TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
28-06-2011
Helft van de Britten heeft Duits bloed
Helft van de Britten heeft Duits bloed
De Britten leven dan wel gescheiden van de rest van Europa op een eiland, de helft van onze overzeese buren heeft volgens wetenschappers Duits bloed door de aderen stromen. Daar zijn de Germaanse stamleden verantwoordelijk voor, die in het jaar 449 in Kent aan land gingen.
"Jullie kunnen het niet meer ontkennen", titelde Der Spiegel deze week een artikel over de genen van de Britten. Het volk dat de Duitsers het meeste haat blijkt immers zelf Duits bloed te hebben. Biologen van University College in Londen bestudeerden een segment van het Y-chromosoom dat bij de meeste Deense en Noord-Duitse mannen voorkomt. Ook heel wat Britten zouden er verrassend over beschikken.
Er moeten destijds veel mensen de oversteek naar Groot-Brittannië gemaakt hebben. Ook andere studies kwamen al tot dergelijke conclusies. Chemisch onderzoek van oude skeletten maakte bijvoorbeeld al duidelijk dat 20 procent van het vasteland moest komen. Volgens de Duitse archeoloog Heinrich Haerke zouden liefst 200.000 mensen de Noordzee overgestoken zijn. (gb) hln
Chinese wetenschappers hebben genetisch gemanipuleerde koeien ontwikkeld waarvan de melk menselijke moedermelk zou kunnen vervangen. Dat maakten onderzoekers van de Chinese Landbouwuniversiteit bekend.
"De genetisch gemanipuleerde koeienmelk is voor 80 procent hetzelfde als normale borstvoeding'', aldus onderzoeksleider Li Ning. De speciale koeien werden ontwikkeld door menselijke genen in koeienembryo's te stoppen en deze in koeien te plaatsen. Volgens Ning bevat de gemanipuleerde melk belangrijke eigenschappen van moedermelk zoals proteïnen en antistoffen. Deze zijn goed voor de gezondheid en versterken het immuunsysteem.
Strenge tests
In 2008 kwam de melkindustrie in China onder vuur te liggen toen bleek dat boeren de melk hadden gemengd met de giftige stof melamine, om de slechte kwaliteit te verhullen. Zeker zes kinderen stierven en 300.000 kinderen werden ziek. De doorbraak van het onderzoeksteam stuit ook op kritiek. Concurrenten bekritiseren de veiligheid van de melk voor mensen. Volgens Ning ondergaat de aangepaste melk echter strenge klinische tests voor deze op de markt wordt gebracht.
Gemengde reacties
Chinese ouders hebben gemengd gereageerd op de komst van de melk. "Ik ga het niet proberen. De melk is nog steeds genetisch gemanipuleerd, ook al is deze hetzelfde als moedermelk'', aldus een moeder. (anp/odbs) hln
Een lerares Spaans probeerde aan haar klas uit te leggen dat in het Spaans, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Engels, zelfstandig naamwoorden mannelijk of vrouwelijk zijn.'Huis' bijvoorbeeld, is in het Spaans vrouwelijk: la casa, 'potlood' daarentegen, is mannelijk: el lapiz
Daarop vroeg één van de studenten: welk geslacht heeft 'computer' ? In plaats van direct een antwoord te geven, deelde de lerares de klas in twee groepen, meisjes en jongens, en vroeg hen zelf te bepalen of 'computer' een mannelijk of vrouwelijk zelfstandig naamwoord was.
Elke groep moest vier redenen opgeven voor hun keuze.
De groep jongens besloot dat het woord 'computer' zonder twijfel een vrouwelijk woord was , omdat :
1. Niemand anders dan de schepper ervan de logica begrijpt.... 2. De taal waarmee computers met elkaar communiceren onbegrijpelijk is voor alle anderen... 3. Zelfs de kleinste foutjes opgeslagen worden in het geheugen om later terug gehaald te kunnen worden.... 4. Je, zodra je een band opbouwt met een computer, je halve salaris uitgeeft aan accessoires.....
