigenaars waren tot verkoop bereid, gezien de staat van de huizen en het eeuwige vochtprobleem. Meteen verdween ook het hoekcafé tegen de Bostsestraat. In de plaats kwam de huidige parkeerstrook tussen Reizigersstraat en Gete tot stand.
Door de aanleg van de invalsweg zouden op hetzelfde kruispunt nog meer ingrepen volgen. De hoek van de Bostsestraat en de Huidevettersstraat verdween. Alle gebouwen van de Huidevettersstraat, aan de kant van de invalsweg, gingen tegen de vlakte, inbegrepen de fabriek Elite.
Nadien is de Getebedding gerenoveerd, inbegrepen de vistrappen die opnieuw leven in het water zouden moeten brengen. Van dat laatste was op de gemeenteraad van begin 1971 nog helemaal geen sprake. Toen luidde het: 'Om de parkeerruimte nog te vergroten is het mogelijk de Gete te overwelven.' (R. Billen)
(Defoto's dateren van halverwege de jaren zeventig.)