Het paasweekend lijkt een voltreffer te worden voor de toeristische industrie. Horeca en pretparken komen allemaal naar buiten met mooie cijfers. Keerzijde van de medaille is de drukte op de weg.
'De paasvakantie was zeer goed tot uitstekend', zo vat directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende de twee voorbije weken samen. Voorzitter Daniël Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist neemt het woord 'droomvakantie' in de mond. 'Niemand klaagt', voegt hij eraan toe.
'Wij hebben niemand horen klagen tijdens deze vakantie', zegt ook woordvoerster Evy Vandemaele van de Federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen. 'Het algemeen gevoel zit goed. Onze leden aan de kust hangen voor een groot stuk af van het weer en dat zat opperbest mee.'Cijfers over de omzet van de hotels, restaurants en brasseries heeft de federatie nog niet.'
'Dit was een droomvakantie', zegt voorzitter Daniël Despiegelaere van Toerisme Knokke-Heist. 'Ik wil direct tekenen voor nog zo'n seizoenstart. Zowel bij de hotels, de huurvakantieverblijven als de gastenkamers was er een zeer hoge bezetting. De beelden van het strand tijdens deze paasvakantie zijn ongezien. Het is dan ook logisch dat niemand klaagt.'
'Dit is zeker de beste paasvakantie in meer dan tien jaar tijd', beklemtoont directeur Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende. 'De vakantie startte met een prachtig weekend. Daarna volgde een eerste drukke week. Normaal is die het zwakst omdat ze het verst van het paasweekend ligt. Tijdens de tweede week kwamen er alleen boekingen bij. Het paasweekend is traditioneel druk met een hotelbezetting van circa 90 procent. Dit jaar werd het verblijfstoerisme massaal met dagtoeristen aangevuld. Dat is een belangrijke extra.' Alleen de overdekte speelparken zagen deze vakantie wat minder volk.
Brussel
Ook de Brusselse hotels waren tevreden. Die waren voor twee derden volgeboekt, wat een opsteker is na de dalingen van de voorbije twee jaren. Ook de pretparken lokten dit weekend tienduizenden bezoekers. Uit een rondvraag bleek dat zij zowat allemaal betere cijfers haalden dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Druk verkeer
De keerzijde van de medaille is natuurlijk de verkeersdrukte op de weg. De uittocht van de kust aan het einde van een zeer zonnige paasvakantie is maandag bijvoorbeeld al zeer vroeg op gang gekomen.
Omstreeks 15.30 uur stond er al zo'n dertig kilometer file richting binnenland, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.
De pretparken blikken tevreden terug op de afgelopen paasvakantie. Mede dankzij het goede weer wisten de parken tienduizenden bezoekers te lokken. Dat blijkt maandag uit een rondvraag.
Pretpark Bobbejaanland kreeg tijdens de vakantie niet minder dan 65.000 bezoekers over de vloer, zowat 30 procent meer dan tijdens de paasvakantie van 2010.
"Het schitterende weer van de afgelopen dagen heeft zeker bijgedragen aan deze geslaagde start van het pretparkenseizoen, maar ook de gloednieuwe spinning coaster DIZZ blijkt een schot in de roos", zo luidt het in een persbericht.
Plopsaland De Panne spreekt van de beste paasvakantie ooit. Het park wist zon 137.000 bezoekers te lokken, dat zijn er 7.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook hier ligt het warme weer mee aan de basis van de goede resultaten.
Plopsa Coo deed het eveneens erg goed met 37.000 bezoekers. Tijdens de paasvakantie in 2010 stond dat aantal op 29.000. Plopsa Indoor Hasselt deed het dan weer minder goed met 16.000 bezoekers, een daling van 40 procent ten opzichte van vorig jaar.
Ook bij Bellewaerde Park blikken ze tevreden terug op de voorbije vakantie met zon 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar. "De nieuwe attractie Jungle Mission en het stralende weer zijn hier duidelijk de belangrijkste factoren geweest", zo luidt het.
Bij Walibi en waterpretpark Aqualibi ontvingen ze gemiddeld 10.000 bezoekers per dag, aldus een woordvoerster van het park die spreekt van een ongekende paasvakantie.