Maar het wordt beter
De groep meisjes echter, constateerde dat computers mannelijk moesten zijn, want :
1. Voordat je iets met hem kunt doen, moet je hem aanzetten... 2. Bevatten veel gegevens, maar kunnen niet zelfstandig denken.... 3. Worden geacht problemen op te lossen, maar meestal vormen ze zelf het probleem.... 4. Zodra je er één hebt , realiseer je je dat je, als je wat langer had gewacht, een beter model had kunnen hebben.
Vliegverkeer bij United Airlines stilaan weer normaal na informaticapanne
Het vliegverkeer bij United Airlines verloopt stilaan weer normaal na een grote informaticapanne, waardoor vrijdagavond geen enkel toestel kon opstijgen. Dat meldt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.
Door het informaticaprobleem werden de incheck- en reservatiesystemen wereldwijd vanaf 00.15 uur GMT geblokkeerd. Om 05.00 uur waren de problemen opgelost. Hoeveel vluchten geannuleerd of vertraagd werden, werd niet meegedeeld.
United fuseerde op 1 oktober met Continental en werd op die manier de grootste luchttransportgroep ter wereld, met dagelijks zowat 5.820 vluchten. Beide luchtvaartmaatschappijen bestaan evenwel nog apart, waardoor de vluchten van Continental geen problemen ondervonden. (afp/eb) hln
Brussels Airport zorgt voor gratis busdienst tijdens werken viaduct Vilvoorde
Reizigers die de verkeershinder door de werken aan het viaduct van Vilvoorde willen omzeilen, kunnen de komende weken gebruikmaken van een gratis pendeldienst ingelegd door de luchthaven van Zaventem. De bussen zullen vertrekken vanop de vrachtluchthaven Brucargo.
Door de werkzaamheden aan het viaduct van Vilvoorde, die maandag beginnen, wordt de hele zomer grote verkeershinder verwacht op de Brusselse ring. Daarom zal voor wie vanuit Antwerpen naar de luchthaven gaat een pendeldienst ingelegd worden vanop de vrachtluchthaven Brucargo, op het eind van de E19.
Op één van de bestaande parkings wordt een kiss & ride-zone voorzien. "Dus de passagier kan hier gewoon afgezet worden. Hij stapt uit, pakt zijn koffer, neemt afscheid, de auto rijdt door en de passagier kan vanaf hier een bus nemen", verduidelijkt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport.
De gratis shuttle-dienst wordt verzorgd door de Lijn. Om de tien minuten zal er een rechtstreekse bus zijn naar het terminalgebouw. De pendelbussen rijden al zeker de komende drie weken maar dit kan verlengd worden indien nodig. (kve) hln
Tot ontzetting van de bewoners, wordt een compleet Oostenrijks dorp nagebouwd in een luxe wijk van Guangdong in China. Maandenlang blijken architectuurspionnen elke steen in het dorp Hallstatt te hebben opgemeten en genoteerd.
"Mogen ze dat überhaupt?'', vragen bewoners zich af in de krant Krone Zeitung. "Dat de Chinezen auto's en machines kopiëren, dat wisten we. Maar hele dorpen?''
Werelderfgoed
Het schilderachtige dorp Hallstatt nabij Salzburg, met 900 bewoners, staat op de Unesco-lijst voor werelderfgoed. De fraaie woningen en hotels liggen aan een meer en trekken veel toeristen. Enkele fotograferende Chinese 'toeristen' bleken dus andere bedoelingen te hebben.
De uitgewerkte Chinese bouwtekeningen zijn bij toeval ontdekt door bewoonster Monika Wenger. Ze leidt hotel Grüner Baum, dat net als bijvoorbeeld de kerk en het marktplein gekopieerd wordt. "Mijn gevoel zegt dat ze toch minstens even de eigenaars om medewerking hadden moeten vragen.''
