TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
28-06-2011
Wim Delvoye verkoopt kasteel
Wim Delvoye verkoopt kasteel
MELLE - De kunstenaar Wim Delvoye verkoopt, na drie jaar strijd met de overheid, zijn kasteel De Bueren in Melle. Hij wilde op zijn kasteeldomein een sculpturenpark inrichten, maar stootte op verzet van de overheid. 'Ik wil niet meer in België wonen.'
In mei 2008 kocht Delvoye het domein De Bueren met kasteel in het Oost-Vlaamse Melle. Hij wou het kasteel in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Maar omdat het kasteel en het landgoed beschermd zijn, is hij gebonden aan strenge regels.
Delvoye heeft intussen al 60.000 euro aan administratieve boetes gekregen. Hij heeft beslist om de strijd te staken en zet het kasteel en het 16 hectare grote domein te koop voor 700.000 euro.
Vorig jaar nodigde hij bij wijze van provocatie Roma zigeuneurs uit op zijn domein om er te verblijven.
'Ik heb me volledig vastgereden in dit project en het is dringend tijd dat ik iets anders kan doen, in een ander land, waar het wel kan', zegt hij aan de VRT. 'Ik wil niet meer in België wonen.' (Ilo De Standaard)
Toerisme Oostende neemt een aantal initiatieven om de stad op toeristisch vlak nog beter te promoten. Zo komt er een apart affiche- en brochurenetwerk in alle Oostendse hotels.
Vanaf 2 juni werd ook een mobiel infokantoor ingezet op evenementen in Oostende en buiten de stadsgrenzen.
''Zin in de zee'' Ook pakt Toerisme Oostende uit met een reeks nieuwe gadgets voor toeristen in het kader van de nieuwe campagne "Zin in de zee".
Nieuwe website Verder werd de website van Toerisme Oostende vernieuwd. "We halen nu jaarlijks 475.000 bezoekers en maakten de website gebruiksvriendelijker zodat bezoekers meteen kunnen zien wat er op een bepaalde dag te doen is in Oostende", aldus toerismedirecteur Peter Craeymeersch. www.toerisme-oostende.be
Onderzoek naar zoutheid van zeewater ... vanuit de ruimte
Donderdag wordt een ruimtetuig gelanceerd dat de zoutheidsgraad van het zee- en oceaanwater in kaart zal proberen te brengen. Hierdoor hopen de onderzoekers om betere voorspellingen te kunnen doen over klimaatverandering, meldt de Amerikaanse website 'The Huffington Post'.
Het tuig zal op een hoogte van 650 kilometer rond onze aarde draaien. Vanop die hoogte kan het Aquarius-meetinstrument van ruimtevaartorganisatie NASA de kleinste veranderingen in zoutheid per enkele liter water meten. Het instrument zal wekelijks deze veranderingen in kaart brengen.
Toplaag Driekwart van het aardoppervlak is water, dat voor ongeveer 3,5 procent bestaat uit zout. Hoewel de hoeveelheid zout veelal onveranderd blijft, varieert de concentratie in de toplaag enorm. Door die verschillen in kaart te brengen, hopen de wetenschappers betere voorspellingen te kunnen doen over klimaatfenomenen zoals El Niño en zijn tegenhanger La Niña. (sg) hln
Poezie! Ik zie niks, ik zie niks ... waar is het licht? Ik zie alleen maar zwart voor mijn gezicht. Oh, ach zo, wat ben ik dom, Ik heb mijn burka andersom! Achmed Gezelle
Astronomen hebben een nieuwe klasse van planeten ter grootte van Jupiter gevonden. De planeten reizen alleen door onze Melkweg, dus weg van het licht van een ster, zo heeft de NASA parallel met een publicatie in het vakblad Nature gemeld.
Volgens exoplaneetspecialist Mario Perez van de NASA was het bestaan van planeten op drift voorspeld. Dankzij het afscannen van het centrum van onze Melkweg tussen 2006 en 2007 hebben de deelnemers aan een Japans/Nieuw-Zeelandse studie tien zulke planeten met ruwweg de grootte van de reuzenplaneet Jupiter gevonden.
Theorie
Het team denkt dat er ongeveer twee keer zoveel dergelijke hemellichamen bestaan dan er sterren zijn. Zij zouden wellicht evenveel voorkomen als planeten die rond een ster draaien. In onze Melkweg alleen al zouden er zodoende biljoenen eenzame planeten zijn. De theorie suggereert ook dat er nog meer Aarde-achtige planeten op drift zijn dan Jupiterachtige.
Verre banen
De ontdekkers menen dat de zwerfplaneten wellicht uit turbulente jonge zonnestelsels zijn gestoten. Of het kunnen bruine dwergsterren zijn die ongeveer even groot zijn als grote planeten. Ook is er nog de vrij onwaarschijnlijke mogelijkheid dat de objecten in zeer verre banen rondom een ster wentelen. (belga/sg) hln
Astronomen hebben met de Chandra- en de Hubbletelescoop het eerste direct bewijs gevonden dat zwarte gaten vroeg in de kosmos reeds gemeengoed waren, staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.
Astronomen rond Ezequiel Treister van de Universiteit van Hawaï zochten naar zwarte gaten in 200 ver verwijderde sterenstelsels, van toen het universum 800 tot 950 miljoen jaar oud was. Tot voordien was niet geweten wat zwarte gaten in dat stadium zouden doen, als ze er al waren.