Boudewijn Seapark in Brugge kreeg de voorbije twee weken 25.000 bezoekers over de vloer. 'Dat is 70 procent meer dan vorig jaar. Het was onze beste paasvakantie ooit', aldus algemeen directeur Bernard Logghe. Naast het uitstekende weer wijst hij er verder op dat de tweede week voor de bouw in West-Vlaanderen een vakantieweek was.
Amokmakers vallen politie aan in Bloso-domein Hofstade
Amokmakers hebben maandagavond heel wat problemen veroorzaakt op het Bloso-domein in het Vlaams-Brabantse Hofstade (Zemst). Over de exacte aanleiding en omstandigheden van de problemen is nog geen duidelijkheid.
Een groep van minstens tweehonderd herrieschoppers sloot rond 18 uur plots de politiemensen op het terrein in. De inspecteurs kregen klappen en werden bekogeld met flessen en projectielen.
De amokmakers omsingelden de politiemannen en het duurde geruime tijd alvorens de agenten zichzelf in veiligheid konden brengen. Onder de amokmakers zaten volgens een politiebron heel wat jongeren uit Schaarbeek en Brussel. (Is het dezelfde soort van verleden jaar??????????????????????).
Politieploegen uit de hele regio en ook interventieteams van de federale politie zakten massaal af naar het domein om de agenten bij te staan. Enkele honderden bezoekers werden vanaf 19 uur in bussen gestopt en onder politiebegeleiding richting Vilvoorde en Brussel overgebracht.
De uittocht van de bezoekers van het domein is nog volop aan de gang. De politie blijft voorlopig massaal aanwezig.
Een drieduizental jongeren uit gans Vlaanderen gingen vijf dagen lang op zoek naar een mysterieuze stadX. Het bleek Tienen te zijn.
De jonge KSJ'ers, KSA'ers en VKSJ'ers besteedden vijf dagen van hun paasvakantie om in Tienen terecht te komen met behulp van kompassen, rare opdrachten, geheimzinnige kaarten en moeilijk te ontcijferen informatiegegevens. Er zijn groepen bij uit heel Vlaanderen, van De Panne tot Maasmechelen', noteerde medeorganisatrice Katrien Wittemans. Zo'n tocht voor veertien- tot zestienjarigen vindt om de twee jaar plaats onder de naam Joepie, wat staat voor de uitdrukking van een vreugdegevoel. Het was al de 24ste editie.
Vorige keer was Oudenaarde stad X', nu was Tienen de eindbestemming en dat was een bewuste keuze van de organisatoren.
Wittemans prees zich gelukkig met die optie: Van het stadsbestuur kregen we hier alle mogelijke faciliteiten. De stedelijke Jeugddienst werkte prima mee. Zelfs de vrijdagmarkt op de Grote Markt werd wat opgeschoven om ons te ontvangen en we mochten over de Manege beschikken voor administratieve handelingen. Voor de finale werd het hele Martelarenplein ingenomen.'
Omweg langs Genk
Ook de Tiense KSJ'ers uit de Via-school aan de Tiense Waaiberg stapten mee. We werden vooraf gedropt in Genk voor onze trip', vertelden leiders Karolien Fourie, Jarno Vrancken en Sven Foriers. We wisten niet eens dat we uiteindelijk weer in onze stad zouden terechtkomen We vertrokken in Genk met 25, van wie er 22 de eindmeet haalden. Velen zitten met blaren aan de voeten, maar we houden aan de trip louter positieve herinneringen over.'
De jongeren moesten onderweg zelf zorgen voor slaapgelegenheid. Dat was aankloppen geblazen aan huizen. Logement vond men in tuinen en garages. Voortaan wil men wel de gemeentebesturen vooraf verwittigen. In sommigen gemeenten telefoneerden immers ongeruste bewoners naar de burgemeester om te vragen wat al die jongeren bezielden om overal zomaar om logies te vragen. Donderdag werd al duidelijk dat Tienen het einddoel zou worden. Groepen werden gesignaleerd in Drieslinter, Hoegaarden... Er werd getwittert over de kwaliteit van de friet in Kumtich.
Alle stappers belandden in het groen van het Tiense Martelarenplein, aan de Goossensvest. Ze genoten van drankjes en hapjes en animatie. Rob Vanoudenhoven was de presentator. Defensie verleende zijn steun en belooft een luchtdoop aan de beste groep. De meest entousiaste stappers mochten hun ervaringen op het podium gaan vertellen alvorens de massa blauwhemden hun tocht afsloten met een fuif. 's Avonds trokken ze naar het Tiense station. De trein moest ze weer thuisbrengen.
