TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
11-06-2011
Mop
Kater
Een vrouw vond dat haar raskaterslecht luisterde en ze dacht dat het beestje misschien doof aan het worden was, dus ze ging ze met hem naar de dierenarts.
Deze ontdekte dat het aan overtollige haargroei in de oren van dekatlag.
Hij maakte de oren goed schoon en verwijderde er zoveel mogelijk haar uit.
Hij vertelde de vrouw dat ze het probleem in de toekomst kon voorkomen door bij de drogist een tube "NAIR" ontharingscrème te kopen en dat één keer per maand bij dekatin de oren te smeren.
Dus de vrouw ging naar de drogist om "NAIR" te kopen.
Aan de kassa zei de drogist haar: "Als u dit voor het ontharen van uw oksels gebruikt, moet u daarna een paar dagen geen deodorant gebruiken."
"Neen," zei de vrouw, "ik gebruik het niet voor mijn oksels."
"Als u het voor uw benen gebruikt," ging de drogist verder, "draag dan een paar dagen geen lange broek of een panty." "Neen," zei de vrouw weer, "ik gebruik het ook niet op mijn benen, het is voor mijn poes.
"Oh," zei de drogist, "in dat geval zeker een week niet fietsen!"
Opnieuw rechtstreekse vlucht vanuit Europa naar Bagdad
Voor de eerste maal in 21 jaar verzorgt een Europese luchtvaartmaatschappij weer een regelmatige rechtstreekse verbinding tussen Europa en de Iraakse hoofdstad Bagdad. De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines verzorgt voortaan drie keer per week de verbinding Wenen-Bagdad. De eerste vlucht vond woensdag plaats.
Verbeterde veiligheidssituatie
De verbinding was in 1990 onderbroken nadat troepen van de toenmalige Iraakse president Saddam Hoessein in Koeweit waren binnengevallen. Omdat de veiligheidssituatie in Irak verbetert, hebben meerdere maatschappijen de voorbije maanden al gezegd dat ze opnieuw op Bagdad willen vliegen. Zo wilde het Duitse Lufthansa in september vorig jaar de verbinding openen, maar de plannen werden voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat er te weinig vraag was. (belga/tma) hln
Solar Impulse raakt enkel bij goed weer uit Brussel weg
De Solar Impulse, het eerste vliegtuig ter wereld op zonne-energie, is eregenodigde op het vliegtuigsalon van Le Bourget dat op 20 juni begint in Parijs. Het toestel staat nu nog in Brussel en vliegt in principe medio volgende week naar Frankrijk. Alleen zal het weer daarvoor moeten meezitten, vertelde piloot André Borschberg op een persconferentie.
De Solar Impulse maakte zijn eerste internationale vlucht op 13 mei. Het toestel steeg 's morgens op in het Zwitserse Payerne, om 13 uur later te landen op de luchthaven van Brussel. Het vliegtuig, dat de vleugelwijdte van een Airbus A340 met het gewicht van een personenauto combineert en 11.628 zonnecellen telt, staat er nog steeds.
Voor de vlucht naar Parijs zal het weer wel moeten meezitten. "Een rustige en hoge wind", daar rekent Borschberg op. De vlucht zal in principe 16 uur duren, onder meer door het drukke luchtverkeer waardoor de Solar Impulse zich een weg zal moeten banen.
Het is de eerste keer dat Le Bourget een eregast ontvangt. Tijdens het salon, dat duurt tot 26 juni, zal het toestel normaal elke ochtend vliegen. Initiatiefnemer Bertrand Piccard wil een tweede en groter prototype van de Solar Impulse bouwen waarmee vanaf 2013 de Atlantische Oceaan zal overgevlogen worden. Uiteindelijk doel is met het vliegtuig in vijf etappes rond de wereld te vliegen. (belga/adb) hln
Vrouwen mogen weer lingerie verkopen in Saoedi-Arabië
De Saoedische koning Abdullah heeft per decreet bepaald dat alleen vrouwen voortaan in lingeriewinkels mogen werken. Hiermee wil hij de werkloosheid onder vrouwen in de conservatieve Golfstaat verminderen.
Abdullah maakt ook het werken in bepaalde industrieën, zoals geneesmiddelenfabrieken, tot een exclusief recht voor vrouwen en moedigt familiebedrijven aan. Zo'n 30 procent van de Saoedische vrouwen is werkloos.