Restaurant en winkelcentrum
De hotelbazin vreest dat de Chinese toeristen wegblijven uit het originele Hallstatt, zodra de kopie in Guangdong klaar is. De Chinezen willen kennelijk nog dit jaar beginnen met de bouw. De Oostenrijkse huizen moeten dan dienen als restaurant en winkelcentrum.
"Culturele uitwisseling"
Burgemeester Alexander Scheutz herinnert zich dat hij recent een aanvraag had gekregen om in juli een groep Chinezen te ontvangen. Dat verzoek verraadde nog niet om wat voor project het ging. "In de aankondiging ging het over een idee om een culturele uitwisseling te beginnen'', zei de burgemeester.
Onderzoek
De burgemeester wil voor de komst van de Chinese delegatie juridisch laten uitzoeken of het kopiëren is toegestaan. Mogelijk zijn de ontbrekende toestemmingen de reden dat het dorp in spiegelbeeld wordt nagebouwd. Of de Chinezen zich van een eventueel bouwverbod iets zouden aantrekken, is nog maar de vraag. (anp/eb) hln
MELLE - De kunstenaar Wim Delvoye verkoopt, na drie jaar strijd met de overheid, zijn kasteel De Bueren in Melle. Hij wilde op zijn kasteeldomein een sculpturenpark inrichten, maar stootte op verzet van de overheid. 'Ik wil niet meer in België wonen.'
In mei 2008 kocht Delvoye het domein De Bueren met kasteel in het Oost-Vlaamse Melle. Hij wou het kasteel in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Maar omdat het kasteel en het landgoed beschermd zijn, is hij gebonden aan strenge regels.
Delvoye heeft intussen al 60.000 euro aan administratieve boetes gekregen. Hij heeft beslist om de strijd te staken en zet het kasteel en het 16 hectare grote domein te koop voor 700.000 euro.
Vorig jaar nodigde hij bij wijze van provocatie Roma zigeuneurs uit op zijn domein om er te verblijven.
'Ik heb me volledig vastgereden in dit project en het is dringend tijd dat ik iets anders kan doen, in een ander land, waar het wel kan', zegt hij aan de VRT. 'Ik wil niet meer in België wonen.' (Ilo De Standaard)
Toerisme Oostende neemt een aantal initiatieven om de stad op toeristisch vlak nog beter te promoten. Zo komt er een apart affiche- en brochurenetwerk in alle Oostendse hotels.
Vanaf 2 juni werd ook een mobiel infokantoor ingezet op evenementen in Oostende en buiten de stadsgrenzen.
''Zin in de zee'' Ook pakt Toerisme Oostende uit met een reeks nieuwe gadgets voor toeristen in het kader van de nieuwe campagne "Zin in de zee".
Nieuwe website Verder werd de website van Toerisme Oostende vernieuwd. "We halen nu jaarlijks 475.000 bezoekers en maakten de website gebruiksvriendelijker zodat bezoekers meteen kunnen zien wat er op een bepaalde dag te doen is in Oostende", aldus toerismedirecteur Peter Craeymeersch. www.toerisme-oostende.be
Onderzoek naar zoutheid van zeewater ... vanuit de ruimte
Donderdag wordt een ruimtetuig gelanceerd dat de zoutheidsgraad van het zee- en oceaanwater in kaart zal proberen te brengen. Hierdoor hopen de onderzoekers om betere voorspellingen te kunnen doen over klimaatverandering, meldt de Amerikaanse website 'The Huffington Post'.
Het tuig zal op een hoogte van 650 kilometer rond onze aarde draaien. Vanop die hoogte kan het Aquarius-meetinstrument van ruimtevaartorganisatie NASA de kleinste veranderingen in zoutheid per enkele liter water meten. Het instrument zal wekelijks deze veranderingen in kaart brengen.