Het ho ogtepunt van de slotshow van Joepie24: een menselijk KSJ-KSA-VKSJ logo.
De drieduizend deelnemers verzamelden op het Martelarenplein. Ze vormden er dit logo. Momenteel zakken de jongeren, uit de vijf provincies af naar het station voor de trein naar huis.
Aan het Brusselse Noordstation zijn zaterdagvoormiddag een paar honderd mensen samengekomen voor een betoging tegen het rookverbod. Een pak minder dus dan de vijf- tot tienduizend mensen waarop de organisatoren gehoopt hadden
'Het goede weer en het verlengde weekend spelen ons duidelijk parten. Maar het signaal dat we geven, is belangrijker dan de massa', zegt een van de organisatoren, Erik Beunckens.
In de betoging lopen zowel cafébazen als caféklanten mee. Zij uiten hun ongenoegen over een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof die bepaalt dat er in alle Belgische horecazaken een rookverbod van kracht zal zijn vanaf 1 juli 2011, drie jaar eerder dan aanvankelijk was voorzien.
De cafébazen vrezen dat het rookverbod "enorme economische en sociale dramas" zal veroorzaken. Ze verwachten een omzetverlies van 30 tot 50 procent.
De betoging tegen het rookverbod wordt ondersteund door FeBeD, HoReCa Vlaanderen, Unizo en het NSZ.
De Braziliaanse hotelkamers zijn de duurste ter wereld met een gemiddelde prijs van 145 euro per nacht in 2010. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hotel Price Index van boekingssite hotels.com.
Op de tweede plaats staat Zwitserland, waar de gemiddelde prijs van een hotelkamer in 2010 140 euro bedroeg. Israël neemt met een gemiddelde prijs van 138 euro de derde plaats in. België staat niet in de top tien: met een gemiddelde van 95 euro per nacht staan we op de vijfentwintigste plaats.
In 2009 waren de Verenigde Arabische Emiraten nog het duurste land om op hotel te gaan, maar door economische problemen daalden de prijzen er met 12 procent. De grootste daling werd vastgesteld in Ijsland, dat niet alleen te kampen had met economische problemen, maar ook met de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull. De hotelprijzen daalden er met 16 procent.
De grootste stijging was te zien in Singapore, waar de gemiddelde prijzen van 105 euro in 2009 naar 129 euro in 2010 schoten, goed voor een stijging van 23 procent. Zuid-Afrika werd 18 procent duurder, voornamelijk door het wereldkampioenschap voetbal.
In Europa blijft Zwitserland het duurste land, gevolgd door Noorwegen, Kroatië en het Verenigd Koninkrijk. Hongarije is het goedkoopste land in Europa: de gemiddelde hotelprijs per nacht ligt er op 69 euro per nacht. Ook Polen (74 euro per nacht) en Tsjechië (77 euro per nacht) zijn goedkoop. De prijzen zijn gebaseerd op boekingen die via de site hotels.com werden gemaakt.
Het nieuwe Golf & Spa Resort Verdura in het kustplaatsje Sciacca is het meest luxueuze vijfsterrenhotel van Sicilië. Op 230 ha liggen meer dan 200 kamers en suites met privéterras en zeezicht.
In het Verdura Resort profiteer je van gratis extraatjes op de kamer zoals een yogamat, een strandtas met handdoek en een badjas. Golfers kunnen zich uitleven op drie golfbanen met negen of achttien holes. Gasten kunnen baantjes trekken in een landschapszwembad van 60 meter lang en zich sportief uitleven in een fitnessruimte. De hardlooppaden van het resort voeren jou langs citroenbomen en olijfgaarden.
De spa is een pareltje en het restaurant is top. Vanaf 480 euro per kamer per nacht met ontbijt. Het hotel behoort tot de keten van Rocco Forte Hotels.
In het Duitse Laufen heeft een tiener een koe aangeleerd over horden te springen. De nu 15-jarige Regina Mayer kreeg geen paard van haar ouders, en besloot dan maar een rund af te richten.
Het kostte de boerendochter enige moeite, maar koe Luna begrijpt nu prima de woorden 'ga', 'sta' en 'gallop'. Niet alleen maakt het duo lange ritten op de buiten, Luna springt ook over horden gemaakt van bierbakken en beschilderde palen.