Vrouwelijke medewerkers van lingeriewinkels waren 3 jaar geleden het middelpunt van een grote rel tussen het ministerie van Arbeid en de machtige religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië. Die verbood vrouwen met een religieus decreet (fatwa) in zulk soort zaken te werken.
Saoedische vrouwen klagen dat ze zich ongemakkelijk voelen, als ze door mannen in een lingeriewinkel worden geholpen. (anp/vsv) hln
De 'Brigitte Bardot' moet dolfijnen en walvissen redden
Brigitte Bardot mengt zich in het conflict voor de Libische kust. Een zeilschip, dat de naam van de dierenrechtenactiviste en voormalige actrice draagt, zal binnenkort naar de krijgszone in de Libische wateren vertrekken om de illegale vangst van rode tonijn te verhinderen.
De boot zal met een 15-koppige bemanning een ander schip van de milieuorganisatie Sea Shepherd begeleiden. Later zal de boot in Denemarken protesteren tegen het doden van dolfijnen. In Antarctica zal de "Brigitte Bardot" dan weer ingezet worden om walvissen te beschermen. (belga/odbs) hln
Dichtste en meest solide planeet tot nog toe gevonden
Canadese wetenschappers hebben de meest solide en dichtste planeet tot nu toe gevonden. Zij spreken van een erg belangrijke ontdekking. Dat meldt de Engelse krant The Daily Mail. 55 Cancri E heeft de dichtheid van lood en een oppervlaktetemperatuur van 2,700 graden. De planeet draait in amper 18 uur rond haar ster, die vanop de aarde met het blote oog zichtbaar is.
De rotsachtige planeet heeft een diameter van 21.000 kilometer waardoor deze 60 procent groter is dan de aarde. De massa van de planeet is echter acht keer zo massief als de aarde, en heeft een dichtheid die dubbel zo groot is. Dankzij deze massa en dichtheid, heeft 55 Cancri E een sterke zwaartekracht, waardoor wetenschappers vermoeden dat er toch een atmosfeer aanwezig is.
Evolutie
Hoewel er, onder andere door de veel te hoge temperatuur, geen leven mogelijk is op de planeet, zou de ontdekking ervan toch een belangrijke doorbraak kunnen betekenen in het onderzoek naar de evolutie van planeten. Soortgelijke planeten zijn namelijk erg interessant voor wetenschappers, aangezien er leven zou kunnen mogelijk zijn indien aan alle voorwaarden voldaan wordt.
Hypothesen
Aangezien de planeet zo dicht bij een ster staat, kan er erg veel informatie van de planeet vergaard worden. Volgens Josh Winn van het Massachussetts Institute of Technology is 55 Cancri E "een perfect laboratorium om testen om allerlei dingen te testen". Hierdoor zouden huidige hypotheses en theorieën getoetst kunnen worden aan de werkelijkheid. (sg) hln
Saturnus elektrisch verbonden met één van zijn manen
De reuzenplaneet Saturnus lijkt elektrisch verbonden te zijn met één van haar manen, Enceladus, meldt de NASA, parallel met publicaties in de vakbladen Nature en Geophysical Research Letters.
Wetenschappers hadden al getheoretiseerd over een elektrisch circuit op de planeet met de prachtige ringen, ook al omdat de andere gasgigant Jupiter elektrisch verbonden is met één van zijn satellieten. Data van de Cassinisonde in 2008 bevestigden dat de theorie ook opgaat voor Saturnus. Bij Jupiter is het vooral de uitstoot van de werkende vulkanen op de maan Io die geladen deeltjes in de magnetosfeer van de planeet brengt. De beweging van de maan rond de planeet en door het magneetveld werkt als een dynamo. Er wordt een lusvormige elektrische stroom opgewekt van noordpool van planeet naar maan en verder naar de zuidpool. Daar waar de stroom bij de beide polen de atmosfeer van de planeet raakt, ontstaat poollicht, aldus allesoversterrenkunde.nl.
De rond Saturnus wentelende Amerikaanse Cassini ontdekte dat de kleine maan Enceladus, die aan zijn zuidpool ook gas en ijsachtige korrels de ruimte inblaast, op dezelfde wijze een stroomkring opwekt, die verantwoordelijk is voor een deel van de poollichtverschijnselen op Saturnus. Enceladus bevindt zich op 240.000 km van de planeet. (belga/vsv) hln
China erkent openlijk dat de Drieklovendam, de grootste stuwdam ter wereld, nadelige gevolgen heeft. Er zijn problemen met het milieu en voor de omwonenden, de scheepvaart en de landbouw stroomafwaarts, die "dringend moeten worden opgelost'', aldus de Chinese regering in een verklaring, die voor China zeldzaam is.