Toplaag Driekwart van het aardoppervlak is water, dat voor ongeveer 3,5 procent bestaat uit zout. Hoewel de hoeveelheid zout veelal onveranderd blijft, varieert de concentratie in de toplaag enorm. Door die verschillen in kaart te brengen, hopen de wetenschappers betere voorspellingen te kunnen doen over klimaatfenomenen zoals El Niño en zijn tegenhanger La Niña. (sg) hln
Poezie! Ik zie niks, ik zie niks ... waar is het licht? Ik zie alleen maar zwart voor mijn gezicht. Oh, ach zo, wat ben ik dom, Ik heb mijn burka andersom! Achmed Gezelle
Astronomen hebben een nieuwe klasse van planeten ter grootte van Jupiter gevonden. De planeten reizen alleen door onze Melkweg, dus weg van het licht van een ster, zo heeft de NASA parallel met een publicatie in het vakblad Nature gemeld.
Volgens exoplaneetspecialist Mario Perez van de NASA was het bestaan van planeten op drift voorspeld. Dankzij het afscannen van het centrum van onze Melkweg tussen 2006 en 2007 hebben de deelnemers aan een Japans/Nieuw-Zeelandse studie tien zulke planeten met ruwweg de grootte van de reuzenplaneet Jupiter gevonden.
Theorie
Het team denkt dat er ongeveer twee keer zoveel dergelijke hemellichamen bestaan dan er sterren zijn. Zij zouden wellicht evenveel voorkomen als planeten die rond een ster draaien. In onze Melkweg alleen al zouden er zodoende biljoenen eenzame planeten zijn. De theorie suggereert ook dat er nog meer Aarde-achtige planeten op drift zijn dan Jupiterachtige.
Verre banen
De ontdekkers menen dat de zwerfplaneten wellicht uit turbulente jonge zonnestelsels zijn gestoten. Of het kunnen bruine dwergsterren zijn die ongeveer even groot zijn als grote planeten. Ook is er nog de vrij onwaarschijnlijke mogelijkheid dat de objecten in zeer verre banen rondom een ster wentelen. (belga/sg) hln
Astronomen hebben met de Chandra- en de Hubbletelescoop het eerste direct bewijs gevonden dat zwarte gaten vroeg in de kosmos reeds gemeengoed waren, staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.
Astronomen rond Ezequiel Treister van de Universiteit van Hawaï zochten naar zwarte gaten in 200 ver verwijderde sterenstelsels, van toen het universum 800 tot 950 miljoen jaar oud was. Tot voordien was niet geweten wat zwarte gaten in dat stadium zouden doen, als ze er al waren.
Verstopt door grote hoeveelheden gas en stof die het merendeel van hun straling absorberen, blijken ze er inderdaad te zijn. Ze groeiden agressiever dan voordien gedacht, samen met de groei van de sterrenstelsels waarin ze huizen.
Het team leidde uit de bevindingen af dat er in het jonge universum minstens 30 miljoen enorme zwarte gaten moeten zijn geweest. Dat is 10.000 keer meer dan het geschatte aantal quasars toen de kosmos nog jong was. (belga/sam) hln
De baas leidt een Marokkaanse sollicitant rond in zijn worstenfabriek. Kijk, dit is een worstenmachine: je doet er aan de ene kant varkens in en aan de andere kant komt er worst uit.
Marokkaan: Meneer, als je machine andersom laten draaien en er een worst in steken, komen er dan varkens uit?"
Baas: "Nee jongeman, dat kan die machine niet. Dat kan alleen bij Marokkaanse vrouwen!
In de VS heeft het nieuwe vrachtvliegtuig Boeing 747-8 een eerste geslaagde testvlucht gemaakt. Het gevaarte is het grootste toestel dat Boeing ooit maakte, heeft een maximum startgewicht van 442 ton en kost 227 miljoen euro. De passagiersversie van het toestel komt pas eind volgend jaar uit en moet de concurrentie aangaan met de Airbus A380. (hln)