Training "Ze denkt dat ze een paard is," is de simpele uitleg van Regina. Ze begon Luna af te richten vanaf haar geboorte, zo'n twee jaar geleden. De koe geraakte zo gewend aan menselijk contact, en uiteindelijk aan een zadel en stijgbeugels.
Heel gewoon Volgens Anne Wiltafsky, die koeien africht in het Zwitserse Zürich, was rijden op koeien in het verleden heel gewoon. "De jonge dieren kunnen heel goed springen, " zegt ze in de Daily Mail.
TIENEN - Het was een beetje te voorspellen met de B&B's die als paddenstoelen uit de grond schieten.Vlaams- Brabant heeft zich opgewerkt van de laatste naar de derde plaats als het op aantal logies aankomt. De toerist is ook het meest tevreden in onze provincie.
'Plattelandstoerisme? Wil dat dan zeggen dat we in het stro moeten slapen?' U lacht? Nochtans is het een vraag die uitbaters van plattelandslogies vaak te horen krijgen. En het antwoord luidt: nee, natuurlijk niet. Plattelandslogies _ of bed and breakfasts, zo u wil _ zijn goed op weg om de nieuwe logeerstandaard in Vlaams-Brabant te worden.
Dat blijkt ook duidelijk uit de cijfers. Drie jaar geleden telde onze provincie 29 leden binnen de vzw Plattelandstoerisme Vlaanderen. Vorig jaar waren dat er 56, ofwel een stijging met 93 procent in amper twee jaar. In totaal telt de provincie nu zo'n 125 B&B's. Vlaams-Brabant schuift daardoor op van de laatste plaats naar de derde plaats. Alleen West-Vlaanderen en Limburg doen beter.
Bovendien is de plattelandstoerist het meest tevreden in Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit een onderzoek van de vzw Plattelandstoerisme. 'Liefst 68,9 procent is uiterst Nokernote is de B&B van Chris De Backer en Lode Vandermeulen (rechts op de foto)
tevreden', zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde van Toerisme. 'Ter vergelijking: het Vlaamse gemiddelde is 57 procent.'
Hoe komt dat dan? 'Het is een beetje gek', zegt Sarah De Weerdt van Toerisme Vlaams-Brabant. 'Want onze provincie staat bekend als zeer druk, door de nabijheid van Brussel. Nochtans zijn de belangrijkste aantrekkingspool voor de toeristen de rust en de stilte. Bovendien kiezen heel veel mensen vandaag de dag bewust voor een B&B.'
'Klopt', zegt Lode Vandermeulen (52). Hij baat samen met zijn vrouw Chris De Backer (50) de Nokernote uit in Vissenaken. 'Wij krijgen heel veel zakenlui over de vloer. Zij beweren dat ze bewust voor een kleinschalige plattelandslogie kiezen, omdat het rustig én uniek is. Een hotelkamer ziet er overal ter wereld hetzelfde uit, een kamer in een B&B is overal anders. Op weekdagen logeren hier doorgaans zakenlui die in Tienen of Leuven werken. Tijdens weekends en vakantieperiodes zijn het vooral toeristen.'
Uitbaters
En die toerist, die is doorgaans Nederlandstalig, tussen de 50 en 64 jaar en hoogopgeleid. 'Meestal gaat het om een korte vakantie, naast de grote jaarlijkse vakantie, zegt Sarah De Weerdt. 'Toeristen blijven gemiddeld 2,7 nachten en komen vooral om te wandelen en te fietsen.'
De provincie biedt ook cursussen aan voor beginnende uitbaters. 'Want het is niet de bedoeling dat er elk jaar honderd B&B's bijkomen en dat er elk jaar ook vijftig uitbaters weer de brui aan geven', zegt De Weerdt. 'Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Tien procent van de tijd spendeer je met de gasten, de rest wordt opgeslorpt door administratie, inkopen, wassen en eten maken. Bovendien is het logeerdecreet aangepast, waardoor gastenkamers aan strengere normen moeten voldoen. Heel wat uitbaters geven er daarom de brui aan. Van het aantal afhakers bestaan wel geen cijfers.'
As zoe e békke slèchter wéër és, lét ich s achtenouns al ne ki mieër no den télevîeze. Zoe was ter in de waik n schoeën koers te zien. Sé, do kan ne mins zén hét an ophoale. Ge kreegt schoeën zichte te zien, al ne kie¨îet ver te lache, màà gélle moete touwgéëve dà de koereurs de leste waike tàch serjius hun bést gedon hèmme ver e békke spanning oep den télevîeze te krége.