De 2.300 meter lange Drieklovendam in de rivier de Jangtsekiang werd in 2006 geopend. Erachter ontstond een stuwmeer van ongeveer 620 kilometer lang. Meer dan een miljoen mensen moesten gedwongen verhuizen en honderden historische plekken verdwenen onder water. Door het vollopen van het stuwmeer ontstonden bovendien landverschuivingen. China verzweeg die problemen tot nu toe. (anp/tma) hln
Britse wetenschappers berekenen prijs van de natuur
Britse wetenschappers hebben voor het eerst de prijs van de door de natuur aangereikte rijkdom berekend, zo blijkt uit een studie die zowel oog heeft voor de weldaden voor de economie als voor de samenleving, en vandaag werd gepubliceerd.
"Tot nu toe hebben wij hetgeen de natuur ons geeft als een verworvenheid beschouwd, zonder in te zien dat de diensten die de natuur ons biedt ons een prijs geven. Wanneer we ze vernietigen, zal ons dit zeer duur kosten", zei de Britse milieuminister Caroline Spelman tegenover de openbare omroep BBC over het door de regering bestelde rapport. Ze voegde eraan toe dat het van pas zal komen voor toekomstige keuzes van de regering.
Waarde De auteurs van de 'evaluatie van het Brits nationaal ecosysyeem' zijn vertrokken vanuit de vaststelling dat tot nu toe enkel de handelswaarde van goederen meetelde en dat milieubescherming enkel in termen van kosten werd gezien. Het rapport van 2.000 bladzijden werpt daarentegen licht op de verborgen waarde van de natuur in Groot-Brittannië, in economische termen een "korf van meerdere miljarden".
Zo is het beschikken over een woonst met zicht op een groene ruimte in termen van gezondheid jaarlijks 300 pond (340 euro) per jaar en persoon waard. (belga/sg) hln
India koopt voor 4 miljard dollar militaire vliegtuigen bij Boeing
De C-17 Globemaster.
De Indiase regering heeft de aankoop goedgekeurd van tien militaire transportvliegtuigen bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.
Het contract heeft een waarde van 4,1 miljard dollar (2,8 miljard euro) en is het grootste defensiecontract dat India ooit sloot met een Amerikaanse groep. Het contract gaat over de aankoop van tien exemplaren van de C-17 Globemaster III. India wil zo het vervoer van materieel en troepen over lange afstand vergemakkelijken. Het land kan nog zes extra C-17's bestellen.
India moderniseert volop zijn luchtmacht, die vooralsnog vooral bestaat uit verouderde Russische gevechtsvliegtuigen en transporttoestellen. (belga/lb)
De Amerikaanse spaceshuttle Endeavour is terug op aarde. Het ruimteveer landde in Cape Canaveral. Het toestel gaat met pensioen na een loopbaan van bijna 20 jaar. De zes bemanningsleden van de Endeavour - vijf Amerikanen en een Italiaan - zijn ongeveer twee weken bij het internationale ruimtestation ISS geweest.
De Endeavour, de jongste Amerikaanse spaceshuttle, wordt overgebracht naar een wetenschapsmuseum in Los Angeles. In maart werd de Discovery al uit de vaart genomen. De Atlantis voert in juli de laatste spaceshuttlevlucht ooit uit. Daarna valt na dertig jaar het doek voor de Amerikaanse ruimteveren. Een opvolger voor de spaceshuttles is er nog niet. Het ISS is de komende jaren dan ook afhankelijk van Russische Sojoezraketten.
De Endeavour werd gebouwd om de Challenger, die verongelukte tijdens missie STS-51-L in 1986, te vervangen. In eerste instantie werd overwogen om de testspaceshuttle Enterprise (zonder motoren en hitteschild) om te bouwen, maar dit bleek veel te duur. Ten behoeve van de voorgaande spaceshuttles Discovery en Atlantis had NASA in voorgaande jaren reserve onderdelen laten vervaardigen. Deze vormden uiteindelijk de basis voor de bouw van Endeavour. De bouw van Endeavour kostte uiteindelijk ruim 2,2 miljard dollar.
Endeavour feiten Vernoemd naar: schip waarmee de Britse ontdekkingsreiziger James Cook zijn eerste wereldreis (1768-1771) maakte. Het schip waarmee Cook zijn derde en laatste reis maakte, de Discovery, was de inspiratie voor de naam van een ander ruimteveer.