Verstopt door grote hoeveelheden gas en stof die het merendeel van hun straling absorberen, blijken ze er inderdaad te zijn. Ze groeiden agressiever dan voordien gedacht, samen met de groei van de sterrenstelsels waarin ze huizen.
Het team leidde uit de bevindingen af dat er in het jonge universum minstens 30 miljoen enorme zwarte gaten moeten zijn geweest. Dat is 10.000 keer meer dan het geschatte aantal quasars toen de kosmos nog jong was. (belga/sam) hln
De baas leidt een Marokkaanse sollicitant rond in zijn worstenfabriek. Kijk, dit is een worstenmachine: je doet er aan de ene kant varkens in en aan de andere kant komt er worst uit.
Marokkaan: Meneer, als je machine andersom laten draaien en er een worst in steken, komen er dan varkens uit?"
Baas: "Nee jongeman, dat kan die machine niet. Dat kan alleen bij Marokkaanse vrouwen!
In de VS heeft het nieuwe vrachtvliegtuig Boeing 747-8 een eerste geslaagde testvlucht gemaakt. Het gevaarte is het grootste toestel dat Boeing ooit maakte, heeft een maximum startgewicht van 442 ton en kost 227 miljoen euro. De passagiersversie van het toestel komt pas eind volgend jaar uit en moet de concurrentie aangaan met de Airbus A380. (hln)
De Amerikaanse Air Transport Association heeft de technische standaarden goedgekeurd voor nieuwe brandstofmengsels in de luchtvaart. Daardoor ligt de weg openen naar brandstoffen die voor de helft afkomstig zijn uit hernieuwbare ingrediënten als algen, houtsnippers of afval.
"Dit is een belangrijke stap naar een meer groene en energieonafhankelijke luchtvaart", zegt Randy Babbitt van de Federal Aviation Administration (FAA). "We verwachten dat publicatie van de nieuwe standaarden in de volgende weken."
Testvluchten Luchtvaartmaatschappijen krijgen nu de kans om zes maanden lang testvluchten te organiseren met de nieuwe brandstoffen. Die zullen telkens uit een mengsel bestaan van de helft conventionele brandstof en de helft biobrandstof uit gewassen als jatropha, algen of afval.
Ook Billy Glover, vicevoorzitter van de afdeling Milieu bij vliegtuigfabrikant Boeing, noemt het een "enorme stap voor de luchtvaart. "De ontwikkeling van een hernieuwbare brandstofketen is een centraal onderdeel van de strategie van de luchtvaartsector om klimaatneutraal te groeien naar 2020 en een duurzame toekomst voor de luchtvaart te creëren", zei hij tegen het financiële persagentschap Bloomberg.
Chemische bedrijven De grootste vliegtuigproducenten, Airbus en Boeing, hebben de goedkeuring van de technische standaarden alvast niet afgewacht. Ze voeren gesprekken in respectievelijk India en Zuid-Amerika om er productieketens op te zetten voor biobrandstoffen. Ook chemische bedrijven als Honeywell blijven niet bij de pakken zitten. Honeywell plant een proefproject in India waar brandstoffen van verschillende niet-eetbare gewassen getest zullen worden. (ips/adb) hln
De bossen in Europa worden steeds uitgebreider. Dat blijkt uit het rapport van de ministeriële conferentie voor de bescherming van het bos in Oslo.
Volgens het document heeft Europa, Rusland inbegrepen, nu zowat 1,02 miljard hectare bos. Dat is een kwart van de wereldwijde bosoppervlakte.
De voorbije twintig jaar is de oppervlakte overal in Europa toegenomen. Elk jaar komt er nog 0,8 miljoen hectare bij.
Wetenschappers berekenden dat de Europese bossen elk jaar 870 miljoen ton CO2 opnemen. Dat komt overeen met zowat 10 procent van de totale uitstoot. (afp/adha) hln
Brussel staat op de negende plaats in de top tien van de groenste Europese steden. Het klassement van het onderzoeksbureau Economist Intelligence Unit (EIU) telt in totaal dertig steden. Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, voert het lijstje aan.
Brussel heeft zijn goede positie te danken aan zijn rijke biodiversiteit, benadrukt Leefmilieu Brussel in een communiqué. Zo beschikt de Europese hoofdstad op zijn territorium over ongeveer 800 plantensoorten en 45 zoogdiersoorten. De groene zones zijn goed voor 50 procent van de oppervlakte van het Brusselse Gewest. (belga/adha) hln
Wetenschappers hebben acht nieuwe vissoorten en een nieuwe koraalsoort gevonden bij het Indonesische eiland Bali. Het gaat onder meer om nieuwe bijzonder kleurrijke palingsoorten.
De archipel Indonesië met zo'n 17.000 eilanden ligt in de Koraaldriehoek, waar wereldwijd de meeste verschillende soorten koraal en diersoorten in zee leven.
Als je houdt van peddelen met de kano, kan je evengoed opteren voor een doorzichtig exemplaar. Varen en tegelijkertijd het onderwaterleven bestuderen, het lijkt alvast een zalig vooruitzicht!
Met zijn 18kg is de de doorzichtige kano een lichtgewicht en ziet hij er op het eerste zicht misschien wat fragiel uit. Toch is de kano volgens de producent duurzamer en sterker dan de tegenhangers gemaakt van hout of glasvezel. Dankzij het transparante materiaal merk je bovendien makkelijker obstakels op die je dan behendig kan ontwijken. En geef toe, het is toch gewoon heel cool! (kve) hln