Koers és ieën zaak, màà oep andere memènte loëte se àch ons polettîkers zien. Sé, gelèk as déé minse bé mekandere koenne klappe, do stot mé verstand vantééd bé stil. Ich vîng het altééd hieël schoeën dà ge déé zoale van ons parlement zoe vuil laige stouwle zîet stoën. Wit gélle wouws dà kom? Gélle wir het, neuwè, awèl ich nitte. Mé gedacht zitte déé minse in vanalle vergairunge, woed à se vanalles douwn dà houwd és ver ons. Màà soit. Ich perbair dat allemoël e békke te vollege, màà onder ons gezaid, tés ni altééd gemakkelék. Afei, ich hu¨de daizen achtenounw zaie dà se in ons parlement pouker spaile. Dàs wéal iet nîef. Ich houp mar ieën zaak en dat és dà ze dà ni bé ons sènte douwn. En dan kwamp do ieën vertélle dà do tonieël gespèld wed. Komaide. Hèmme se do dan ni annester te douwn, de wabbese. Wit ge wà, ich zòò dee manne oep watter en broeëd zette en niks anders géëve vuir dà se n nîef regairing hàne. t Zòò dan rap gedon zén bé n komaide.
Streekdialect herleeft in dialectenboek van de Wijzen van Landen
De vereniging De Wijzen van Landen stelde het eerste Landense dialectenboek samen. De Geschied- en heemkundige Kring stelde het zopas officieel voor.
Een paar jaar geleden begonnen treinreizigers onder leiding van Lambert Uyttebroek op de trein naar Brussel Landense dialectwoorden te verzamelen. Ze bezorgden de lijst aan de Geschied en Heemkundige Kring en die vormde de basis voor het boek.
Sinds een jaar komen in de stedelijke bibliotheek, tijdens de donderdagmarkt, de lokale Wijze van Laâne samen. Deze vereniging van enkele senioren besliste om zich nuttig te maken met een kleine studie over het streekdialect. Ze willen als dialectliefhebber het verdwijnende dialect vastleggen en er zo lang het kan van genieten.
Deze raad van ouden met Suzanne Tirions, Gaston Vanbrabant, Andre Delbrouck, Staf Sterkendries, Willy Decat, Alfons Vanlaer, Edgard Tilkens, Lambert Uyttebroek en Claudy Winant beslisten onder impuls van deze laatste om een boek samen te stellen over het Landense dialect.
We hebben de uitdrukkingen, de woordenschat en de verscheidenheid in de dialecten van Landen en de verschillende deelgemeenten gebundeld en ordentelijk gerangschikt, zodat er een heus naslagwerk uit voortvloeide, vertelt Claudy Winant. Hij voegt er meteen aan toe dat het werk voor aanvulling vatbaat is.
Het Dialectenboek van Landen verscheen als een speciaal nummer van Ons Landens Erfdeel, tijdschrift van de Geschied- en Heemkundige Kring van Landen. Die zorgde voor de Lay-out, het ontwerp van de kaft en de selectie van de prentkaarten uit de verzameling van wijlen François Van Egeren. Het boek kost 13 euro en bestel je bij de Kring: 011-88.34.68.
Voor de zesde week van de veertien weken van Landen 800 leek er wat meer volk op de been. Als kunstenaar was Frans Daels van de partij en voor de muziek zorgde het zangkoor Singhet ende Weset Vro.
Frans Daels bij zijn installatie
Kunstenaar Frans Daels was in Hasco tegast met een installatie. Frans Leerde Landen vooral kennen via Tempus Arti. Van de laatste editie staat overigens nog steeds een installatie aan de Racourhalte. In het kader van Landen 800 krijgt hij op die locatie een overzichtstentoonstelling.
Zit die neus goed
Het gemengd zangkoor, Singhet ende Weset Vro uit Landen nam op zaterdag 2 april deel aan het Provinciaal koortornooi van Vlaams-Brabant. Zij zorgden voor de muzikale noot tijdens de zesde week.
Ondertussen bouwen de verschillende dorpen verder aan hun reuzen. Zoals je kan zien op de foto's kregen vooral de hoofden veel aandacht.