Eerste missie: mei 1992, om een op drift geraakte communicatiesatelliet in een juiste baan om de aarde te krijgen. Jongste spaceshuttle.
Aantal missies: 25.
Afgelegde afstand: bij landing ongeveer 200 miljoen kilometer (ter vergelijking: dat is bijna 300 keer naar de maan en terug).
Bekende missies: eerste ruimtewandeling ooit met drie personen (1992), eerste onderhoudsmissie naar ruimtetelescoop Hubble (1993), eerste Amerikaanse onderdeel naar ISS (1998), laatste vlucht voor ramp met Columbia (2002), Japanse module Kibo naar ISS (2008 en 2009), uitzichtkoepel naar ISS (2010), deeltjesscanner AMS (2011). (anp/mvl) hln
Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) wil zijn steentje bijdragen in de strijd tegen malaria, dengue (knokkelkoorts) en andere infectieziekten. Aan de hand van gegevens op het terrein en observaties van satellieten brengt het ESA de muggenpopulaties en besmettingsrisico's zo exact mogelijk in kaart. Muggen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van onder meer malaria en dengue.
"We proberen zo exact mogelijke kaarten te maken, vooral van de vectoren van ziektes zoals malaria, dengue en West-Nijlkoorts", zegt Michiel Kruijff, beheerder van het Vecmap-programma van het ESA.
Vecmap, dat gecoördineerd wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland, brengt veel technologieën samen die muggen in kaarten kunnen brengen, zegt RIVM-entomoloog Marieta Braks. "Het is de bedoeling informatie op het terrein over verdachte sleutelregio's samen te brengen - temperaturen, vochtigheidsgraad, aanwezigheid van stilstaand water - en die over te brengen naar het wereldwijde systeem voor satellietnavigatie, en ze samen te voegen met andere gegevens, zoals de kans op regen, gegevens over wind, en de morbiditeitsgraad van de pathologie."
Al die informatie wordt in een centrale gegevensbanken verwerkt en geanalyseerd. Een van die sleutelzones is de Zuid-Franse kust. In september 2010 werden daar twee endemische gevallen van dengue vastgesteld, mensen die de ziekte ter plaatse hebben opgelopen door beten van besmette muggen.
In het noorden van Italië werden vorig jaar verschillende gevallen van dengue en chikungunya vastgesteld, maar wellicht is de besmetting elders gebeurd.
Proeffase in België en Nederland De proeffase van Vecmap ging in november 2009 van start in Frankrijk, Italië, België, Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland. Vorig jaar werd de proeffase geëvalueerd. Nu begint de derde fase: de muggenpopulaties worden volledig in kaart gebracht, en tegelijk wordt de economische leefbaarheid van het project getest. Er komen ook proeven in Benin en Frans-Polynesië.
Tropische ziektes zoals dengue, chikunguny en Nijlkoorts hebben zich in korte tijd ontpopt tot bedreigingen waar Europese gezondheidssystemen niet meteen een oplossing voor hebben. "We weten zeer weinig over de verspreiding van zulke ziektes en hun vectoren", zegt Kruijff.
Waar dit soort ziektes voorkomt, hangt af van veel factoren die op elkaar inwerken, onder meer de verspreiding van de muggen, de bevolkingsdichtheid, het klimaat, de luchtstromen, de accumulatie van stilstaand water en het gebruik van grond en vegetatie.
Door het internationale verkeer van personen en goederen en de klimaatwijziging kunnen exotische soorten zich bovendien in nieuwe regio's vestigen, waar ze geen natuurlijke vijanden hebben.
Satelliet "In zulke gevallen maakt de technologie van satellietmapping en telecommunicatie een integrale identificatie mogelijk van de gebieden waar de muggen in grote aantallen voorkomen, van de klimaatomstandigheden, de seizoenstendensen en andere variabelen die tot een noodsituatie voor de openbare gezondheid kunnen leiden", zegt Kruijff.
Volgens Kruijff is er nood aan "kaarten die tonen waar de muggen gedetecteerd werden, in welke richting ze zich bewegen, welke factoren die hun groei beïnvloeden op een bepaald moment detecteerbaar zijn, en wanneer de populaties in kwestie hun maximale capaciteit bereiken."
Met zulke kaarten zou het mogelijk zijn preventieve campagnes op te zetten en zo een epidemie te voorkomen, of therapeutische programma's op te zetten als een epidemie uitgebroken is. (ips/gb) hln