In een café in Benidorm komt er een Spanjaard binnen en hij bestelt zich een pint en een kraslotje. Hij neemt een slok van zijn bier en begint te krassen. En het geluk is met hem, en hij roept het uit; "Ole, 10 euro gewonnen!" Applaus van het ganse café. En terwijl hij rustig verder drinkt van zijn pint, volgt er op de radio een nieuwsflits: "10 Spanjaarden komen om bij een busongeluk.". Even later komt er in dat café een Engelsman binnen en bestelt zich een pint en een kraslotje. Hij drinkt van zijn bier en begint te krassen. "Hoera," roept hij "100 euro gewonnen!" en terug applaus van het ganse café. En vijf minuten later is er terug een nieuwsflits op de radio: "100 Engelsen komen om het leven in een vliegtuigcrash." Een kwartiertje later komt er een Marokkaan binnen en bestelt zich een muntthee en een kraslotje. En heel het café begint te roepen: "1 miljoen, 1 miljoen, 1 miljoen "
Vandaag onthult The Sun dat een passagiersvlucht in gevaar kwam toen beide piloten tegelijkertijd in slaap vielen. Een van de piloten bekende dat hij op de niet nader genoemde langeafstandsvlucht tien minuten indommelde terwijl zijn overwerkte co-piloot sliep tijdens zijn reglementaire rustpauze.
Na rondvraag van de Britse pilotenvakbond Balpan bleek 45 procent van de 492 ondervraagde piloten meer dan eens te lijden onder "ernstige vermoeidheid". Eén op vijf oordeelde dat zijn geschiktheid om te vliegen één keer per week in het gedrang komt door vermoeidheid.
Automatische piloot De piloot die in slaap viel verklaarde dat het vliegtuig op dat moment op automatische piloot vloog maar bekende dat hij net zo goed het alarm niet had gehoord in het geval er iets mis was gelopen.
Tegenliggers "Toen ik wakker schrok, voelde ik een enorme adrenalinestoot. Het eerste wat je doet, is je snelheid en je hoogte controleren. Het ergste scenario is dat de automatische piloot uitvalt en dat je vliegtuig blijft stijgen of dalen, wat buitengewoon gevaarlijk is want dan kom je in de vluchtlijnen van tegenliggers".
Europa wil meer vlieguren toelaten Een voorstel van Europa om het aantal toegelaten vlieguren per piloot per jaar op te trekken van 900 naar 1.000, zou volgens Balpa kunnen leiden tot rampen te wijten aan vermoeidheid.
Volgens de voorzitter van Balpa is vermoeidheid onder piloten een wereldwijd probleem. "Vijftien tot twintig procent van de ongevallen is te wijten aan vermoeidheid, het is onaanvaardbaar dat de EU het aantal vlieguren wil optrekken", aldus Jim McAuslan in The Sun.
Op de Nederlandse Koninginnedag moet de eerste vlucht plaatsvinden van een nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij: Corendon Dutch Airlines. "De enige volbloed Nederlandse maatschappij", zei directeur Atilay Uslu van Corendon, in Nederland actief als touroperator.
Het vlieggebeuren is niet nieuw voor Corendon. In 2005 richtten Uslu en zijn partner al Corendon Airlines Turkije op. "Die maatschappij vliegt niet exclusief voor onze klanten", aldus Uslu. Maar ook voor andere touroperators. Dat is met de Nederlandse maatschappij nadrukkelijk wel de bedoeling.
Oorspronkelijk hadden de mannen achter Corendon niet de bedoeling de luchtvaartbusiness in te stappen. "We moesten wel, anders konden we niet aan capaciteit komen." De enige luchtvaartmaatschappij die stoelen aan een touroperator verkoopt, is Transavia. "Dus restte ons niks anders dan zelf een airline te beginnen."
Ook de verschillende markten waar de Nederlandse toerist heen wil, zitten behoorlijk dichtgetimmerd, stelt Uslu. "De grote touroperators van Nederland hebben hun posities ingenomen. Op markten als Spanje en Portugal kom je er als nieuwkomer niet meer tussen." Daarom besloot Corendon ook nieuwe markten aan te boren, nadat het zelf Turkije naar zich toe had getrokken.
De nieuwe maatschappij krijgt als het goed is 21 april zijn vergunning. Het eerste toestel komt 26 april en krijgt 28 april een naam. Daarna kan op 30 april de eerste vlucht worden gemaakt. Het is de bedoeling dat er elk jaar een toestel bijkomt.